Paciorek, J.
Beroep
: bohémien.
Gedurende het seizoen 1998/99 komt Jarda voor een prikkie over van Feyenoord naar Fortuna Sittard. Deze Tjechische middenvelder lijkt als ruilmiddel betrokken te zijn in de overgang van Patrick Paauwe van Fortuna naar Feyenoord.

In Rotterdam heeft Jarda geen potten kunnen breken, in Sittard wel? In zijn eerste seizoen krijgt hij niet al te veel speeltijd van Bert van Marwijk.

Het seizoen 1999/00 wordt zijn beste seizoen in Sittard. Ondanks talrijke blessures toont Jarda zijn capaciteiten. Echter misschien was er ook nog een andere reden waarom we Jarda voor een prikkie konden overnemen. Hoe zullen we dat eens netjes formuleren: de geneugten des levens die hij in zijn jeugd in communistisch Tsjechoslowakije moest ontberen, haalt hij nu met rasse schreden in Nederland in.

Laat één ding duidelijk zijn, als deze jongen zich compleet richt op voetbal dan is hij een basisspeler van Fortuna.

In het seizoen 2000/01 gaat het fout. In de winterstop wordt Jarda’s contract ontbonden. Fortuna hult zich in stilzwijgen over de exacte reden, maar het druppelt door dat de losbandige levensstijl van Jarda er mee te maken heeft.

Later laat Jarda weten dat er ook nog een andere reden is: Fortuna had vergeten zijn tewerkstellingsvergunning te verlengen waardoor Jarda illegaal in Nederland verbleef en niet meer mocht uitkomen voor Fortuna.

De losbandige levensstijl was er vervolgens bijgesleept om die domme fout van Jacques Opgenoord te verhullen, aldus Jarda.

Hoe dan ook, Jarda vertrekt in de winterstop van het seizoen 2000/01. Hij zet zijn carrière voort bij hoogsteklasser FC Stavo Artikel Brno (Tsjechië).


Palmans, S.
Beroep
: manager van alles en nog wat
Simone komt aan de start van het seizoen 1999/00 in dienst bij Fortuna als facilitair manager. Een functie die Fortuna in het leven roept bij de ingebruikname van het nieuwe stadion. Simone is afkomstig uit de gezondheidszorg en weet in feite niets van voetbal, laat staan van Fortuna. Clubkleuren? Geen idee, maar dat maakt blijkbaar niet uit.

Het volgende seizoen begint nog vrij normaal, maar als Theo Mommers in februari 2001 binnenwandelt en allerlei lijken uit de kast haalt, verandert de rustige, geordende baan van Simone in een hectische janboel.

Het seizoen 2001/02 trekt een zware wissel op Simone. Het voortbestaan van de club staat voortdurend op het spel en dus staat haar functie ook een jaar lang op de tocht. Ze overleeft in ieder geval wel de reorganisatie van Fortuna.

Ze blijft vanaf 1 januari 2002 verantwoordelijk voor het facilitaire beleid naast Ruud Hesp (commercieel beleid) en Fred van Barneveld (technisch beleid) onder leiding van algemeen directeur Theo Mommers. Wat facilitair management exact betekent, weet overigens niemand.

Als Theo Mommers er dan in slaagt de licentie voor het seizoen 2002/03 veilig te stellen in juli 2002, besluit hij om per 1 september 2002 Fortuna te verlaten. Simone wordt nu manager algemene zaken. Ze wordt dus verantwoordelijk voor alles wat niet met commerciële zaken (Ruud Hesp) en technische zaken (Fred van Barneveld) te maken heeft.

Supporterszaken zit dus in haar portefeuille, maar bijvoorbeeld de verkoop van het stadion en het financiële beleid handelt de raad van commissarissen af.

In het seizoen 2002/03 lijkt haar voornaamste taak de rust te bewaren binnen de club. De club is namelijk nog steeds niet financieel gered. En dat lukt haar. Ook als er op het einde van het seizoen een beroep gedaan moet worden op een gedeelte van het loterijgeld om de salarissen te kunnen betalen (zo moelijk heeft de club het dus) weet ze de rust te bewaren.

In het seizoen 2003/04 is er weinig beterschap. Intern zijn er weer de nodige strubbelingen. Nu met name met Pierre Horn die mede-eigenaar is van Brasserie Fortunato. Op zijn zachtst gezegd neemt hij Simone niet geheel serieus als gesprekspartner, maar ook dat overleeft Simone.

In het seizoen 2004/05 blijft het noodweer binnen de organisatie maar aanhouden. Tussen hoop en vrees moet Simone de organisatie blijven motiveren. Iets wat vast niet zal meevallen. Ruud Hesp verlaat Fortuna in april 2005 vanwege de chaos binnen de club, maar Simone gaat rustig verder.

In het seizoen 2005/06 horen we niet veel van Simone, behalve dat ze trouwt en vanaf nu als Simone van Eeno Palmans door het leven gaat. Wij houden het gewoon bij Palmans! In de organisatie verandert er wel het nodige. Fortuna verkoopt het stadion en komt in rustiger vaarwater terecht. De raad van commissarissen stelt in maart 2006 Hans Erkens aan als gedelegeerd commissaris. Met andere woorden, Simone krijgt een nieuwe baas.

En die nieuwe baas is niet echt gecharmeerd van Simone, want hij ontslaat haar in april 2007 op staande voet. Hans Erkens voert bedrijfstechnische redenen aan. De club staat nog steeds onder curatele van de KNVB en moet bezuinigen. Weg Simone.


Pandur, I.
Beroep
: keeper.
Ivor komt aan de start van het seizoen 2022/23 op huurbasis over van Serie A-club Hellas Verona. Fortuna heeft ook een optie tot koop op het einde van het seizoen. De 22-jarige Kroatische doelman en Kroatisch jeugdinternational moet de strijd aan gaan met Yanick van Osch.

Yanick van Osch start de competitie in de basis, maar als hij tien doelpunten incasseert in de eerste drie duels, krijgt Ivor zijn kans.

