Radić, S.
Beroep
: trainer verslinder
Stipe meldt zich in de winterstop van het seizoen 2022/23 bij Fortuna Sittard. De 22-jarige gewezen Kroatische jeugdinternational zit zonder club, of toch, dat denkt hij.

Stipe ligt overhoop met zijn (gewezen?) werkgever K. Beerschot AV, waar hij vanwege de degradatie uit de Jupiler Pro League afgelopen zomer transfervrij dacht te kunnen vertrekken. Beerschot bestrijdt deze lezing.

Hoe dan ook, Fortuna vermoedt dat Stipe gelijk heeft en zoekt een centrale verdediger die kan uithelpen in een seizoen waarin Dimitris Siovas langdurig aan de kant staat met een nekblessure. Stipe gaat mee naar Turkije waar Fortuna een trainingskamp belegt, om aan te tonen dat hij van meerwaarde kan zijn.

Dat lukt, hij tekent tot de zomer van 2024 met een optie op nog een seizoen.

In zijn eerste seizoen komt Stipe nauwelijks aan bod. In feite is hij vierde keuze centraal achterin, achter Dimitris Siovas, Rodrigo Guth en Ximo Navarro. Slechts zelden zijn twee van die drie spelers afwezig. Hij komt tot zeven eredivisieduels in zijn eerste seizoen.

In zijn tweede seizoen onder de nieuwe trainer Danny Buijs komt Stipe ook niet aan de bak en dan kiest de Kroaat eieren voor zijn geld. Hij tekent een contract bij de regerende Bosnische en Herzegovische landskampioen HŠK Zrinjski Mostar.


Radio Fortuna.
Beroep
: internetpiraat
In de loop van het seizoen 2011/12 duikt plotsklaps een nieuwe radiozender op. Neen, niet in de ether, maar op de digitale snelweg. Speciaal voor de thuisblijvers probeert de oprichter van deze internetradio een valabel alternatief te vormen voor L1’s Ben Dols. Saillant detail: Radio Fortuna was voorheen juist één van die thuisblijvers.

Daar waar de focus zou moeten liggen op het voetbalspel, richt de zender zich vooral op het vergaren van fondsen. Haast wekelijks verschijnen er alarmerende berichten dat het voortbestaan van de zender aan een zijden draadje hangt. Ligt daar iemand van wakker? Blijkbaar, want het voortbestaan lijkt verzekerd voor het seizoen 2012/13.

Maar dan wel in een andere samenstelling. De oorspronkelijke initiator heeft zijn neus vol van de club, maar zijn initiatief maakt een succesvolle doorstart. En daarmee keert de rust rondom het radiostation weder.


Raeven, R.
Beroep
: Roda reject.
Rick komt op proef meespelen / trainen bij Fortuna na afloop van het seizoen 2006/07 als Fortuna nog enkele oefenduels afwerkt. Rick is afkomstig van jong Roda JC en blijkbaar niet goed genoeg om door te stoten naar het eerste elftal. Wellicht is de middenvelder wel goed genoeg voor Fortuna.

Nee, hij wordt afgetest en stapt over naar eersteklasser Groene Ster.


Rahou, M.
Beroep
: aanvaller / keeper.
Mohammed komt op het einde van het seizoen 2005/06 op proef spelen bij Fortuna. De aanvaller van hoofdklasser Ter Leede en een verleden in het betaalde voetbal bij Stormvogels/Telstar en Sparta Rotterdam, traint mee met de selectie van trainer Rob Hutting. Maar dat wordt geen succes, Mohammed krijgt geen contract.

Hij tekent bij eersteklasser FC Rijnvogels uit Katwijk.


Raitanen, P.
Beroep
: nieuwe Sami Hyypiä.
Patrik stapt aan de start van het seizoen 2019/20 over van de Engelse grootmacht Liverpool FC naar Fortuna Sittard. De achttienjarige Finse jeugdinternational komt het best tot zijn recht centraal in de verdediging. Hij tekent tot de zomer van 2023 in Sittard-Geleen.

Patrik maakt zijn debuut voor Fortuna in een thuisduel tegen Sparta en valt ook in thuis tegen Feyenoord, maar voor de winterstop blijft het daarbij. Patrik speelt zijn wedstrijden voor Jong Fortuna Sittard en voor Finland O19.

Na de winterstop keert hij tijdelijk terug naar Finland vanwege privé redenen, maar hij blijft wel onder contract bij Fortuna.

In de zomer vertrekt hij dan toch bij Fortuna Sittard. Patrik tekent een eenjarig contract bij de Italiaanse tweedeklasser SPAL. Hij sluit aan bij SPAL O19.


Rajcomar, P.
Beroep
: tropische verrassing.
Prince maakt aan het begin van het seizoen 2001/02 op zestienjarige leeftijd de overstap van de jeugdopleiding naar de hoofdmacht van Fortuna Sittard. De spits is lid van het Fortuna Talentenfonds en eigenaar van een wel heel intrigerende naam.

De echte Fortunavolger kent hem al jaren, want zijn naam staat al jaren in de Sittardse krantjes waarin de jeugdselecties van Fortuna onder de loep worden genomen. Als deze spits al tien procent waarmaakt van wat zijn naam doet vermoeden, dan wordt hij een groot succes!

In het seizoen 2002/03 debuteert Prince in het eerste elftal. Hij heeft moeite om aan te klampen, maar flirt desondanks even met een overgang naar AZ. Fortuna – dat geld goed kan gebruiken – lijkt zelfs rond te zijn met AZ, maar de vader van Prince gooit roet in het eten.

