Eggelen, T. van
Beroep
: matchmaker.
Tjerk raakt bij Fortuna betrokken in het seizoen 2017/18 als trainer bij de jeugdopleiding en later als video-analist. Aan de start van het seizoen 2019/20 komt hij fulltime in dienst, nu als coördinator video en data analyse. Data-analyse neemt een hoge vlucht in het voetbal. Fortuna kan (en wil) niet achterblijven. Tjerk is de man die deze tak van sport zal gaan uitbouwen. Je ziet hem met camera’s en drones slepen rond trainingen en wedstrijden.

Gedurende het seizoen 2022/23 stelt Fortuna Julio Velázquez aan en in zijn kielzog komt ook Miguel Pérez mee. Julio Velázquez gelooft heilig in data-analyse bij het optimaliseren van de prestaties. Miguel Pérez is de data-analist, die Julio Velázquez ondersteunt. Tjerk zal meehelpen bij het verzamelen van de data.

In het seizoen 2023/24 bestuurt Tjerk opnieuw de drone en bestudeert hij de beelden. Trainer Danny Buijs doet er zijn voordeel mee.


Eijer, R.
Beroep
: kind van de rekening.
René komt bij aanvang van het seizoen 1996/97 in Sittardse dienst als trainer van de A-jeugd. Hij fungeert drie seizoenen in die rol om vervolgens te worden aangesteld als trainer van het tweede elftal van Fortuna Sittard en prompt haalt hij het kampioenschap binnen.

Ondanks zijn succes, wordt Renés contract na afloop van het seizoen 2000/01 niet verlengd. Henk Duut neemt zijn positie over, omdat die nu contractueel gezien een andere functie moest krijgen binnen de club na zijn ontslag als hoofdtrainer. Een vreemde constructie natuurlijk, waar René de dupe van wordt.

Nou ja, het succes van René was niet onopgemerkt gebleven, PSV wist namelijk niet hoe snel het moest handelen om René aan te trekken als jeugdtrainer.

In de zomer van 2018 keert René terug naar Fortuna Sittard; nu als hoofdtrainer. René komt over van tweedeklasser BSV Limburgia en tekent een tweejarig contract. Hij moet (1) Fortuna in de eredivisie zien te behouden en (2) assistent-trainer Kevin Hofland klaarstomen voor het hoofdtrainerschap.

De start van René is prima, want als de kerstboom wordt opgezet staat Fortuna doodleuk op plek negen in het klassement. Het enige punt van zorg is de lekkende rechterkant van de verdediging. René krijgt dat probleem niet meteen opgelost. In de winterstop raakt tot overmaat van ramp ook aanvoerder Wessel Dammers langdurig geblesseerd en wordt het lek in de defensie groter.

René houdt Fortuna in de eredivisie, maar een middenmooteindklassering zit er niet in; Fortuna eindigt vijftiende. Op het einde van het seizoen vertrekt René. Zijn ziekte (MS) belet hem om – met name – het veldwerk naar behoren uit te voeren.

Hij tekent vervolgens een contract bij derdedivisionist EVV Echt.


Eijk, C. van
Beroep
: OM torwart.
Collin komt op proef meetrainen in de voorbereiding op het seizoen 2012/13. Hij is op overschot bij eerstedivisionist MVV en waagt zijn kans in Sittard-Geleen. Fortuna heeft (blijkbaar) nog een keeper nodig en dus mag Collin op proef langskomen.

Zijn optreden tegen KS Hasselt met het eerste elftal en zijn povere optreden tegen SV Meerssen hebben de technische staf echter doen besluiten hem door te sturen. Exit Van Eijk.

Hij zet zijn carrière voort bij de Belgische vierdeklasser Excelsior Veldwezelt.


Eind, C.
Beroep
: proefkonijn.
Chefrino komt in de winterstop van het seizoen 2014/15 op proef meetrainen bij Fortuna. De 24-jarige aanvaller speelt in de topklasse bij EVV en scoort daar regelmatig. Fortuna scoort in de competitie nauwelijks en kan dus wel een aanvallende versterking gebruiken.

