Saba, V.
Beroep: globetrotter
Vitor komt Fortuna versterken in de winterstop van het seizoen 2016/17. De 26-jarige Portugese Braziliaan komt over van Al-Muharraq SC, grootmacht in Bahrein. De linkermiddenvelder moet Fortuna’s middenveld versterken.

Hij tekent tot het einde van het seizoen, maar echt succesvol wordt het niet. Vitor lijkt niet 100% fit en speelt dus vrij weinig. Fortuna heeft een optie op de seizoenen 2017/18 en 2018/19 en besluit die ondanks een matig eerste seizoen te lichten.

Toch zal Vitor niet blijven. Ook hij leeft in onmin met trainer Sunday Oliseh. Fortuna verhuurt Vitor voor het seizoen 2017/18 aan de Hongkongse hoogsteklasser Eastern SC.

In de zomer keert hij terug naar Sittard-Geleen en laat hij zich opereren aan een lies, hetgeen hem een half seizoen buitenspel zet. Tegen het einde van het jaar 2018 blijkt dat Vitor niet alleen problemen heeft met een liesblessure, maar ook met zijn hart. In januari besluit hij zijn voetbalschoenen op te bergen.

Fortuna en Vitor besluiten in goed overleg het tot het einde van het seizoen doorlopende contract per 31 januari 2019 te verscheuren.


Saddiki, D.
Beroep: jeugdprodukt
Dries maakt zijn debuut voor Fortuna Sittard op de slotspeeldag van het seizoen 2014/15 thuis tegen RKC Waalwijk. De negentienjarige middenvelder stapt over van Fortuna’s jeugdopleiding. Bij aanvang van het seizoen 2015/16 tekent Dries een tweejarig profcontract.

In het seizoen 2015/16 moet hij het in het begin van het seizoen hebben van invalbeurten, maar richting de winterstop verwerft Dries zich een basisplek op het middenveld.

Die basisplek verliest hij onder Ben van Dael – mede omdat Fortuna Nayib Lagouireh en Jens van Son aantrekt in de winterstop. Toch raakt Dries niet uit beeld. Hij doet dus de nodige ervaring op in zijn eerste volwaardige seizoen als prof.

In zijn tweede seizoen verdwijnt Dries weer wat naar de achtergrond, maar een trainerswissel brengt Sunday Oliseh naar Sittard-Geleen die het wel ziet zitten in Dries, die meer speeltijd krijgt. Dries tekent een nieuw eenjarig contract.

In het seizoen 2017/18 speelt Dries zich in de basis als centrale middenvelder. Dries ontwikkelt zich dus sterk onder trainer Sunday Oliseh. Na de winterstop verliest Dries zijn basisplek. Fortuna heeft in de winterstop Lazar Kojic en Todd Cantwell gehaald en de nieuwe trainer Claudio Braga haalt ook Lars Hutten uit de vergetelheid. Het zijn extra concurrenten op het middenveld die Dries naar de reservebank verwijzen.

Op het einde van het seizoen verlaat Dries Fortuna transfervrij. Hij tekent bij eredivisionist Willem II.


Salarycap:
Op de rokende puinhopen die het trio Jacques Opgenoord / Cor Nijpels / Jules Coenen gedurende het seizoen 2001/02 hebben achtergelaten moet Theo Mommers financieel beleid gaan voeren. Om een sluitende begroting in te kunnen dienen voor het seizoen 2002/03 introduceert hij een zogenaamde salarycap. Dit om de salarissen weer in het gareel te krijgen.

In het seizoen 2002/03 komt dat erop neer dat niemand meer dan 54.000 euro kan verdienen. Alhoewel, er zijn toch enkele uitzonderingen (Harrie Gommans en Joos van Barneveld). De toptalenten van de club mogen veel meer verdienen, omdat hun beloning in verband staat met de afkoopsom die voor hen bedongen kan worden.

In het seizoen 2003/04 bestaat de salarycap nog steeds. En dat komt vooral omdat Fortuna straatarm is en helemaal geen geld heeft om salarissen boven de 54.000 euro te betalen.


Samari, H.
Beroep
: Net niet.
Hamza doorloopt de hele jeugdopleiding van Fortuna en maakt in het seizoen 2002/03 de overstap naar het eerste elftal. Maar de linkermiddenvelder komt niet aan spelen toe. Hij is blijkbaar net niet goed genoeg. Na afloop van dat seizoen scheiden de wegen van Fortuna en Hamza: hij beproeft zijn geluk bij eerstedivisionist VVV.


Samaris, A.
Beroep
: man van 10 miljoen.
Andreas tekent in november 2021 een contract tot het einde van het seizoen bij Fortuna Sittard. De 32-jarige Griekse oud-international zit sinds de zomer zonder contract, nadat zijn aflopende contract bij SL Benfica niet werd verlengd. De ervaren verdedigende middenvelder moet Fortuna gaan helpen uit de degradatiezone te klimmen.

De voetbalkwaliteiten van Andreas staan buiten kijf, maar conditioneel is hij niet 100%. Dat betekent dat hij het op het middenveld niet kan belopen, maar stel hem centraal in een vijfmansverdediging op en er brandt weinig aan. Met zijn ervaring sleept hij Fortuna er in enkele belangrijke wedstrijden doorheen. Na afloop van het seizoen scheiden de wegen.

Hij tekent in de Portugese Primeira Liga bij Rio Ave FC.


Sambou, B.
Beroep
: Aanstormend talent.
Bassala tekent aan de start van het seizoen 2019/20 een driejarig contract in Sittard-Geleen. De 21-jarige spits komt over van Everton FC, waar hij behoorlijk succesvol was in het O23-elftal. De Duitser, die al jaren in Engeland speelt, moet voor de doelpunten gaan verzorgen bij Fortuna Sittard.

Bassala krijgt de voorkeur boven Rasmus Karjalainen en de geblesseerde Vitalie Damașcan in de aanval. Hij start dus in de basis. Die plek verliest hij voor de winterstop als Vitalie Damașcan terugkeert van blessureleed.

Na de winterstop kan Bassala ook niet uitgroeien tot basisspeler, ondanks dat geen van de andere aanvallers veel indruk maakt. Het feit dat hij nu en dan te laat komt opdagen op afspraken, helpt ook niet. In maart eindigt het seizoen abrupt vanwege covid-19.

Bassala maakt de voorbereiding van het seizoen 2019/20 mee bij Fortuna, maar kan niet rekenen op een basisplek. Fortuna verhuurt hem begin oktober voor een seizoen aan de Deense hoogsteklasser Randers FC. De Denen hebben een optie tot koop, maar lichten die niet. In principe keert Bassala terug naar Fortuna.

Bassala keert inderdaad terug naar Sittard en, na enige verblijfsvergunningsperikelen, sluit hij aan bij de selectie van Sjors Ultee. Bassala maakt in de eerste competitiehelft een zwakke indruk en mag de club in de winterstop verlaten. Hij tekent bij de Engelse derdeklasser Crewe Alexandra FC.


Sangen, J.
Beroep
: voorzitter.
Joppe treedt in december 2015 aan als de nieuwe algemeen directeur van Fortuna Sittard. Hij vormt samen met Charly Chudik (technisch directeur) de tweekoppige directie, als opvolger van de directie onder leiding van Martin Masset. Joppe runt organisatieadviesbureau Ibrido en is al wat langer betrokken bij Fortuna Sittard als lid van de Fortuna Sittard Academy Sponsorcommissie. Aan hem de taak Fortuna verder uit te bouwen.

Halverwege februari wordt echter duidelijk dat daar voorlopig niet veel van terecht zal komen. Fortuna blijkt een gat op de begroting te hebben van circa 900.000 euro. Ongeveer een derde van dat tekort is het gevolg van onenigheid tussen commissaris Jo Abelshausen en sponsor René ter Borgh over toegezegd sponsorgeld; het restant lijkt het gevolg van een optimistische begroting van de sponsorinkomsten.

Gevolg: de salarissen kunnen niet meer uitbetaald worden en ook de KNVB is het zat. Fortuna heeft de afgelopen maanden nagelaten een geaccordeerde jaarrekening 2014-2015, geaccordeerde halfjaarcijfers over het lopende seizoen en de meerjarenbegroting voor de komende drie seizoenen in te dienen. De KNVB stelt Fortuna een ultimatum: op 1 maart moeten deze problemen opgelost zijn. Kortom, Joppe heeft twee weken de tijd om 900.000 euro te vinden.

Hij lanceert een aandelenuitgifte. Sponsoren kunnen aandelen kopen ter waarde van 36.000 euro per stuk; supporters certificaten ter waarde van 36 euro. Er zal een nieuwe raad van commissarissen komen, die vijf leden telt. De sponsoren kiezen twee leden; de supporters ook twee. Tezamen kiezen ze een vijfde lid dat voorzitter wordt. De opbrengsten van de aandelenuitgifte moeten de 900.000 euro opleveren; de nieuwe bestuursstructuur moet voorkomen dat de club nog langer geregeerd (gegijzeld?) wordt door enkele sponsoren.

De aandelenuitgifte verloopt voorspoedig. De supporters halen uiteindelijk ruim 100.000 euro op en ook onder de sponsoren is er draagvlak. Toch komt Fortuna op 1 maart enkele tonnen tekort. De KNVB start een traject dat tot licentie-intrekking leidt. Concreet betekent dit dat Fortuna voorlopig twee weken uitstel krijgt om de zaak alsnog rond te krijgen.

