Facenna, G.
Beroep
: slot op de deur.
Gino is niet de eerste speler die de Fortunajeugdopleiding doorloopt. Wat wel opvalt is dat hij stevig gebouwd is en dat is een eigenschap die niet geldt voor zijn voorgangers.

In het seizoen 2004/05 speelt Gino als centrale verdediger in Jong Fortuna en dat doet hij naar behoren. Zo goed zelfs dat Chris Dekker hem bij de selectie haalt als het blessurespook weer eens opduikt in het najaar van 2005.

Tijdens de uitwedstrijd in Velsen maakt Gino zijn debuut voor Fortuna Sittard. Gedurende het seizoen maakt hij zoveel indruk op de leiding van Fortuna dat hij een driejarig contract mag tekenen.

In het seizoen 2005/06 begint Gino prima, maar een blessure gooit roet in het eten. Als hij terugkeert krijgt Gino nauwelijks een kans meer. Hopen dus op betere tijden in het seizoen 2006/07.

Maar helaas voor Gino, het seizoen 2006/07 heeft geen betere tijden voor hem in petto. Gino komt nauwelijks aan spelen toe. Ook niet in de eerste competitiehelft als het bedroevend gesteld is met onze verdediging.

Ook door het seizoen 2007/08 kan een streep. Blessureleed voorkomt een serieuze aanval van Gino op de basis. Maar hij geeft niet op, wellicht wordt 2008/09 dan zijn seizoen.

In het begin lijkt daar niets op: Gino zit op de bank. Maar dat verandert vlak voor de winterstop. Trainer Roger Reijners is niet tevreden over Samir Kozarac en geeft Gino een kans en die grijpt hij met beide handen aan. Met Gino in de basis wint Fortuna ineens driemaal op rij. Zijn we dan toch getuige van de doorbraak van Gino?

Ja, want Gino wordt een basisklant. En als Fortuna dan het onmogelijke heeft gepresteerd op bestuurlijk gebied (overleven), is er een nieuw contract voor Gino in het seizoen 2009/10.

Dat wordt geen seizoen om over naar huis te schrijven. Gino raakt namelijk weer langdurig geblesseerd. Toch mag hij blijven. Een fitte Gino is van waarde voor Fortuna, zo luidt de gedachte.

Maar ook in het seizoen 2010/11 krijgen we geen fitte Gino te zien. Op het einde van het seizoen besluiten speler en club er dan ook maar mee op te houden – met pijn in het hart. Gino vervolgt zijn carrière bij tweedeklasser SC Susteren.

Aan de start van het seizoen 2014/15 keert Gino weer terug – nu als trainer in de jeugdopleiding van Fortuna. Echter, als Fortuna op het einde van het seizoen 2015/16 een ingrijpende reorganisatie doorvoert, verliest Gino die functie weer. Toch niet, er komt een plek vrij voor Gino die trainer wordt van Jong Fortuna Sittard en Fortuna Sittard O19. Tevens wordt hij, naast Rachid Sriazi, assistent-trainer van Ben van Dael.

Na het ontslag van Ben van Dael en het vertrek van Rachid Sriazi halverwege het seizoen 2016/17, stelt Fortuna Sunday Oliseh als hoofdcoach en Tini Ruys als assistent-coach aan, waardoor er voor Gino niet veel verandert. Die verandering komt er wel als Tini Ruys halverwege de tweede competitiehelft opstapt en Gino promoveert tot eerste assistent.

In het seizoen 2017/18 blijft Gino assistent-trainer. Hij krijgt ondersteuning in die rol van een tweede assistent: Alexander Voigt. Gino ontpopt zich tot een loyale luitenant van Sunday Oliseh. Dat werkt prima zolang Sunday Oliseh geliefd is, maar dat verandert in februari 2018. Fortuna stelt Sunday Oliseh op non-actief vanwege herhaaldelijk verwijtbaar gedrag richting spelers en kaderleden. Gino’s positie komt daardoor ook in het gedrang; Fortuna stuurt hem voorlopig op verlof.

Bij de start van het seizoen 2018/19 blijkt dat Gino toch kan blijven bij Fortuna. Hij gaat (opnieuw) werken in de jeugdopleiding van Fortuna Sittard.

