Obinna Chukwunyelu, E.
Beroep
: Nigeriaan op doortocht.
Eric spoelde in oktober 2006 aan op de Sittardse kust. Zijn contract bij Stevenage Borough FC, dat uitkomt in de Football Conference, was niet verlengd. Fortuna was op zoek naar versterking, Eric veronderstelde dat hij wel versterking zou zijn.

De Nigeriaanse spits kwam op proef maar bleek licht geblesseerd. Later in oktober mag hij terugkeren om alsnog een poging te doen trainer Frans Körver van zijn kwaliteiten te overtuigen, maar eind oktober is er geen spoor van Eric.

In november duikt Eric op bij de Italiaanse vierdeklasser SS Cassino 1927 waar hij een contract tekent.


Öçal, A.
Beroep
: Jeugdprodukt.
Abdül doorliep de laatste rangen van de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en maakt zijn debuut in het eerste elftal van Fortuna in een uitduel tegen FC Omniworld in het seizoen 2007/08. De toekomst moet uitwijzen of we nog veel plezier gaan beleven aan deze verdediger!

Het antwoord is eigenlijk wel ja. Abdül verdringt op enig moment Rick Geenen als vaste rechtsback en houdt zich met zijn lengte enigszins staande. Echter gedurende het seizoen 2008/09 verliest hij zijn basisplek ook weer aan Rick Geenen om vervolgens langdurig geblesseerd te raken.

Toch heeft Fortuna vertrouwen in Abdül, want hij mag een nieuw amateurcontract tekenen voor het seizoen 2009/10.

Abdül verwerft op een gegeven moment een basisplek vanwege defensieve blessures, maar in de winterstop vertrekt Abdül. Hij tekent bij de Turkse tweedeklasser Hacettepe Spor.


Offermans Joosten Stadion
In september 2013 verandert de naam van Fortuna’s stadion van Trendwork Arena naar Offermans Joosten Stadion. Na het faillissement van de Trendwork Uitzendgroep moest Fortuna op zoek naar een nieuwe sponsor.

De Offermans Joosten groep heeft zich bereid verklaard (tijdelijk) als stadionsponsor te fungeren, waardoor we nu ineens tweewekelijks naar het Offermans Joosten Stadion gaan.

Na Wagner & Partners is de Trendwork uitzendgroep de tweede stadionsponsor die failliet gaat terwijl ze stadionsponsor zijn. Is dit een trend?

Niet veel later in december 2013 verandert het stadion van eigenaar. Sinds 2006 was het in handen van VolkerWessels, dat er weinig plezier aan beleefde. De begeerde bestemmingsplanwijziging van 2005 leidde niet tot de gewenste economische dynamiek rondom het stadion en aangezien Fortuna een serieuze huurachterstand had, zal VolkerWessels er weinig plezier aan hebben overgehouden.

Als de Fitland groep bereid is om het stadion te kopen gaat VolkerWessels akkoord en scheldt Fortuna de huurachterstand kwijt.

Fitland verlangt van Fortuna geen huur en dus valt er een loden last van Fortuna af. Hoe Fitland het stadion rendabel gaat exploiteren blijft voorlopig een raadsel.

Op het eind van het seizoen 2013/14 loopt het contract met Offermans Joosten af en verandert de naam van het stadion in Fortuna Sittard Stadion.


Ofrany, R.
Beroep
: Remunjeneer.
Rachid sluit op de laatste dag van de transferperiode in augustus 2011 aan bij Fortuna op amateurbasis. Fortuna zoekt nog een (breedte) versterking voor de aanval en denkt dat Rachid die positie kan vervullen.

Rachid is herstellende van een zware blessure opgelopen bij eredivisionist VVV Venlo, waar hij een aflopend contract had. Fortuna biedt hem een kans die hij aangrijpt.

Hij dient eerst te herstellen van die blessure, hetgeen hem tot de winterstop gaat kosten. Tot ieders verrassing valt hij in in het bekerduel tegen NEC en dat wordt aan het begin van het seizoen gespeeld. Sindsdien hebben we niets meer van Rachid vernomen.

Op het einde van het seizoen vertrekt Rachid naar de Marokkaanse hoogsteklasser OCK Olympique de Khouribga.


Ojamaa, H.
Beroep
: Est.
Henrik gaat in de winterstop van het seizoen 2010/11 mee op trainingskamp met Fortuna in Turkije. De negentienjarige Est kwam bij 2. Bundesligist Alemannia Aachen niet aan voldoende speeltijd toe en Fortuna kan wel wat versterking gebruiken in het aanvallende compartiment.

Henrik maakt voldoende indruk op trainer Wim Dusseldorp en zodoende komt Henrik op huurbasis over van Alemannia Aachen voor het restant van het seizoen.

Een succes wordt het niet. Hij speelt twaalf duels mee en scoort een doelpunt (uit bij Emmen in de laatste minuut in een duel waarin Fatih Turan debuteert), maar een basisplek zit er nooit in en dus scheiden de wegen van Henrik en Fortuna op het einde van het seizoen.