Joppe kan dus weer verder onderhandelen met sponsoren. Al snel komen Jo Abelshausen en René ter Borgh tot een vergelijk, wat het probleem van Joppe kleiner maakt, maar op 8 maart wordt hij ontslagen door de raad van toezicht. Officieel zou Joppe niet langer de juiste man als directeur zijn.

Waarschijnlijker is dat zijn ontslag te maken heeft met een nieuwe groep sponsoren die bereid is het resterende gat te dichten, maar die geen vertrouwen heeft in Joppe. Hoe dan ook, Joppes loopbaan bij Fortuna eindigt abrupt.


Sangers, J.

Beroep: damestrainer.
Met de komst van de damesafdeling naar Fortuna komt ook oud-Fortunees Jannie naar Sittard. Met ingang van het seizoen 2012/13 treedt Jannie op als trainer van het dameselftal, dat zal uitkomen in de Nederlandse Topklasse.

Aanvankelijk gaat dat niet goed. Jannie verandert van spelconcept en dat krijgen de dames maar niet onder de knie, met vijf verliespartijen als gevolg. Intern zullen ongetwijfeld harde woorden zijn gevallen, waarna hij teruggrijpt op het systeem dat de dames gewoon zijn. Dan blijkt ook hoe goed Fortuna’s dameselftal wel niet is, want geen enkel team in de Topklasse doet het in de resterende 17 wedstrijd zó goed.

Maar Jannie houdt zich niet alleen met het ‘eerste’ team bezig. Hij traint ook de Fortuna-beloften, al hebben deze geen officiële status. Vanaf het seizoen 2013/14 zal dit team aan de competitie gaan deelnemen.

Het seizoen 13/14 zal het laatste worden voor Jannie. Wellicht murwgebeukt door alles en iedereen rondom de club geeft hij zijn opdracht terug en is trainer af.

| Dameselftal | Hensgens, P. |


Sanou, O.
Beroep
: WAO’er?
Ousmane wordt in december 2001 gepresenteerd als de redder in nood voor de haperende aanval van Fortuna Sittard. Maar twee dagen later blijkt Ousmane helemaal niet te komen, omdat hij niet door de medische keuring komt. Dat is op zich al een hele prestatie, want wie komt er nu in Sittard niet door de keuring heen?

Het afketsen van de overgang van de Willem II-er komt echter wel in een vreemd daglicht te staan als je bedenkt dat op de dag tussen zijn presentatie en zijn (af)keuring, trainer Hans Verèl (ex-Willem II) wordt ontslagen.

Voeg daar aan toe dat Ousmane vervolgens een contract tekent bij eredivisionist Sparta en daar vrijwel probleemloos zijn wedstrijden afwerkt en de verdenking luidt al snel dat Ousmane een aankoop van Hans Verèl was, die niet doorging omdat Hans Verèl werd ontslagen en niet vanwege vermeende medische problemen.


Santos, M.
Beroep
: Goleiro.
Miguel stapt in de winterstop in het seizoen 2016/17 over van de Engelse derdeklasser Port Vale FC naar Fortuna Sittard. De 22-jarige Portugese keeper moet in Sittard-Geleen het keepersprobleem komen oplossen, dat trainer Sunday Oliseh heeft geconstateerd. Miguel tekent tot het einde van het seizoen. Miguel wordt inderdaad eerste keeper en doet dat naar behoren. Hij tekent bij voor een seizoen.

In het seizoen 2017/18 is Miguel opnieuw de eerste keuze onder de lat, maar halverwege de eerste competitiehelft verliest hij die positie aan Aykut Özer. Omdat Özer in zijn eerste competitie-optreden (langdurig) geblesseerd raakt, keert Miguel toch weer terug onder de lat.

Niet voor lang, want onder de nieuwe trainers Claudio Braga / Kevin Hofland wordy Aykut Özer toch weer eerste keuze. Miguel moet in de tweede seizoenshelft genoegen nemen met een reserverol.

Desalniettemin heeft hij weldegelijk een rol gespeeld in de promotie die Fortuna bewerkstelligt. Op het einde van het seizoen verlaat Miguel Fortuna Sittard. Hij tekent bij de Roemeense hoogsteklasser FC Astra Giurgiu.


Schaaf, van der R.
Beroep
: huurling.
Remco maakt halverwege het seizoen 1999/00 de overstap van eredivisionist Vitesse naar Fortuna. Fortuna huurt de middenvelder voor de rest van het seizoen. En daarmee lost Jacques Opgenoord eindelijk de belofte in dat hij een middenvelder zal halen. Wel een half jaar te laat.

Mede door Remco’s inbreng komt het allemaal nog goed in dat seizoen. Helaas blijft hij slechts een half jaartje om daarna terug te keren naar Vitesse.


Scheelen, W.
Beroep
: Belgische kampioen.
Wouter meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 2011/12 bij Fortuna. Hij is zojuist kampioen geworden met Oud-Heverlee Leuven in de Belgische tweede klasse, maar in Leuven denken ze niet dat de middenvelder eersteklassewaardig is. Datzelfde vindt zijn eigenlijke baas: KVC Westerlo. Dus is hij op zoek naar een nieuwe club.

Fortuna is al vrij snel overtuigd van Wouters kwaliteiten en huurt hem voor een seizoen van Westerlo.

Wouter ontwikkelt zich tot een waardevolle speler in de voorhoede die de spitsen van ammunitie voorziet en ook zo nu en dan zijn eigen doelpunten meepikt. Op het einde van het seizoen heeft hij vijf maal gescoord en tien assists achter zijn naam. Fortuna wil hem graag overnemen van Westerlo, maar Wouter kiest voor tweedeklasser Lommel United, waardoor we een belangrijke speler kwijtraken.


Schepens, A.

Beroep: dame met ervaring.
Als bekend raakt dat VVV-Venlo stopt met haar dameselftal is Fortuna er als de kippen bij om Aniek over te halen voor Fortuna te kiezen voor het seizoen 2012/13. Aniek beschikt namelijk over de nodige ervaring die ze opdeed bij FC Twente, Roda JC en VVV-Venlo.

Al gauw blijkt Aniek wat toe te voegen aan het dameselftal, want ze groeit vrijwel meteen uit tot een belangrijke basispion. Toch komt Aniek maar tot drie competitiewedstrijden. Eind september geeft ze aan dat het voetballen voor Fortuna niet meer valt te combineren met haar (nieuw op te starten) maatschappelijke carrière. In deze drie competitiewedstrijden scoort ze twee doelpunten.

Omdat tijdens het slot van de competitie de nood hoog wordt, keert Aniek nog tweemaal terug, waarvan éénmaal als basispion.


Schepens, J.

Beroep: Cuijkenaar.
Jeroen stapt aan de start van het seizoen 2022/23 over van eerstedivisionist VVV Venlo naar Fortuna Sittard. De 29-jarige Cuijkenaar versterkt Sjors Ultees technische staf als assistent-trainer. Hij tekent tot de zomer van 2024.

Jeroen komt al snel in een storm terecht, want Fortuna ontslaat Sjors Ultee al na drie duels. Jeroen neemt samen met Dominiek Vergoossen de leiding tijdelijk over. Gelukkig stelt Fortuna al snel Julio Velázquez aan, waardoor Jeroen weer terug in de schaduw kan treden.

Die schaduw is wel wat donkerder dan gehoopt, want Velázquez neemt ook nog drie assistenten mee.

In het seizoen 2023/24 is Jeroen opnieuw assistent-trainer, nu van de nieuwe hoofdtrainer Danny Buijs. Echter in november krijgt Jeroen een aanbod van de Oekraïense topclub Shakhtar Donetsk als assistent-trainer, waar hij op ingaat. Jeroen verlaat dus Fortuna Sittard.


Schings, C.

Beroep: benjamin.
Misschien is Charlotte niet de jongste debutant in een Fortuna-shirt ooit, maar zeker wel de jongste vrouwelijke debutant in een officiële wedstrijd ooit. Amper 16 jaren en 170 dagen jong maakt ze in de 84e minuut haar opwachting tijdens de thuiswedstrijd tegen ATC ’65 in het seizoen 2011/12.

Als Charlotte zich op deze manier blijft ontwikkelen, dan zit er tijdens het seizoen 2012/13 misschien wel een basisplek voor haar in.

En inderdaad, die basisstek zit er voor Charlotte in. De vaste rechtsback uit het verleden, Loes Butink, speelt ze uit de basis en ze staat haar plek niet meer af. Maar rechtsback is niet het eindpunt voor Charlotte. Er zit nog veel meer in haar en tijdens het einde van de competitie speelt ze enkele keren op het (centrale) middenveld. Heeft Fortuna de opvolger voor Annika Pluijmen al in huis?

Tijdens het seizoen 2013/14 draaft Charlotte een tijdlang op als centrale middenvelder, maar uiteindelijk keert ze terug naar haar oorspronkelijke positie van rechtsback. Is er een kink in de ontwikkelingskabel gekomen?


Schreurs, D.
Beroep
: Sjeng.
Danny maakt bij aanvang van het seizoen 2006/07 de overstap van eerstedivisionist MVV naar Fortuna Sittard. In Maastricht komt de middenvelder niet aan speeltijd toe, of dat in Sittard-Geleen anders is, zal moeten blijken.

Ja en nee. De eerste wedstrijd die hij speelt, eindigt met een zware knieblessure. Einde seizoen.