Die kans pakt Ivor met beide handen aan. Ivor is al snel niet meer weg te denken in het doel. Ook Igor Bišćan, bondscoach van Kroatië O21 selecteert Ivor voor zijn nationale elftal.

Niet verrassend dus dat Fortuna in april de optie licht in het huurcontract van Ivor. De Kroaat staat nu onder contract bij Fortuna Sittard tot de zomer van 2027.

In de eerste helft van het seizoen 2023/24 laat Ivor opnieuw een betrouwbare indruk achter. Voetballend kan het wellicht beter, maar als keeper laat hij bijzonder weinig steken vallen.

In de winterstop verkast Ivor naar Hull City FC, dat uitkomt in het Engelse Championship. Hull City FC  betaalt, naar verluidt, circa 1,7 miljoen euro aan Fortuna, dat daar, na aftrek van doorverkooppercentages, zo’n 1,4 miljoen euro aan overhoudt.


Papassarantis, Y.
Beroep
: Snelle Griek.
Yanis komt in de voorbereiding op het seizoen 2009/10 meetrainen bij Fortuna. Fortuna heeft nood aan een linkeraanvaller; Yanis heeft nood aan een club.

Maar de stage van de Belgische Griek die afkomstig is van eersteklasser KSV Roeselare duurt niet lang. Yanis kan niet overtuigen en wordt teruggestuurd naar Roeselare. Hopelijk is hij niet de evenknie van Yanis Anastasiou.


Pappot, E.
Beroep
: Domstedeling.
Elroy komt bij aanvang van het seizoen 2014/15 op huurbasis over van eredivisionist FC Utrecht. De 21-jarige aanvallende middenvelder komt in Utrecht niet toe aan speeltijd. De verwachting is dat dat in Sittard-Geleen verandert.

Dat klopt in eerste instantie, maar als hij ergens halverwege de eerste competitiehelft geblesseerd raakt, blijkt hij buitenspel te staan voor het restant van de competitie. Een verloren jaar dus voor Elroy.

Op het einde van het seizoen, keert Elroy terug naar FC Utrecht, waar zijn contract afloopt. Hij zoekt naar een nieuwe profclub, maar vindt die niet. Hij keert terug naar hoofdklasser SDO, de club waar hij zijn voetballoopbaan begon.


Paridaans, S.
Beroep
: Philips scheerapparaat.
Sjors tekende aan de start van het seizoen 2006/07 een contract in Sittard-Geleen. De centrale verdediger doorliep de jeugdopleiding van PSV, maar zag daar blijkbaar geen toekomst in het eerste elftal. Bij Fortuna hoopt hij die kans wel te krijgen.

Hij start het seizoen als basisspeler, maar verspeelt die positie in de loop van het seizoen aan Joep Op den Kamp. Het seizoen 2006/07 verloopt dus teleurstellend voor Sjors.

Het seizoen 2007/08 verloopt al even teleurstellend. Opnieuw zit er geen basisplek in voor Sjors en hij kiest in de winterstop eieren voor zijn geld: hij vertrekt naar eerstedivisionist FC Eindhoven.


Parkes, V.
Beroep
: hammer.
Veron tekent in de zomer van 2020 een driejarig contract bij Fortuna Sittard. De achttienjarige Engelse aanvaller komt transfervrij over van premierleagueclub West Ham United FC en mag in Sittard-Geleen komen laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Niet in het eerste seizoen, want Fortuna verhuurt Veron aan samenwerkingspartner en eerstedivisionist FC Dordrecht in het seizoen 2020/21.

Dat wordt geen succes. Veron speelt voor de winterstop slechts zesmaal mee als invaller. FC Dordrecht stuurt hem in de winterstop terug naar Sittard, maar ook dat wordt geen succes.

Op het einde van het seizoen verscheurt Fortuna in goed overleg het contract met Veron. Veron verlaat Fortuna dus transfervrij.

Het duurt even vooraleer Veron weer opduikt. Hij gaat spelen bij AFC Varndeanians, dat uitkomt in de Engelse Southern Combination Football League. Dat is het negende niveau in de Engelse voetbalpiramide.


Pasaribu, F.
Beroep
: jeugdspeler.
Ferd is een verdediger en dat deed ie blijkbaar zo goed in de Fortunajeugdopleiding dat Wim Dusseldorp hem erbij neemt aan de start van het seizoen 2010/11. Jong Fortuna zal voorlopig wel zijn bestemming zijn.

Dat klopt, want Ferd speelt slechts eenmaal in het eerste elftal: uit bij Go Ahead Eagles. In de winterstop vertrekt Ferd bij Fortuna. Hij tekent bij het Indonesische Medan Chiefs, een ploeg die aan de start van het seizoen is opgericht en uitkomt in de liga primer, een van de op dat moment twee hoogste (rivaliserende) competities in Indonesië.


Passlack, F.
Beroep
: Borusse.
Felix tekent een huurcontract bij Fortuna aan de start van het seizoen 2019/20. De 21-jarige Duitse rechtsback staat onder contract bij 1. Bundesligist Borussia Dortmund, waar hij er (nog) niet in geslaagd is door te breken richting eerste elftal. De veelvoudig Duits jeugdinternational hoopt in Sittard-Geleen op speeltijd, die hij in Dortmund niet krijgt.

En dat lukt, want Felix speelt zich in de basis. Niet als rechtsback, maar als middenvelder raast Felix over het veld. Zijn ‘laufpensum’ is ongeëvenaard. Hij is zeker van meerwaarde voor Fortuna in een seizoen dat in maart voortijdig eindigt vanwege covid-19.

Op het eind van het seizoen keert Felix terug naar Borussia Dortmund.


Pavlicic, M.
Beroep
: kansloos proefkonijn.
Milan is een Kroatische spits afkomstig van de Kroatische hoogsteklasser NK Osijek. In juli 2001 komt hij op proef bij Fortuna Sittard.

