Navarro, J.
Beroep: (Guada)hortunees
Joaquin, beter bekend onder zijn roepnaam Ximo, tekent in september 2022 een contract tot de zomer van 2023 bij Fortuna Sittard met een automatische optie op nog een seizoen, mocht hij een minimaal aantal duels spelen in het seizoen 2022/23.

De 32-jarige Spaanse rechtsback komt op voorspraak van trainer Julio Velázquez. Fortuna zocht buiten de transferperiode een opvolger van de vertrokken Mickaël Tirpan. Ximo, die seizoenenlang in de primera división speelde (afgelopen seizoen bij Deportivo Alavés onder leiding van Julio Velázquez), is het antwoord.

Dat blijkt een prima antwoord, want als Dimitris Siovas geblesseerd raakt, zit Fortuna dun in de centrale verdedigers. Ximo blijkt een prima centrale verdediger, die zich in de basis speelt. Echter, als Dimitris Siovas terugkeert, raakt Ximo zijn basisplek ook weer kwijt.

Aangezien Ximo de concurrentiestrijd met rechtsback Ivo Pinto verliest, belandt hij op de bank. Daar komt hij in de tweede helft van de competitie nog maar sporadisch vanaf. Na een knieblessure, opgelopen thuis tegen Vitesse, kan er een streep door het restant van de competitie. Ximo haalt het benodigde aantal wedstrijden ter activering van de optie in zijn contract niet.

Hij verlaat Fortuna Sittard en tekent een contract bij de Spaanse derdeklasser Deportivo La Coruña.


N’dekre, E.
Beroep: Opvolger Drogba?
Elie komt aan de start van het seizoen 2016/17 op proef meetrainen bij Fortuna. De 24-jarige Ivoriaan speelt in de Letse Virslīga (hoogste niveau) voor FK Metta.

De spits is blijkbaar op zoek naar iets nieuws. Zal het Fortuna worden?

Nee, want na twee oefenduels tegen SVM en VV Sittard verlaat Elie Sittard-Geleen zonder contract. Elie tekent bij Yenicami AK, een ploeg die uitkomt in de hoogste divisie in Noord (Turks) Cyprus.


Nega, H.
Beroep
: Jeugdprodukt.
Henon maakte in het seizoen 2008/09 de overstap van de jeugdopleiding naar het echte werk. Nu afwachten of hij zal doorbreken.

Nee, dat gebeurt niet, want op het einde van het seizoen 2008/09 vertrekt Henon naar hoofdklasser EVV.


Nelson
Beroep
: Nelson Vieira Tavares da Veiga.
Nelson is na een mislukt avontuur bij het Ierse hoogsteklasser Sligo Rovers op zoek naar een nieuwe club. Het seizoen 2011/12 loopt op zijn einde en Fortuna speelt nog een paar oefenpotjes.

Het eerste duel is tegen FC Gulpen en Nelson wil zijn kwaliteiten laten zien. De rechtsbuiten mag 45 minuten laten zien of hij de opvolger van Danny Hoesen is. De week erop is hij er nog steeds bij als Fortuna oefent tegen De Ster.

Zijn verblijf bij Fortuna loopt op niets uit. Het duurt tot januari 2015 vooraleer Nelson weer voetbalschoenen aantrekt. Hij gaat spelen bij de Belgische derdeklasser KV Turnhout.


Nepomuceno, G.
Beroep: Bossche bol
Gevaro strijkt halverwege juli 2012 in Sittard neer. In het seizoen 2011/12 speelde hij dertien keer voor eerstedivisionist FC Den Bosch, waarin hij één keer scoorde. De komende tijd mag hij proberen een contract af te dwingen in de selectie van Willy Boessen.

Gevaro is succesvol. Hij tekent een contract voor een seizoen.

In het begin van het seizoen 2012/13 vernemen we niet veel van Gevaro. Hij zit op de bank en komt daar nauwelijks vanaf. Als we richting winterstop gaan, krijgt hij af en toe een kans, maar een echte doorbraak vindt niet plaats.

