Dabo, Y.
Beroep
: Ster van Guinee.
Ondanks dat Youssouf in Guinee is geboren doorloopt hij de Fortunajeugdopleiding. Als spits maakte hij regelmatig zijn doelpunten in de jeugd en dus komt zijn naam de meeste Fortuna supporters al bekend voor.

Vanaf het seizoen 2004/05 zit hij definitief bij de hoofdmacht, maar doorbreken kan hij niet. Op het eind van het seizoen scheiden de wegen van Fortuna en Youssouf dan ook. Hij vertrekt naar het Belgische SK Moelingen, dat uitkomt in tweede provinciale.


Dabovic, A.
Beroep
: Duitse tester.
Andrija komt in de voorbereiding van het seizoen 2004/05 een weekje op proef meespelen in Sittard, tijdens een Sittardse zoektocht naar een spits. De Duitser speelde in het seizoen 2003/04 in de Regionalliga bij VfR Neumünster, maar dat niveau is blijkbaar niet al te hoog.

Andrija moet na een weekje training namelijk de pijp aan Maarten geven: niet goed genoeg. Hij tekent een contract bij het Duitse GFC Düren ’09 in de Oberliga.


Da Cruz, A.
Beroep
: Dolfijn.
Alessio tekent in januari 2024 een contract tot de zomer van 2025 in Sittard. De 27-jarige aanvaller liet onlangs zijn contract bij Serie B-club Feralpisalò ontbinden en komt dus transfervrij naar Fortuna.

De Kaapverdiaans international (en gewezen Nederlands jeugdinternational) moet trainer Danny Buijs meer opties geven in de aanval.

Doorbreken in het eerste elftal lukt Alessio niet. Hij moet eerst een conditionele achterstand wegwerken en slaagt er in zijn eerste halve seizoen niet in een basisplek af te dwingen.


Dadda, S.
Beroep
: Souf25.
Soufiane komt bij aanvang van het seizoen 2010/11 over op huurbasis van eredivisionist VVV Venlo. Aan linkspoten is in Sittard-Geleen sinds jaar en dag een tekort. Hopelijk zal Soufiane in de illustere voetsporen van Ruud Kool kunnen treden.

Ehh, niet dus. Soufiane vertrekt met de staart tussen de benen eind januari 2011 terug naar Venlo. En daarmee komt een einde aan een onthutsend zwakke huurperiode.


Dael, B., van.
Beroep
: Swalmenaar.
Ben tekent in december 2015 een contract tot het einde van het seizoen bij Fortuna als hoofdtrainer. Hij is de opvolger van Peter van Vossen die in oktober ontslagen werd. Ben komt over van VVV Venlo waar hij assistent-trainer was. Aan Ben de taak om het seizoen te redden.

Onder Ben komt er in ieder geval meer structuur in het elftal en ondanks dat Fortuna de eerste maanden van 2016 geen salarissen uitbetaalt, vertaalt zich dat in betere prestaties. Echter op het moment dat Fortuna voorzichtig begint te denken aan de play-offs, slikt de ploeg twee doelpunten in de laatste minuten thuis tegen Jong Ajax, waardoor een 1-0 overwinning, een 1-2 nederlaag wordt.

Van die klap herstelt Fortuna niet meer in het restant van het seizoen. Ben tekent op het einde van het seizoen wel een nieuw driejarig contract bij Fortuna.

Ben mag met weinig geld een nieuw team bouwen, maar verrast in de openingsfase vriend en vijand. De eerste zes thuisduels leveren zestien punten op. Uit lukt echter niet veel en als Fortuna dan ook thuisduels bgeint te verliezen gaat het ineens snel.

Na een serie van negen duels waarin Fortuna slechts een punt pakt, ontslaat Fortuna Ben bij aanvang van de winterstop.

Bij aanvang van het seizoen 2017/18 wordt hij trainer van Vitesse O19.


Daemen, T.
Beroep
: ruwe diamant.
Tom komt op zestienjarige leeftijd bij aanvang van het seizoen 2002/03 bij de hoofdselectie van het eerste vanuit Fortuna’s jeugdopleiding. Deze middenvelder maakt deel uit van het Fortuna Talentenfonds en wordt een mooie toekomst voorspeld, getuige zijn uitverkiezing tot “Talent van het jaar 2001/02”. Ondanks zijn jonge leeftijd verovert hij in het seizoen 2002/03 een basisplek. Tom ontwikkelt zich dus als een komeet.

In het seizoen 2003/04 komt dan een begrijpelijke terugval. Toch behoudt Tom zijn basisplek, maar hem lukt niet veel.

In het seizoen 2004/05 gaat Tom op zoek naar eerherstel. Tom herstelt zich in de eerste fase van de competitie van zijn slechte spel in het afgelopen seizoen, maar echt succesvol wordt het seizoen 2004/05 ook niet.

Datzelfde geldt voor het seizoen 2005/06. Tom speelt vaak, maar is erg wisselvallig en krijgt weinig vertrouwen van trainer Chris Dekker. Zijn contract loopt af en hij moet hopen dat Fortuna op het laatste moment toch weer met een nieuw voorstel komt.

Dat doet Fortuna inderdaad, maar Tom schermt met andere belangstelling. Wellicht scheiden de wegen dus. Inderdaad Tom heeft namelijk aanbiedingen van eerstedivisionisten FC Eindhoven en MVV. Hij kiest voor de Maastrichtenaren.


Dahmani, H.
Beroep
: Fortunese / Fortunees.
Hamdi mag zijn talenten komen tonen in de voorbereiding van het seizoen 2012/13. De Duitse Tunesiër heeft er vier seizoenen bij Regionalligist Fortuna Köln opzitten en heeft daar genoeg van (of andersom natuurlijk).

Hoe dan ook, Fortuna heeft iedereen die een goal kan maken zien vertrekken en aangezien Hamdi een aanvallende middenvelder is, mag hij langskomen.

Hij traint een tijdje mee, maar kan niet overtuigen. En dus vertrekt Hamdi met de noorderzon. Hij keert terug naar Köln, maar niet naar Fortuna Köln. Nee, hij tekent bij de rivaal: FC Viktoria Köln dat ook in de Regionalliga uitkomt.


Damașcan, V.
Beroep
: International.
Vitalie komt aan de start van het seizoen 2019/20 op huurbasis over van Serie A-club Torino FC. De twintigjarige Moldavisch international is een centrumspits die in Moldavië verdedigers schrik aanjaagt, maar dat in zijn eerste seizoen in Italië nog niet heeft kunnen bevestigen. Dus wil Torino FC hem wel verhuren.

Fortuna zoekt een centrumspits en huurt Vitalie voor een seizoen met een optie tot koop.

Al snel raakt Vitalie geblesseerd en dat blijft hij ook lange tijd voor de winterstop. Als hij terug is, pakt hij een basisplek, want voetballen kan Vitalie wel. Uiteindelijk zal hij zevenmaal scoren (zesmaal in de competitie; eenmaal in de beker), voordat covid-19 een einde maakte aan de competitie in maart 2020.

Daar blijft het bij, want Fortuna zal de koopoptie in het contract van Vitalie niet lichten. Hij keert terug naar Torino FC, dat hem onmiddellijk opnieuw uitleent, ditmaal aan eredivisionist RKC Waalwijk.


Dameselftal
Het Kerkraadse RKTSV heeft medio 2012 geen geld meer om de reiskosten van haar dames te betalen en zoekt naar een club die dat wel kan. Buurman Roda JC heeft er al een periode van damesvoetbal opzitten (met diezelfde RKTSV-dames) en is blij er vanaf te zijn.

Zo niet Fortuna. De club acht het hebben van een dameselftal wel handig in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en hapt toe. En plots beschikt de club over een heuse damesafdeling!

De dames van RKTSV die voortaan in het geel/groen spelen vormen geen recreantenteam, maar zijn redelijk succesvol. Zo worden ze in het seizoen 2011/12 kampioen in de Topklasse, de klasse juist onder de eredivisie.

In de aanloop naar het seizoen 2012/13 doen de dames mee aan een toernooi in het Duitse Düren en winnen er prompt de Dürener Elementenbau Damencup 2012.

Tijdens de competitie gaat het in eerste instantie erg matig. De eerste 5 wedstrijden worden vrij kansloos verloren, waarna de technische staf van spelconcept verandert. Men grijpt terug op de speelwijze die de voorafgaande seizoenen werd gehanteerd en die de dames gewoon zijn.

Wat volgt is een reeks wedstrijden waarbij slechts éénmaal wordt verloren en een handvol keren gelijk wordt gespeeld. Uiteindelijk eindigt men in het seizoen 2012/13 op de derde stek, op 6 punten van kampioen Ter Leede.