Het woord is aan Chefrino en de technische staf. Chefrino geeft een goede indruk, maar tot een contract leidt dat niet. Hij keert terug naar EVV, maar op trainingsvrije dagen in Echt, mag hij aansluiten bij Fortuna. Uiteindelijk leidt dat niet tot een contract in Sittard.


El Ablak, N.
Beroep
: zaalvoetballer.
Nassim komt in januari 2018 meetrainen bij Fortuna Sittard. De zaalvoetballer van Sporting Harderwijk wil nog een poging doen om in het betaalde voetbal te slagen. De achttienjarige aanvaller speelde in de jeugdopleidingen van SC Heerenveen, VVOG en PEC Zwolle. Hij sluit aan bij Fortuna O19.

Anderhalf seizoen later wordt zijn inzet beloond en tekent hij zijn eerste profcontract met ingang van het seizoen 2019/20. Hij tekent tot de zomer van 2021.

Nassim slaagt er voor de winterstop niet in door te breken richting eerste elftal. In Heerenveen debuteert hij wel voor Fortuna Sittard, maar verder dan drie invalbeurten in het vanwege covid-19 beknopte seizoen, komt hij niet. Voorlopig moet hij dus geduld hebben.

In het seizoen 2020/21 meer van hetzelfde. Nassim zit doorgaans op de bank bij het eerste elftal en pikt zo nu en dan een invalbeurt mee. Nassim kan niet doorbreken richting basis en dus verlengt Fortuna op het eind van het seizoen Nassims aflopende contract niet.

Na een zoektocht van twee maanden tekent Nassim bij derdedivisionist DVS’33.


Elarji, M.
Beroep
: zaalvoetballer.
Morad kwam bij aanvang van het seizoen 2004/05 over van Wilhelmina’08, dat uit de eerste klasse is gedegradeerd. De verdediger ging spelen bij Jong Fortuna, maar deed dat zo overtuigend dat hij ook bij het eerste elftal kon aanschuiven. Thuis tegen Cambuur Leeuwarden maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht van Fortuna. Later in het seizoen tekent hij een driejarig contract.

In het seizoen 2005/06 zien we niet veel van Morad. Gedurende het seizoen raakt hij geblesseerd en als hij terugkeert, krijgt hij weinig speelgelegenheid. Morad trekt er zijn conclusies uit en vertrekt naar eersteklasser GSV’28.


El Azrak, R.
Beroep
: proefspeler.
Rayan meldt zich in oktober 2022 op de Sittardse trainingsvelden. De 23-jarige middenvelder heeft zojuist zijn contract laten ontbinden bij eredivisionist FC Utrecht en zoekt een nieuwe club. Fortuna wil hem wel een kans bieden te laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Onvoldoende, blijkt na een week meetrainen. Rayan tekent niet bij Fortuna, maar vindt niet meteen een andere club.

Begin februari 2023 tekent hij bij eerstedivisionist MVV Maastricht.


El Berkani, M.
Beroep
: ruitenwisser.
Mohammed kwam tijdens de winterstop van het seizoen 2004/05 over van eredivisionist Roda JC. Een hoogst opmerkelijk transfer, want Mohammed had een aantal weken eerder tijdens het duel Jong Fortuna Sittard – Jong Roda JC nog een ruit ingegooid in een Sittardse kleedkamer na een rode kaart. En toch wilde trainer Chris Dekker hem hebben.

We zullen zien of dat een juiste beslissing was. Het antwoord is nee. Mohammed voegt nauwelijks iets toe aan het spel van Fortuna en maakt op het einde van het seizoen weer rechtsomkeer.


Elemans, B.
Beroep
: gymdocent.
Bas speelt in het laatste oefenduel na afloop van het seizoen 2014/15 tegen De Ster op proef mee. De negentienjarige aanvaller komt uit voor tweedeklasser SC Woezik en heeft daar schijnbaar indruk gemaakt.

Voldoende voor een contract? Nee, want in de voorbereiding van het seizoen 2015/16 is Bas er niet meer bij. Hij keert terug naar SC Woezik.


