Kaçik, F.
Beroep
: Afdankertje.
Tijdens de laatste oefenwedstrijd van het seizoen 2006/07 mag Fatim komen opdraven. Fatim speelt bij Borussia Mönchengladbach en heeft een verleden bij Roda JC. Het zoveelste afdankertje dus uit de Oostelijke Mijnstreek.

In de barslechte wedstrijd tegen Almania kan deze aanvaller geen enkele indruk maken op wie dan ook. Doorsturen dan maar. Terug naar Borussia Mönchengladbach.


Kalis, D.

Beroep: Craig Bellamy look-a-like.
Dean is een jeugdprodukt van Fortuna Sittard en doet het eigenlijk niet eens zo slecht. Hij kroont zich meermaals tot topscorer en lijkt daarmee een grote toekomst voor zich te hebben. Echter, Dean is wat klein van stuk en dat maakt het er voor hem niet makkelijker op.

Op het einde van het seizoen 2011/12 mag Dean in de oefenwedstrijd tegen De Ster al eens aan het grote werk ruiken en scoort prompt. Het seizoen 2012/13 zal het seizoen worden waarin hij zich bij Jong Fortuna zal moeten gaan bewijzen.

Maar dat loopt uit op niets. Dean vertrekt namelijk in de winterstop bij Fortuna. Hij wil gaan spelen bij de Belgische vierdeklasser KFC Oosterzonen, maar blijkt niet speelgerechtigd (omdat hij al bij Fortuna bindende wedstrijden heeft gespeeld in het lopende seizoen) en dat bemoeilijkt zijn zoektocht naar een nieuwe club.

Aan de start van het seizoen 2013/14 tekent Dean bij de Belgische derdeklasser Patro Maasmechelen.


Kamp, op den, J.
Beroep
: Carsten Jancker look-a-like.
Aan de vooravond van het seizoen 2004/05 wordt Joep toegevoegd aan de A-selectie van Fortuna Sittard. Joep doorliep de Sittardse jeugdopleiding en mag als beloning nu ruiken aan het eerste elftal. Nou ja, voorlopig zal deze verdediger wel warm mogen draaien bij Jong Fortuna.

Niet dus, Joep grijpt zijn kans in het eerste als rechtsback en soms ook als verdedigende middenvelder of centrale middenvelder. Waar hij ook speelt, hij doet het – voor een debutant – prima.

Het tweede seizoen is – zoals valt te verwachten – een stuk lastiger. Op zijn inzet valt niks aan te merken, maar daar waar hij in zijn eerste seizoen veel krediet kreeg van Chris Dekker, is dat krediet om onduidelijke redenen in het tweede seizoen er niet. Nou ja, misschien brengt een nieuwe trainer in het seizoen 2006/07 beterschap?

Inderdaad, maar niet meteen. Het duurt even voordat Joep zijn kans krijgt centraal in de verdediging. Maar als die kans langskomt, grijpt hij die met twee handen. Samen met Žarko Grabovac vormt hij tot ieders verrassing een prima duo. Op het einde van het seizoen zijn alle twijfels over Joep weg. Joep is onze man in de verdediging. Of toch niet?

In het seizoen 2007/08 is Joep toch net even iets te vaak betrokken bij tegentreffers om nog te kunnen spreken van een geslaagd seizoen. Tuurlijk de rest van de ploeg helpt ook niet, maar Joep maakt een moeizaam seizoen door.

Op het einde van het seizoen eist hij een verbeterd contract. Zijn jeugdcontractje moet maar eens worden omgezet in een volwaardig contract. Fortuna trekt er niet aan en dus pakt Joep zijn biezen in Sittard-Geleen.

Hij wordt fysiotherapeut, tenzij er nog een andere profclub geïnteresseerd is in zijn diensten als voetballer. Blijkbaar niet, want Joep tekent bij hoofdklasser EVV uit Echt.


Kaplan, S.
Beroep
: Turks bloed.
Sancak krijgt in het seizoen 2001/02 als jeugdspeler een kans van trainer Hans Verèl in de A-selectie. Nou ja, een echte kans krijgt de linksback uiteindelijk niet (of is hij nog niet goed genoeg?), want hij speelt geen minuut. Het jaar 2002/03 moet dan maar zijn seizoen worden!

Dat zal best, maar dan toch niet in een shirt van Fortuna Sittard. Sancak kiest namelijk voor een Turks avontuur bij Malatyaspor, dat uitkomt in de hoogste divisie.


Kapuadi, S.
Beroep
: Parisien.
Steve meldt zich in juli 2021 op de trainingsvelden in Buchten. De 23-jarige centrale verdediger speelt bij de Slowaakse landskampioen AS Trenčín, maar mag daar blijkbaar vertrekken. Fortuna kan, na het vertrek van Dario Van den Buijs en Grégoire Amiot, verdedigende versterking goed gebruiken. Steve mag aantonen dat hij over de juiste papieren beschikt.

Dat lukt niet. Hij keert onverrichterzake terug naar AS Trenčín.


Karabulut, M.
Beroep
: Turks fruit.
Müslüm kwam op het einde van het seizoen 2006/07 ineens testen bij Fortuna Sittard. De Turkse aanvaller afkomstig van de Belgische tweedeklasser KVK Tienen was op zoek naar een nieuwe club, Fortuna naar een spits. Wordt het Müslüm?

Nee, want Müslüm wordt doorgestuurd en duikt op in Turkije waar hij een contract tekent bij tweedeklasser Yeni Kirsehirspor.


Karg, D.
Beroep
: Nauwelijks scorende spits.
Diego komt na afloop van het seizoen 2015/16 op proef meetrainen met de selectie. De aanvaller zit al een seizoen zonder club (in het seizoen 2014/15 was eerstedivisionist FC Eindhoven zijn laatste club) en wil zich dus bewijzen. Fortuna heeft nood aan aanvallers en geeft Diego dus een kans. Grijpt hij die?

Nee, hij wordt al snel te licht bevonden. Een nieuwe club vindt hij niet en dan hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Hij gaat studeren.


Karjalainen, R.

Beroep: goalgetter.
Rasmus tekent aan de start van het seizoen 2019/20 een vierjarig contract bij Fortuna. De 23-jarige Fins international komt over van de Finse hoogsteklasser KuPS en moet Fortuna’s nieuwe spits worden.

Dat wordt hij voor de winterstop niet, want Rasmus heeft tijd nodig zich aan te passen aan de eredivisie. Wat ook niet helpt is dat Rasmus vaak als buitenspeler wordt ingezet, terwijl hij een spits lijkt te zijn. In maart krijgt hij dan eindelijk een kans in de spits. Helaas voor Rasmus blijkt dat het laatste duel te zijn voordat covid-19 een einde maakt aan het seizoen.

In de voorbereiding op het seizoen 2020/21 lijkt Sebastian Polter en niet Rasmus de eerste keus te worden in de spits. Rasmus trekt zijn conclusies en tekent een huurcontract bij de Zweedse hoogsteklasser Örebro SK tot de zomer van 2021. In maart 2021 loopt Rasmus in Zweden een vervelende blessure op.

Hij krijgt een bal tegen zijn hoofd, waarbij zijn halsslagader geraakt werd. Het leidt tot een kleine bloeding, die gelukkig snel geconstateerd wordt. Het betekent wel dat Rasmus enkele maanden rust moet houden.

Rasmus herstelt van zijn malheur en meldt zich aan de start van de voorbereiding op het seizoen 2021/22 bij Fortuna Sittard. Duidelijk is wel, dat hij mag uitkijken naar een nieuwe werkgever. Dat lukt, want in juli tekent hij een contract bij de Zweedse tweedeklasser Helsingborg IF.


Kastrati, A.

