Ugur, A.

Beroep
: Genkie.
Adnan tekent aan de start van het seizoen 2019/20 een driejarig contract bij Fortuna Sittard (met een optie voor nog twee seizoenen). De zeventienjarige Belgische jeugdinternational (met Turkse wortels) komt over van eersteklasser Club Brugge dat hem drie seizoenen eerder weghaalde uit de jeugdacademie van KRC Genk. Adnan komt het beste tot zijn recht op het middenveld.

Adnan start in de basis in het seizoen 2019/20, maar als Fortuna Tesfaldet Tekie aantrekt, verliest Adnan zijn basisplek en hij komt voor de winterstop ook niet meer aan speeltijd toe. Adnan sluit wel aan bij België O19. Geen verandering na de winterstop. Adnan krijgt geen speeltijd meer in een seizoen dat vanwege covid-19 in maart eindigt.

Aan de start van het seizoen 2020/21 stelt Fortuna voor dat Adnan op huurbasis bij samenwerkingspartner FC Dordrecht gaat spelen, maar Adnan blijft bij Fortuna, waar hij voor de winterstop niet aan spelen toekomt. In de winterstop gaat hij alsnog op huurbasis naar FC Dordrecht voor het restant van het seizoen. Hij zal er twaalf duels spelen en keert op het einde van het seizoen weer terug naar Fortuna.

Aan de start van het seizoen 2021/22 is er nog steeds weinig kans op speeltijd in Sittard voor Adnan. Hij kiest opnieuw eieren voor zijn geld en laat zich voor een seizoen uitlenen aan de Turkse hoogsteklasser Fatih Karagümrük SK. De Turken bedingen ook een optie tot koop. Adnan speelt een prima seizoen in Turkije en Fatih Karagümrük SK licht de koopoptie waarmee er een einde komt aan Adnans periode bij Fortuna Sittard.


Ultee, S.

Beroep
: Beste arts die we nooit hadden.
Sjors tekent aan de start van het seizoen 1209/20 een contract in Sittard-Geleen als hoofdtrainer. Hij volgt René Eijer op. De 32-jarige Sjors zal bij Fortuna debuteren als hoofdtrainer in het betaalde voetbal, waar hij samen met Kevin Hofland de lijnen zal uitzetten. Sjors tekent tot de zomer van 2020 met een optie op nog een seizoen.

Het seizoen begint moeizaam voor Sjors. Fortuna heeft bij de start van het seizoen de selectie nog niet op orde. Als de selectie compleet is en iedereen ingespeeld is, is het al oktober. Dan begint het – vooral in thuisduels – te lopen en verlaat Fortuna de degradatieplekken. Na de winterstop loopt het stroever. Fortuna heeft de zaken in verdedigend opzicht weliswaar op orde, maar scoort lastig en zakt in maart naar plek zestien. De covid-19-crisis gooit vervolgens roet in het eten, waardoor de competitie niet wordt uitgespeeld. Fortuna blijft behouden voor de eredivisie.

Bij aanvang van het seizoen 2020/21 is Sjors nog steeds verbonden aan Fortuna Sittard, maar niet langer als hoofdtrainer. Die positie gaat naar Kevin Hofland. Sjors wordt technisch manager bij Fortuna (onder andere verantwoordelijk voor scouting in Nederland en België) en assistent-trainer bij het eerste elftal. Hij tekent voor twee seizoenen. Echter, in november ontslaat Fortuna hoofdtrainer Kevin Hofland. Fortuna gaat op zoek naar een nieuwe trainer. In de tussentijd wordt Sjors opnieuw hoofdtrainer. En Sjors mag blijven, want na enig wikken en wegen besluit Fortuna Sjors als definitieve opvolger van Kevin Hofland te benoemen. Sjors geeft zijn andere twee functies (technisch manager en assistent-trainer) op en tekent als hoofdtrainer tot de zomer van 2022.

Dat wordt een doorslaand succes. Sjors leidt Fortuna vrij snel uit de degradatiezone naar de veilige middenmoot. Fortuna weet genoeg en verlengt in maart 2021 het contract van Sjors tot de zomer van 2023. In mei 2021 wordt Sjors genomineerd voor de Rinus Michels award, de prijs voor de beste trainer in de eredivisie. Die prijs wint Sjors overigens niet.

