Zaanen, van R.
Beroep: Rowi-G.
Rowin komt naar Fortuna in januari 2012. De aanvaller is op overschot bij eredivisionist Willem II en Fortuna kan wel wat aanvallende versterking gebruiken, vooral aan de linkerkant. Dus huurt Fortuna Rowin voor de rest van het seizoen van Willem II.

En dat wordt een succes. Onder de nieuwe trainer Tini Ruys zorgt Rowin samen met de andere huurling Danny Schreurs en Danny Hoesen voor de aanvallende impulsen die Fortuna ontbeerde voor de winterstop. Fortuna mist de play-offs op een haar. Fortuna wil Rowin graag vastleggen voor het volgende seizoen, maar Rowin kiest voor eerstedivisionist Almere City FC en verlaat Fortuna dus na een half seizoen.

Maar Almere City FC wordt geen succes voor Rowin, die op het einde van het seizoen 2012/13 zijn contract niet verlengd ziet worden. Hij meldt zich vervolgens bij Fortuna om zijn conditie op peil te houden. Dat mag, en als hij ook meedoet in oefenduels van Fortuna wordt duidelijk dat trainer Willy Boessen wellicht een plek voor Rowin in de 2013/14-selectie ziet. Toch niet, Boessen rekent op Gevaro Nepomuceno als vleugelaanvaller en dus is er geen plek voor Rowin. Hij vindt geen club in het seizoen 2013/14 en is dus fulltime DJ. Het seizoen nadien gaat hij spelen bij topklasser Kozakken Boys.


Zafarin, D.
Beroep: op grote voet levende OM’er.
Dave meldt zich in de voorbereiding van het seizoen 2004/05 in Sittard met als doel zijn conditie op peil te houden, want het uit de Oostenrijkse Bundesliga gedegradeerde FC Kärnten, zijn vorige werkgever, heeft zijn contract niet verlengd.

Een vreemde zaak: waarom klopt Dave niet aan bij één van zijn vorige werkgevers Roda JC? Misschien heeft het wel iets te doen met het feit dat Fortuna op zoek is naar een rechtshalf: de favoriete positie van Dave.

Inderdaad Fortuna is gecharmeerd van Dave, maar in de kranten lezen we dat het ambitieniveau van Dave hoger ligt dan Fortuna Sittard. Slechts als ie niks beters vindt, zal ie in Sittard tekenen. Desondanks doet Fortuna Dave een aanbieding, die Dave aan de kant schuift om vervolgens te vertrekken.’Van het minimumloon dat Fortuna mij biedt, kan ik niet rondkomen‘ , zijn Daves laatste woorden. We vragen ons af hoe Dave kan verklaren dat andere spelers bij Fortuna weldegelijk rond kunnen komen van dat minimumloon?

Daarmee lijkt de kous af. Dave heeft Fortuna dusdanig geschoffeerd dat je verwacht dat we hem niet meer terugzien. Maar wat schetst onze verbazing? Fortuna opent toch weer onderhandelingen met Dave en ze komen nog tot een akkoord ook. Dave mag zich dus Fortunees noemen.

De eerste weken van het seizoen 2004/05 is Dave geblesseerd, maar als hij fit is, pakt hij onmiddellijk een basisplek. Helaas raakt hij nooit helemaal fit, waardoor hij niet uit de verf komt. Op het eind van het seizoen moet hij dan ook vertrekken. Verrassend? Niet echt. Dave krijgt een herkansing bij eerstedivisionist TOP Oss waar hij een tweejarig contract tekent.


Zagar, S.

Beroep: stagiaire.
Begin november start Fortuna’s damestak met trainingen voor een beloftenelftal. Sharon mag echter meteen meetrainen met de A-selectie. Omdat dat goed gaat, speelt ze mee in een oefenwedstrijd tegen de B1 jeugd van Lindenheuvel. Tijdens het seizoen 2012/13 speelt Sharon met jongens in de B1 van BSV Limburgia, maar de kans bestaat dus dat ze in het seizoen 2013/14 bij Fortuna speelt.

En dat speelt ze! Ze doet het goed en verovert al snel een basisplaats. Maar die moet Sharon noodgedwongen afstaan als ze zwaar knieletsel oploopt. Een maandenlange revalidatie volgt. Maar terugkomen zal ze en met succes! In het derde seizoen van Fortuna´s dameselftal speelt Sharon haar wedstrijden weer, maar verkiest er uiteindelijk voor om haar voetbalcarrière verder te zetten op een lager niveau. In het damesvoetbal gaat studie vaak voor. Sharon stapt over naar VV Amstenrade.