In het seizoen 2013/14 hebben de dames geen last van een valse start. Tijdens de winterstop staan ze fier bovenaan de ranglijst. En ook na de winterstop gaat het prima. De dames staat steevast in de top 3 en een kampioenschap lonkt.

Op de laatste speeldag hebben de dames genoeg aan een overwinning bij het jeugdteam van FC Twente, ATC ’65. Lange tijd ziet het er goed uit. De 0-1 voorsprong wordt prima verdedigd en zeker als er aan Twentse zijde een rode kaart valt, lijkt er niks meer fout te kunnen gaan. Totdat in blessuretijd de gelijkmaker wordt geïncasseerd…

Uiteindelijk gaan de dames van SV Buitenveldert met de titel aan de haal.

Het seizoen 2014/15 wordt een teleurstellend seizoen. Het gebakkelei tussen de dames en Fortuna gaat onverminderd door, ondanks dat ze zich organisatorisch hebben afgescheiden van de herentak. Sportief loopt het ook al niet lekker, want meedoen om het kampioenschap zit er nooit in.

Uiteindelijk spelen de dames zich redelijk ruim veilig en dat is het hoogtepunt van het seizoen, want een volgend seizoen komt er niet…

Het bestuur van het dameselftal gaat het over een hele andere boeg gooien en meet zich de naam Fortuna ´54 aan, spelend in groen en wit. Dames exit en dat is dood- en doodzonde…


Dammers, W.
Beroep
: verdediger.
Wessel tekent aan de start van het seizoen 2017/18 een driejarig contract bij Fortuna. De 22-jarige verdediger komt over van Feyenoord.

Hij gaat centraal in de verdediging spelen en vormt daar een sterk duo met Perr Schuurs. Alle publicitaire credits gaan naar de jonge aanvoerder Perr Schuurs, maar Wessel speelt zeker zo sterk en staat er week-in-week-uit. Wessel speelt dus een belangrijke rol in de promotie naar de eredivisie.

Na het vertrek van aanvoerder Perr Schuurs naar Ajax, wordt Wessel de nieuwe aanvoerder van Fortuna in de eredivisie in het seizoen 2018/19. Wessel blijft ook in de eredivisie een prima centrale verdediger, alhoewel Fortuna voor de winterstop met dertig tegendoelpunten verdedigend wel kwetsbaar is.

Helaas slaat in de winterstop het noodlot toe. In een oefenduel tegen KRC Genk in Spanje scheurt Wessel zijn kruisband aan zijn rechterknie af. Hij staat negen maanden buitenspel. Dat is een sportieve maar ook een financiële aderlating voor de club.

Met nog een contractjaar voor de boeg, zou Fortuna vast bereid zijn geweest Wessel te verkopen op het einde van het seizoen 2018/19, maar nu hij geblesseerd is, zal er weinig interesse zijn.

Uiteindelijk staat Wessel elf maanden buitenspel, want pas in december 2019 maakt hij zijn rentree bij Fortuna. In de tweede seizoenshelft moet Wessel orde op zaken gaan stellen achterin bij Fortuna. Dat lukt, want Fortuna wordt verdedigend stabieler (zonder dat dat punten oplevert overigens).

Wessels contract loopt af en Fortuna doet pogingen hem te behouden. Tevergeefs, Wessel tekent een driejarig contract bij eredivisionist FC Groningen.


Daniels, G.
Beroep
: hoop.
Glenn komt aan de start van het seizoen 2013/14 op proef meetrainen bij Fortuna. Fortuna zoekt een keeper; Glenn een club. De Belg staat onder contract bij Schotse grootmacht Celtic Glasgow, maar heeft behoefte aan speeltijd. Dat gaat in Schotland niet gebeuren; wellicht in Sittard-Geleen wel.

Ja, maar het duurt wel een tijdje voordat er een contract op tafel ligt. Fortuna onderhandelt een tijdje met Tim Coremans, maar als dat op niets uitloopt richt Fortuna zich op Glenn. Fortuna en Glenn komen er wel uit.

Glenn mag samen met Robin Dengis en Mark Voss gaan uitvechten wie tweede keus wordt achter Ferhat Kaya.

In eerste instantie verliest Glenn die strijd van Mark Voss, maar op het einde van de competitie wordt Glenn de tweede keus achter Ferhat Kaya. Glenn tekent voor twee seizoenen bij en wordt definitief tweede keus achter Ferhat Kaya in het seizoen 2014/15.

Het probleem voor Glenn in het seizoen 2014/15 is dat Ferhat Kaya prima speelt, nooit geblesseerd en nooit uitgesloten is. Kortom, Glenn speelt geen minuut in het eerste.

Slecht nieuws voor Glenn in het seizoen 2015/16. Ferhat Kaya speelt opnieuw alle 36 wedstrijden. Glenn komt er dus niet aan te pas. Hij trekt er zijn conclusies uit en verlaat Fortuna op het einde van het seizoen.

Hij gaat spelen bij Sporting Hasselt dat uitkomt in de Belgische Super Amateurliga.


Dassen, R.
Beroep
: uitzendkracht.
Ronald is afkomstig uit de eigen jeugd, en maakt in het seizoen 1994/95 de overstap naar het eerste elftal. Kortom, Ronald valt met zijn neus in de boter: KAMPIOEN!!!

In de eredivisie heeft Ronald het lastig. Pim Verbeek lijkt hem niet nodig te hebben. In het seizoen 1995/96 speelt hij vijf duels. Het wordt van kwaad tot erger in het volgende seizoen als Ronald helemaal niet aan spelen toekomt.

Ook in het seizoen 1997/98 komt Roland slechts tot vijf duels, maar hij beleeft wel zijn “finest moment” in die gekke wedstrijd tegen Willem II, waarin hij zomaar de 1-0 scoorde. Verder is hij niet vies van het hanteren van de botte bijl!

In het seizoen 1998/99 wordt hij voor het eerst uitgeleend aan eerstedivisionist Helmond Sport. Daar speelt hij anderhalf jaar en ontwikkelt hij zich dusdanig dat hij aan de start van het seizoen 2000/01 weer terugkeert in Sittard.

Maar dat wordt weer geen succes, in de eredivisie kan hij geen basisplek veroveren en dus keert hij gedurende het seizoen weer terug naar eerstedivisionist Helmond Sport om later definitief de overstap te maken richting Helmond.

Daar speelt hij drie prima seizoenen en wat gebeurt er dan? Fortuna haalt hem aan de start van het seizoen 2004/05 weer terug. Fortuna speelt nu in de eerste divisie. Zou het nu wel lukken met Ronald in Sittard?

Ronald toont zich een prima aanvoerder en aanjager van Fortuna, toch kan ook hij niet verhinderen dat Fortuna onderaan eindigt in de competitie.

In het seizoen 2005/06 weinig beterschap. Ronald begint op het middenveld, maar eindigt toch weer in de verdediging. Voor de resultaten maakt het niet uit. Zijn spel is teleurstellend.

In het seizoen 2006/07 verandert er niet veel. Onder Frans Körver moet Ronald zich gaan concentreren op de rechtsbackpositie, maar daar is hij tweede keus achter Serdal Güvenç die naar behoren presteert. Toch speelt Ronald de nodige wedstrijden en daarin stelt hij niet teleur.

Zijn aflopende contract wordt evenwel niet verlengd. Na een korte zoektocht duikt Ronald op bij de Belgische derdeklasser KSK Tongeren Hedera Millen.

—————-
Ronald, je was fandastisch


Daumantas, T.
Beroep
: Litouwer.
Tomas kwam in de voorbereiding van het seizoen 2005/06 zijn conditie op peil houden in Sittard. Het was de middenvelder niet gelukt na zijn avontuur bij Bundesligist Austria Wien een nieuwe club te vinden en in zijn eentje zijn conditie bijhouden zag hij niet zitten.

De Fortunaselectie was niet al te breed, dus een goeie speler erbij zou het niveau van de training verhogen. Kortom, hij was welkom. Hij speelt zelfs enkele oefenpotjes mee met Jong Fortuna Sittard.

En warempel, Tomas doet het zo goed, dat hij een éénjarig contract kan tekenen bij Fortuna. Hij mag dus blijven.

Toch wordt het geen succesjaar. De resultaten zijn slecht en Tomas kan er weinig verandering in brengen. Hij begint in de basis, maar raakt gedurende het seizoen die basisplek kwijt en op veel steun van de fans hoeft hij niet te rekenen, die het niet in hem zien zitten.

Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Tomas en Fortuna weer. Na een serieuze zoektocht vindt Tomas uiteindelijk onderdak bij hoogsteklasser FC Vilnius in Litouwen.


