Taelemans, K.
Beroep
: Druivencrosser.
Kevin komt in de voorbereiding van het seizoen 2012/13 op proef meetrainen bij Fortuna. Fortuna zoekt nog een vervanger van de vertrokken Suat Usta en de 25-jarige Belg, op overschot bij tweedeklasser Sint Truiden, is wellicht de centrale verdediger die we zoeken.

Na vier dagen en één oefenmatch tegen CS Visé wordt Kevin bedankt voor de moeite en mag Sittard verlaten, zonder contract. Hij keert terug naar Sint Truiden en verkast later naar tweedeklasser FCV Dender EH.


Taihuttu, G.
Beroep
: Zelfverzekerde spits.
Op het einde van het seizoen 2002/03 speelt Fortuna een vriendschappelijke wedstrijd tegen een Moluks Elftal. Gino is één van de opvallende spelers aan Molukse kant.

En zo kan het gebeuren dat Gino bij aanvang van het seizoen 2003/04 overstapt van de amateurs van derdeklasser SV Milsbeek naar Fortuna. Gino is onderdeel van de beroemde Taihuttu-familie en mag in Sittard zijn droom komen waarmaken.

En verhip, de carrière van de spits verloopt als een speer. Schorsingen en blessures bij anderen en goed presteren in het tweede elftal, leveren Gino zijn debuut op in het eerste elftal van Fortuna. Er komt zelfs buitenlandse interesse voor Taihuttu: Verbroedering Geel wil hem hebben. Op aanraden van Fortuna gaat Gino daar niet op in.

In het seizoen 2004/05 zit Gino opnieuw bij de selectie en hij moet zich voorlopig tevreden stellen met enkele invalbeurten. In die invalbeurten is hij wel altijd goed voor iets spectaculairs. Wat te denken bijvoorbeeld van zijn treffer in blessuretijd tegen FC Volendam?

Toch is het uiteindelijk allemaal niet goed genoeg. Kwaliteiten heeft Gino wel, maar zijn mentaliteit laat te wensen over en dus wordt zijn contract niet verlengd. Hij gaat spelen bij hoofdklasser Germania uit Groesbeek.


Taiwo, W.
Beroep
: Gevoelsmens.
Halverwege de jaren negentig komt deze Nigeriaanse spits over van Shooting Stars naar De Graafschap. In zijn eerste seizoen komt hij middels een aantal invalbeurten nog aan negentien optredens in de hoofdmacht.

Omdat hij in het tweede elftal wèl veel scoort maar van trainer Fritz Korbach niet ècht het vertrouwen krijgt, verkast hij naar MVV. Daar komt Wasiu Frans Körver tegen. Frans kende Wasiu nog van zijn tijd in de Achterhoek en heeft wèl vertrouwen in hem. Al snel ontstaat er een innige vriendschap tussen Wasiu, MVV, Frans Körver en Zuid-Limburg.

Het scorend vermogen van de Nigeriaan komt eigenlijk pas uit de verf op een lager niveau, in de eerste divisie. Dat is helemaal niet erg, want na drie seizoenen eredivisie degradeert MVV naar de eerste divisie.

Plots wordt de financiële nood in Maastricht zó groot, dat Wasiu min of meer gedwongen wordt te vertrekken. Met pijn in het hart vertrekt hij naar het Apeldoornse AGOVV. Daar zal hij uiteindelijk nooit kunnen aarden.

Het gemoedelijke Limburg is in al die jaren zijn streek geworden. Het is dat MVV bij aanvang van het seizoen 2005/06 al te zeer talmt, want anders speelde hij gewoon weer bij MVV. Fred van Barneveld toont wel slagvaardigheid, waardoor Wasiu komend seizoen in de Sittardse spits zal rondlopen.

Wasiu is dolgelukkig dat Zuid-Limburg zijn thuishaven zal zijn. Hij krijgt de lastige taak Dirk-Jan Derksen te doen vergeten, hetgeen een niet te versmaden opdracht is. Ondanks de belabberde prestaties van het elftal kan Wasiu terugkijken op een geslaagd seizoen 2005/06. Hij scoort namelijk zeventien treffers en dat bij de nummer laatst. Dat is niet slecht.

Met veel overredingskracht weet Sjra Philippen Wasiu uiteindelijk te behouden en dus speelt Wasiu ook in het seizoen 2006/07 voor Fortuna Sittard. Maar een succes wordt dat niet onder trainer Frans Körver. Daar waar beiden voorheen een innige relatie hadden, blijkt daar nu niets meer van over. Wasiu scoort nauwelijks en valt uit de gratie bij Frans Körver.

Met de komst van Florencio Cornelia in de winterstop is het helemaal afgelopen. Wasiu brengt de meeste tijd door op de bank. En dat zet Wasiu op het einde van het seizoen aan het denken. Wasiu zoekt naar een andere werkgever en vindt die in de Oostenrijkse derde divisie: FC Harreither Waidhofen. Ondanks een nog doorlopend contract mag Wasiu transfervrij vertrekken.