Beroep: Kosovaar.
Arian doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Op 10 januari 2021 maakt de dan negentienjarige aanvaller zijn eerste minuten in het eerste elftal van Fortuna, uit bij SC Heerenveen.

In totaal zal hij tot zeven invalbeurten komen in zijn eerste seizoen bij Fortuna Sittard. Scoren lukt hem overigens niet. Hij wordt wel opgeroepen voor Kosovo O19 en maakt ook zijn debuut.

In juli 2021 tekent Arian zijn eerste profcontract bij Fortuna dat loopt tot de zomer van 2023. Op de slotdag van de zomertransferperiode verhuurt Fortuna Arian echter voor het restant van het seizoen aan de Sloveense tweedeklasser NK Jadran Dekani. Arian moet ervaring gaan opdoen.

Hij speelt er een half seizoen, waarna hij terugkeert naar Nederland. Fortuna leent Arian nu uit aan eerstedivisionist MVV dat ook een optie tot koop neemt op Arian. MVV licht die optie op het einde van het seizoen niet.

Arian keert dus terug naar Fortuna Sittard bij aanvang van het seizoen 2022/23, maar mag opnieuw uitkijken naar een nieuwe club. Ditmaal trekt Arian de Sittardse deur definitief achter zich dicht. Hij tekent in de Portugese Segunda Liga bij SC Farense, waar hij aansluit bij het O23-team.


Kaya, F.

Beroep: Rüştü wannabe
Ferhat traint vanaf de winterstop van het seizoen 2011/12 mee bij hoofdklasser SV Meerssen. Hij heeft een teleurstellende doortocht achter de rug bij de Belgische tweedeklasser R. Antwerp FC en heeft sindsdien geen club.

SV Meerssen is hem echter terwille en hij mag meetrainen om zijn conditie op peil te houden. En dat doet hij goed en vaak. Zozeer dat Roel Coumans de Turkse Belg in de smiezen krijgt en zijn kans schoon ziet om hem bij Fortuna binnen te loodsen. Immers, het contract van Fortuna’s vaste doelman Danny Wintjens loopt af en de club vindt hem te duur. Dan maar iets mindere kwaliteit voor de helft van het geld. Ferhat tekent voor één jaar.

Eenmaal bij Fortuna onder de lat maakt hij van zijn hart geen moordkuil en blijkt hij grootse dromen te hebben. De Turkse competitie is zijn doel en hij droomt van het nationale elftal. Het seizoen 2012/13 zal uitsluitsel geven of Fortuna inderdaad een potentiële topkeeper heeft binnengehaald.

Het antwoord op die vraag is een volmondig ‘ja’. De Fortunadefensie blijkt in het seizoen 2012/13 vrijwel onpasseerbaar en daarin heeft Ferhat een groot aandeel. De man zal wel niet al te lang in Sittard-Geleen blijven spelen. Op het einde van het seizoen wordt hij uitgeroepen tot speler van het jaar en Fortuna licht een optie in zijn contract waardoor hij ook in het seizoen 13/14 onder contract zal staan.

In het seizoen 2013/14 is Ferhat nog steeds een prima keeper, terwijl Fortuna het moeilijker heeft. Met een prima eindspurt haalt Fortuna opnieuw de play-offs en Ferhat levert daar zeker zijn bijdrage aan. Gaat de club erin slagen Ferhat voor langer vast te leggen?

Het antwoord is: ja. Ferhat blijft ook gedurende het seizoen 2014/15 en daar is in Sittard-Geleen iedereen erg blij mee. Helaas krijgt Ferhat het in het seizoen 2014/15 heel wat drukker in doel dan in de voorgaande jaren. Peter van Vossens nieuwe aanvallende tactiek, zorgt voor behoorlijke gaten in de defensie. Het is aan Ferhats uitstekende keeperswerk te danken dat Fortuna niet vaker zwaar onderuit gaat voor de winterstop.

Helaas voor Ferhat is hij onderdeel van het team dat de zwaarste nederlaag slikt in Fortuna’s geschiedenis: 1-8 thuis tegen FC Emmen. Na de winterstop meer van hetzelfde. Ferhat is, met Roel Janssen, de enige speler die zich goed staande weet te houden in een verder zwalkend elftal. Goed voor een nieuw eenjarig contract.

Ferhat begint moeizaam aan het nieuwe seizoen onder Peter van Vossen, maar hij herstelt zich weer vrij snel en haalt zijn gebruikelijke hoge niveau. Toch breekt er iets; Ferhat wil namelijk niet bijtekenen. Wellicht zijn het de aanhoudende financiële problemen die hem doen besluiten zijn contract niet te verlengen. Hij tekent een contract bij eerstedivisionist Helmond Sport.


Kazlauskas, C.
Beroep
: Jaap Stam look-a-like.
Gedurende de winterstop van het seizoen 2003/04 komt Charles op huurbasis over van eredivisionist NEC waar hij niet aan de bak komt. Charles is een Amerikaan die deel uitmaakt van een jeugdselectie van de Verenigde Staten.

In Sittard krijgt de centrale verdediger een half jaar de tijd om aan te tonen waarom NEC het niet goed gezien heeft. Ondanks redelijke prestaties, komt Charles toch niet in aanmerking voor een contract voor het seizoen 2004/05.

Fortuna stuurt hem dus terug naar Nijmegen, waar hij nog een éénjarig contract heeft. Maar Charles geeft onmiddellijk aan nooit meer voor eredivisionist NEC te willen spelen. Toch dient hij er zijn contract uit.


Keulen, M.

Beroep: vrouwelijke Marcos Evangelista de Moraes.
Het seizoen 2012/13 is het eerste seizoen dat Maartje het geel/groen van Fortuna Sittard verdedigt. Ze neemt steevast de positie van rechtsachter voor haar rekening, maar als ze kan (en mag) schuift ze door naar het middenveld.

Omdat Maartje over een prima voorzet beschikt vinden de voorwaartsen het geen probleem als ze bij tijd en wijle de rechterflank afdweilt. Ze zal zich wel wat nadrukkelijker moeten manifesteren, want een basisplaats lijkt er vooralsnog niet in te zitten voor haar.

Toch speelt Maartje tijdens een heleboel wedstrijden mee, voornamelijk als verdedigende middenvelder. Links en rechts lopen wat mensen blessures op en gaande het seizoen stoppen wat speelsters. Een ideale twaalfde dame dus!

Maar het seizoen 2013/14 draait uit op een sof. Maartje gaat haar geluk beproeven aan de andere kant van de wereld en denkt even niet aan voetballen. Als ze terugkomt, sluit ze weer bij het dameselftal aan, maar wordt nooit meer een vaste waarde.

Ze heeft in haar hoofd misschien al afscheid genomen, want vanaf het seizoen 2014/15 speelt Maartje voor RKVVL/Polaris.


Keulen, S.
Beroep: Jong van Gelaen.
Stijn doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna en sluit aan de start van het seizoen 2016/17 aan bij het eerste elftal. De verdediger komt echter niet aan speeltijd toe en trekt daar in de winterstop zijn conclusies uit.

Hij verhuist naar oberligist 1. FC Bocholt.


Khalouta, A.
Beroep: topspeler in de dop.
Voor aanvang van het seizoen 2012/13 komt Abdelaziz de Sittardse aanvalslinie versterken. Hij komt over van eredivisionist VVV Venlo. In Venlo heeft hij het echter nooit waar kunnen maken, omdat hij de overgang van de amateurs van SV Blerick naar Jong VVV Venlo niet helemaal goed heeft kunnen verteren.

Nu, met een trainingsjaar in zijn benen, moet het een stapje lager, in de Jupiler League, wèl lukken. De trainersstaf is alvast lovend over hem, anders word je niet getypeerd als ‘een type Danny Hoesen‘.