Maar in het seizoen 2007/08 keert hij terug en na een stroeve start speelt hij zich in de basis. Danny speelt zeer verdienstelijk en scoort enkele spectaculaire treffers wat hem zelfs de titel ‘speler van het jaar’ oplevert. Hij tekent bij voor het seizoen 2008/09.

Maar vreemd genoeg wordt dat geen succes. Waar een basisplek voor de hand lag, krijgt hij die niet mede door blessureleed in de voorbereiding, maar op het einde van de competitie verandert dat weer. Ruud Boymans raakt geblesseerd en Danny wordt uit de mottenballen gehaald. En dan blijkt er geen sleet op Danny te zitten, want hij scoort de ene nog mooiere treffer dan de andere.

Fortuna wil Danny ineens dolgraag behouden voor het seizoen 2009/10 maar kan geen garanties geven zolang de KNVB Fortuna de nek probeert om te draaien. Fortuna wint dat gevecht, maar Danny heeft dan al een contract getekend bij eerstedivisionist FC Zwolle.

Danny’s vertrek bij Fortuna heeft altijd een vreemde smaak achtergelaten. Danny wilde wel blijven. Fortuna wilde hem ook behouden maar was vrijwel failliet. Niet vreemd dus dat Danny op enig moment terugkeerde.

Dat moment is januari 2012. Danny speelt voor eerstedivisionist Willem II, maar zit er meer op de bank dan hem lief is. Fortuna kan aanvallende versterking wel gebruiken, dus huurt Fortuna Danny van Willem II voor de rest van het seizoen.

Dat blijkt een goeie zet te zijn, want met de aanvallende impulsen van Danny en Rowin van Zaanen (die ook van Willem II wordt gehuurd) wordt Fortuna een haast onverslaanbaar team dat de play-offs op een haar na mist.

Op het einde van het seizoen verlaat Danny Fortuna weer. Hij keert terug naar Willem II, waar hij zijn doorlopende contract verscheurt waardoor hij transfervrij kan vertrekken. Hij spreekt met Fortuna, maar ook met eerstedivisionist  MVV en tekent uiteindelijk een contract in Maastricht.


Schroyen, J.
Beroep
: jeugdspeler.
Joeri maakt aan het begin van het seizoen 2010/11 de overstap van de jeugdopleiding naar het eerste elftal van Fortuna. De verdediger zal vast proefdraaien in Jong Fortuna, maar zeg nooit nooit!

Inderdaad, Joeri speelt de nodige wedstrijden mee in het eerste elftal. Voldoende om een nieuw contract af te dwingen voor het seizoen 2011/12.

Joeri ontwikkelt zich verder onder Wim Dusseldorp tot dat het thuisduel tegen SC Telstar op het programma staat. Fortuna verliest met 5-2; Joeri wordt tweemaal gewisseld in het duel (in: 46ste minuut; uit: 83ste minuut). Een ware beproeving voor de jongeling, maar hij overleeft wel. Joeri ontwikkelt zich namelijk tot basisspeler in het restant van de competitie en tekent een nieuw contract voor het seizoen 2012/13.

In het seizoen 2012/13 ontwikkelt Joeri zich rustig verder tot een vaste kracht in de basis. Zijn aanvallende rushes zorgen geregeld voor gevaar. Joeri zal wel niet lang voor Fortuna blijven spelen. De vraag is hoe lang nog?

Op het einde van het seizoen komt het antwoord op die vraag: niet lang. Hij vertrekt naar eredivisionist Go Ahead Eagles.

In de winterstop van het seizoen 2014/15 keert Joeri echter terug bij Fortuna na mislukte avonturen in Deventer (eredivisie) en Venlo (eerste divisie). Hij tekent voor anderhalf jaar. Joeri wordt een vaste waarde voor Peter van Vossen, maar in een team dat niet draait of te weinig kwaliteiten heeft, is het lastig uitblinken. Dat ondervindt Joeri.

In het seizoen 2015/16 is het meer van hetzelfde. Joeri is Fortuna’s linksback of linkshalf en valt vooral op vanwege zijn aanvallende rushes, die vier treffers opleveren. Op het einde van het seizoen verlengt Fortuna Joeri’s contract echter niet. Hij vertrekt naar eerstedivisionist MVV Maastricht.


Schuddinck, O.
Beroep
: Prospeir den Beir.
Olivier is een rechtsbuiten die gedurende de winterstop van het seizoen 2006/07 op proef komt. Olivier doorliep de jeugdopleiding bij KSK Beveren, maar kan nog niet meteen de overstap maken naar het eerste elftal van de eersteklasser. Een tussenstop in Sittard-Geleen?

Klinkt logisch, maar wordt het niet. Trainer Frans Körver stuurt Olivier na een week proefdraaien door. Hij keert terug naar Beveren waar hij nog een contract heeft.


Schulpen, R.
Beroep
: spandoek, maar geen speeltijd.
Rob maakt in het seizoen 1999/00 de overstap van de Fortunajeugdopleiding naar het eerste elftal van Fortuna Sittard. In dat eerste seizoen maakt de verdediger ook zijn debuut in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Een invalbeurt van 15 minuten is zijn deel.

In het seizoen 2000/01 gaat het naast het veld crescendo met Rob. Hij heeft namelijk al een spandoek op Noord! Hoe het met zijn voetballende kwaliteiten zit is onduidelijk. Bij die ene invalbeurt in het seizoen 1999/00 is het namelijk gebleven.

Op het eind van het seizoen loopt zijn contract af en dat wordt niet meer verlengd waardoor de Fortunacarrière van Rob tot een einde komt. In het seizoen 01/02 verdedigt hij de kleuren van hoofdklasser IVS.


Schulz-Winge, S.
Beroep
: SchuWi.
Stephane komt in de winterstop van het seizoen 2006/07 meetrainen. Fortuna heeft broodnodig behoefte aan een linksbenige verdediger en dat schijnt de specialiteit te zijn van Stephane. Hij startte zijn carrière in de jeugd van Borussia Mönchengladbach, speelde zelfs in het eerste, maar was toch niet goed genoeg voor de Böckelberg.

Via via kwam hij bij oberligist 1. FC Kleve terecht, maar daar ligt hij overhoop met de trainer na een onthullend interview in de plaatselijke krant over de sfeer bij het elftal van Kleve. Persona non grata in Kleve dus. Wel welkom in Sittard-Geleen?

Nee, na een paar dagen meetrainen, blijkt Stephane niet de beoogde versterking. Stephane vertrekt naar Turn- und Rasensport Union (TuRU) 1880 Düsseldorf dat uitkomt in de Duitse Oberliga.


Schuurman, J.
Beroep
: bliek.
Jari meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 2020/21 bij Fortuna Sittard. De 23-jarige middenvelder komt op proef meetrainen. Jari staat onder contract bij eerstedivisionist FC Dordrecht, de club waarmee Fortuna Sittard een samenwerkingsverband heeft opgezet.

Fortuna zoekt versterking op het middenveld na het vertrek van Amadou Ciss en Mark Diemers. Jari mag komen aantonen dat hij de gewenste versterking is. Dat lukt niet, want hij raakt geblesseerd tijdens de oefenstage. Hij keert onverrichter zake terug naar FC Dordrecht.


Schuurs, P.
Beroep
: grapjas.
Perr doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna en sluit aan de start van het seizoen 2016/17 definitief aan bij het eerste elftal van Ben van Dael. De centrale verdediger moet tot speeldag tien wachten op zijn debuut. Hij valt in thuis tegen VVV Venlo. Hij is dan pas zestien jaar.

Twee weken later tekent hij een profcontract tot het einde van het seizoen 2018/19. Na de winterstop groeit Perr uit tot een onbetwiste basisspeler bij Fortuna. Hoe lang gaat hij blijven bij Fortuna?

In de zomerstop wordt Perr onderwerp van een stevige partij touwtrekken. Perr gaat op stage bij Liverpool FC en PSV en Ajax hebben concrete interesse, maar krijgen nul op het rekest. Perr wil nog minimaal een seizoen bij zijn jeugdliefde Fortuna Sittard spelen.

Aan de start van het seizoen 2017/18 benoemt Sunday Oliseh Perr tot aanvoerder van Fortuna Sittard en dat op zeventienjarige leeftijd. Niet veel later debuteert hij ook voor Oranje O19. Bij Fortuna ontwikkelt Perr zich ondertussen sterk. Het levert hem een gouden stier op als beste talent in de eerste periode.

Op dat moment is Fortuna er wel al in geslaagd Perrs contract met een seizoen te verlengen. Hij ligt nu dus onder contract tot aan de zomer van 2020. Dat contract gaat hij niet uitdienen, want in december tekent hij een contract voor viereneenhalf jaar bij Ajax.

Ajax betaalt een afkoopsom van twee miljoen euro aan Fortuna Sittard. Het eerste halve jaar (oftewel het restant van het seizoen 2017/18) verhuurt Ajax Perr aan Fortuna Sittard, waardoor hij toch het seizoen bij Fortuna kan afmaken.

Onder het nieuwe trainersduo Claudio Braga / Kevin Hofland speelt Perr een puike tweede seizoenshelft die uitmondt in promotie naar de eredivisie. Perr wordt uitgeroepen tot ‘beste talent van de eerste divisie’, hetgeen hem een gouden stier oplevert.