Taktak, T.
Beroep
: Trotse Turk.
Taner doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en haalde geregeld de regionale krantjes die de prestaties van Fortuna’s jeugdploegen verslaan. Verrassend is het dan ook niet dat deze Turkse Belg het eerste elftal van Fortuna haalt. Zeker niet omdat hij ook voortdurend wordt opgeroepen voor diverse nationale jeugdteams van Turkije.

In het seizoen 2007/08 is het dan zover. De middenvelder debuteert voor Fortuna in het betaalde voetbal tegen FC Eindhoven en mag zich en passant de driehonderdste speler noemen die ooit het geel-groen droeg (dus sinds de fusie tussen Sittardia en Fortuna’54 in 1968).

In het seizoen 2008/09 komt dan de doorbaak. Taner is een prima voetballer met een sterk schot in de benen. Hij speelt zich vast in de basis en speelt ook voor Jong Turkije. Zal wel niet lang in Sittard-Geleen blijven. Na een flirt met een Turkse tweedeklasser kiest Taner dan uiteindelijk toch voor contractverlenging in Sittard-Geleen waardoor hij in het seizoen 2009/10 toch bij Fortuna zal spelen.

Maar daar waar Taner in het seizoen 2008/09 een aangename verrassing was, blijkt het seizoen 2009/10 een ander paar mouwen. Taner speelt meestal, maar hij lijkt niet over te lopen van motivatie. In de winterstop vertrekt hij plots naar de Turkse tweedeklasser Hacettepe Spor, dat 150.000 euro betaalt voor de middenvelder.


Talentenfonds:
Gedurende het seizoen 2001/02 introduceert Theo Mommers bij Fortuna het Talentenfonds: een primeur in voetballend Nederland. In dat Talentenfonds zitten elf jeugdige spelers. Die spelers kun je zien als een investeringsobject.

Dat wil zeggen, je moet geld steken in de opleiding van de spelers en mogelijkerwijs betaalt zich dat terug als de club die spelers in de toekomst kan doorverkopen en dus een transfersom opstrijkt. Certificaathouders (vijftig euro per certificaat) van het Talentenfonds delen mee in die mogelijke winst.

Het Talentenfonds heeft een looptijd van 1 mei 2002 tot 1 mei 2007. Willy Dullens en Fred van Barneveld selecteren de volgende elf spelers voor het fonds: Marcel Akerboom, Joos van Barneveld, Tom Daemen, Harrie Gommans, Tycho Steegs, Samir El Gaaouiri, Prince Rajcomar, Luc Janssen, Thomas Janssen, Dario Cagnazzo en Sten Dreezen.

Aan een van de voorwaarden om het talentenfonds een groot succes te maken wordt in ieder geval voldaan. Vrijwel alle spelers (negen van de tien) verlaten Fortuna Sittard voor 1 mei 2007. Harrie Gommans, Tycho Steegs, Samir El Gaaouiri en Prince Rajcomar vertrekken na afloop van het seizoen 03/04; Dario Cagnazzo, Luc Janssen en Thomas Janssen na afloop van het seizoen 04/05 en Marcel Akerboom, Tom Daemen en Sten Dreezen na afloop van het seizoen 05/06.

Over mogelijke transfersommen horen de certificaathouders in al die jaren geen woord van Fortuna. Certificaathouders horen überhaupt niets.

Pas in juni 2007 belegt Fortuna Sittard een bijeenkomst voor de certificaathouders. Het blijkt dat zeven van de bovenstaande negen spelers transfervrij vertrokken! Alleen voor Harrie Gommans (€ 19.000) en Prince Rajcomar (€ 191.500) ontving Fortuna een transfersom. In totaal dus € 210.500. Maar ja, dat geld heeft de club allang uitgegeven, omdat nooit meer iemand aan het talentenfonds gedacht heeft.

Desondanks komt Fortuna met een eindbedrag op de proppen. Voor elk ingelegd certificaat ter waarde van € 50, keert Fortuna vijf jaar later € 84,05 uit. En dat is een rendement dat je bij een bank nooit gekregen zou hebben. En daarmee krijgt het talentenfonds toch nog een positief eind.


Taşçı, T.
Beroep: Klok
Na het seizoen 2018/19 ruilt Tunahan NEC voor Ajax. En niet zomaar, maar omdat hij van Ajax-voetbal houdt en het publiek wil betoveren. Maar na twee seizoen is hij uitgetoverd en mag transfervrij vertrekken uit Amsterdam.

Volgens eigen zeggen kan de negentienjarige buitenspeler kiezen uit clubs uit buiten- en binnenland en dat lijkt te kloppen. Terwijl de transfermarkt al gesloten is en Tunahan nog zonder contract zit, tekent hij in september 2021 een contract bij Fortuna voor twee seizoenen. In zijn eerste seizoen komt hij niet aan speeltijd toe in het eerste elftal.

In zijn tweede seizoen lukt dat wel. Tunahan debuteert voor Fortuna Sittard in het bekerduel uit bij NEC. Hij zal voor de winterstop ook nog driemaal invallen in de eredivisie.