Toch mag hij een nieuw eenjarig contract tekenen. Willy Boessen ziet dus weldegelijk toekomst in Gevaro.

En terecht, want Gevaro is de revelatie van het seizoen 2013/14. Als een van de weinige spelers onttrekt hij zich aan de malaise die zich zo nu en dan meester maakt van Fortuna.

In de winterstop is er opmerkelijk nieuws: Gevaro tekent samen met Patrick N’Koyi een driejarig contract bij de Roemeense subtopper FC Petrolul Ploiești per 1 juli 2014. Hij dient wel zijn contract uit bij Fortuna.


Nieling, B.
Beroep
: Bewaker familienaam.
Bryant doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard (en eerder RKFC Lindenheuvel). Aan de start van het seizoen 2022/23 tekent de negentienjarige centrale verdediger, en kleinzoon van oud-Fortunadoelman Jan Nieling, zijn eerste profcontract bij Fortuna Sittard tot de zomer van 2023 met een optie op nog een seizoen.

Voor de winterstop komt hij niet in actie voor het eerste elftal van Fortuna Sittard. Hij werkt zijn duels af met Fortuna Sittard O21, waarmee hij najaarskampioen wordt. Tot speeltijd bij het eerste elftal komt Bryant niet.

Fortuna verlengt zijn contract op het einde van het seizoen wel tot de zomer van 2024 met een optie op nog een seizoen.

Aan de start van het seizoen 2023/24 traint Bryant mee bij het eerste elftal, maar het wordt duidelijk dat hij geen basisplek zal afdwingen. Fortuna en Bryant kiezen voor een verhuurperiode aan eerstedivisionist MVV Maastricht voor het seizoen 2023/24.

In maart 2024 licht Fortuna de optie in het contract van Bryan, waardoor hij tot de zomer van 2025 vastligt in Sittard.


Nieuwland, T.
Beroep
: Ti-Ta Tovenaar.
Thijs is een aanvaller en dat deed hij zo goed in de Fortunajeugdopleiding dat hem dat aan de start van het seizoen 2010/11 een plek bij de hoofdmacht oplevert. Nou ja, we verwachten dat Jong Fortuna voorlopig zijn deel is.

Dat blijkt inderdaad het geval, maar de club is desondanks dusdanig tevreden over zijn ontwikkeling dat Thijs een nieuw contract krijgt voor het seizoen 2011/12.

Aan spelen komt hij echter nauwelijks toe in het seizoen 2011/12.

In het seizoen 2012/13 verandert dat niet of nauwelijks en dus trekt Thijs in de winterstop zijn conclusies: hij gaat zich richten op zijn maatschappelijke carrière en neemt dus afscheid van Fortuna Sittard.

Hij stapt over naar hoofdklasser RKSV Bekkerveld.


Nijpels, C.
Beroep
: Pinokkio.
Cor start per 1 januari 1997 bij Fortuna als directeur algemene en financiële zaken. Cor komt over van Sphinx, waar hij hoofd financiële zaken was. Samen met voorzitter van het dagelijks bestuur Eric Bouwmeester en directeur Jacques Opgenoord (commerciële / technische zaken) krijgt hij de dagelijkse leiding over de club.

Als je Cor hoort praten, valt onmiddellijk op dat hij de klemtoon altijd achteraan in de zin legt. Zijn omgang met de pers en/of supporters is op zijn zachtst gezegd wat houterig. Dat wordt duidelijk als Cor wat vaker op de voorgrond treedt.

Een aanleiding daarvoor is het nieuwe stadion. Als de club het nieuwe stadion betrekt, wordt al snel duidelijk dat het in het stadion harder waait dan erbuiten. Cor heeft al snel het antwoord: valwinden, wat dat dan ook mag zijn.

Als Koningin Beatrix zegt dat “de leugen regeert” dan heeft ze het waarschijnlijk over Cor. Hij is niet vies van een leugentje om eigen bestwil (zo zou het buffervak leeg blijven).