Fafiani, R.
Beroep
: steunpilaar.
Raymond tekent aan de start van het seizoen 2015/16 een eenjarig contract bij Fortuna. De 31-jarige middenvelder speelde de afgelopen drie seizoenen bij eerstedivisionist FC Volendam, maar kampte daar wel met het nodige blessureleed. In Sittard-Geleen moet hij uitgroeien tot steunpilaar op het middenveld.

Dat lukt hem allerminst, want hij is zowat het gehele seizoen geblesseerd. Pas op het einde van het seizoen geraakt hij fit. Het enige wat we ons herinneren van Raymond is zijn prachtige doelpunt uit bij Sparta Rotterdam. Dat is echter veel te weinig.

Nadat hij hersteld is van een nieuwe blessure, tekent hij in oktober bij hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer.


Faya, C.
Beroep
: langdurige tester.
De zeventienjarige Venozolaan meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 2019/20 in Sittard-Geleen. De jeugdinternational speelt in de jeugdopleiding van Academica Puerto Cabello, maar heeft blijkbaar de aandacht getrokken van Fortuna Sittard. Carlos mag op proef meekomen trainen en kan de technische staf wel bekoren. Echter, Fortuna kan hem geen contract aanbieden voor zijn achttiende verjaardag en die mijnpaal bereikt Carlos pas in januari 2020. Tot die tijd blijft hij op proef meetrainen.

In januari 2020 neemt Fortuna Carlos inderdaad op huurbasis over van Academica Puerto Cabello voor het restant van het seizoen. Fortuna heeft ook een optie tot koop. Covid-19 zal het seizoen in maart beëindigen. Op dat moment heeft Carlos zijn debuut nog niet gemaakt.

Dat debuut zal er ook niet van komen, want Fortuna licht de koopoptie niet. Toch keert Carlos niet terug naar Venezuela om opnieuw aan te sluiten bij Academia Puerto Cabello. Covid19 houdt hem in Europa.

Uiteindelijk sluit hij aan bij de jeugdopleiding van de Spaanse derdeklasser CF Rayo Majadahonda.


Ferati, A.

Beroep: Stäffeleswetzer.
Arianit meldt zich in juli 2021 voor een proefperiode bij Fortuna Sittard. De 23-jarige aanvallende middenvelder met een dubbel Duits-Kosovaars paspoort heeft de Duitse derdeklasser Waldhof Mannheim transfervrij verlaten. Arianit mag komen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Hij kan al snel overtuigen. Arianit tekent tot de zomer van 2023 met een optie op nog een seizoen.

Arianit speelt in zijn eerste seizoen veertien eredivisieduels, vooral omdat hij op veel posities uit de weg kan. Arianit toont zijn potentieel. Gaan we daar meer van zien in het seizoen 2022/23?

Het antwoord in het seizoen 2022/23 is ‘ja’. Ondanks de zware concurrentie op het middenveld, speelt Arianit voor de winterstop vaak. Hij debuteert ook voor de hoofdmacht van Kosovo. Na de winterstop komt Arianit minder aan bod, maar Fortuna licht de optie in zijn contract in maart wel. Arianit speelt dus ook komend seizoen in Sittard.

In de eerste seizoenshelft zijn de speelkansen voor Arianit karig. Dat verandert richting winterstop als trainer Danny Buijs in Arianit de ontbrekende schakel ziet om het aanvalsspel meer smoel te geven. Arianit krijgt een basisplek.


Fernandes, L.

Beroep: Leerling van Ronaldo.
Leandro tekent op de slotdag van de zomertransfermarkt in 2019 een eenjarig huurcontract bij Fortuna Sittard, waarbij Fortuna ook een koopoptie bedingt. De negentienjarige middenvelder komt over van de Italiaanse grootmacht Juventus. De Nederlandse jeugdinternational moet Fortuna sterker maken op het middenveld.

De eerste seizoenshelft gaat grotendeels voorbij aan Leandro, vanwege een ernstige knieblessure. Pas op de laatste speeldag voor de winterstop maakt hij uit bij Willem II zijn debuut voor Fortuna Sittard. Na de winterstop komt hij vaker aan bod, maar een basisplek afdwingen lukt niet in het seizoen dat vanwege covid-19 in maart al eindigt.

Fortuna zal de koopoptie in het contract van Leandro niet lichten. Leandro keert terug naar Juventus, dat hem onmiddellijk voor een seizoen verhuurt aan Serie B-club Pescara Calcio.