El Gaaouiri, S.
Beroep
: eigenzinnige vleugelspits.
Samir maakte in het seizoen 2001/02 de overstap van de Fortunajeugdopleiding naar het eerste elftal. Hij debuteert als invaller in de thuiswedstrijd tegen RKC. Die invalbeurt wordt ontsierd omdat speaker Maurice Gorissen (van Fortuna nota bene!) zijn naam niet kent. Samir maakt deel uit van het Fortuna Talentenfonds, hij moet dus iets in zijn mars hebben.

In het seizoen 2002/03 komt dat er niet helemaal uit. Hij pikt een hoop invalbeurten mee, maar een voet tussen de deur krijgen in de basis, is er niet bij.

In het seizoen 2003/04 blijft het ook behelpen. Trainer Hans de Koning verwijt hem publiekelijk lui te zijn. Waar die publieke uitspraak goed voor is, mag Joost weten. Maar het technisch management is het blijkbaar eens met de trainer, want Samir krijgt al vroeg te horen dat hij niet op contractverlenging hoeft te rekenen. Sterker nog, hij mag al in de winterstop transfervrij vertrekken.

Nee, Samir heeft het duidelijk verbruid bij het technisch management. Eredivisionist FC Utrecht is er vervolgens als de kippen bij om Samir vast te leggen voor het seizoen 2004/05.


El Hammouchi, R.
Beroep
: Duits Laufpensum.
Raschid maakt zijn opwachting in het groen-geel aan de start van het seizoen 2006/07. De middenvelder wordt overgenomen van het naar de 1. Bundesliga gepromoveerde Alemannia Aachen en moet voor het nodige karakter gaan zorgen op het middenveld.

En dat doet Raschid. Zijn inzet is hartverwarmend en het blijkt ook meer dan alleen maar blind rennen. Raschid is een duidelijke aanwinst in het elftal, dat zich mede onder zijn impuls, ontworstelt aan het imago van lachertje in het betaalde voetbal.

Het seizoen 2007/08 begint rampzalig voor Raschid. Trainer Henk Wisman ziet in de middenvelder een prima rechtsback, maar Henk Wisman ziet dat verkeerd. Raschid kwijnt weg op de rechtsbackpositie en later op de bank. Na het ontslag van Henk Wisman keert Raschid terug op het middenveld waar hij weer zijn gebruikelijke niveau haalt.

Op het einde van het seizoen besluit Raschid terug te keren naar Duitsland. Hij gaat spelen voor Kickers Emden in de nieuwe derde Bundesliga.


El Idrissi, M.
Beroep
: langslaper.
Mustapha was één van de vele proefspelers die in het seizoen 2001/02 mochten opdraven om hun kunsten als spits te tonen. Hij komt over van eredivisionist FC Groningen, maar kan uiteindelijk niet overtuigen. Onvoldoende kwaliteiten, maar bovenal onvoldoende mentaliteit: te laat komen op trainingen van Hans Verèl is niet zo slim.

Na een weekje op proef, stuurt Hans Verel hem terug naar Groningen.


El Khadri, S.
Beroep
: geslaagd proefkonijn.
Sofiene komt aan het begin van het seizoen 2001/02 aanwaaien uit België. Hij had geen zin meer om bij te tekenen bij tweedeklasser Club Luik en biedt zich aan bij Fortuna Sittard. Deze Marokkaan met een Belgisch paspoort die ooit voor de Rode Duivels onder 18 speelde, bevalt Hans Verèl zo goed dat hij een amateurcontract krijgt.

Sofiene debuteert zelfs in het eerste elftal in de uitwedstrijd tegen AZ toen de blessurelijst zolang was geworden dat Hans Verèl niks anders meer wist te verzinnen. Na een goede wedstrijd tegen Heerenveen gaat het snel bergafwaarts met LK3.

Toch behoort hij in het seizoen 2002/03 opnieuw bij de selectie. Niet lang, want in de voorbereiding is ie ineens met de noorderzon vertrokken! Na een stevige zoektocht duikt Sofiene uiteindelijk op bij de Belgische derdeklasser La Calamine.