Schwillens, R.
Beroep
: Mensgerichte manager.
Rob treedt in februari 2014 toe tot interim-bestuur van Fortuna Sittard. Na het opruimen van Fortuna’s schuldenberg, kan Martin Masset wel wat assistentie gebruiken om de club opnieuw op de rails te zetten. Rob gaat werken aan maatschappelijke verbondenheid en talentontwikkeling.

Samen met Harry van de Venne – die op hetzelfde moment instapt – en Martin Masset vormt Rob een driekoppig interim-bestuur.

De belangrijkste klus van het interim-bestuur is vervuld: promotie van Fortuna naar categorie 2 in het ratingsysteem van de licentiecommissie van de KNVB. Rob treedt nooit op de voorgrond. Dus wat zijn rol is in het geheel blijft onduidelijk. Het interim-bestuur blijft aan tot november 2015 en wordt dan afgelost door de directie onder leiding van Joppe Sangen.


Šećerović, A.
Beroep
: Weigeraar.
Adnan zou op proef komen meespelen bij Fortuna in de voorbereiding op het seizoen 2011/12, maar zag daar op het laatste moment van af. Een paar weken later komt hij alsnog meetrainen.

Het is een vreemde manier van kennismaken, voeg erbij dat hij bij eredivisionist Roda JC onder contract staat en ook Nol Hendriks er iets mee te maken heeft en het is al duidelijk dat Fortuna hier niet aan mee moet doen.

Desondanks mag de Bosnische aanvaller toch meetrainen en -spelen. De toekomst zal leren of er ook een contract voor Adnan inzit.

Ja, Fortuna besluit om Adnan voor een jaar te huren van Roda JC. “Hij kost niks, dus kunnen we ons er ook geen buil aan vallen”, moet de gedachte luiden.

Adnan krijgt nauwelijks speeltijd onder Wim Dusseldorp en dat verandert onder Tiny Ruys alleen als Timothy Dreesen drie duels geblesseerd is. Adnan staat ineens in de basis en Fortuna wint alle drie de duels. En dat is blijkbaar voldoende voor verlenging van zijn contract, want Fortuna huurt Adnan nog een seizoen van Roda JC.

Maar als Adnan bij het aanbreken van de winterstop nauwelijks aan bod is gekomen onder trainer Willy Boessen, keert Adnan terug naar eredivisionist Roda JC waar hij de rest van zijn contract zal uitdienen.


Seegers, J.
Beroep
: opleider.
Jurgen tekent in oktober 2018 een tweejarig contract als hoofd jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Hij volgt Claudio Braga op, die Fortuna heeft verlaten. Jurgen moet de jeugdopleiding in de stijgers zetten. Op termijn moet de jeugdopleiding namelijk twee a drie spelers per seizoen leveren aan het eerste elftal en dat is een heel karwei.

Dat karwei maakt Jurgen niet af, want in de zomer van 2020 verlaat hij Fortuna. Hij tekent als hoofd jeugdopleiding bij eerstedivisionist Almere City FC.


Sekkour, W.
Beroep
: Germaan.
Walid stapt in de winter van het seizoen 2010/11 over van Germania Dürwiß naar de jeugdopleiding van Fortuna. Daar maakt de Marokkaanse Duitser meteen indruk als linkshalf of linksback.

In de zomer van 2012 tekent hij een contract bij Fortuna. In de eerste wedstrijd van het seizoen maakt hij als invaller zijn debuut in het eerste elftal. Echter, Walid verliest de tweestrijd met Joeri Schroyen voor de linksbackpositie. waardoor Walids speeltijd in zijn eerste seizoen beperkt is. Als trainer Willy Boessen een beroep moet doen op Walid, levert hij prima werk af.

In het seizoen 2013/14 moet Walid de strijd aangaan met nieuwkomer Kevin Kis voor de linksbackpositie nu Joeri Schroyen is vertrokken. Walid belandt echter opnieuw op de reservebank en trekt al heel snel (na twee competitieduels) zijn conclusies. Hij gaat niet op de bank zitten en levert dus zijn contract in.

Een paar weken later tekent hij bij de Duitse Regionalligist FC 08 Homburg-Saar.


Sela, J.
Beroep
: Torwart.
Jonas meldt zich in november 2007 bij Fortuna voor een weekje proefdraaien. Fortuna zoekt een vierde keeper en Jonas lijkt geknipt voor die positie. Hij is per slot van rekening al jaren vierde keeper bij talloze clubs in Duitsland – meest recentelijk 2. Bundesligist FSV Mainz’05. Even afwachten of hij een contract krijgt.

Nee, dat krijgt hij niet. Even later duikt hij op de eerstedivisionist MVV, dat hem ook wil testen en uiteindelijk vastlegt.


Semedo, L.
Beroep
: Leão.
Lisandro meldt zich na afloop van de competitie in het seizoen 2016/17 bij Fortuna, dat nog even doortraint. De 21-jarige Portugees degradeerde met het Cypriotische AEZ Zakakiou uit de hoogste klasse en tekent een contract bij Apollon Limassol FC, een andere hoogsteklasser, voor het seizoen 2017/18.

Fortuna zoekt een opvolger van Emrah Başsan en ook tijdens de voorbereiding op het seizoen 2017/18 is Lisandro erbij. Krijgt hij een contract?

Ja, Fortuna huurt Lisandro voor twee seizoenen van Apollon Limassol FC (waar hij dus nooit speelde) en bedingt ook een optie tot koop.

Lisandro blijkt een prima vervanger van Emrah Başsan. Hij is vaak onhoudbaar aan de rechterflank en grossiert in assists en doelpunten. Het mooiste is dat hij dat een heel seizoen lang volhoudt. In totaal scoort hij vijftien doelpunten en levert hij ook nog eens vijftien assists.

In aanvallend opzicht is hij wellicht Fortuna’s belangrijkste speler in het promotiejaar. Het levert hem ook nog de titel ‘beste speler van de eerste divisie’ op, goed voor een gouden stier. Fortuna licht de optie tot koop en contracteert Lisandro tot de zomer van 2022.

Even leek het erop dat hij Fortuna alsnog zou verlaten (West Bromwich Albion FC is in de markt), maar tot een transfer komt het niet, waardoor Lisandro zich op de eredivisie mag gaan richten.

En dan blijkt het verschil tussen de eerste en eredivisie groter dan gedacht. Daar waar Lisandro in de eerste divisie beslissend was, is hij dat in de eredivisie niet. Vlak voor de winterstop raakt hij zelfs zijn basisplek kwijt.

Na de winterstop gaat het niet veel beter. Het helpt ook niet dat hij drie wedstrijden op rij voor de rust gewisseld wordt, nadat een Fortunees rood pakt. Het wordt niet het seizoen van Lisandro.

Het seizoen 2019/20 moet Lisandro een frisse start maken. Fortuna besluit dat Lisandro die frisse start het best elders kan maken. Hij wordt voor een seizoen verhuurd aan de Griekse hoogsteklasser OFI Kreta, dat ook een optie tot koop bedingt.

OFI Kreta licht die optie niet en dus keert Lisandro terug naar Fortuna in het seizoen 2020/21. Lisandro presteert goed en dwingt voor de winterstop een basisplek af. Die plekt staat hij ook niet meer af, want Lisandro knoopt aan bij de vorm die hij etaleerde in zijn eerste seizoen bij Fortuna in de eredivisie. Met zijn snelheid is hij een ware plaag voor menige eredivisieverdediging. Het scoort in totaal negen doelpunten en levert vier assists.

In de voorbereiding op het seizoen 2021/22 slaat het noodlot toe. Lisandro loopt een zware enkelblessure op, die hem tot aan de winterstop uitschakelt. Van een transfer komt het dus niet.

Na de winterstop speelt Lisandro eerst de Afrika Cup met Kaapverdië. Kaapverdië reikt tot de achtste finales. Terug in Sittard haalt Lisandro nooit zijn oude niveau. Op het einde van het seizoen scheiden de wegen. Lisandro tekent bij de Poolse hoogsteklasser RKS Radomiak Radom.


Seuntjens, M.
Beroep
: Broer van seun of god.
Mats tekent in de zomer van 2020 een tweejarig contract bij Fortuna Sittard met een optie op een derde seizoen. De 28-jarige aanvallende middenvelder komt over van de Turkse hoogsteklasser Gençlerbirliği. Mats moet Mark Diemers doen vergeten.

Dat lukt Mats voor de winterstop niet. Hij laat af en toe zijn kwaliteiten zien, maar toch te weinig voor een speler van zijn niveau. Dat verandert na de winterstop als Mats zijn kwaliteiten wel laat zien en die zijn niet gering. Fortuna en Mats gaan beide een niveau hoger spelen. Mats blijkt zeer waardevol voor Fortuna.

In het seizoen 2021/22 begint Mats sterk. Hij scoort zevenmaal voor de winterstop en vooral zijn directe treffer uit een corner uit bij Vitesse mag er zijn.

Met Mats gaat het dus prima; met Fortuna een stuk minder en Mats heeft moeite om zijn onvrede over het spelniveau te verdoezelen. Het beinvloedt ook zijn eigen spel. Na de winterstop scoort hij nog tweemaal.

Mats blijft wel een van Fortuna’s betere spelers. Fortuna licht op het einde van het seizoen de optie in zijn contract waardoor hij vastligt tot de zomer van 2023.

In het seizoen 2022/23 wordt Mats de nieuwe aanvoerder van Fortuna Sittard, maar op het veld kan hij niet aanknopen bij zijn prestaties in de voorgaande seizoenen. Trainer Julio Velázquez zoekt een tactische variant waarbinnen Mats wel rendeert, maar kan die voor de winterstop niet vinden.