Ook na de winterstop blijft Tunahan bij de hoofdselectie en valt zo nu en dan in. Fortuna ziet toekomst in Tunahan. In maart tekent hij een contract tot de zomer van 2026 in Sittard.

In de voorbereiding op het seizoen 2023/24 blijkt dat de nieuwe trainer Danny Buijs Tunahan geen basisplek zal gaan bieden, terwijl Tunahan veel speeltijd moet gaan maken voor zijn ontwikkeling. Een verhuurperiode is een logische stap. Tunahan stapt op huurbasis over naar eerstedivisionist MVV Maastricht voor de duur van het seizoen 2023/24 .


Tavormina, M.

Beroep: Volhouder op rechts.
Italo-Belg Marco is afkomstig uit de jeugdopleiding van Racing Genk, maar zoals vrijwel elke jeugdspeler van Racing redde ook Marco het niet, geen schande. Omdat pappa Tavormina goede berichten had gehoord over de jeugdopleiding bij Fortuna besloot hij Marco aan te melden.

In de A-jeugd speelde Marco aanvankelijk nog als aanvaller op rechts, maar op eigen verzoek werd hij omgeturnd tot rechtsback. Aan het begin van het seizoen 2005/06 kwam Marco bij Roger Reijners in het tweede elftal.

Marco valt vooral op door zijn tomeloze inzet en goede technisch-tactische vaardigheden, fysiek is het wat minder, maar ook hij moet nog groeien. Zijn constante prestaties bij Jong Fortuna leidden tot een uitverkiezing bij de selectie van Chris Dekker op de laatste speeldag van het jaar 2005.

Toch wordt het seizoen 2006/07 geen succes. Hij krijgt geen kans bij het eerste en halverwege het seizoen besluit hij Fortuna te verlaten. Hij gaat spelen bij de Belgische derdeklasser Verbroedering Meerhout.


Tekie, T.
Beroep
: Zweed.
Tesfaldet meldt zich in september 2019, na het verlopen van de transferdeadline, in Sittard-Geleen. Fortuna zoekt een middenvelder; de eenvoudig Zweeds international een club. Hij heeft zijn contract bij eersteklasser KAA Gent ingeleverd en is dus transfervrij. Hij tekent een contract tot de zomer van 2021 met een optie op nog een seizoen.

Tesfaldet blijkt voor de winterstop een prima aankoop. Als verdedigende middenvelder beschikt hij over het voetballende vermogen de omschakeling tussen verdediging en aanval soepel te laten verlopen. Ook na de winterstop speelt Tesfaldet meestentijds, maar net als Fortuna, heeft hij het lastiger. In maart beëindigt covid-19 de competitie voortijdig.

In het seizoen 2020/21 begint Tesfaldet op de bank, maar al snel verovert hij een basisplek, die hij voor de winterstop niet afstaat. Ook erna niet. Tesfaldet is een vaste waarde onder Sjors Ultee. Fortuna licht dan ook de optie in zijn contract, waardoor de Zweed tot de zomer van 2022 onder contract staat.

In het seizoen 2021/22 begint Tesfaldet opnieuw in de basis, maar hij raakt die plek naar verloop van tijd kwijt, omdat hij iets te vaak een aanval van de tegenstander opstart. Pas in de slotfase van de competitie herovert Tesfaldet opnieuw een basisplek. Dan heeft hij toch nog een wezenlijke bijdrage aan het behoud van Fortuna, want Tesfaldet laat Fortuna beter voetballen.

Op het einde van het seizoen scheiden de wegen. Hij tekent bij eredivisionist Go Ahead Eagles.


Teodori, M.
Beroep
: Belgische tester.
Maurizio is een Italo-Belg die zijn voetbalcarrière begon bij KRC Genk, dat de vleugelspeler in het seizoen 2003/04 uitleende aan de Belgische derdeklasser KSK Tongeren. Aan het begin van het seizoen 2004/05 komt Maurizio op proef bij Fortuna spelen in de hoop een contract te kunnen afdwingen.

Ehh, dat wordt helemaal niks. Maurizio traint een paar dagen mee, maar kan geen indruk maken op Chris Dekker en mag zijn heil elders zoeken. Hij gaat nog op proef bij Sint Truiden, maar ook dat loopt op niets uit. UIteindelijk vindt Maurizio onderdak bij de Belgische vierdeklasser Spouwen-Mopertingen.


Termanowski, M.
Beroep
: Poolse tester.
Maciej is een twintigjarige Poolse aanvaller die zich eind mei 2015 in Sittard-Geleen meldt. Hij speelt mee in oefenduels tegen VV Limbricht en De Ster ter afsluiting van het seizoen. Na omzwervingen bij OK Brzesko en Siarka Tarnobrzeg (Poolse tweedeklassers) is hij nu zonder club. Biedt Fortuna Maciej een oplossing?

Ja, hij sluit aan de start van het seizoen 2015/16 aan bij Jong Fortuna Sittard. Na afloop van het seizoen verlaat Maciej Fortuna. Hij vindt niet meteen een nieuwe club, maar tekent eind oktober 2016 bij de Poolse tweedeklasser FK Frydek-Mistek.


