Haan, de R.
Beroep
: slachtoffer intifada.
In de voorbereiding op het seizoen 2004/05 komt Ralf een weekje op proef langs. De linkervleugelspeler is afkomstig van eredivisionist NEC en schopte het zelfs tot jeugdinternational. In Nijmegen vinden ze hem blijkbaar niet goed genoeg. In Sittard wel?

Dat blijft onduidelijk. Ralf blijkt namelijk niet helemaal okselfris te zijn begonnen aan de oefenperiode in Sittard. Een hamstringblessure speelt op en een ordinaire schop in een oefenduel tegen de Palestijnen van Hapoel Bnei Sakhnin doet de deur helemaal dicht.

Hij keert geblesseerd terug naar NEC en wordt uitgeleend aan eerstedivisionist FC Volendam.


Haas, S.
Beroep
: Zwitserse alp.
Samuel komt tijdens de voorbereiding op het seizoen 2009/10 op proef meetrainen bij Fortuna. Samuel is een verdediger die uitkomt voor de Zwitserse tweedeklasser FC Gossau, maar Fortuna is niet meteen op zoek naar een verdediger. Als hij in een oefenpot tegen OVCS dan ook nog geblesseerd raakt, is zijn stage snel afgelopen.

De Zwitser keert terug naar Zwitserland, waar hij tekent bij de derdeklasser SC Young Fellows Juventus.


Hadzhiev, K.
Beroep
: Spätzünder.
Kamen komt op de het einde van het seizoen 2015/16 meetrainen bij Fortuna. De 24-jarige Bulgaarse verdediger komt van regionalligist VfB Oldenburg, maar ziet daar geen toekomst (of de club niet in hem). Fortuna zoekt verdedigende versterking, dus mag hij op proef meetrainen.

Kamen voldoet en tekent aan de start van het seizoen 2016/17 een eenjarig contract met een optie op een tweede seizoen.

Kamen speelt zich in de basis, behoudens een korte periode vlak voor het ontslag van Ben van Dael als de prestaties slecht zijn. Onder Ben van Dael‘s opvolger – Sunday Oliseh – is Kamen weer een vast kracht.

Fortuna wenst de optie op een tweede seizoen te lichten. Kamen gaat niet akkoord, hij wil een hoger salaris. Club en speler komen niet tot een akkoord en dus verlaat Hadzhiev Fortuna op het einde van het seizoen.

Hij tekent in de Bulgaarse hoogste divisie bij PFC Beroe uit Stara Zagora.


Haeldermans, S.
Beroep
: kappersmodel.
Stijn komt aan het begin van het seizoen 2000/01 over van Lommel SK, dat zzojuist uit de eerste klasse is gedegradeerd.

Deze linkshalf valt in zijn eerste seizoen vooral op vanwege zijn “Totti” haarband. Nou ja, op het veld valt hij ook wel op, zijn spel kan in één woord worden samengevat: dramatisch. Hij staat een seizoen lang in de basis en raakt geen bal. Zijn niveau is te zielig voor woorden.

In het seizoen 2001/02 ziet Hans Verèl in hem de ideale stofzuiger op het middenveld. De prestaties zijn iets beter dan in zijn eerste seizoen, maar niet veel beter.

Het wordt pas echt gênant wanneer er een portret op TV komt van Stijntje. De leermeester van Stijntje is de vader van Luc Nilis. En die zegt gewoon: “Als Stijntje een kop groter was geweest, was hij net zo goed of misschien wel beter geweest dan Luc Nilis“. Als dat zo is, is er toch echt ergens iets goed misgegaan.

Het is niet verrassend als Stijntje zijn naam op het eind van het seizoen 2001/02 terugvindt op de “lijst van twaalf“. Stijntje besluit zijn doorlopende contract te verscheuren. Hij wil de club niet in financiële problemen brengen. Klasse!

Stijntje start een zoektocht, die hem langs verscheidene Italiaanse clubs voert. Maar zijn Italiaanse droom komt niet uit. Malatyaspor wil hem ook niet hebben, de naam van Fortuna valt zelfs even, maar het wordt uiteindelijk zijn oude club: eersteklasser Lommel SK.


Haine, R.
Beroep
: prof voor 25 minuten.
Roger wordt gedurende het seizoen 2000/01 overgeheveld van de jeugdopleiding naar het eerste elftal dat strijdt om lijfsbehoud in de eredivisie. De verdediger debuteert in de laatste (nacompetitie)wedstrijd van het seizoen 2000/01 als Fortuna zich al veilig heeft gespeeld. Zijn debuut duurt slechts 25 minuten, omdat hij geblesseerd uitvalt.

Deze blessure houdt hem een jaar aan de kant, dus ook het seizoen 2001/02 gaat aan Roger voorbij. En dat is vervelend, want zijn contract loopt af op het einde van het seizoen.

Fortuna besluit zijn contract niet te verlengen met als gevolg dat Roger niet verder komt dan 25 minuten in het eerste elftal. Het Maastrichtse Scharn,uitkomend in de derde klasser, is zijn volgende halte.


Halilović, A.
Beroep
: Kroatische Messi.
Alen tekent in juli 2023 een eenjarig contract bij Fortuna Sittard met een optie op nog twee seizoenen. De 27-jarige Kroatische middenvelder werd een geweldige toekomst toegedicht, stond onder andere onder contract bij FC Barcelona en AC Milan, maar kon nooit doorbreken op het hoogste podium.

Het afgelopen seizoen poogde de tienvoudig international zijn loopbaan te herlanceren bij de Kroatische hoogsteklasser HNK Rejika. Het werd geen succes, want na een half seizoen vertrok hij er al.

Fortuna geeft Alen een nieuwe kans.


Halim, Y.
Beroep
: jeugdproduct.
Yasinne maakt aan de start van het seizoen 2009/10 de overstap van de jeugd naar het eerste elftal van Fortuna Sittard. De middenvelder mag dus ruiken aan het echte werk. We moeten even afwachten of het bij ruiken blijft. Ja, daar blijft het bij. Yasinne komt niet verder dan Jong Fortuna.

In het seizoen 2010/11 is Yasinne nog steeds Fortunees. Wordt dit dan zijn jaar? Nee, ook onder Wim Dusseldorp kan Yasinne niet doorbreken, waardoor er een einde komt aan zijn Fortunaperiode.

Yasinne stapt over naar de Belgische vierdeklasser Excelsior Veldwezelt.


Halst, van J.
Beroep
: aanjager.
Jan kwam in november 2000 op huurbasis over van Ajax voor het restant van het seizoen 2000/01.

Het is nog steeds niet duidelijk hoe Fortuna het Ajaxsalaris van Jan kon betalen (zei Jacques Opgenoord niet een maand eerder dat de salarispost van Jan niet op te brengen was?). De schuldenberg die na afloop van het seizoen 2001/02 boven tafel kwam, geeft een indicatie.

Schijnbaar niet goed genoeg voor Ajax, maar toch zeker wel goed genoeg voor ons? Stofzuigen en de boel aanjagen op het middenveld zijn zijn voornaamste kwaliteiten.

Nou ja, uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat Jan niet alleen voetbalde bij Fortuna, hij leidde er ook de training! Frans Thijssen hield zich dan weer bezig met het uit de sloot halen van daar belande ballen.

Na een half jaartje hoofdschudden vertrekt Jan weer richting Amsterdam waar hij nog een doorlopend contract heeft.


Hamers, C.
Beroep
: geknakte bloemknop.
Cliff is een product van de Fortunajeugdopleiding. Hij speelt meer dan veertig jeugdinterlands en wordt ook uitgeroepen tot “Talent van het jaar” bij Fortuna.