Żarczyński, A.
Beroep: asperge steker.
In de winterstop van het seizoen 2005/06 komt Arkadiusz op proef in Sittard met als doel een contract af te dwingen voor het seizoen 2006/07. Arkadiusz, ook wel Arek genoemd, is een Pools spits die onder contract staat bij de Poolse eredivisionist Zagłębie Lubin. Fortuna test Arkadiusz met het oog op het nieuwe seizoen als Polen lid wordt van de EU en de club Arkadiusz dus kan betalen.

Maar Arkadiusz gaat niet op Fortuna wachten en werkt ook een oefenstage af bij het Engelse Forest Green Rovers, uitkomend in de Conference South (zesde niveau in Engeland), dat hem direct vastlegt.


Zegers, M.
Beroep: reservekeeper.
Aan de start van het seizoen 2000/01 meldt Mark zich in Sittard. De keeper is afkomstig van eerstedivisionist Excelsior waar hij eerste keus was van het tweede elftal. Wellicht is het feit dat hij ook keeper van Jong Oranje is, de reden dat Fortuna hem aantrekt. Mark is gehaald om de vacature in te vullen die is ontstaan na het vertrek van Arno van Zwam. Samen met Roger Juffing mag hij uitmaken wie er in Sittard het doel mag verdedigen.

Maar daar komt helemaal niets van in. Fortuna trekt onverwacht Ruud Hesp aan. Roger Juffing pikt dat niet en vertrekt. Mark schikt zich in zijn lot en wordt reservekeeper bij Fortuna. Op het eind van het seizoen 2000/01 raakt Ruud Hesp een aantal wedstrijden geblesseerd. Mark vervangt hem en moet onmiddellijk zesmaal vissen in Heerenveen. Toch doet hij het niet onaardig als debutant in de eredivisie.

In het seizoen 2001/02 leent Fortuna Mark uit aan eerstedivisionist Helmond Sport om hem de broodnodige ervaring te laten opdoen. Of dat gelukt is weten we niet, maar wat we wel weten is dat hij voor het seizoen 2002/03 terugkomt naar Sittard om Ruud Hesp op te volgen.

Ehh, daar ziet het lange tijd naar uit. Maar op het eind van het seizoen 2001/02 is in Sittard het geld op. Mark verschijnt op de “lijst van twaalf“. Mark maakt dat ie wegkomt en tekent bij eerstedivisionist Helmond Sport, de club waarvoor hij al één seizoen op huurbasis uitkomt.


Zegrean, D.
Beroep: populaire kaartenverzamelaar.
Dorel maakt bij aanvang van het seizoen 1997/98 de overstap van de Roemeense hoogsteklasser FC Național București naar Fortuna Sittard. Samen met Alin Bănceu en Cosmin Mariș beschikt Fortuna ineens over drie Roemenen. Op dat moment komen ze uit een niet-EU-land en moet Fortuna ze een behoorlijk hoog salaris betalen. Is dit de start van de financiële waanzin die enkele jaren zal gaan duren in Sittard?

Dorel is een spijkerharde rechtsback die in elke wedstrijd die hij speelt minstens één keer geel krijgt. Zijn eerste seizoen speelt hij vrijwel onafgebroken. En hij scoort zelfs een treffer tegen FC Utrecht. Op het einde van het seizoen wordt Dorel uitgeroepen tot speler van het jaar, hetgeen hem een – door Horn gesponsorde – koelkast oplevert. Het is nog steeds onduidelijk wat ie daarmee gedaan heeft.

In het seizoen 1998/99 speelt Dorel een stuk minder vaak. Hij verliest de strijd om de rechtsbackpositie grotendeels van Urvin Lee.

Het seizoen 1999/00 zal Dorels laatste blijken te zijn. Zijn inzet maakt hem mateloos populair, maar de prijs / kwaliteit verhouding wettigt geen contractverlenging. Na lang zoeken vindt Dorel in december 2000 onderdak bij de Duitse oberligaclub BFC Dynamo.


Zeh, M.
Beroep: mittelfeldakteur.
Mark verschijnt in de eerste week van de voorbereiding van het seizoen 2008/09 op de de training bij Fortuna Sittard. Deze 24-jarige Duitser speelde bij regionalligist 1. FC Kleve en mag zijn kunsten nu tonen op het middenveld van Fortuna Sittard. De tijd zal leren of hij in aanmerking komt voor een contract. Nee, Mark keert terug naar regionalligist 1. FC Kleve.


Žejnilović, Z.
Beroep: Junior-ambassadeur.
Zlatko doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en maakt gedurende het seizoen 2012/13 de overstap naar het eerste elftal, maar tot speelminuten komt het niet.

Een seizoen later lukt dat de aanvaller wel. Hij debuteert in het eerste duel van de competitie als invaller tegen De Graafschap. Er volgen nog zeven invalbeurten in het seizoen, maar een seizoen later onder leiding van Peter van Vossen krijgt Zlatko geen speeltijd: nul invalbeurten voor de winterstop. En daar blijft het bij, want in de winterstop trekt Zlatko de Fortunadeur achter zich dicht. Hij stapt over naar de Belgische vierdeklasser Spouwen-Mopertingen.