Henrik stapt over naar de Finse hoogsteklasser Rovaniemi PS.


Ölgun, A.
Beroep
: Hakan Şükür.
Ahmet komt op het einde van het seizoen 2005/06 ineens in beeld bij het eerste elftal. Vijftien treffers in de A-jeugd van Fortuna hebben zijn reputatie natuurlijk geen schade berokkend. Ahmet is dus een spits en speelt na afloop van het seizoen 2005/06 enkele afsluitende oefenduels mee bij het eerste elftal.

In het seizoen 2006/07 leidt dat niet tot bijster veel speeltijd. Trainer Frans Körver heeft betere alternatieven. Tot die conclusie komt Ahmet ook, want hij tekent een contract bij de Belgische vierdeklasser Patro Maasmechelen voor het seizoen 2007/08.


Oliseh, S.
Beroep
: Super Eagle.
Sunday tekent in de winterstop van het seizoen 2016/17 een contract als trainer bij Fortuna Sittard. Hij wordt de opvolger van de in december ontslagen Ben van Dael. Meest recentelijk was de Nigeriaanse Olympische kampioen trainer van Nigeria, maar daar stapte hij in februari 2016 na zeven maanden op. Sunday tekent tot het einde van het seizoen 2017/18 in Sittard-Geleen.

Zijn eerste taak is Fortuna uit de degradatiezone sturen. Dat lukt vrij eenvoudig ondanks negen strafpunten van de KNVB, maar ook dankzij vier nieuwe spelers (Finn Stokkers, Emrah Başsan, Miguel Santos en Sjoerd Ars).

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Sunday’s persoonlijkheid wil nog wel eens botsen met leden van de technische staf en spelers. Het is waarschijnlijk de reden van het vertrek van een drietal spelers (Ferry de Regt, Sjoerd Ars en Jordie Briels). In maart 2017 geeft Fortuna nog aan met alle drie verder te willen in het nieuwe seizoen; twee maanden later zijn ze alle drie weg.

Fortuna kiest dus de kant van Sunday, wiens contract tot de zomer van 2019 wordt verlengd en die met Fortuna een vliegende start maakt in het seizoen 2017/18. Fortuna grijpt net naast de eerste periodetitel; Sunday wint wel de bronzen stier als beste trainer van de eerste periode.

Onder Sunday speelt Fortuna aantrekkelijk voetbal. Hij maakt enkele spelers duidelijk betere voetballers. Dat hij ook dit seizoen zo nu en dan botst met mensen in zijn omgeving, neemt de club voor lief.

In het laatste duel voor de winterstop kwalificeert Fortuna zich alsnog voor de play-offs door onbereikbaar te worden voor de concurrentie in de tweede periode. Halverwege de competitie realiseert Sunday dus de seizoensambitie.

Maar het seizoen maakt Sunday niet af; Fortuna stelt hem in februari namelijk op non-actief, vanwege ‘herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode … jegens meerdere personen in de organisatie‘. De botsingen tussen hem en spelers, staf- en kaderleden zijn weer in alle hevigheid teruggekeerd.

Directe aanleiding is een uitspraak die Sunday deed na afloop van het verloren duel in Dordrecht. Na afloop zei hij in de FOX-camera dat hij het hele seizoen met twaalf spelers heeft afgewerkt en dat hij dus versterking nodig heeft. De reserve-spelers blijven verweesd achter.

De uitspraak valt verkeerd binnen de club, maar Sunday doet er geen afstand van. De zaak escaleert met het op non-actief stellen als gevolg. Een arbitragezaak moet uitsluitsel geven over de afhandeling van Sundays contract bij Fortuna.

Hoofd jeugdopleiding Claudio Braga volgt hem tijdelijk op. De arbitragecommissie stelt Sunday in het ongelijk. Hij krijgt zijn functie als hoofdtrainer bij Fortuna niet terug. Daarvoor is er teveel mis gegaan tussen hem en Fortuna.

De voorzitter van de arbitragecommissie maakt duidelijk dat ook Sunday bij heeft gedragen aan de verziekte situatie. Fortuna mag het doorlopende contract van Sunday ontbinden per 1 mei 2018.

Pas in de zomer van 2022 vindt hij een nieuwe club. Hij tekent bij regionalligist SV Straelen.


Olondo-Utshumbe, C.
Beroep
: rouche.
Cédric komt op het einde van het seizoen 2005/06 op proef trainen/spelen bij Fortuna, dat geteisterd wordt door een leegloop van spelers. Cédric is een Belgische spits, begonnen bij Pierreuse-Pontisse, die de jeugdopleiding van Standard Luik heeft doorlopen.

Voor het niveau van Standard kwam hij blijkbaar tekort, waardoor hij via KSK Ronse naar K. Beringen-Heusden-Zolder verkaste, maar deze Belgische tweeklasser ging failliet en dus zocht Cédric een nieuwe club.