Verder zoeken hoeft niet meer, want Fortuna en Mats ontbinden in de winterstop in goed overleg het contract dat tot de zomer van 2023 doorloopt. Mats kan dus transfervrij op zoek naar een nieuwe club; Fortuna speelt een salarispost vrij die de club kan gebruiken voor een vervanger van Mats.

Mats tekent bij eredivisionist RKC Waalwijk.


Sevinç, D.
Beroep
: jeugdprodukt.
Deniz is een Duitse Turk die het eerste gedeelte van zijn jeugdopleiding bij Borussia Mönchengladbach afwerkt en het laatste bij Fortuna. Bij aanvang van het seizoen 2010/11, maakt de middenvelder de overstap naar de hoofdmacht van Fortuna.

Jong Fortuna lijkt voorlopig zijn doel en helaas voor Deniz blijft het daar ook bij. Ondermeer blessureleed zorgt ervoor dat Deniz nooit serieus kan aanhaken bij het eerste elftal.

Halverwege het seizoen 2011/12 wordt zijn contract in goed overleg verscheurd. Deniz gaat op zoek naar een nieuwe club en dat wordt (jong) VVV Venlo.


Shakison, R.
Beroep
: jonge Godenzoon.
Het seizoen 2010/11 is al een paar wedstrijden oud als blijkt dat onze verdediging vergelijkingen vertoont met een zeef. Tijd dus voor paniek en Randell komt op proef. De twintigjarige verdediger speelt bij Jong Ajax en mag uitkijken naar een nieuwe club.

En die nieuwe club wordt Fortuna. Randell tekent voor een seizoen met een optie op een tweede.

Randell is duidelijk goed genoeg om overeind te blijven in de eerste divisie. Het probleem is dat hij halverwege de competitie uitvalt met een serieuze blessure.

Op het einde van het seizoen raakt hij weer fit en Fortuna legt hem vast voor het nieuwe seizoen. Maar het seizoen 2011/12 wordt geen succes. Randell wordt opnieuw achtervolgd door blessureleed en speelt nauwelijks.

Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Fortuna en Randell. Eerstedivisionist FC Emmen is bereid een gokje te wagen en legt Randell vast voor twee seizoenen.


Sierhuis, K.
Beroep: typische Feyenoord spits.
Kaj tekent aan de start van het seizoen 2023/24 een driejarig contract bij Fortuna Sittard. De 25-jarige aanvaller komt over van Stade de Reims, dat uitkomt in Ligue 1. De gewezen jeugdinternational moet in Sittard de opvolger worden van Burak Yilmaz.

Kaj heeft voor zijn komst naar Sittard een tijd stil gestaan en dus duurt het even vooraleer hij op stoom komt. In november / december toont hij zijn waarde als doelpuntenmaker. De meest in het oog springende treffer is er een na 18 seconden in een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Dat hij in datzelfde duel een penalty in twee pogingen mist, deert zijn groeiende vorm niet.

Na de winterstop trekt Kaj die vorm door. Hij zal Fortuna’s topscorer worden met twaalf competitietreffers (plus drie in het bekertoernooi). Helaas raakt hij in het slot van de competitie ernstig geblesseerd aan zijn linker knie. Kaj wacht een lange revalidatie.


Sillah, M.
Beroep
: de nieuwe Weah.
Mohammed ontvluchtte met zijn ouders Liberia en kwam als asielzoeker terecht in Nederland, dat wil zeggen in Zwolle. De aanvaller kwam in de jeugdopleiding van FC Zwolle terecht, maar omdat zijn ouders verhuisden naar Limburg maakte hij de overstap naar de Fortunajeugdopleiding.

In het seizoen 2002/03 maakte Mohammed de overstap van de jeugdopleiding naar het eerste elftal. Maar helaas, tot speeltijd komt Mohammed niet en zo eindigt zijn droom om in de voetsporen van Georges Weah te treden.

In het seizoen 2003/04 gaat hij spelen bij vierdeklasser SV Simpelveld.


Silva, R.

Beroep: tester.
Rudinilson komt in de voorbereiding op het seizoen 2016/17 meetrainen bij Fortuna. Hij is een 21-jarige Guinee-Bissauer die bij Legia Gdansk, dat uitkomt in de hoogste Poolse divisie, geen toekomst meer ziet. Hij is verdediger van beroep. De tijd zal leren of hij de kwaliteiten heeft die Ben van Dael zoekt in een verdediger.

‘Nee’ is het antwoord, Rudinilson vertrekt al snel. Een nieuwe club vindt hij niet meteen. Desondanks speelt hij met Guinee-Bissau op de Afrika Cup in januari 2017.

In maart tekent hij bij de Litouwse hoogsteklasser FK Utenis Utena.


Simone, A.
Beroep
: kleine broertje van…
Angelo is het kleine broertje van Mauro Simone en doorloopt net als zijn broer de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Als in het seizoen 2003/04 de ziekenboeg overvol zit, schopt deze middenvelder het enkele malen tot de bank van het eerste elftal. Helaas voor hem doet Hans de Koning geen beroep op hem.

In het seizoen 2004/05 doet Chris Dekker verrassenderwijs al snel wel een beroep op Angelo. In het uitduel tegen MVV staat hij in de basis vanwege blessures bij anderen.

Angelo lijkt dus definitief aan te haken bij het eerste elftal, als hij ineens disciplinair geschorst wordt. Angelo was zonder reden niet komen opdagen bij een training. Deze zaak duurt weken en weken, maar dan wordt de zaak toch uitgesproken en keert Angelo terug in de selectie.

In het seizoen 2006/07 spreekt trainer Frans Körver zijn vertrouwen uit in Angelo en dan gaat het crescendo. Samen met Raschid el Hammouchi geeft hij het Sittardse middenveld smoel en dat is een verademing nadat er op ons middenveld jarenlang niet veel meer dan een rode loper lag. Het gaat af en toe gepaard met stevig voetbal dat schorsingen oplevert, maar desondanks speelt hij een prima seizoen.

Het seizoen 2007/08 begint moeizaam, omdat trainer Henk Wisman Angelo op de bank posteert, maar Angelo vecht zich terug in de basis en speelt een redelijk seizoen. Goed genoeg voor nog een seizoen, want hij tekent bij.

In het seizoen 2008/09 is Angelo een zekerheidje op het middenveld. Hij werkt zich kapot en dat betaalt zich uit vlak voor de winterstop als de resultaten ineens beter worden.

Angelo bivindt zich in een unieke situatie. Hij is gedurende het seizoen 2008/09 de enige Fortunees met een doorlopend contract. Wat dat waard is blijft lang onduidelijk.

Komt hij onder contract te staan bij Sporting Limburg? Nee, want Sporting Limburg komt er niet. Gaat dat contract door de papierversnipperaar omdat Fortuna failliet gaat? Nee ook niet, l’histoire continue, met Angelo!

Het seizoen 2009/10 wordt Angelo’s laatste in Sittard-Geleen. Hij is niet altijd zeker van een basisplek, maar knokt zich meestal toch wel in de basis. De nieuwe trainer Wim Dusseldorp vindt dat blijkbaar allemaal niet goed genoeg, want Angelo krijgt geen nieuw contract aan het begin van het seizoen 2010/11.

Angelo stapt over naar topklasser FC Oss.


Simone, M.
Beroep
: Rossonero.
Mauro is een aanvaller die de Sittardse jeugdopleiding doorliep. Zijn naam doet verdacht veel denken aan een andere voetballer: Marco Simone. Het scheelt slechts één letter. Als hij qua kwaliteiten ook zo dicht tegen Marco Simone aanzit, gaan we nog veel plezier aan hem beleven. Fan van Milan is hij in ieder geval ook al.

In het seizoen 2002/03 – als de blessurenood bij het eerste elftal weer eens de bekende proporties heeft aangenomen – mag hij debuteren in het eerste elftal. Hij pikt twintig minuten mee tegen Heracles Almelo. Het levert hem prompt de titel “Talent van het jaar 2002/03” op.

In het seizoen 2003/04 krijgt Mauro nauwelijks een kans, mede vanwege blessures. Met een enkele invalbeurt moet hij zich tevreden stellen. Als het seizoen op zijn einde loopt, krijgt hij toch zijn gewenste speeltijd. De rechtshalfpositie is ineens van hem!

In het seizoen 2004/05 lijkt het tij definitief in zijn voordeel te keren. Chris Dekker gaat met vleugelspitsen spelen en Mauro is er daar één van. Hij speelt de eerste competitiewedstrijden, maar dan trekt Fortuna Dave Zafarin aan en is Mauro zijn basisplek weer kwijt.

En die basisplek raakt ook definitief uit zicht, want zijn aflopende contract wordt niet meer verlengd.

Na afloop van het seizoen vertrekt Mauro naar de Belgische derdeklasser KSK Hasselt, maar binnen een paar weken stapt hij over naar de vierdeklasser Hedera Millen.


Simons, R.
Beroep
: eigenaar houthandel en -zagerij.
Regillio komt naar Fortuna in het seizoen 1995/96 als Fortuna gepromoveerd is naar de eredivisie. Hij komt over van eerstedivisionist SC Telstar.

In zijn eerste seizoen speelt hij vrij veel wedstrijden, maar toch meestal als invaller. In dat eerste seizoen blijkt dat Regillio nog flink moet wennen aan het fysieke niveau van de eredivisie.