Thank God it’s Friday:
Eindelijk, vrijdag! De vaste speeldag in de Jupiler League is een begrip geworden bij alles en iedereen. Na je werk vlug naar huis of in één tijd door naar het stadion omdat Fortuna voetbalt!

Maar wat is nu de perfecte vrijdag? Dat gaan we meten. Aan de hand van enkele criteria wordt elke uitwedstrijd gewogen en worden er punten uitgedeeld. Op het einde van het seizoen wordt zodoende duidelijk welke uitwedstrijd je ab-so-luut niet had mogen missen!


Thesker, S.

Beroep: huurling.
Stefan komt gedurende de winterstop van het seizoen 2010/11 over op huurbasis van eredivisionist FC Twente. De Duitse linkspoot komt het beste tot zijn recht in het hart van de verdediging. Hij speelt het restant van het seizoen in de basis en dus levert zijn bijdrage bij het behoud van Fortuna Sittard. Op het einde van het seizoen vertrekt hij naar 1. Bundesligist TSG 1899 Hoffenheim.


Thijssen, F.
Beroep
: Raadslid SP.
Frans komt in oktober 1984 naar Fortuna Sittard. De veertienvoudig international komt over van het Canadese Vancouver Whitecaps, dat uitkomt in de zojuist ter ziele gegane North American Soccer League (het hoogste Noord-Amerikaanse niveau), en is dus al bezig aan de nadagen van zijn carrière.

Maar Fortuna – dat Europacupvoetbal speelt – kan wel een ervaren speler gebruiken. Met Frans in het veld wordt het een prachtig Europacupseizoen dat pas in de kwartfinale eindigt tegen de latere winnaar Everton FC.

In het seizoen 1985/86 presteert Fortuna met een achtste plek weer prima. Frans is zo nu en dan geblesseerd, maar voor de rest speelt de middenvelder alles. Alleen een akkefietje tussen Frans en trainer Bert Jacobs tijdens het trainingskamp in de winterstop zorgt voor enige beroering. Frans is geblesseerd, maar gaat toch mee. Bert Jacobs snapt dat niet en dan vertrekt Frans weer.

Het seizoen 1986/87 zal het laatste seizoen van Frans in Sittardse dienst worden. Hij speelt weer een degelijk seizoen en de fans vinden het dan ook vreemd dat Fortuna het aflopende contract van Frans niet verlengt. Frans vertrekt dus uit Sittard en gaat naar eredivisionist FC Groningen.

Dertien jaar nadien maakt Frans zijn rentree, maar nu als trainer. In november 2000 heeft Fortuna zich ontdaan van Henk Duut en staat de club onderaan de ranglijst. De situatie lijkt hopeloos, maar toch hapt Frans toe. Is dit een ex-club een dienst bewijzen of waren de arbeidsvoorwaarden van dien aard dat niet toe happen waanzin zou zijn? Als je Frans bezig ziet, denk je met een SP-raadslid van doen te hebben. Met name zijn rode colbertje (het enige colbertje dat hij heeft?) spreekt tot de verbeelding.

Hoe dan ook, Frans presteert het onmogelijke: Fortuna blijft behouden voor de eredivisie. Weliswaar via de nacompetitie, maar wat maakt het uit! Hoe hij het gedaan heeft weet niemand. Zeker niet via hard trainen. Frans leidde de training helemaal niet, dat liet hij over aan speler Jan van Halst! Maar Frans zette op zaterdagavond wel elf man op de juiste plek. En daar gaat het natuurlijk om!

Frans besluit na het behoud vanwege een gebrek aan toekomstperspectief niet door te gaan als trainer van Fortuna. Of is het toch andersom, want ook Fortuna meldt niet meer met Frans verder te willen?

Een jaar lang moet Frans herstellen van zijn Sittardse flirt. Dan duikt hij op in een zandbak in het Midden-Oosten als hoofd jeugdopleidingen bij Al-Wahda SCC in de Verenigde Arabische Emiraten.


Thijssen, WJ.
Beroep
: Keepende lampekap.
Willem Jan doorliep de jeugdopleiding van PSV, schopte het tot keeper van Jong PSV, maar werd in Eindhoven dan toch niet goed genoeg bevonden om de overstap naar het eerste te maken. En dus meldt hij zich aan het begin van het seizoen 2004/05 bij Fortuna Sittard, dat een derde keeper zoekt. Willem Jan traint op proef mee en dwingt een amateurcontract af.

Hij moet de strijd met Sten Dreezen aan voor de tweede positie achter Rein Baart. En die strijd wint Willem Jan, want als Rein Baart geblesseerd is tegen Haarlem, kiest Chris Dekker voor Willem Jan. Leuk wordt zijn debuut overigens niet, hij moet vijfmaal vissen.

Bij aanvang van het seizoen 2005/06 volgt Guido Budziak de vertrokken Rein Baart op en belandt Willen Jan opnieuw op het tweede plan. Opnieuw pikt Willem Jan enkele duels mee als Guido Budziak geblesseerd raakt. Op het eind van het seizoen 2005/06 vertrekt Guido Budziak weer.