Cédric debuteert in een oefenduel tegen De Ster, waarin hij eenmaal scoort en weet de technische staf al snel te overtuigen. Cédric tekent een contract bij Fortuna Sittard.

Het wordt een moeizame start voor Cédric. Fortuna draait vierkant en hetzelfde geldt voor Cédric. Hij moet wennen aan Nederland en dat is niet verrassend, dat moet iedere buitenlander. Maar als die gewenningsperiode voorbij is, blijkt Cédric een schitterende voetballer. Hij draait zowat elke linksback het snot voor de ogen in de eerste divisie. Een ware smaakmaker.

De vraag is, kan Fortuna hem behouden, want zijn contract loopt af?

Het antwoord is ja. Na wat getouwtrek (De Graafschap?) blijft hij toch bij Fortuna in het seizoen 2007/08, maar een succes wordt het niet. Cédric mist het grootste gedeelte van het seizoen door een blessure. Hopelijk blijft hij in het seizoen 2008/09 van fysieke ongemakken gespaard.

Dat blijft hij, maar echt overtuigen op het niveau van het seizoen 2006/07 doet hij niet. Toch komt hij er vlak voor de winterstop weer een beetje doorheen. Zijn persoonlijke opleving zorgt ook voor een opleving van Fortuna.

Toch is het allemaal niet genoeg voor een nieuw contract voor het seizoen 2009/10. De wegen van Fortuna en Cédric scheiden dus. Toch wel jammer, want Cédric was een begaafde voetballer.

Cédric vindt onderdak bij topklasser FC Oss, maar blijft daar niet lang, want de Griekse tweedeklasser Ethnikos Piraeus meldt zich.

——————-
l’Etoile du Congo, le Trésor de Sittard


Onuoha, R.
Beroep
: Tester.
Randy meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 2016/17 aan de Sittardse poort. De 22-jarige Nigeriaanse / Nederlandse vleugelverdediger mag bij eredivisionist NEC uitkijken naar een nieuwe club. Fortuna zoekt een opvolger van Joeri Schroyen.

Hij tekent een amateurcontract voor het seizoen 2016/17 en moet met Marco Ospitalieri uitvechten wie de nieuwe linksback wordt.

Toch niet, Fortuna en Randy verschillen van mening over de randvoorwaarden en dus eindigt Randy’s Fortuna-periode na een dikke maand zonder een minuut speeltijd. Een nieuwe club vindt hij niet onmiddellijk.

Pas in februari 2017 tekent hij een contract bij FK Neftohimik 1986 Burgas, dat uitkomt in de hoogste Bulgaarse divisie.


Opgenoord, J.
Beroep
: geldverslindende fysiotherapeut.
Bij aanvang van het seizoen 1987/88 maakt Jacques de overstap van het Roermondse ziekenhuis naar Fortuna Sittard. Dat lijkt een vreemde aankoop, maar niet als je weet dat Jacques van beroep fysiotherapeut is. Jacques ontpopt zich al snel tot vertrouwenspersoon van de spelersgroep. De spelersgroep loopt dus met hem weg.

In de eerste competitiehelft van het seizoen 1988/89 blijkt dat Jacques het desondanks toch niet echt naar zijn zin heeft, want hij kondigt zijn vertrek aan. Voorzitter Paul Boels ziet dat met lede ogen aan en wil Jacques koste wat kost voor de club behouden.

Na het vertrek van Joop Castenmiller als algemeen manager in augustus 1988 zit Fortuna zonder manager. Huub Stevens is de droomkandidaat, maar zegt af. Begin januari 1989 polst Paul Boels Jacques voor die functie.

Op basis van wat is eigenlijk onduidelijk, want Jacques is een fysiotherapeut en voldoet niet aan de profielschets (30-40 jaar oud; man van de regio; voetbalachtergrond). Jacques accepteert het aanbod en stopt per 1 januari als fysiotherapeut. Geen makkelijk begin, want de eerste beslissing die Fortuna neemt is het ontslag van trainer Hans van Doorneveld.

Het seizoen 1989/90 wordt dan Jacques’ eerste volledige seizoen in zijn nieuwe functie als algemeen manager van Fortuna Sittard. De erfenis van Joop Castenmiller ziet er prima uit. Alleen de voorhoede wordt gerenoveerd op voorspraak van trainer Han Berger. Het elftal eindigt op een zevende plek. Voorzitter Paul Boels verlaat Fortuna, waardoor Jacques een nieuwe baas krijgt: Jos Kreijn.

Een seizoen later wil Fortuna het tij keren wat betreft teruglopende toeschouwersaantallen. De resultaten zijn weliswaar prima; maar het stadion raakt leger. Op voorspraak van trainer Han Berger renoveert Jacques nog maar eens de voorhoede. Zonder resultaat – Fortuna eindigt als twaalfde.

