Vaessen, J.
Beroep: brekebeen.
In de loop van het seizoen 2003/04 meldt Jack – die zes seizoenen voor MVV speelde – zich bij Fortuna Sittard. Fortuna is op zoek naar een linkspoot, linkspoot Jacques is op zoek naar een profclub. Kortom, dat ziet er goed uit, maar er zit een addertje onder het gras.

In het seizoen 2003/04 staat Jack onder contract bij eersteklasser VV Eijsden. En vanwege één invalbeurt bij VV Eijsden, mag hij reglementair niet meer op amateurbasis voor Fortuna spelen. Een profcontract mag wel, maar Fortuna heeft slechts geld voor een amateurcontract. En zodoende traint Jack voorlopig wel met de selectie, maar mag hij niet spelen.

In de winterstop is er ineens geld beschikbaar voor een minimaal contract vanwege het vertrek van Harrie Gommans. Jack krijgt een contract voorgelegd op voorwaarde dat hij fit geraakt. Hij speelt een aantal oefenduels mee met Fortuna, maar echt fit geraken is er niet bij en het komt er niet meer van dat Jack dat contract tekent. Of toch? Toch, Jack krijgt namelijk een amateurcontract voor het seizoen 2004/05.

Maar lang duurt het niet. Jack maakt wel de voorbereiding mee, maar raakt dan opnieuw geblesseerd. En dan knapt er iets bij Jack, hij hangt zijn (prof)voetbalschoenen in de wilgen. Even later duikt hij op bij tweedeklasser IVS.


Valeev, R.
Beroep: Oekraïense levensgenieter.
Ruslan meldt zich eind september 2006 in Sittard-Geleen. Deze aanvallende middenvelder is overal buiten de boot gevallen en is op zoek naar een nieuwe club, want eerstedivisionist De Graafschap heeft zijn contract niet verlengd.

Het uitblijven van resultaten in Sittard leidde tot paniek en dus mag de Oekraïner op proef komen meetrainen. Ruslan speelt een oefenduel tegen SV Schinnen mee, maar het wordt geen succes. Ruslan is niet wedstrijdfit alsdus trainer Frans Körver: exit Ruslan. Eerstedivisionist FC Emmen durft de gok even later wel aan en contracteert hem.


Vandegard, M.
Beroep: jeugdige spits.
Na zeven jaar in de Fortunajeugdopleiding stapt Mitch aan de start van het seizoen 2010/11 over naar de hoofdmacht. We wachten af hoe lang het duurt voordat de spits een officiële wedstrijd voor Fortuna speelt in het eerste elftal. In het seizoen 2010/11 lukt het hem niet om te debuteren.

Wellicht in het seizoen 2011/12? Nee, want Mitch raakt al vrij snel ernstig geblesseerd. Een blessure die hem het hele seizoen kost.

Het seizoen 2012/13 wordt ook een rampjaar voor Mitch. Opnieuw gooit blessureleed een seizoen in duigen en dan besluit Mitch de handdoek in de ring te gooien. Hij stapt over naar hoofdklasser Groene Ster.


Vandenbroeck, S.
Beroep: Belg met fout verleden.
Sven komt gedurende de voorbereiding op het seizoen 2005/06 zijn conditie op peil houden bij Fortuna. Zijn aflopende contract bij eerstedivisionist De Graafschap was namelijk niet verlengd en oefenstages bij het Hongaarse Újpest FC en het Israëlische Hapoel Kfar Saba liepen op niets uit.

Tegen die laatste ploeg speelt Fortuna in de voorbereiding en zo zal het contact wel tot stand zijn gekomen, want Fortuna is niet echt op zoek naar een middenvelder. Of toch? Nee, want na enkele weken meetrainen vertrekt Sven. Hij tekent een contract bij het Griekse hoogsteklasser Akratitos FC.


Vanek, N.
Beroep: Herr Löbe.
Nico staat plotsklaps op het wedstrijdtableau voorafgaande aan de oefenwedstrijd tegen VV Helden, die wordt gespeeld na afloop van het seizoen 2006/07. De Duitser van oberligist 1. FC Kleve speelt negentig minuten als linksback en doet dat niet slecht. Moeilijk ook, tegen het tweede elftal van Helden. De tijd zal leren of deze man een contract krijgt voorgeschoteld of dat hij de zoveelste tester is die wordt bedankt voor diensten die hij klaarblijkelijk niet heeft bewezen.

Niets van dat alles, Nico tekent in juni 2007 een eenjarig contract bij Fortuna en speelt naar behoren. Met name zijn rushes als linksback baren opzien. Helaas vergeet hij in al zijn aanvallende drang wel eens zijn verdedigende taken. Desondanks tekent ook hij bij voor het seizoen 2008/09.

In het seizoen 2008/09 is Nico nog steeds Nico. Je kunt hem niet een gebrek aan inzet verwijten en dat is in de eerste divisie al voldoende om te overleven.

Nico blijft ons vaste linksback, ook in het seizoen 2009/10. Ja, dat blijft hij, maar Badre Kotbani meldt zich nadrukkelijk als zijn opvolger. Het contract van Nico wordt dan ook niet meer verlengd. Nico vertrekt naar regionalligist Bonner SC.


Van der Padt trofee:
De Van der Padt trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een speler die tegen Fortuna Sittard heeft gescoord en kan worden geclassificeerd als een absolute nobody op het moment dat hij scoorde. De prijs is vernoemd naar Arie van der Padt. Tijdens het kampioensjaar 94/95 leed Fortuna één thuisnederlaag. TOP Oss kwam op 14 april 1995 met 0-1 winnen en Arie van der Padt scoorde. Voordien en ook nadien hebben we nooit meer iets vernomen van Arie van der Padt. Ging hij onmiddellijk met pensioen na die treffer? We weten het niet, maar hij is tot op de dag van vandaag nog steeds verantwoordelijk voor menige nachtmerrie van Fortunezen.

Erelijst:
1994/95: Arie van der Padt
2002/03: Jeroen Ketting
2003/04: Mehmet Akyil
2004/05: Jeroen Fühler
2005/06: Robin Stolp
2006/07: –
2007/08: Tim Nelemans
2008/09: Ousmane Sanou
2009/10: Omer Kulga
2010/11: Shayron Curiel
2011/12: Freek Heerkens


Vankan, B.
Beroep: Spaubeeks talent.
In december 2012 wordt Fortuna getroffen door een golf van blessures en schorsingen. Voor de uitwedstrijd tegen AGOVV wil trainer Willy Boessen graag de vijftienjarige Bob toevoegen aan zijn selectie. Bob speelt dan pas een half jaar in de B-jeugd.

Helaas schrijven de KNVB-reglementen voor dat spelers pas vanaf hun zestiende mogen meespelen in de competitie. En aangezien Bob dat pas op 1 mei 2013 wordt, gaat deze beurt aan hem voorbij. Na afloop van het seizoen 2012/13 mag Bob proeven aan het grote werk tijdens enkele oefenwedstrijden.

In de voorbereiding op het seizoen 2013/14 traint en speelt hij met de eerste selectie mee. Vroeg in het seizoen maakt Bob zijn debuut thuis tegen Willem II (3-1 winst). Sporadisch mag hij invallen van Wil Boessen. In totaal komt hij toch negen wedstrijden voor het eerste elftal in zijn eerste seizoen.