Met hoge verwachtingen wordt de rechtsback in het seizoen 2000/01 aan het eerste elftal toegevoegd. Tot een debuut komt het nog niet, mede omdat hij veelal geblesseerd is.

Die blessures weerhouden hem ook van een debuut in het seizoen 2001/02. Aangezien zijn contract afloopt, lijkt daarmee een einde te komen aan een veelbelovende carrière die nog moest beginnen.

In eerste instantie krijgt Cliff te horen dat er voor hem geen nieuw contract meer inzit. Maar Fortuna komt daar op terug, want bij aanvang van het seizoen 2002/03 zit Cliff toch weer in de selectie, ondanks dat ie afgeserveerd was!

Hij kan toch weer een contract voor een jaar tekenen en maakt nu wel zijn debuut. Maar helaas, blessures spelen weer op en Fortuna besluit het contract van Cliff niet nogmaals te verlengen.

En zo maken blessures een einde aan een veelbelovende profcarrière. Met voetballen stopt ie overigens niet, eersteklasser GSV’28 is zijn volgende station.


Hamming, R.
Beroep
: goalgetter.
Ronald maakte gedurende het seizoen 1994/95 de overstap van eredivisionist FC Groningen (waarvan Pim Verbeek hem nog kende) naar Fortuna Sittard.

Fortuna was bezig het kampioenschap binnen te halen, maar zat wat dun in de spitsen. Zijn aankoop zou een schot in de roos blijken. In het restant van het seizoen scoort hij nog elfmaal: KAMPIOEN!!

Pim Verbeek ziet in Ronald echter geen eredivisiespeler en een vaste basisstek zit er dan ook niet in voor Ronald. Maar ondanks dat scoort hij in het seizoen 1995/96 toch twaalf doelpunten.

Het seizoen 1996/97 wordt opnieuw een deceptie voor Ronald. Dertien wedstrijden mag ie meedoen. Het levert twee treffers op.

Bij aanvang van het seizoen 1997/98 is er nog steeds geen beterschap. Pim Verbeek ziet het nog steeds niet zitten in Ronald en de Drent mag vertrekken. Eerstedivisionist BV Veendam toont interesse, maar godzijdank haakt Veendam af bij het horen van Fortuna’s vraagprijs van 68.000 euro.

Na drie verloren competitiewedstrijden neemt Bert van Marwijk het roer over van de weggehoonde Pim Verbeek en van Van Marwijk mag Ronald nergens heen. Ronald betaalt dat vertrouwen cash uit met twintig competitietreffers.

In het seizoen 1998/99 trapt Ronald er vijftien binnen en dat terwijl hij ook nog in de slotfase van de competitie door een blessure is geveld. Die blessure kost hem de bekerfinale. Wie weet wat er gebeurd was als hij erbij was geweest.

Het seizoen 1999/00 gaat de boeken in als één van zijn mindere jaren bij Fortuna. Het gaat minder met Fortuna en ook minder met Ronald (of is de causaliteit andersom?). Blessures worden steeds vervelender en talrijker. Ronald scoort slechts zeven competitietreffers.

Ook het seizoen 2000/01 begint slecht voor Ronald en Fortuna, maar na de winterstop scoort hij enkele cruciale treffers, die Fortuna’s eredivisiestatus overeind houden. Met zijn doelpunt op 13 april 2001 tegen NEC kroont hij zichzelf tot Fortuna’s topschutter aller tijden.

In het degradatiejaar 2001/02 scoort Ronald nog eens zeven maal, maar er is geen redden meer aan. Op het einde van dat seizoen lijkt er een triest einde te komen aan de gouden combinatie Ronald / Fortuna Sittard. Ook Ronald staat op de “lijst van twaalf“, maar hij gaat niet weg en bindt ook niet in. En dus komt hij op de “lijst van 6”: de spelers die een afkoopsom eisen van de club. De arbitragecommissie stelt Ronald in zijn gelijk.

Maar er is een groot verschil tussen gelijk hebben en krijgen, want Fortuna heeft geen rooie cent. Uiteindelijk tekent Ronald toch voor twee jaar bij tegen een zwaar gereduceerd salaris.

In het seizoen 2002/03 scoort hij zeventien maal. Dat brengt zijn competitietotaal voor Fortuna op 99 (tel je nacompetitie-, europacup- en bekerduels mee, dan zijn het er 135). Maar helaas, daar zal het bij blijven, want Ronald besluit Fortuna te verlaten.

Hij tekent een driejarig contract bij eerstedivisionist BV Veendam, hetgeen een terugkeer naar zijn geliefde Drenthe mogelijk maakt. En daarmee vertrekt hét Sittardse boegbeeld van eind jaren negentig. Sittard likt zijn wonden.

————
Hammi-Gol: 8,5 jaar in ons shirt, voor altijd in ons hart


Hansson, E.
Beroep
: Noorse Zweed.
Emil tekent in de zomer van 2020 een vierjarig contract bij Fortuna Sittard. De 21-jarige linker vleugelaanvaller komt over van 2. bundesligist Hannover’96. De gewezen jeugdinternational van Zweden en Noorwegen moet in Sittard-Geleen de belofte waarmaken die Hannover’96 en eerder Feyenoord in hem zagen.

Dat lukt Emil maar ten dele in het seizoen 2020/21. Emil speelt de meeste duels voor de winterstop maar niet alle duels als basisspeler. Hij pendelt voorlopig tussen basis en bank. Na de winterstop raakt Emil zijn basisplek kwijt aan de opbloeiende Mats Seuntjens. Emil moet zich dus tevreden stellen met invalbeurten, waarin hij het ongelijk van de trainer ook niet aantoont.

In het seizoen 2021/22 is Emil er nog steeds bij, maar hij kan de belofte niet inlossen. In de winterstop mag hij vertrekken. Emil tekent een contract bij eredivisionist Heracles Almelo.


Haren, van R.
Beroep
: Hoensbroeks slot op de deur.
Randy komt op proef meetrainen bij Fortuna in november 2012. Met het blessureleed van eerste keeper Ferhat Kaya wordt duidelijk dat Fortuna wat dun zit in de keepers.

Aangezien we buiten de transferperiode zitten, kan er geen speler worden aangetrokken die elders een profcontract heeft. Randy keept bij de amateurs van eersteklasser BSV Limburgia, dus geen probleem.

Wat wel een probleem is, is dat Randy niet kan overtuigen op de training. Randy keert dus snel terug naar BSV Limburgia.


Harries, C.
Beroep
: Welshman uit Birmingham.
Cian tekent vlak na de start van de 2019/20-competitie een huurcontract (met optie tot koop) bij Fortuna. De 22-jarige centrale verdediger uit Wales staat onder contract bij de Engelse tweedeklasser Swansea City FC, waar hij niet aan spelen toekomt.

Fortuna zoekt al een half jaar naar een vervanger van de geblesseerde Wessel Dammers. Eindigt de zoektocht bij Cian?

Niet echt, want Cian verwerft zich voor de winterstop geen basisplek bij Fortuna. De enkele malen dat hij speelt, laat hij geen sterke indruk achter. De tweede helft van het seizoen 2019/20 moet beter.

Zover komt het niet, want Cian kiest eieren voor zijn geld. Hij verlaat Fortuna en tekent een contract bij Bristol Rovers FC, dat uitkomt in League 1, het derde hoogste niveau in Engeland.