Fernandes, M.

Beroep: Rothose.
Miguel traint in de afsluitende trainingsweek van het seizoen 2017/18 mee bij Fortuna. De 21-jarige Duitse Portugees speelde afgelopen seizoen voor BSV Schwarz-Weiß Rehden, dat uitkomt in de Regionalliga. De aanvaller speelt een oefenduel mee tegen FC RIA. Hij scoort tweemaal. Of het voldoende is voor een contract moet blijken.

Nee, dat is het niet. Hij krijgt geen contract in Sittard-Geleen. Miguel vervolgt zijn loopbaan bij het Duitse St Pauli FC O23.


Fitland Talent Cup

Wat in 1995 begon onder de naam Jacques Joosten A-jeugdtoernooi en in 1999 werd omgedoopt tot het Wagner & Partners A-Jeugdtoernooi en wegens geld gebrek eindigde in 2005, maakte een herstart in 2012 onder een nieuwe naam: de Fitland Talent Cup. Nieuwe naam, zelfde formule, maar bij die ene editie is het wel gebleven.

Erelijst:
2012 KRC Genk (Bel)


Flemming, Z.

Beroep: @zianflem.
Zian tekent aan de start van het seizoen 2020/21 een vierjarig contract bij Fortuna Sittard. De 22-jarige aanvaller / aanvallende middenvelder komt over van eredivisionist PEC Zwolle en zal in Sittard-Geleen de strijd aan moeten gaan met Sebastian Polter en Mats Seuntjens. Fortuna betaalt 200.000 euro aan PEC Zwolle. De Zwollenaren bedingen ook een doorverkooppercentage van naar verluidt tien procent.

Zian mag dan gehaald zijn voor de bank; hij is een van de weinige lichtpuntjes voor de winterstop. Hij verwerft zich dus al snel een basisplek als compagnon van Sebastian Polter in de aanval. Die lijn trekt Zian door na de winterstop. Hij wordt Fortuna’s topscorer met twaalf doelpunten en zeven assists en kan dus terugkijken op een uitstekend debuutseizoen.

De eerste competitiehelft van het seizoen 2021/22 verloopt stroef. Zian heeft lange tijd last van allerlei klein blessureleed en Fortuna heeft na het vertrek van Sebastian Polter niet echt een spits, waardoor Ultee Zian niet optimaal kan laten renderen. Dat verandert allemaal na de winterstop als Zian Fortuna, middels negen treffers, zestien punten (en handhaving) bezorgt. Zian kroont zich tot Fortuna’s topscorer met twaalf doelpunten.

Het blijken zijn laatste doelpunten te zijn in het shirt van Fortuna Sittard. Zian stapt over naar de Engelse tweedeklasser Millwall FC, dat Zians doorlopende contract afkoopt. Millwall FC betaalt twee miljoen euro, waarvan circa 180.000 euro naar Zwolle gaat.


Fofana, S.
Beroep
: Duits jeugdinternational.
Sadik komt aan de start van het seizoen 2023/24 op huurbasis de Sittardse rangen versterken. De twintigjarige centrale verdediger staat onder contract bij Bayer ’04 Leverkusen, maar de 1. Bundesliga is voorlopig te hoog gegrepen. Fortuna zoekt defensieve versterking en denkt die in de persoon van de Duitse jeugdinternational te hebben gevonden.

Sadik krijgt weinig speeltijd voor de winterstop, maar als Dimitris Siovas richting winterstop geblesseerd raakt, staat Sadik in de basis.


Forsi
Beroep
: Mascotte.
Sinds de opening van het nieuwe stadion eind 1999, beschikken we ook over een heuse mascotte: Forsi. Forsi stelt een tijger voor, maar zijn kleding doet toch wat “goedkoop” aan. We zijn vooral niet te spreken over zijn staart: een lapje stof dat aan zijn reet bengelt! Maar ach, zolang de funclubleden niet door hebben dat het een neptijger is, vinden wij het best.

Het wilde gerucht doet de ronde dat wethouder Wil Paes schuil gaat in dit tijgervel, want je ziet Wil nooit in het Wagner & Partners stadion als Forsi actief is. Maar andersom kun je TV-Zitterd niet opzetten of Wil Paes is aan het woord, maar dan is er geen spoor van Forsi te bekennen.