Abdelaziz blijkt een prima aankoop te zijn in het seizoen 2012/13. Halverwege het seizoen is hij clubtopscorer. Abdelaziz mag dan wel geen begenadigde voetballer zijn, hij heeft een neusje voor de goal en dat kan tellen in de eerste divisie.

In de tweede helft van het seizoen gaat het een stuk lastiger. De doelpunten vallen niet meer zo gemakkelijk en Abdelaziz gaat door een moeilijke periode. Trainer Wil Boessen blijft hem opstellen en op het einde van het seizoen ontworstelt Abdelaziz zich weer een beetje aan zijn crisis. De teller stokt uiteindelijk op 10 treffers (inclusief play-offs). In het seizoen 2013/14 zal hij moeten bevestigen.

Halverwege het seizoen 2013/14 is hij opnieuw clubtopscorer, ditmaal met 6 treffers. En dat zijn er toch een paar minder dan vorig seizoen. Nee, het loopt niet zo lekker als bij aanvang van het vorige seizoen. Abdelaziz is ook niet zeker van zijn basisplaats.

Na de winterstop verandert dat echter vrij snel. Hoogtepunt: drie treffers thuis tegen SC Telstar binnen vijf minuten: een clubrecord. Hij scoort uiteindelijk 15 doelpunten en kroont zich daarmee tot topscorer.

Zijn doelpunten blijven niet onopgemerkt. Er ontstaat de nodige belangstelling voor Aziz, wiens contract bij Fortuna afloopt. Hij tekent uiteindelijk bij eerstedivisionist VVV Venlo.

In de winterstop van het seizoen 15/16 meldt Abdelaziz zich weer aan de Sittarde poort. Hij heeft zijn contract bij de Roemeense hoogsteklasser Padurii Târgu Jiu doormidden gescheurd en zoekt een nieuwe club.

Fortuna heeft zojuist Soufian Moro zien vertrekken en kan dus aanvallende versterking gebruiken. Hij traint mee in de hoop een contract af te dwingen, maar Fortuna kan hem geen profcontract bieden. Hij tekent bij eerstedivisionist FC Den Bosch.

Een seizoen later komt Abdelaziz dan toch naar Fortuna. Hij tekent een eenjarig contract voor het seizoen 2016/17. Een succes wordt het echter niet.

Tweemaal komt hij in aanvaring met trainer Ben van Dael, die hem korte tijd schorst. Als hij in aanvaring komt met trainer Sunday Oliseh – die Ben van Dael in de winterstop vervangt – belandt Abdelaziz voor het restant van de competitie op het disciplinaire strafbankje.

In de zomer stapt hij over naar Moghreb Athletic Tétouan, een Marokkaanse hoogsteklasser.


Kidsclub Fortuniors
Beroep
: supportersopleidingsinstituut.
In oktober 2012 komt er een einde aan de roemruchtige funclub, die dertien jaar lang Fortunafans heeft opgeleid. Niet getreurd, de funclub wordt vervangen door de Kidsclub Fortuniors, die zich richt op iedereen beneden de twaalf jaar. Vak E is nog steeds de uitvalsbasis.


Kiekens, W.
Beroep
: Sinjoor.
In het seizoen 1998/99 kwam Wim het Sittardse rechterverdedigingsblok versterken. Wim was zojuist op de keien gezet bij R. Antwerp FC (dat uit de eerste klasse was gedegradeerd), waar hij tot persona non grata is uitgeroepen door het bestuur.

Het kan snel gaan, want een paar jaar voordien speelde Wim gewoon de Europacup II-finale op Wembley en was hij de gevierde man!

In zijn eerste seizoen in Sittard speelt Wim vrij weinig, blessures en Dorel Zegrean houden hem buiten de basis.

In het seizoen 1999/00 speelt hij veel vaker als rechtsback. Dat doet hij vrij sober en onopvallend. Als Wim al op de voorgrond treedt, dan heeft ie vast weer een bal in eigen doel getrapt of gekopt.

Het seizoen 2000/01 brengt hij grotendeels in de lappenmand door, na afloop van het seizoen loopt zijn contract af en moet hij Fortuna verlaten.

Dat gaat overigens niet zonder slag of stoot. Op het einde van het seizoen krijgt Wim te horen dat hij na de vakantie een nieuw contract kan tekenen, maar als hij terugkomt van vakantie komt Fortuna die belofte niet na (de tering moet naar de nering gezet worden).

Een half jaar zoekt Wim tevergeefs naar een nieuwe profclub en voor een amateurclub spelen mag ook al niet omdat hij geen overschrijving naar de amateurs heeft aangevraagd. En dus staat Wim een jaar buitenspel.

Bij de start van het seizoen 02/03 gaat Wim niet alleen spelen bij hoofdklasser IVS, hij keert ook terug bij Fortuna. Nu als trainer van de C-jeugd!


Kis, K.

Beroep: bronwater specialist.
Kevin komt in de voorbereiding op het seizoen 2013/14 op proef meetrainen bij Fortuna Sittard. De Belgische linksback speelde de twee voorgaande seizoenen bij de Belgische tweedeklasser KAS Eupen, maar heeft ook een verleden bij KRC Genk.

Hij debuteert in een Fortunashirt in een oefenduel tegen Fortuna Köln. Zijn oefenstage is succesvol, want hij tekent al snel een tweejarig contract.

Kevin start het seizoen in de basis als linksback, maar verliest op enig moment het vertrouwen van trainer Wil Boessen, die voor Sjoerd Linssen kiest. Maar omdat Sjoerd Linssen vrij snel geblesseerd raakt, keert Kevin terug in de basis. Een plek die Kevin vervolgens niet meer afstaat.

Een seizoen later is Kevin nog steeds een vaste waarde op de linksbackpositie voor Peter van Vossen. Echt overtuigen kan Kevin zelden. In de winterstop haalt Fortuna Joeri Schroyen terug en heeft Kevin een concurrent. Meestentijds spelen beiden en dweilen ze de linkerflank af.

Op het einde van het seizoen wordt Kevins aflopende contract niet verlengd. Kevin tekent bij de Belgische tweedeklasser KSV Roeselare.


Kisters, H.
Beroep: zelfstandige grensrechter.
Fortuna’s dameselftal weet zich omringd door diverse vrijwilligers. Eén van de mensen die hand- en spandiensten verricht is Harry. Hij neemt doorgaans de rol van grensrechter op zich en doet dat goed. Hij is overigens het enige staflid waaraan de spelersbus niet is besteed; dat duurt hem allemaal veel te lang. Hij rijdt zijn dames liever met eigen vervoer achterna!

Dat achterna rijden blijft beperkt tot slecht één seizoen, want als dochter Nancy Fortuna verlaat, stopt Harry als grensrechter.


Kisters, N.

Beroep: Ajax-fan.
Als er op het middenveld een handje moet worden toegestoken kun je altijd op Nancy rekenen. Maar juist op het middenveld zijn de plaatsen in het seizoen 2012/13 heel erg duur. Het zal dus een hele klus worden voor haar om tot voldoende speelminuten te komen.

En inderdaad, dat is het ook. Nancy vertoeft voornamelijk op de bank. Haar minieme fysiek speelt haar meer dan eens parten. Toch bedeelt de staf haar tijdens het seizoenseinde met een aantal basisplaatsen, vanwege de afwezigheid van anderen.

Desondanks verkiest Nancy meer speeltijd boven Fortuna en verkast naar het Heerlense Bekkerveld.


Klimek, D.
Beroep
: geblesseerde Königsblauwe.
Aan de vooravond van het seizoen 2000/01 maakt David de overstap van de jeugd van Schalke ’04 naar het eerste elftal van Fortuna Sittard. Een opmerkelijke overstap, maar deze linksback denkt bij ons meer kans te hebben op doorstroming naar het eerste elftal. Nou, dat moet de toekomst dan maar uitwijzen!