El Messaoudi, A.
Beroep
: Brusselaar.
Ahmed komt aan de start van het seizoen 2018/19 op huurbasis over van KV Mechelen dat uit eersteklasse is gedegradeerd. De 22-jarige Marokkaanse Belg komt het best tot zijn recht op het middenveld. Hij speelde ooit eenmaal voor het Marokkaanse elftal. Ahmed wordt voor een seizoen gehuurd.

Ahmed blijkt een nuttige middenvelder die het middenveld van kracht voorziet. Tevens pikt hij de nodige doelpunten mee, getuige zijn vier treffers voor de winterstop. Toch is Ahmed geen vaste basiskracht; hij moet de strijd aan met Jorrit Smeets en verliest die strijd zo af en toe. Op het einde van het seizoen keert hij terug naar KV Mechelen, maar niet voor lang, want KV Mechelen verkoopt Ahmed aan eredivisionist FC Groningen.


Embaló, Ú.
Beroep
: Águia.
Úmaro tekent op de laatste dag van de zomertransferperiode in 2022 een vierjarig contract bij Fortuna Sittard. De 21-jarige vleugelaanvaller doorliep de jeugdopleiding van Benfica SL, maar kon niet doorbreken bij de Portugese grootmacht. De in Guinee-Bissau geboren Portugese jeugdinternational moet in de voetsporen treden van Lisandro Semedo.

Zijn entree bij Fortuna is spectaculair. Niemand zal zijn treffer vergeten thuis tegen FC Volendam, maar de prestaties van Úmaro voor de winterstop zijn grillig. Niet verrassend gezien zijn leeftijd. Na de winterstop meer van hetzelfde. Úmaro krijgt behoorlijk veel speeltijd, maar kan niet wekelijks overtuigen. Dat moet beter in het seizoen 2023/24.

Het moet inderdaad beter, maar dat zal niet in Sittard zijn. Nieuwe trainer Danny Buijs is niet onder de indruk van Úmaro tijdens de voorbereiding en geeft te kennen dat Úmaro mag uitkijken naar een andere club.

Úmaro gaat op huurbasis spelen bij de Spaanse tweedeklasser FC Cartagena voor het restant van het seizoen 2023/24. De Spanjaarden hebben ook een optie tot koop. In de winterstop blijkt dat toch geen gelukkig huwelijk. De Spanjaarden zeggen het huurcontract op.

Úmaro keert niet terug naar Sittard, maar verkast op huurbasis naar de Portugese hoogsteklasser Rio Ave FC, dat hem voor het restant van het seizoen huurt.


Emeran, F.
Beroep
: Fransoos.
Fritz stond aan de vooravond van het seizoen 2000/01 al op het verlanglijstje van Fortuna. Eersteklasser KRC Genk hangt een prijskaartje van 450.000 euro om zijn nek en dat is Fortuna te gortig. Fortuna koopt in plaats van Fritz, Jo Geerinckx voor 640.000 euro (ja, de wegen van Jacques Opgenoord zijn inderdaad ondoorgrondelijk), maar die raakt geblesseerd en zo komt Fritz na de winterstop toch nog naar Fortuna, zij het met enige vertraging.

Fritz ontpopt zich tot één van de weinige lichtpuntjes in het seizoen 2000/01. Op het eind van dat seizoen neemt Fortuna Fritz definitief over van KRC Genk.

In het seizoen 2001/02 degradeert Fortuna weliswaar, maar aan Fritz heeft het niet gelegen. Hij houdt zich nog enigszins staande. Ook trouwens op de Urmonderbaan, waar hij tegen een forse snelheidsovertreding oploopt. Op het eind van het seizoen 2001/02 vindt Fritz zijn naam terug op de “lijst van 12”. Wegwezen of inbinden.

Tot ieders verrassing bindt Fritz in en tekent dus bij. Maar hoe lang blijft ie? Hij doet pogingen om weg te komen. Maar proefperiodes bij Girondins de Bordeaux en Portsmouth FC leveren niets op. Dan lijkt hij te blijven, speelt ook de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2002/03 mee, maar tekent alsnog bij een andere club: de Franse tweedeklasser FC Gueugnon.