Het seizoen 2021/22 wordt een ander paar mouwen. Het elftal blijft grotendeels hetzelfde, maar Fortuna krijgt in tegenstelling tot het afgelopen seizoen, te maken met blessures. Lisandro Semedo, Zian Flemming, George Cox, Mickaël Tirpan en Ben Rienstra hebben allemaal zo hun problemen. Het is te veel van het goede, waardoor Fortuna tijdens de winterstop op een rechtstreekse degradatieplek bivakkeert. Sjors blijft rustig en sleept toch nog het rechtstreekse behoud uit het vuur op de slotdag in Nijmegen. Enkele versterkingen en de terugkeer van sterkhouders geeft de doorslag.

In de zomerstop maakt Fortuna gelden vrij om de selectie te versterken. Echter, na drie competitieduels blijft Fortuna puntloos achter. Verrassenderwijs blijkt het geduld op bij de Fortuna-leiding, want Fortuna ontslaat Sjors en zijn assistent Rob Alflen. De leiding ziet terugkerende fouten, waarvan de verwachting was dat ze zich niet meer zouden voordoen. Wat die terugkerende fouten zijn, blijft onduidelijk. Hoe dan ook, Sjors vertrekt en tekent in de winterstop een contract bij eredivisionist SC Cambuur, dat hij voor degradatie moet behoeden.


Usta, F.
Beroep: Maastrichtse Turk.
Fuat doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en debuteert in de hoofdmacht in het seizoen 1990/91. Trainer Han Berger geeft de – op dat moment – enige Turk die Limburgs spreekt (maar dan wel Maastrichts!) een kans in het eerste elftal. De achttienjarige middenvelder speelt driemaal mee.

In het seizoen 1991/92 gaat het crescendo met Fuat (hij speelt vijftien duels) maar bergafwaarts met Fortuna. Han Berger verdwijnt en interim-coach Georg Kessler behoedt Fortuna ternauwernood voor degradatie.

Die degradatie komt er in het seizoen 1992/93 overigens toch. Fuat is uitgegroeid tot vaste waarde en staat vooral bekend om zijn verwoestende schot, maar daar kan hij Fortuna niet mee redden.

In het seizoen 1993/94 speelt Fortuna en Fuat dus in de eerste divisie. De plannen zijn groots (promotie), de resultaten belabberd (middenmoot). Ook Fuat deelt in de malaise, hij speelt vaker niet dan wel.

In het seizoen 1994/95 wordt alles anders. Onder trainer Pim Verbeek wordt niets verwacht, maar Fortuna wordt wel kampioen. Fuat is een van de drijvende krachten achter dit succes. Hij is zondermeer eerste keus en scoort zelfs elf doelpunten in een fantastisch jaar. Het enige smetje op zijn prima seizoen is dat hij een penalty mist in de kampioenswedstrijd thuis tegen directe concurrent De Graafschap. De wedstrijd in een zomers en afgeladen stadion De Baandert eindigt zodoende op 0-0.

Een week later maakt Fortuna het karwei in een koud Velsen alsnog af. Helaas is de definitieve doorbraak van Fuat niet onopgemerkt gebleven. De Turkse hoogsteklasser Beşiktaş JK wil Fuat overnemen en de trotse Turk laat zich die kans niet ontnemen. En zo verlaat de immens populaire dynamo op het middenveld Fortuna op het moment dat de club promoveert.

Beşiktaş JK wordt geen succes, Fuat komt er nauwelijks aan spelen toe en in het seizoen 1996/97 keert hij dan ook terug in Sittard. Pim Verbeek is nog steeds trainer en Fortuna houdt zich zonder al te veel moeite overeind in de eredivisie. Fuat speelt ongeveer de helft van de wedstrijden.