Heering, M.
Beroep
: clown in de koelkast.
Marco kwam gedurende het seizoen 1998/99 over van eredivisionist Willem II. Fortuna zocht een vleugelspeler als opvolger van Roberto Lanckohr en vond die in Marco. In zijn eerste halve seizoen speelt hij negen duels en scoort eenmaal.

De prestaties van Marco in de seizoenen 1999/00 en 2000/01 zijn identiek. Hij speelt ongeveer de helft van de wedstrijden mee. De rest van de tijd is hij geblesseerd en brengt hij door in de koelkast om zijn knie af te koelen.

Marco torst enige kilootjes te veel mee tijdens wedstrijden. Zou er een verband kunnen zijn tussen overgewicht en blessures?

In de wedstrijden die deze sfeermaker speelt, haalt hij tot ieders verbazing toch nog een aanvaardbaar niveau. Zijn taakopvatting in het veld luidt: spelen met de punt naar voren en diep penetreren.

Na het ontslag van Hans Verèl in het seizoen 2001/02 krijgt Marco zowaar een kans in de basis van Hans de Koning en die kans grijpt hij met beide handen! Maar dat duurt weer niet lang: blessures, blessures, blessures.

Na afloop van het seizoen 2001/02 zet Marco een punt achter zijn carrière. Het is mooi geweest! Hij wordt jeugdtrainer bij AGOVV.


Heerings, K.
Beroep
: Ajax Academy Club-lid.
Kai tekent aan de start van het seizoen 2017/18 een tweejarig contract bij Fortuna Sittard. De 27-jarige centrale verdediger komt over van regionalligist FC Homburg en moet in Sittard-Geleen de opvolger van Ferry de Regt worden.

Dat wordt hij niet, want nieuwkomer Wessel Dammers speelt zich in de basis. Kai maakt pas op speeldag zes zijn debuut als invaller in het thuisduel tegen Jong AZ. Kai moet zich voor de winterstop tevreden stellen met enkele invalbeurten.

Trainer Sunday Oliseh is duidelijk geen fan van Kai. Na het vertrek van Sunday Oliseh, hoort Kai er weer bij, maar een basisplek afdwingen lukt hem niet.

In de eredivisie in het seizoen 2018/19 gaat Kai de concurrentie aan met Branislav Niňaj voor het gat in de centrale verdediging naast Wessel Dammers, dat is ontstaan na het vertrek van Perr Schuurs.

Branislav Niňaj wint die strijd, maar na de winterstop raakt Wessel Dammers geblesseerd en speelt Kai het seizoen uit als basisspeler. Fortuna blijkt wel een gatenkaas na de winterstop.

Het aflopende contract van Kai wordt niet verlengd. Kai verkast naar North East United FC, dat uitkomt in de Indiase Super League.


Heijden, M. van der,
Beroep
: ongewenste tester.
Gedurende de afsluiting van het seizoen 2005/06 strijkt de ene tester na de andere neer in Sittard-Geleen. Eén van hen was Michael, die overbodig was geworden bij eerstedivisionist AGOVV.

Niemand weet wie Michael had uitgenodigd (misschien had ie zich wel zelf uitgenodigd?), maar Michael trainde een paar dagen mee. Dat werd geen succes.

Uiteindelijk vindt Michael onderdak bij hoofdklasser FC Lisse.


Heijnen, S.

Beroep: eeuwige glimlach.
Voorafgaande aan het seizoen 2012/13 plukt Fortuna Simone weg bij het Maastrichtse RKVVL/Polaris, maar ze heeft het lastig om een basisplek te bemachtigen. In de selectie van Fortuna’s damestak neemt Simone dus meestal plaats op de reservebank.

Maar dat weerhoudt haar er niet van steevast met een glimlach rond te lopen. En als ze speelt, dan struint ze vol overgave en met veel plezier het middenveld af.

Maar na een stroeve start en een aanpassingsperiode lukt het Simone tóch om een basisplek te veroveren. Totdat na de winterstop het noodlot toeslaat. In de wedstrijd tegen Oranje Nassau scheurt Simone haar voorste kruisband af. Einde seizoen 2012/13 en de start van een maandenlange revalidatie.

Uiteindelijk duurt het misschien wel langer dan verwacht, want het seizoen 2013/14 gaat aan Simone’s neus voorbij. En eigenlijk komt het nooit meer goed met Simone. Haar kruisbandletsel is dusdanig zwaar dat ze stopt met voetballen en zich richt op haar maatschappelijke carrière.


Heinrichs, J.
Beroep
: Kölnischer Dom.
Jürgen kwam in de winterstop van het seizoen 2006/07 op proef meetrainen. Fortuna kan wel wat versterking op het middenveld gebruiken en de luchtmacht was ook aan versterking toe. Jürgen beschikt over beide kwaliteiten.

Zijn stage wordt dan ook een succes. Hij stapt over van oberligist 1. FC Kleve naar Fortuna Sittard. En daar heeft niemand spijt van.

Jürgen blijkt een prima aanvallende middenvelder die mede verantwoordelijk is voor de progressie die Fortuna na de winterstop boekt. Prima aankoop dus.

Het seizoen 2007/08 verloopt teleurstellend. Jürgen kan nooit aanknopen bij zijn prestaties uit het vorige seizoen en verdwijnt al snel richting bank, waar hij eigenlijk ook nooit meer vanaf komt.

Fortuna geeft aan dat zijn aflopende contract niet verlengd zal worden (te duur), maar komt naderhand met een goedkoper contract en Jürgen tekent een nieuw contract voor het seizoen 2008/09.

Een prima keuze, want Jürgen is een van de smaakmakers in het nieuwe seizoen. Zijn rushes zijn gekend en zonder dat Fortuna nu meteen hoge ogen gooit in de competitie, speelt Jürgen zeer verdienstelijk. Toch verandert dat in de slotfase van de competitie. Jürgen raakt geblesseerd en als hij terugkeert heeft Bryan Linssen zoveel indruk gemaakt op het middenveld dat Jürgen op de bank verzeild raakt.

En dat heeft consequenties voor het seizoen 2009/10. Ook al vertrekt Bryan Linssen naar MVV, voor Jürgen is er geen plek meer. En zo eindigt zijn Fortunacarrière toch enigszins verrassend. Een nieuwe club vindt Jürgen niet meteen.

Moet Heinrichs zijn kicksen voorgoed in het vet laten staan? Nee, aan het begin van het seizoen 2010/11 duikt hij op bij NRW-ligist SV Bergisch Gladbach 09.


Helm, van der, P.
Beroep
: Bieringer.
Paul komt tijdens de afsluiting van het seizoen 2015/16 meetrainen bij Fortuna. De keeper is toe aan speeltijd en denkt daar bij zijn huidige werkgever (tweedeklasser Lierse SK) niet aan toe te komen. Dus zoekt hij een nieuwe club. Wordt dat Fortuna?

Ja, het wordt Fortuna, want eind juni tekent hij een eenjarig profcontract bij Fortuna. Hij moet met Leon ter Wielen uitvechten wie de vacature Ferhat Kaya invult.

Paul verliest die strijd, maar Leon ter Wielen keept niet foutloos. In het laatste duel voor de winterstop krijgt Paul dan zijn kans. Hij start in het thuisduel tegen FC Den Bosch, maar moet vier tegentreffers toestaan.

In de winterstop trekt Fortuna een nieuwe eerste keeper aan: Miguel Santos. Paul wordt derde keus onder de nieuwe trainer Sunday Oliseh. Paul ziet in dat hij weinig kans zal krijgen op speeltijd en laat zijn contract ontbinden.