Die vader ziet al jaren dollartekens in zijn ogen. Hij denkt dat er voor Prince meer in het verschiet ligt dan het salarisaanbod van AZ en daar is AZ niet van gediend. De deal gaat niet door!

Het seizoen 2003/04 moet de doorbraak van Prince worden, maar een basisplek is niet voor hem weggelegd. Dan blijkt dat Prince weliswaar een begaafde voetballer is, maar niet beschikt over de juiste discipline.

Hij botst enkele malen met trainer Hans de Koning en ook Ruud Gullit – die coach is van Oranje onder 19 – verwijdert Prince op een gegeven moment uit de selectie. Niet omdat hij kwalitatief niet voldoet (sterker nog, hij is één van de besten) maar omdat zijn mentaliteit niet voldoende is.

Bij Fortuna gaat het na de winterstop beter met Prince. Harrie Gommans vertrekt naar Excelsior en Prince krijgt een basisplek in de schoot geworpen. Prince scoort regelmatig voor Fortuna en bij ‘Oranje onder 19’ komt hij ook weer in beeld.

Op het einde van het seizoen begint het getouwtrek rond Prince. Zijn contract in Sittard loopt af, maar Fortuna heeft een eenzijdige optie op Prince. Echter het salaris dat bij die optie hoort is nog vastgesteld door Jacques Opgenoord en is dus onbetaalbaar voor Fortuna, maar Fortuna wil Prince niet transfervrij laten vertrekken.

Fortuna licht dus die optie in de hoop dat iemand Prince overneemt zodat Fortuna dat salaris nooit hoeft te betalen, maar wel een transfervergoeding kan bedingen. En Fortuna slaagt in die opzet. Feyenoord en vooral FC Utrecht trekken aan Prince. En het is FC Utrecht dat wint.

Prince verlaat dus op het einde van het seizoen 2003/04 Fortuna. En zo vertrekt dus de volgende talentvolle, maar mentaal zwakke speler uit Sittard.

Maar daar eindigt Princes Fortunacarrière niet. Via FC Utrecht, FC Den Bosch, Breiðablik (IJs), KR Reykjavík (IJs), Zalaegerszegi TE (Hon) en MVV keert Prince aan de start van het seizoen 2012/13 weer terug op het oude nest. Hij tekent voor twee seizoenen.

Maar echt succesvol wordt de rentree voorlopig niet. Prince start geblesseerd aan het seizoen en mist daardoor de openingsfase van het seizoen. Als hij dan fit is, keert hij terug in de basis, maar vlotjes wil het allemaal niet lopen. Op enig moment is het krediet bij Wil Boessen op en belandt Prince op de bank, waar hij toeziet hoe Patrick N’Koyi het mooie weer maakt in de spits.

In de winterstop mag Prince vertrekken, maar niemand meldt zich. Dus blijft hij voorlopig bij Fortuna.

In de tweede competitiehelft schakelt Wil Boessen over op een tweespitsensysteem, waardoor er ruimte komt voor Prince. Hij speelt dus meestentijds, maar blijft toch ver weg van het niveau dat je van hem mag verwachten.

Als eerstedivisionist VVV Venlo zich in de zomerstop meldt voor Prince, is er snel een deal, waarmee de tweede periode van Prince bij Fortuna teleurstellend afloopt.


Ramírez, R.
Beroep
: tester.
Rubén meldt zich aan de start van het seizoen 2018/19 in Sittard-Geleen. De 22-jarige Venezolaan met een Portugees paspoort is een centrale verdediger. Hij komt uit voor de Venezolaanse hoogsteklasser Atlético Venezuela, maar wil dus slagen in Europa.

Goed nieuws, Fortuna huurt Rubén van Atlético Venezuela met een optie tot koop voor een contract van nog eens twee seizoenen.

Rubén staat in de pikorde achter Wessel Dammers, Branislav Niňaj en Kai Heerings. Het duurt tot november (thuis tegen PEC Zwolle) vooraleer Rubén zijn debuut kan maken. Voor de winterstop blijft het bij die invalbeurt.

Na de winterstop komt hij vaker aan bod, vooral vanwege blessureleed bij verdedigers. In totaal speelt hij zeven duels voor Fortuna. Niet voldoende voor een langer verblijf, want Fortuna licht de optie in zijn contract niet.

Rubén keert echter niet terug naar Venezuela; hij zet zijn loopbaan voort bij de Armeense hoogsteklasser FC Urartu.


Regales, R.
Beroep
: jeugdspeler.
Romero is een jongen van de eigen jeugdopleiding die de voorbereiding van het eerste elftal in het seizoen 2008/09 volledig meemaakt. Of dat ook betekent dat hij definitief aanhaakt bij het eerste elftal zal de tijd moeten leren.

Hij komt in zijn eerste seizoen tot zes wedstrijden in het eerste elftal, maar dat is niet voldoende voor een nieuw contract in het seizoen 2009/10. Romero vertrekt naar eersteklasser FC Vinkenslag.


Regt, F. de
Beroep
: Visser.
Ferry tekent aan het begin van het seizoen 2015/16 een tweejarig contract bij Fortuna Sittard. De 26-jarige centrale verdediger komt over van eerstedivisionist Helmond Sport. Ferry is herstellende van een zware blessure en mist de eerste weken van het seizoen.