Zeka, A.
Beroep: proefspeler.
Agim komt in de winterstop van het seizoen 2018/19 op proef meetrainen bij Fortuna. De twintigjarige Albanees is op overschot bij de Portugese tweedeklasser Leixões SC, dat hem weer huurt van de Franse eersteklasser Lille OSC. De aanvaller en Albanees jeugdinternational mag zijn meerwaarde aantonen.

Dat lukt, Agim tekent een huurcontract in Sittard-Geleen tot de zomer van 2020. Uiteindelijk moet hij zich in het restant van het seizoen tevreden stellen met een invalbeurt uit bij FC Groningen.

In zijn eerste volledige seizoen bij Fortuna komt Agim iets meer aan bod. Voor de winterstop speelt hij vijf competitieduels mee plus een bekerduel waarin hij ook zijn eerste treffer scoort. Eind 2019 slaat echter het noodlot toe en loopt hij een zware knieblessure op. Hij gaat revalideren bij Lille OSC, maar omdat die revalidatie niet afgerond zal worden voor het eind van zijn huurcontract in de zomer van 2020, wordt zijn huurcontract met onmiddellijke ingang ontbonden.


Zelis, M.

Beroep: Sjaorsjtein.
Na afloop van het seizoen 2012/13 houdt de vaste grensrechter van Fortuna’s dameselftal het voor gezien. Dochter Nancy verlaat de club hetgeen ook het sein voor Harry Kisters is om tabee te zeggen. De openstaande vacature wordt vliegensvlug ingevuld door Maurice, die gepokt en gemazeld is in het Limburgse amateurvoetbal. Tijdens het seizoen 2012/13 heeft hij de vlag in Leiderdorp al eens ter hand genomen en dat is blijkbaar bevallen van beide zijden. Met ingang van het seizoen 2013/14 is hij dan ook gepromoveerd van supporter naar vaste grensrechter van Fortuna’s dameselftal plus het belofteteam.

Uiteindelijk stopt Maurice na twee seizoenen. Maar niet omdat de zin om door te gaan ontbreekt, maar om de simpele reden dat hij supporter annex grensrechter is van Fortuna Sittard en niet van Fortuna ’54.


Zennaro, F.
Beroep: jonge rode duivel.
Franco komt aan de start van het seizoen 2013/14 op huurbasis over van eersteklasser Standard Luik naar Fortuna Sittard. De verdedigende middenvelder speelde het afgelopen seizoen op huurbasis bij Waasland-Beveren, maar kon daar niet echt doorbreken. Wellicht nu wel in Sittard-Geleen.

Franco speelt vrijwel altijd als verdedigende middenvelder in de eerste helft van de competitie. Dat doet hij naar behoren, maar als na de winterstop de ziekenboeg leegloopt, komt zijn basisplek toch in gevaar. Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Franco en Fortuna. Hij keert terug naar Standard Luik, waar hij in de B-kern belandt. In de winterstop wordt hij verlost van de Luikse bank en stapt over naar de Kroatische hoogsteklasser NK Istra 1961.


Ziakas, P.
Beroep: scout.
Panos tekent in de winterstop van het seizoen 2016/17 een contract bij Fortuna Sittard als hoofdscout – een functie die bij Fortuna al jaren niet ingevuld is. De 31-jarige in Nederland geboren Griek heeft een verleden in het technische kader van Aris Saloniki en APO Fostiras.

Panos zal samen met Ogan Tarhan, die geen officiele functie heeft bij Fortuna maar wel een nadrukkelijk rol speelt bij de scouting van spelers, de scouting vorm gaan geven.

Panos blijft drie seizoenen onder contract bij Fortuna, om de club na afloop van het seizoen 2018/19 te verlaten. Een nieuwe club vindt hij niet meteen. Begin 2022 lukt het dan toch. Panos duikt op als technisch directeur bij de Cypriotische tweedeklasser Alki Oroklini.


Zoetmulder, R.
Beroep: boomklever.
Robert-Jan meldt zich aan de start van het seizoen 1996/97 voor het eerst aan de poorten van De Baandert. Fortuna neemt hem over van eerstedivisionist Helmond Sport. Hij wordt derde keeper achter Arno van Zwam en Roger Juffing. Robert-Jan staat vier seizoenen onder contract bij Fortuna. Het is nooit echt duidelijk geweest wat hij nu eigenlijk bij Fortuna heeft gedaan. Na afloop van het seizoen 00/01 verlaat hij Fortuna Sittard. Hij gaat naar de Noord-Brabantse hoofdklasser UNA.