Hij tekent bij derdedivisionist HBS.


Helwig, W.
Beroep
: houtbewerker.
Wil is al van kleins af aan met heel zijn familie Fortunasupporter als zijn klasgenoot van de lagere school Wil Meijers hem medio 2008, samen met John Veenstra, vraagt of ze met z’n drieën niet iets voor Fortuna kunnen betekenen.

Ondertussen is Hans Erkens in rap tempo de club aan het afbreken en dat gaat hem erg goed af. Alle drie leggen € 50.000 op tafel en vragen supporters zich hierbij aan te sluiten. Een gouden zet, zo blijkt later.

Samen met die supporters richten ze in december 2008 Trots op Fortuna (TOF) op, al blijft John Veenstra vanaf dag één op de achtergrond. Hoofddoelstelling van TOF is het revitaliseren van de club middels het brengen van meer kwaliteit op het veld. Uiteindelijk komt daar nauwelijks iets van terecht, want sportief gaat het bergafwaarts.

Desondanks verwerft het tweetal een enorme naamsbekendheid in de Westelijke Mijnstreek en ver daarbuiten en hun enthousiasme, liefde voor de club, vastberadenheid en het creëren van een gezamenlijke vijand (Hans Erkens / Stuurgroep Topvoetbal Limburg), trekt honderden mensen over de streep om lid te worden van TOF.

Drie jaar lang maken ruim 600 mensen maandelijks € 10 over naar de rekening van TOF en zorgen ervoor dat de club weer breed wordt gedragen in de Westelijke Mijnstreek en ver daar buiten.

Daar waar Wil Meijers vaak TOFs woordvoerder is, springt Wil Helwig bij waar nodig. Zijn no-nonsense stijl van presenteren, zijn ‘jongen-van-het-volk-voorkomen’ en aanstekelijke enthousiasme zorgen ervoor dat hij een graag geziene gast wordt rondom de club, al was dat niet zijn bedoeling tijdens zijn aantreden.

Zijn grootste verdienste is dat hij begin 2009 de bestuursleden Sjra Philippen en Jo Abelshausen ervan heeft weten te overtuigen om voor TOF te kiezen en niet in zee te gaan met de Stuurgroep Topvoetbal Limburg, geholpen door vele TOF-vrijwilligers, een niet-presterende stuurgroep en een schutterende gouverneur.

Na het opstappen van Hans Erkens als algemeen directeur in april 2009, ondersteunen Wil en Wil Meijers de bestuursleden Jo Abelshausen en Sjra Philippen in hun strijd tegen de KNVB. In juni 2009 treedt Wil namens Fortuna aan in Utrecht om via de rechtbank Fortuna’s licentie terug te krijgen. Voor deze beproeving slaagt Wil en hij neemt zich voor enige afstand te nemen.

Eind juli 2009 neemt hij wel plaats in het nieuwe interim-bestuur van de club (andere leden: Wil Meijers, Sjra Philippen, Jo Abelshausen en Jan Baggen) dat zich ten doel stelt een nieuw definitief bestuur te benoemen.

Dat lukt in oktober 2009. Wil neemt zitting in dit nieuwe dagelijkse bestuur van Fortuna, naast voorzitter Wil Meijers, Marcel Tinnemans en Chrétien Queis. Binnen Fortuna gaat hij zich bezighouden met het opzetten van ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ en meet zich een rol aan die beter bij hem past: de harde werker op de achtergrond.

Nadat Fortuna zich twee seizoenen ternauwernood en met behulp van enkele ex-Fortunezen die elders hun brood verdienen pas op de laatste speeldag veiligspeelt loopt het seizoen 2011/12 heel anders af.

Na afloop van de laatste wedstrijd steekt trainer Tini Ruijs het vuur aan het lont en destabiliseert hiermee de club. Onderhuids was de spanning al een half jaar te snijden, nadat Jo Abelshausen Jos Alberts in de organisatie had gedropt met als opdracht sponsoren te werven en de organisatie te professionaliseren. Taken die eigenlijk tot het bestuur behoren.

Tot grote frustratie van Wil, die juist dacht ook wat meer tijd te kunnen gaan besteden aan zijn familiebedrijf, dat het zwaar heeft in de crisis die Europa al enige tijd in haar greep heeft.

De uitspraken van Ruijs zijn indirect aanleiding voor een scheuring binnen het Fortunabestuur, maar het is juist Wil die zich altijd op de lange termijn van de club heeft gericht en zichzelf wegcijfert. De club heeft zulke mensen juist nodig, zeker in het seizoen 2012/13.

Echter, de scheuring is definitief. Het zittende dagelijkse bestuur (inclusief Wil) treedt af en wordt in oktober 2012 afgelost door de nieuwe directie onder leiding van Martin Masset.


Hempel, K.
Beroep
: tester.
Kamil komt in de voorbereiding op het seizoen 2010/11 meetrainen in Sittard-Geleen. Fortuna zoekt een linkspoot, Kamil is er zo eentje. Poolse Kamil komt over van de Poolse derdeklasser Motor Lublin en mag zijn kunsten tonen in Sittard-Geleen.

Dat wordt geen succes, want hij vertrekt met de noorderzon. Zijn nieuwe (Poolse) club is derdeklasser Miedź Legnica.


Hendrickx, J.
Beroep
: Jeune Diable Rouge.
Jonathan tekent aan de start van het seizoen 2012/13 een tweejarig contract bij Fortuna. De Belgische rechtsback komt over van eersteklasser Standard de Liège. Verder doorliep hij ook de jeugdrangen van de Rode Duivels.

Jonathan moet het gevecht aan met Fatih Turan om de rechtsbackpositie. Dat gevecht wint hij soms, maar meestentijds niet. Fatih Turan wordt de vaste rechtsback; Jonathan zijn doubleur.

In het seizoen 2013/14 ziet er vanwege aanhoudend blessureleed bij Fatih Turan goed uit voor Jonathan. Hij is eerste keus. Eventjes raakt hij die plek kwijt aan Jordie Briels, maar als ook die geblesseerd raakt speelt Jonathan vrijwel altijd voor de winterstop.

Echter, als Fatih Turan tegen het einde van het seizoen terugkeert van blessureleed, raakt Jonathan onmiddellijk zijn basisplek kwijt. Tot overmaat van ramp loopt hij ook nog tegen een langdurige schorsing op bij Jong Fortuna die effectief einde seizoen betekent.

In april 2014 geeft Fortuna te kennen de optie op contractverlenging in het aflopende contract van Jonathan niet te lichten. Jonathan vertrekt dus uit Sittard-Geleen en tekent een contract bij de IJslandse hoogsteklasser FH Hafnarfjörðu.


Hendriks, Th.
Beroep
: ongeduldige tester.
De tweede nieuwe naam voor het seizoen 2005/06 is deze Nijmeegse vleugelaanvaller. Einde contract bij eredivisionist NEC en op zoek naar een verlenging van zijn profcarrière. Was het vorig jaar Ralf de Haan die een weekje kwam testen; dit jaar mag Thijs gaan proberen het beter te doen dan zijn voorganger.

Na afloop van de testperiode zal Fortuna besluiten of hij wel of niet voor een contract in aanmerking zal komen. Hopelijk is Thijs topfit en vindt Fortuna in hem eindelijk de rechtsbuiten waar het zo naar op zoek is.

Benieuwd of hij er wèl in slaagt in de voorbereiding een Israëlische verdedigingsgordel open te breken. Het antwoord is nee. Alhoewel Thijs enkele weken in plaats van één week komt meetrainen/spelen test Fortuna hem uiteindelijk toch af, waarmee zijn profcarrière voorbij is.