In het seizoen 1996/97 is er weinig verbetering. Regillio mag het vaak als stormram proberen, maar erg succesvol is hij niet.

In het seizoen 1997/98 is er voorzichtig vooruitgang zichtbaar. Regillio is fysiek gegroeid en weet zich staande te houden in het vijandige strafschopgebied. Maar ja, Bert van Marwijk heeft de beschikking over het koningskoppel Ronald Hamming / Michael Jeffrey, dus Regillio zit in de wachtkamer.

Het seizoen 1998/99 wordt de definitieve doorbraak van Regillio. Hij is fysiek volwassen geworden en ontwikkelt zich als een ware plaag voor menige eredivisieverdediging. Hij geeft zelf mede vorm aan het gloriejaar 1998/99.

Hij scoort twaalf maal in dat seizoen en dwingt Bert van Marwijk tot pijnlijke keuzes in de spits. Wie zal er ooit nog zijn vier treffers in De Baandert vergeten tegen PSV (6-4 winst)? Zijn prestaties, zijn manier van spelen en zijn omgang met het publiek maken hem tot één van de populairste Fortunezen in die periode.

Het “toet, toet, boing, boing, hakken en zagen met Simons” galmt door De Baandert. Maar op het einde van het seizoen zal hij Fortuna verlaten. Bij het gedegradeerde NAC kan hij meer geld verdienen dan in Sittard. En bovendien kan hij dan in zijn geliefde Amsterdam gaan wonen.

Halverwege het seizoen 2001/02 haalt Fortuna deze verloren zoon op huurbasis terug uit Breda, waar hij geen schim is geweest van de speler die hij in Sittard was. Regillio moet in het restant van het seizoen proberen te redden wat er nog te redden valt in Sittard. Het zou al mooi zijn als er iets van zijn bevlogenheid zou uitstralen op de rest van de selectie.

Helaas lukt dat niet. Regillio kan niet datgene brengen wat van hem verwacht wordt. Een rode kaart tegen FC Utrecht houdt hem weken aan de kant. Uiteindelijk haalt hij het einde van de competitie niet. Hans de Koning schorst hem disciplinair voor de laatste wedstrijd.

Simons keert terug naar eredivisionist NAC, dat hem onmiddellijk uitleent aan eredivisionist Willem II.


Siovas, D.
Beroep
: loodgieter.
Dimitris tekent op de slotdag van de transferperiode in januari 2022 een contract voor het restant van het seizoen in Sittard. De 33-jarige centrale verdediger en oud-international van Griekenland zit sinds de start van de competitie zonder club. Vorig seizoen speelde hij in de Spaanse primera división bij SD Huesca. Dimitris moet het lek in Fortuna’s achterhoede dichten.

Geen geringe opgave, maar Dimitris slaagt met verve. Zonder noemenswaardige voorbereiding staat hij onmiddellijk in de basis. Dimitris staat altijd op de juiste plaats en kopt elke gevaarlijke bal weg. Zijn lichaam piept en kraakt, maar hij blijft staan. Altijd rustig op en naast het veld. Geweldige speler, die duidelijk laat zien vroeger op een veel hoger niveau te hebben gespeeld. Op het einde van het seizoen scheiden de wegen.

Nee toch niet, in juni 2022 tekent Dimitris toch een nieuw tweejarig contract in Sittard. Dimitris blijft dus in Sittard. Voor de winterstop wordt dat geen succes, want Dimitris staat langdurig buitenspel met een hardnekkige nekblessure.

Na de winterstop speelt hij tot ieders verrassing (want geen blessures) vrijwel elke wedstrijd. Hij vormt samen met Rodrigo Guth een sterk koppel centraal achterin.

Dat duo is ook actief in de eerste helft van het seizoen 2023/24. Opnieuw is Dimitris een centrale verdediger waarop je kunt bouwen, die vooral door de lucht moeilijk te verslaan is.

Na de winterstop is het niet anders. Dimitris blijft die betrouwbare verdediger. Het zal zijn laatste seizoen zijn bij Fortuna, want hij neemt afscheid.


Sky radio:
Favoriete radiozender van buschauffeurs. Deze zender wil busreizen van Fortunezen nog wel eens terroriseren. Een blik op het repertoire spreekt voor zich: “Sacrifice” van Elton John, “Heal the world” van Michael Jackson, “Dancing on the ceiling” van Lionel Ritchie, “I am sailing” van Rod Steward, “Woorden zonder woorden” van De Kast enz., enz. Hoe kan deze zender in hemelsnaam een uitzendlicentie krijgen van de overheid om deze ellende de ether in te spuien???


Slangen, F.
Beroep
: Pro Deo Fortunees.
In de tweede helft van het seizoen 2001/02 haalt Theo Mommers Frank binnen. Hij moet Theo Mommers helpen de club weer op poten te zetten nadat de derde poging om te komen tot een fusieclub in Limburg is mislukt. Op poten zetten betekent: de licentie veiligstellen.

Samen redden ze de club van een gewisse dood. Een prestatie waar ze beiden trots op mogen zijn. Al die tijd werkt Slangen voor niets bij Fortuna. Dat duidt erop dat hij de beoogde opvolger van Theo Mommers is. Immers Theo Mommers heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij aan de slag wil bij een club in de eredivisie en dat zit er voorlopig niet in in Sittard-Geleen.

Als Theo Mommers zijn ontslag indient, lijkt het voor de hand te liggen dat Frank hem opvolgt, maar daar komt uiteindelijk niets van in en dus verdwijnt naast Theo Mommers ook Frank uit de organisatie. Het is nooit naarbuiten gekomen wie of wat Franks benoeming heeft tegengehouden.

Na enkele interim management klusjes, richt Frank zich in 2004 op Rejuvenal Europe, een bedrijf dat zich specialiseert in voedingssupplementen.


Smeets, J.
Beroep
: sjeeter jong.
Jorrit tekent een week voor de start van het seizoen 2015/16 een eenjarig contract op amateurbasis. De 21-jarige controlerende middenvelder zag zijn aflopende contract bij eredivisionist Roda JC niet verlengd worden. Hij mag het nu een trede lager proberen.

Vanwege een blessure die hij oploopt in de voorbereiding staat hij lang buitenspel en ook een achillespeesblessure en ontstoken amandelen houden hem lang buiten strijd.

Maar als hij beschikbaar is, laat hij zien dat hij zeker van meerwaarde kan zijn voor Fortuna. Hij tekent op het einde van het seizoen dan ook een tweejarig contract.

In het seizoen 2017/18 is Jorrit blessurevrij en speelt hij zich in de basis als centrale middenvelder. Dat doet hij naar behoren. Ook na de winterstop – als de concurrentie met Todd Cantwell, Lazar Kojic en de heropgeviste Lars Hutten aanmerkelijk is toegenomen – blijft hij een vaste basisklant onder het nieuwe trainersduo Claudio Braga / Kevin Hofland.

Sterker nog, hij wordt reserve-aanvoerder achter Perr Schuurs. De slotfase van de competitie maakt Jorrit echter niet meer mee, vanwege een ernstige blessure die hem maanden aan de kant zal houden. Jorrit viert de promotie, waar hij een wezenlijke bijdrage aan heeft geleverd, op krukken.

In het eredivisieseizoen 2018/19 moet Jorrit de strijd aan met Ahmed el Messaoudi voor een plek op het middenveld. Het is een strijd die Jorrit soms wint en soms verliest.

Toch laat Jorrit zien dat hij het niveau aankan. Na de winterstop is hij onomstreden. Jorrit groeit duidelijk naar het niveau dat vereist is in de eredivisie. Op het eind van het seizoen tekent hij bij tot de zomer van 2021.

Ook in het seizoen 2019/20 staat Jorrit in de basis. Voor de winterstop speelt hij alle duels en dat doet hij elk duel door zich volledig leeg te knokken tot grote tevredenheid van het Sittardse publiek. Na de winterstop van hetzelfde laken een pak totdat covid-19 in maart een einde aan het seizoen maakte.

Ook in het seizoen 2020/21 is Jorrit van de partij, nu als aanvoerder van een matig presterend elftal. In november wordt Jorrit geveld covid19, waar hij wel weer van hersteld.

Zijn probleem is dat Fortuna in de tussentijd draait als een tierelier onder de nieuwe trainer Sjors Ultee. Jorrit is dus zijn basisplek kwijt en met een aflopend contract ziet dat er niet goed uit.

In januari verlaat hij Fortuna Sittard dan ook. Hij tekent een contract bij eerstedivisionist Almere City FC.


Somalia
Beroep
: uitsluitend Portugees sprekende Braziliaan.
Somalia Wanderson de Paula Sabino wordt eind december 2000 door Jacques Opgenoord gepresenteerd als de langverwachte (en aan Henk Duut al maanden beloofde, maar niet gekregen) nieuwe spits.

Alles lijkt in kannen en kruiken, maar het aantrekken van de Feyenoorder valt precies in de periode dat Frans Thijssen wordt benoemd als nieuwe trainer en die heeft duidelijk geen behoefte aan Somalia. De deal moet dus worden teruggedraaid.

Fortuna gaat op zoek naar een drogreden en verklaart: Somalia spreekt uitsluitend Portugees en dus kan Frans Thijssen niet met hem communiceren. Onzin, want later blijkt Somalia zich wel verstaanbaar te kunnen maken in Nederlands/Engels.