Dautovic, E.
Beroep
: jeugdinternational.
Emir komt vlak na de start van de competitie 2016/17 op proef meetrainen bij Fortuna. De 21-jarige Sloveen is een linksbenige centrale verdediger die bij het Servische OFK Belgrado, dat uit de SuperLiga degradeerde, geen nieuw contract kreeg.

Fortuna zoekt linksbenige versterking achterin, dus wie weet. Na een twee weken durende stageperiode, blijkt Emir inderdaad een versterking. Hij tekent een contract voor het seizoen 2016/17 met een optie voor nog een seizoen.

Een succes wordt dat echter niet. Het duurt lang voordat Emir wedstrijdfit geraakt en als hij dat eindelijk is, krijgt hij nauwelijks een kans onder Ben van Dael.

Dat verandert niet onder diens tussentijdse opvolger Sunday Oliseh. Fortuna licht de optie in het contract voor een extra seizoen dan ook niet.

Hij tekent bij de Sloveense neo-hoogsteklasser Ankaran Hrvatini.


Dekker, C.
Beroep
: comeback-kid.
Als Fortuna promoveert in het seizoen 1981/82, haalt het Chris weg bij Sparta in een poging zich te handhaven in de eredivisie. Met Chris in de verdediging komt Fortuna nooit in problemen in de eredivisie en het begin van een Sittardse bloeiperiode is daar.

Chris speelt drie seizoenen voor Fortuna met als hoogtepunt de Europacup II-deelname in het seizoen 1984/85. Het kwartfinaleduel in Stadion De Baandert tegen Everton FC wordt echter wel het laatste duel dat Chris speelt voor Fortuna. Hij laat zich in de rust wisselen na een foute pass in de eerste helft die een tegentreffer inleidt.

Hij is zo teleurgesteld dat hij besluit op dat moment zijn voetbalschoenen in de wilgen te hangen – een beslissing waar hij niet op terugkomt. Hij treedt vervolgens in dienst bij de Fortunajeugdopleiding.

In februari 1989 treedt Chris weer op de voorgrond. Hans van Doorneveld wordt ontslagen en Chris wordt interim-hoofdtrainer tot het einde van het seizoen als Han Berger het van hem overneemt. In 1991 verlaat Chris Fortuna en gaat hij naar eerstedivisionist EVV Eindhoven.

Daar blijft hij slechts één jaar om weer terug te keren naar Sittard: nu als hoofdcoach van het eerste elftal. Onder zijn leiding degradeert Fortuna naar de eerste divisie.

En terwijl de ambitie was om onmiddellijk terug te keren in het seizoen 1993/94 komt daar in praktijk niets van terecht. Fortuna speelt in de grijze eerstedivisiemiddenmoot en dat kost Chris zijn kop: ontslag.

Tien jaar lang is er geen relatie tussen Chris en Fortuna, maar dan keert hij bij aanvang van het seizoen 2004/05 weer terug als hoofdcoach van het eerste elftal. De ploeg op de rails zetten, luidt zijn taak.

De eerste tekenen zijn positief. Fortuna nestelt zich namelijk in de middenmoot met aardig voetbal en dat is al een hele vooruitgang ten opzichte van de afgelopen seizoenen. Op het eind van het seizoen staat Fortuna toch weer onderaan. De financiële problemen en de KNVB die zes punten afneemt zijn hier debet aan.

In het seizoen 2005/06 gaat het van kwaad naar erger. Chris beweert dat een twaalfde plek haalbaar is, maar Fortuna komt al snel troosteloos onderaan te staan en Chris wordt de kop van Jut. Volgens de fans verschuilt hij zich te veel achter andermans falen.

Na afloop van de competitie wordt Chris op non-actief gesteld door de club. Een beetje vreemd moment om dat te doen, maar zo komt er wel een teleurstellend einde aan de tweede trainersperiode van Chris in Sittard. Een nieuw avontuur gaat hij niet aan.

—————–
Wij geven altijd 100% voor de club …. en wat doen jullie?


Demacker, K.

Beroep: snelle handen.
De uit Maastricht afkomstige Katja mag tijdens het seizoen 2012/13 laten zien waarom zij de onbetwiste nummer één is in het Sittardse doel. En ze heeft niet lang nodig om degene die haar nog niet kent rap te overtuigen. Vanwege haar goede reflexen bezit ze eigenschappen die je doorgaans ziet bij lijnkeepers, maar Katja kan meer.

Omdat Fortuna vaak tegen de middenlijn aanspeelt dient ze niet alleen het strafschopgebied voor haar rekening te nemen, maar ook de aangrenzende zones. Als een bal halverwege haar eigen helft moet worden ontzet, dan maakt ze daar geen probleem van. Opgeruimd staat netjes.

Eén week voor het verstrijken van de transferperiode voorafgaande aan het seizoen 2012/13 probeert het Belgische Sint-Truiden Katja te verleiden tot een overstap, maar ze gaat niet in op de aanbieding uit de Haspengouw en blijft Fortuna trouw.

En dat is maar goed ook, want Katja blijkt een betrouwbare sluitpost. Slechts éénmaal laat ze verstek gaan, maar tijdens alle andere wedstrijden verschijnt Katja trouw op het appèl.

Ook in het seizoen 2013/14 blijkt Katja een sterkhouder. Doelpunten incasseert ze nauwelijks en speelt tot op de laatste speeldag mee voor het kampioenschap. Desondanks houdt Katja het na het seizoen voor gezien. Ze gaat zich richten op een carrière als voetbalster bij het derde team van RKVVL/Polaris…


Dembélé, M.
Beroep
: jeugdinternational.
Mahamadou komt in de winterstop van het seizoen 2018/19 op huurbasis over van Red Bull Salzburg dat hem verhuurd had aan zijn satellietclub FC Liefering. FC Liefering speelt in de Oostenrijkse tweede klasse; Fortuna eredivisie en dat gaf de doorslag.

Mahamadou is een Franse jeugdinternational die zijn opleiding genoot bij Paris Saint-Germain. Hij kan op meerdere plaatsen in de verdediging spelen, maar komt het best tot zijn recht in het centrum van de verdediging. Fortuna zocht dat type verdediger nadat Wessel Dammers langdurig geblesseerd raakte.

Fortuna huurt Mahamadou tot de zomer van 2019.

Mahamadou speelt driemaal mee in februari/maart, maar raakt begin april ernstig geblesseerd op de training aan een knie. Het betekent einde seizoen voor Mahamadou. Het huurcontract wordt ook onmiddellijk beeindigd.

Mahamadou gaat aan zijn herstel werken in Oostenrijk. En zo komt er een vervelend einde aan zijn huurperiode bij Fortuna Sittard. Hij herstelt in Salzburg, maar mag daar op het einde van het seizoen vertrekken en tekent bij ES Troyes AC in de Franse tweede klasse.


Demouge, F.
Beroep
: spitsentrainer.
In de zomer van 2021 komt Frank de technische staf versterken. Eredivisionist VVV Venlo verlengde zijn contract niet als assistent-trainer; Fortuna zoekt een spitsentrainer. Trainer Sjors Ultee wil namelijk voor elke linie een gespecialiseerde assistent-trainer hebben.

Frank, die als speler 66 eredivisietreffers produceerde, gaat zich dus toeleggen op de voorhoede. Wat zijn invloed is, is onduidelijk.

In het seizoen 2022/23 komt Frank eenmaal in het nieuws. Het gebeurt na afloop van het verloren duel in Heerenveen. Burak Yilmaz zou interim-trainer Dominik Vergoossen in woord en gebaar duidelijk hebben gemaakt dat hij niet tevreden is over de aanpak in Heerenveen. Frank spreekt er schande van in het kleedlokaal. Dit komt Burak Yilmaz ter ore en dan krijgt Frank de wind van voren.

Op het einde van het seizoen verlengt Fortuna het aflopende contract van Frank niet. De wegen scheiden dus. Frank vindt niet meteen een nieuwe club.


Dengering, D.
Beroep
: Sjpauwbik.
Dennis maakt aan de start van het seizoen 2014/15 de overstap van Jong PSV naar Fortuna Sittard. De 21-jarige verdediger bleek net niet goed genoeg voor PSV, maar dat wil niet zeggen dat hij niet goed genoeg is Fortuna, toch?

Eerste keus is Dennis voorlopig niet bij Peter van Vossen voor een plek centraal achterin. Vanwege uitsluitingen en blessures elders, komt hij voor de winterstop toch tot vijf duels.

Na de winterstop verwerft hij zich toch een basisplek als rechtsback. Het vertrek van Ramon Voorn en het doorschuiven van Fatih Turan naar het middenveld, helpen Dennis aan een basisplek. Fortuna is tevreden en licht de optie in zijn contract op een tweede seizoen. In het seizoen 2015/16 is Dennis er opnieuw bij.