Helaas is het bovenstaande allemaal kinderspel vergeleken met de andere schijnwereld die Cor in stand houdt. Samen met technisch directeur Jacques Opgenoord en onder auspiciën van de sinds 1998 nieuwe voorzitter Jules Coenen is Cor bezig om de club financieel om zeep te helpen, door de transferopbrengsten van onder andere Mark van Bommel, Patrick Paauwe en Fernando Ricksen structureel uit te gegeven (aan spelerssalarissen), terwijl het incidentele inkomsten zijn.

Alhoewel Jacques Opgenoord de drijvende kracht lijkt te zijn achter de financiële catastrofe, moet ook Cor hiervan tot in detail op de hoogte zijn geweest.

Als voorzitter Jules Coenen vooruitlopend op een structuurwijziging (ingang 1 januari 2002) in februari 2001 interim-directeur Theo Mommers aanstelt, komt de financiële chaos snel boven tafel. Het leidt tot het ontslag van Cor in maart 2001. Jacques Opgenoord moet in juni 2001 vertrekken. Het tweetal wordt ontslagen vanwege financieel wanbeleid. Cor vindt nieuw emplooi bij melkproducent Campina.

In het seizoen 2001/02 horen we dan voor het laatst nog iets van Cor. Theo Mommers heeft openbaar gemaakt hoe de club er financieel voorstaat en wat er allemaal gebeurd is in de laatste jaren. Cor geeft aan dat hij de cijfers niet herkent en er dus van uitgaat dat Theo Mommers de zaken verkeerd voorstelt of er zelf een puinzooi van heeft gemaakt.

Nee, schuldbewustzijn komt niet voor in Cors woordenboek.


Niňaj, B.
Beroep: Tijger van de Tatra
Branislav tekent aan de start van het seizoen 2018/19 een driejarig contract met een optie voor een vierde seizoen. De 24-jarige Slovaakse centrale verdediger komt over van eersteklasser KSC Lokeren. De eenvoudig Slovaaks international staat voor de lastige taak Perr Schuurs te doen vergeten.

Branislav wint de strijd met Kai Heerings om de plek centraal in de verdediging naast Wessel Dammers. Toch kan ook hij niet voorkomen dat Fortuna veel doelpunten incasseert voor de winterstop. Na de winterstop is Branislav een tijd geblesseerd, maar als hij fit is, speelt hij. De defensie blijft Fortuna’s Achilleshiel.

Ook in het seizoen 2019/20 is Branislav een vaste waarde centraal achterin. Eerst vormt hij een duo met Martin Angha; later met Wessel Dammers (als hij terugkeert van blessureleed). Met Wessel Dammers aan zijn zijde slaagt Branislav erin het lek te dichten achterin totdat COVID-19 een abrupt einde maakt aan het seizoen in maart.

In het seizoen 2020/21 raakt Branislav zijn basisplek kwijt vanwege enkele niet overtuigende wedstrijden aan de start van de competitie. Martin Angha grijpt zijn kans centraal achterin en houdt Branislav voorlopig op de bank.

In de winterstop kiest Branislav eieren voor zijn geld. Hij moet spelen om in beeld te blijven voor een plek in de EK-selectie bij Slowakije. Dat gaat niet lukken in Sittard-Geleen. Fortuna laat hem in de winterstop vertrekken.

Hij tekent bij de Roemeense hoogsteklasser ACS Sepsie OSK Sfântu Gheorghe.


N’Koyi, P.
Beroep
: Kinois.
Patrick komt in de aanloop richting het seizoen 2012/13 op proef meetrainen bij Fortuna. Zijn contract bij eerstedivisionist FC Eindhoven is niet verlengd. Fortuna heeft in de zomerstop haar hele voorhoede kwijtgespeeld en zoekt dus naar aanvallende versterking.

De Congolees staat te boek als een aanvaller dus beroepsmatig passen de puzzelstukjes.

Ook in de praktijk? Blijkbaar wel, want trainer Willy Boessen is tevreden over Patrick. Hij kan een contract tekenen.

En dat is maar goed ook, want hij wordt meer dan de stand-in van Prince Rajcomar die zijn draai maar niet kan vinden. Patrick wordt de eerste spits en betaalt dat vertrouwen uit in doelpunten. Hij is op weg om topscorer te worden van Fortuna in het seizoen 2012/13 en dat wordt hij ook. Fortuna verlengt snel zijn contract voor het seizoen 2013/14.