Wat hij komt doen is onduidelijk. Ten eerste is er slechts geld voor één speler en dat moet een centrale verdediger zijn. En ten tweede komt hij niet uit de EU en dus is hij qua salaris onbetaalbaar voor Fortuna. Hij is dus kansloos voor een contract.

En dat blijkt ook wel. Hans Verèl is zeer tevreden over Milan, hij trapt er vier in, in een oefenwedstrijd tegen een stelletje amateurs, maar hij moet toch weg. Zelden is iemand zo kansloos geweest voor een contract als Milan.

Hij keert terug naar NK Osijek.


Peljto, D.
Beroep
: Bosnische stofzuiger.
Dino maakt de overstap van eerstedivisionist RKC Waalwijk naar Fortuna Sittard aan de start van het seizoen 2009/10. De Nederlandse middenvelder met Bosnische wortels, zal in Sittard-Geleen Jürgen Heinrichs moeten gaan doen vergeten. We zullen zien of dat lukt.

Nee, dat lukt in de verste verte niet. Dino krijgt nauwelijks een kans onder trainer Roger Reijners. Is hij echt zo slecht op de training? We zullen het nooit weten, maar Dino’s Fortunacarrière bestaat slechts uit een seizoen.

Hij moet vertrekken en tekent een contract bij FC Oss dat uitkomt in de topklasse.


Peters, M.
Beroep
: mikaptrs.
Mika tekent in maart 2023 zijn eerste profcontract bij Fortuna Sittard. De achttienjarige middenvelder doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en stapt nu dus over naar de Sittardse hoofdmacht. Mika tekent een contract tot de zomer van 2024 met een optie op nog twee seizoenen.

In het seizoen 2023/24 speelt Mika zijn wedstrijden bij Fortuna Sittard O21. Mika speelt en traint alleen in de voorbereiding mee met het eerste elftal.


Peterson, K.
Beroep
: Vleugelflitser.
Kristoffer tekent in januari 2024 een contract tot de zomer van 2026 in Sittard. De 29-jarige vleugelaanvaller komt transfervrij naar Sittard, omdat hij vanwege het Palestijns-Israëlisch conflict zijn contract liet ontbinden bij Hapoel Beër Sheva dat uitkomt in de hoogste Israëlisch competitie. Kristoffer moet trainer Danny Buijs meer keuzes geven in de voorhoede.


Petrice, A.
Beroep
: opvolger Zegrean.
Alex stapt in januari 2018 over van de jeugdopleiding van de Portugese grootmacht Sporting Clube de Portugal naar Fortuna O19.

De achttienjarige linkervleugelverdediger is afkomstig uit Roemenië, maar speelde zijn hele (voetbal)leven in Portugal. Hij heeft dan ook de dubbele Portugese en Roemeense nationaliteit. Alex komt ook uit voor Roemenië O17. We zijn benieuwd of hij op termijn zal doorbreken in Sittard-Geleen.

Nee, want aan de start van het seizoen 2018/19 duikt hij op bij het O19-elftal van het Portugese Cova da Piedade.


Peusch, W.
Beroep
: Sittardse Bergkamp.
Wesley maakte in het seizoen 2001/02 de overstap van de jeugdrangen van Fortuna Sittard naar de hoofdmacht.

Voordat de voetbalcarrière van de centrale verdediger goed en wel begonnen is, geniet hij al een aardige bekendheid in Sittard. Wesley heeft namelijk vliegangst en weigerde daarom ooit mee te vliegen met een Fortunajeugdselectie naar het Midden-Oosten.

In het seizoen 2001/02 debuteert hij in het eerste in een onbeduidend bekerduel tegen IVS, maar in de competitie maken Hans Verèl en later Hans de Koning geen gebruik van Wesley.

In het seizoen 2002/03 moet dan maar blijken of Wesley een toekomst heeft bij Fortuna. Het antwoord is nee. Wesley speelt geen enkele wedstrijd in de hoofdmacht en neemt op het eind van het seizoen 2002/03 afscheid van Fortuna Sittard.

Hij stapte over naar de Hoensbroekse eersteklasser EHC.


Pfennings, I.
Beroep
: zeer gewaardeerde pechvogel.
Ivo is de zoon van oud Fortunees Huub Pfennings en doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Deze verdedigende middenvelder / rechtsback maakt in het seizoen 1994/95 de overstap van de jeugd naar het eerste elftal.

Hij debuteert op 19 augustus 1994 in een bekerduel tegen Roda JC. Ivo valt dus meteen met zijn neus in de boter: KAMPIOEN!!

Een jaar nadien in de eredivisie is Ivo de ideale twaalfde man in het elftal van Pim Verbeek. Wellicht kwalitatief gezien net niet goed genoeg, maar op karakter komt ie toch maar mooi tot negentien duels.

In het seizoen 1996/97 gaat het crescendo met Ivo. Hij lijkt zowaar een basisplek af te dwingen als het noodlot toeslaat in het thuisduel tegen NAC. In een dappere poging om de bal te veroveren scheurt Ivo zijn kniebanden af. Hij zal een jaar buitenspel staan.

Als Ivo gedurende het seizoen 1997/98 dan eindelijk gerevalideerd is, maakt hij zijn debuut in een duel van het tweede elftal tegen FC Zwolle. En wat gebeurt? Ivo scheurt opnieuw zijn kniebanden af. Hoeveel pech kun je hebben? Kortom, er kan een vette streep door de seizoenen 1997/98 en 1998/99.

Gedurende het seizoen 1999/00 keert Ivo terug in de selectie van het eerste elftal, maar tot een invalbeurt komt het niet. Zijn contract loopt af en Fortuna is niet vanzins dat nog te verlengen.

Toch wel jammer, want hij komt uit de eigen jeugd, is een rasechte Sittardenaar, speelt met zijn hart en is bovendien één van de weinige spelers in de selectie die het kampioenschap nog meemaakte. Zelfs een afscheid van de fans wordt hem niet gegund. Kwade tongen beweren zelfs dat het bestuur dat met opzet deed.