Kijk aan, er wordt naar ons geluisterd. Sinds het seizoen 2000/01 heeft Forsi een professionele staart!

Tot oktober 2012 geen onvertogen woord van Forsi. Hij rent plichtsgetrouw zijn rondjes door het stadion, niets op aan te merken, maar 27 oktober 2012 zal de geschiedenis ingaan als Forsi‘s laatste wedstrijd thuis tegen Telstar. Fortuna wint met 2-0, maar er is geen afscheid van Forsi.

Het wordt pas duidelijk dat dit duel zijn laatste was als tijdens de volgende thuiswedstrijd zijn vervanger, Fortunior, komt opdraven. Waarom was er nooit een afscheid van Forsi? Waarom moest Forsi eigenlijk het veld ruimen na dertien jaar trouwe dienst? Hoe gaat het eigenlijk met Forsi?


Fortuna Museum
Na een lange voorbereidingsperiode gaat op 25 mei 2019 het Fortuna Museum officieel open. Tal van genodigden wonen de plechtigheid bij, waarna een dag later het museum opent voor het overige publiek. In het museum kunnen supporters zich laven aan een keur van Fortuna memorabilia dat doet terugdenken aan mooie tijden uit het verleden.

Het idee om een museum op te richten is echter niet nieuw. Want reeds op 24 juli 2011 maken bezoekers aan Fortuna’s Open Dag al kennis met een eerste opzet van een Fortuna Museum. In de Mark van Bommel Zaal op de eerste etage van het Trendwork Arena stellen Jan Dieteren en John van Bommel tal van Fortuna- (en Fortuna-gerelateerde) shirts tentoon. En daarmee is het idee geboren om te komen tot een permanente tentoonstelling.

In de jaren die volgen worden plannen uitgewerkt en als uiteindelijk ook een ruimte wordt gevonden kunnen de vele vrijwilligers aan de slag. Na maandenlang geklus kunnen de deuren in mei 2019 eindelijk open en heeft de club eindelijk een waardig substituut voor de twee vitrinekasten, weggemoffeld in de centrale hal van het stadion!


Fortuna Stadion

In november 1999 betrekt Fortuna Sittard zijn nieuwe stadion. Het nieuwe stadion is gevestigd in de Bedrijvenstad Fortuna (later Città Plaza) aan de Bergerweg en biedt plaats aan 13.000 toeschouwers.

Het stadion – met zijn unieke valwinden – is gevuld met blauwe en enkele gele stoeltjes en dat terwijl de clubkleuren van Fortuna toch echt geel en groen zijn. Jacques Opgenoord pareert de kritiek met de opmerking: ”Blauw is inderdaad niet de Fortuna clubkleur. Hebben we bewust gedaan. Groen verkleurt sneller in de zon en als er minder toeschouwers zijn oogt het met blauwe stoeltjes voller“. Zelden, zo’n lulkoek gehoord.

Het eerste duel speelt Fortuna er op 14 november tegen Schalke’04. Op dat moment zoekt Fortuna nog een naamgever voor het circa dertig miljoen gulden kostende stadion, waarvan Fortuna de eigenaar is. Er zijn twee mogelijkheden. Je vernoemt het stadion naar de grootste legende van je club (het Willy Dullens stadion?) of je verpatst de naam aan de hoogste bieder. Fortuna kiest voor het laatste, maar bij de oplevering van het stadion is een sponsor nog niet gevonden, waardoor het stadion voorlopig het Fortuna Stadion heet.

Het duurt tot maart 2000 voordat er een bedrijf bereid wordt gevonden het stadion te sponsoren, want niemand wil het bedrag betalen dat Fortuna in gedachte heeft en Fortuna wil geen water bij de wijn doen. Uiteindelijk besluit Wagner & Partners – dat ook al hoofdsponsor van de club is – voor een periode van 10 jaar haar naam aan het stadion te verbinden voor zo’n slordige 140.000 euro per jaar. Gevolg: Fortuna zit opgescheept met één van de lelijkste namen die een voetbalstadion in Nederland heeft: het Wagner & Partners stadion.