In het seizoen 2013/14 is Patrick opnieuw belangrijk. Dat blijkt vooral op de momenten dat hij er niet bij is en Fortuna vrij tandenloos acteert.

Helaas is hij langdurig uit de roulatie voor de winterstop na een aanslag van een Maastrichtenaar in de derby. Hopelijk blijft hij heel na de winterstop en doet hij wat hij zo vaak deed in het seizoen 2012/13: scoren.

In de winterstop is er opmerkelijk nieuws: Patrick tekent samen met Gevaro Nepomuceno een driejarig contract bij de Roemeense subtopper FC Petrolul Ploiești per 1 juli 2014. Hij dient wel zijn contract uit bij Fortuna.

In de voorbereiding op het seizoen 2016/17 komt Patrick zijn conditie op peil houden bij Fortuna. Hij traint mee en speelt zelfs mee in een oefenduel tegen SG Wattenscheid. Even later verlaat hij Fortuna weer om op proef te gaan spelen bij eerstedivisionist MVV, waar hij ook een contract tekent.

In februari 2018 keert Patrick terug na een mislukt avontuur bij Dundee United. Opnieuw komt hij zijn conditie op peil houden in Sittard-Geleen op zoek naar een nieuwe club. Die nieuwe club wordt de Indonesische hoogsteklasser Madura United FC.


Normann, R.
Beroep
: geblesseerde testspeler.
In de winterstop van het seizoen 2000/01 gaan Frans Thijssen en zijn mannen op trainingskamp in Spanje. En daar meldt zich ook Runar. Deze Noorse middenvelder staat onder contract bij premierleagueclub Coventry City FC, maar krijgt daar nauwelijks speeltijd.

Dus komt hij op proef naar Fortuna. Maar wat blijkt? Runar is geblesseerd en kan dus helemaal niet meetrainen! Frans Thijssen kan er niet mee lachen en stuurt Runar per omgaande post terug naar Coventry.


Noslin, T.
Beroep
: komeet.
Tijjani tekent in augustus 2021 een driejarig contract (met een optie op een vierde seizoen) bij Fortuna. De 22-jarige aanvaller komt over van eerstedivisionist TOP Oss dat hem twee maanden eerder had overgenomen van hoofdklasser DHSC.

Tijjani lijkt het eerste seizoen te moeten acclimatiseren, maar dat gaat vrij snel, want hij speelt vrij vaak. Eerst als invaller, maar tegen het einde van het seizoen speelt hij zich in de basis. Tijjani kan dus tevreden terugkijken op zijn eerste seizoen, waarin hij 24 eredivisieduels speelt.

Tijjani maakt een prima voorbereiding op het seizoen 2022/23 mee, waarin hij de nodige progressie laat zien. Hij start de competitie in de basis, maar valt daar ook weer geregeld uit. Hij zit dus een beetje tussen bank en basis in, maar de potentie om door te groeien richting een basisspeler is er duidelijk.

In februari 2023 verlengt hij zijn contract tot de zomer van 2026.

In het seizoen 2023/24 stelt Tijjani zich ten minste tien eredivisietreffers ten doel. In de winterstop staat de teller op drie. Tijjani laat zijn (niet geringe) kwaliteiten zien, maar niet constant. Tot frustratie van trainer Danny Buijs die Tijjani op allerlei manieren uitdaagt, zich maximaal te ontwikkelen.

Meer treffers komen er niet, want in de winterstop verkast Tijjani naar de Serie A. Hellas Verona FC huurt hem van Fortuna tot de zomer van 2024 (met een verplichte koopoptie). In 2021 speelde Tijjani nog in de hoofdklasse; in 2024 in de Serie A. Het is snel gegaan.

Fortuna ontvangt, naar verluidt, 3 miljoen euro van Hellas Verona FC.