Maar bij aanvang van het seizoen 2000/01 tekent Ivo onverwacht toch nog een eenjarig contract bij Fortuna. En kijk eens aan, omdat alles en iedereen geblesseerd is, pikt hij ook nog zijn wedstrijdjes mee.

Maar daar blijft het niet bij, Pfennings wordt een martelaar onder de supporters als hij – gedurende het seizoen – te horen krijgt dat er geen plaats meer voor hem is in de selectie voor het seizoen 2001/02.

Eigen jeugd, hard werken, geen grote bek, het zijn eigenschappen die Ivo populair maken in Sittard. Het “walking in a Pfennings’ Wonderland” galmt door het stadion en er wordt zelfs een handtekeningenactie voor hem gehouden, maar het mag allemaal niet baten.

Ivo moet Fortuna verlaten op het eind van het seizoen 2000/01. Hij vindt geen profclub meer en gaat dan maar voor hoofdklasser SV Meerssen en even later voor het Duitse Germania Teveren spelen.

Bij aanvang van het seizoen 2018/2019 keert Ivo terug bij Fortuna Sittard, nu als algemeen directeur. Na zijn voetballoopbaan heeft Ivo een loopbaan ontwikkeld als bankier in de regio Sittard-Geleen. Het opgebouwde zakelijk netwerk en zijn voetbalachtergrond maken van Ivo de gewenste algemeen directeur.

Ivo hapt toe. Hij slaagt erin het sponsorenbestand uit te breiden, maar er is nog veel werk aan de winkel.

In het seizoen 2019/2020 is Ivo nog steeds algemeen directeur. In maart wordt het een zwaar seizoen voor Ivo. Covid-19 legt de competitie stil vanaf maart en dat betekent dat Fortuna geen inkomsten heeft uit wedstrijden. Ivo zal alles uit de kast moeten halen, om de club draaiende te houden.

Er is niet alleen financiële tegenwind, ook sportief loopt het niet goed. Ivo wil na acht speeldagen zonder overwinning vasthouden aan hoofdtrainer Kevin Hofland. Voorzitter Işitan Gün wil afscheid nemen van Kevin Hofland. Ivo gaat overstag en ontslaat Kevin Hofland en stelt assistent-trainer Sjors Ultee als hoofdtrainer. Dat blijkt overigens een prima beslissing, want onder Sjors Ultee keert het tij.

We vermoeden dat Ivo ook een belangrijke rol speelt bij het afketsen van de overname door Acun Ilıcalı. De Turkse mediatycoon zou grootaandeelhouder worden van Fortuna Sittard, maar als begin 2021 blijkt dat Acun Ilıcalı ook wil meebeslissen over het technische beleid, staakt Fortuna het overnameproces. We vermoeden dat Ivo hier op heeft aangedrongen, bevreesd voor de gevolgen voor de club als een eigenaar zonder technische kennis de scepter zwaait.

In het seizoen 2021/22 moet Fortuna het dan doen zonder de financiële ondersteuning van Acun Ilıcalı en moet Fortuna dus terug in de begroting. Dat heeft dan weer sportieve consequenties. Fortuna strijdt tegen degradatie. Ivo houdt het hoofd koel.

Daar waar de andere degradatiekandidaten hun trainer ontslaan, doet Ivo dat niet. Daar wordt Ivo op de slotdag van de competitie voor beloond. Sjors Ultee houdt Fortuna in de eredivisie.

Leuke theorie, maar de werkelijkheid is waarschijnlijk toch anders. Anders valt niet te verklaren dat Ivo Sjors Ultee na drie duels in het seizoen 2022/23 ontslaat. Blijkbaar was Fortuna ook vorig seizoen al niet meer tevreden over Sjors Ultee, maar Ivo had zichzelf wel een hoop heisa kunnen besparen als hij afscheid Sjors Ultee had genomen na afloop van het seizoen 2021/22.

Dat gebeurde niet en dus stak een mediastorm op, die niet goed is geweest voor het imago van Fortuna Sittard.

De eerste seizoenshelft was sowieso een drukke tijd voor Ivo. Işitan Gün is namelijk van zins zijn meerderheidsbelang in Fortuna Sittard van de hand doen. Atilla Aytekin en Umut Akpinar willen hun huidige belang in Fortuna Sittard van 20% uitbreiden tot 65%.

Deze twee mannen zijn de drijvende kracht achter game- en mediatechnologiebedrijf Azerion en willen hun Azerion-strategie ook gaan toepassen op Fortuna Sittard. Beide heren willen Fortuna opstuwen in de vaart der volkeren; Ivo zal het allemaal organisatorisch structuur moeten gaan geven.

Nu ja, omdat Atilla Aytekin en Umut Akpinar een belang van meer dan 25% wensen te nemen, moet er toestemming komen van de KNVB. De KNVB start een onderzoek, maar dat gaat tergend langzaam. In mei 2023 trekt Ivo, op verzoek van Atilla Aytekin en Umut Akpinar, de aanvraag voor de aandelenoverdracht terug.

Atilla Aytekin en Umut Akpinar willen dus niet langer hun belang van 20% uitbreiden richting 65%. Het betekent dat Ivo gaat werken aan een Fortuna Sittard dat zich de komende jaren zelfstandig kan bedruipen in de eredivisie.


Philippen, S.
Beroep
: Peer Mascini.
Sjra is al sinds jaar en dag elftalbegeleider van Fortuna Sittard en lijkt sprekend op acteur Peer Mascini. Deze eminence grise is niet meer weg te denken van de Fortunabank!

Vanaf het seizoen 2001/02 wordt duidelijk dat Sjra – eigenaar van Autoschadebedrijven Carrosserie Philippen – Fortuna ook op andere manieren steunt. Hij is niet te beroerd is om de club financieel te steunen, als het financiële noodweer Fortuna teistert. Daarvoor zijn we hem eeuwig dank verschuldigd.