Opnieuw speelt hij op de rechtsbackpositie, waar hij het zwaar heeft. Veel vaker dan hem lief is, is hij betrokken bij defensieve problemen. Ligt dit aan de tactiek van Peter van Vossen, die de spelers op de backposities in problemen brengt (ook linksback Joeri Schroyen heeft het lastig) of komt Dennis tekort?

In de loop van het seizoen raakt hij zijn basisplek kwijt aan Jordie Briels. Op het einde van het seizoen wordt zijn aflopende contract niet verlengd. Dennis vertrekt naar hoofdklasser EHC/Heuts.


Dengis, R.
Beroep
: Liègeois.
Robin komt gedurende de voorbereiding op het seizoen 2013/14 op proef meetrainen bij Fortuna. De jonge Belgische keeper maakte afgelopen seizoen zijn debuut in het betaalde voetbal voor KAS Eupen in de Belgische tweede klasse.

Fortuna oriënteert zich op keepers, mocht eerste keus Ferhat Kaya weggekaapt worden. Dat laatste gebeurt niet, maar Fortuna kan een derde en vierde keeper ook goed gebruiken. Robin tekent bij Fortuna en mag met Mark Voss en Glenn Daniels uitvechten wie tweede keeper wordt achter Ferhat Kaya.

Mark Voss wint dat duel aan de start van de competitie, maar nadien wordt Glenn Daniels tweede keuze achter de onbetwiste Ferhat Kaya. Robin komt nooit in beeld en daaruit trekt hij op het einde van het seizoen 2013/14 zijn conclusies.

Hij stapt over naar de Luxemburgse tweedeklasser FC Green Boys 77.


Derksen, D.J.
Beroep
: zwervende spits.
Dirk Jan komt bij de start van het seizoen 2004/05 over van eerstedivisionist BVO Emmen richting Fortuna. Deze spits leidt dan al jaren een zwervend bestaan dat hem achtereenvolgens bij FC Den Bosch, MVV, Roda JC, Dordrecht’90, FC Zwolle, Austria Wien, Cambuur Leeuwarden en Emmen brengt. Bij sommige clubs was hij succesvol, bij andere niet.

Fortuna verwacht niets meer en niets minder dan doelpunten van Dirk Jan. De toekomst zal moeten uitwijzen of hij aan die eis kan voldoen.

Het antwoord komt al vrij snel, Dirk Jan scoort namelijk aan de lopende band. In totaal zal hij er 18 maken en dat voor een spits bij de nummer laatst uit de competitie! Helaas wekt dat ook de nodige belangstelling van andere clubs.

Een van die clubs blijkt eredivisionist Roda JC te zijn. De Kerkradenaren willen Dirk Jan hebben en stellen voor Guido Budziak in de ruil te betrekken. Fortuna gaat akkoord en zo verdwijnt Dirk Jan weer uit Sittard na een zeer succesvol seizoen.

Maar daarmee is de Fortunacarrière van Dirk Jan nog niet voor bij, want bij aanvang van het seizoen 2007/08 keert hij terug. Hij komt over van VVV Venlo dat zojuist naar de eredivise is gepromoveerd. Dirk Jan tekent een eenjarig contract met uitzicht op een tweede jaar plus de mogelijkheid om na zijn carrière toe te treden tot de Fortunaorganisatie achter de schermen. Daar zegt Dirk Jan geen nee tegen.

Helaas draait het seizoen 2007/08 uit op een deceptie. Dirk Jan kan niet datgene brengen wat van hem verwacht wordt en raakt ook al snel zijn basisplek kwijt aan Ruud Boymans.

Op het einde van het seizoen geeft Fortuna Sittard aan dat de club niet met hem verder wil als speler, maar dat hij per onmiddellijk tot de commerciële afdeling van de club kan toetreden.

Dirk Jan denkt erover na, maar wil toch nog graag een seizoen spelen. Als eerstedivisionist Helmond Sport hem dan een voetbalcontract aanbiedt, tekent Dirk Jan een nieuw contract in Helmond.


Detremmerie, C.
Beroep
: diepzeeduiker.
Cyril is op overschot bij de Belgische eersteklasser KSV Roeselare. De verdediger/middenvelder komt dus in de winterstop van het seizoen 2006/07 zijn geluk beproeven in Sittard-Geleen.

Zijn stage duurt echter slechts een ochtend. Een kuitblessure gooit roet in het eten. Cyril neemt weer afscheid van Fortuna zonder echt te hebben kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Terug naar KSV Roeselare.


Dianessy, D.
Beroep
: tester.
Djibril meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 2016/17 op proef in Sittard-Geleen. De twintigjarige aanvaller heeft de jeugdopleiding van FC Toulouse afgerond en zoekt een club. Fortuna zoekt een aanvaller. Wordt het deze Malinese Fransman?

Ja, want al snel tekent hij een tweejarig contract.

Onder Ben van Dael speelt Djibril zo nu en dan als linksbuiten, maar een basisplek kan hij zich niet verwerven. Dat verandert als Sunday Oliseh Ben van Dael na de winterstop aflost. Djibril is nu wel zeker van een plek in de basis en wordt uiteindelijk gedeeld topscorer met zeven doelpunten.

Fortuna verlengt Djibrils contract tot de zomer van 2020.

In het seizoen 2017/18 speelt Djibril als aanvallende middenvelder op de plek van de langdurig geblesseerde Gavin Vlijter. Djibril ontwikkelt zich sterk op de positie achter de spits.

Na het op non-actief stellen van Sunday Oliseh, speelt hij onder Claudio Braga ook vaker vanaf de linksbuitenpositie. In totaal scoort hij elf doelpunten en produceert hij acht assists, waarmee hij een belangrijke rol speelt in het bewerkstelligen van promotie.

Als Fortuna daadwerkelijk promoveert staat Djibril niet meer op het veld. In een uitduel bij Almere City raakt hij ernstig geblesseerd. Hij zal langdurig buitenspel staan.

De eerste helft van het eredivisieseizoen 2018/19 gaat aan Djibril voorbij. Na de winterstop zal hij zijn rentree maken. In april maakt hij inderdaad zijn rentree, maar niet voor lang, want hij raakt weer geblesseerd. Het seizoen 2018/19 is een verloren seizoen voor Djibril.

In de zomer van 2019 is er enige commotie rond Djibril. Fortuna schorst hem disciplinair (boze tongen beweren dat Djibril een transfer geweigerd heeft). Vervolgens lijkt hij op weg naar AEK Athene, maar die deal ketst af.

Hij sluit weer aan bij het eerste elftal, maar dan slaat het noodlot opnieuw toe, als hij opnieuw een zware knieblessure oploopt, die hem langdurig uit de roulatie zal houden. In oktober verlengt Fortuna wel het contract van Djribil tot de zomer van 2021.

Bij de start van het seizoen 2020/21 keert Djibril terug op de velden. Hij valt af en toe in bij het eerste elftal, maar meer zit er voor de winterstop niet in. En dus kiest Djibril in januari eieren voor zijn geld. Hij maakt het seizoen af bij eerstedivisionist MVV Maastricht, waarna hij Fortuna Sittard transfervrij verlaat.

In de zomerstop tekent Djibril een contract bij de Franse tweedeklasser FC Pau.


Diaz, G.
Beroep
: A-junior.
Giuliano doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en maakt zijn debuut als A-junior voor het eerste elftal in november 2009 als de ziekenboeg in Sittard-Geleen weer eens overvol zit. De verdediger die geboren is op de Antillen maakt zijn competitiedebuut tegen RBC Roosendaal.

Ook in het seizoen 2010/11 is Giuliano van de partij. Wordt dit zijn seizoen? Ja en nee, hij krijgt meer speeltijd onder Wim Dusseldorp, maar in de winterstop besluit hij er dan toch een punt achter te zetten.

Giuliano gaat zich op een maatschappelijke carrière richten en meldt zich aan bij tweedeklasser BSV Limburgia.


Diaz, K.
Beroep
: Franzoos.
Kevin komt bij aanvang van het seizoen 2011/12 over van eerstedivisionist SC Cambuur, waar bezuinigd moet worden. Fortuna kan een linksbenige aanvallende middenvelder wel gebruiken en neemt de Fransman dus over.

Erg succesvol wordt dat niet. Kevin speelt in het begin van het seizoen vrijwel altijd, maar echt overtuigen kan hij niet. Als na de winterstop Rowin van Zaanen de selectie komt versterken is Kevin zijn basisplek kwijt en die zal hij niet meer terugkrijgen. Hij heeft wel nog een doorlopend contract.