Novakovich, A.
Beroep: goalgarantie.
Andrjia komt aan de start van het seizoen 2018/19 op huurbasis (voor een seizoen) over van Reading FC. De aanvaller speelde het afgelopen seizoen bij eerstedivisionist SC Telstar, waar hij topscorer werd.

De 22-jarige Amerikaanse international met ook een Brits paspoort moet in de eredivisie gaan concurreren met Finn Stokkers.

Andrija wint die strijd met Finn Stokkers en wordt eerste spits. En hij verzaakt niet. Al snel heeft hij vier doelpunten gescoord, maar dan gooit een teenblessure roet in het eten, die hem ruim een maand buitenspel zet. Voor de winterstop scoort hij niet meer.

Na de winterstop loopt de teller op tot negen en daarmee is hij Fortuna’s topscorer. Op het einde van het seizoen keert hij terug naar Reading FC, maar daar blijft hij niet, want Reading verkoopt Andrija aan Serie B-club Frosinone Calcio.


Nuijen, J.
Beroep
: messias.
Jos raakt in het seizoen 1999/00 betrokken bij Fortuna Sittard. Hij is mede-eigenaar van hypotheekverstrekker Wagner&Partners. Jos koopt een stuk grond in de Bedrijvenstad Fortuna. Het welslagen van zijn investering wordt daardoor mede afhankelijk van het succes van Fortuna Sittard dat zich ook in de bedrijvenstad heeft gevestigd.

Bovendien financiert hij de aankoop van enkele spelers, in de hoop dat hij zijn graantje kan meepikken mochten die spelers later doorverkocht worden. Als klap op de vuurpijl besluit Jos met zijn bedrijf sponsor te worden van het Fortunastadion dat vanaf dan het Wagner&Partners Stadion gaat heten.

In het seizoen 2000/01 komt de financiële chaos bij Fortuna aan het licht, als Jules Coenen vooruitlopend op een structuurwijziging Theo Mommers als interim-directeur aanstelt. Theo Mommers legt de financiële puinhopen bloot die Jacques Opgenoord en Cor Nijpels hebben opgebouwd onder auspiciën van Jules Coenen.

Theo Mommers ontslaat Jacques Opgenoord en Cor Nijpels, terwijl Jules Coenen verdwijnt als gevolg van de nieuwe structuur. Onderdeel van de nieuwe structuur is een raad van commissarissen die er per 1 januari 2002 komt. Jos wordt er lid van.

Jos zit voor ettelijke miljoenen in de club en heeft dus groot belang bij het overleven van de club. Hij wordt de facto financier van Theo Mommers‘ puinruimactiviteiten. Kort gezegd komt het er op neer, dat de club op dat moment eigenlijk van hem is. Als Jos wil, kan hij de stekker er elk moment uittrekken.

In het seizoen 2001/02 begint de lange weg naar het schuldenvrij maken van Fortuna Sittard. Goed nieuws voor Jos. De gemeente Sittard-Geleen besluit de club een zachte lening te verstrekken van 1,8 miljoen euro, waarmee de club weer even verder kan. Jos hoeft dus niet alles zelf te betalen.

Toch is deze overheidsinjectie niet voldoende om de club overeind te houden. Via niet-betaalde hypotheekrente en verdere gaten in de begroting loopt de schuld op het einde van het seizoen 2002/03 op naar het astronomische bedrag van 20 miljoen euro.

Gedurende dat seizoen onderhandelt Fortuna met MVV en Roda JC over een fusie. Op dat moment lijkt dat de enige manier waarop er nog iets van Fortuna gered kan worden.

Het is onduidelijk wat het standpunt van Jos is inzake FC Limburg, maar wellicht is dat ook voor hem een mogelijkheid om nog iets van zijn investeringen terug te zien.

Echter, FC Limburg blijkt onhaalbaar: de bestuurders komen er namelijk niet uit. Fortuna moet dus zelfstandig door en dan zet hij wellicht de belangrijkste daad voor Fortuna: hij ‘koopt’ de proflicentie voor Fortuna bij de licentiecommissie door garant te gaan staan voor alle tekorten die mogelijkerwijs ontstaan op de begroting 2002/03.