Hoofdklasser Achilles ’29 is zijn eerstvolgende halte.


Hendriks, T.
Beroep
: doelman.
Tom is een doelman die de jeugdopleiding van Fortuna Sittard doorliep. Gedurende het seizoen 2020/21 komt hij terecht bij het eerste elftal van Fortuna, zonder aan spelen toe te komen.

Aan de start van het seizoen 2021/22 tekent hij een profcontract tot de zomer van 2022 met een optie op nog een seizoen. Aan spelen in het eerste elftal komt Tom niet toe in zijn eerste profseizoen. Hij is derde keeper.

Fortuna licht wel de optie in zijn contract, waardoor Tom ook in het seizoen 22/23 onder contract zal staan in Sittard. Ook in het seizoen 2022/23 is er weinig vooruitgang. Tom is nog steeds derde keeper, nu achter Ivor Pandur en Yanick van Osch.

Toch moet Tom indruk maken op de training, want in april tekent hij een nieuw contract tot de zomer van 2024 met een optie op nog een seizoen.


Hensgens, P.

Beroep: dames-manusje-van-alles
Met ingang van het seizoen 2012/13 beschikt Fortuna over een dameselftal. Samen met de spelerskern neemt de club ook de begeleidingsstaf over van het Terwinselse RKTSV. Aan het hoofd van deze staf staat Pierre. Pierre zit al sinds 1974 in het damesvoetbal en weet van de hoed en de rand. Dat is ook wel nodig, want bij Fortuna lijkt amper iemand te beseffen dat er ook nog dames in het geel/groen spelen.

Door zijn jarenlange ervaring in het damesvoetbal beschikt trainer Jannie Sangers middels Pierre over het extra paar handen dat een trainer doorgaans te kort komt. Shirts, scouting, de spelersbus, sponsoren, oefenwedstrijden, etc. Pierre regelt het allemaal!


Hermans, E.
Beroep
: brok degelijkheid.
Edwin komt aan de start van het seizoen 1997/98 over van MVV, dat promoveerde naar de eredivisie. De linksback heeft een PSV-verleden dus koopt Pim Verbeek hem.

Op dat moment zorgt dat voor enige beroering in Sittard, omdat publiekslieveling Robert Loontjes voor Edwin moet wijken. Die beroering verdwijnt snel, want Edwin blijkt in zijn eerste seizoen inderdaad beter te zijn dan Robert Loontjes.

In het seizoen 1998/99 is Edwin nog steeds de degelijkheid zelve. Alleen een doelpunt ontbreekt nog op zijn palmares. Wel haalt hij voor de tweede maal de verliezersmedaille op in de bekerfinale.

Het seizoen 1999/00 brengt weinig verandering. Edwin blijft die solide verdediger die ook nog eens alle 34 wedstrijden meedoet. Iedere club schijnt een probleem op de linksbackpositie te hebben, maar wij niet, want wij hebben Edwin.

Dat kunststukje herhaalt hij in het seizoen 2000/01. Toch wordt zijn niveau minder; net als dat van Fortuna. Pas in zijn vijfde Fortunaseizoen scoort Edwin zijn eerste officiële treffer voor Fortuna. En dan was dat ook nog een rebound van een zelf gemiste penalty bij een 7-0 voorsprong tegen EHC in de beker.

Na al die jaren kun je concluderen dat Edwin één vreemde eigenschap heeft. Hij speelt namelijk zo goed of zo slecht als het elftal speelt. En dus beleeft hij zijn persoonlijk slechtste seizoen bij Fortuna in het jaar dat de club degradeert: het seizoen 2001/02.

Net op dat moment loopt zijn contract af. En wie wil hem nu nog hebben? Eredivisionist De Graafschap!

Maar twee – niet al te succesvolle – jaren later keert Edwin gewoon weer terug naar Fortuna. Hij moet met zijn schat aan ervaring leiding gaan geven aan het jeugdige Fortuna dat in het seizoen 2004/05 de weg naar boven wil inslaan. Mede vanwege blessureleed kan hij zijn stempel zelden op de ploeg drukken.

Zijn tweede seizoen sinds zijn terugkeer verloopt opnieuw teleurstellend. Edwin begint als centrale verdediger maar wordt op een gegeven moment toch weer linksback als Ronald Dassen een linie terugschuift.

Maar voor de linksbackpositie is Edwin toch wat te traag en leiderschapskwaliteiten op het veld toont hij ook niet. Buiten het veld toont hij zich wel. Als de resultaten slecht zijn, loopt hij daar niet voor weg. Dat prijst hem.

In het seizoen 2006/07 – zijn laatste contractjaar – lijkt een plek op de bank zijn deel. Edwin lijkt zich daar ook bij neer te leggen, waardoor zijn carrière als een nachtkaars uit zal gaan, maar dan gebeurt er op de slotdag van de transferperiode iets opmerkelijks: eredivisieclub Willem II neemt hem over van Fortuna.

Hij moet in Tilburg de jonge selectie van de broodnodige ervaring voorzien. Dat was ook de bedoeling in Sittard-Geleen toen hij terugkeerde bij Fortuna, maar daar kwam niets van terecht. Waarop Willem II dan nu baseert dat het in Tilburg wel gaat lukken is dan ook een groot vraagteken.

Hoe dan ook, Edwin vertrekt naar Tilburg en zo komt er een slot aan Edwins teleurstellende terugkeer bij Fortuna.


Hermens, R.
Beroep
: studerende keeper.
Roger doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en werd in het seizoen 2002/03 derde keeper achter Rein Baart en Dave Bertjens. Tot een debuut komt het niet, want in de winterstop gooit Roger zijn handschoenen in de wilgen.

Hij kiest voor zijn maatschappelijke carrière en gaat in het seizoen 03/04 spelen bij eersteklasser IVS.


Herren, N.
Beroep
: jeugdproduct.
Niels doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en maakt zijn debuut in het eerste elftal op het einde van het seizoen 2008/09. Of hij zal slagen bij Fortuna hangt van hemzelf af maar ook van het voortbestaan van de club. Fortuna overleeft, maar Niels krijgt geen nieuw contract.

Hij stapt over naar eersteklasser Groene Ster.


Hesp, R.
Beroep
: legendarische keeper.
Ruud kwam bij aanvang van het seizoen 1987/88 over van eredivisionist HFC Haarlem en moet André van Gerven aflossen. Tijdens een oefenstage in Seoul maakte Ruud zoveel indruk dat hij een contract kreeg. Dat vertrouwen beschaamde hij nooit!

Legendarisch in het seizoen 1988/89 is de wedstrijd Fortuna Sittard – PSV. Fortuna wordt in die wedstrijd ondersteboven gelopen door PSV. Maar Ruud (en John Clayton die scoorde) houdt Fortuna in zijn eentje overeind middels een reeks fabelachtige reddingen. Het levert hem een tien op van de VI-waarnemer.

Ruud komt bij de selectie van Oranje (maar zal nooit een officiële interland spelen). Hij sluit het seizoen af met de titel ‘beste keeper van de eredivisie’.

Een seizoen later wordt hij uitgeroepen tot ‘tweede beste keeper van de eredivisie en het jaar nadien tot ‘derde beste keeper van de eredivisie’. Die cijfers zijn ook kenmerkend voor Fortuna, dat in een neerwaartse spiraal zit.

Ruud zou eigenlijk de stap richting een grotere club moeten maken, maar dat lukt niet. De vraagprijs van 450.000 euro die Fortuna om zijn nek hangt is geïnteresseerden te gortig.