Als hij fit is, speelt hij zich in de basis. Hij vormt het centrale verdedigingsduo met Roel Janssen. Ondanks dat de resultaten van Fortuna mager zijn, kan Ferry terugkijken op een redelijk geslaagd seizoen waarin hij vijf doelpunten scoorde.

In zijn tweede seizoen speelt Ferry sterk. Hij is de aanvoerder, die eerste met Luc Mares en later met Perr Schuurs een sterk centraal verdedigingsduo vormt. In zijn tweede seizoen scoort hij zes doelpunten.

Het blijken zijn laatste doelpunten voor Fortuna, want hij vertrekt ondanks dat de club en speler eind maart nog zinspeelden op een langer verblijf. Hij tekent een tweejarig contract bij eerstedivisionist FC Oss.


Reijners, R.
Beroep
: door en door Fortunees.
Roger maakt in het seizoen 1983/84 de overstap van de jeugdopleiding van Fortuna naar het eerste elftal. In zijn eerste seizoen speelt de verdediger al onmiddellijk negen wedstrijden mee.

In het seizoen 1984/85 groeit Roger uit tot een vaste waarde in Fortuna’s verdediging. Hij valt met zijn neus in de boter, want Fortuna speelt Europees voetbal. Reijners maakt het allemaal mee.

Die vaste waarde zal Roger blijven tot en met het seizoen 1990/91. Roger is vrijwel nooit geblesseerd en ook zelden uitgesloten, met als gevolg dat hij vrijwel alle competitiewedstrijden meespeelt.

In het seizoen 1988/89 speelt hij zelfs alle 34 wedstrijden. Maar op het einde van het seizoen 1990/91 wordt Roger betrokken in een merkwaardige spelersruil: Roger vertrekt naar eredivisionist MVV en Huub Driessen komt van MVV over naar Fortuna Sittard. Een spelersruil waar Fortuna weinig plezier van gaat beleven.

Roger speelt enkele jaren bij MVV, treedt dan toe tot de Maastrichtse trainersstaf en schopt het zelfs tot hoofdtrainer van MVV. Maar gedurende het seizoen 2002/03 wordt hij als hoofdtrainer ontslagen in Maastricht.

Niet veel later is Fortuna op zoek naar versterking in de bovenbouw van de jeugdopleiding. Roger en Henk Duut staan op Fortuna’s kandidatenlijst. Fortuna kiest voor Roger en daarmee keert Roger dus terug bij Fortuna.

In het seizoen 2003/04 verricht Roger goed werk. Jong Fortuna – dat onder zijn leiding staat – is niet langer meer het lachertje van het tweede-elftalvoetbal.

Bij aanvang van het seizoen 2004/05 verlaat assistent-coach Dick Voorn Fortuna Sittard en is Fortuna op zoek naar een nieuwe assistent voor Chris Dekker. Veel geld is er niet, dus wordt de vacature intern opgelost. Roger wordt assistent-trainer.

Het seizoen verloopt dramatisch. Het kost de gehele technische staf op het eind van dat seizoen de kop (trainer Chris Dekker en technisch manager Fred van Barneveld). Roger is de enige overlevende.

Hij tekent een nieuw contract voor het seizoen 2005/06, waarin Fortuna vooral verliest.

Ook in het seizoen 2006/07 is hij assistent, nu van Frans Körver.

Als Henk Wisman wordt gepresenteerd als nieuwe trainer, lijkt de positie van Roger even in gevaar te komen. Henk Wisman wil graag zijn eigen assistent meenemen, maar Fortuna gaat niet akkoord. Roger is ook assistent in het seizoen 2007/08.

En Roger wordt zelfs tijdelijk hoodverantwoordelijke als Hans Erkens trainer Henk Wisman op de keien zet. Hij maakt het seizoen 2007/08 af als hoofdtrainer en doet dat behoorlijk: Fortuna eindigt als zestiende. Meer zit er niet in.

In het seizoen 2008/09 meer van hetzelfde. Fortuna heeft zijn beste spelers weer eens laten gaan en Roger mag proberen te maken wat ervan te maken valt. Dat doet hij naar behoren met een veertiende plek in de winterstop.

Helaas blijft ook Roger achter Hans Erkens staan. Waarschijnlijk te bang om er iets over te zeggen, maar in het belang van de club (en dus ook zijn belang) is het allemaal niet.

Desondanks overleeft Fortuna en mag Roger op de sportieve puinhopen een team uit de grond trappen voor het seizoen 2009/10: een weinig benijdenswaardige positie. En makkelijk wordt het niet. Met kunst- en vliegwerk trapt Fortuna een selectie in mekaar, waarmee Roger degradatie moet zien af te wenden.

Het hele seizoen staat Fortuna bij de laatste vijf in de rangschikking en de club speelt zich pas op de laatste speeldag veilig. Missie geslaagd dus, maar het Fortunabestuur wil niet verder met Roger als hoofdtrainer in het seizoen 2010/11.

Roger wordt weggepromoveerd naar de functie van manager technische zaken, hetgeen betekent: betaald solliciteren. In november heeft Roger succes. Hij wordt bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal.

Aan de start van het seizoen 2022/23 maakt Roger zijn rentree bij Fortuna. Fortuna gaat namelijk deelnemen aan de eredivisie vrouwen. Roger wordt hoofdtrainer van de vrouwen. Hij presteert naar behoren, want Fortuna eindigt op een keurige derde plek in het debuutseizoen in de eredivisie.