In zijn eerste seizoen horen we niets van David. Hij speelt in het tweede elftal.

In het seizoen 2001/02 lijkt zijn doorbraak nabij. Een vervelende hamstringblessure, waar twee weken revalidatie voor staat, houdt hem de rest van het seizoen buitenspel. Wat is er in hemelsnaam aan de hand? Niemand die het schijnt te weten.

In de voorbereiding van het seizoen 2002/03 sluit David weer aan bij de groep. Maar helaas, David raakt opnieuw geblesseerd. Ook het seizoen 2002/03 lijkt dan aan hem voorbij te gaan, maar tijdens de laatste competitiewedstrijden speelt hij weer mee. Blessurevrij deze keer. Is dat de opmaat voor het seizoen 2003/04?

Ja en nee. David begint blessurevrij aan het seizoen 2003/04, maar besluit na één competitieduel tot ieders verrassing zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Einde profcarrière van een beloftevolle speler die vanwege fysieke ongemakken nooit tot wasdom is kunnen komen.

Nou ja, einde profcarrière. Niet veel later tekent David een contract bij SG Wattenscheid ’09 in de Duitse Regionalliga. Misschien lonkt het profvoetbal toch nog.


Kocacinar, S.
Beroep: kampioen bal hooghouden.
Het verhaal gaat dat Willy Dullens technisch zó vaardig was dat hij zelfs al traplopend een bal kon hooghouden. Maar dat heeft nooit iemand objectief kunnen vaststellen. Dat geldt niet voor Shirley. Zij neemt al hooghoudend twee treden in de TV Limburg-studio tijdens een item dat wordt gewijd aan het kampioenschap van haar dameselftal.

Maar niet alleen in onze regio staat Shirley bekend vanwege haar technische bagage. Ze heeft op jonge leeftijd al bij heel wat clubs gespeeld en ook internationaal al één en ander laten zien. Aan haar om te tonen wat ze in haar mars heeft tijdens het seizoen 2012/13 als ze voor Fortuna’s dameselftal gaat spelen.

Tijdens de winterstop van het seizoen 2012/13 lijkt het erop dat ze Fortuna verlaat, omdat ze in ingaat op een aanbieding van het Turkse İdmanocağı Spor Kulübü. Getreuzel bij de instanties die moeten zorgen dat de papierwinkel tijdig in orde komt zijn er de oorzaak van dat Shirley haar Turkse droom mag opbergen. Of zag ze zelf op het laatste moment van de transfer af?

Hoe dan ook, de technische staf is blij dat Shirley Fortuna trouw blijft. Met haar als diepe spits lukt het om de bal vooraan vast te houden en de rest van het elftal te laten aansluiten. Ze is niet bij alle collega’s even geliefd, maar daar kan ze niet zo mee zitten. In het seizoen 2012/13 kroont ze zichzelf niet tot topscorer, maar komt tot 13 doelpunten, waarvan een aantal beslissende. Het zorgt er mede voor dat Shirley uitgroeit tot de chou-chou van het Sittardse publiek.

Naast veldvoetbal beoefent Shirley ook zaalvoetbal en speelt bij FSG, hetgeen de afkorting is van Fortuna Sittard Geleen.

Ook tijdens het seizoen 2013/14 komt Shirley niet aan de 20 doelpunten. Toch blijft ze het handenbindertje van weleer en geeft met haar acties Liv Aerts ruim baan richting doel. Haar waarde voor het team is evident en lijkt dat steeds meer te beseffen.

Voor het seizoen 2014/15 zal Shirleys rol nadrukkelijker komen te liggen op het scoren van goals, mede ingegeven door het vertrek van Liv Aerts. Maar dat wil, mede door het tegenvallende seizoen van Fortuna, niet zo erg lukken.

De carrière van Shirley lijkt dan ook een beetje voorbij en de motivatie om binnen de Fortuna-dames actief te blijven eveneens. Dat zorgt ervoor dat ze na drie seizoenen Fortuna de overstap maakt naar Geusselt Sport.


Kojic, L.
Beroep
: jeugdinternational.
Lazar meldt zich eind november 2017 in Sittard-Geleen. De achttienjarige middenvelder speelt voor de Servische vierdeklasser FC Brodarac, maar verschijnt op Fortuna’s radar vanwege zijn verrichtingen voor Servië O19. Lazar traint mee bij Fortuna in de hoop een contract af te dwingen en dat lukt.

In de winterstop tekent hij een contract bij Fortuna tot de zomer van 2022. Lazar debuteert in februari 2018 als invaller tegen FC Volendam. In totaal komt hij nog tot acht competitieduels. Een basisplek afdwingen lukt evenwel niet, ook al vanwege de beslommeringen met Servië O19.

Ook in het seizoen 2018/19 lijkt er geen basisplek voor Lazar weggelegd en dus kiest hij eieren voor zijn geld. Fortuna verhuurt Lazar aan de Servische hoogsteklasser FK Bačka gedurende het seizoen 2018/19.

Tenminste dat was het plan, maar in de winterstop blijkt dat Lazar weinig aan spelen toekomt en dus verruilt hij FK Bačka voor een andere Servische hoogsteklasser FK Radnik Surdulica. Fortuna verhuurt hem aan Surdulica tot de zomer van 2021.

Kojic speelt geregeld bij FK Radnik, maar in april 2019 loopt hij een beenbreuk op. Hem wacht een lange revalidatieperiode. Pas in mei 2020 maakt Lazar zijn rentree bij FK Radnik.

Op het einde van het seizoen 2019/20 stapt over Lazar naar FK Proleter Novi Sad, ook een ploeg uit de hoogste Servische klasse. Hij tekent er een vierjarig contract. Lazar verbreekt dus zijn doorlopende huurcontract bij FK Radnik, maar ook zijn nog twee jaar doorlopende contract bij Fortuna Sittard. Hij vertrekt transfervrij.

En zo komt er dus een teleurstellend einde aan zijn verblijf bij Fortuna Sittard.


Kolen, L.
Beroep: stagiaire.
Lizzy is één van de eerste stagiaires die vanuit Fortuna’s beloftenelftal haar opwachting mag maken in het eerste elftal. Lizzy speelt als flankaanvaller mee tijdens de oefenwedstrijd tegen de B1 van Almania. Haar troeven zijn snelheid en doelgerichtheid en legt deze vooralsnog op tafel bij het eerste dameselftal van VV Heksenberg.

De toekomst zal uitwijzen of ze goed genoeg is om de selectie van het eerste elftal te halen.


Koning, de H.
Beroep
: onbegrepen Koning.
De oud keeper van voornamelijk FC Twente komt bij het begin van het seizoen 2000/01 over van eredivisionist AZ, waar hij keepers- en assistent-trainer was. Hans wordt aangetrokken als assistent van Henk Duut maar wordt na diens ontslag in november 2001 tijdelijk gepromoveerd tot hoofdtrainer.

Tijdelijk, want als Frans Thijssen in december 2001 wordt aangesteld als trainer is Hans weer assistent.

In het seizoen 2001/02 herhaalt de ceremonie zich. Trainer Hans Verèl weg, Hans interim-trainer. Maar daar houdt de vergelijking op. Nu wordt Hans samen met Dick Voorn benoemd tot eindverantwoordelijke van het eerste elftal.

Echter, met de selectie valt uiteindelijk weinig eer te behalen, want ook Hans kan het tij niet keren. Fortuna degradeert in het seizoen 2001/02 onder zijn leiding.

Maar niet getreurd. Hans krijgt een herkansing in het seizoen 2002/03. Dat valt allemaal niet mee, want Fortuna staat al snel weer helemaal onderaan. Toch boekt het elftal na de winterstop progressie en komt van de hatelijke laatste plek af.