Tijdens dit seizoen gaat Sjra samen met Emmo Meijer een weddenschap aan dat mocht Fortuna de doodstrijd winnen, zij op de fiets naar het competitieduel Veendam – Fortuna Sittard zullen gaan. Theo Mommers regelt de licentie, maar Sjra noch Emmo Meijer gaan met de fiets naar Veendam.

Sjra is elk jaar wel goed voor een paar leuke anecdotes. Zo liep hij in de zomer van 2002 een dag lang rond met een mes in zijn rug, nadat Roda JC, sponsoren van Fortuna een brief had gestuurd met het verzoek het zinkende Sittardse schip te verruilen voor Roda JC. Die adressen had Roda achterhaald tijdens de FC Limburg-discussies het jaar voordien. Een hele nette actie van Roda JC. Een van die sponsoren was Sjra.

In september 2002 treedt Sjra toe tot de raad van commissarissen van de club als Wil Dols de raad verlaat. Ook Theo Mommers vertrekt in september 2002, met als gevolg dat de rol van de raad van commissarissen in het dagelijkse bestuur tussen september 2002 en maart 2006 (aanstelling van gedelegeerd commissaris Hans Erkens) groter is dan verwacht.

De tweede grootste taken zijn het afleveren van sluitende begrotingen en de verkoop van het stadion en het exploitatierecht van de ruimtes onder en rondom het stadion.

In het seizoen 2003/04 wordt de rol van Sjra achter de schermen steeds belangrijker. De club blijft onverminderd in financiële problemen en op de kritieke momenten wordt er een beroep gedaan op Sjra. En Sjra loopt niet weg voor die verantwoordelijkheid.

In het seizoen 2004/05 komt daar geen verandering in. Sjra blijft de club trouw als er weer eens gelapt moet worden.

In het seizoen 2005/06 lukt het Fortuna dan eindelijk om het stadion en de ruimtes onder en rondom het stadion te verkopen aan VolkerWessels, Meulen en Jongen, waardoor Fortuna in rustiger vaarwater terecht zou moeten komen. †, ‡, ††, ‡‡ Jos Nuijen en Emmo Meijer grijpen dit moment aan om Fortuna te verlaten.

Na het vertrek van Jos Nuijen en Emmo Meijer begin 2006 en het snelle vertrek van de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen (Hans Lurvink), zijn Jo en Sjra Philippen de enige leden van de raad van commissarissen, waardoor de invloed van Sjra groter wordt.

In het seizoen 2006/07 leggen Sjra en Jo Abelshausen de dagelijkse leiding in handen van Hans Erkens en die houdt zich met vanalles en nog wat bezig, behalve de uitbouw van Fortuna Sittard. Gevolg: een nieuw begrotingstekort. Sjra is opnieuw bereid de helpende hand uit te steken.

In de seizoenen 2007/08 en 2008/09 verandert dat niet. Hans Erkens doet niets en de gapende tekorten op de begroting worden gedekt door Sjra en Jo Abelshausen. Maar de gemoedstoestand van Sjra verandert wel. Hij hinkt op twee gedachten.

Enerzijds kun je hem in tranen aantreffen als de mogelijke ondergang van Fortuna ter sprake komt, anderzijds kun je hem net zo makkelijk aantreffen in de Kuip in Roda tenue als Roda JC daar de bekerfinale speelt (de club die hem in 2002 nog een mes in zijn rug stak), waarmee hij aantoont gevoelig te zijn voor de lokroep van Hans Erkens: FC Limburg.

Als dan de fusiebesprekingen weer eens opgang worden gebracht door gouverneur Léon Frissen, sluit Sjra zich aan bij de wolven. Wellicht ziet hij via de fusie nog iets terug van zijn leningen aan Fortuna.††

In januari 2009 wordt de financiële situatie bij Fortuna zo nijpend dat Sjra en mede lid van de raad van commissarissen Jo Abelshausen uit de raad van commissarissen stappen (die hiermee komt te vervallen) en overstappen naar het bestuur van de club.

Leden van de raad van commissarissen kunnen mogelijk financieel aansprakelijk worden gehouden bij een faillissement. Daar hebben Sjra en Jo Abelshausen geen behoefte aan. Het geeft aan hoe nijpend de situatie is bij Fortuna.

In maart 2009 blijken de fusiebesprekingen weer eens niets op te leveren. Hans Erkens stapt op in april 2009 en dan richt Sjra zich samen met bestuurslid Jo Abelshausen en TOF weer op een zelfstandig Fortuna. Dat lukt nadat de KNVB verslagen wordt in juni 2009 en de proflicentie terug is.

Eind juli 2009 treden Wil Meijers, Wil Helwig en Jan Baggen toe tot het interim-bestuur dat verder al Sjra en Jo Abelshausen als leden had en dit interim-bestuur stelt zich ten doel het samenstellen van een definitief bestuur. Dat lukt in oktober 2009 als het nieuwe bestuur onder leiding van Wil Meijers begint. Sjra en Jo Abelshausen worden de enige twee leden van de nieuwe raad van toezicht.

Je mag je afvragen of Sjra wel op zijn plaats is op die plek. Sjra is een geweldige sponsor van Fortuna, prima teambegeleider, maar een bestuursfunctie lijkt hem niet op het lijf geschreven: te emotioneel, te betrokken. Maar omdat de club afhankelijk is van geldschieters als Sjra, blijft hij een belangrijke bestuursrol uitoefenen.

Het seizoen 2010/11 verloopt bestuurlijk in betrekkelijke rust. Fortuna lijkt financieel vooruitgang te boeken, want verdwijnt in november 2010 uit het strafbankje van de licentiecommissie van de KNVB.

Dat bleek de stilte voor de storm te zijn, want in het seizoen 2011/12 gaat het goed mis. Fortuna blijkt tot op het bot verdeeld te zijn over hoe de toekomst van de club eruit moet zien. Nu ja rooskleurig, daar is iedereen het nog wel over eens, maar hoe dat te bereiken? Nee, daar lopen de meningen over uiteen.