Emmanouilidis, D.
Beroep
: Thebaan.
Dimitris komt op de slotdag van de wintertransferperiode in het seizoen 2020/21 op huurbasis over van Griekse grootmacht Panathinaikos. Fortuna bedingt ook een koopoptie. De twintigjarige Griekse jeugdinternational komt het beste tot zijn recht op de rechtervleugel. Hij mag dus een half seizoen aantonen dat hij die koopoptie waard is.

Dat lukt Dimitris echter niet. Hij speelt af en toe als invaller, maakt ook een doelpunt, maar kan geen basisplek afdwingen. Hij keert terug naar Panathinaikos, dat hem al snel verkoopt aan Vejle Boldklub, dat uitkomt in de Deense Superliga.


Engin, U.
Beroep
: jeugdinternational.
Ufukcan meldt zich in de voorbereiding van het seizoen 2017/18 in Sittard-Geleen. De achttienjarige Turkse jeugdinternational die het beste tot zijn recht komt als aanvallende middenvelder komt over van de Turkse vierdeklasser Dardanel Spor. Hij tekent een contract voor vier seizoenen.

Ufukcan maakt op speeldag zes zijn debuut als invaller in het thuisduel tegen Jong AZ. Ondanks dat Ufukcan geen basisplek heeft bij Fortuna, speelt hij toch zijn wedstrijden voor Turkije O19. In de winterstop verruilt Ufukcan Fortuna echter voor de Turkse tweedeklasser Istanbulspor. Onder Sunday Oliseh was er te weinig uitzicht op speeltijd.


Erdoğan, D.
Beroep
: koffieleut.
Doğan tekent aan de start van het seizoen 2022/23 een driejarig contract in Sittard. De 25-jarige middenvelder komt over van Gaziantep FK, dat uitkomt in de Turkse süper lig. De gewezen Turkse jeugdinternational moet de opvolger worden van Ben Rienstra.

Doğan speelt voor de winterstop zelden pijnvrij, want hij heeft last van een rugblessure. Zijn meerwaarde wordt vooral duidelijk in de wedstrijden tegen topploegen. In dat soort duels voelt hij zich prima in zijn element. Na de winterstop verwerft Doğan zich een basisplek, maar voor een speler met een niet-EU-salaris is het wellicht toch wat te mager.

Op het einde van het seizoen besluiten Doğan en Fortuna Sittard het nog twee seizoenen doorlopende contract te ontbinden.

Na lang wikken en wegen tekent Doğan in het nieuwe seizoen een contract bij de Turkse tweedeklasser Göztepe SK.


Erkens, H.
Beroep
: neuro-linguïstisch denker.
Hans maakt bij aanvang van het seizoen 1971/72 de overstap van tweedeklasser KEV naar Fortuna SC. De spits / rechtsbuiten zal in totaal vijf seizoenen het groen-geel verdedigen. Hij groeit uit tot een vaste waarde die 35 treffers achter zijn naam zet in Sittardse dienst. Zijn prestaties zijn dusdanig goed, dat hij in het seizoen 1976/77 overstapt naar Ajax.

Na rondzwervingen bij Ajax, RWDM (tegenwoordig FC Brussels) en MVV zet hij op 30-jarige leeftijd een punt achter zijn voetbalcarrière. Hij stort zich in een maatschappelijke carrière op het raakvlak van sport en bedrijfsleven.

Met die bagage keert hij in maart 2006 toch weer terug bij Fortuna Sittard. De raad van commissarissen is er zojuist in geslaagd om het stadion te verkopen waardoor Fortuna met een schone lei kan gaan bouwen aan de toekomst. Tijd dus voor een manager die de organisatie op poten gaat zetten. De aanstelling van Pierre Wolk draaide op een mislukking uit, nu mag Hans het proberen. Hans wordt namelijk gedelegeerd lid van de raad van commissarissen, met als functie orde op zaken stellen op organisatorisch en technisch vlak.

Hij gaat voortvarend van start. Hij ontslaat trainer Chris Dekker op het einde van het seizoen 2005/06 en stelt Rob Hutting als zijn vervanger aan. Tegelijkertijd ontneemt hij Fred van Barneveld de functie van manager technische zaken en stelt Frans Körver als diens opvolger aan.