Maar in het seizoen 2003/04 zal het toch echt beter moeten qua rangschikking. Helaas komt daar niets van terecht. Fortuna bungelt halverwege het seizoen 2003/04 ergens onderaan de ranglijst. Hans schoffeert publiekelijk enkele spelers en dat wordt hem niet in dank afgenomen.

In de winterstop wordt duidelijk of Hans nog een toekomst heeft bij Fortuna. Nee, is het antwoord.

Hans vertrekt op het einde van het seizoen 2003/04 behoorlijk gefrustreerd over de gang van zaken in Sittard. Een nieuwe club vindt hij niet direct. In maart 2005 wordt hij trainer van eerste divisionist FC Dordrecht.


Kooistra, J.

Beroep: koffieboer.
Jeffrey duikt aan de start van het seizoen 2014/15 op bij Fortuna Sittard. Peter van Vossen mag een assistent meenemen en kiest voor de oud speler van FC Volendam, HFC Haarlem, SC Heerenveen, NEC, FC Groningen, Helmond Sport en RBC Roosendaal en oud trainer van Almere City FC.

Jeffrey was hoofdtrainer van eersteklasser VV WNC en wordt dus assistent-trainer in de eerste divisie.

Samen met eindverantwoordelijke Peter van Vossen en adviseur Willy Dullens vormt hij de technische staf van Fortuna Sittard. Naar verluidt organiseert Jeffrey de training. Als dat zo is, laat die training veel te wensen over, want de resultaten in het eerste seizoen zijn erbarmelijk. Fortuna eindigt als negentiende.

In het seizoen 2015/16 is er weinig beterschap. Het leidt uiteindelijk tot het ontslag van Peter van Vossen. Jeffrey stelt zich niet solidair en blijft bij Fortuna. Omdat Fortuna zeven weken nodig heeft om Ben van Dael aan te stellen als opvolger van Peter van Vossen, heeft Jeffrey de leiding bij zeven duels.

Hij kan het tij echter ook niet keren en keert terug naar zijn positie van assistent-trainer. Op het einde van het seizoen verlaat hij Fortuna.

In het seizoen 2016/17 zal Kooistra niet actief zijn op de voetbalvelden, maar vanaf het seizoen 2017/18 wordt hij hoofdtrainer bij de Wychense hoofdklasser VV Alverna. Die functie gaat hij overigens combineren met de functie van hoofdscout bij eredivisionist Sparta Rotterdam. In Rotterdam-West begint hij ook per 1 juni 2017.


Kool, R.
Beroep
: specialist in slecht opgestelde Roda muren.
Ruud maakt de overstap van eredivisionist FC Twente naar Fortuna aan de vooravond van het seizoen 1995/96. Fortuna is teruggekeerd in de eredivisie en Ruud moet de broodnodige eredivisie-ervaring overbrengen op het jeugdige Fortunaelftal.

In zijn eerste seizoen komt daar niet zo gek veel van terecht. Ruud moet duidelijk wennen aan het ‘niveau’. Als je in Twente een bal verkeerd krijgt aangespeeld, is degene die de pass geeft de klos. In Sittard zijn de meeste passes onzuiver en moet de aangespeelde speler maar proberen er het beste van te maken. Doet ie dat niet, dan krijgt hij de hoon over zich heen, niet de aangever.

En dat had Ruud in het eerste seizoen niet helemaal in de gaten en dus was hij niet populair.

Een seizoen later is er nog weinig verandering. Ruud speelt driekwart van de wedstrijden, maar is nog steeds niet de man van de toegevoegde waarde. En populairder is ie er in het seizoen 1996/97 ook al niet op geworden.

Het seizoen 1997/98 lijkt niet veel verandering te brengen, totdat de kalender 19 december aanwijst. Op deze dag bereikt Fortuna’s zondebok de cultstatus. Alles wat ie fout doet na 19 december 1998 wordt hem vergeven, met een verwijzing naar 19 december 1998.

Wat gebeurde er? Fortuna speelt de derby tegen Roda JC in Stadion de Baandert en komt 0-1 achter. Daarna lokt Roberto Lanckohr een rode kaart uit voor Sven ‘t Hart en de resulterende vrije trap draait Ruud onverwacht aan de eerste paal binnen. De Noordtribune ontploft en niemand heeft ooit nog een slecht woord over Ruudje gesproken.

Tja, zo kan dat gaan! Nu het publiek vierkant achter Ruud is gaan staan, blijkt hij ook beter te gaan spelen.

Het seizoen 1998/99 is misschien wel zijn beste in Sittardse dienst. Hij is zo populair dat hij ook al verschillende liedjes heeft, waarvan “Viva oh viva Ruud Kool” toch wel het mooiste is.

In het seizoen 1999/00 gaat het allemaal wat minder met Ruud en ook met Fortuna. De leeftijd begint een beetje op te spelen, maar het maakt niet uit. Ruud is en blijft populair. Remember 19-12-1998?

Nadat Ruud eerst te horen gekregen heeft dat er voor hem geen plek meer is in de selectie voor het seizoen 2000/01, krijgt hij uiteindelijk toch nog een contract.

Zijn beste tijd ligt nu duidelijk achter hem. Op het einde van het seizoen, verruilt hij Fortuna voor eerstedivisionist VVV Venlo. Een staande ovatie is zijn deel.


Koopmans, L.
Beroep
: Keeper.
Luuk tekent in juni 2023 een tweejarig contract in Sittard. De 29-jarige doelman had bij eerstedivisionist ADO Den Haag een aflopend contract en stapt dus transfervrij over naar Fortuna. Luuk moet de opvolger worden van Yanick van Osch, als reserve-doelman achter Ivor Pandur.

Luuk wordt inderdaad reserve-doelman achter Ivor Pandur, die elke minuut speelt in de eredivisie voor de winterstop. Luuk moet het doen met een basisplek in de eerste ronde van het bekertoernooi bij Sparta Nijkerk.


Koot, R.
Beroep
: Keeper.
Rowen doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en tekent aan de start van het seizoen 2018/19 een tweejarig profcontract. De achttienjarige keeper mag de komende jaren dus laten zien wat hij in zijn mars heeft.

In de eredivisie is derde keeper achter Alexei Koşelev en Aykut Özer. Speelminuten in de eredivisie zijn dus niet weggelegd voor Rowen, die zijn minuten maakt voor Jong Fortuna Sittard.

Vlak voor de winterstop raakt hij geblesseerd aan de meniscus in zijn linkerknie. Een operatie volgt, die hem voor de rest van het seizoen uitschakelt. Op het einde van het seizoen is hij er weer bij, maar zijn debuut maken in het eerste elftal zit er niet in.

In het seizoen 2019/20 is Rowen nog steeds van de partij. Nu is hij derde keeper achter Alexei Koşelev en Ažbe Jug. Zicht op speeltijd is er dus nog steeds niet en die komt er ook niet.

Fortuna verlengt Rowens aflopende contract op het einde van het seizoen niet. Hij tekent een contract bij eerstedivisionist Helmond Sport.


Körver, F.
Beroep
: De Körver.
Frans meldt zich aan de start van het seizoen 1959/60 als keeper van derdeklasser SV Schinnen bij Sittardia: hij wil keeper worden bij Sittardia.

Trainer Nic Heyenrath laat hem meetrainen en Frans mag blijven. Gedurende dat eerste seizoen maakt Frans zijn debuut en hij staat de plek onder de lat niet meer af.

Succesvol is zijn eerste seizoen bij Sittardia, dat in de eredivisie uitkomt, niet. Sittardia degradeert en Frans staat onder de lat als de grootste nederlaag ooit in de Sittard-Geleense historie wordt geleden. SC Enschede komt op bezoek in De Baandert en gaat winnen met 10-1. Sittardia degradeert dan ook.