Het seizoen 1992/93 wordt een ramp, ook voor Ruud. Fortuna degradeert maar heeft de ambitie onmiddellijk te promoveren. De selectie blijft in tact dus ook Ruud blijft.

Maar die ambities maakt Fortuna niet waar in het seizoen 93/94. Fortuna speelt in de grijze middenmoot en nu besluit Ruud wel te verkassen. Ruud is te goed voor de eerste divisie, dat begrijpt iedereen.

En zo komt er na zeven jaar een einde aan de relatie Ruud / Fortuna Sittard. Nooit miste Ruud een competitiewedstrijd en daarmee is hij Sittards recordhouder ‘meeste wedstrijden achter mekaar”: 254 stuks! Wat niet iedereen in Sittard begrijpt, is zijn volgende keuze: hij gaat naar eredivisionist Roda JC.

Tot ieders verrassing maakt Ruud zijn rentree bij Fortuna in het seizoen 2000/01. Na een paar mooie jaren bij FC Barcelona kan hij tekenen bij enkele Europese subtoppers en toch kiest hij voor ons: bestaat clubliefde dat toch of zijn de stoppen bij Jacques Opgenoord helemaal doorgeslagen?

Ruud had zich waarschijnlijk iets anders voorgesteld bij zijn return in Sittard. In het seizoen 2000/01 is hij alleen maar druk bezig met het vissen van ballen uit het net.

Na degradatie in het seizoen 2001/02 vindt Ruud het wel goed geweest. Hij beëindigt een imposante carrière. Jammer dat het moet eindigen met een degradatie.

Maar niet getreurd, in het seizoen 2002/03 blijft hij actief bij Fortuna. In de nieuwe organisatiestructuur die per 1 januari 2002 is ingevoerd is er plek voor een manager commerciële zaken. In de eerste negen maanden van het jaar 2002 neemt Theo Mommers die rol op zich, maar als hij vertrekt in september 2002 wordt Ruud manager commerciële zaken. Kan ie het aan?

Nou, gedurende het seizoen 2003/04 horen we alleen maar positieve geluiden. De sponsorgroep wordt steeds groter. Maar ja, dat zijn wel allemaal hele kleine visjes. Maar ja, het is ook niet makkelijk sponsoren binnenhalen als het faillissement elk moment uitgeroepen kan worden.

In het seizoen 2004/05 gaat het bergafwaarts. De club zit in grote financiële moeilijkheden, waardoor sponsorwerving een onbegonnen karwei is. Als de raad van commissarissen Ruud niet op de hoogte brengt van het voornemen om schuldeisers slechts 25% van hun schuld terug te betalen barst de bom. Ruud vindt dat dat zo niet langer kan en meldt zich ziek in maart 2005.

Een paar weken later neemt hij ontslag. Nog een paar weken later tekent hij een contract bij aartsrivaal Roda JC als teammanager.†,‡ En zo eindigt ook de tweede periode van Ruud met een contract in Kerkrade.

——————–
Nogmaals verraad op je CV, Ruud?
Ruud: Onfatsoenlijk, Deloyaal, Achterbaks


Hesse, M.
Beroep
: “Raus”.
Marcus komt in de voorbereiding van het seizoen 2009/10 meetrainen bij Fortuna. De Duitse keeper is op overschot bij 3. Bundesligist Dynamo Dresden en zoekt een nieuwe club. Fortuna is David Meul kwijtgeraakt en zoekt een keeper.

Marcus speelt tweemaal mee tegen SVM en OVCS en houdt keurig de nul, maar in die duels had net zo goed een bezemsteel in de goal geposteerd kunnen worden. Nee, in dit soort duels is er weinig eer te behalen voor een keeper. Hij kan alleen zijn meerwaarde tonen door zijn verdediging goed te coachen. In dat opzicht is het ons onbekend waarom hij continu ‘raus’ riep.

Als Fortuna dan de mogelijkheid krijgt om Danny Wintjes te contracteren, verdwijnt Marcus via de achterdeur om te tekenen bij de Duitse amateurs van Landesligist Heidenauer SV.


Hickel, F.
Beroep
: Mann mit Fußbalhandschuhe.
Florian komt in de voorbereiding van het seizoen 2008/09 op proef meetrainen bij Fortuna. Florian is een 21-jarig Duitse keeper die geen zin meer had om nog langer de bank warm te houden bij regionalligaclub SV Sandhausen. Wordt hij de nieuwe keeper van Fortuna?

Nee, het bleek “ein Mann mit Fussbalhandschuhe”, die later een contract zal tekenen bij Verbandsliga-club SpVgg Neckarelz.


Hodselmans, D.
Beroep
: Daveke.
Davy doorloopt de Fortunajeugdopleiding en maakt aan de start van het seizoen 2013/14 de overstap naar het eerste elftal. In de vijfde competitiewedstrijd uit tegen FC Eindhoven maakt de middenvelder zijn debuut als invaller. Is dit het begin van iets moois?

Nee, want op het einde van het seizoen geeft Davy er de brui aan. Hij stapt over naar tweedeklasser RKSV De Ster.


Hoek, van der B.
Beroep
: Bobby Bueno.
Bob meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 2022/23 in Sittard. De 26-jarige doelman speelde het afgelopen seizoen bij derdedivisionist RKVV Westlandia en was onderweg naar tweededivisionist Koninklijke HFC, maar een kans op een contract in de eredivisie wil hij zich niet laten ontzeggen.

Fortuna is op zoek naar een versterking in de breedte op doel. Bob traint voorlopig dus mee en tekent ook een contract tot de zomer van 2023 met een optie op een tweede seizoen.

Echter, in oktober 2022 verscheurt Bob zijn contract bij Fortuna Sittard. Bob kan niet aarden in de regio en verlaat de club. Hij lijkt een punt te zetten achter zijn spelersloopbaan.


Hoesen, D.
Beroep
: Aan- en wegstormend talent.
Danny doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna, speelt veelvuldig voor jeugdteams van Oranje en is ook een van de vier eerste Fortunezen die deelnemen aan de voetbalacademie Limburg.

Bij aanvang van het seizoen 2008/09 zit de aanvaller bij de selectie van het eerste elftal. Hij debuteert in de tweede wedstrijd van het seizoen uit bij de Eagles, maar de twintig minuten die hij daar meedoet, worden ook meteen zijn laatste voor Fortuna Sittard.

Hij tekent namelijk een contract bij premierleagueclub Fulham FC. Verbazing alom.

Twee seizoenen later (2011/12) keert Danny echter terug in Sittard-Geleen. In Londen wil het niet vlotten en dus wil Fulham Danny uitlenen, zodat de spits aan speeltijd komt. Fortuna zoekt een spits en haalt de verloren zoon terug.

En dat wordt een groot succes. Danny beschikt duidelijk over bovengemiddelde kwaliteiten in de eerste divisie. En als het elftal na de winterstop met de nieuwe trainer Tini Ruys en enkele huurlingen ook nog gaat draaien, blijkt Danny helemaal niet meer te houden. Overigens ook niet voor Fortuna. Op het einde van het seizoen verlaat Danny Fortuna.

Hij gaat terug naar Fulham FC, of toch niet? Nee, Ajax neemt hem over van Fulham FC.


Hoeven, van der J.
Beroep
: Dr. Bibber.
Jochem kwam bij aanvang van het seizoen 2000/01 het Sittardse middenveld versterken. Hij komt over van eredivisionist Vitesse. Als hij niet geblesseerd is – zoals hij veelvuldig was bij zijn vorige clubs Vitesse en Sparta – zou hij wel eens een belangrijke aanwinst voor ons kunnen zijn.