De teruglopende bezoekersaantallen en resultaten in het afgelopen seizoen, leiden tot een beleidswijziging in het seizoen 1991/92. Voorzitter Jos Kreijn en Jacques concluderen dat de teruggang het gevolg is van het risicoloze beleid van de club (niet het slechte aankoopbeleid). Fortuna breekt met dat beleid en Jacques gaat “een verantwoord investeringsrisico” nemen.

Het komt erop neer dat hij drie toppers gaat aantrekken met geleend geld, waarvoor hij geen of voorlopig onvoldoende salarisruimte heeft op de begroting. De betere spelers zullen tot betere resultaten leiden, hetgeen meer sponsorgeld gaat opleveren. Dat is de theorie.

Trainer Han Berger wil Jószef Szalma, Marco Boogers en Anton Janssen. Jacques maakt overuren en regelt het allemaal en heeft ook nog tijd voor een uitsmijter: “Wij gaan door als een van de beter georganiseerde clubs in de competitie. Dan vraag ik me af wat ‘n rotzooi het elders moet zijn“.

Na negen teleurstellende duels wordt Han Berger ontslagen en moet Georg Kessler – de oude rot in het vak – komen uithelpen. Hij behoedt Fortuna inderdaad voor degradatie (veertiende plek). De betere resultaten komen er dus niet, met een gapend gat op de begroting als gevolg.

Aan de start van het seizoen 1992/93 is er dan een serieus probleem. De selectie heeft niet gebracht wat ervan verwacht werd, maar er is geen financiële ruimte om nieuwe spelers aan te trekken. Jacques probeert die ruimte in februari wel te forceren door voor veertien spelers ontslag aan te vragen. Tevergeefs, het arbeidsbureau gaat niet akkoord. Ondertussen degradeert Fortuna via de nacompetitie.

De eerste vier seizoenen van Jacques als manager van Fortuna Sittard zijn dus niet bepaald succesvol verlopen. Op vragen of hij wel geschikt is voor deze functie zegt Jacques: “met een nuchter boerenverstand kan iedereen manager worden“. Niet zo’n slimme uitspraak die hem de rest van zijn Fortunaleven zal achtervolgen.

In het seizoen 1993/94 beslist Fortuna om de oudgedienden niet transfervrij te laten vertrekken. Deze groep zou sterk genoeg zijn om onmiddellijk promotie af te dwingen. Dat is natuurlijk een gok, want het betekent een derde jaar op rij met een fiks begrotingstekort.

Helaas, de inschatting van de kwaliteit van de selectie is niet correct. Chris Dekker en zijn mannen bakken er vrij weinig van in de eerste divisie: plek tien. Jacques’ gok pakt dus verkeerd uit en hij zadelt Fortuna met een begrotingstekort van 400.000 gulden op.

Dat betekent dat Fortuna in het seizoen 1994/95 alles wat duur is, transfervrij moet laten gaan. Voorzitter Jos Kreijn overleeft deze chaos niet en wordt vervangen door Eric Bouwmeester. Jacques mag blijven.

Pim Verbeek wordt de nieuwe trainer, hij laat Jacques vijf gerichte aankopen doen en voor de rest moet de jeugd het maar oplossen. En wat gebeurt? Fortuna wordt kampioen!! Jacques zegt geleerd te hebben van de degradatie: “nooit meer met vreemd geld spelers halen“!!

In het seizoen 1995/96 rust op Jacques de zware taak om een eredivisiewaardig team op de been te brengen. Met aankopen als Jürgen Dirkx, Marke Burke, Michael Jeffrey, Ruud Kool en Robert Roest, doet Jacques prima aankopen. Fortuna redt zich keurig in de eredivisie op plek dertien.

In het seizoen 1996/97 haalt Jacques met Patrick Paauwe opnieuw een behoorlijke aanwinst voor Fortuna Sittard. Hij haalt ook nog bijna Viorel Moldovan binnen. Een dan onbekende Roemeen die later uitgroeit tot een international. Maar bijna is niet.

Toch geeft dit aan dat Jacques er wel enige kijk op moet hebben. Omdat de jeugdspelers Mark van Bommel en Fernando Ricksen zich stormachtig ontwikkelen komt Fortuna opnieuw niet in de problemen.

Het voetbal van Pim Verbeek is ondertussen niet om aan te zien. Op het einde van het seizoen vertrekt Fernando Ricksen naar AZ voor 0,8 miljoen euro. Dat blijkt de eerste van een serie spelersverkopen te zijn.

In het dagelijkse bestuur is Cor Nijpels aangetrokken die het financiële beleid voor zijn rekening gaat nemen. Bestuurlijk heeft Fortuna nu dus twee directeuren en een dagelijks bestuur onder leiding van voorzitter Eric Bouwmeester.

In het seizoen 1997/98 haalt Jacques in nauwe samenwerking met Pim Verbeek zomaar ineens drie onbekende Roemenen naar Fortuna. Zijn de stoppen doorgeslagen? Fortuna moet deze spelers namelijk een niet-EU-salaris betalen.