En dus speelt Kevin ook in het seizoen 2012/13 bij Fortuna Sittard, waar zowat de hele voorhoede (inclusief Rowin van Zaanen) is vertrokken. Kevin speelt in de eerste competitiehelft duidelijk beter dan hij deed in het seizoen 2011/12, maar in de ogen van trainer Wil Boessen is het toch allemaal niet goed genoeg voor een basisplek.

Op een gegeven moment kan de trainer toch niet meer om Kevin heen en verwerft hij een basisplek.

Op het einde van het seizoen verlaat Kevin Fortuna Sittard. Hij keert terug naar de Franse vierdeklasser US Ivry, de laatste Franse club waarvoor hij uitkwam alvorens naar Nederland te verkassen.


Diemers, M.
Beroep
: middenvelder.
Mark tekent aan de start van het seizoen 2018/19 een driejarig contract bij Fortuna. De 24-jarige middenvelder komt over van eerstedivisionist De Graafschap.

Mark blijkt al snel een prima aankoop te zijn, als schakel tussen middenveld en aanval. Mark lanceert menige Fortuna-aanval en trapt ook Fortuna’s penalty’s binnen.

In het seizoen 2019/20 meer van hetzelfde. Mark is wellicht onze beste speler in de selectie. Voor de winterstop komt hij tot zeven doelpunten en zeven assists. Daar komt na de winterstop nog een treffer bij in een seizoen dat vanwege covid-19 al in maart voortijdig ten einde komt. Met acht treffers is Diemers topscorer in de competitie.

Het levert hem een transfer op naar Feyenoord, dat zijn nog een seizoen doorlopende contract afkoopt voor circa 1 miljoen euro.


Dieren, R. van
Beroep
: huurling.
René kwam bij aanvang van het seizoen 2001/02 op huurbasis van Feyenoord over. Deze jeugdinternational wil wedstrijdervaring opdoen en die kans krijgt hij bij Feyenoord slechts in beperkte mate. Dus komt hij naar Sittard!

In het eerste halfjaar maakt de middenvelder een uitstekende indruk, maar daarna raakt hij uit beeld. De voetbalkwaliteiten zijn er wel, maar als je de juiste instelling mist, wordt het niks, zelfs niet bij Fortuna.

Na afloop van het seizoen 2001/02 gaat hij weer terug naar Feyenoord, waar hij nog een doorlopend contract heeft. Eredivisionist Excelsior Rotterdam blijkt zijn volgende huurbaas.


Dieteren, J.
Beroep
: conservator in wolfkleren.
Jan is al sinds enkele jaren als vrijwilliger aan Fortuna verbonden en loopt al langer met het idee rond om zijn collectie (oude) Fortuna-shirts tentoon te stellen. Vooralsnog doet Jan dat op zijn eigen website, maar met hulp van John van Bommel gaat Jans droom in vervulling.

Tijdens de open dag voorafgaand aan het seizoen 2011/12 opent Jan zijn ‘eigen’ Fortuna Museum in de Mark van Bommel zaal van de Trendwork Arena.

Doordat Jan in contact is gekomen met John en zelfs met hem bevriend is geraakt, komt Jan tijdens allerlei tripjes aan Johns zijde bekendheden van allerlei pluimage tegen. Niets weerhoudt Jan ervan om met deze quasi bekenden op de foto te gaan. En dat allemaal met het doel om ‘een super website te maken voor de supporters en voetballiefhebbers en mensen met een Fortuna hart’.

Op bovenstaande zinsnede valt weliswaar bitter weinig af te dingen, maar deze is niet volledig. Jan had namelijk wel eens mogen vertellen dat zijn Fortuna-hart niet meer klopt. Tegenwoordig klopt voornamelijk zijn eigen (financiële) hart, want iets heeft Jan doen besluiten om rond de overgang van 2012 naar 2013 zijn uitgebreide collectie shirts te verpatsen.

Uiteraard tegen een marktconforme prijs als we Jan mogen geloven, maar we hebben ook jarenlang geloofd dat hij over een Fortuna-hart beschikte.


Dijks, M.
Beroep
: il trattore.
Mitchell tekent in juli 2023 een eenjarig contract bij Fortuna Sittard. De 30-jarige linksachter komt over van eredivisionist Vitesse en zal George Cox moeten doen vergeten.

Mitchell speelt voor de winterstop een behoorlijk aantal wedstrijden, maar is helaas nooit ver weg van een blessure. Hopelijk kan hij na de winterstop definitief fit geraken.

Dat lukt, gedurende de winterstop werkt hij sterk aan zijn fitheid en slaagt in zijn opzet. Mitchell speelt na de winterstop vrijwel alles en haalt een behoorlijk niveau. De vraag is dan: tekent hij bij in Sittard, of gaat hij elders aan de slag?


Dijkstra, S.
Beroep
: Speurneus.
Sieb tekent in de zomer van 2017 een eenjarig contract als keeperstrainer bij Fortuna Sittard. De 51-jarige Kerkradenaar wordt naast Gino Facenna en Alexander Voigt de derde assistent-trainer van hoofdtrainer Sunday Oliseh.

Net als enkele spelers en kantoorpersoneel wordt ook Sieb het slachtoffer van de vreemde omgangsvormen van Sunday Oliseh. Sieb zal dan ook maar wat blij zijn dat Fortuna Sunday Oliseh in februari 2018 aan de kant schuift.

Op het einde van het seizoen tekent Sieb een nieuwe tweejarige verbinding tot de zomer van 2020 als keeperstrainer onder de nieuwe hoofdtrainer René Eijer. Sieb haalt zelden het nieuws; geen klachten dus. Hij verlengt zijn contract tot de zomer van 2021.

Dat contract dient hij echter niet uit. Fortuna ontslaat Sieb namelijk in maart 2021. Daar gaat een knallende ruzie aan vooraf tussen hoofdtrainer Sjors Ultee en Sieb over de te volgen strategie als eerste keeper Yanick van Osch geblesseerd raakt en tweede keeper Alexei Koșelev niet mag spelen vanwege een aanstaande transfer.

Dat kan gebeuren, maar Fortuna neemt het Sieb vooral kwalijk dat hij de vuile was buiten hangt in de media. Exit Sieb.

We horen een tijd niets van Sieb. Uiteindelijk tekent hij een contract als keeperstrainer bij eersteklasser VV Chevremont vanaf het seizoen 2022/23.


Diouf, D.
Beroep
: niet echt een clubspeler.
Dame verscheen ten tonele in de voorbereiding op het seizoen 2008/09. De Senegalees, die opgroeide in Frankrijk en wiens voetbalcarrière zich afspeelde in Duitsland, komt het best tot zijn recht in de verdediging. In tien jaar tijd versleet hij negen clubs, waarvan oberligist SV Meppen de laatst is.

Wordt Fortuna nummer tien?

Nee, want na een dag is Dame alweer vertrokken. Blessure verzwegen aan de medische staf. Wegwezen! Na de winterstop duikt Dame op bij 3. Bundesligist Jahn Regensburg.


Dirkx, J.
Beroep
: gehuurde lampekap.
Toen Fortuna in 1995 promoveerde zocht het een centrale verdediger en vond die in de persoon van Jürgen, die bij PSV niet verder dan de reservebank kwam. Fortuna huurt Jürgen van PSV voor een seizoen.

In zijn eerste seizoen bij Fortuna speelt hij eigenlijk niet zo gek veel. Toch besluit Fortuna om Jürgen over te nemen van PSV.

In het seizoen 1996/97 komt Jürgen aan meer speeltijd toe. Hij scoort ook zijn eerste twee treffers voor Fortuna.

Zijn derde seizoen bij Fortuna wordt zijn beste seizoen. Hij speelt vrijwel alle wedstrijden naast Robert Roest centraal in de verdediging en dat duo zorgt voor voldoende vastigheid achterin om Fortuna te behouden voor de eredivisie, want onder Pim Verbeek doen we niet aan aanvallen.

Ook onder Bert van Marwijk in het seizoen 1998/99 is Jürgen een vaste waarde, maar zijn goede spel blijft niet onopgemerkt. PSV – dat hem eerder te min had bevonden – meldt zich rond de winterstop: of Jürgen niet terug wil komen?

Ja, hij wil wel terug. Zo graag zelfs dat hij een arbitragezaak tegen Fortuna aanspant dat hem niet voor een habbekrats wilde laten gaan. Die verliest Fortuna en zo gaat Jürgen terug naar PSV.

Tot ieders verbazing keert Jürgen vlak voor aanvang van het seizoen 2001/02 terug op het oude nest. Ondanks dat PSV Jürgen zo graag wil hebben, kan hij daar geen basisplek verwerven. En dus speelt Jürgen op huurbasis in het seizoen 2001/02 voor Fortuna Sittard.