Er zijn twee kampen: het kamp Jo Abelshausen en Jos Alberts en het kamp TOF, Fred van Barneveld en Sjra. De eerste groep wil in zee gaan met de Belgische investeerder Roland Duchâtelet die in ruil voor geld vast bestuurlijke invloed wil hebben en een verdere professionalisering van de club wil doorvoeren.

De tweede groep, onder wie Sjra, wil dat niet. Die groep wil alles bij het oude laten. Het leidt tot tenenkrommende taferelen in de zomer van 2012, die breed worden uitgemeten in de media en belangrijker die Fortuna bestuurlijk verlammen.

Als de stofwolken zijn opgetrokken en Nacer Abdellah een fata morgana blijkt te zijn in september 2012, blijken Jos Alberts, Fred van Barneveld en het complete dagelijkse bestuur (Wil Meijers, Wil Helwig, Marcel Tinnemans en Jack Aerts) te zijn vertrokken. Sjra blijft lid van de raad van toezicht, waar Jo Abelshausen uit verdwijnt (hij wordt het enige lid van de nieuwe raad van bestuur).

De dagelijkse leiding komt in handen van een nieuwe directie onder leiding van Martin Masset met verder Bibi Queis, Kevin Hofland en Rob Hofman aan boord.

Ook die organisatiestructuur is geen lang leven beschoren. Bibi Queis, Kevin Hofland en Rob Hofman verlaten de directie al vrij snel, waarna de structuur begin 2014 weer op de schop gaat. De directie verdwijnt en wordt vervangen door een interim-bestuur (met Martin Masset als gedelegeerd voorzitter).

Dat maakt de raad van bestuur overbodig. Het enige lid van de raad van bestuur (Jo Abelshausen) stapt over naar de raad van toezicht waar hij vergezeld wordt door ex-directielid Rob Hofman en nieuweling Carlo Lurasco.

Sjra verlaat de raad van toezicht en zo komt er een einde aan zijn bestuursrol. Hij gaat verder als elftalbegeleider.

Het feit dat Sjra niet langer een bestuursrol heeft, betekent niet dat hij financieel niet meer bijspringt. Dat doet hij zowel in het seizoen 2014/15 als 2015/16. Dat worden wel de laatste seizoenen, want vanaf het seizoen 2016/17 zullen Sjra en Jo Abelshausen niet langer financiële bijstand leveren.

Voorafgaand aan de derby tussen Fortuna Sittard en MVV in het seizoen 2016/17 worden Sjra en Jo Abelshausen benoemd tot ‘Gouden Fortunezen’ – de hoogste onderscheiding bij Fortuna Sittard. In de veertigjarige historie van de club zijn Sjra en Jo Abelshausen de eerste personen die deze onderscheiding krijgen. De criteria zijn onbekend.

In het seizoen 2017/18 komt Sjra terug op zijn woorden. Hij neemt opnieuw zitting in de raad van commissarissen van Fortuna Sittard, die verder bestaat uit Işitan Gün, Ron Quaedvlieg, Johnny Creemers en Eric de Jong. Tevens blijft Sjra teammanager.

Een prima functie in het seizoen 2017/18; Fortuna bewerkstelligt namelijk promotie naar de eredivisie! Op het einde van het seizoen neemt hij afscheid als lid van de raad van commissarissen.

Het seizoen 2018/19 wordt zijn laatste als teammanager. Na veertig jaar neemt hij afscheid van het veld. Tot zijn genoegen doet hij dat in de eredivisie.

————-

Besluit op lange baan, club naar de maan
Wissel in stadion: club erin detail erin?
†† Stekker uit Fortuna? Voorkom euthanasie!
‡‡ Na raadsbesluit over en uit?
††† Merger? STAK it up your arse!

Piereij, G.
Beroep
: jeugdproduct.
Giel doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en sluit aan bij het eerste elftal in het seizoen 2016/17. De verdediger komt echter niet aan speeltijd toe en trekt daar in de winterstop zijn conclusies uit.

Hij vertrekt naar tweedeklasser De Ster.


Pinheiro, D.
Beroep
: Braziliaans pluisje.
Tegen het einde van het seizoen 2009/10 maakt Fortuna bekend dat het een samenwerkingsverband met de Braziliaanse grootmacht Botafogo FR gaat ondernemen. Wat de clubs voor elkaar kunnen betekenen is niet meteen duidelijk, maar het eerste tastbare resultaat van de samenwerking is de komst van twee Braziliaanse jeugdspelers naar Sittard-Geleen.

Een van de twee is Diogo. Hij traint mee op het einde van het seizoen en in de voorbereiding op het seizoen 2010/11. Wim Dusseldorp wil hem er graag bij hebben en dus huurt Fortuna Diogo van Botafogo.

Het wordt geen succes. Diogo speelt af en toe, maar maakt zich niet onsterfelijk. Op het einde van het seizoen keert hij terug naar Botafogo.


Pinto, I.
Beroep: Fernão de Magalhães
Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2021/22 heeft trainer Sjors Ultee nog maar vier verdedigers tot zijn beschikking. Dat is juist genoeg, maar ook weer krap aan. Zeker als linksback George Cox tijdens het openingsduel tegen FC Twente geblesseerd uitvalt. Omdat spelers van Fortuna O21 nog niet klaar zijn om uit te helpen richt Fortuna haar vizier op de externe markt.

En ja hoor, het lukt de club versterking binnen te halen. Het is Ivo Daniel Ferreira Mendonça Pinto geworden. Ivo wordt voor één seizoen gehuurd van de Kroatische grootmacht Dinamo Zagreb (met een afspraak dat, als Fortuna zich handhaaft, Fortuna Ivo zal overnemen van de Kroaten), maar dat is niet de enige club waarvoor Ivo heeft gevoetbald.

Ivo begint in de jeugdelftallen van Boavista FC en Porto FC en komt dan via Gil Vicente FC (waarvoor hij in het profvoetbal debuteert), Vitória Setúbal FC, Sporting Clube de Covilhã, Rio Ave Futebol Clube, União Desportiva de Leiria, CFR Cluj, Dinamo Zagreb, Norwich City FC, opnieuw Dinamo Zagreb, Futebol Clube de Famalicão en opnieuw Rio Ave Futebol Club in Sittard-Geleen uit.

