Ugur, A.

Beroep
: Genkie.
Adnan tekent aan de start van het seizoen 19/20 een driejarig contract bij Fortuna Sittard (met een optie voor nog twee seizoenen). De zeventienjarige Belgische jeugdinternational (met Turkse wortels) komt over van Club Brugge dat hem drie seizoenen eerder weghaalde uit de jeugdacademie van KRC Genk. Adnan komt het beste tot zijn recht op het middenveld.

Adnan start in de basis in het seizoen 19/20, maar als Fortuna Tesfaldet Tekie aantrekt, verliest Adnan zijn basisplek en hij komt voor de winterstop ook niet meer aan speeltijd toe. Adnan  sluit wel aan bij België O19. Geen verandering na de winterstop. Adnan krijgt geen speeltijd meer in een seizoen dat vanwege covid-19 in maart eindigt.


Ultee, S.

Beroep
: Beste arts die we nooit hadden.
Sjors tekent aan de start van het seizoen 19/20 een contract in Sittard-Geleen als hoofdtrainer. Hij volgt René Eijer op. De 32-jarige Sjors zal bij Fortuna debuteren als hoofdtrainer in het betaalde voetbal, waar hij samen met Kevin Hofland de lijnen zal uitzetten. Sjors tekent tot de zomer van 2020 met een optie op nog een seizoen.

Het seizoen begint moeizaam voor Sjors. Fortuna heeft bij de start van het seizoen de selectie nog niet op orde. Als de selectie compleet is en iedereen ingespeeld is, is het al oktober. Dan begint het – vooral in thuisduels –  te lopen en verlaat Fortuna de degradatieplekken. Na de winterstop loopt het stroever. Fortuna heeft de zaken in verdedigend opzicht weliswaar op orde, maar scoort lastig en zakt in maart naar plek zestien. De covid-19-crisis gooit vervolgens roet in het eten, waardoor de competitie niet wordt uitgespeeld. Fortuna blijft behouden voor de eredivisie.

Bij aanvang van het seizoen 20/21 is Sjors nog steeds verbonden aan Fortuna Sittard, maar niet langer als hoofdtrainer. Die positie gaat naar Kevin Hofland. Sjors wordt technisch manager bij Fortuna (onder andere verantwoordelijk voor scouting in Nederland en België) en assistent-trainer bij het eerste elftal. Hij tekent voor twee seizoenen.


Usta, F.
Beroep: Maastrichtse Turk.
Fuat doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en debuteert in de hoofdmacht in het seizoen 90/91. Trainer Han Berger geeft de – op dat moment – enige Turk die Limburgs spreekt (maar dan wel Maastrichts!) een kans in het eerste elftal. De achttienjarige middenvelder speelt driemaal mee.

In het seizoen 91/92 gaat het crescendo met Fuat (hij speelt vijftien duels) maar bergafwaarts met Fortuna. Han Berger verdwijnt en interim-coach Georg Kessler behoedt Fortuna ternauwernood voor degradatie.

Die degradatie komt er in het seizoen 92/93 overigens toch. Fuat is uitgegroeid tot vaste waarde en staat vooral bekend om zijn verwoestende schot, maar daar kan hij Fortuna niet mee redden.

In het seizoen 93/94 speelt Fortuna en Fuat dus in de eerste divisie. De plannen zijn groots (promotie), de resultaten belabberd (middenmoot). Ook Fuat deelt in de malaise, hij speelt vaker niet dan wel.

In het seizoen 94/95 wordt alles anders. Onder trainer Pim Verbeek wordt niets verwacht, maar Fortuna wordt wel kampioen. Fuat is een van de drijvende krachten achter dit succes. Hij is zondermeer eerste keus en scoort zelfs elf doelpunten in een fantastisch jaar. Het enige smetje op zijn prima seizoen is dat hij een penalty mist in de kampioenswedstrijd thuis tegen directe concurrent De Graafschap. De wedstrijd in een zomers en afgeladen stadion De Baandert eindigt zodoende op 0-0. Een week later maakt Fortuna het karwei in een koud Velsen alsnog af. Helaas is de definitieve doorbraak van Fuat niet onopgemerkt gebleven. Het Turkse Besiktas wil Fuat overnemen en de trotse Turk laat zich die kans niet ontnemen. En zo verlaat de immens populaire dynamo op het middenveld Fortuna op het moment dat de club promoveert.