In het seizoen 2014/15 komt hij aanvankelijk nauwelijks aan bod onder Peter van Vossen. Dat verandert als Fortuna thuis met 1-8 onderuit gaat tegen FC Emmen. Bob staat sindsdien in de basis en is een van de weinige lichtpuntjes in een verder belabberde eerste seizoenhelft. Die basisplek verliest Bob na de winterstop. De komst van Muhammed Mert reduceert Bob tot een bankzitter, die af en toe nog mag invallen.

In het seizoen 2015/16 is Bob er nog steeds bij, maar de basis is ver weg. Hij moet het uiteindelijk doen met zes invalbeurten. Bob trekt er zijn conclusies uit en verlaat Fortuna. Hij gaat spelen bij tweededivisionist Jong FC Twente.


Vanmaris, T.
Beroep: @thiemovanmaris.
Thiemo begint zijn voetballoopbaan bij de jeugdopleiding van VVV Venlo, maar later stapt hij over naar Fortuna Sittard. Aan de start van het seizoen 2013/14 maakt de Tegelenaar de overstap van de jeugdopleiding van Fortuna Sittard naar het eerste elftal. In de vierde competitiewedstrijd krijgt de middenvelder al zijn eerste kans als invaller in Oss. Veel plezier beleeft hij niet aan zijn debuut, want Fortuna verliest met 1-0. Bij dat ene duel blijft het.

In het seizoen 2014/15 speelt Thiemo vaker, maar een vaste waarde wordt hij niet onder Peter van Vossen. Op het einde van het seizoen trekt hij zijn conclusies en vertrekt naar topklasser De Treffers.


Velázquez, J.
Beroep: entrenador.
Julio tekent in september 2022 een contract tot het einde van het seizoen 22/23 bij Fortuna Sittard. De veertigjarige Spanjaard wordt de opvolger van de ontslagen Sjors Ultee en moet Fortuna snel uit de onderste regionen van de eredivisie halen. Op het moment dat Julio het overneemt, heeft Fortuna een punt uit zes duels gepeurd. Eenvoudig wordt het dus niet.

Echter, Julio pakt veertien punten uit de resterende acht duels voor de winterstop. Als we de kerstboom opzetten, staat Fortuna keurig twaalfde op de ranglijst. Toch is er ook kritiek, want het voetbal laat te wensen over. Verdedigend staat het elftal behoorlijk, maar aanvallend lukt niet veel. Het is aan Julio om ook wat dat betreft verbetering aan te brengen na de winterstop.

Dat lukt helaas niet, want alhoewel Fortuna nooit in de sportieve problemen komt (Fortuna eindigt dertiende in de eredivisie), blijft het voetbal weinig avontuurlijk.

Wat ook niet in Julio’s voordeel spreekt, is zijn gedrag langs de zijlijn. Julio leeft gepassioneerd mee, maar verliest zich soms in zijn gedrevenheid, wat tenenkrommende taferelen oplevert.

Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Fortuna Sittard en Julio. In november 2023 tekent hij een contract als hoofdtrainer bij Real Zaragoza, dat uitkomt in de Spaanse segunda división.


Velthuizen, P.
Beroep: pietje.
Piet meldt zich in februari in Sittard. De eenvoudig gewezen Nederlandse international traint mee bij Fortuna. De 34-jarige keeper zit zonder club; Fortuna heeft een keepersprobleem na het uitvallen van Yanick van Osch en het vertrek van Alexei Koşelev. Wordt Velthuizen de oplossing? Ja, want hij tekent al snel een contract tot de zomer van 2021.

Piet moet al snel aan de bak in een duel tegen FC Groningen. Hij is duidelijk niet fit en valt na twintig minuten geblesseerd uit. Op het einde van het seizoen krijgt hij een herkansing uit bij ADO Den Haag. Daar gaat het al een stuk beter. Op het einde van het seizoen verlaat hij Fortuna.

Omdat zich geen club meldt, hangt Piet de handschoenen in de wilgen.


Venne, H. van de
Beroep: DSMer.
Harry treedt in februari 2014 toe tot het interim-bestuur van Fortuna Sittard. Tot dat moment neemt alleen Martin Masset zitting in het interim-bestuur en die bezetting is erg mager, zeker nu Fortuna zijn schulden heeft afgelost en kan gaan beginnen aan de opbouw. Harry is de man die sponsorbeleid op poten moet gaan zetten. Dat wordt een zware klus, want Fortuna’s imago als een betrouwbare partner ligt natuurlijk al jaren in duigen. Samen met Rob Schwillens – die op hetzelfde moment instapt – en Martin Masset vormt Harry een driekoppig interim-bestuur.

De belangrijkste klus van het interim-bestuur is vervuld: promotie van Fortuna naar categorie 2 in het ratingsysteem van de licentiecommissie van de KNVB. Harry treedt nooit op de voorgrond. Dus wat zijn rol in het geheel is, blijft onduidelijk. Het interim-bestuur blijft aan tot november 2015 om dan opgevolgd te worden door een nieuwe directie onder leiding van Joppe Sangen.


Verbist, B.
Beroep: Kielse rat.
Om de spelers bezig te houden organiseert Fortuna tussen de play-offs en het einde van het seizoen 2005/06 een aantal oefenduels. Een ideale mogelijkheid om eens een paar testers aan het werk te zetten en Bram is er daar één van.

Bram is keeper van beroep en de Belg zoekt een nieuwe club, want eersteklasser Germinal Beerschot ziet geen toekomst meer voor hem in Antwerpen. In een oefenduel tegen EMS verdedigt hij Fortuna’s doel, maar daar blijft het bij, want we vernemen niets meer van Bram. Arjan Christianen wordt de nieuwe keeper. Later duikt Bram op bij tweedeklasser KVK Tienen.


Verdonck, S.
Beroep: Belgisch beton.
Sven komt aan de start van het seizoen 2009/10 over op huurbasis van eersteklasser KRC Genk. De centrale verdediger krijgt weinig speeltijd in Genk en mag op huurbasis vertrekken. Fortuna kan een centrale verdediger wel gebruiken, dus is de deal snel rond.

Aan spelen komt Sven niet snel toe, hij heeft last van een blessure. En als Sven niet geblesseerd is, zit hij op de bank. Nee, Sven is niet echt een versterking. Op het einde van het seizoen vertrekt hij dan ook weer.

Wacht even, later blijkt dat verhaal toch wat anders in mekaar te zitten. Sven wordt namelijk gepakt op dopinggebruik, terwijl hij bij Fortuna speelde. De slepende blessures hebben Sven radeloos gemaakt en hij heeft gesnoept uit verboden potjes. Fortuna heeft Sven ontslagen vanwege deze perikelen.

Hij krijgt twee jaar schorsing aan zijn broek van de FIFA. Dat belet hem overigens niet om een contract te tekenen bij de Belgische vierdeklasser Witgoor Dessel.


Verèl, H.
Beroep: video-analyticus.
Als Frans Thijsen Fortuna na afloop van het seizoen 2000/01 verlaat, moet Fortuna op zoek naar een opvolger en dat valt niet mee. Het elftal dat tenauwernood aan degradatie is ontsnapt verliest zijn beste spelers en geld voor adequate vervangers is er niet. De trainer die nu in het ‘zinkende’ Fortuna schip stapt, loopt een groot risico te verzuipen. En wie wil dat risico nemen?