Maar de deal is dan al lang afgeblazen en de nieuwe spits heet Nenad Bjekovic. Somalia gaat voor eerstedivisionist Excelsior spelen.


Son, van J.
Beroep
: Eindhovens icoon.
Jens komt vlak na de winterstop in het seizoen 2015/16 op huurbasis over van eredivisionist Roda JC. De verdedigende middenvelder komt daar nauwelijks aan de bak, maar heeft in eerdere jaren bij FC Eindhoven wel laten zien dat hij meerwaarde heeft in de eerste divisie. Hij is de opvolger van de vertrokken Jordy ter Borgh.

Jens speelt wekelijks en brengt structuur aan in het elftal, hetgeen de prestaties ten goede komt. Op het einde van het seizoen verlaat hij Fortuna. Hij keert terug naar eredivisionist Roda JC waar hij nog een doorlopend contract heeft.


Soudad, F.
Beroep
: Arie Boksbeugel.
Na afloop van het seizoen 2006/07 staat plotseling een man met Noord-Afrikaans uiterlijk aan de Guttecovense poort te rammelen. Het is Fouad, die zojuist met het Groesbeekse Rood-Wit naar de derde klasse van het amateurvoetbal is gepromoveerd.

Daar waar hij als spits vooral met goals zou moeten antwoorden, liet hij afgelopen seizoen zijn vuisten spreken. Benieuwd hoe lang dit vaatje buskruit aan de club verbonden zal blijven.

Niet lang, want na een weekje meetrainen en spelen geeft Fortuna aan in Fouad geen versterking te zien. Hij vervolgt zijn zoektocht naar een nieuwe club en tekent uiteindelijk bij oberligist 1. FC Kleve.


Sourlis, V.
Beroep
: Jeugdinternational.
Vasilios onderschrijft in juli 2022 een huurcontract in Sittard. Fortuna huurt de negentienjarige midenvelder voor een seizoen van topclub Olympiakos Piraeus. Fortuna heeft ook een optie tot koop. De Griekse jeugdinternational mag ervaring komen opdoen.

Op Fortuna’s middenveld is de concurrentie echter moordend en dus komt Vasilios voor de winterstop nauwelijks aan bod. Met twee invalbeurten in de eredivisie en een basisplek in een bekerduel moet hij genoegen nemen. Hij speelt wel twee duels bij Griekenland O19.

Gedurende de winterstop trekt Vasilios zijn conclusies. Hij keert terug naar Olympiakos, waar hij voor het B-elftal gaat spelen, dat uitkomt op het tweede niveau in Griekenland.


Sporting Limburg
Beroep
: prestige project.
Geel-blauw shirt, Limburgse leeuw op het shirt, thuishaven: Parkstad Limburg Stadion en een tekort op de begroting van slechts drie miljoen euro voordat er een bal is getrapt. Doelstelling: we gaan die Hollanders een lesje leren. Resultaat: nul punten uit nul wedstrijden. Een grap, zegt u? Nee, welkom in Limburg-Zuid anno 2009.


Sraizi, R.
Beroep
: jeugdtrainer
Aan de start van het seizoen 2013/14 wordt Rachid trainer van Fortuna Sittard O17. Na het plotselinge vertrek van Roel Coumans krijgt Rachid een dubbelfunctie: hij gaat ook Jong Fortuna onder handen nemen.

Vanaf het seizoen het seizoen 2014/15 wordt Rachid verantwoordelijk voor Fortuna Sittard O19. Op het einde van het seizoen verruilt hij de jeugdopleiding van Fortuna voor het hoofdtrainerschap van tweedeklasser Wilhelmina’08.

Aan de start van het seizoen 2016/17 keert Rachid terug. Hij wordt assistent van trainer Ben van Dael bij het eerste elftal. Ook gaat hij de Fortuna Sittard Academy coördineren.

Maar halverwege het seizoen wordt Van Dael ontslagen en stelt Fortuna naast hoofdtrainer Sunday Oliseh ook een nieuwe assistent aan: Tini Ruys. Rachid raakt op overschot en vertrekt in de winterstop.

Hij wordt assistent-trainer bij kreisligist FC Heinsberg-Lieck, waar oud Fortunees Jürgen Heinrichs hoofdtrainer is.


Steegs, T.
Beroep
: uithelper op links.
Tycho maakt in het seizoen 2001/02 de overstap van de jeugdopleiding naar het eerste elftal. De eerste competitiehelft gaat verloren vanwege blessures. Maar in het tweede deel van de competitie – als Fortuna al gedoemd is te degraderen – debuteert Tycho onder Hans de Koning in het uitduel tegen FC Utrecht.

In het seizoen 02/03 verovert de rechtsbenige Tycho een basisplek als linksback. Een noodoplossing, want Fortuna heeft geen linksback in de selectie. Tycho doet het redelijk op die positie. Zijn inzet wordt gewaardeerd door de supporters die in hem een nieuwe publiekslieveling zien.

Helaas gooit een vervelende rugblessure roet in het eten na de winterstop, waardoor Tycho uit beeld raakt. Op het eind van het seizoen lijkt de Fortunacarrière van Tycho ten einde. Zijn contract loopt af en er is geen geld voor verlenging.

Of toch? Toch wel, Ronald Hamming vertrekt en van zijn salarispost kon onder andere Tycho betaald worden. In het seizoen 2003/04 is Tycho opnieuw onze man voor de linksbackpositie.

Toch wel verrassend krijgt hij halverwege het seizoen te horen dat zijn aflopende contract niet verlengd wordt. En zo komt er dus een einde aan zijn carrière bij Fortuna. Het feit dat hij op links moest spelen, zou hem wel eens zijn profcarrière kunnen hebben gekost.

Tycho tekent een contract bij eersteklasser EHC Norad.


Stefani, M.
Beroep
: Genkie.
Fortuna neemt Martijn over van KRC Genk aan het begin van het seizoen 2010/11. De middenvelder doorliep de jeugdopleiding van Genk, maar zag daar weinig mogelijkheden op een doorbraak richting het echte werk. Wellicht gaat dat wel lukken in Sittard-Geleen?

Nee, Martijn speelt geen enkele minuut in het eerste elftal. Op het einde van het seizoen neemt Fortuna dan ook weer afscheid van Martijn. Bestemming: Eendracht Termien, uitkomend in eerste provinciale in Belgisch-Limburg.


Stevens, J.

Beroep: der neuen Willi Landgraf
Jannik is een Duitse verdediger die op het einde van het seizoen 2015/16 een week op proef komt meetrainen in Sittard-Geleen. Zijn laatste club is regionalligist SV Eintracht Trier’05, maar dat was in het seizoen 2014/15. Dus hij staat al een seizoen buitenspel. Kan hij een contract tekenen?

Nee, hij is al snel weer weg. Niet goed genoeg. Pas in maart 2017 vindt Jannik een nieuwe club. Hij tekent bij landesligist SV Straelen.


Stokkers, F.

Beroep: Spartaan
Finn stapt in de winterstop van het seizoen 2016/17 over van eredivisionist Sparta Rotterdam naar Fortuna Sittard. De 20-jarige aanvaller – die viermaal speelde voor Oranje O20 – tekent voor het restant van het seizoen.

Finn scoort zesmaal in zijn eerste vijf duels en maakt dus indruk. Al snel tekent hij bij voor twee seizoenen. In totaal scoort hij zeven doelpunten in een half seizoen – goed voor de gedeelde topschutterstitel.

Ook in het seizoen 2017/18 is Finn de onomstreden spits van Fortuna Sittard, wiens waarde voor de ploeg niet alleen in doelpunten wordt uitgedrukt. Hij is ook belangrijk als aangever en als nooit verzagende werker voor de ploeg. Hij scoort dertien maal in de competitie en levert vijf assists.

Zijn belangrijkste treffer is wellicht de winnende treffer op de slotdag thuis tegen Jong PSV, waarmee Fortuna promotie naar de eredivisie veiligstelt.

Goede prestaties in het vorige seizoen, zijn geen garantie voor een basisplek het eredivisieseizoen nadien. Dat is Finns realiteit, want nieuwkomer Andrija Novakovich is eerste keus in de spits. Pas als Andrija Novakovich geblesseerd raakt, krijgt Finn zijn kans en die pakt hij met beide handen aan.

Vlak voor de winterstop gaat Fortuna met een 4-4-2 systeem spelen waardoor er plek is voor Finn en Andrija Novakovich.

Na de winterstop speelt Stokkers zelden in de basis. Zijn hoogtepunt is de winnende treffer in blessuretijd thuis tegen Vitesse.

Op het einde van het seizoen loopt Finns contract af en van een verlenging komt het niet. Finn tekent bij eerstedivisionist NAC Breda.


Stolte, R.
Beroep
: Fries.
Richard stapt aan het begin van het seizoen 2011/12 over van eredivisionist SC Heerenveen. De linkermiddenvelder komt er niet aan te pas in Heerenveen en dus komt hij op huurbasis in Sittard-Geleen spelen.

In de eerste competitiehelft onder Wim Dusseldorp laat Richard zien dat hij een prima aanwinst is. Richard is een dynamische middenvelder die vanwege zijn beweeglijkheid menige verdediging voor problemen stelt.

Helaas, raakt hij in de winterstop geblesseerd en hoewel het er nooit naar uitzag dat zijn blessure ernstig was, komt hij in het restant van de competitie niet meer aan spelen toe.

Op het einde van het seizoen doet Fortuna hem een aanbieding tot contractverlenging, maar Richard tekent bij eerstedivisionist Excelsior.