In het seizoen 1960/61 is Frans een vaste waarde in de eerste divisie voor Sittardia, maar promoveren doet Sittardia niet. En dat terwijl Frans een aanbieding krijgt van eredivisieclub MVV. Frans kiest voor voetbal op het hoogste niveau en vertrekt naar Maastricht.

Frans keert in het seizoen 1980/81 als trainer terug bij Fortuna SC. Fortuna hikt al jaren tegen de eredivisie aan, maar het wil maar net niet lukken. Frans heeft het afgelopen seizoen bij FC Wageningen bewezen dat hij een kleine club dat laatste zetje richting eredivisie wel kan geven, dus hij mag het proberen.

In zijn eerste seizoen loodst hij Fortuna naar de vierde plek met attractief voetbal dat tweewekelijks steeds meer toeschouwers trekt. Promotie lukt evenwel niet.

Dat verandert in het seizoen 1981/82 als de club tweede eindigt achter Helmond Sport. Die tweede plek is ook goed voor promotie. Frans is daarmee de eerste trainer van Fortuna Sittard, die promotie naar de eredivisie afdwingt.

In de eredivisie presteert Fortuna Sittard uitstekend onder Frans in het seizoen 1982/83. Niks degradatiekandidaat, Fortuna wordt keurig achtste.

Het jaar nadien verloopt het in de competitie iets stroever, maar daar heeft niemand het over, want onder leiding van Frans bereikt Fortuna de bekerfinale die knullig verloren wordt tegen landskampioen Feyenoord. Fortuna plaatst zich dus voor het Europacup II-toernooi.

Vreemd genoeg zal Frans dat als trainer van Fortuna niet meemaken. Zijn contract wordt namelijk niet verlengd. Enkele spelers zijn ontevreden en Frans hoopt ook op een grotere ploeg. En zo komt er een einde aan de trainersperiode van Frans bij Fortuna, die uitermate succesvol was. Frans stapt uiteindelijk over naar eerstedivisionist DS’79.

Op het einde van het seizoen 2005/06 keert Frans opnieuw terug naar Fortuna. Hij wordt de nieuwe technische directeur van de club als opvolger van Fred van Barneveld. Frans krijgt de niet geringe taak om Fortuna weer sportief op de kaart te zetten, na de talrijke magere jaren als gevolg van de financiële crisis die Fortuna trof rond de eeuwwisseling.

Die taak voert Frans twee weken uit en dan heeft hij genoeg van trainer Rob Hutting. ‘Rob eruit, of Frans eruit’, dat is de boodschap die gedelegeerd commissaris Hans Erkens krijgt. Hans Erkens kiest voor Frans en dus wordt Frans op 68-jarige leeftijd trainer van Fortuna Sittard.

Dat begint allemaal vrij dramatisch. De resultaten zijn tegenvallend en niemand begrijpt ook maar iets van de tactische plannen van Frans. Die veranderen namelijk van wedstrijd tot wedstrijd. Iedereen krijgt de schuld (met name de supporters), aan Frans ligt het allemaal niet.

Na de winterstop verandert er ineens veel. Een paar versterkingen erbij en Frans krijgt de zaak aan het draaien. We missen zelfs op een haar een periodetitel. De supporters zijn plotsklaps geweldig. Nou ja Frans, is dat niet een beetje te opportunistisch?

Hoe dan ook, als je je beperkt tot het voetballende gedeelte, dan is er geen reden tot klagen. Frans neemt dus afscheid van het trainersvak met toch wel een opgeheven hoofd.

Hij zal betrokken blijven bij Fortuna, Frans gaat namelijk het scoutingapparaat van de club verbeteren en wordt ook praatpaal in de sponsorruimte.

In 2007/08 blijkt Frans niets veranderd. Opportunisme is nog steeds zijn drijfveer. Hij blijft Hans Erkens door dik en dun steunen en Hans Erkens heeft in de gaten dat die steun belangrijk is bij het realiseren van zijn doelstelling (fusieclub). Om Frans aan zich te binden paait hij hem met een tribunenaam. Vak C wordt de Frans Körver tribune.††

Alhoewel de ingebruikname van de nieuwe tribune uitloopt op een gênante vertoning (Hans Erkens deed zich niet de moeite om de mening van de supporters te peilen terwijl hij had toegezegd dat wel te doen), kan Hans Erkens niet meer stuk bij Frans.‡‡ Alles wat krom is aan de uitlatingen van Erkens (en dat is nogal wat) praat Frans recht. Precies wat Hans Erkens nodig heeft.

Als de aap dan in het seizoen 2008/09 uit de mouw komt (fusiebesprekingen), maakt Frans de zoveelste boog van 180 graden en gaat hij zich inzetten voor een onafhankelijk Fortuna. Wie het nog allemaal kan volgen, mag het ons uitleggen.

Het nieuwe bestuur van het Fortuna moet in het seizoen 2009/10 bezuinigen en het komt dan ook niet als een verrassing als er afscheid wordt genomen van Frans. Frans verdwijnt geruisloos van de bühne.

—————-
Licht op groen voor eerste winst
Geen prestaties, geen fans
†† No way FKT
‡‡ Maurice, diepgraefende column


Köse, O.
Beroep
: proefkonijn.
Osman komt in de voorbereiding van het seizoen 2009/10 op proef meetrainen bij Fortuna. De verdediger is afkomstig van het Turkse Kocaelispor, maar is daar, na de degradatie uit de süper lig, blijkbaar op overschot.

Hij speelt een oefenduel mee tegen SV Meerssen maar verdwijnt dan door de achterdeur. Die achterdeur leidt hem naar de Belgische tweedeklasser KVK Tienen, waar hij een contract tekent.


Koşelev, A.
Beroep
: doelman.
Alexei tekent in de voorbereiding van het seizoen 2018/19 een driejarig contract bij Fortuna Sittard. De 24-jarige doelman uit Moldavië (met ook een Roemeens paspoort) komt over van de Roemeense hoogsteklasser CSM Politehnica Iași.

De gewezen doelman van het nationale Moldavische elftal zal de concurrentie moeten aangaan met Aykut Özer voor de positie onder de lat.

Alexei wint dat duel en zal alle duels van Fortuna keepen voor de winterstop. Alexei is een goeie lijnkeeper, maar blijkt kwetsbaar als hij de doellijn verlaat. Desalniettemin voldoet hij aan de verwachtingen. Hij wordt ook de vaste keeper van Moldavië.

Alexei groeit in het seizoen uit tot een prima keeper. Hij moet tachtig doelpunten incasseren; zonder hem zouden het er veel meer geweest.

In het seizoen 2019/20 blijft Alexei sterk presteren voor Fortuna en Moldavië. Fortuna incasseert opnieuw een karrevracht aan doelpunten voor de winterstop (42), maar opnieuw geldt: zonder Alexei waren het er meer geweest. Na de winterstop staat het verdedigend beter, maar covid-19 maakt in maart een einde aan de pret.

Aan de start van het seizoen 2020/21 is Alexei opnieuw de onbetwiste eerste keuze, maar hij verliest die positie vanwege aarzelend ingrijpen al snel aan Yanick van Osch. Alexei belandt dus verrassend genoeg op de bank. Niet alleen bij Fortuna, maar ook bij Moldavië.

In maart 2021 trekt Alexei zijn conclusies en verkast hij naar de Japanse tweedeklasser Jubilo Iwata.


Koster, M.
Beroep
: ééndagsvlieg.
Michael kwam bij aanvang van het seizoen 2003/04 over van vierdeklasser EMS. Hij gaat spelen bij Jong Fortuna. Niets aan de hand zou je denken. Toch wel, zijn verblijf bij Fortuna duurt slechts één dag.

Na één dag komt deze spits erachter dat hij zijn voetbalcarrière niet kan combineren met zijn werk. Hij moet kiezen en kiest voor zijn werk. En weg is ie dus weer, na welgeteld één dag. Michael keert terug naar EMS.