Fortuna degradeert, maar het ligt niet aan Jürgen, alhoewel hij zelden het niveau haalt dat hij in zijn eerste Sittardse periode toonde. Na afloop van het seizoen keert hij terug naar PSV.


Dobos, Á.
Beroep
: Magyaar.
Áron is een achttienjarige Hongaarse aanvaller die zich aan de start van het seizoen 2018/19 meldt in Sittard-Geleen. De speler van de Hongaarse derdeklasser Dunaújváros PASE, en voormalig international O17 tekent een vierjarig contract bij Fortuna Sittard.

In de eerste helft van het seizoen 2018/19 komt hij niet aan speeltijd toe. Hij moet genoegen nemen met een rol bij Jong Fortuna Sittard. Na de winterstop debuteert hij wel. Hij zal uiteindelijk twee duels meespelen.

In de eerste helft van het seizoen 2019/20 is er weinig beterschap voor Áron. Hij mist een gedeelte van de eerste seizoenshelft als gevolg van blessureleed, maar als hij fit is, komt hij ook niet aan spelen toe in het eerste elftal.

In de winterstop trekt Áron zijn conclusies en laat hij zich voor de rest van het seizoen verhuren aan de Hongaarse tweedeklasser ETO FC Győr. Na zijn weinig succesvolle periode in Győr, lijkt hij terug te keren in Sittard-Geleen om zijn tot in de zomer van 2022 doorlopende contract bij Fortuna uit te dienen.

Zover komt het niet, Fortuna laat Áron transfervrij vertrekken naar een andere Hongaarse tweedeklasser: Szeged-Csanád Grosics Akadémia.


Docker, J.
Beroep
: afgewezen geslaagde tester.
Jon verscheen in oktober 2006 op de Sittardse trainingsvelden. De Engelsman doorliep zijn jeugdopleiding bij Sheffield United FC en RKC Waalwijk en stond afgelopen seizoen onder contract bij vierdeklasser Northampton Town FC, maar het seizoen 06/07 leverde de middenvelder nergens een contract op.

Fortuna zocht een aanvallende middenvelder en dus mag Jon het komen proberen tijdens een oefenstage. Trainer Frans Körver laat zich lovend uit over de Engelsman, maar uiteindelijk krijgt hij toch geen contract.

Het duurt even voordat Jon weer ergens opduikt. Hij traint mee met de selectie van premierleagueclub Portsmouth FC om zijn conditie op peil te houden en wordt daar ‘ontdekt’ door Dorchester Town dat uitkomt in de Football Conference en Jon contracteert.


Doino, M.
Beroep
: keeper.
Michiel zat al op zestienjarige leeftijd op de bank in het seizoen 2003/04. Allerlei blessures bij zijn collegakeepers maakten dit mogelijk. Tot speeltijd kwam het niet voor deze Belg uit de Fortunajeugdopleiding, want hij zal Fortuna verlaten.

Veel later duikt hij op de Belgische vierdeklasser Herk FC.


Dollinger, M.
Beroep
: bokser.
Martin is een Oostenrijkse middenvelder die in november 2009 op proef komt meetrainen bij Fortuna. Zijn periode bij zijn laatste werkgever, de Oostenrijkse tweedeklasser FC Lustenau, kwam tot een abrupt einde toen hij een grensrechter aanviel vanwege een dubieuze beslissing.

Lustenau zette Martin meteen op straat. Zijn proefperiode bij Fortuna duurt slechts twee dagen vanwege een blessure. Een nieuwe club vindt hij niet.

In de winterstop van het seizoen 2009/10 komt hij opnieuw op proef meetrainen – nu wel fit. Even afwachten of dat in een contract uitmondt.

Nee is het antwoord.

En het valt ook niet mee voor Martin om een andere club te vinden. Uiteindelijk vindt hij onderdak bij de Oostenrijkse Landesligist van SPG Axams/Götzens bij aanvang van het seizoen 2010/11.


Dols, B.
Beroep: jong oet de Waereldsjtad.
Na het overlijden van de legendarische radiocommentator Nico Jessen in november 2005 moet L1 noodgedwongen op zoek naar een vervanger.

Na lang zoeken haalt men Ben op bij de Geleense stadsradio Start. Ben, afkomstig uit Geleen, is al sinds jaren aan die zender verbonden maar nauwelijks bekend bij het grote publiek. Zijn hart ligt bij de Geleense sport (V & L, Smoke Eaters), maar ook Fortuna kan op zijn sympathie rekenen.

Het duurt niet lang of de luisteraars van L1 raken verknocht aan Bens stemgeluid en zijn grenzeloze enthousiasme. Is het slecht, dan sleept Ben de luisteraars mee door diepe dalen, maar levert Fortuna een glansprestatie, dan scheren de luisteraars aan Bens hand hoge toppen.

Het commentaar bij het doelpunt van Danny Schreurs tijdens de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen MVV tijdens het seizoen 2008/09 staat bij iedere luisteraar in het geheugen gegrift. Hij onderbreekt zijn collega John Bannier, neemt de regie over en gaat volledig uit zijn dak op het moment dat Schreurs’ lob in de kruising vliegt.

Maar na 13 seizoenen Fortuna en 30 jaar radio maken is het voor Ben mooi geweest. Ben bracht verslag uit bij meer dan 500 duels van Fortuna en gaat vooral de promotie in het seizoen 2017/18 nooit meer vergeten. De laatste seizoenen werkt Ben bij L1 al goed samen met Falco Cremers en hij gaat hem opvolgen.

————————
Nico bedankt (1940-2005)


Donkor, J.
Beroep
: tester.
Jacky komt aan de start van het seizoen 2019/20 op proef meetrainen bij Fortuna. De 20-jarige Belgische Ghanees is te licht bevonden bij KSC Lokeren Oost-Vlaanderen, dat zojuist gedegradeerd is naar eerste klasse B. Fortuna denkt dat Lokeren een verkeerde inschatting maakt en wil de linksbuiten aan het werk zien.

Hij mag dus komen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Hij traint een maand mee, maar tekent dan een tweejarig contract met een optie op een derde seizoen.

Jacky komt voor de winterstop niet voor in de plannen van Sjors Ultee, alhoewel hij wel zijn debuut voor Fortuna Sittard maakt in het bekertoernooi, thuis tegen ADO Den Haag.

Na de winterstop meer van hetzelfde. Jacky mag eenmaal invallen in competitieverband, voordat covid-19 in maart een voortijdig einde maakt aan de competitie.

Ook aan de start van het seizoen 2020/21 blijkt er weinig uitzicht op speeltijd bij Fortuna voor Jacky en dus verhuurt Fortuna de Belg op de laatste dag van de zomertransferperiode aan eerstedivisionist FC Eindhoven.

Op het einde van het seizoen licht Fortuna de optie in Donkors contract niet, waardoor hij Fortuna transfervrij kan verlaten. Hij tekent bij eerstedivisionist FC Dordrecht.


Dornebusch, F.
Beroep
: Ersatz-Torwart.
Felix tekent aan de start van het seizoen 2021/22 een contract voor een seizoen bij Fortuna Sittard, met een optie op nog een seizoen. Hij stapt over van tweede Bundesligist Eintracht Braunschweig.

De 26-jarige doelman moet bij Fortuna de opvolger worden van Piet Velthuizen als tweede keeper achter Yanick van Osch.

Dat lukt echter niet, want Fortuna haalt in de winterstop Michael Verrips als eerste concurent van Felix.

Op het einde van het seizoen licht Fortuna Sittard de optie niet in het contract van Felix. Hij verlaat Fortuna Sittard transfervrij en vindt niet meteen een nieuwe club.

In de winterstop lukt het wel. Felix tekent in de 3. Bundesliga bij VfB Oldenburg.


Dreesen, T.
Beroep
: Blanke Kompany.
Timothy komt tijdens de voorbereiding op het seizoen 2011/12 meetrainen in Sittard-Geleen. Ondanks dat hem een grote toekomst voorspeld werd, zit hij zonder club, nadat eersteklasser Lierse SK (dat hem uitgeleend had aan KV Turnhout) zijn aflopende contract niet verlengd en dat komt met name vanwege blessureleed.

De Belg maakt een uitstekende indruk op de training en als hij ook nog een medische keuring doorstaat wordt hij toegevoegd aan de selectie.

Hij zal het hart van de defensie moeten gaan vormen met Fernando Ricksen. En dat doet hij meer dan voortreffelijk. Af en toe is er wat blessureleed, maar verder speelt hij vrijwel alles. Op het einde van het seizoen tekent hij dan ook voor een seizoen bij.