Besiktas wordt geen succes, Fuat komt er nauwelijks aan spelen toe en in het seizoen 96/97 keert hij dan ook terug in Sittard. Pim Verbeek is nog steeds trainer en Fortuna houdt zich zonder al te veel moeite overeind in de eredivisie. Fuat speelt ongeveer de helft van de wedstrijden.

Het seizoen 97/98 is drie wedstrijden oud als trainer Pim Verbeek weg wordt gepromoveerd. De prestaties zijn voldoende; de manier van spelen is erbarmelijk. Fortuna gokt op beterschap onder Bert van Marwijk (en die beterschap zal er komen). Fuat zal die successen niet meemaken, want hij raakt op de achtergrond onder Bert van Marwijk. Dat doet verder niets af aan zijn status in Sittard. ‘Fuat doe wat’ is en blijft populair en enorm gewaardeerd voor zijn bijdrage aan de wederopstanding van de club. Op het einde van het seizoen neemt hij afscheid en vertrekt naar Cambuur Leeuwarden.

Tot ieders verrassing is daarmee het verhaal ‘Usta’ nog niet klaar. Op het einde van het seizoen 05/06 keert Fuat terug naar Sittard-Geleen. Fortuna speelt nog enkele oefenpotjes tussen de play-offs en het einde van de competitie en de club vraagt Fuat of hij niet nog wil komen meetrainen. Wellicht is hij nog wel goed genoeg voor Fortuna? De tijd zal moeten leren of Fuat in het seizoen 06/07 nog een laatste hoofdstuk aan zijn rijke Fortuna geschiedenis kan toevoegen. Ja, maar dat hoofdstuk bestaat uit een invalbeurt van twee minuten in het uitduel bij RBC Roosendaal. Fuat was toch blijkbaar niet meer goed genoeg.

In het seizoen 07/08 wordt Fuat toegevoegd aan de trainersstaf van Jong Fortuna. Als Henk Wisman vlak voor de winterstop wordt ontslagen, raakt Fuat ook betrokken bij het eerste elftal als assistent-coach.

In het seizoen 08/09 wordt Fuat de vaste assistent van Roger Reijners bij het eerste elftal. Dat is hij ook in het seizoen 09/10.

Bij aanvang van het seizoen 10/11 verandert dat. De Turkse bondscoach Guus Hiddink besluit Fuat als assistent in dienst te nemen en dus vertrekt Fuat uit Sittard-Geleen.

Maar als Turkije zich niet plaatst voor het EK 2012, staan Guus Hiddink en Fuat op straat. Fuat wil zijn trainerscarrière voortzetten en meldt zich bij Fortuna in januari 2012, waar hij op vrijwillige basis tweemaal per week trainer Tini Ruijs gaat assisteren tijdens de training en zo keert Fuat dus weer terug naar Sittard-Geleen. Niet voor lang, want in oktober 2012 is het opnieuw Guus Hiddink die hem nodig heeft bij zijn nieuwe club: FC Anzhi Makhachkala in Rusland. Fuat gaat er in de jeugdacademie werken.


Usta, S.
Beroep: Turkse Maastrichtenaar.
Suat Usta komt op jonge leeftijd terecht in de jeugdopleiding van Fortuna. De negen jaar jongere broer van Fuat geldt als een groot talent. Op zijn zestiende maakt hij de overstap naar de jeugd van PSV, maar daar weet hij niet door te breken. Hij wordt verhuurd aan Eindhoven en MVV, voordat in 2003 de droomtransfer naar Galatasaray volgt. Bij Galatasaray weet hij het eerste elftal wel te halen, maar ook hier wordt hij geen vaste waarde. Hij begint aan een odyssee die hem in Turkije langs Konyaspor, Antalyaspor, Sakaryaspor, Tsjaykur Rizespor en Diyarbakırspor en in Azerbeidszjan langs Neftsji Bakoe voert.

Op het einde van het seizoen 2010/11 keert de verdediger terug op het oude nest. Hij traint mee om zijn conditie op peil te houden. Dat bevalt beide partijen kennelijk goed, want in december 2011 tekent Suat een contract tot het einde van het seizoen bij Fortuna. En dat blijkt een prima beslissing. Suat wordt een belangrijke schakel in de verdediging van het elftal van Tini Ruijs. Fortuna hoopt Suat vast te kunnen leggen voor het seizoen 12/13, maar Fortuna ondervindt concurrentie van de Maladiven. De Maladiven? Wordt daar ook gevoetbald? Jazeker, Suat gaat spelen bij de regerend landskampioen VB Addu FC.