Hans dus! Niemand kent Hans, hij is assistent bij eredivisionist Willem II en schijnt in Oezbekistan – waar hij een tijdje werkte – Diamolidin Abdoesjaparov qua populariteit naar de kroon te steken. Nou ja, we zullen wel zien!

Het eerste wat Hans doet, is video kijken (zijn favoriete tijdverdrijf) en de discipline aantrekken. Oorbellen zijn uit den boze en hetzelfde geldt voor de zilveren schoenen van Dennis Gerritsen. Bovendien schroeft Hans de trainingsintensiteit in Sittard op.

Als hij dan ook nog vier punten haalt uit de eerste twee duels, kan Hans om verschillende redenen niet kapot bij de fans.

Hans is een man van koddige uitspraken, zo gaat hij er bijvoorbeeld prat op dat er bij hem geen honden op de sofa komen, maar als de resultaten snel verslechteren ontstaat er wrijving tussen Hans en de spelers. Hij gooit Dennis Krijgsman tijdelijk uit de selectie vanwege onvoldoende inzet en hij schorst Colin Cramb zelfs voor het gehele seizoen wegens het beledigen van een supporter.

Op de vraag of hij met het verwijderen van zijn topscorer niet zijn eigen graf graaft, stelt Hans: “Als ik vier dochters heb van wie er één verkracht wordt, is dat toch niet erger dan wanneer ik slechts één dochter heb die verkracht wordt“. Geen speld tussen de te krijgen, Hans!

Op 13 december 2001 valt het doek voor Hans: hij wordt op non-actief gesteld. Fortuna heeft de dag voordien een bekerduel verloren van eerstedivisionist Stormvogels/Telstar. Toch zijn het niet de tegenvallende sportieve prestaties (dat was ingecalculeerd) die hem nekken, maar het feit dat hij met alles en iedereen binnen de club overhoop ligt.

Niet alleen spelers, maar ook de medische staf en de overige leden van de technische staf kunnen zich niet langer vinden in de aanpak van Hans. De medische staf heeft zelfs gedreigd met opstappen als Hans niet inbindt of vertrekt. En dus rest Theo Mommers niets anders dan Hans op non-actief te stellen.

Hans staat op non-actief en blijft dus op de loonlijst staan (geld voor een afkoopsom die het gevolg van ontslag zou zijn, is er niet). Op het eind van dat seizoen staat Hans dan ook op de “lijst van twaalf“. Hij gaat nergens mee akkoord en dus staat hij ook op de “lijst van zes“. Fortuna moet hem uiteindelijk zijn gehele resterende salaris uitbetalen en doet dat ook.

Twee jaar lang vernemen we niets van Hans, maar dan duikt hij op als directeur van een zwembad in Roosendaal. Het zwembad heet ‘De stok’. Drie keer raden wat Hans met die stok gaat doen.


Vergeer, H.
Beroep: scout.
Eind jaren negentig komt Hans als scout over van VVV Venlo. Hij moet Jacques Opgenoord gaan ondersteunen bij zijn zoektocht naar talent bij de concurrentie. Het is onduidelijk hoe de rolverdeling is en wie dus als hoofdverantwoordelijke moet worden aangezien voor de dramatische serie aankopen bij aanvang van het seizoen 2000/01.

Fortuna legt namelijk in één klap Stijn Haeldermans, Pascal Averdijk, Jochem van der Hoeven en Jo Geerinckx vast. Vier spelers die nooit kunnen aantonen dat ze eredivisiewaardig zijn. Wat is Hans’ aandeel in deze dure miskopen?

Als op het einde van het seizoen 2001/02 de financiële pleuris uitbreekt die onder andere het gevolg is van het falende aankoopbeleid, vindt Hans zijn naam terug op de “lijst van twaalf‘. Hans gaat niet akkoord (hij heeft per slot van rekening vakwerk afgeleverd) en dus gaat hij door naar de “lijst van zes“. De arbitragecommissie stelt Hans c.s. in het gelijk en Fortuna treft een financiële regeling met Hans.

Enige tijd later wordt Hans trainer van hoofdklasser SV Panningen.


Vergoossen, D.
Beroep: Jong van Ech.
Dominik maakt in het seizoen 1988/89 op zestienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van Fortuna Sittard. De centrale verdediger doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. In zijn eerste seizoen zal hij tweemaal meespelen.

Toch zal Dominik lang moeten wachten op zijn definitieve doorbraak, die er eigenlijk pas komt als Fortuna vanwege bezuinigingen de kaart van de eigen jeugd trekt aan de start van het seizoen 1994/95. Pim Verbeek geeft Dominik het vertrouwen en dat beschaamt hij niet. Helaas slaat vlak na de winterstop het noodlot toe, waardoor hij het restant van het seizoen vanwege blessureleed aan de zijlijn moet bekijken. Desondanks heeft hij dus een stevige inbreng in het kampioenschap.

Terug in de eredivisie in het seizoen 1995/96 heeft Dominik geduchte concurrentie van de nieuwe aankopen Robert Roest en Jurgen Dirkx, die Verbeeks voorkeur genieten. Dominik belandt weer op de bank en dus trekt Dominik op het einde van het seizoen zijn conclusies. Hij verkast naar eerstedivisieclub Helmond Sport.

Aan de start van het seizoen 2020/21 keert de nu 48-jarige Dominik terug bij Fortuna Sittard, nu als hoofd jeugdopleiding. Aan Dominik de taak, de jeugdteams van Fortuna op een hoger niveau te krijgen. In november krijgt hij er een nieuwe rol bij: assistent-trainer bij het eerste elftal na het ontslag van hoofdtrainer Kevin Hofland en het opstappen van assistent-trainer Kristof Aelbrecht. Dominik gaat tijdelijk interim-hoofdtrainer Sjors Ultee assisteren.

In maart 2021 blijkt de technische staf uitstekend samen te werken. Fortuna verlengt het contract met hoofdtrainer Sjors Ultee. Dominik verlengt ook tot de zomer van 2022. Hij wordt vanaf het seizoen 2021/22 voltijds assistent-trainer en verlaat dus zijn functie als hoofd jeugdopleiding.

Aan de start van het seizoen 2021/22 voert hoofdtrainer Sjors Ultee een verandering door. Hij wil voor elke linie een gespecialiseerde assistent-trainer. Dominik, die 67 eredivisieduels afwerkte als centrale verdediger, gaat zich richten op de verdediging. Dominik tekent bij tot de zomer van 2023.

Daar heeft Dominik zijn handen vol aan, want Fortuna’s verdediging blijkt voor de winterstop een gatenkaas (46 tegentreffers in 18 duels). Na de winterstop komen er daar nog 21 bij. Een hele verbetering, maar die komt waarschijnlijk vooral op het conto van winterversterking Dimitrios Siovas.

In het seizoen 2022/23 is Dominik nog steeds assistent van Sjors Ultee, maar aan zijn functie op de achtergrond komt na drie competitieduels een abrupt einde. Fortuna ontslaat Sjors Ultee en zijn assistent Rob Alflen. Dominik wordt interim-hoofdtrainer totdat Fortuna Julio Velázquez aanstelt als nieuwe hoofdtrainer.