Verder zet Jacques Ronald Hamming in de etalage voor 90.000 euro. Het is dat Veendam dat belachelijke bedrag nog te hoog vindt, anders had Jacques de man die nadien zal uitgroeien tot topscorer aller tijden van Fortuna Sittard verkocht.

Op het veld gaat het mis. Pim Verbeek treedt terug. En omdat Fortuna hem niet kan ontslaan (geen geld voor), wordt hij weggepromoveerd tot technisch directeur. Jacques gaat zich dus bezig houden met alles behalve het technische beleid.

Pim Verbeek gebruikt zijn technisch directeurschap als een periode van betaald solliciteren en verdwijnt richting Japan. Jacques wordt ook weer verantwoordelijk voor het technische beleid maar gaat wel op zoek naar een opvolger. En als hij die niet vindt, besluit hij alle taken maar zelf te doen. Maar waarom ging hij dan in eerste instantie opzoek naar een technisch directeur?

Op het veld lopen de zaakjes op rolletjes. Bert van Marwijk haalt het maximale uit de ploeg en wordt zevende in de competitie.

In het seizoen 1998/99 maakt Jacques de tweede serieuze transfer. Patrick Paauwe vertrekt naar Feyenoord en levert Fortuna ongeveer 1,1 miljoen euro op. Als vervanger huurt Jacques Wilfred Bouma van PSV. En dat blijkt een prima deal te zijn.

In de competitie loopt het iets stroever dan het jaar voordien (tiende plek), maar Fortuna Sittard haalt wel de bekerfinale die het verliest van Ajax. Naast het veld maakt voorzitter Eric Bouwmeester plek voor de nieuwe voorzitter Jules Coenen.

Aan de start van het seizoen 1999/00 maakt Jacques de derde grote transfer. Hij verkoopt Mark van Bommel aan PSV voor 2,7 miljoen euro. Deze transfer zal Jacques nog enkele jaren achtervolgen. De fans zullen nog vaak zingen “waar is het geld van Van Bommel?“.

Verder verhuist Fortuna naar het nieuwe stadion, waar ook Jacques een groot voorstander van is, getuige deze klassieke uitspraak: “Zie je die hoge plafonds? Essentieel voor de toekomst van Fortuna“. Bij het nieuwe stadion hoort ook een nieuw beleidsplan. De goede lezer leest dat het ambitieniveau van Fortuna opgekrikt wordt, getuige de volgende quote: “Het beleidsplan gaat uit van een positie tussen plaats zes en twaalf. In de toekomst ziet het landschap er als volgt uit: de top vier met een begroting vanaf 18 miljoen euro. Een grote middengroep met een budget van 7 tot 9 miljoen die eens in de zoveel tijd Europees voetbal spelen. Zij die daaronder zitten bewegen zich als jojo’s tussen ere- en eerste divisie. Wij willen bij de middengroep horen.“.

Ondertussen blijkt het vervangen van Mark van Bommel geen sinecure. Pas in de winterstop weet Jacques Matthew Amoah en Remco van der Schaaf te huren van Vitesse, waarmee Bert van Marwijk Fortuna na de winterstop naar een twaalfde plek loodst. Jacques belooft nooit meer met een incomplete selectie aan het seizoen te beginnen.

Bij aanvang van het seizoen 2000/01 realiseert Jacques de vierde grote transfer. Hij verkoopt Kevin Hofland voor 4,5 miljoen euro aan PSV. Bert van Marwijk, Wilfred Bouma, Matthew Amoah en Remco van der Schaaf keren niet terug in Sittard en dus moet Jacques de nodige spelers aantrekken plus een trainer.

De trainer wordt Henk Duut. De aankopen die Jacques in de eerste competitiehelft doet, zullen de toekomst van de club in gevaar brengen. Jacques haalt Jo Geerinckx, Stijn Haeldermans, Pascal Averdijk, Jochem van der Hoeven en Ruud Hesp. Op Ruud Hesp na zal geen van deze spelers een eredivisiewaardige speler blijken te zijn.

Een opvolger van Matthew Amoah en Remco van der Schaaf zit er niet bij en dus start Fortuna opnieuw met een incomplete selectie aan de competitie, maar Henk Duut hoeft niet te vrezen, getuige deze quote van Jacques: “Fortuna heft geen verwijtende vinger naar de trainer. We begrijpen dat er iets moet gebeuren. Als een coach niet de handvatten krijgt om te functioneren, kun je hem simpelweg nergens op afrekenen“, maar ook: “Fortuna heeft een diepe spits en een aanjager op het middenveld nodig. Daar wordt werk van gemaakt, maar we gaan geen gekke dingen doen” en “De tijd dat we de begroting sluitend moesten krijgen met gedwongen verkoop van eigen spelers is voorbij“.

De versterkingen blijven uit en de resultaten zijn dramatisch. Ondanks dat Jacques had gezegd Henk Duut niet af te rekenen zonder versterkingen, doet hij dat toch. Hij ontslaat Henk Duut, terwijl hij zich in feite zelf had moeten ontslaan vanwege het uitblijven van versterkingen.