Kotbani, B.
Beroep
: badredinho.
Badre maakt aan het begin van het seizoen 2009/10 de overstap van de jeugd naar het eerste elftal van Fortuna Sittard. De verdediger mag dus aan het echte werk gaan snuffelen.

Hoe langer het seizoen duurt, hoe meer speeltijd Badre krijgt van trainer Roger Reijners. Het levert Badre contractverlenging op voor het seizoen 2010/11, waarin hij de beoogde linksback zal zijn.

Maar dat wordt hij niet. Hij verliest het gevecht met Philippe Liard. Omdat de laatste continu geschorst is, komt Badre toch nog aan de nodige speelminuten. Goed genoeg voor nog een seizoen Fortuna.

Echter, dat gaat al vrij snel mis. Als tijdens de voorbereiding op het seizoen 2011/12 duidelijk wordt dat er opnieuw geen basisplek in het verschiet ligt voor Badre, heeft hij er genoeg van. Hij gooit de kont tegen de krib en stuurt aan op een breuk.

Fortuna accepteert dat en zo scheiden de wegen. Hij stapt over naar eersteklasser BSV Limburgia.


Kounenakis, N.
Beroep
: Griekse brekebeen.
In augustus 2001 duikt Nikos op, op de Sittardse trainingsvelden. Fortuna zoekt een verdedigende middenvelder en Nikos is dat van beroep, maar komt bij zijn werkgever RSC Anderlecht niet aan de bak. En niet goed genoeg voor Anderlecht wil nog niet zeggen dat je niet goed genoeg bent voor Fortuna!

Maar tijdens zijn oefenperiode komt de ware reden voor de weinige speelminuten boven water. Nikos is een brekebeen. Toch belet dat Fortuna niet, om met hem te gaan onderhandelen over een contract. Anderlecht is al akkoord, maar Fortuna en Nikos komen niet tot overeenstemming. De deal gaat dus niet door!

Niet veel later tekent hij een contract bij eredivisionist Roda JC.


Kourouma, M.
Beroep
: jeugdspeler.
Mo maakt aan de start van het seizoen 2017/18 de overstap van Jong Fortuna Sittard naar het eerste elftal. De negentienjarige aanvaller mag zijn talent tonen.

Op speeldag zeven maakt hij zijn debuut als invaller in de slotfase in het uitduel bij SC Telstar. Mo speelde dus mee tijdens Fortuna’s grootste uitoverwinning ooit, alhoewel de zes treffers op het moment dat hij inviel al op het bord stonden. Het blijkt dat seizoen zijn enige wedstrijd te zijn.

Het blijkt ook zijn enige wedstrijd ooit voor Fortuna te zijn. Op het einde van het seizoen vertrekt Mo naar zijn oude club: hoofdklasser Groene Ster.


Kouwen, van R.
Beroep
: Domstedeling.
Ruben meldt zich in juli 2021 op het trainingscomplex van Fortuna Sittard. De twintigjarige doelman speelt bij NEC O21. Fortuna wil er een derde keeper bij hebben, vooruitlopend op het vertrek van Joshua Wehking.

Ruben mag zijn kunsten komen tonen en kan overtuigen. Hij tekent een contract tot de zomer van 2022 met een optie op nog een seizoen en moet met Tom Hendriks uitmaken wie derde keeper wordt achter Yanick van Osch en Felix Dornebusch.

In de winterstop trekt Fortuna echter Michael Verrips aan en zakt Ruben nog een plekje in de rangorde. Bij gebrek aan perspectief, laat hij zich voor de rest van het seizoen uitlenen aan eerstedivisionist MVV Maastricht. Ook in Maastricht komt Ruben niet aan speeltijd toe.

Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Fortuna Sittard en Ruben. Ruben tekent een contract bij derdedivisionist GVVV uit Veenendaal.


Kozarac, S.
Beroep
: Bosniër.
Samir kwam in de voorbereiding op het seizoen 2008/09 meeballen in Sittard-Geleen. De verdedigende middenvelder is afkomstig uit Bosnië-Herzegovina, maar speelde louter voor Zwitserse profclubs (meest recentelijk: FC Wohlen, uitkomend op het tweede hoogste niveau). Nu dus op proef bij Fortuna en dat bevalt prima: Samir tekent een contract.

Aan de de start van de competitie is Samir basisspeler alhoewel hij enige moeite heeft om zich aan te passen. Bovendien pakt hij veel te veel gele kaarten. Op een gegeven moment heeft trainer Roger Reijners daar schoon genoeg van en kiest hij voor Gino Facenna.

Is dit het einde van het carrière van Samir bij Fortuna? Ja, dat is het. Fortuna gaat niet verder met Samir in het seizoen 2009/10. Samir vindt niet onmiddellijk een nieuwe club, maar tekent uiteindelijk bij de regionalligist SV Wilhelmshaven.


Kraan, van der P.
Beroep
: VdK Sport Consultancy.

Paul doet zijn intrede bij Fortuna in februari 2016. Fortuna zit dan in grote financiële nood, omdat de begroting van het seizoen 2015/16 dreigt te worden overschreden. Jo Abelshausen huurt Paul in als extern adviseur om puin te ruimen.

Dat gaat Paul eerst samen met algemeen directeur Joppe Sangen doen, maar laatstgenoemde wordt al snel op een zijspoor gezet, waardoor Paul het karwei alleen moet gaan oplossen.

Middels een aandelenuitgifte onder supporters en sponsoren komt er begin maart voldoende geld binnen om het seizoen uit te kunnen spelen en dus de KNVB op een afstand te houden.

Resteren er twee problemen. Hoe te voorkomen dat er komend jaar opnieuw een budgetoverschrijding komt? En wat te doen met openstaande schulden? Om het eerste probleem op te lossen, voert Paul een reorganisatie door, waarbij de nodige gedwongen ontslagen vallen onder het kantoorpersoneel.

Ter oplossing van het tweede probleem start Paul een crediteurenakkoord, waarbij schuldeisers genoegen moeten nemen met 40% van hun uitstaande schuld, die dan wel onmiddellijk uitbetaald zal worden. De crediteuren gaan akkoord, maar Paul vindt in juni niet het benodigde geld om schuldeisers 40% van hun schulden uit te betalen.

Dan resteert er maar een optie om Fortuna te redden: verkoop. Paul zoekt en vindt in juli een overnamekandidaat: Işitan Gün. Işitan Gün koopt de club en rondt het crediteurenakkoord af.

Paul blijft tot het eind van het jaar in dienst van Fortuna als algemeen directeur en alhoewel Işitan Gün in eerste instantie met Paul verder wil in 2017 op parttime basis, gebeurt dat uiteindelijk niet. Paul vertrekt per 1 januari.

Aan de start van het seizoen 2017/18 wordt hij algemeen directeur bij eerstedivisionist FC Den Bosch.


Krijgsman, D.
Beroep
: dikbetaalde klaploper.
Dennis stapt aan de vooravond van het seizoen 1999/00 over van eredivisionist Sparta naar Fortuna. Trainer Bert van Marwijk denkt dat hij Dennis – die een slechte naam heeft opgebouwd als het gaat om mentaliteit – wel aan het voetballen kan krijgen. We zijn benieuwd.

In zijn eerste seizoen maakt deze spits bitter weinig indruk. Als hij speelt, is dat vaak ongeconcentreerd en ongeïnspireerd. De weinige keren dat hij scoort, zijn het knappe doelpunten, simpele kansen (Roda thuis…) laat hij dan ook – consequent als hij is – gewoon aan zich voorbijgaan.

Bert van Marwijk vertrekt op het einde van het seizoen naar Feyenoord en zal moeten toegeven dat ie Fortuna met een waardeloze voetballer heeft opgescheept.

