Yilmaz, B.
Beroep: twitterende kral.
Burak tekent in de zomer van 2022 een vijfjarig contract bij Fortuna Sittard. De eerste twee als speler; de laatste drie in een andere rol naast het veld. Burak komt over van Ligue 1-ploeg Lille OSC.

Burak is gecharmeerd van de plannen die Principion-bazen Atilla Aytekin en Umut Akpinar, die een meerderheidsbelang willen nemen in Fortuna Sittard, hebben ontvouwen. Burak ziet voldoende perspectief om zich na zijn spelersloopbaan bij Fortuna te kunnen ontwikkelen in een voetbalgerelateerde functie.

De 36-jarige aanvaller heeft er een imposante loopbaan opzitten die hem langs allerlei topclubs (plus het Turkse nationale elftal) bracht, waar hij de nodige successen mede mogelijk maakte met zijn doelpunten. Burak moet de nieuwe (aanvals)leider van Fortuna worden.

In zijn eerste vijf duels scoort hij viermaal, maar daarna stokt de teller, want hij scoort niet meer voor de winterstop. Onder nieuwe trainer Julio Velázquez heeft Fortuna verdedigend de zaakjes weliswaar redelijk op orde, maar dat gaat ten koste van de aansluiting naar spits Burak. Burak staat geregeld op een eiland.

Na afloop van het gewonnen thuisduel tegen FC Groningen op speeldag 27 gooit Burak de knuppel in het hoenderhok. Via sociale media laat hij weten, het restant van het seizoen niet meer te spelen. Hij laat in het midden waarom. Een storm steekt op in Sittard.

Burak is ervaren genoeg om te weten wat de impact van zo’n bericht zal zijn. Het lijkt onwaarschijnlijk dat zijn ongenoegen gericht is op trainer Julio Velázquez. Als Burak niet blij is met zijn tactiek, had hij dat ook anders (intern) kunnen oplossen.

Nee, het ongenoegen zal hoger in de organisatie zitten. Wellicht betreft het de ambitieuze plannen van Atilla Aytekin en Umut Akpinar die Burak naar Sittard hadden gelokt, want van die plannen hoort niemand meer iets.

Eind mei laat Burak via sociale media weten dat hij zijn contract bij Fortuna niet zal uitdienen en dat hij zal vertrekken. Bij de club weet niemand hier iets van, maar een paar dagen later ontbindt Fortuna inderdaad Buraks contract.

Ondanks dat Burak het seizoen niet uitspeelt, kroont hij zich toch tot topscorer bij Fortuna Sittard met negen treffers.

Burak is een man met vele opties in de voetbalwereld. We vermoeden dat hij er een hekel aan heeft om aan het lijntje te worden gehouden en dat dat in zekere mate bij Fortuna is gebeurd. In het nieuwe seizoen wordt Burak assistent-trainer bij de Turkse grootmacht Beşiktaş JK.


Younga-Mouhani, M.
Beroep: vreemde vogel.
In november 2000 is het alom bekend dat Fortuna op zoek is naar een spits. En dus melden er zich ook ongevraagd spelers aan de poorten van het Wagner&Partners Stadion. Zo ook de Duitse Congolees Macchambes kortweg ‘Mac’. Via Borussia MönchenGladbach en Fortuna Düsseldorf was Mac terechtgekomen bij regionalligist SC Fortuna Köln. Hij mag zich dus met recht een Fortunaexpert noemen.

Henk Duut vindt het maar niks en stuurt hem na één dag al weer weg. Hij keert terug bij regionalligist SC Fortuna Köln waar hij het seizoen uitspeelt.