Frans Thijssen wordt de nieuwe trainer en krijgt de gewenste versterkingen. Jan van Halst en Nenad Bjeković komen naar Fortuna en met deze versterkingen redt Fortuna haar vege lijf op het nippertje via de nacompetitie.

Maar had Jacques niet gezegd geen gekke dingen te doen? Als de rekening op het einde van het seizoen wordt opgemaakt blijkt Opgenoord 11,4 miljoen euro te hebben uitgegeven, terwijl daar slechts 5 miljoen euro inkomsten tegenover staan.

Jacques heeft dus weldegelijk “gekke dingen” gedaan om Fortuna in de eredivisie te houden. Met de transferopbrengst van Kevin Hofland kan Jacques het gapende tekort nog enigszins opvullen, maar omdat de uitgaven structureel zijn, zal Fortuna dus de komende jaren elk jaar een speler van ettelijke miljoenen moeten verkopen om het begrotingstekort te dichten.

En wie zou dat moeten zijn? Jacques maakt dus geen enkele van zijn uitspraken waar. Het wordt pas helemaal lachwekkend als hij in het voorjaar de volgende uitspraak doet: “Ik zal Fortuna verlaten mocht de club degraderen, de eerste divisie is namelijk beneden mijn stand!“. Waar haalt hij de arrogantie vandaan om zoiets te zeggen?

Het feit dat de financiële chaos bij Fortuna op straat ligt is niet omdat Jacques een boekje heeft opengedaan. Dat komt omdat voorzitter Jules Coenen in feburari 2001 vooruitlopend op een nieuwe bestuursstructuur bij Fortuna interim-manager Theo Mommers heeft aangesteld.

Theo Mommers maakt een analyse van de financiële situatie bij Fortuna en ontslaat Jacques in juni 2001 vanwege de financiële chaos die hij (samen met Cor Nijpels en Jules Coenen) heeft gemaakt in amper twee seizoenen.

Fortuna vervolgt haar doodstrijd zonder Jacques. Cor Nijpels is dan al drie maanden ontslagen en Jules Coenen vertrekt bij de invoering van de nieuwe organisatiestructuur per 1 januari 2002.

Het blijft een jaar stil rond Jacques, maar dan ineens in februari 2002 vindt hij een nieuwe baan. Hij wordt directeur van het “Huis van Sport” afdeling Limburg. In die functie zal hij sportverenigingen van allerlei advies voorzien, onder andere ook bij het op orde houden van de begroting.

Oh ironie, in Nederland kun je blijkbaar overal mee wegkomen.


Oratmangoen, R.
Beroep
: Huurling.
Ragnar tekent op de slotdag van de zomerse transferperiode van 2023 een huurcontract bij Fortuna Sittard tot het einde van het seizoen 2023/24. De 25-jarige aanvaller komt over van eerstedivisionist FC Groningen. Fortuna heeft ook een optie tot koop.

Ragnar speelt voor de winterstop weinig. In de weinige speeltijd die hij krijgt, kan hij ook niet het ongelijk van Danny Buijs aantonen, die hem uit de basis houdt.


Osch, van Y.
Beroep
: Bossche Bol.
Yanick tekent aan de start van het seizoen 2020/21 een tweejarig contract bij Fortuna (met een optie op een derde seizoen). De 23-jarige doelman komt over van (Jong) PSV. Hij speelde ook 38 duels voor jeugdelftallen van Oranje.

In Sittard-Geleen lijkt hij de opvolger van de vertrekkende tweede keeper Ažbe Jug te worden. Nou ja, als hij beter is dan Alexei Koșelev, dan staat hij natuurlijk gewoon onder de lat.

Aan de start van de competitie is Yanick inderdaad tweede keus achter Alexei Koșelev, maar de Moldaviër kan niet aanknopen bij zijn gebruikelijke niveau en raakt zijn plek onder de lat kwijt aan Yanick.

Yanick grijpt zijn kans met beide handen aan en wordt al snel de onbetwiste nummer een in het doel. In de zomerstop verlengt Yanick zijn contract tot de zomer van 2023 met een optie op nog een seizoen.

Het seizoen 2021/22 verloopt moeizamer voor Fortuna Sittard en Yanick. Hij maakt meer fouten dan in het afgelopen seizoen. In de winterstop haalt Michael Verrips als vervanger. Yanick dreigt naar het tweede plan te verdwijnen, maar een COVID19-besmetting bij Michael Verrips geeft Yanick een herkansing en die pakt hij met beide handen. Yanick is opnieuw eerste keuze.

Dat is hij ook aan de start van het seizoen 2022/23, maar als Fortuna de eerste drie competitieduels verliest en tien doelpunten incasseert, kost dat niet alleen trainer Sjors Ultee zijn kop. Ook Yanick verliest zijn basisplek aan Ivor Pandur. Ivor Pandur pakt zijn kans en dus is Yanick tweede keeper.