Stoychev, I.
Beroep
: Witte lawine.
Ivan komt in de voorbereiding van het seizoen 2012/13 meetrainen met de Fortuna selectie. Fortuna kan een spits gebruiken en dat is zelfs tot in Bulgarije doorgedrongen. De achttienjarige aanvaller traint een week mee, maar wordt dan afgetest. Terug naar de Bulgaarse hoogsteklasser Slavia Sofia.


Stuurgroep Topvoetbal Limburg
Beroep
: groep priet praters.
Het begint allemaal als commissaris van de koningin van Limburg Léon Frissen zijn nieuwjaarsrede op 2 januari 2008 uitspreekt. Léon Frissen oppert de fusiegedachte. Een fusieclub – Frissen heeft geluiden opgevangen dat er vijftig miljoen euro beschikbaar is voor zo’n fusieclub – zal de provincie doen opstijgen in de vaart der volkeren. Feiten komen niet op tafel, maar het klinkt leuk.

Dan horen we een maand of tien niets meer over dit idee, behalve dat alle betrokken clubs de fusie afwijzen. Dat is slechts schijn, want op 3 november 2008 tekenen Fortuna Sittard en Roda JC een vertrouwelijke intentieovereenkomst om te komen tot een fusie (MVV doet niet mee).

Op 17 november 2008 is het dan zover, een stuurgroep wordt gevormd die het Limburgse voetbal onder de loupe gaat nemen. Leden van de stuurgroep zijn: Peter Vogelzang (voorzitter eredivisie NV), Frank van den Wall Bake (een zelfbenoemde autoriteit op sportmarketinggebied), Sef Vergoossen (het geweten van het Limburgse voetbal), Jos Haverkort (UNO Bedrijfsadviseurs), Arie de Zeeuw (zelfbenoemde communicatiestrateeg van Vodafone), Huub Narinx (Roda JC), Servé Kuijer (Roda JC), Hans Erkens (Fortuna Sittard), Jo Abelshausen (Fortuna Sittard) en Joep van de Voort (JOVO Sports Management). Servé Kuijer zal al snel het veld ruimen na bedreigingen. Hij wordt vervangen door de nieuwe voorzitter van Roda JC: Olaf van Eijndhoven.

Drie aspecten worden onderzocht: (1) de levensvatbaarheid van Fortuna Sittard, (2) de levensvatbaarheid van Roda JC en (3) de potentie van een fusieclub (waarbij ook een oplossing moet worden gezocht voor de schuldenposities van beide clubs, met name die van Fortuna Sittard).

Omdat Fortuna Sittard en Roda JC al een intentieverklaring tot fusie hebben getekend is het onderzoek naar de zelfstandige levensvatbaarheid van Roda JC en Fortuna Sittard een lachertje.

Het adviesbureau Hypercube levert de gewenste conclusies op basis van een lachwekkend rapport: een zelfstandig Fortuna en Roda hebben geen levensvatbaarheid.

Dat is allemaal makkelijk, maar de mogelijkheden van de fusieclub aantonen, vereist feiten op tafel leggen en dan moeten de handen dus uit de mouwen. Niet echt iets waar de stuurgroep veel zin in heeft. We hebben hier te maken met een groep adviseurs; geen mensen die daadwerkelijk iets van de grond trekken.

De vijftig miljoen van Frissen blijkt al snel larie. De dertig miljoen van Vergoossen om het ‘Heerenveen van het zuiden’ te creëren evenzeer. Op 11 maart 2009 lekt het businessplan van de nieuwe fusieclub uit via Dagblad De Limburger (officieel wordt het businessplan op 2 april 2009 gepresenteerd).

Bij de beoogde fusieclub – die Sporting Limburg gaat heten – blijkt er:

– elf miljoen euro aan de inkomstenkant te staan. Zeg maar de begroting van Roda JC (of die inkomsten hard zijn, blijft in het midden);
– veertien miljoen euro aan de uitgavenkant te staan;
– geen oplossing te zijn voor de bestaande schuldenpositie van Fortuna Sittard (circa vijf miljoen euro).

Kortom, de stuurgroep maakt zichzelf belachelijk, door gedurende zes maanden geen enkele euro te vinden die de meerwaarde van de fusie onderstreept. Nul, niets.

Niet dat de stuurgroep het zo ziet, zij wenst (bij de presentatie van het businessplan op 2 april 2009) over een periode van vier jaar 6,7 miljoen euro aan injecties van de gemeenten Sittard-Geleen en Kerkrade en de provincie Limburg om al dit moois te realiseren. Een zogenaamde loopplankfinanciering.

Op 7 april 2009 besluiten Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg die loopplankfinanciering niet te verstrekken aan de fusieclub. De gemeente Sittard-Geleen doet dat ook niet; alleen de gemeente Kerkrade is bereid tot steun en dat is onvoldoende.

Op 8 april 2009 heft de Stuurgroep zichzelf op. De dag nadien verzuipt Sporting Limburg tijdens een persconferentie van de Stuurgroep voordat er een wedstrijd is gespeeld.

Het enige wat resteert is enorme imagoschade voor Fortuna Sittard, Roda JC en de provincie Limburg. We onthouden de arrogantie van een groep mannen die elk heel bedreven zijn in het schetsen van vergezichten, maar een broertje dood hebben aan het concretiseren ervan.

We onthouden de dubieuze rol in deze gespeeld door gouverneur Léon Frissen en de kritiekloze houding van de Limburgse media. In zes maanden tijd krijgen we een afgrijselijk overzicht van hoe bestuurlijk Limburg in mekaar steekt.

Geheel in stijl neemt niemand verantwoordelijkheid voor zijn inbreng in deze saga. Olaf van Eijndhoven blijft voorzitter van een club zonder bestaansrecht, Hans Erkens blijft directeur van een club zonder bestaansrecht, Sef Vergoossen blijft streven naar maximale transparantie, de Limburgse media blijven experts op sport- en economische vraagstukken en Léon Frissen blijft gouverneur van de provincie.

Zo gaat dat in een regio die geteisterd wordt door brain-drain in bestuurskringen, want daar had Léon Frissen natuurlijk wel gelijk in.

Hans Erkens en Olaf van Eijndhoven geven later hun functies bij Fortuna Sittard en Roda JC wel op. Léon Frissen komt onder politiek vuur in het provinciehuis, maar dat dooft weer snel.


Successupporters:
Je ziet ze niet vaak maar als ze er zijn, dan zijn ze bijzonder irritant. Ze komen slechts wanneer er iets belangrijks staat te gebeuren. Speel je bijvoorbeeld een bekerfinale, dan komen ze daar met horden op af. Komt een topclub op bezoek dan wemelt het ook van dit soort supporters. Is er een gratis busreis in de nacompetitie dan sta je achter ze in de rij voor een kaartje.

Verstand van Fortuna hebben ze niet, hooguit van de tegenstander. Voor sfeer zorgen ze niet (nee, wapperen met een plastic vlaggetje is geen sfeer), want ze houden mooi hun snaveltjes toe. Of het zou moeten zijn dat ze zich hard op afvragen wie die nummer drie van Fortuna is, want die kan er naar hun bescheiden mening toch echt niks van.

Toch is er ook iets positiefs over ze te vertellen, ze verlaten steevast ruim voor het einde van de wedstrijd de tribunes!


Swinnen, T.
Beroep
: Genkie.
Tibeau meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 2020/21 in Sittard-Geleen. De 25-jarige Belg komt meetrainen bij Fortuna. Tibeau komt het best tot zijn recht centraal op het middenveld. Fortuna kan op die positie versterking goed gebruiken na het vertrek van Amadou Ciss en Mark Diemers. Tibeau speelde de afgelopen twee seizoenen bij eerstedivisionist Helmond Sport.

Tibeau traint een aantal weken mee en speelt ook enkele oefenduels mee, maar meer dan ‘meetrainen’ zit er niet in.

Als de Deense hoogsteklasser Silkeborg IF zich meldt voor een stage, gaat hij daar voor zijn kans, maar hij slaagt er niet in de Denen te overtuigen en dus keert hij terug.

Pas in december vindt Tibeau een nieuwe club. Hij tekent in zijn vaderland bij tweedeklasser KSK Lierse Kempenzonen.


Syhre, A.
Beroep
: Berliner.
Anthony tekent op de slotdag van de wintertransferperiode in het seizoen 2018/19 een contract tot de zomer van 2021 bij Fortuna Sittard. De 23-jarige Duitse gewezen jeugdinternational komt over van de Duitse derde Bundesligist FC Würzburger Kickers. Hij doorliep de jeugdopleiding van Hertha BSC.

Gegeven de langdurige uitschakeling van Wessel Dammers kan Fortuna een versterking centraal in de verdediging goed gebruiken. Anthony is die beoogde vervanger.

Daags na zijn aankomst raakt Anthony echter ernstig geblesseerd op de eerste training. Meniscusletsel houdt hem twee maanden buitenspel. Tegen het einde van de competitie keert hij terug. Op de slotdag debuteert hij tegen Feyenoord.

Het zal achteraf de enige wedstrijd zijn die Anthony speelt voor Fortuna, want ondanks een nog doorlopend contract gaan Anthony en Fortuna op het einde van het seizoen uit elkaar.

Een nieuwe club vindt Anthony niet onmiddellijk. Pas in de winterstop vindt hij onderdak bij 3. Bundesligist Hallescher FC.