Wordt het seizoen 2006/07 dan zijn kans? Nee, want Arjan Christianen verdedigt het doel in Sittard-Geleen en die doet dat naar behoren. Kortom, weer een jaartje op de bank zitten, is Willem Jans deel. Maar een nieuwe kans komt eraan: Willem Jan tekent een contract voor het seizoen 2007/08.

Opnieuw zit Arjan Christianen hem dwars, maar als hij vertrekt op het einde van het seizoen 2007/08 en er niet onmiddellijk een vervanger wordt aangetrokken ruikt Willen Jan zijn kans in het seizoen 2008/09.

Helaas, op het laatste moment komt David Meul naar Sittard-Geleen en dat blijkt een schot in de roos te zijn. Willem Jan komt niet aan spelen toe en het zal zijn laatste seizoen in Sittardse dienst blijken te zijn. Een nieuwe club vindt Willem Jan niet meteen of toch. Jawel, eersteklasser Groene Ster is zijn nieuwe club.


Tifosi Giallo Verde a.k.a. TGV:
Beroep: (pyrotechnische) gangmakers
In 2008 vormt zich, na het ter ziele gaan van sfeergroep United Tifosi, een nieuwe groep supporters die zich het verhogen van de sfeer op de N-Side ten doel stelt. Na twee jaar in de ‘undergound’ te hebben vertoefd meet men zich in 2010 een naam aan. Vanaf dat moment gaat men in vak N3 door het leven als Tifosi Giallo Verde. De doelstelling blijft identiek; het brengen van ambiance tijdens thuis- en uitwedstrijden.

Naast visuele en vocale ondersteuning voegt men vanaf het seizoen 2012/13 ook pyrotechniek toe aan het assortiment. Tijdens de oefencampagne wordt het zicht regelmatig verminderd door geel en groene rook, maar ook tijdens competitiewedstrijden van Fortuna’s dameselftal komen met enige regelmaat dikke rookwolken voorbijdrijven.


Tinnemans, L.
Beroep: jeugdspeler
Luc stapt aan de start van het seizoen 2017/18 over van de Fortunajeugdopleiding naar het eerste elftal. De negentienjarige middenvelder mag dus ruiken aan het echte werk. In oktober 2017 maakt hij zijn debuut als invaller in het bekerduel tegen Go Ahead Eagles. In januari 2018 tekent Luc zijn eerste profcontract bij Fortuna. Hij ligt tot de zomer van 2020 onder contract. Hij slaagt er evenwel niet in om zijn competitiedebuut te maken in het seizoen 2017/18.

In het seizoen 2018/19 gaat Luc een seizoen op huurbasis spelen bij derdedivisionist EVV uit Echt. Datzelfde geldt voor het seizoen 2019/20. Op het einde van dat seizoen verlengt Fortuna het aflopende contract van Luc niet. Hij stapt definitief over naar derdedivisionist EVV Echt.


Tinnemans, M.
Beroep: brenger van goed nieuws
In de nieuwe organisatiestructuur binnen Fortuna die is ontstaan in oktober 2009 na het afketsen van het vermaledijde Sporting Limburg in maart 2009, krijgt Marcel de functie van ‘bestuurslid technische zaken’ toebedeeld (overige leden dagelijks bestuur: Wil Helwig, Wim Meijers en Chrétien Queis). Marcel, die vroeger ongetwijfeld wel eens een balletje heeft getrapt, begint bij de club als bestuurslid jeugdzaken, maar wordt dus al gauw betrokken bij het eerste elftal.

Samen met Sjra Philippen en Fred van Barneveld richt hij begin 2009 het ‘Technisch Platform’ op, maar een doorslaand succes wordt dat niet. Doordat ook de trainer (eerst Wim Dusseldorp en later Tini Ruijs), assistent-trainer en scouts aansluiten op het platform slaat de balans door richting ‘voetbalmensen’, waardoor Marcel ietwat geïsoleerd komt te staan. Het zorgt ervoor dat hij moet laveren tussen twee stromingen binnen de club. Aan de ene kant de ‘voetbalmensen’ en aan de andere kant die de club op een ietwat bedrijfsmatiger manier willen runnen.

Desalniettemin denkt Marcel heel wat te kunnen vertellen tijdens een door de club ingelaste informatie-avond voor supporters in juni 2012. Zijn optreden kan onmogelijk als ‘solide’ worden gekwalificeerd. Naast het intrappen van open deuren en het brengen van oud nieuws meldt hij ook dat Rowin van Zaanen een prima aanbieding is gedaan en wekt hiermee de indruk dat de linkspoot best wel eens voor Fortuna zou kunnen kiezen. Helaas wordt Marcel onderuitgeschoffeld door de officiële Fortuna-twitter die doodleuk meldt dat Van Zaanen voor Almere City heeft gekozen, hiermee Marcel in zijn hemd zettend. Als hij het vertrek vervolgens betiteld als ‘misschien wel heel goed nieuws’ krijgt hij de lachers op zijn hand.