In het tweede seizoen wil Roger groeien met Fortuna Vrouwen. Dat zal niet makkelijk zijn, want FC Twente en Ajax lijken een klasse apart. In de winterstop is Fortuna opnieuw derde achter het ongenaakbare FC Twente, maar het verschil naar nummer twee Ajax is iets kleiner.

———————
Meedoen is belangrijker dan winnen?
D#


Reneerkens, J.
Beroep
: (te?) ruwe briljant.
Aan het begin van het seizoen 2004/05 tekent Jordi een contract bij Fortuna. De aanvaller gold enige jaren geleden als het grootste talent van Limburg.

Fortuna wilde hem graag opnemen in haar jeugdopleiding, maar Jordi koos voor PSV. Daar kon hij de belofte niet inlossen en dat kon hij nadien bij Roda JC ook niet.

Fortuna geeft hem nu dus nog een laatste kans: nu of nooit dus, voor Jordi. Hij gaat spelen bij Jong Fortuna, maar als er blessures ontstaan, komt hij op de bank te zitten bij het eerste.

Hij debuteert thuis tegen Emmen in blessuretijd, maar een week later tegen MVV staat hij in de basis. Toch is dit niet het begin van iest moois voor Jordi. Op het eind van het seizoen zal ook hij vertrekken.

Het Belgische Patro Eisden, dat uitkomt in de vierde klasse, is zijn nieuwe club.


Renkli, H.
Beroep
: Tolk (Turks / Deens vv).
Hüseyin kwam tijdens de voorbereiding op het seizoen 2006/07 meetrainen bij Fortuna Sittard. De Deense Turk zag zijn contract bij de Deense tweedeklasser Kalundborg niet verlengd worden en moest dus opzoek naar een nieuwe club.

Hüseyin maakte zijn debuut voor Fortuna in een oefenduel tegen Borussia MönchenGladbach U23, maar daar blijft het bij. Hij tekent een contract bij oberligist SV Waldhof Mannheim.


Ribeiro, J.
Beroep
: Feyenoorder.
Jerson komt Fortuna versterken in februari 2011 als Fortuna vecht tegen degradatie. Jerson is een middenvelder die op huurbasis overkomt van eredivisionist Excelsior.

De Kaap-Verdiaan speelt vrijwel alle duels en is dus wel een meerwaarde voor Fortuna. Op het einde van het seizoen scheiden de wegen alsnog. Jerson tekent een contract bij eerstedivisionist Almere City FC.


Ricksen, F.
Beroep:
Fortuna international.
Fernando doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna en komt in het seizoen 1993/94 bij de hoofdmacht. Zijn eerste seizoen wordt geen succes, maar dat heeft weinig met de kwaliteiten van Fernando te maken. Fortuna is zojuist gedegradeerd en denkt met de gedegradeerde selectie meteen weer terug te keren. Fernando krijgt nauwelijks een kans, terwijl Fortuna in de grijze middenmoot belandt.

In het seizoen 1994/95 krijgt vanuit zowel sportieve als financiële overwegingen de jeugd een kans onder de nieuwe trainer Pim Verbeek. Fernando is een van die jeugdige talenten, die ontbolstert in een fantastisch seizoen waarin Fortuna kampioen wordt.

Als Fortuna in het seizoen 1995/96 terugkeert in de eredivisie is Fortuna een van de favorieten om te degraderen, maar dat gebeurt niet. Dit elftal heeft simpelweg teveel kwaliteit, ook al heeft Verbeek wat moeite om die kwaliteiten op waarde te schatten. Als verdedigende middenvelder heeft Fernando daarbij een belangrijke rol. Andere clubs beginnen al langzamerhand belangstelling te ontwikkelen.

Het seizoen 1996/97 zal voorlopig het laatste seizoen van Fernando zijn bij Fortuna. Hij speelt alle 34 duels, begint ook nog doelpunten te maken en is in principe onhoudbaar voor Fortuna. Dat hij vertrekt is dus niet verrassend, zijn nieuwe club is dat wel: het gedegradeerde AZ! De lokroep van ome Scheringa is sterk, te sterk.

Na een mooie carrière die leidt via Glasgow Rangers, het Nederlands Elftal (twaalf maal) en Zenit St Petersburg, lijkt Fernando’s voetbalcarrière er in 2008 op te zitten. Hij keert terug naar Nederland, eerst naar Alkmaar waar hij een café leidt, maar later ook naar Sittard-Geleen waar hij de D2-jeugd van Fortuna gaat trainen bij de start van het seizoen 2010/11.

Daar blijft het niet bij. Trainer Wim Dusseldorp kan een ervaren middenvelder goed gebruiken en dus stoomt Fernando zich klaar om weer te gaan spelen. Vlak voor de winterstop tekent hij een contract tot het einde van het seizoen en zo keert een van Fortuna’s meest succesvolle jeugdspelers terug op het oude nest.

Onder leiding van Fernando redt Fortuna het vege lijf op de laatste speeldag. Fernando spuugt zijn gal over de mentaliteit van sommige spelers en tekent bij als blijkt dat de rotte appels verwijderd zijn.

In het seizoen 2011/12 begint Fernando als basisspeler centraal achterin of soms als controlerende middenvelder. De jaren beginnen toch te tellen, want Fernando is vaak geblesseerd. In de tweede competitiehelft verliest Fernando zijn basisplek onder Tini Ruys. Hij speelt wel nog af en toe als rechtsback.