Aan de start van de 2001/02 campagne keert Robert-Jan weer spoorslags terug. Nu niet als speler, maar als parttime trainer van de jeugd. En net als je denkt dat Theo Mommers hem heeft weggesaneerd bij aanvang van het seizoen 2002/03, duikt ie weer op. Nu als keeperstrainer. Keeperstrainer? Hij is bij Fortuna nooit verder gekomen dan een invalbeurt in een oefenduel tegen Español waarin hem de ballen om de oren vlogen en dat is goed genoeg om keeperstrainer te worden? Nee, Robert-Jan is een echte boomklever, die valt ook niet zomaar uit een boom, hoe hard je er ook aan schudt. We moeten er rekening mee houden dat we Robert-Jan nooit meer kwijtraken.

Warempel! In de zomer van 2006 kondigt Robert-Jan ineens zijn afscheid aan. Hij gaat ‘iets’ doen bij PSV. Niemand weet precies wat, maar ‘iets’ is wel een functie die Robert-Jan op het lijf geschreven is. De zaakwaarnemer van Robert-Jan verdient een dikke pluim. We schatten alleen de kwaliteiten van de zaakwaarnemer van Abel Luis da Silva Costa Xavier hoger in. Robert-Jan is dus boomklever af!


Zotti, D.
Beroep: tester.
Daniele is een 20-jarige verdediger die bij aanvang van het seizoen 2017/18 meetraint bij Fortuna Sittard. Daniele was het afgelopen seizoen actief voor Patro Eisden Maasmechelen, dat uitkwam in de Belgosche eerste nationale, het derde niveau. Fortuna kan wel wat defensieve versterking gebruiken. Krijgt Daniele een contract? Nee, al snel blijkt dat Daniele niet fit is. Fortuna gaat niet met hem in zee. Hij tekent bij Jong Roda JC.


Zusterstedencup
:
Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2011/12 wordt de zusterstedencup geïntroduceerd. Deze beker wordt uitgereikt aan de winnaar van het duel tussen KSK Hasselt (dat vanaf 2012/13 verder gaat als KS Hasselt) en Fortuna Sittard. Beide clubs zijn de hoogstspelende voetbalclubs binnen beide steden. Middels deze trofee proberen Hasselt en Sittard uitdrukking te geven aan het samenwerkingsverband dat ze met elkaar zijn aangegaan; het zijn ‘zustersteden’.

De wedstrijd is een jaarlijks terugkerende traditie die afwisselend in Hasselt en Sittard zal plaatsvinden, maar verder dan twee edities komt de traditie niet! Is de Zusterstedencup een stille dood gestorven?

Erelijst:
2011/12: Fortuna Sittard
2012/13: Fortuna Sittard


Zwam, van A.
Beroep: trouwe keeper.
Arno maakt aan de start van het seizoen 1993/94 de overstap van de Fortuna jeugdopleiding richting het eerste elftal dat zojuist gedegradeerd is. Ruud Hesp verdedigt 34 maal het doel en dus komt Arno in zijn eerste seizoen niet aan speeltijd toe.

Bij aanvang van het seizoen 1994/95 verlaat Ruud Hesp Fortuna Sittard en geeft Pim Verbeek Arno 34 wedstrijden de tijd om te laten zien wat hij kan. Dat gaat in het begin met horten en stoten, maar Arno groeit in zijn rol. Net als Fortuna overigens: KAMPIOEN!!

In het eerste seizoen in de eredivisie heeft Arno wel last van plankenkoorts. Een fatsoenlijke uittrap komt er niet van zijn voet. Maar toch, al met al is zijn niveau goed genoeg voor de eredivisie.

In de seizoenen 1996/97 en 1997/98 gaat Arno – net als Fortuna – steeds beter spelen. Ook buiten het veld is Arno een graag geziene speler. Hij ontwikkelt zich tot een rasechte Fortunees.

Vanaf het seizoen 1998/99 draagt Arno de aanvoerdersband en maakt hij de succesreeks van Fortuna mee in de beker. Helaas levert het geen bekroning op in de vorm van de Amstelcup. Ajax is in Stadion Feyenoord te sterk. Stadion Feyenoord brengt Arno dat seizoen toch al weinig goeds. In de competitiewedstrijd tegen Feyenoord wordt Arno al na 64 seconden van het veld gestuurd na het neerhalen van een doorgebroken tegenstander.

Het seizoen 1999/00 wordt het laatste seizoen van Arno in Sittardse dienst. Arno speelt een fabelachtige partij uit bij PSV waar hij Fortuna lange tijd overeind houdt. Arno is nu een keeper die rijp is voor een transfer. En gedurende het seizoen melden zich allerlei grote clubs, zoals onder andere Liverpool FC en Club Brugge. Uiteindelijk tekent Arno een contract bij de Japanse topclub: Jubilo Iwata. En daarmee komt er jammer genoeg een einde aan de relatie tussen Arno en Fortuna Sittard.