Omdat Ivor Pandur prima rendeert, komt Yanick niet meer aan spelen toe, waardoor de optie op een volgend seizoen in zijn contract vervalt. Yanick verlaat Fortuna Sittard op het einde van het seizoen.

Hij tekent een contract bij eerstedivisionist SC Cambuur.


Ospitalieri, M.
Beroep
: Italo-Belg.
Marco komt in de voorbereiding op het seizoen 2015/16 op proef meetrainen bij Fortuna. De Belg, die op meerdere posities uit de voeten kan aan de linkerkant, zit na twee seizoenen bij eerstedivisionist MVV zonder club.

Fortuna kan versterking aan de linkerkant gebruiken en contracteert hem kort na de start van de competitie.

Marco moet de strijd aangaan met Joeri Schroyen om de linksbackpositie. Die strijd verliest Marco, waardoor hij meestentijds bankzitter is. Pas als Ben van Dael (de opvolger van de ontslagen Peter van Vossen) experimenteert met Joeri Schroyen als linksbuiten komt er een plek vrij voor Marco als linksback, maar echt geslaagd kun je Marco’s seizoen niet noemen.

In het seizoen 2016/17 vertrekt Joeri Schroyen, maar haalt Fortuna met Stefan Aškovski een nieuwe concurrent van Marco. Mede omdat Stefan Aškovski lang op een werkvergunning moet wachten en Ben van Dael Askovski ook gebruikt als een linkshalf komt Marco aan veel speeltijd toe.

Als in de winterstop Stefan Aškovski verhuurd wordt en Sunday Oliseh het roer van Ben van Dael overneemt, wordt Marco’s positie in het elftal onomstreden. Zijn prestaties gaan vooruit. Op het einde van het seizoen tekent hij voor twee seizoenen bij.

In het seizoen 2017/18 is Marco opnieuw een vaste waarde op de linksbackpositie. Onder Sunday Oliseh is Marco duidelijk gegroeid in zijn rol. In de winterstop haalt Fortuna concurrent Michael Pinto. Toch blijft Marco eerste keuze, maar een vervelende hamstringblessure betekent wel dat Marco meer dan hem lief is buitenspel staat in de tweede helft van de competitie.

Desalniettemin levert hij een belangrijke bijdrage aan de promotie van Fortuna naar de eredivisie.

In de eredivisie in het seizoen 2018/19 moet Marco opnieuw de strijd aan met Michael Pinto en nu verliest hij die strijd. Marco start voor de winterstop meestentijds vanaf de bank. Dat verandert ook niet na de winterstop. Fortuna verlengt Marco’s aflopende contract niet.

Een nieuwe club vindt hij niet meteen. Pas in de winterstop vindt Marco onderdak bij URSL Visé, dat uitkomt op het derde hoogste Belgische niveau.


Ossouho, R.
Beroep
: tester.
Roland meldt zich aan de Sittardse poort aan het einde van het seizoen 2016/17. De Fransman traint de laatste week van de het seizoen mee. De 25-jarige aanvaller heeft een aflopend contract bij de Franse vijfdeklasser Olympique Saint-Quentin. Kan hij Sunday Oliseh overtuigen?

Nee, dat kan hij niet. Hij verkast naar de Franse vijfdeklasser FCM Aubervilliers.


Oudenhove, Van, P.
Beroep
: Peejee.
Pieter-Jan duikt tijdens de voorbereiding van het seizoen 2007/08 op in Sittard-Geleen. De selectie is dan al maanden rond, maar een tester is natuurlijk altijd leuk. Pieter-Jan is een rechtsback en een degelijke rechtsback heeft Fortuna al tien jaar niet meer gehad.

Pieter-Jan is afkomstig van eersteklasser Sint Truiden en debuteert in een oefenduel tegen Red Star Waasland.

Dat wordt geen succes, Pieter-Jan keert terug naar Sint Truiden.


Ouweland, van den, C.
Beroep
: Brabo.
Charlie is een aanvallende middenvelder die vlak voor aanvang van het seizoen 2007/08 de overstap maakt van Kerkrade naar Sittard-Geleen. Bij eredivisionist Roda JC komt hij niet aan de bak, in Sittard-Geleen wellicht wel.

Charlie mag aantonen dat hij een plek op het middenveld waard is. Dat lukt Charlie evenwel niet. Nimmer kan hij zijn stempel drukken op het Sittardse middenveld en dus verdwijnt hij al snel naar de reservebank waar hij niet meer van afkomt.

Het seizoen 2008/09 wordt nu alles of niets voor Charlie. Het wordt niet alles en ook niet niks, maar overtuigen kan Charlie opnieuw niet. Soms in de basis; vaak ook niet. Nee, we denken niet dat het wat wordt met Charlie.

Of toch? Charlie leeft namelijk helemaal op, op het einde van het seizoen als hij Bryan Linssen naast zich krijgt geposteerd. Deze opleving is voldoende voor een nieuw contract voor het seizoen 2009/10.