Toch tekent hij bij voor nog een seizoen. Maar ook in het seizoen 2012/13 heeft Fernando geregeld te maken met blessures. Een herniablessure houdt hem grotendeels buiten strijd. Op het einde van het seizoen zet Fernando dan maar noodgedwongen een punt achter zijn imposante loopbaan. Hij gaat nog een jaartje afbouwen bij tweedeklasser Minor, waar zijn broer Pedro trainer is.

In het seizoen 2017/18 richtten supporters van Fortuna Sittard een standbeeld op voor Fernando buiten het Fortuna Sittard Stadion. Fernando lijdt dan al enkele jaren aan de ziekte ALS, die zijn spieren aantast. Ondanks de slechte prognose, blijft Fernando optimistisch en vecht hij door.

Het is dat optimisme en die vechtlust die de supporters aanspreekt. Oud ploeggenoten Kevin Hofland en Mark van Bommel onthullen het standbeeld.


Rienstra, B.
Beroep
: Alkie.
Ben tekent aan de start van het seizoen 2020/21 een driejarig contract bij Fortuna Sittard. De centrale middenvelder en gewezen Nederlandse jeugdinternational komt over van de Turkse hoogsteklasser Kayserispor en moet zijn stempel gaan drukken op Fortuna’s middenveld.

Dat lukt hem in de beginfase van de competitie, mede vanwege blessureleed, niet. Dat verandert als de winterstop nadert. Ben drukt zijn stempel op Fortuna’s middenveld en Fortuna vaart er wel bij. Na de winterstop meer van hetzelfde. Ben, die ondertussen aanvoerder is geworden, is een onmisbare steunpilaar op het middenveld.

Aan de start van het seizoen 2021/22 sporen artsen uit cardiologisch onderzoek een onregelmatigheid op bij Ben. Nader onderzoek moet uitsluitsel geven of topsport verantwoord is voor Ben. Tot die tijd staat hij aan de zijlijn. Uiteindelijk is er goed nieuws. Ben mag weer spelen, maar mist wel de gehele voorbereiding.

Ben kan niet aanknopen bij het niveau dat hij haalde in zijn eerste seizoen. De perikelen aan de start van het seizoen zullen daar vast een rol in spelen. Tegen het einde van de competitie verliest Ben ook zijn basisplek in het elftal.

Ben heeft nog een contract dat doorloopt tot de zomer van 2023, maar Ben en Fortuna besluiten het contract te verscheuren. Ben kan dus transfervrij op zoek naar een nieuwe club, maar tekent voor de winterstop nergens.

In januari tekent hij bij eredivisionist SC Cambuur.


Rijswijk, J. van
Beroep
: jeugdspeler.
Jelle maakt aan de start van het seizoen 2014/15 de overstap van Jong Fortuna naar het eerste elftal. De aanvaller mag onder Peter van Vossen aan het grote werk ruiken.

Hij debuteerde uit bij NEC, waar Fortuna met 5-1 verloor. Voor de winterstop komt hij tot nog twee invalbeurten, maar daar blijft het bij in zijn eerste seizoen bij de hoofdmacht.

Het wordt tevens zijn laatste seizoen. Jelle verlaat Fortuna op het einde van het seizoen; hij stapt over naar het beloftenteam van NEC.


Risamasu, L.
Beroep
: kortstondig proefkonijn.
Levi meldt zich in de winterstop van het seizoen 2004/05 in Sittard. De rechterverdediger komt bij eredivisionist NAC niet aan de bak en Fortuna is op zoek naar een rechtsback.

Een jaar eerder was Fortuna ook al in Levi geïnteresseerd maar toen wilde NAC op het laatste moment niet meewerken aan een huurperiode, vanwege een grote blessurelast, waardoor NAC Levi niet kon missen.

Dit seizoen kon NAC Levi dus wel missen, maar een succes wordt het niet in Sittard. Levi speelt mee in een oefenduel tegen FC Vinkenslag. Hij doet het niet slecht, maar de dag nadien zit er behoorlijk wat vocht in zijn knie: een oude blessure breekt op!

En dus keert Levi weer terug naar Breda.


Riyani, M.
Beroep
: groeibriljantje.
Mo kwam aan het begin van het seizoen 2010/11 over van de Belgische derdeklasser Bocholt VV. De aanvaller is nog jong, dus hij zal wel mogen rijpen in Jong Fortuna. Of is hij toch een onmiddellijke versterking? De toekomst zal het leren.

Nee, Riyani wordt niet onmiddellijk een succes en Fortuna wil ook niet wachten op verbetering, met als gevolg dat Mo Fortuna al na een jaar verlaat. Hij vertrekt naar derdeklasser Verbroedering Geel-Meerhout.


Robberechts, M.
Beroep
: inverted winger
Milan tekent aan de start van het seizoen 23/24 een tweejarig contract bij Fortuna met een optie op een derde seizoen. De negentienjarige Belgische jeugdinternational komt het beste tot zijn recht op de rechtervleugel.

Fortuna neemt Milan over van eersteklasser KV Mechelen, waar onze trainer Danny Buijs afgelopen seizoen trainer was en Milan zal zijn opgevallen.

Milan moet de eerste maanden aanpoten om naar het vereiste niveau toe te groeien. Richting winterstop lijkt dat te lukken, want hij wordt de vaste stand-in voor Tijjani Noslin en speelt regelmatig als invaller.

In de winterstop haalt Fortuna een aantal aanvallende versterkingen, waardoor het uitzicht op speeltijd voor Milan vertroebelt. Hij laat zich voor het restant van het seizoen verhuren aan eerstedivisionist VVV Venlo.