Het aantrekken van het duo Rob Hutting en Frans Körver zonder dat beiden van elkaars aanstelling wisten, loopt al snel op een fiasco uit. De twee kunnen niet met elkaar door een deur en Hans wordt gedwongen in te grijpen: exit Rob Hutting. Kortom, op het technisch vlak laat Hans zich onmiddellijk gelden, maar wat hij zelf gaat doen, blijft ondertussen onduidelijk.

Aan de start van het seizoen 2006/07 verandert Hans van positie. Niet langer is hij ‘gedelegeerd commissaris’, vanaf nu is hij algemeen directeur bij Fortuna. Hans drukt al snel zijn stempel op de club. Aan supporters heeft hij een broertje dood, commercieel beleid voert hij niet, zolang er geen resultaten op het veld zijn. En om resultaten op het veld te creëren wendt hij zich tot het neuro-linguïstisch denken: als je maar met zijn allen gelooft in iets, dan komt het ook uit.

Na twee maanden is dus al duidelijk dat Fortuna de volgende charlatan in huis heeft gehaald: proficiat! Nou ja, laten we hopen dat we ons vergissen.

We krijgen niet de indruk dat we ons vergissen. Op het sportieve vlak is er weliswaar progressie, maar dat is niet zijn taak. We wensen hem af te rekenen op extra-sportieve prestaties, maar constateren niet veel meer dan dat hij Simone Palmans ontslaat in april 2007.

Ontwikkelt hij een doordacht plan om sponsoren aan te trekken? Geen idee, Hans communiceert niet met de buitenwereld. Maar je zou veronderstellen dat als er op dat vlak goed nieuws te melden valt, hij het wel zou melden. En dat gebeurt niet.

Op het eind van het seizoen is er toch wat nieuws. Hans gaat namens Fortuna akkoord om deel te nemen aan een Limburgse voetbalacademie voor jeugdspelers. Dit plan komt rechtstreeks uit de koker van Roda JC. In eerste instantie ziet Fortuna niets in het plan en concentreert zich op de eigen jeugdopleiding.

Dan horen we twee maanden niks en dan blijkt Fortuna ineens toch te gaan deelnemen. Je verwacht dat er dus gesleuteld is aan de voorwaarden van het plan, maar als het plan daadwerkelijk wordt gepresenteerd blijkt daar niets van. De optie dat onze beste jeugdspelers de overstap naar Roda JC maken, blijft wagenwijd open. De toekomst zal leren of we spijt krijgen van onze deelname.

“Never a dull moment” met Hans want ook in het seizoen 2007/08 slaat hij wild om zich heen. Hij realiseert de “Frans Körver tribune” zonder te overleggen met supporters (terwijl dat beloofd was) en stelt trainer Henk Wisman tijdelijk op non-actief in december 2007. Alleen Hans weet wat dat betekent!

Ondertussen gebeurt er natuurlijk niets op commercieel gebied, maar dat mag geen nieuws meer zijn.†† Op het einde van het seizoen komt Fortuna weer eens in financiële problemen. Hoe verrassend! Salarissen kunnen niet tijdig betaald worden. Hans treft uiteraard geen blaam, aldus Hans. Iedereen is het schuld, inclusief Joos van Barneveld. Het seizoen 2008/09 zal wel meer van hetzelfde opleveren.

Helaas levert het seizoen 2008/09 niet meer van hetzelfde op, maar zelfs erger. Hans heeft zijn karwei nu bijna voltooid. Hij laat allerlei spelers nieuwe contracten tekenen waardoor de uitgaven op circa twee miljoen euro komen, doet in de tussentijd niets aan de inkomstenkant, waardoor de inkomsten nog amper een miljoen bedragen en dan is het wachten op de KNVB.

De KNVB constateert terecht dat dit zo niet langer kan en dreigt de licentie in te trekken. En dan kan Hans beginnen aan het slothoofdstuk van zijn missie: fusiebesprekingen met Roda JC (MVV doet niet mee).‡‡

In drie jaar tijd heeft hij Fortuna afgebroken en nu kan hij een mooi argument aandragen om te fuseren: Fortuna heeft geen levensvatbaarheid. Wie naar de kille cijfers kijkt en zich niet afvraagt of dat niet beter kan, zal hem gelijk geven. Niemand vraagt zich af of er geen beter beleid gevoerd kan worden in Sittard-Geleen, dus ontstaat inderdaad de indruk dat een fusie de enige oplossing is.