Trainer Wil Boessen zet Timothy bij aanvang van het seizoen tot ieders verrassing op de bank, maar dat duurt niet lang. Timothy vecht zich snel terug in de basis en vormt daar een solide combinatie met eerst Yoann de Boer en later Roel Janssen.

Echter gedurende het seizoen raakt Timothy zo nu en dan geblesseerd. Kleine blessures, maar ze houden Timothy toch lang uit de roulatie. Pas op het einde van het seizoen keert hij terug. Na wat gedraal tekent Timothy een nieuw eenjarig contract.

De eerste helft van het seizoen 2013/14 gaat in feite voorbij aan Timothy, die zich van de ene naar de andere blessure sleept. Hopelijk is er vooruitgang na de winterstop. Ja, er is enige vooruitgang. Feit is dat als Dreesen speelt, Fortuna beter presteert.

Op het einde van het seizoen is het toch niet voldoende voor contractverlenging. De blessuregevoeligheid geeft de doorslag. Timothy tekent in de Schotse premiership bij Ross County FC.


Dreezen, S.
Beroep
: rappende keeper.
Sten maakte bij aanvang van het seizoen 1999/00 de overstap van de amateurs van IASON naar de jeugdopleiding van Fortuna. Daar ging zijn ontwikkeling snel, want twee jaar nadien heeft hij al een contract te pakken in Sittard en speelt hij ook geregeld jeugdinterlands voor Nederland.

In het seizoen 2001/02 is Sten vierde keeper achter Ruud Hesp, Rein Baart en Dave Bertjens. Aangezien altijd één van de eerste twee beschikbaar is, komt Sten niet aan spelen toe in het eerste elftal.

Als Fortuna degradeert in het seizoen 2001/02 en Ruud Hesp stopt, stijgt Sten één plek in de pikorde, maar helaas voor Sten is Rein Baart een vrijwel blessurevrije keeper en Dave Bertjens is er ook nog.

In het seizoen 2003/04 verandert er niets aan de situatie. De pikorde blijft Rein Baart, Dave Bertjens, Sten en dus wordt het opnieuw een seizoen van bankzitten en minuten maken in Jong Fortuna.

Op het einde van het seizoen speelt Fortuna twee oefenduels tegen VV Schinnen en SV Spaubeek. Eindelijk mag Sten debuteren. Maar ja, Dick Voorn debuteerde ook in die duels.

In het seizoen 2004/05 vertrekt Dave Bertjens naar KSK Tongeren, maar komt Willem-Jan Thijssen naar Sittard-Geleen. Sten mag met Willem-Jan Thijssen uitvechten wie tweede keeper achter Rein Baart wordt.

Als Baart een keer geblesseerd is, blijkt Chris Dekker te kiezen voor Willem-Jan Thijssen. Dat zal Sten wel niet leuk hebben gevonden, want hij krijgt de blues. Of beter gezegd, hij gaat samen met Laszlo Mészáros rapnummers opnemen. En zo ontstaat de naam Master D.

In het seizoen 2005/06 verandert er niets aan Stens situatie. Rein Baart vertrekt weliswaar, maar voor hem komt Guido Budziak als eerste keeper terug. Komt Sten ooit nog wel aan spelen toe bij Fortuna?

Niet in het seizoen 2005/06. Guido Budziak is eerste keus en als hij geblesseerd is, verdedigt Willem-Jan Thijssen het Fortunadoel. Het contract van Sten loopt op het einde van het seizoen af en Fortuna wil het niet verlengen. Sten werd gezien als een groot talent, maar een kans of vertrouwen heeft hij nooit gekregen van Chris Dekker.

Sten maakt de overstap naar eerstedivisionist MVV, waar hij op amateurbasis tweede keeper wordt.


Driel, M. van
Beroep
: boegbeeld.
Eerstedivisionist Excelsior was zó tevreden over Mels dat het zijn aflopende contract op het einde van het seizoen 2004/05 graag wilde verlengen. Maar, Mels twijfelde en koos ervoor te wachten. ‘Nu of nooit’ zal de Excelsiorleiding hebben gedacht en trok de gedane aanbieding weer in.

Mels had met Fortuna een alternatief achter de hand dat hem graag wilde vastleggen. Mels twijfelde weer en wilde pas tekenen na een positieve uitkomst van de gemeenteraadsvergadering van 30 juni 2005. Toen die uitkomst er kwam, tekende Mels prompt een contract dat hem voor de komende twee seizoenen aan Fortuna zal binden.

Hopelijk twijfelt Mels binnen de lijnen een stuk minder. In zijn eerste seizoen bij Fortuna presteert Mels naar behoren. Hij pakt weliswaar veel te veel gele kaarten, maar hij vecht tenminste.

Die stortvloed aan gele en rode kaarten houdt ook in het seizoen 2006/07 aan. Desondanks blijft Mels de publiekslieveling met zijn tomeloze inzet.

Halverwege het seizoen raakt aanvoerder Mels echter in onmin met trainer Frans Körver. Mels zou een tekst op een whiteboard van Frans Körver (wie heeft er kloten?) hebben uitgeveegd voordat de trainer de groep ermee confronteerde.

Daar was de trainer niet blij mee. De term ‘ontslag op staande voet’ valt zelfs, maar uiteindelijk wordt de soep minder heet gegeten dan opgediend. Mels kan blijven en wordt opnieuw aanvoerder. Op het einde van het seizoen tekent hij een nieuw tweejarig contract.

In het seizoen 2007/08 gaat het weer mis. Hans Erkens stelt trainer Henk Wisman op non-actief vanwege een gebrek aan chemie tussen hem en de spelersgroep. Mels meldt dat dat onzin is. En dus wordt ook Mels tijdelijk op non-actief gesteld!

Mels moet in januari 2008 meetrainen met Jong Fortuna en mag uitkijken naar een nieuwe club. Die vindt hij uiteindelijk in eerstedivisionist RBC Roosendaal en daarmee komt er een einde aan een driejarige periode van Mels in Sittard-Geleen.

Als voetballer kon hij niet altijd overtuigen, als mens zeker wel. Dat laatste kostte hem de kop in het Hans Erkenstijdperk.

————
Super Mels, super Mels, super Mels


Drost, O.
Beroep
: Tester.
Oliver komt in september 2019 – na het sluiten van de transfermarkt – op proef meetrainen bij Fortuna. De 23-jarige Deense aanvaller is er niet in geslaagd een nieuw club te vinden nadat zijn aflopende contract bij de Deense hoogsteklasser Vejle BK niet is verlengd.

Fortuna zoekt aanvallende versterking, wellicht biedt Oliver uitkomst. Nee, want een contract sleept Oliver niet in de wacht in Sittard-Geleen.

In oktober duikt hij op bij de Deense tweedeklasser Kolding IF, waar hij wel een contract tekent.


Duarte, D.
Beroep
: DerraD.
Deroy meldt in augustus 2021 op de Sittardse trainingsvelden. De 22-jarige middenvelder heeft zojuist een driejarig contract getekend. Hij komt transfervrij over van eredivisionist Sparta Rotterdam. De gewezen Nederlandse jeugdinternational moet zorgen voor concurrentie op het middenveld.

In de eerste weken / maanden positioneert Sjors Ultee Deroy vrijwel over op het veld, behalve op zijn favoriete stek centraal op het middenveld. Zo blijft lange tijd verholen, hoe goed Deroy eigenlijk wel niet is. Zodra hij centraal mag spelen op het middenveld, is hij meteen onmisbaar. Samen met de in de winterstop aangetrokken Dimitrios Siovas, is hij de beste aankoop van het seizoen.

Ook in het seizoen 2022/23 is Deroy een vaste keuze op het middenveld voor eerst Sjors Ultee en, als Sjors Ultee ontslagen wordt, voor zijn opvolger Julio Velázquez. Echter, een blessure gooit roet in het eten, waardoor hij voor de winterstop langdurig is uitgeschakeld.

Na de winterstop kiest Julio Velázquez voor Doğan Erdoğan, waardoor Deroy vaker op de bank zit dan hem lief is. Nee, het seizoen 2022/23 is niet het seizoen van Deroy.

In de eerste helft van het seizoen 2023/24 is alles anders. Deroy speelt doorgaans altijd en schroomt dat vertrouwen niet. Hij is een van de dragende spelers van Fortuna. Ook na de winterstop is hij de eerste naam die Danny Buijs op het wedstrijdformulier zet.

Fortuna zal Deroy gaan missen, want het komt niet tot contractverlenging. Hij verlaat Fortuna transfervrij.