Dominik heeft twee duels de leiding in een hectische periode, want de hele Nederlandse voetbalwereld valt over Fortuna heen, vanwege het vroege ontslag van de hoofdtrainer.  Het is geen makkelijke periode voor Dominik, die in de media moeilijk uit zijn woorden komt. Hij pakt wel het eerste punt met Fortuna, maar zal blij zijn als Julio Velázquez het overneemt.

Dominik blijft aan als assistent-trainer en dient zijn in de zomer van 2023 aflopende contract uit. Vervolgens gaat hij aan de slag als hoofdtrainer bij vierdedivisionist EVV uit zijn geboorteplaats Echt.


Verheyen, J.
Beroep: winnaarstype.
Het kampioenschap van de A-jeugd, het gebrek aan financiën bij Fortuna en een volle ziekenboeg: het zijn allemaal redenen waarom Joeri een kans krijgt in de openingsfase van het seizoen 2001/02. Het levert de aanvaller drie invalbeurten op in de bekerduels tegen MVV, EHC/Norad en Vitesse. Maar als de ziekenboeg enigszins leegloopt, is onze Belg één van de eerste slachtoffers.

Op het einde van het seizoen 2001/02 verlaat Joeri Fortuna. Zijn Fortuna carrière bestaat dus uit drie bekerduels die Fortuna overigens alle drie won. Joeri verloor dus nooit in een geel-groen shirt! Bestemming onbekend.

Of toch? In het seizoen 2007/08 speelt hij bij het Belgische Nevok Guitrode.


Verlinden, T.
Beroep: zoon van ‘de muur’.
Thibaud stapt in januari 2021 over van de Engelse tweedeklasser Stoke City FC naar Fortuna. Fortuna is op zoek naar versterking op de vleugel; de 48-voudig Belgische jeugdinternational is op zoek naar speeltijd. Hij tekent een contract tot de zomer van 2022 met een optie op nog een seizoen.

Hij speelt vijf duels, maar kan nog niet echt overtuigen. Hopelijk beter in het seizoen 2021/22.

Niet echt, want ook in het seizoen 2021/22 komt Thibaud niet aan spelen toe. Thibaud laat zijn contract ontbinden en tekent een contract bij de Slovaakse tweedeklasser DAC 1904 Dunajská Streda.


Verplichte buscombi:
Ooit verzonnen door een of andere beleidsrakker in de bossen nabij Zeist, als de oplossing voor ongeregeldheden tijdens voetbalwedstrijden. Een verplichte buscombi betekent dat uitsupporters alleen maar toegang krijgen tot een uitduel als ze met georganiseerd busvervoer reizen. Door de vervoersopties van uitsupporters te reguleren, kun je deze groep supporters beter onder controle houden, hetgeen de kans op ongeregeldheden verkleint. En alhoewel dat in principe klopt, zitten er ook nadelen aan zo’n maatregel: inperking van bewegingsvrijheid (je zult maar Fortuna fan zijn, in Veendam wonen, naar FC Groningen – Fortuna Sittard willen gaan en dat duel is aangemerkt als een verplichte buscombi).

Kortom, het opleggen van een buscombi dient zorgvuldig te gebeuren en naar de smaak van veel supporters schort het daar nog wel eens aan. Het instrument wordt door veel burgemeesters soms wel erg makkelijk gehanteerd.


Verrips, M.

Beroep: Croky-cup winnaar.
Michael tekent in de winterstop van het seizoen 2021/22 een huurcontract tot het einde van het seizoen in Sittard. De 25-jarige doelman komt over van tweedeklasser Sheffield United FC. Michael moet de concurrentie aangaan met Yanick van Osch voor de plek onder de lat. Op het einde van het seizoen zal Fortuna Michael definitief overnemen van Sheffield United en contracteren tot de zomer van 2025.

Michael krijgt onmiddellijk een basisplek van Sjors Ultee, tot ongenoegen van Yanick van Osch, die zich (terecht) afvraagt hoe Michael op basis van anderhalve training heeft kunnen overtuigen. Michael keept twee duels en wordt dan geveld door COVID19. Yanick van Osch keert terug onder de lat om die plek de rest van het seizoen niet meer af te staan. Dat tot ongenoegen van Michael, die zich belazerd voelt. Op het einde van het seizoen vertrekt Michael op huurbasis naar eredivisionist FC Groningen, dat ook een optie tot koop bedingt.

In Groningen werkt Michael zich op tot eerste doelman en aanvoerder. Toch licht FC Groningen de koopoptie niet, maar dat ligt vooral aan het feit dat FC Groningen degradeert uit de eredivisie. In principe zal Michael na afloop van het seizoen 2022/23 dus terugkeren naar Sittard.

Nee, dat gebeurt niet. FC Groningen huurt Michael nog een seizoen van Fortuna Sittard. Dus ook in het seizoen 2023/24 verdedigt Michael de kleuren van FC Groningen, nu in de eerste divisie. In het huurcontract zit ook een automatische koopoptie, die ingaat als aan vastgestelde voorwaarden is voldaan.

In januari 2024 haalt Fortuna Michael voortijdig terug. Fortuna ziet eerste doelman Ivor Pandur een transfer maken naar Hull City FC en heeft dus behoefte aan een nieuwe doelman. Aangezien Michael bij FC Groningen op de bank was beland, doet ook FC Groningen niet moeilijk over een vervroegde terugkeer naar Sittard.

Michael moet met Luuk Koopmans uitvechten wie eerste keeper wordt. Danny Buijs laat ze een paar duels beurtelings spelen en kiest uiteindelijk voor Michael. Hij speelt het seizoen uit, zonder al te grote problemen.


Vets, N.
Beroep: Lierenaar.
Niels traint in de voorbereiding voor het seizoen 2012/13 mee bij Fortuna. De verdediger staat onder contract bij eersteklasser Lierse SK dat hem blijkbaar wenst uit te lenen. De twintigjarige Belgische verdediger mag zijn kunsten in Sittard-Geleen komen tonen. Hij traint een week mee en speelt tegen SVM, maar vertrekt dan via de achterdeur. Blijkbaar niet goed genoeg, terug naar Lierse SK.

Nee, dat is niet correct. Wel goed genoeg, maar Lierse SK en Fortuna Sittard kwamen er financieel niet uit. Op 31 augustus – bij het sluiten van de transfermarkt – komen Lierse en Fortuna er alsnog uit. Niels wordt voor een seizoen gehuurd van Lierse SK.

Na wat blessureleed aan de start van de competitie geraakt Niels fit, maar een basisplek is voor hem niet weggelegd. Hij speelt een duel als alle gekende centrale verdedigers geblesseerd of geschorst zijn, maar daar blijft het voorlopig bij. Na de winterstop stijgt Niels in de pikorde. Hij is nu eerste keuze als Timothy Dreesen of Roel Janssen geblesseerd/geschorst zijn en als Timothy Dreesen op het einde van het seizoen inderdaad geblesseerd raakt, laat Niels zien een prima verdediger te zijn. Goed genoeg voor een nieuw contract voor het seizoen 2013/14.

Helaas gaat het seizoen 2013/14 vrijwel volledig aan Niels voorbij vanwege blessureleed.