Roberts, R.
Beroep
: Roda reject.
Robin komt aan het begin van het seizoen 2003/04 over van eredivisionist Roda JC. De lange centrale verdediger komt in Kerkrade niet aan de bak. In Sittard wel? Dat zal moeten blijken.

Dat blijkt al heel snel, want na twee maanden houdt Robin het voor gezien. Hij kan zijn opleiding niet combineren met het voetbal en kiest voor zijn opleiding: einde Fortunacarrière.


Rodríguez, J.

Beroep: Galacticos
José stapt op huurbasis over van de Duitse 1. Bundesligist FSV Mainz ’05 naar Fortuna Sittard vlak na de start van het seizoen 2018/19. De 23-jarige gewezen Spaanse jeugdinternational, die opgroeide in de jeugdopleiding van Real Madrid, moet Fortuna’s middenveld van extra impulsen voorzien. De tijd zal leren of hij daarin slaagt.

José is voor de winterstop een vaste waarde in het elftal van René Eijer. Hij begint wat stroefjes, maar ontwikkelt zich als een nuttige verdedigende middenvelder. Na de winterstop speelt hij noodgedwongen centraal achterin.

Hij doet dat redelijk, totdat hij een domme rode kaart pakt thuis tegen ADO. Dat is een smet op zijn verder prima seizoen bij Fortuna.

Fortuna wil verder met José. FSV Mainz laat hem weliswaar transfervrij vertrekken, maar José’s volgende halte is niet Sittard, maar de Spaanse tweedeklasser Málaga CF.


Roembiak, L.
Beroep
: proefkonijn.
In september 2001 klopt Lody aan bij Fortuna. Na zijn avontuur bij 2. Bundesligist Waldhof Mannheim, dat hem in de tweede helft van het seizoen 2000/01 huurde van 1. Bundesligist Werder Bremen, is hij op een zijspoor beland.

Of hij niet eens mag meetrainen, dan kan hij trainer Hans Verel wellicht van zijn kwaliteiten overtuigen?

Na twee dagen weet Hans Verel het antwoord al: onvoldoende kwaliteiten. En dus moet Lody weer vertrekken.

Hij keert terug naar zijn oude club Cambuur Leeuwarden, maar spelen zal hij bij Cambuur niet meer. Dat lukt pas weer in het seizoen 2003/04 bij derdeklasser LVV Friesland.


Roest, R.
Beroep
: centrale verdediger/trompettist.
Robert komt de Sittardse rangen versterken als Fortuna bij aanvang van het seizoen 1995/96 terugkeert in de eredivisie. Het contact tussen Fortuna en Robert komt stomtoevallig tot stand.

Fortuna is in de voorbereiding neergestreken in een Spaans hotel. Daar zit Robert op dat moment vakantie te vieren en hij heeft weinig zin om nog langer voor eersteklasser KSK Beveren (zijn toenmalige club) te spelen.

Dick Voorn stapt op hem af en het duurt niet lang voordat Robert zich een Fortunees mag noemen. In het seizoen 1995/96 is Robert een van de sterkhouders van Fortuna die ervoor verantwoordelijk is dat Fortuna zich handhaaft.

In het seizoen 1996/97 verandert daar niet veel aan. Robert ontfermt zich over Sittardse penalty’s. Ondanks herhaaldelijke tegenwerpingen, is duidelijk dat hij penalties altijd (oké behalve dan die ene tegen Roda in 1995) rechtsbeneden binnentrapt. Maar ze zijn zo zuiver dan geen enkele keeper erbij kan.

Ook in het seizoen 1997/98 blijft Robert onze rots in de branding. De kopsterke centrale verdediger blijkt ook buiten het veld altijd in voor een geintje. Zijn trompetsolo bij Harry Vermegen is wat dat betreft tekenend.

In het seizoen 1998/99 beleeft Robert zijn hoogtepunt bij Fortuna. Hij speelt namelijk de bekerfinale met Fortuna. Jammergenoeg gaat die verloren.

In het seizoen 1999/00 gaat het allemaal wat minder. Niet alleen met Fortuna, maar ook met Robert. Hij loopt tegen enkele kleine blessures op en speelt dus niet meer alle wedstrijden mee.

Het seizoen 2000/01 zal Roberts laatste seizoen in Sittardse dienst zijn. Na het vertrek van Arno van Zwam is Robert nu aanvoerder en hij speelt een degelijk seizoen, maar Fortuna ontsnapt tenauwernood aan degradatie.

Toch volgt er geen contractverlenging meer. Robert wil namelijk – vanwege zijn kinderen – verhuizen richting Utrecht, maar Jacques Opgenoord staat niet toe dat een speler niet in de regio Sittard woont. Kortom, Robert moet vertrekken.

Daar zouden we nog wel eens spijt van kunnen krijgen, want met hem vertrekt niet alleen een goeie centrale verdediger, maar ook een sociale vent met wie je nog gezellig een pilsje kunt drinken.

Eredivisionist FC Utrecht – de club van zijn dromen – is zijn volgende club, waarmee de cirkel rond is.


Rook, M.
Beroep
: TV-personality.
Mischa maakt aan het begin van het seizoen 2001/02 de overstap van eerstedivisionist Cambuur Leeuwarden naar eredivisionist Fortuna Sittard. De verdedigende middenvelder geniet landelijke bekendheid vanwege zijn deelname aan een reclamespot van McDonald’s ten tijde van Euro 2000.