Hans neemt in het najaar van 2008 zitting in de Stuurgroep Topvoetbal Limburg die de fusie moet begeleiden en is daarmee nog een kleine stap verwijderd van zijn oorspronkelijke doel: een fusieclub. Binnen de club staat niemand op om tegengas te geven. Jammer maar helaas. Misschien dat sommigen zich nog wel eens achter hun oren krabben, als ze dadelijk werkloos op straat staan.

Maar zover komt het in eerste instantie niet. Hans toont zijn incompetentie ook aan binnen de stuurgroep waar hij zich omringd weet door een select gezelschap leeghoofden. Dat wordt de voorlopige redding van Fortuna Sittard, want de stuurgroep weet na maanden gehuichel de fusieclub Sporting Limburg niet van de grond te krijgen.

Hans stapt niet onmiddellijk op als directeur van Fortuna Sittard. Blijkbaar is het nog steeds niet tot hem doorgedrongen dat hij niet capabel is voor deze functie. Hoe dan ook, hij gaat zich nu inzetten voor het behoud van Fortuna Sittard, terwijl die club volgens hem geen bestaansrecht heeft.

Het zal duidelijk zijn dat andere groeperingen rondom de redding van Fortuna Sittard de kar moeten trekken. Uiteraard gaat Hans dat niet doen. Enkele dagen later komt Hans – geheel in stijl – alweer terug op zijn beslissing. Om zijn zoveelste 180 graden gedachteverandering te motiveren beroept hij zich op een van zijn legendarische oneliners die hij geregeld gebruikte om zijn gehuichel te verbloemen: “voortschrijdend inzicht”. Hans vertrekt in april 2009 bij Fortuna.

Hij was gekomen om FC Limburg af te dwingen, dat lukte niet, dus nu verdwijnt hij. Fortuna mag de scherven proberen te lijmen.

—————-
Airkes
No way FKT
†† Meedoen is belangrijker dan winnen?
‡‡ Merger? STAK it up your arse!


Esseling, L.

Beroep: twitterkoningin.
Lianne is waarschijnlijk de enige verdedigster die met haar favoriete nummer 10 speelt. In het dameselftal van Fortuna gedurende het seizoen 2012/13 richt ze zich op de positie van linksback, maar ondervindt er hevige concurrentie. Lianne is dan ook niet altijd zeker van haar plek. Daar komt nog bij dat ze eind september haar enkelbanden scheurt. Dit zorgt ervoor dat ze enkele maanden is uitgeschakeld.

Maar nadat ze hersteld is van haar enkelkwetsuur laat Lianne haar gezicht niet meer zien bij Fortuna. Ze ziet af van verdere deelname aan wedstrijden en vertrekt naar Bekkerveld.

Naast veldvoetbal en twitteren bezit ze ook een voorliefde voor zaalvoetbal en speelt tijdens het seizoen 2012/13 voor Fortuna Sittard Geleen, in de volksmond FSG genaamd.


Essers, C.

Beroep: Sjraveleir.
Clint doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. De verdediger maakt aan de start van het seizoen 2016/17 de overstap naar het eerste elftal. Hij tekent een amateurcontract voor een seizoen. Clint moet lang wachten op zijn debuut, maar dat komt er op speeldag 33 thuis tegen Helmond Sport.

In de zomer van 2017 tekent Clint een tweejarig profcontract met een optie op een derde seizoen. Clint is de stand-in voor het centrale verdedigingsduo Wessel Dammers / Perr Schuurs, maar die laten weinig steken vallen, Als Schuurs op reis is met Oranje O19, speelt Clint.