Is de 31-jarige Portugees de all-rounder waarnaar de club op zoek is? Ja en nee. Fortuna haalt ook Mickaël Tirpan terug en de Belg wordt Sjors Ultees eerste keuze op de rechtsbackpositie.

Echter, Ivo kan ook spelen als linksback en in het centrum van de verdediging. Dat komt goed van pas, want hij moet vrij geregeld uithelpen als er weer eens een verdediger gebleseerd raakt, waardoor hij toch nog aan 22 competitieduels komt. Zeker in de eindfase van de competitie toont Ivo zijn meerwaarde.

Omdat Fortuna zich handhaaft in de eredivisie, tekent Ivo een contract in Sittard tot de zomer van 2023 met een optie op nog een seizoen.

Ivo start het seizoen 2022/23 op de bank, maar als Mickaël Tirpan al vroeg de kont tegen de krib gooit, krijgt Ivo een basisplek als rechtsachter. Die kans laat Ivo zich niet afpakken. Hij speelt een prima eerste seizoenshelft.

Na de winterstop meer van hetzelfde. Na het vertrek van Mats Seuntjens promoveert Ivo tot reserve-aanvoerder en als aanvoerder Burak Yilmaz de kont tegen de krib gooit in de slotfase van de competitie, wordt Ivo dus aanvoerder. Fortuna licht de optie in het contract van Ivo zodat hij vastligt tot de zomer van 2024. Even later tekent hij een nieuwe contract tot de zomer van 2025.

In het seizoen 2023/24 is Ivo opnieuw aanvoerder van Fortuna Sittard en vaste keuze op de rechtsbackpositie. Richting de winterstop gaat hij zich ook meer en meer aanvallend inzetten en levert hij enkele assists.


Pinto, M.
Beroep
: Ettelbrucker.
Michael stapt in de winterstop van het seizoen 2017/18 over van de Portugese tweedeklasser União Madeira naar Fortuna Sittard. De 24-jarige linksback tekent een contract tot het einde van het seizoen 19/20 en zal de concurrentie aan moeten gaan met Marco Ospitalieri.

Dat doet Michael, maar hij blijft toch tweede keuze achter Marco Ospitalieri in het restant van het seizoen. Toch speelt Michael nog veertien duels en dat komt omdat Marco Ospitalieri last krijgt van een hamstringblessure die hem vaak aan de kant houdt.

In het seizoen 2018/19 speelt Fortuna in de eredivisie, maar voor Michael verandert er niet veel: hij moet beter doen dan Marco Ospitalieri en slaagt daarin. Michael speelt zich in de basis. Die plek raakt hij het gehele seizoen niet meer kwijt.

Als Wessel Dammers na de winterstop geblesseerd raakt, wordt Michael Fortuna’s nieuwe aanvoerder.

In het seizoen 2019/20 is Michael opnieuw de eerste keuze op de linksbackpositie, maar een vervelende hoofdblessure gooit halverwege de eerste seizoenshelft roet in het eten. Michael staat weken buitenspel, maar keert richting winterstop terug bij de selectie.

Spelen zal hij niet meer voor Fortuna, want in de winterstop stapt hij over naar eredivisionist Sparta Rotterdam.


Plantaz, L.

Beroep: back l/r.
Met ingang van het seizoen 2012/13 treedt Loes toe tot Fortuna Sittard. Na het geel/zwart van Roda JC en jarenlang het blauw/wit van RKTSV om haar schouders te hebben gedragen, stapt ze over op Fortuna’s geel en groen.

In de voorbereiding op het seizoen speelt Loes af en toe aan de rechterzijde, maar ze speelt het liefst aan de andere kant als linksback. Haar sterke fysiek is een troefkaart van Loes, maar daardoor boet ze wel een klein beetje aan snelheid in. Desondanks vormt Loes een belangrijke schakel in Fortuna’s verdediging.

Na twee succesvolle jaren bij Fortuna vindt Loes het welletjes. Het vele trainen en de verre verplaatsingen trekken een wissel op haar dagelijkse leven en Loes kiest ervoor een stapje terug te zetten. Ze gaat voetballen bij VV Amstenrade.


Ploemen, M.
Beroep: rijzige dame.
Vanaf het seizoen 2012/13 verdedigt Mayke het groen/geel van Fortuna en doet dat met verve. Geholpen door haar gestalte onderschept ze op het middenveld zelfs in de lucht al ballen. Maar ze regelt ook het verkeer op de grond.

Vanwege haar lange, haast uitschuifbare benen lukt het haar vaak om als eerste bij de bal te zijn waardoor ze in staat is het middenveldspel van de tegenstander danig te ontregelen.

Na een slecht begin verliest Mayke haar basisplek en verdwijnt heel even van het toneel. Na de winterstop komt ze weer sterk terug en herovert haar basisplaats.

Tevens speelt Mayke tijdens het seizoen 2012/13 zaalvoetbal en wel bij FSG, oftewel Fortuna Sittard Geleen.

Maar ook het seizoen 2013/14 wordt geen doorslaand succes voor Mayke. Altijd heeft ze wel last van kleine en grote pijntjes, waardoor ze nooit écht een vaste waarde wordt.


Pluijmen, A.
Beroep: kaatsende mama.
Het systeem dat Fortuna’s dameselftal in het seizoen 2012/13 speelt is afgestemd op een sterke, kaatsende spits. Annika, de nestor van het dameselftal, is die spits.

Doordat zij de dertig al is gepasseerd en als enige dame mama is, zijn de scherpe kantjes er misschien een beetje af, maar ze is een meester in het vasthouden van de bal en het in de diepte sturen van medespeelsters.

Daarnaast is Annika een echte spits op het moment dat ze zich in het zestienmetergebied bevindt. Vooral haar kopspel mag er zijn, ondanks haar geringe lengte.