Dullens, W.
Beroep
: onze Cruyff.
Willy is een levende legende in Sittard. In het seizoen 1963/64 debuteert Willy het eerste elftal van Sittardia. Het zal de start worden van een opmerkelijke carrière.

Bij Sittardia ontwikkelt hij zich stormachtig, want drie later speelt hij al zijn eerste interland tegen België (3-1 winst) en wordt hij als eerstedivisiespeler uitgeroepen tot speler van het jaar van Nederland. Toch zal hij tot slechts vier interlands komen, omdat een knieblessure zijn carrière beëindigt.

Hij maakt de fusie tussen Sittardia en Fortuna ’54 nog mee als speler, speelt ook nog een half seizoen voor FSC, maar moet dan noodgedwongen definitief afscheid nemen van het betaalde voetbal.

Na jarenlang genegeerd te zijn door Fortuna is het Theo Mommers die hem in juli 2001 in dienst neemt als technisch adviseur. De portefeuille technische zaken is op dat moment in handen van interim-directeur Theo Mommers na het ontslag van Jacques Opgenoord.

Per 1 januari 2002 komt daar verandering in als de nieuwe organisatiestructuur wordt ingevoerd. Technische zaken komen vanaf dat moment in de portefeuille van Fred van Barnveld. Willy gaat Fred van Barneveld assisteren.

In maart 2003 heeft Willy zijn duiven weggedaan en zijn kapsalon verkocht. Hij gaat zich fulltime bezig houden met het technische beleid in Sittard-Geleen.

In het seizoen 2003/04 begint Willy een hechte twee-eenheid te ontwikkelen met Fred van Barneveld. Deze twee hebben zich vast voorgenomen Fortuna – via uitgekiend beleid – naar een sportief hoger plan te tillen.

Het zal hen niet lukken, maar toegegeven het is zo’n financiële puinhoop binnen de club, dat fatsoenlijk sportief beleid voeren lastig is.

In het seizoen 2004/05 bouwt Willy samen met Fred van Barneveld aan de Sittardse toekomst op het veld, maar het seizoen eindigt teleurstellend met Fortuna op de laatste plaats. Nou ja, er zijn financiële problemen, dus Willy kon ook niet veel doen.

Een seizoen later is er geen financiële vooruitgang, maar krijgt Willy wel een nieuwe baas bij Fortuna. Hans Erkens start in maart 2006 als interim-directeur. Willy komt in aanvaring met Hans Erkens. Hij heeft openlijke kritiek op het salarisbeleid bij de club. Dat levert hem een spreekverbod op.

In het seizoen 2006/07 lijkt dat spreekverbod opgeheven, want Willy mengt zich weer in de strijd, middels zijn wekelijkse column op de website van Fortuna. Echter, erg kritisch is hij niet in zijn columns.

En kritisch wordt Willy ook niet in de seizoenen 2007/08 en 2008/09. Terwijl Fortuna door Hans Erkens wordt gedemonteerd predikt Willy rust in de gelederen. Dat zou namelijk in het belang zijn van Fortuna Sittard.

In werkelijkheid is rust alleen in het belang van Hans Erkens, die niet geïnteresseerd is in het belang van Fortuna Sittard, maar dat heeft Willy niet in de gaten. Jammer maar helaas. Willy vindt het belangrijker om te praten over de eerstvolgende onbenullige wedstrijd, waarbij hij zich ook nog van de ene contradictie naar de andere sleept.

Als Hans Erkens‘ aap eind 2008 uit de mouw komt (lees: Fortuna vermoorden), zitten we met de gebakken peren. Willy is natuurlijk niet verantwoordelijk voor het wanbeleid van Hans Erkens, maar heeft het wel allemaal mede mogelijk gemaakt door de man geen strobreed in de weg te leggen.

Zodra het duidelijk wordt dat het voortbestaan van Fortuna in gevaar is (lees: fusiebesprekingen) schaart Willy zich achter de mensen die Fortuna op de been willen houden. Dat is lovenswaardig, maar komt veel te laat…

Nadat Hans Erkens in april 2009 op een zijspoor belandt bij Fortuna en het nieuwe bestuur onder leiding van Wil Meijers de club weet te redden van de ondergang, is er geen plek meer voor Willy, die in september 2009 vertrekt.

Het bovenstaande zou er mee te maken kunnen hebben. Willy vertrekt uiteindelijk in december 2009 naar VVV Venlo waar hij technisch adviseur wordt.

In juli 2013 keert Willy echter terug bij Fortuna als technisch adviseur. In Venlo waren ze Willy zat, terwijl de nieuwe directie van Fortuna Sittard onder leiding van Martin Masset het clubicoon er weer graag bij wil hebben. We zijn benieuwd hoe lang het goed gaat.

En dat lijkt hem beter af te gaan dan gedacht, want hij haalt zelfs de elftalfoto welke wordt geschoten voorafgaande aan het seizoen 2014/15! Peter van Vossen neemt Willy erbij als technisch adviseur.

Willy blijft technisch adviseur tot de promotie van Fortuna Sittard naar de eredivisie in de zomer van 2018. Clubeigenaar Işıtan Gün wendt zich voor technisch advies tot Ogan Tarhan.


Dusseldorp, W.
Beroep
: kappersmodel.
Wim wordt de opvolger van Roger Reijners die na het seizoen 2009/10 weggepromoveerd wordt als trainer. De onderhandelingen met Wim duren lang, maar uiteindelijk komt het toch tot een akkoord. Wim tekent een contract voor drie seizoenen.

In het eerste seizoen redt Fortuna haar vege lijf op de slotdag van de competitie. Hopelijk gaat dat beter in het seizoen 2011/12.

Ja en nee. Fortuna begint sterk aan de competitie, maar vervalt dan toch weer in oude kwalen waardoor het op de ranglijst allemaal niet veel opschiet.

In de winterstop vertrekt Wim plotseling naar VVV Venlo waar hij technisch directeur wordt. De matige prestaties en de houterige presentatie van de club in de media, leiden ertoe dat er niet al teveel tranen vloeien vanwege Wims vertrek.


Duut, H.
Beroep
: speler / trainer.
Henk maakt halverege de eerste competitiehelft van het seizoen 1986/87 op huurbasis de overstap van Feyenoord naar Fortuna Sittard.

De centrale verdediger groeit uit tot een vaste waarde en op het einde van het seizoen neemt Fortuna Henk definitief over van Feyenoord.

Henk blijft een vaste waarde in Fortuna’s defensie tot hij in de voorbereiding van het seizoen 1990/91 getroffen wordt door een lichte hersenbloeding tijdens een oefenduel tegen 1. FC Nürnberg. Zijn revalidatie duurt een jaar en dus keert hij bij aanvang van het seizoen 1991/92 terug.

Dat wordt echter geen succes; na de winterstop geeft Henk de pijp aan Maarten. Henk blijft wel betrokken bij Fortuna, want hij gaat werken in de Sittardse jeugdopleiding.

Vanaf het seizoen 1996/97 combineert hij zijn werk in de jeugdopleiding met het assistent-trainerschap bij het eerste elftal. Nadat Bert van Marwijk na het seizoen 1999/00 vertrekt naar Feyenoord, wordt Henk aangesteld als de nieuwe sterke man, maar hoofdtrainer zijn in het post-Van Marwijktijdperk is geen gemakkelijke klus.

Dat blijkt ook al snel, want hij krijgt Fortuna maar niet aan het voetballen, hetgeen een desastreuze competitiestart tot gevolg heeft, die hem na dertien competitiewedstrijden zonder overwinning noodlottig wordt. Henk wordt uit zijn functie ontheven.

Henk blijft wel aan de club verbonden; nu als hoofd jeugdopleidingen. Hij had namelijk in zijn contract laten opnemen dat Fortuna hem een andere functie binnen de club moest aanbieden bij ontslag.

Het duurt een jaar voordat Duut een nieuwe baan vindt, want dat hij bij Fortuna overbodig is, zag ie zelf ook wel in. Hij wordt trainer van het Japanse Omiya Ardija in het seizoen 2001/02.

Overigens is Henk nog steeds in de stellige overtuiging dat hij in zijn periode als hoofdtrainer bij Fortuna geen fouten heeft gemaakt en de slechte resultaten hem niet zijn aan te wrijven. Een ding is zeker, technisch directeur Jacques Opgenoord stuurde hem met een niet-complete selectie het seizoen in.

Gedurende het seizoen 2002/03 is Henk weer even in beeld voor een functie in de jeugdopleiding van Fortuna, maar Fortuna kiest voor Roger Reijners.

Gedurende het seizoen 2015/16 is Henk opnieuw in beeld bij Fortuna – nu als opvolger van de ontslagen hoofdtrainer Peter van Vossen. Henk gaat niet op Fortuna’s aanbod in.