Toch wordt Marcel niet beoordeeld op zijn publieke optredens, maar op de resultaten op het veld. Als bestuurslid technische zaken word je geacht de rode draad te bewaken en te zorgen dat er jaarlijks een deugdelijke selectie op het veld staat. Gedurende het seizoen 2011/12 lukt dat uitstekend, maar de weg naar het seizoen 2012/13 kent wat meer hobbels. De aanstelling (juni 2012) en het vertrek (juli 2012) van algemeen directeur Jos Alberts leidt de val in van het dagelijkse bestuur waarvan ook Marcel deeluitmaakt die definitief wordt in oktober 2012 na de farce rond Nacer Abdellah. De nieuwe directie rond Martin Masset neemt het stokje over.

In de zomer van 2018 keert Marcel terug in een bestuurlijke functie. Voorzitter Isitan Gün besluit de raad van commissarissen uit te breiden van vijf naar zeven leden en nodigt Marcel uit, die ingaat op de uitnodiging. Marcel blijft dat oktober 2019 in functie, waarna hij de raad verlaat.


Tirpan, M.
Beroep
: Purple & White.
Mickaël komt Fortuna voor het restant van het seizoen op huurbasis versterken in januari 2021. De Belgische 27-jarige rechter vleugelverdediger komt over van de Turkse hoogsteklasser Kasımpaşa SK. Hij zal de concurrentie aan moeten gaan met Lazaros Rota.

Geen probleem voor Mickaël, want hij is gewoon een klasse beter dan Lazaros Rota. Mickaël blijkt een prima aanwinst, die je overal in de verdediging kunt posteren. Fortuna wil hem dolgraag overnemen van Kasımpaşa SK, maar het prijskaartje zal niet mals zijn.

Fortuna blijft Mickaël volgen en Mickaël geeft meermaals aan dat hij terug wil keren naar Fortuna, ook vanwege priveredenen. Het duurt lang, maar in de laatste week van de zomertransferperiode is Kasımpaşa SK toch bereid water bij de wijn te doen. Fortuna neemt Mickaël toch over van Kasımpaşa SK. Hij tekent tot de zomer van 2024 met een optie op nog een seizoen.

Het betekent wel dat Mickaël met een gemankeerde voorbereiding start bij Fortuna en dat breekt hem op. Het duurt erg lang voor Mickaël 100% is. Pas in de tweede competitiehelft raakt hij op stoom. Fortuna profiteert ervan.

In de voorbereiding van het seizoen 2022/23 wordt duidelijk dat Mickaël niet lekker in zijn vel meer zit bij Fortuna. Het levert hem een disciplinaire schorsing van de club op en later, als die schorsing voorbij is, gooit hij de kont tegen de krib door niet meer te verschijnen op de training. Hij heeft zijn zinnen gezet op een transfer en die komt er. Mickaël keert terug bij de Turkse hoogsteklasser Kasımpaşa SK, dat Fortuna wel een transfersom moet betalen.


Torunarigha, J.
Beroep
: Stoßstürmer.
Junior traint in de voorbereiding op het seizoen 2015/16 mee bij Fortuna Sittard. De 26-jarige boomlange spits uit Nigeria is bij regionalligist FC Amberg op overschot. Fortuna zoekt een spits. Zal het Junior worden? Ja, want hij tekent een eenjarig contract.

Alhoewel onder Ben van Dael niemand in de spits zeker is van zijn positie, staat Junior nog het vaakst in de basisopstelling. Die positie verliest hij echter als Ben van Dael wordt ontslagen en diens opvolger Sunday Oliseh in de winterstop drie nieuwe spitsen haalt. Junior verdwijnt uit beeld. Op het einde van het seizoen licht Fortuna een optie om zijn contract te verlengen niet.

Hij tekent bij regionalligist Alemannia Aachen.


Traore, D.
Beroep
: Naamsveranderaar.
Demba komt tijdens de voorbereiding van het seizoen 2009/10 meetrainen bij Fortuna. Oorspronkelijk is zijn naam Mariwan Soulymane, maar die naam blijkt niet te kloppen. Fortuna wil de echte naam niet prijsgeven om andere clubs niet op zijn spoor te zetten.

Wellicht heeft het meer te maken met de juridische strijd waarin Demba is betrokken met zijn vorige werkgever: het Griekse tweedeklasser Apollon Kalamarias. Naar verluidt komt die club zijn betalingsverplichtingen niet na aan Demba.

Hoe dan ook, de spits is op proef in Sittard-Geleen en mag tonen wat hij in zijn mars heeft. Het antwoord is vrij veel, maar het juridische steekspel rond zijn transferstatus gaat rustig verder. Pas op de dag van de eerste speeldag van het seizoen 2009/10 komt de transfer rond.

Demba is een Fortunees en kan direct spelen tegen Helmond Sport. Hij belooft vijftien treffers en na drie gespeelde competitieduels, heeft Demba er al vier gemaakt, maar daarna hapert de machine. Het defensieve spel van Roger Reijners helpt Demba ook niet echt. Ondanks een veelbelovende start, zakt Demba een beetje weg en op het einde van het seizoen 2009/10 is er geen plek meer voor Demba. Hij vertrekt naar de Noorse derdeklasser Nybergsund IL.