Het seizoen 2009/10 gaat in rook op voor Charlie als hij al vroeg in het seizoen langdurig geblesseerd raakt. Op het einde van het seizoen biedt Fortuna Charlie een nieuw contact aan, maar dat is op amateurbasis. Charlie is daar niet blij mee en vertrekt bij Fortuna Sittard.

Uiteindelijk duikt hij op bij eerstedivisionist RBC Roosendaal, waar hij een amateurcontract tekent.


Overhof, T.
Beroep
: Bekenaar.
Tomas maakt de overstap van Jong Fortuna naar het eerste elftal aan de start van het seizoen 2014/15. De middenvelder debuteert uit tegen NEC Nijmegen tijdens een 5-1 nederlaag. Het kan alleen maar beter dus!

Tomas is een van de winnaars – als die er al zijn – van Fortuna’s grootste nederlaag in de clubgeschiedenis: 1-8 thuisnederlaag tegen FC Emmen. Peter van Vossen treft maatregelen en Tomas krijgt zijn kans. Hij pakt die kans met beide handen aan en speelt in vrijwel alle duels in het restant van de competitie na die pandoering.

Toch is dat onvoldoende voor een profcontract. Tomas verlaat Fortuna en stapt over naar topklasser EVV uit Echt.


Overtoom, T.
Beroep
: eendagsvlieg.
Tom komt in de voorbereiding van het seizoen 2020/21 op proef meetrainen bij Fortuna Sittard. De 29-jarige middenvelder is einde contract bij eerstedivisionist NEC Nijmegen en zoekt een nieuwe club.

Fortuna zoekt versterking op het middenveld. Tom mag aantonen dat hij een versterking is. Dat lukt niet, want na een dag vertrekt Tom alweer.

In november tekent Tom een contract bij eerstedivisionist SC Telstar.


Özer, A.
Beroep
: Adler.
Aykut komt in de voorbereiding op het seizoen 2017/18 meetrainen bij Fortuna Sittard. Fortuna zoekt een tweede doelman achter Miguel Santos; Aykut een nieuwe club nadat zijn contract bij het Turkse Karabükspor, dat uitkomt in de Süper Lig, niet is verlengd.

De 24-jarige doelman met een Duits en Turks paspoort mag zijn kunsten komen tonen. En dat doet hij succesvol. Aykut tekent een contract voor een seizoen.

Hij wordt tweede keeper achter Miguel Santos in de competitie; eerste keeper in het bekertoernooi. Hij debuteert in het eersterondeduel uit bij VV Noordwijk, waar hij zijn doel schoonhoudt. Dat lukt hem ook in zijn tweede bekerduel tegen Go Ahead Eagles.

Vervolgens slaagt hij erin Miguel Santos te verdringen als eerste keeper, maar in zijn eerste competitieduel (opnieuw tegen Go Ahead) verdraait Aykut zijn knie en valt geblesseerd uit. Deze blessure houdt hem tot de winterstop buiten strijd.

Na de winterstop blijft Aykut eerste keuze, ook onder het nieuwe trainersduo Claudio Braga / Kevin Hofland. Zodoende levert Aykut een bijdrage aan de promotie van Fortuna Sittard naar de eredivisie.

Het levert Aykut een nieuw contract op voor het seizoen 2018/19. Fortuna neemt ook een optie voor het seizoen 2019/20 op in het nieuwe contract.

Aykut moet in het seizoen 2018/19 de strijd aangaan met Alexei Koşelev. Die strijd verliest Aykut, waardoor hij op het tweede plan raakt. Wel keept hij voor de winterstop alle duels in het bekertoernooi.

Na de winterstop daalt hij in de pikorde naar plek drie achter Ažbe Jug. Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Aykut en Fortuna Sittard.

Hij tekent bij de Turkse tweedeklasser Fatih Karagümrük.


Özyakup, O.
Beroep
: Zwarte adelaar.
Oğuzhan tekent begin september 2022 een tweejarig contract bij Fortuna Sittard. De 29-jarige Nederlandse Turk komt transfervrij over van Beşiktaş JK, waar hij tien jaar speelde. Fortuna zocht een creatieve middenvelder, de 43-voudig Turks international moet die rol op zich gaan nemen.

Oğuzhan ontpopt zich al snel tot onze beste middenvelder, wiens naam Julio Velázquez vast als een van de eersten op het wedstrijdformulier zet.

Toch hebben we het vermoeden dat Oğuzhan gedurende het seizoen nooit echt 100% fit is. Hij heeft last van een slepende achillespeesblessure, waardoor hij niet voluit kan spelen. Nadat Fortuna definitief veilig is, speelt hij ook niet meer mee.

In het seizoen 2023/24 is er weinig vooruitgang. Oğuzhan slaagt er voor de winterstop niet in langere tijd blessurevrij te geraken, waardoor hij zijn potentie niet kan waarmaken.