Maar helaas, in de eerste competitiehelft is Jochem meer geblesseerd dan niet. In de tweede competitiehelft komt hij eindelijk wat meer aan spelen toe, maar echt overtuigen kan hij geen moment.

In het seizoen 2001/02 start Jochem vaak in de basis, maar ligt hij gedurende het duel ook vaak kermend van de pijn op de grond. Je denkt dat ie doodgaat, maar dat blijkt altijd weer reuze mee te vallen! Als de verzorger zijn arm / schouder / of wat dan ook weer in de kom stopt, zijn de problemen voorbij. Het schijnt zelfs zo te zijn dat hij het klaar speelt bij het schakelen in zijn auto zijn schouder uit de kom te krijgen.

Wat moeten we in hemelsnaam met Jochem? Geen idee, het is dan ook weinig verrassend dat hij deel uit maakt van de “lijst van twaalf“. Wat wel verrassend is, is de reden waarom Jochem akkoord gaat met een forse salarisachteruitgang: “Ik heb tot dusverre nog niks gepresteerd bij Fortuna dus moet ik ook niet zeuren over een salarisachteruitgang. Ik wil laten zien dat ik wel iets kan.“. Dat soort spelers zijn natuurlijk van harte welkom!

In het seizoen 2002/03 – als Fortuna afgezakt is naar de eerste divisie – neemt Jochem revanche op alles en iedereen die hem had afgeschreven. Hij schopt het zelfs tot “Speler van het jaar 2002/03”. Hij speelt namelijk een puik seizoen, als centrale verdediger. Bovendien speelt hij alle 34 wedstrijden, wat natuurlijk heel opmerkelijk is voor een speler met zo’n blessureverleden.

In het seizoen 2003/04 is Jochem het rustpunt in de verdediging, alhoewel een blessure toch weer roet in het eten gooit. In de winterstop vertrekt Jochem plotsklaps bij Fortuna. Hij tekent een contract bij eerstedivisionist Helmond Sport, dat hem sportief meer kan bieden dan Fortuna.

En zo komt er een einde aan vier jaar Jochem van der Hoeven bij Fortuna. Jammer dat ie weg is.


Hofland, K.
Beroep
: duurste Fortunees ooit.
Kevin debuteert in het eerste elftal van Fortuna in het seizoen 1997/98. Kevin is een linkspoot die het liefst centraal in de verdediging speelt. Hij is afkomstig van de Fortunajeugdopleiding.

In het jaar 1998/99 vertrekt Jürgen Dirkx naar PSV en mag de jeugdige Kevin vol aan de bak, want een alternatief is er niet. En dan wordt al snel duidelijk dat Kevin bijzonder getalenteerd is. Hij speelt namelijk centraal achterin alsof hij daar al jaren staat!!

In het seizoen 1999/00 ontwikkelt Hofland zich stormachtig. Het wordt al vrij snel duidelijk dat hij te goed is voor Fortuna en dus dat hij niet te behouden is. En dat blijkt ook het geval. PSV meldt zich en betaalt 4,5 miljoen euro voor Kevin. En daarmee is hij op dat moment de duurste Fortunees ooit.

In oktober 2012 keert Kevin terug bij Fortuna in de functie directielid technische zaken. Kevin is een van de vier nieuwe directieleden (de anderen zijn Martin Masset, Bibi Queis en Rob Hofman) die de club vooruit moeten helpen, iets wat het vorige bestuur (Wil Meijers, Wil Helwig, Marcel Tinnemans en Jack Aerts) onvoldoende lukte.

In zijn portefeuille technische zaken verkijkt hij zich eind 2012 op een zaak: RJO Zuid-Limburg. Kevin denkt dat hij de samenwerking op jeugdgebied tussen Fortuna Sittard en Roda JC wel kan verkopen aan het thuisfront. Daar verkijkt hij zich op. Die samenwerking komt er niet. Of het er iets mee te maken heeft, weten we niet, maar op het einde van het seizoen doet Kevin een stapje terug. Hij gaat zich focussen op zijn eigen bedrijf en verlaat dus de directie.

In februari 2018 keert Kevin terug, nu als assistent-trainer van het eerste elftal. Fortuna heeft zojuist trainer Sunday Oliseh op non-actief gesteld, hangende de arbitragezaak waarin het abreidsgeschil aangekaart wordt, functioneert Claudio Braga als interim-hoofdtrainer. Kevin gaat hem assisteren en tekent tot het einde van het seizoen. En dat wordt een daverend succes. Kevin en Claudio Braga staan veertien duels aan het roer en verliezen er geen een. Ze sturen Fortuna fraai naar promotie naar de eredivisie: een prima prestatie.

In de zomer van 2018 tekent Kevin een nieuw vierjarig contract als assistent. Claudio Braga keert terug naar de jeugdopleiding; René Eijer is de nieuwe hoofdtrainer die Kevin moet gaan klaarstomen voor het hoofdtrainerschap.

Het duo René Eijer / Kevin levert voor de winterstop prima werk af. Fortuna staat halverwege de competitie namelijk op een negende plek. Daar had vooraf iedereen voor getekend. Na de winterstop gaat het minder – mede door blessureleed. Toch komt Fortuna niet in de problemen, omdat het altijd wel weer een wedstrijd wint als het penibel wordt. Fortuna eindigt vijftiende, een prima prestatie voor de club met de laagste begroting in de eredivisie.

In het seizoen 2019/20 neemt Sjors Ultee de taken als hoofdtrainer over van René Eijer. Kevin blijft assistent-trainer. Het trio Sjors Ultee, Kevin Hofland en Kristof Aelbrecht levert voor de winterstop opnieuw prima werk af, want na een ingecalculeerde moeilijke start, staat Fortuna bij tijdens de kerst keurig dertiende. Na de winterstop wordt het lastiger. Fortuna zakt af naar de degradatiezone als de covid-19-crisis het betaalde voetbal in maart stillegt. Gevoetbald wordt er niet meer, Fortuna handhaaft zich.

Vanaf het seizoen 2020/21 wordt Kevin hoofdtrainer van Fortuna Sittard. Hij volgt dus Sjors Ultee op, die technisch manager wordt van Fortuna en ook als assistent-trainer betrokken blijft bij het eerste elftal. De verwachtingen zijn verhoogd, omdat Fortuna extra financiële heeft aangeboord. Kevin spreekt de ambitie uit om de aanval te openen op de top negen. Echter, Kevins avontuur als hoofdtrainer eindigt snel. Fortuna wint de eerste acht competitieduels niet en staat gedeeld laatste. Dat wordt Kevin noodlottig. Fortuna ontslaat Kevin.

Aan de start van het seizoen 2021/22 vindt hij een nieuwe werkgever. Hij wordt assistent-trainer bij hoofdtrainer en oud Fortunees Mark van Bommel bij 1. Bundesligist VfL Wolfsburg.


Hofman, R.
Beroep
: geruisloze ontwikkelaar.
Rob treedt in oktober 2012 toe tot de dagelijkse directie van Fortuna Sittard, als opvolger van het vorige dagelijkse bestuur (Wil Meijers, Wil Helwig, Marcel Tinnemans en Jack Aerts). De ondernemer gaat zich toeleggen op de maatschappelijk rol van Fortuna in de regio. Hij is een van de vier nieuwe bestuursleden die aantreden. De anderen zijn: Martin Masset, Bibi Queis en Kevin Hofland. Rob maakt een geruisloze start, want hij blijft duidelijk op de achtergrond.