Trendwork Arena:
De Trendwork uitzendgroep koppelt zijn naam in november 2009 aan het stadion van Fortuna Sittard en is daarmee de opvolger van Wagner & Partners, zij het met vier maanden vertraging. De naam van het stadion verandert dus van Wagner & Partners Stadion via Fortuna Stadion naar de Trendwork Arena. We zijn benieuwd of Fortuna beter zal presteren in een arena dan in een stadion!

Maar meer benieuwd zijn we naar de afbouw van het stadion, want die is nog steeds niet begonnen. Het stadion is in handen van VolkerWessels, een van de grootste bouwmagnaten van Nederland, maar ook VolkerWessels krijgt geen schot in de zaak.

In 2012 begint Fortuna dan weer te piepen. De stadionhuur drukt zwaar op de begroting. Te zwaar, want Fortuna wil het stadion graag weer kopen (terwijl de club het stadion in 2006 juist verkocht om onder andere van de hypotheeklast af te komen). Hier doet een aloude economische wet opgeld: in een redelijk concurrerende markt maakt het voor de maandelijkse lasten niet uit of je huurt (en dus huur betaalt) of koopt (en dus hypotheeklast betaalt). Die huurlast is nagenoeg gelijk aan die hypotheeklast plus onderhoud en omdat het stadion veel te groot is voor een club in de eerste divisie is de huurlast of de hypotheeklast niet op te brengen.

Kopen of huren maakt op de korte termijn dus niet zo gek veel uit, tenzij je een weldoener vindt die het stadion koopt en je een vriendelijke huur voorstelt. En in 2012 denkt Fortuna die weldoener gevonden te hebben: Roland Duchâtelet, eigenaar van Standard de Liège. Hij zou bereid zijn het stadion te kopen en tegen een zacht (huur)prijsje te verhuren aan Fortuna. De man zal vast bijkomende eisen hebben gesteld (zoals zeggenschap binnen de club), maar tot een deal komt het niet.

In 2013 gaat dan ineens de Trendwork Uitzendgroep failliet waardoor er een einde komt aan de naam Trendwork Arena. Na Wagner & Partners, nu dus de tweede stadionsponsor die failliet gaat. Het stadion gaat in september verder onder de naam Offermans Joosten Stadion.


Trpevski, G.
Beroep
: Raadgever Ibrahimović.
Goran speelt in de winterstop van het seizoen 2000/01 een paar oefenwedstrijden met Fortuna mee. Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden is Goran een Zweed die uitkomt voor de Griekse hoogsteklasser Ethnikos Asteras.

Maar daar kende trainer Frans Thijssen hem niet van. Voor zijn vertrek naar Griekenland speelde Goran bij Malmö FF, waar Frans Thijssen toen zijn trainer was.

Uiteindelijk duurt het verblijf van de middenvelder in Sittard niet al te lang. Gewogen en te licht bevonden. Hij vertrekt naar tweedeklasser Apollon Athinas. In een interview met La Gazzetta Dello Sport geeft Zlatan Ibrahimović ooit toe dat de speler van wie hij het meeste heeft geleerd in zijn loopbaan Goran is!


Trstena, F.
Beroep:
Zweed.
Faton komt gedurende de voorbereiding op het seizoen 2011/12 aanwaaien, wanneer Fabio Caracciolo duidelijk heeft gemaakt te vertrekken. Fortuna geeft Faton een kans en die kans grijpt de spits, waardoor hij kan overstappen van de Zweedse vierdeklasser Hogaborgs BK naar Fortuna.

Faton maakt in het eerste competitieduel uit bij Sparta meteen zijn debuut. Trainer Wim Dusseldorp is ontevreden over zijn invalbeurt en brandt hem publiekelijk af. Waarom? Geen idee. Het zal tevens de laatste wedstrijd zijn van Faton voor Fortuna. Zijn contract wordt namelijk niet verlengd. Hij maakt het (zomer)seizoen af bij de Zweede vierdeklasser Ramlösa FF.

In januari 2016 maakte Faton een verrassende rentree bij Fortuna. Fortuna heeft Tim Janssen zien vertrekken en zoekt aanvallende versterking. Faton, die bij de Zweedse derdeklasser Lunds BK de zomercompetitie uitspeelde, komt op proef meetrainen. Het loopt op niets uit; Faton vertrekt na een week en keert terug naar Lunds BK.


Truszczyński, M.
Beroep
: Aspergesteker 2.
Maciej staat zomaar ineens samen met twee landgenoten mee te ballen in de voorbereiding van het seizoen 2007/08. Er gaat niets boven een blik testers! Maciej is een verdediger die in het seizoen 2006/07 seizoen naar de tweede klasse in Polen promoveerde met Warta Poznań. Als Maciej een contract krijgt heeft Masita en de stadionomroeper een probleem.

De stadionomroeper kan rustig slapen, Maciej houdt de eer aan zichzelf net als zijn twee landgenoten en keert terug naar Warta Poznań. Lang leve het Sittardse scoutingbeleid!