Als Hans Verel zijn selectie voorstelt aan het publiek zegt hij dat Mischa nog een lange weg te gaan heeft. Niet echt leuk, maar Mischa knokt zich wel het team in. Desondanks degradeert Fortuna kansloos. Wat opvalt aan zijn spel is dat er drie tegenstanders met rood het veld verlaten na aanslagen op Mischa!

Op het eind van het seizoen 2001/02 staat ook Mischa op de “lijst van twaalf“. Alhoewel Theo Mommers dacht een akkoord te hebben gesloten met Mischa, gaat hij op het allerlaatste moment toch niet akkoord met een salarisverlaging en dus prijkt zijn naam ook nog op de “lijst van zes“. Nog voordat de arbitragecommissie een uitspraak doet zijn Mischa en Fortuna er toch uit.

Mischa stapt namelijk over naar eerstedivisionist TOP Oss waar hij naast speler ook een commerciële functie krijgt.


Rosier, L.
Beroep
: middenvelder met duracel batterij.
Loreintz tekent in de zomer van 2023 een tweejarig contract in Sittard met een optie op een derde seizoen. De Franse middenvelder komt over van GD Estoril-Praia, dat uitkomt in de Portugese Primeira Liga.

Loreintz moet de opvolger worden van Doğan Erdoğan. Loreintz begint sterk aan het seizoen. Hij vormt met Deroy Duarte een sterk slot op de deur op het middenveld. Het probleem is dat Danny Buijs in die speelwijze een mannetje tekort komt in de aanval. Richting winterstop kiest Buijs ervoor een controlerende verdediger te slachtofferen. Loreintz wordt dat slachtoffer.

Na de winterstop komt Loreintz maar moeilijk van de bank af. Deroy Duarte speelt ijzersterk. Pas in de slotfase van het seizoen is er wat meer speeltijd voor Loreintz.


Rota, L.
Beroep
: rotas_lazaros.
Lazaros tekent in de winterstop van het seizoen 2019/20 een contract tot de zomer van 2023 in Sittard-Geleen. De 22-jarige vleugelverdediger komt over van de Slowaakse hoogsteklasser MFK Zemplín Michalovce.

Fortuna is sinds de promotie naar de eredivisie in 2018 kwetsbaar op de rechtsbackpositie. Lazaros moet daar een einde aan maken en dat lukt, want hij speelt zich heel snel in de basis. Tot veel duels komt hij echter niet, want covid-19 maakt in maart een einde aan de competitie.

In het seizoen 2020/21 is Lazaros nog steeds Fortuna’s rechtsback, maar hij kan voor de winterstop toch niet aanknopen bij zijn niveau van het seizoen voordien. Desondanks blijft hij eerste keuze op de rechtsbackpositie. Hij maakt ook zijn debuut voor het Griekse nationale elftal.

Zijn mindere prestaties blijven evenwel niet zonder gevolgen. In de winterstop huurt Fortuna de Belg Mickaël Tirpan. Hij speelt Lazaros uit de basis. Lazaros komt in de slotfase van de competitie wel weer aan spelen toe als Mickaël Tirpan geblesseerd raakt.

Aan de start van het seizoen 2021/22 is Mickaël Tirpan vertrokken en dus is Lazaros opnieuw eerste keuze op de rechtsbackpositie. Hij start de eerste twee competitieduels dan ook in de basis, maar in de slotfase van de transferperiode haalt Fortuna Ivo Pinto en opnieuw Mickaël Tirpan, waardoor er weinig uitzicht op speeltijd is voor Lazaros.

Fortuna en Lazaros besluiten het doorlopende contract door de papierversnipperaar te draaien. Lazaros verlaat Fortuna dus transfervrij. Hij tekent al snel een contract in de Griekse super league bij AEK Athene.


Roumen, D.

Beroep: Aelsenaer
Demen maakt in het seizoen 2014/15 zijn debuut in het eerste elftal van Fortuna Sittard. De jeugdige verdediger speelt op de op een na laatste speeldag het laatste half uur mee uit bij De Graafschap als beloning voor zijn goede spel bij Fortuna O19.

Het levert hem een tweejarig profcontract op bij aanvang van het seizoen 15/16.

In het seizoen 2015/16 mag hij uit bij Jong Ajax invallen. Die rol is nog tweemaal voor hem weggelegd in het restant van de competitie. In het slotduel bij FC Emmen start hij in de basis. Opmaat voor meer in het seizoen 2016/17?

Nee, want Demen komt er zowel onder Ben van Dael als diens tussentijdse opvolger Sunday Oliseh niet aan te pas. Slechts eenmaal mag hij invallen.

Hij verlaat Fortuna op het einde van het seizoen en vervolgt zijn loopbaan bij derdeklasser EVV Echt.


Ruijs, T.
Beroep
: Tinus of Arabia / Ballerina van de Baandert
Fortuna SC is voor het seizoen 1977/78 op zoek naar een nieuwe linkerspits en vindt die uiteindelijk in Tiny. De Cuijckenaar speelt op dat moment al enige jaren bij eredivisionist NEC, maar een doorbraak naar het eerste elftal zit er niet in.

In de Baandert maakt Tiny meteen grote indruk. Hij is snel, beschikt over een goede voorzet en weet ook nog regelmatig te scoren.

In zijn tweede seizoen zet Tiny de goede lijn voort. Onder zijn impuls wordt FC Dordrecht in de laatste competitiewedstrijd met 7-0 weggespeeld. De verwachtingen voor de nacompetitie die vlak daarna begint, zijn dus hooggespannen. Maar het loopt allemaal anders. Tiny moet de nacompetitie missen door een acute blindedarmontsteking en Fortuna mist mede daardoor op een haar na promotie naar de eredivisie.