Eind 2013 verlaat Rob de directie en neemt plaats in de raad van toezicht. Fortuna laat dit nieuws onvermeld, waardoor de reden van deze gewijzigde bestuursrol onduidelijk blijft. De consequentie is wel dat een jaar na het aantreden van een vierkoppige directie, er nog maar een persoon overblijft: Martin Masset. De overige leden Bibi Queis, Kevin Hofland en Rob verlaten de directie dus binnen een jaar.


Hofstede, B.
Beroep
: Venlonaar.
Bernard kwam aan het begin van het seizoen 2010/11 over van eerstedivisionist FC Volendam en moet het elftal de broodnodige ervaring geven. Doelpunten zijn ook wenselijk.

Van dat alles komt echter weinig tot niets terecht. Bernard kan zijn stempel helemaal niet drukken op het Sittardse middenveld en raakt tot overmaat van ramp ook nog langdurig geblesseerd op het einde van de competitie. Geen enkele reden dus voor contractverlenging en dat gebeurt ook niet.

Bernard gaat verder bij topklasser De Treffers.


Hogervorst, S.
Beroep
: jeugdprodukt.
Stijn doorliep de eindfase van de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. De centrale verdediger sloot in het seizoen 2021/22 aan bij de hoofdmacht. Hij debuteerde in datzelfde seizoen op 21-jarige leeftijd in een bekerduel tegen PSV. Verder dan dat ene duel komt hij overigens niet in het seizoen 2021/22.

Datzelfde geldt voor het seizoen 2022/23. Stijn krijgt onder Sjors Ultee en na zijn ontslag onder Julio Velázquez geen speeltijd.

Stijn trekt er zijn conclusies uit. In de zomer vertrekt hij naar tweedeklasser RKSV Bekkerveld.


Houba, M.
Beroep
: Vriendje van Walter Bassegio.
Mustapha speelde zomaar ineens in een oefenduel tegen SV Schinnen na afloop van het seizoen 2006/07 mee. De 23-jarige aanvaller van hoofdklasser Baronie mocht zijn kunsten in de spits komen tonen.

Daar kwam helaas voor Mustapha niet veel van terecht. De oud-NAC-jeugdspeler verdween dan ook weer snel. Terug naar de Baronie.


Hout, van, R.
Beroep
: proefkonijn.
Roald komt op proefmeetrainen bij Fortuna in de voorbereiding op het seizoen 2016/17. De 28-jarige aanvaller verscheurde onlangs zijn contract bij eerstedivisionist FC Eindhoven en moet nu dus op zoek naar een nieuwe club. Wordt dat Fortuna? Ja, hij tekent een contract voor het seizoen 2016/17.

Roald verwerft zich een basisplek als rechtsbuiten en doet dat alleraardigst. Echter, in de winterstop trekt Fortuna Emrah Başsan aan, die ook rechtsbuiten van beroep is. Roald verliest zijn basisplek. Met zeven doelpunten in totaal, wordt hij gedeeld topschutter van Fortuna.

Op het einde van het seizoen verruilt Roald Fortuna voor derdedivisionist UDI’19.


Hutten, L.
Beroep
: kruikenzeiker.
Lars komt in de voorbereiding van het seizoen 2015/16 op proef meetrainen bij Fortuna. De aanvaller speelde het afgelopen seizoen bij eerstedivisionist Helmond Sport dat hem huurde van eredivisionist Excelsior. In Rotterdam liep zijn contract af; nu dus op zoek naar een nieuwe club.

Na een aantal weken op proef te zijn, tekent hij een eenjarig contract.

Het is de bedoeling dat hij achter de spitsen (Tim Janssen en Gökhan Lekesiz) gaat spelen, maar omdat Tim Janssen langdurig buitenspel staat (en in de winterstop vertrekt) en Gökhan Lekesiz uit beeld raakt, speelt Lars meestal eenzaam in de spits. Hij komt tot elf doelpunten en wordt daarmee topscorer van Fortuna Sittard.

Op het einde van het seizoen verlaat Lars Fortuna. Hij tekent bij regionalligist SV Rödinghausen.

Na een seizoen regionalliga vindt Lars niet onmiddellijk een club. Fortuna zoekt – zeker nadat Gavin Vlijter langdurig geblesseerd raakt – aanvallende versterking. Zodoende keert Lars vlak na de start van het seizoen 2017/18 terug bij Fortuna. Hij tekent voor een seizoen.

In tegenstelling tot het seizoen 2015/16 heeft Fortuna in het seizoen 2017/18 een zeer productieve voorhoede, waardoor Lars zich voor de winterstop moet schikken in een rol als bankzitter. Lars hoort niet tot de inner-circle van trainer Sunday Oliseh en krijgt geen kans.

Dat verandert als het duo Claudio Braga / Kevin Hofland het stokje overneemt van Sunday Oliseh en plots is Lars een basisspeler op de middenveldpositie achter de spits. Met vier doelpunten en drie assists heeft Lars toch nog zijn waarde in het promotieseizoen. Goed voor contractverlenging. Hij tekent bij voor een seizoen.

In de eredivisie is er niet direct een basisplek weggelegd voor Lars. Toch blijft hij knokken voor zijn kans en die krijgt hij als Fortuna omschakelt van een 4-3-3 naar een 4-4-2 systeem. Hoogtepunt voor Lars is zijn treffer in De Kuip tegen Feyenoord. Fortuna wint dat duel. Het zal zijn hoogtepunt in het seizoen blijken te zijn, want Lars kan nooit doorbreken richting basis.

Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Lars en Fortuna. Lars tekent bij eerstedivisionist TOP Oss.


Hutting, R.
Beroep
: bijna trainer.
Fortuna SC neemt Rob aan de start van het seizoen 1976/77 over van eredivisionist NEC. De middenvelder zal vier seizoenen spelen bij Fortuna SC en niet onverdienstelijk. Zijn derde seizoen zal zijn beste seizoen worden als hij samen met Hans Engbersen tot veertig doelpunten komt – Rob scoort er zeventien.

In de winterstop van dat seizoen doet Feyenoord een bod van een half miljoen gulden op Rob, maar Fortuna laat hem niet gaan. Fortuna wil namelijk met Rob promotie afdwingen, maar dat lukt niet. Ook een seizoen later niet.

In het seizoen 1980/81 volgt Frans Körver Joop Castenmiller op als trainer. Het wordt het begin van het einde van Robs Fortunaloopbaan, want het botert niet tussen Körver en Rob. Rob vertrekt op het einde van het seizoen naar de Belgische tweedeklasser KFC Diest.

Op het einde van het seizoen 2005/06 keert Rob terug bij Fortuna Sittard als opvolger van de op non-actief gestelde Chris Dekker. Hij komt over van oberligist FC Wegberg-Beeck. Rob moet als trainer Fortuna de weg naar boven laten inslaan vanaf het seizoen 2006/07.

Of toch niet, gedurende de afsluiting van het seizoen 2005/06 komt het al tot een serieuze botsing tussen de ook zopas aangestelde technisch directeur Frans Körver en Rob. Ze kunnen – ook 25 jaar later – nog steeds niet door één deur en Frans Körver zet interim-directeur Hans Erkens voor het blok: Rob eruit; of hij eruit. Hans Erkens kiest partij voor Frans Körver. Rob dus op de keien voor hij goed en wel binnen was.

Wie verzint dit allemaal? Een nieuwe club vindt Rob niet meteen.