Turan, F.
Beroep:
Genkie.
Fatih stapt in 2010 over van de KRC-Genkjeugd naar de Fortunajeugd en maakt zijn debuut in de hoofdmacht tegen het einde van het seizoen 2010/11. Fortuna kampt met het nodige blessureleed achterin en dus krijgt de Belg een kans als rechtsback uit bij FC Emmen. Het zal zijn enige wedstrijd blijken te zijn dat seizoen, maar in het seizoen 2011/12 is Fatih er nog steeds bij.

Aan spelen komt hij echer niet meer toe, toch is Fatih er ook in het seizoen 2012/13 bij.

Het seizoen 2012/13 wordt dan de doorbraak voor Fatih. Hij mag het op de rechtsbackpositie uitvechten met Jonathan Hendrickx en wint dat gevecht. Fatih wordt min of meer de vaste rechtsback onder Wil Boessen. Begin 2013 komt er dan de beloning in de vorm van zijn debuut voor Turkije onder 21, waar hij zich al snel opwerkt tot basiskracht. In de zomer van 2013 speelt hij op het jeugd-WK voor Turkije.

Het seizoen 2012/13 was Fatihs eerste seizoen bij de grote jongens en kostte veel kracht. Fatih was toe aan rust aan het einde van het seizoen, maar kreeg die rust niet vanwege het jeugd-WK. Gevolg: Fatih is helemaal niet klaar voor de start van het nieuwe seizoen 2013/14, met als gevolg dat hij voor de winterstop slechts tot drie inzetten komt. Voor de rest is hij geblesseerd.

Aan het slot van de competitie raakt hij dan toch fit en speelt hij zich opnieuw in de basis. Het levert belangstelling van PEC Zwolle op voor Fatih, die denkt dat hij transfervrij is. Helaas heeft hij vergeten zijn aflopende contract op te zeggen, iets wat Fortuna ook niet heeft gedaan, waardoor het contract stilzwijgend met een seizoen is verlengd. Hij is dus niet transfervrij en dus gaat de transfer naar PEC Zwolle niet door, omdat Zwolle geen transfersom wil betalen.

In het seizoen 2014/15 is Fatih opnieuw een vaste waarde in de Sittardse verdediging, maar ook hij kan niet voorkomen dat Fortuna er voor de winterstop weinig van bakt. Na de winterstop verhuist hij naar de rechtshalfpositie. Aan Fatih ligt het niet, maar de resultaten van Fortuna’s vlaggenschip blijven zwak.

Op het einde van het seizoen neemt Fatih afscheid van Fortuna. Hij vertrekt naar de Turkse tweedeklasser Boluspor.


Tychon, G.
Beroep
: (Eeuwig??) talent.
Georges maakt aan het begin van het seizoen 1998/99 de overstap van de Fortunajeugd naar het eerste elftal. In zijn eerste jaar komt de spits tot zes invalbeurten, zonder te scoren overigens. En toch is dat een knappe prestatie, want met Ronald Hamming, Michael Jeffrey en Regillio Simons voor zich is de concurrentie moordend.

In het seizoen 1999/00 maakt Bert van Marwijk opnieuw sporadisch gebruik van Georges. Acht wedstrijden speelt hij mee. Bert van Marwijk ziet het zitten in het grote talent dat Georges was in de jeugd. Het is duidelijk dat het technisch wel snor zit met Georges, maar fysiek komt hij tekort. Een jaartje gedwongen opsluiting in het krachthonk, lijkt de beste oplossing.

Henk Duut – die in het seizoen 2000/01 de scepter van Bert van Marwijk overneemt – ziet het dan weer niet in Georges zitten. Hij vindt Georges te licht. Maar Henk Duut verdwijnt al snel van zijn troon en zijn opvolger Frans Thijssen spreekt dan weer wel zijn vertrouwen uit in Georges. Maar tot speeltijd komt het niet. Frans Thijssen speelt op zeker in de (gewonnen) strijd tegen degradatie.

Het seizoen 2001/02 gaat compleet voorbij aan Georges. Hij raakt namelijk zwaar geblesseerd aan zijn knie en kan een streep zetten door het seizoen.

In het seizoen 2002/03 keert Georges terug en onder Hans de Koning moet het dan maar gebeuren. Georges speelt alle competitieduels mee, maar echt overtuigen kan hij nooit. Fortuna besluit dan ook zijn contract niet te verlengen. Of toch? Jazeker, Ronald Hamming gaat weg en dus is er geld voor een contract voor Georges. Georges blijft dus nog een jaar.

Maar dat wordt geen succes in het seizoen 2003/04. De supporters zien in Georges de verpersoonlijking van de tegenvallende resultaten. Trainer Hans de Koning doet er nog een schepje bovenop door Georges openlijk neer te zetten als iemand die er niets van snapt. Verbazing alom over deze vreemde uitspraak. Voetballend wil het voor Georges allemaal niet lopen in het seizoen 2003/04.

Het aflopende contract van Georges wordt dan ook niet verlengd. Na dertien jaar Fortuna, verlaat hij Sittard. Hij tekent aan de start van het seizoen 2004/05 een contract bij eerstedivisionist FC Eindhoven.