Als hij dan aan de start van het seizoen 2014/15 weer aansluit bij de selectie, raakt hij op de training opnieuw geblesseerd. De revalidatie kost hem het gehele seizoen.

Aan de start van het seizoen 2015/16 tekent Niels een amateurcontract bij Fortuna. Als hij aantoont dat hij weer volledig fit is, kan dat omgezet worden in een profcontract, maar dat lukt niet. Als er dan geen uitzicht op een profcontract is, vertrekt Niels bij Fortuna in oktober 2015. Hij tekent een contract in België dat hem tot het einde van het seizoen 2015/16 bindt aan derdeklasser K. Rupel Boom FC.


Vidigal, A.
Beroep: huurling.
André komt de Sittardse rangen aan de start van het seizoen 2017/18 versterken. De achttienjarige aanvaller komt op huurbasis voor een seizoen over van de Portugese tweedeklasser Académica Coimbra; Fortuna bedingt ook een optie tot koop.

André richt zich op de linksbuitenpositie, waar hij de strijd aangaat met Stefan Askovski. Die concurrentie maakt beide spelers beter, want als André speelt laat hij zien een aalvlugge, makkelijk scorende aanvaller te zijn. Hij speelt ook voor Portugal O20. Nog voor de winterstop licht Fortuna de optie en lijft André definitief in; hij tekent tot de zomer van 2020. In diezelfde winterstop tekent André een verbeterd contract dat hem tot de zomer van 2022 Fortunees maakt. Op het veld vecht André een strijd uit met Stefan Askovski voor de linksbuitenpositie. Een echte winnaar levert dat duel niet op. André scoort in totaal tienmaal en levert twee assists en dat is een keurige bijdrage aan de promotie van Fortuna Sittard naar de eredivisie.

In het seizoen 2018/19 in de eredivisie heeft André het lastig. Zeker na de komst van Lazaros Lamprou zijn er weinig kansen. André moet het voor de winterstop dus hebben van invalbeurten. Te weinig invalbeurten en dus verhuurt Fortuna André tijdens de winterstop aan de Cypriotische regerend landskampioen APOEL FC tot de zomer van 2020.

André keert vervolgens terug in Sittard-Geleen waar hij nog een tweejarig contract heeft, maar hoofdtrainer Kevin Hofland kan hem geen basisplek beloven en dus lijkt het beste opnieuw een huurperiode elders. André gaat in het seizoen 2020/21 op huurbasis spelen bij de Portugese tweedeklasser GD Estoril Praia. Dat wordt een succes, want André wordt kampioen in de Liga Pro. Tcoh blijft hij niet bij GD Estoril Praia. Hij keert ook niet terug naar Sittard. Hij tekent een driejarig contract bij primeira ligaclub CS Marítimo, dat hem dus overneemt van Fortuna.


Villareal, G.
Beroep: yellow submarine.
Gavrey maakt aan het begin van de competitie 2009/10 de overstap van de jeugd naar het eerste elftal van Fortuna Sittard. De jonge aanvaller mag de komende jaren zijn kunsten tonen in Sittard-Geleen. Gavrey debuteert voor Fortuna in een thuiswedstrijd tegen Excelsior, maar veel verder dan dat komt hij niet. Hopelijk kan hij zijn opmars voortzetten in het seizoen20 10/11.

Niet echt. Hij kent drie invalbeurten voor de winterstop, maar gedurende de winterstop nemen Gavrey en Fortuna Sittard afscheid van elkaar. Uiteindelijk tekent Gavrey bij tweedeklasser BSV Limburgia.


Vita, R.
Beroep: Liefhebber van Algerijnse saus.
Rémy tekent aan de start van het seizoen 2022/23 een vierjarig contract bij Fortuna Sittard. De 21-jarige international van Madagaskar komt over van Bayern München. De linksback moet (op termijn) de opvolger worden van George Cox.

George Cox is de vaste linksback en dat verandert ook niet, maar Fortuna heeft aanvallend problemen op de flanken en daar kan Rémy ook redelijk uit de voeten. Het levert hem voor de winterstop behoorlijk wat speeltijd op, waarin hij twee belangrijke treffers maakt: de winnende treffers thuis tegen Excelsior en uit bij Vitesse.

Op het einde van het seizoen verlaat George Cox Fortuna Sittard, maar Rémy heeft niet overtuigend kunnen bewijzen dat Fortuna niet op zoek moet naar een opvolger.

Dat lukt ook in de eerste helft van het seizoen 2023/24 niet. Rémy is eerst tweede keuze achter Mitchell Dijks en later zelfs derde keuze als ook Siemen Voet de voorkeur geniet van trainer Danny Buijs als linksback.

Een tussentijds vertrek in de winterstop lijkt logisch, maar komt er niet. Rémy blijft bij Fortuna, maar speelt nauwelijks onder Danny Buijs.


Vlijter, G.
Beroep: linksbuiten.
Gavin debuteert in maart 2015 in het eerste elftal van Fortuna Sittard. Hij is dan negentien jaar en maakt dus de overstap uit de jeugdopleiding van Fortuna. Hij komt tot vier duels voor de hoofdmacht. Het levert hem bij aanvang van het seizoen 2015/16 een tweejarig profcontract op.

Gavin sprokkelt voor de winterstop de nodige invalbeurten bij mekaar, maar na de winterstop raakt hij uit beeld. Hopelijk brengt het tweede seizoen meer succes.

Het tweede seizoen brengt meer succes, maar niet onmiddellijk. Trainer Ben van Dael ziet weinig perspectief in Gavin, maar als Sunday Oliseh in de winterstop Ben van Dael opvolgt, verandert de situatie voor Gavin drastisch. Van bankzitter wordt Gavin basisklant. Hij tekent een nieuwe verbinding voor het seizoen 2017/18.

Echter, vroeg in het seizoen scheurt Gavin een kruisband in zijn linker knie. Er kan een streep door het seizoen 2017/18. Fortuna beloont hem wel met een nieuw contract voor het seizoen 2018/19.

Tijdens de voorbereiding van het seizoen 2018/19 sluit Gavin weer aan bij de selectie. Hij speelt mee als Fortuna zijn rentree viert in de eredivisie, maar in een oefenduel tegen Standard Luik slaat het noodlot opnieuw toe. Gavin scheurt opnieuw een kruisband, nu in zijn rechterknie. Opnieuw kan er een streep door een volledig seizoen.

Op het einde van het seizoen 2018/19 besluit Fortuna het aflopende contract van Gavin niet te verlengen, waardoor hij op zoek moet naar een nieuwe club. Hij tekent een amateurcontract bij eerstedivisionist MVV Maastricht.


Vlug, J.
Beroep: buitenspeler.
Jeffrey stapt aan de start van het seizoen 2013/14 over van eerstedivisionist FC Den Bosch naar Fortuna Sittard. Hij tekent voor twee jaar en moet Kevin Diaz doen vergeten. De tijd zal leren of dat lukt.

Voorlopig lukt dat niet. Jeffrey is in de eerste competitiehelft van het seizoen 2013/14 meestentijds geblesseerd en als hij speelt is het onopvallend. Na de winterstop leeft Jeffrey op. Hij speelt beter net als Fortuna dat opnieuw de play-offs haalt.