Het seizoen 1997/98 is drie wedstrijden oud als trainer Pim Verbeek weg wordt gepromoveerd. De prestaties zijn voldoende; de manier van spelen is erbarmelijk. Fortuna gokt op beterschap onder Bert van Marwijk (en die beterschap zal er komen). Fuat zal die successen niet meemaken, want hij raakt op de achtergrond onder Bert van Marwijk.

Dat doet verder niets af aan zijn status in Sittard. ‘Fuat doe wat’ is en blijft populair en enorm gewaardeerd voor zijn bijdrage aan de wederopstanding van de club. Op het einde van het seizoen neemt hij afscheid en vertrekt naar eredivisionist Cambuur Leeuwarden.

Tot ieders verrassing is daarmee het verhaal ‘Usta’ nog niet klaar. Op het einde van het seizoen 2005/06 keert Fuat terug naar Sittard-Geleen. Fortuna speelt nog enkele oefenpotjes tussen de play-offs en het einde van de competitie en de club vraagt Fuat of hij niet nog wil komen meetrainen. Wellicht is hij nog wel goed genoeg voor Fortuna?

De tijd zal moeten leren of Fuat in het seizoen 2006/07 nog een laatste hoofdstuk aan zijn rijke Fortuna geschiedenis kan toevoegen. Ja, maar dat hoofdstuk bestaat uit een invalbeurt van twee minuten in het uitduel bij RBC Roosendaal. Fuat was toch blijkbaar niet meer goed genoeg.

In het seizoen 2007/08 wordt Fuat toegevoegd aan de trainersstaf van Jong Fortuna. Als Henk Wisman vlak voor de winterstop wordt ontslagen, raakt Fuat ook betrokken bij het eerste elftal als assistent-coach.

In het seizoen 2008/09 wordt Fuat de vaste assistent van Roger Reijners bij het eerste elftal. Dat is hij ook in het seizoen 2009/10.

Bij aanvang van het seizoen 2010/11 verandert dat. De Turkse bondscoach Guus Hiddink besluit Fuat als assistent in dienst te nemen en dus vertrekt Fuat uit Sittard-Geleen.

Maar als Turkije zich niet plaatst voor het EK 2012, staan Guus Hiddink en Fuat op straat. Fuat wil zijn trainerscarrière voortzetten en meldt zich bij Fortuna in januari 2012, waar hij op vrijwillige basis tweemaal per week trainer Tini Ruijs gaat assisteren tijdens de training en zo keert Fuat dus weer terug naar Sittard-Geleen.

Niet voor lang, want in oktober 2012 is het opnieuw Guus Hiddink die hem nodig heeft bij zijn nieuwe club: FC Anzhi Makhachkala in Rusland. Fuat gaat er in de jeugdacademie werken.


Usta, S.
Beroep: Turkse Maastrichtenaar.
Suat Usta komt op jonge leeftijd terecht in de jeugdopleiding van Fortuna. De negen jaar jongere broer van Fuat geldt als een groot talent. Op zijn zestiende maakt hij de overstap naar de jeugd van PSV, maar daar weet hij niet door te breken. Hij wordt verhuurd aan FC Eindhoven en MVV, voordat in 2003 de droomtransfer naar Galatasaray volgt.

Bij Galatasaray weet hij het eerste elftal wel te halen, maar ook hier wordt hij geen vaste waarde. Hij begint aan een odyssee die hem in Turkije langs Konyaspor, Antalyaspor, Sakaryaspor, Tsjaykur Rizespor en Diyarbakırspor en in Azerbeidszjan langs Neftsji Bakoe voert.

Op het einde van het seizoen 2010/11 keert de verdediger terug op het oude nest. Hij traint mee om zijn conditie op peil te houden. Dat bevalt beide partijen kennelijk goed, want in december 2011 tekent Suat een contract tot het einde van het seizoen bij Fortuna.

En dat blijkt een prima beslissing. Suat wordt een belangrijke schakel in de verdediging van het elftal van Tini Ruijs. Fortuna hoopt Suat vast te kunnen leggen voor het seizoen 2012/13, maar Fortuna ondervindt concurrentie van de Maladiven. De Maladiven? Wordt daar ook gevoetbald? Jazeker, Suat gaat spelen bij de regerend landskampioen VB Addu FC.