Als in juli 2009 het tienjarige contract met stadionsponsor Wagner & Partners afloopt, vindt Fortuna niet meteen een nieuwe sponsor en keert de naam Fortuna Stadion terug. In november 2009 is er witte rook. Trendwork uitzendgroep verbindt zijn naam aan het stadion. Het Fortuna Stadion verandert in de Trendwork Arena.


Fortuna Sittard stadion
Per 1 juli 2014 moet Fortuna opnieuw op zoek naar een nieuwe naamgever voor het stadion, want het contract met de Offermans Joosten groep loopt ten einde. Het stadion heet dus niet langer het Offermans Joosten Stadion, maar gaat verder onder de naam Fortuna Sittard Stadion.

In oktober 2017 verandert het stadion voor de derde maal van eigenaar. De Fitland groep verkoopt het stadion aan een consortium investeerders onder wie Fortuna-voorzitter Isitan Gün. Het stadion komt daarmee terug in handen van aan Fortuna verbonden investeerders. We zijn benieuwd of dit consortium erin slaagt het stadion rendabel te exploiteren.

Fortuna’s promotie naar de eredivisie in de zomer van 2018 zal zeker helpen.


Fortunior
Beroep
: Mascotte.
In oktober 2012 verandert de Funclub van naam: Kidsclub Fortuniors. Daarbij hoort blijkbaar ook een nieuwe mascotte, want Forsi wordt bij het oud vuil gezet. In zijn plek rent Fortunior over het veld. Fortunior is een ridder (zonder paard) uitgedost in een groen-geel tenue. Hij doet bij elk thuisduel zijn stinkende best om het de jeugdige Fortunezen naar de zin te maken.


Fränkel, R.
Beroep
: Surinaams proefkonijn.
Nadat Dave Joosten vroeg in het seizoen 04/05 langdurig geblesseerd raakte en Jack Vaessen stopte met voetballen, kwam Fortuna krap in zijn verdedigers te zitten en dus mocht Ray op proef naar Sittard komen. De rechtsback staat onder contract bij FC Groningen, maar komt daar niet aan de bak. De toekomst zal uitwijzen of hij een contract weet te versieren in Sittard.

En dat lukt Ray. Fortuna huurt hem voor de rest van het seizoen van FC Groningen, maar Ray kan het door Chris Dekker in hem gestelde vertrouwen niet waarmaken. Hij speelt een aantal wedstrijden, maar blijkt een bron van onrust in de verdediging. Een miskoop? Ja, een miskoop, want tot die conclusie komt ook de Fortunaleiding. Ray moet de club op het eind van het seizoen alweer verlaten. Nadat hij dat te horen krijgt in maart, speelt hij prompt de beste wedstrijden van zijn Sittardse periode, maar het zal wel te laat zijn.

Inderdaad, want bij aanvang van het seizoen 05/06 tekent Ray een contract bij HFC Haarlem.


Frederiksen, N.
Beroep
: Futte.
Nikolai is een negentienjarige aanvaller die in de winterstop van het seizoen 2019/20 op huurbasis overkomt van Juventus. Fortuna zoekt een vleugelaanvaller, Nikolai een club die hem een kans geeft op speelminuten op het hoogste niveau. De gewezen Deense jeugdinternational mag een half jaar lang laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Nu ja, maak daar maar krap twee maanden van, want covid-19 maakt al begin maart een einde aan het seizoen. Nikolai heeft dan slechts tweemaal meegedaan in het eerste elftal. Zijn verblijf bij Fortuna is dus geen succes geworden. Hij keert terug naar Juventus, dat hem snel uitleent aan de Oostenrijkse 1. Bundesligist WSG Swarovski Tirol.


Funclub
Beroep
: supportersopleidingsinstituut.
Sinds de opening van het nieuwe stadion eind 1999, beschikken we ook over een heus opleidingsinstituut. Nee, het gaat hier niet over de (voetbal)jeugdopleiding, maar over de opleiding van nieuwe supporters. De funclub is gevestigd in vak E aan de lange zijde van het stadion. De eerste jaren hebben de funclubbers de nodige ellende moeten verteren. En dat is prima, want het bestaan van een Fortunees is een hard bestaan. De jeugdopleiding kan dan ook geen softe opleiding zijn!

Gedurende het seizoen 2012/13 verandert de Funclub van naam. Van nu af aan vermaken de kinderen zich in de Kidsclub Fortuniors.