Aan de start van het seizoen 2014/15 is Jeffrey opnieuw een vaste waarde voor Peter van Vossen, maar zijn prestatiecurve lijkt veel op die in zijn eerste seizoen: ongeïnspireerd. Het kost hem na de historische 1-8 thuisnederlaag tegen FC Emmen zijn kop. Tot aan de winterstop start Jeffrey niet meer in de basis.

Het blijkt ook het einde van Jeffrey’s Fortuna loopbaan. Peter van Vossen geeft aan Jeffrey in het restant van de competitie niet meer nodig te hebben en dus wordt Jeffrey’s contract ontbonden. Aan de start van het seizoen 2015/16 gaat hij spelen bij topklasser Rijnsburgse Boys.


Vlugt, M. van der
Beroep: doublure.
Voor aanvang van het seizoen 2012/13 wordt Marloes weggeplukt bij het Midden-Limburgse RKSVO. Omdat Marloes nog piepjong is, staat haar eerste seizoen in Sittardse dienst in het teken van leren en ervaring opdoen. Tijdens oefenwedstrijden krijgt ze speeltijd en mag ze aantonen een waardig vervangster te zijn voor Fortuna’s vaste doelvrouw.

Ze komt slechts éénmaal als keepster in actie tijdens een officiële wedstrijd en dat is op het veld van Ste.Do.Co. Ze houdt haar netten niet schoon, maar Fortuna wint wel. Daarnaast speelt ze éénmaal mee als veldspeler. Het seizoen 2013/14 eindigt al voordat het is begonnen. Marloes trekt haar conclusies uit het feit dat er nieuwe keepers worden aangetrokken en laat haar gezichtje nooit meer zien. Een aftocht via de achterpoort.


Voet, S.
Beroep: huurling.
Siemen tekent een contract in Sittard op de slotdag van de zomerse transferperiode in 2023. De 23-jarige Belgische centrale verdediger komt over op huurbasis van de Slowaakse hoogsteklasser Slovan Bratislava. Siemen moet Rodrigo Guth en Dimitris Siovas scherp houden.

Pas als Dimitris Siovas geblesseerd raakt enkele duels voor de winterstop wordt duidelijk dat Siemen niet eerste vervanger is. Sadik Fofana is Siemen voorbij gestreefd in de rangorde. Toch speelt Siemen een aantal duels als vervanger van Mitchell Dijks als rechtsachter.

Ook na de winterstop speelt Siemen geregeld mee als er blessures/uitsluitingen zijn in de achterhoede. Op die momenten laat hij een solide indruk achter.


Voigt, A.
Beroep: assistent.
Alexander versterkt bij de start van het seizoen 2017/18 de technische staf van Fortuna Sittard. De 39-jarige Duitser komt op voorspraak van trainer Sunday Oliseh naar Fortuna als assistent-trainer. Sunday Oliseh leerde Alexander kennen bij FC Köln, waar ze samen speelden. Alexander gaat dus samen met Gino Facenna zorgen voor de ondersteuning van Sunday Oliseh.

Dat lijkt een succes te worden, want Fortuna is winterkampioen, maar onderhuids borrelen de problemen rond Sunday Oliseh weer op. In februari 2018 stelt Fortuna Sunday Oliseh op non-actief, vanwege herhaaldelijk verwijtbaar handelen richting spelers en kaderleden. Alexander, die zich een half jaar lang loyaal heeft getoond aan de methode Oliseh, komt in een benarde positie terecht.

Als de arbitragecommissie van de KNVB Sunday Oliseh in het ongelijk stelt als hij zijn baan terug wil, is er definitief geen toekomst meer voor Alexander bij Fortuna Sittard. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd; Alexander tekent als hooftrainer bij oberligist SSVg Velbert per 1 juli 2018.


Voigt, D.
Beroep: snelheidsmaniak.
Daniël komt in de voorbereiding op het seizoen 2006/07 meetrainen bij Fortuna Sittard. Bij eerstedivisionist Helmond Sport kreeg de centrale verdediger geen contractverlenging aangeboden, dus moest hij elders zijn heil zoeken. Hij debuteert in een oefenduel tegen Willem II en doet dat zo goed, dat hij direct een contract krijgt.

Daniël is dus officieel een Fortunees! In de eerste maanden speelt Daniel haast alles en ook naar ieders tevredenheid, maar dan verliest hij zijn plek aan Zarko Grabovac en die staat zijn plek niet meer af. Daniël komt dus niet meer aan spelen toe en verlaat de club op het einde van het seizoen als zijn contract afloopt. Hij verkast naar de Duitse regionalliga: Wuppertaler SV.


Volmer, J.
Beroep: anti-held.
Joost maakt bij aanvang van het seizoen 1999/00 de overstap van eredivisionist MVV naar Fortuna Sittard. Kostprijs: 680.000 euro. En daarmee is Joost de duurste aankoop van Fortuna tot dat moment.

Joost is een centrale verdediger die eigenlijk gehaald is als opvolger van Kevin Hofland. Maar Kevin Hofland blijft nog een seizoen waardoor er voor Joost een plekje op het middenveld moet worden gezocht.

Daar hoort Joost niet thuis en zo speelt hij ook. Desondanks ontwikkelt hij zich tot een vaste waarde bij Fortuna Sittard. Verder valt er bar weinig over Joost te vertellen, of het moet zijn dat hij de laatste officiële goal in stadion De Baandert maakt.

In het seizoen 2000/01 vertrekt Kevin Hofland naar PSV en mag Joost eindelijk op zijn favoriete plek gaan spelen. Toch begint hij zwak, maar hij herstelt zich en wordt misschien wel de beste Fortunees.

Hoogtepunt in dit verder dramatische seizoen is de 3-2 overwinning in De Kuip. Fortuna neemt een 2-0 voorsprong, maar verspeelt die in de slotfase, maar dan is daar vlak voor tijd Joost die Fortuna toch nog de overwinning bezorgt.

In het seizoen 2001/02 is hij opnieuw een van de betere spelers, maar ook hij kan de club niet redden. Vlak voor het einde van het seizoen meldt het Schotse Heart of Midlothian zich bij Fortuna om Joost over te nemen. Theo Mommers gaat niet in op het verzoek van de Schotten.

Vreemd, Fortuna is al zo goed als zeker gedegradeerd en kan elke kostenbesparing dondersgoed gebruiken, want de financiële crisis bereikt zijn hoogtepunt. Waarom laat Theo Mommers Joost (die graag wil gaan) niet gaan? Theo Mommers laadt de verdenking op zich dat Joost wellicht een bruikbare speler is voor FC Limburg dat op dat moment in het diepste geheim gespreksonderwerp is. En wellicht mag Joost vanwege die reden niet weg.

Fortuna degradeert, FC Limburg spat uiteen en geld om het doorlopende contract van Joost te respecteren is er niet: hij mag dus transfervrij weg. En dan blijkt Joost één van de weinige spelers te zijn die gewild is: eredivisionist AZ neemt hem van Fortuna over.


Voorn, D.
Beroep: populaire Maastrichtenaar.
Dick stapt bij de start van het seizoen 1979/80 over van tweedeklasser Swift’36 uit Roermond (waar hij trainer was) naar Fortuna Sittard, waar hij een functie aanvaardt in de jeugdopleiding. Samen met Wiel Quaedackers assisteert hij ook trainer Joop Castenmiller.