Theo Mommers verpakt de boodschap; Jos betaalt de rekening. En dus wordt er in het seizoen 2003/04 gewoon voetbal gespeeld in Sittard.

Theo Mommers vertrekt; Jos gaat de kar nu zelf trekken. De enige mogelijkheid om van de torenhoge schuld af te komen is een bestemmingsplanwijziging rond het Fortuna stadion. Als zich daar detailhandel mag vestigen, zijn er mogelijkheden om de schuld te saneren.

Jos klopt aan bij de gemeente en dat is de start van een jarenlange discussie. Ondertussen dicht Jos (samen met andere leden van de raad van commissarissen) de gaten op de fantasiebegroting.

In het seizoen 2004/05 geldt hetzelfde verhaal. De club blijft in gesprek met de gemeente, maar de bestemmingsplanwijziging ligt zo gevoelig in de gemeenteraad dat het onderhandelingsproces moeizaam blijft verlopen.†, ‡ Toch komt die wijziging er uiteindelijk wel in juni 2005.††, ‡‡, †††

Jos heeft ondertussen een groot gedeelte van zijn tegoeden bij Fortuna als verloren beschouwd, maar hoopt als nieuwe investeerder rond het stadion toch weer zijn graantje mee te kunnen pikken.

In het seizoen 2005/06 komt het tot een afronding van de schuldenproblematiek rond Fortuna. Het heeft nog wat politieke voeten in de aarde, maar uiteindelijk lukt het Jos en zijn companen in de raad van commissarissen om de schuldenlast tot nul te reduceren met als sluitstuk de verkoop van het stadion en de exploitatierechten van de ruimtes onder en rondom het stadion.

Aan het begin van het seizoen heeft Jos ook Pierre Wolk aangesteld als interim-directeur om de commerciële organisatie van de club op poten te zetten. Echter, Pierre Wolk vertrekt al snel vanwege een besmet verleden.

De positie van Jos als leidinggevende van Fortuna Sittard, hetgeen ook inhoudt goede relaties onderhouden met de gemeente, is dan onhoudbaar geworden. Gedurende het hele onderhandelingsproces heeft hij – in het belang van Fortuna en hemzelf – te vaak trucs uitgehaald die hem in het Sittardse gemeentehuis niet in dank worden afgenomen.

Jos besluit dan ook om op het moment dat alles in kannen en kruiken is terug te treden. En daarmee komt er per 1 januari 2006 een formeel einde aan de relatie tussen Jos en Fortuna Sittard.

Het waren roerige jaren en het is altijd lastig te voorspellen wat er gebeurd zou zijn als hij er niet was geweest. Een ding is zeker, als hij er niet geweest was en er was niet een andere ‘Jos Nuijen‘ opgestaan, dan was de club er vast niet meer geweest. En ‘Jos Nuijens’ op deze aardbol zijn dun gezaaid.

Jos zal dus de geschiedenis in gaan als de redder van Fortuna Sittard. De club mag de man eeuwig dankbaar zijn.

————-
Besluit op lange baan, club naar de maan
Wissel in stadion: club erin detail erin?
†† Stekker uit Fortuna? Voorkom euthanasie!
‡‡ Na raadsbesluit over en uit?
††† Failliet? Jammer Bjørn


Nys, P.
Beroep
: Genkie.
Pieter komt in de voorbereiding op het seizoen 2009/10 op proef meetrainen bij Fortuna. De twintigjarige verdediger staat onder contract bij eersteklasser KRC Genk, maar mag daar vertrekken.

Fortuna kan enige breedte in de verdediging wel gebruiken, dus komt Pieter in Sittard-Geleen kijken. En Pieter weet te overtuigen, want hij tekent een contract bij Fortuna.

Pieter krijgt niet meteen een basisplek, maar als er blessures komen in de loop van de competitie, krijgt hij toch zijn kans. Rechtsback, centraal achterin, of als verdedigende middenvelder, Nys scoort meestal wel een voldoende.

Toch is het niet genoeg voor een nieuw contract. Pieter vertrekt uit Sittard-Geleen en tekent een contract bij de Belgische tweedeklasser OH Leuven.