Ook in de daarop volgende jaren blijft Tiny goed presteren. Zijn doelpuntenproductie is voor een linksbuiten indrukwekkend. Tot een transfer naar een grotere club komt het echter niet. Tiny blijft spelen voor Fortuna en maakt in 1982 de lang gewenste promotie naar de eredivisie mee.

Ook daar is Tiny de eerste twee seizoenen nog een vaste waarde, maar zijn rendement ligt toch wel een stuk lager dan in de eerste divisie.

In het seizoen 1984/85 speelt Tiny mee in een paar van Fortuna’s Europacupwedstrijden, maar blessures houden hem steeds vaker langs de kant.

Een seizoen later komt hij tot niet meer dan twee invalbeurten. In 1986 zet hij noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan als profvoetballer. Hij gaat afbouwen bij tweedeklasser VV Born.

Ongeveer tegelijkertijd treedt Tiny als jeugdtrainer in dienst bij Fortuna, dat in die jaren sterk in zijn jeugdopleiding investeert. Samen met Chris Dekker en John Walstock traint Tiny de hoogste jeugdelftallen.

Later wordt hij assistent-trainer van het eerste elftal. Na het ontslag van Chris Dekker is hij op het einde van het seizoen 1993/94 zelfs even interim-hoofdtrainer. Maar een permanente aanstelling als hoofdtrainer zit er niet in.

Een paar jaar later zoekt Tiny zijn geluk in het Midden-Oosten. Hij is in verschillende functies actief bij nationale bonden en bij clubs in onder meer Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het contact met Fortuna, en met name met de jeugdopleiding, verwatert echter nooit. In de zomer van 2011 besluit hij definitief terug te keren naar Nederland. Hij gaat weer werk doen voor de jeugdopleiding van Fortuna en al snel gaan geruchten de ronde dat hij ook in beeld zou zijn om hoofdtrainer te worden.

Wanneer Wim Dusseldorp tijdens de winterstop naar VVV vertrekt, komt het dan ook niet als een verrassing dat Tiny tot het einde van het seizoen als zijn opvolger wordt aangesteld.

Of het aan Tiny ligt of aan de drie versterkingen die Fortuna gelijktijdig aantrekt, zullen we vast nooit weten, maar onder Tiny draait Fortuna ineens als een tierelier.

Fortuna kwalificeert zich vanuit het niks bijna voor de play-offs. Bijna 10.000 supporters zitten op de tribune bij de laatste thuiswedstrijd van het seizoen en zien dat Fortuna de kwalificatie in blessuretijd verspeelt.

Wie vervolgens denkt dat de verlenging van het contract van Tiny een formaliteit is, vergist zich deerlijk. Tiny denkt dat de goede prestaties op het veld hem ook enig aanzien geven op bestuurlijk niveau, maar dat blijkt geenszins het geval.

Tiny kiest partij in de tweespalt die zich meester heeft gemaakt van het Fortunabestuur en dat betekent dat hij de steun van de helft van het bestuur verliest en daarmee ook contractverlenging. Deze hele klucht wordt uitgevochten in de pers, hetgeen vrij beschamende taferelen oplevert. Als uitsmijter in dit feuilleton ondertekent Tiny doodleuk een contract als hoofd jeugdopleiding in Kerkrade!

Halverwege het seizoen 2016/17 keert Tiny terug bij Fortuna. Hij wordt assistent-trainer van Sunday Oliseh die in januari 2017 de opvolger wordt van de ontslagen Ben van Dael. Tiny tekent een contract tot het einde van het seizoen 2016/17.

Echter hij zal niet lang blijven, want in maart verlaat hij de club alweer. Officieel wordt niet duidelijk wat de reden is. Onofficieel zou het niet goed boteren tussen Tiny en hoofdtrainer Sunday Oliseh.

Tini concentreert zich op het hoofdtrainerschap van eersteklasser SV Meerssen – een functie die hij combineerde met die van assistent-trainer bij Fortuna.

In het nieuwe seizoen gaat hij aan de slag bij Willem II als hoofdtrainer van het elftal onder 19.

Rychlik, M.
Beroep
: Chancentod.
Markus komt in de voorbereiding van het seizoen 2009/10 meetrainen bij Fortuna. Markus is een Duitse rechtsbuiten die voorheen uitkwam voor Landesligist SV Hilden-Nord. In Hilden-Nord heeft hij de bijnaam ‘Chancentod’. Kortom, niemand wil hem hebben, dus maar op proef bij Fortuna. De tijd zal leren of hij goed genoeg is voor een contract.

Dat contract komt er en Markus krijgt ook de nodige speeltijd, zij het vaak als invaller. Er is niks mis met zijn inzet, maar zijn voetbalkwaliteiten zijn beperkt.

Achteraf bezien is Markus wellicht de maker van de belangrijkste treffer van het seizoen, diep in blessuretijd in Oss. Het blijkt overigens niet voldoende voor een nieuw contract. Markus vertrekt namelijk op het einde van het seizoen 2009/10.

Maar verrassenderwijs keert hij in de winterstop van het seizoen 2010/11 plotseling terug. Hij tekent een amateurcontract en speelt ook nog een duel mee, maar daar blijft het bij.

In het seizoen 2011/12 is Markus te bewonderen bij topklasser EVV uit Echt.