Aan de start van het seizoen 1981/82 vertrekt Wiel Quaedackers en blijft Dick over als enige assistent van trainer Frans Korver.

In het seizoen 1984/85 speelt Fortuna Europees voetbal en dus moeten de tegenstanders in kaart gebracht worden. In de tweede ronde treft Fortuna Wisla Krakau. Dick – wiens bijnaam Coocky is – reist af naar Polen om Wisla aan het werk te zien in een thuiswedstrijd tegen Gornik Zabrze. Zijn uren durende reis is grotendeels voor niets, want het duel wordt na een half uur vanwege de mist afgelast.

In het seizoen 1987/88 haalt Dick het nieuws als hij het op de training aan de stok krijgt met John Linford. Het levert John Linford een schorsing op die uiteindelijk leidt tot zijn vertrek uit Sittard.

In het seizoen 1988/89 ontslaat Fortuna trainer Hans van Doorneveld vlak na de winterstop. Dick promoveert tot interim-hoofdtrainer voor het restant van het seizoen. Zeven van de dertien duels onder Dicks leiding eindigen gelijk.

In het seizoen 1991/92 herhaalt het scenario van het seizoen 88/89 zich. Fortuna ontslaat trainer Han Berger. Dick wordt interim-hoofdtrainer, maar niet voor lang, want Fortuna stelt al snel Georg Kessler aan als vervanger.

In het seizoen 1992/93 gaat het niet goed met Fortuna en ook Dick heeft last van de degradatiestress. In het uitduel tegen Vitesse verwijt hij scheidsrechter Schaap een thuisfluiter te zijn. Een rode kaart is Dicks deel. Fortuna zal uiteindelijk via de nacompetitie degraderen in Heerenveen. Dick verlaat huilend de kleedkamer in het Abe Lenstra Stadion.

Gedurende het seizoen 1993/94 ontslaat Fortuna trainer Chris Dekker. Niet Dick maar tweede assistent Tini Ruys wordt eindverantwoordelijke voor het restant van de competitie.

In het seizoen 2001/02 maakt hij samen met assistent Hans de Koning promotie. Na het ontslag van Hans Verel mag hij samen met Hans de Koning het seizoen afmaken als eindverantwoordelijke, maar de club behoeden voor degradatie is te veel gevraagd. Niemand zal de huilende, ontroostbare Dick vergeten toen hij op de bank zat toen het doek definitief viel voor Fortuna in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Dat gebeurde hem eerder ook al na de degradatie in Heerenveen in 1993.

In 2003 viert Dick zijn vijfentwintigjarig jubileum bij Fortuna. Geen enkele trainer hield het in Nederland zo lang uit bij een profclub. Hij is zelfs de langst zittende assistent-trainer in het betaalde voetbal. Dat levert hem een zekere mate van populariteit op. Zelfs zijn Maastrichtse accent wordt voor lief genomen.

Het seizoen 2003/04 zal Dicks laatste in Sittardse dienst blijken te zijn. Oud-Fortunatrainer Bert van Marwijk neemt Dick mee naar 1. Bundesligist Borussia Dortmund. Bert van Marwijk komt daarmee een afspraak die stamt uit het verleden en waartegen Coocky geen nee zegt na. En zo komt er een einde aan de relatie tussen Dick en Fortuna. Na 25 seizoenen.


Voorn, R.
Beroep: zoontje van zie boven.
Ramon komt op proef meespelen als Fortuna na afloop van het seizoen 2006/07 nog enkele weken doortraint. De rechtsback is afkomstig van eerstedivisionist MVV, waar hij geen nieuw contract kreeg. In Sittard-Geleen wel?

Wellicht, bij aanvang van het seizoen 2007/08 traint hij mee met de Fortuna selectie op amateurbasis en tekent een contract. Hij begint het seizoen op de bank, maar af en toe komt hij ook aan bod. Hij doet dat niet slecht, maar niet goed genoeg voor een basisplek, wellicht komt dat ervan in het seizoen 2008/09.

Ja, is het antwoord. Na een stroef begin, vecht hij zich toch in de basis als slot op de deur op het middenveld. Ramon doet dat naar behoren en dwingt zodoende een basisplek af. Fortuna wil graag verder met Ramon in het seizoen 2009/10, maar kan geen contract aanbieden zolang de KNVB de club niet met rust laat. Ramon gaat testen bij Sint Truiden, maar wordt te licht bevonden bij de neo-eersteklasser. Gelukkig maar, want als Fortuna dan verzekerd is van een nieuwe licentie is Ramon een van de eerste spelers die de club vastlegt.

Ramon speelt een prima seizoen 2009/10. Hij wordt een zekerheidje voor Roger Reijners.

Ook in het seizoen 2010/11 is Ramon van de partij en opnieuw is hij een vaste waarde op het middenveld. Ook voor het seizoen 2011/12 zet hij een handtekening onder een Fortunacontract.

Hij begint het seizoen op de bank, maar naar verloop van tijd speelt hij zich toch weer in de basis en dat doet ie knap, want het niveau van Fortuna is gestegen. Op het einde van het seizoen tekent Ramon een nieuw contract.

En dat is maar goed ook, want Ramon is een belangrijke pion op ons middenveld. Als Wil Boessen een opstelling maakt, dan zal Voorn vast een van de eerste namen zijn die op het papier staat. Fortuna wil Ramons aflopende contract graag verlengen, maar Ramon neemt zijn tijd. Uiteindelijk tekent hij toch voor drie seizoenen bij.

In het seizoen 2013/14 is Ramon opnieuw een belangrijke speler in het concept van trainer Wil Boessen. Helaas staat hij wel een tijdje buitenspel vanwege een blessure. In die periode treedt Ramon tijdelijk in de voetsporen van zijn vader: hij wordt assistent-trainer. Uiteindelijk plaatst Fortuna zich onder leiding van Ramon opnieuw voor de play-offs.

In het seizoen 2014/15 is Ramon ook onder Peter van Vossen aanvoerder, maar de resultaten zijn bedroevend. Omdat Fortuna maar blijft lekken als een zeef, verkast Ramon van het middenveld naar de verdediging. Gedurende de winterstop barst de bom. Ramon wil niet meer verder spelen onder Peter van Vossen, die hem vervolgens zijn aanvoerdersband afneemt en op de bank zet. Ramon mag dus op zoek naar een nieuwe werkgever. Die vindt hij vrij snel; hij wordt voor het restant van het seizoen verhuurd aan VVV Venlo, dat ook een optie tot koop bedingt.

Ramon speelt een half seizoen bij VVV, maar de Venlonaren besluiten de optie tot koop niet te lichten, waardoor Voorn terugkeert in Sittard-Geleen. Peter van Vossen is niet geinteresseerd in Ramon en verbant hem naar Jong Fortuna. Ramon moet dus op zoek naar een nieuwe club. Die vindt hij niet voor de sluiting van de transfermarkt en dus laat Ramon zijn nog een seizoen doorlopende contract ontbinden. Zo komt er een einde aan de Fortunaloopbaan van Ramon. In plaats van de voordeur, moet hij Fortuna door de achterdeur verlaten. Zonde.