Ondanks haar aanvallende kwaliteiten haalt de trainersstaf Annika na vijf competitiewedstrijden een linie naar achteren. Daar past ze, aan de zijde van Vera Wanrooij, het principe van ‘heers-en-verdeel’ toe.

Ondanks dat ze niet meer in de spits speelt duikt ze regelmatig voor het vijandige doel op en pikt haar doelpunten mee. Slechts éénmaal moet Annika verstek laten gaan en dat is tijdens de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag.

Naast veldvoetbal acteert ze ook in de zaal en speelt voor Fortuna Sittard Geleen (FSG) thuiswedstrijden.

Tijdens het seizoen 13/14 ontpopt Annika zich als de grote mevrouw bij Fortuna’s dameselftal. Door de tijdelijke afwezigheid van Vera Wanrooij komt er steeds meer verantwoordelijkheid op haar schouders te liggen en ze bewijst dat prima aan te kunnen. Zij regelt het hele middenveld en toont aan dat er op haar nauwelijks nog sleet zit.


Poldervaart, A.
Beroep
: Boerenzoon.
Adrie tekent aan de start van het seizoen 2023/24 een eenjarig contract bij Fortuna Sittard als assistent-trainer van de nieuwe hoofdtrainer Danny Buys.

Daar zag het lang niet naaruit, want in het afgelopen seizoen moest Adrie zijn functie als hoofdtrainer van eerstedivisionist De Graafschap neerleggen omdat het Guillain-Barré syndroom, een spierziekte, hem velde.

Ondertussen is hij hersteld en nu dus verenigd met Danny Buys met wie hij eerder bij FC Groningen samenwerkte.

Adrie blijkt een trouwe adjudant van Danny Buijs die met zijn optimistische insteek complementair is aan Danny Buijs, die een halfgevuld glas nog wel eens half leeg wil zien.


Polter, S.
Beroep
: Polti.
Sebastian meldt zich in de zomer van 2020 bij Fortuna Sittard. De 29-jarige Duitse aanvaller tekent een tweejarig contract. De gewezen Duitse jeugdinternational komt over van de Duitse 1. Bundesligist Union Berlin en zal Fortuna van ervaring en doelpunten moeten voorzien.

Zijn start verloopt moeizaam (net als Fortuna), maar als de winterstop nadert, komt Sebastian beter in zijn spel en scoort hij ook vaker. Uiteindelijk scoort hij negen doelpunten en levert hij vier assists. Fortuna zal op meer gehoopt hebben, maar slecht is het zeker niet.

Sebastian dient zijn contract echter niet uit. Hij drukt te zwaar op de begroting en dus laat Fortuna hem in de zomer van 2021 gaan. Hij tekent bij 1. Bundesligist VfL Bochum.


Principion
Beroep
: Holding.
Principion is een holding die de heren Atilla Aytekin en Umut Akpinar, eigenaren van game- en mediatechnologiebedrijf Azerion, ooit hebben opgericht. Leuk en aardig, maar wat heeft dat met Fortuna Sittard te maken?

Tot mei 2021 niets, maar dan nemen Atilla Aytekin en Umut Akpinar 20% van de aandelen van Fortuna Sittard over van Fortuna-voorzitter Işitan Gün. Ze doen dat via Principion, een door het tweetal opgerichte holding. Principion wordt dus een aandeelhouder van Fortuna Sittard met een minderheidsbelang.

Sterker nog, in september 2022 kondigen Atilla Aytekin en Umut Akpinar aan dat ze, via Principion, nog eens 45% van de aandelen van Fortuna Sittard over willen nemen van Işitan Gün. Principion zou dan zelfs een meerderheidsbelang verwerven in Fortuna Sittard.

Echter, voor deze transactie is goedkeuring van de KNVB vereist, want de KNVB onderzoekt elke partij die meer dan 25% van de aandelen van een club in bezit wenst te krijgen. Dat onderzoekt verloopt bijzonder stroperig (en volgens boze tongen amateuristisch), want op het einde van het seizoen 2022/23, ruim een jaar nadat Principion en Fortuna een verzoek indienden bij de KNVB, is er nog steeds geen uitsluitsel.

In september 2023 wordt duidelijk waarom. Fortuna heeft, op verzoek van Principion, op enig moment het verzoek bij de KNVB teruggetrokken. De aandelenoverdracht gaat niet door. Principion blijft wel grootaandeelhouder met 20% van de aandelen. Fortuna Sittard en Principion hullen zich in nevelen over het hoe en waarom.

Principion committeert zich wel aan financiële verplichtingen aangegaan vooruitlopend op de voorgenomen overname.


Przysiuda, W.
Beroep
: Aspergesteker 3.
Waldemar maakt in de voorbereiding van het seizoen 07/08 zijn opwachting met twee Poolse vrienden. Wie hem gescout heeft? Goeie vraag. In ieder geval is hij aanvaller van beroep en speelde hij voor de Poolse derdeklasser Mieszko Gniezno. De toekomst zal leren of hij mag blijven in Sittard-Geleen. Nee, na een weekje trainen pakt Waldemar zijn biezen. Geen zin meer, hij tekent bij Victoria Września. Fantastisch toch, dat scoutingbeleid!


Purzycki, A.
Beroep
: International.
Adrian meldt zich aan de vooravond van het seizoen 16/17 in Sittard-Geleen. De 18-jarige Poolse middenvelder (opgegroeid in Engeland) komt over van de jeugdafdeling van Wigan Athletic. Tevens is hij jeugdinternational voor Polen. Hij tekent een driejarig contract.

Zijn eerste seizoen wordt vooral een leerjaar, waarin hij tien duels meespeelt.

In zijn tweede seizoen geeft Adrian er al snel de brui aan (september). Onder trainer Sunday Oliseh is er weinig speeltijd weggelegd voor hem en hij laat zijn contract bij dan ook Fortuna ontbinden. Hij tekent bij de Poolse tweedeklasser Miedź Legnica.