In het seizoen 2000/01 is er weinig beterschap. Dennis scoort wel Fortuna’s eerste competitietreffer in Nijmegen na 334 minuten. Ondanks die treffer ziet trainer Henk Duut het niet in Dennis zitten en als Fortuna het niet meer in Henk Duut ziet zitten, blijkt ook diens opvolger Frans Thijssen niet gecharmeerd te zijn van Dennis. Een eerste verbanning uit de selectie volgt.

Onder leiding van Hans Verèl gaat het in het seizoen 2001/02 alleen maar slechter. Dennis blijft maar zitvlees kweken en ook Hans Verèl straft Dennis disciplinair wegens onvoldoende inzet. Na het ontslag van Hans Verèl wordt deze schorsing overigens teruggedraaid.

Diens opvolger Hans de Koning stoort zich ook aan het wangedrag van Dennis. Er volgt weer een disciplinaire schorsing, maar ook dat baat niet. Wanneer kun je iemand eigenlijk ontslaan wegens werkweigering??? Geen idee.

Als Fortuna op het eind van het seizoen 2001/02 geen geld meer heeft om salarissen uit te betalen, is Dennis de eerste die klaagt: “Dit is niet leuk, want ik moet toch ook gewoon eten“. Zo’n hoog salaris en dan zoiets zeggen. Ongehoord. Waar komt die honger overigens vandaan? Dennis verbruikt toch helemaal geen energie?

Gelukkig staat ook hij op de “lijst van twaalf“. Uiteraard gaat ie nergens mee akkoord en dus komt ie op de “lijst van zes“. Om Dennis actief te krijgen moet je dus aan zijn geld komen. De lijkenprikker.

De arbitragecommissie stelt hem in het gelijk, maar omdat Fortuna weinig geld heeft, schiet Dennis daar niets mee op. Uiteindelijk komen Fortuna en Dennis een afkoopsom overeen. Dag Dennis!

Hij doet een poging eerstedivisionisten TOP Oss en FC Dordrecht van zijn kwaliteiten te overtuigen, maar dat lukt natuurlijk niet. Hoofdklasser De Treffers wil hem uiteindelijk nog wel hebben.


Kruijk, de E.
Beroep
: Kruijkezeiker.
In de winterstop van het seizoen 2005/06 komt Erik op proef spelen bij Fortuna Sittard. Erik is een spits die onder contract staat bij eredivisionist Willem II, maar die in Tilburg niet aan spelen toekomt. Hij speelde achttien interlands voor vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, maar zijn definitieve doorbraak laat op zich wachten, mede als gevolg van blessureleed.

Komt die doorbraak er in Sittard? Nee, want na één training blijkt dat Erik helemaal niet fit is en dus mag hij terug naar Tilburg.


Kruijsen, Q.
Beroep
: opvolger Scheelen.
Op de slotdag van de transferperiode in de zomer van 2012 slaagt Fortuna erin Quin op huurbasis vast te leggen. De middenvelder die onder contract staat bij eredivisionist VVV Venlo komt tot zijn recht op het middenveld.

En dat is een positie die Fortuna na het vertrek van Wouter Scheelen nog niet heeft weten in te vullen. De toekomst zal leren of Quin de speler is die we zochten.

Het antwoord op die vraag is ‘ja’. Quin past prima in het concept van Wil Boessen als aanvallende middenvelder en is een belangrijke pion in het succesvolle team dat Boessen heeft gesmeed.

Op het einde van het seizoen keert Quin echter terug naar huurbaas VVV Venlo, dat ondertussen gedegradeerd is naar de eerste divisie. Fortuna moet op zoek naar een vervanger en dat zal niet meevallen.


Kucz, T.

Beroep: Poolse Torwachter.
Tomasz meldt zich tijdens de voorbereiding op het seizoen 2019/20 bij Fortuna. De twintigjarige gewezen Poolse jeugdinternational staat onder contract bij 1. Bundesligist Bayer ’04 Leverkusen. Echter, de keeper komt daar niet aan speeltijd toe.

Ondanks dat Fortuna geen nood lijkt te hebben aan een vierde keeper, mag Tomasz toch komen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Onvoldoende voor een contract want na een weekje meetrainen verlaat hij Sittard-Geleen zonder contract.

Hij tekent bij de Portugese hoogsteklasser Vitória Sport Clube.


Kuijer, C.

Beroep: zusje van Gwen.
Als Fortuna binnen zijn damestak met een belofteteam start, is Carmen van de partij. Daar waar ze aanvankelijk traint met andere talenten, mag ze in november meespelen met ‘het eerste’ waarvan ook grote zus Gwen deel uitmaakt. In competitieverband komt Carmen niet uit voor Fortuna, maar voor het Beekse Caesar. De toekomst zal uitwijzen of Carmen een eendagsvlieg of een blijvertje is.

Bij de samenstelling van de selectie voor het belofte-elftal wordt duidelijk dat Carmen niet overstapt naar Fortuna. Vooralsnog blijft Gwens zusje dus een eendagsvlieg.


Kuijer, G.

Beroep: nichtje van Servé.
Samen met al die andere dames komt Gwen voor aanvang van het seizoen 2012/13 over van RKTSV om voor Fortuna Sittard te gaan spelen. En dat wekt in haar familie allicht bevreemding. Immers, als het aan oom Servé had gelegen was Fortuna met Roda JC gefuseerd tot Sporting Limburg. Maar dan had Gwen misschien wel namens de fusieclub ballen in de kruising geschoten met haar gevreesde rechterbeen.

Tijdens het Paasweekend slaat het noodlot echter toe voor Gwen en loopt ze een vervelende blessure op. Het is maar zeer de vraag of ze tijdig fit is voor het seizoen 2013/14, want een operatie is noodzakelijk.

En nee, dat is ze niet. Tijdens het seizoen 2013/14 staat Gwen aan de kant en dat maakt haar gemoedstoestand er niet beter op. Dan maar richten op het seizoen 2014/15?

Inderdaad en dat wordt meteen Gwens laatste seizoen in het geel en groen. Zij stopt en vertrekt naar FC Eindhoven, eveneens uitkomend in de Topklasse.


Kuperus, H.

Beroep: keeper(strainer)
Harmen treedt aan de start van het seizoen 2021/22 in dienst als keeperstrainer bij het eerste elftal van Fortuna Sittard. Hij komt over van eerstedivisionist Go Ahead Eagles en wordt de opvolger van Patrick Creemers, die overigens ook bij het eerste elftal betrokken blijft. Harmen tekent een contract tot de zomer van 2022 met een optie op nog een seizoen.

Harmen zal zijn eerste seizoen, vanwege persoonlijke redenen, niet uitdienen. In november 2021 neemt hij al afscheid van Fortuna Sittard. Patrick Creemers neemt zijn taken waar. In januari 2022 tekent Harmen een contract als keeperstrainer bij eredivisionist FC Groningen.


Kurt, O.

Beroep: Totenkopf.
Okan sluit in de voorbereiding op het seizoen 2016/17 aan bij Fortuna. De 21-jarige Turkse middenvelder doorliep de jeugdopleiding van 2. Bundesligist FC Sankt Pauli, maakte er ook zijn debuut, maar ziet daar nu blijkbaar toch geen toekomst. Hij mag Ben van Dael overtuigen van zijn kwaliteiten. Dat lukt, hij tekent een contract voor een seizoen.

Okan begint in de basis, maar ergens halverwege de eerste competitiehelft verliest hij die plek. Ook de trainerswissel (Sunday Oliseh volgt Ben van Dael op in de winterstop) biedt geen soelaas en dus trekt Okan zijn conclusies. Hij laat in februari zijn contract ontbinden.

Aan de start van het seizoen 2017/18 tekent hij in de derde Bundesliga bij Fortuna Köln.