Pas in de winterstop vindt Ramon een nieuwe club. Hij maakt het seizoen af bij de Belgische derdeklasser Koninklijke Bocholter VV.


Voss, M.
Beroep: jeugdige keeper.
Mark maakt bij aanvang van het seizoen 2010/11 de overstap van de Fortunajeugd naar de hoofdmacht. Datzelfde geldt voor collegakeeper Pim Gubbels. Deze twee mogen dus uitvechten wie tweede keeper wordt achter Danny Wintjens. Mark wint dat duel en wordt dus tweede keeper achter Danny Wintjens.

In het seizoen 2011/12 zal Mark die rol opnieuw vervullen. Hij speelt enkele duels mee als Danny Wintjens geblesseerd is, maar kan de eerste keeper niet bedreigen.

Bij aanvang van het seizoen 2012/13 vertrekt Danny Wintjes en trekt Fortuna Sittard Ferhat Kaya aan als vervanger. Hier is een kans voor Mark Voss, maar Ferhat Kaya blijkt een prima aankoop te zijn, waardoor Mark opnieuw veroordeeld wordt tot invalbeurten. Desondanks tekent hij op het einde van het seizoen een nieuw contract dat hem ook in het seizoen 2013/14 aan Fortuna bindt.

Ook in het seizoen 2013/14 begint Mark als reservekeeper, maar na verloop van tijd verliest hij die rol aan Glenn Daniels. Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Fortuna en Mark. Mark stapt over naar tweedeklasser VV Chevremont.


Voss, P.
Beroep: spits achter de spits.
Paul traint vanaf de start van de voorbereiding op het seizoen 2009/10 mee bij Fortuna als proefspeler. De Nederlandse spits speelde het afgelopen seizoen bij RFC Liège in de tweede klasse, maar mag daar blijkbaar uitkijken naar een nieuwe club. Fortuna kan een spits wel gebruiken, maar of dat Paul wordt moet nog maar blijken.

Nu ja, toch wel, Paul tekent een amateurcontract bij Fortuna, maar dat wordt geen succes. Paul krijgt namelijk weinig speeltijd en besluit in de winterstop er de brui aan te geven. Hij gaat zich richten op zijn maatschappelijke carrière en gaat spelen bij hoofdklasser UNA.


Vossen, van P.,
Beroep: Procesbegeleider.
Peter start zijn trainerscarrière in het seizoen 2014/15 bij Fortuna Sittard. De gewezen spits van het Nederlands Elftal tekent een contract voor twee seizoenen als opvolger van Wil Boessen. Peter is een voorstander van aanvallend voetbal, waarmee hij Sittard-Geleen weer warm wil laten lopen voor Fortuna.

Het eerste half jaar mag gerust een ramp genoemd worden. Het aanvallende Fortuna blijkt enorm kwetsbaar achterin, zonder dat het voorin veel oplevert. Zo scoort Fortuna niet in zijn eerste vijf competitieduels in eigen stadion. Pas in het zesde thuisduel valt de eerste treffer. Helaas trapt FC Emmen – de tegenstander van de avond – er zelf acht binnen, waarmee Fortuna’s zwaarste nederlaag wordt aangescherpt. Peter gaat dan verdedigender spelen, iets wat resultaat oplevert, maar we zijn wel terug bij af wat betreft aantrekkelijk voetbal.

Na de winterstop is er weinig vooruitgang. Fortuna speelt zwak, vaak zelfs zonder idee. Peter verwijt de jonge spelers op een gegeven moment dat ze geen progressie maken (dat wil zeggen: leren van hun fouten). We vragen ons af of dat ook geldt voor de beginnende trainer, Peter? Er is namelijk geen enkele vooruitgang bespeurbaar. Fortuna eindigt als negentiende en blijft alleen RKC Waalwijk voor op doelsaldo. Een verloren seizoen.

In het tweede seizoen onder Peter moet alles anders worden. De selectie wordt behoorlijk versterkt en ook Peter ziet perspectief. Het linkerrijtje wordt het doel. Het draait echter opnieuw uit op een fiasco, zeker als een dolend Fortuna thuis met 0-6 en 0-5 verliest van respectievelijk FC Volendam en FC Dordrecht. De 4-0 nederlaag bij FC Oss wordt Peter op speeldag negen fataal. Fortuna ontslaat de Zeeuw. De enige die het ontslag niet begrijpt is Peter zelf.

Een nieuw avontuur gaat hij voorlopig niet aan.


Vouis, P.
Beroep: Zorba Dundee.
Panagiotis komt in de winterstop van het seizoen 2006/07 op proef meetrainen in Sittard-Geleen. De Griek (Zorba) met Australische roots (Dundee) is een aanvallende middenvelder en die zoekt trainer Frans Körver. Na een weekje meetrainen heeft Frans Körver voldoende gezien: Panagiotis moet blijven.

Hij stapt over van de Duitse landesligist FC Amberg naar Fortuna Sittard. Een succes wordt dat niet, want Panagiotis komt nauwelijks aan spelen toe. Wellicht brengt het seizoen 2007/08 meer succes.

Nee, ook het seizoen 2007/08 wordt geen succes. Panos kwijnt weg op de bank en zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Panos vertrekt naar de Estse hoogstedivisieclub JK Tammeka Tartu.


Vriendt, de J.
Beroep: free agent.
Jérémy komt in november 2012 meetrainen bij Fortuna Sittard. Fortuna zit wat dun in de keepers, iets wat pijnlijk duidelijk werd met het uitvallen van eerste keeper Ferhat Kaya eerder die maand.

Jérémy keepte verleden seizoen bij de Belgische tweedeklasser White Star Woluwe maar zag zijn contract daar niet verlengd worden en vond ook geen andere club. En dus kan de Belg buiten de transferperiode aangetrokken worden. Maar eerst zal hij de technische staf moeten overtuigen en dat lukt niet.

Even later tekent Jérémy bij de Belgische derdeklasser Union Royale La Louvière Centre.


Vries, de B.
Beroep: D#.
Aan de start van het seizoen 2006/07 komt Bert het Sittardse kantoor versterken: hij wordt woordvoerder van de club. En dat is hoognodig, want de afgelopen seizoenen schortte er veel aan de communicatie. Of het allemaal veel beter wordt, moeten we nog maar afwachten. Bert is namelijk afkomstig van defensie en bij defensie zijn ze niet vies van een zaakje in de doofpot stoppen.

Berts Sittardse periode is kortstondig. Hij botst al snel met algemeen directeur Hans Erkens die geen zin heeft aan communicatie en dat maakt Berts positie overbodig en zijn aanblijven dus zinloos. Bert is de eerste die dat in de gaten heeft en hij vertrekt, terug naar defensie.


Vromen, G.
Beroep: Abwehrchef.
Er kan er maar eentje de baas zijn en in de verdediging van Fortuna’s dameselftal is Glynis dat. Vanwege haar présence en doorzettingsvermogen is ze voor veel spitsen een taaie tegenstander die je niet zomaar even aan de kant zet. Naast het aangaan van duels heeft ze een voorliefde voor het maken van slidings. Dat het dameselftal regelmatig op kunstgras speelt neemt Glynis dan maar op de koop toe.

Tijdens het seizoen 2012/13 ontbreekt Glynis geen enkele keer en vormt zo een onmisbare schakel.