Gedurende de eerste competitiehelft krijgt Clint toch zijn kans; niet centraal in de verdediging, maar op de rechtsbackpositie. Hij wint de concurrentiestrijd van Christopher Braun en speelt zich in de basis. Die plek staat hij gedurende het seizoen eigenlijk niet meer af, waardoor Clint een volwaardige bijdrage levert aan de promotie van Fortuna naar de eredivisie. Het levert hem een nieuw contract op dat afloopt in de zomer van 2021.

Clint ondervindt aan den lijve dat er een verschil is tussen ere- en eerste divisie. Hij moet de concurrentiestrijd aan met Alessandro Ciranni. Clint wint die strijd zo nu en dan, maar kan voor de winterstop niet overtuigen in de basis en erna helaas ook niet.

In het seizoen 2019/20 is Allessandro Ciranni vertrokken en gaat de nieuwe rechtsback Felix Passlack op het middenveld spelen. En dus is er opnieuw een plek in het elftal voor Clint, maar ook nu kan hij niet altijd overtuigen, ondanks zijn inzet. In de winterstop haalt Lazaros Rota als rechtsback. De Griek speelt Clint uit de basis.

In het seizoen 2020/21 verdwijnt Clint verder uit beeld. Lazaros Rota is eerste keus op Clints favoriete rechtsbackpositie. Ontbreekt de Griek dan kiezen zowel Kevin Hofland en later Sjors Ultee voor andere oplossingen dan Clint. Zeker als Fortuna na de winterstop Mickaël Tirpan aantrekt, die Lazaros Rota uit de basis speelt. Clint raakt nu nog verder achterop.

Op de slotdag uit bij Willem II krijgt Clint een basisplaats als beloning voor bewezen diensten. Terecht. Clint verlaat Fortuna transfervrij. Hij tekent bij eerstedivisionist MVV Maastricht.


Evers, B.
Beroep
: technicus.
Brenny is een talent uit de Fortunajeugdopleiding dat ook een tijdje bij PSV in de jeugdopleiding heeft gespeeld maar daar niet uit de verf is gekomen. In het seizoen 1999/00 debuteert hij in het groen-geel. Hij laat af en toe zien dat hij over een fenomenale techniek beschikt. Als hij die techniek nu ook nog functioneel kan aanwenden, gaan we wellicht nog plezier aan hem beleven.

Nou ja, dat plezier gaan we in het seizoen 2000/01 zeker niet in Sittard aan Brenny beleven, hij wordt namelijk voor één seizoen aan eerstedivisionist Helmond Sport uitgeleend.

Op het eind van het seizoen 2000/01 loopt Brenny’s contract in Sittard af en nemen we afscheid van hem. Met gemengde gevoelens, want we hadden toch sterk het idee dat er voor hem meer in had gezeten. Ook bij Helmond Sport krijgt hij geen contract, maar Regionalligist KFC Uerdingen ziet het wel in hem zitten.

Na enkele jaren te hebben rondgezworven in Duitsland (op een behoorlijk niveau) kan hij bij aanvang van het seizoen 2008/09 niet direct een nieuwe club vinden en komt hij zijn conditie op peil houden bij Fortuna. Fortuna wil Brenny graag contracteren maar heeft geen geld om hem vast te leggen. Eerstedivisionist MVV wel en dus gaat Brenny naar Maastricht.


Evers, M.
Beroep
: jeugdproduct.
Maikel doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en debuteert in het eerste elftal in een oefenduel in de winterstop van het seizoen 2005/06 tegen SVC 2000. We zijn benieuwd of dat het begin is van een mooie carrière in het geel-groen van Fortuna!

Voorlopig niet, want in het seizoen 2006/07 komt hij niet verder dan het tweede elftal en op het einde van het seizoen trekt Maikel zijn conclusies: hij verkast naar tweedeklasser Wilhelmina ’08.


Evertz, C.
Beroep
: Panda.
Carlo komt in de voorbereiding van het seizoen 2012/13 meetrainen bij Fortuna. Hij is op overschot bij het uit eerste klasse gedegradeerde Sint Truiden en Fortuna hoopt dat Carlo de aanvallende middenvelder is die het zoekt. Na vier dagen komt men tot de conclusie dat hij dat helaas niet is.

Carlo keert terug naar de reserves van Sint Truiden.