Čabraja, M.
Beroep
: Tester.
Marijan maakt zijn opwachting in Sittard-Geleen gedurende de voorbereiding op het seizoen 2018/19. De 21-jarige Kroaat kan de gehele linkerflank bespelen. Hij speelt voor het tweede elftal van Dinamo Zagreb, maar kwam ook driemaal uit voor Kroatie O19 en daar zal Fortuna hem wel van kennen.

Marijan mag de trainersstaf komen overtuigen.

Dat lukt niet. Marijan verlaat Fortuna na een weekje meetrainen. Hij tekent een contract bij de Kroatische hoogsteklasser HNK Gorica.


Cagnazzo, D.
Beroep
: Lupo giallorosso.
Dario maakt in de loop van het seizoen 2001/02 de overstap van de A-jeugd naar de hoofdselectie van Fortuna Sittard. Deze linksbenige middenvelder maakt deel uit van het Fortuna Talentenfonds en wordt als het grootste talent van zijn lichting gezien.

Vraag deze Italo-Belg naar zijn favoriete ploeg en hij begint een lofzang op Roma. Hij debuteert in een onbelangrijk bekerduel tegen IVS.

In het seizoen 2002/03 wordt zijn echte doorbraak verwacht. In het afgeslankte Fortuna moet deze alleskunner zijn plekje gaan vinden. Dat lukt gedeeltelijk, want Dario ontwikkelt zich als een ideale twaalfde man. Overal inzetbaar, maar een basisplek weet hij nog niet af te dwingen.

Op het eind van het seizoen 2002/03 krijgt Cagnazzo te horen dat zijn aflopende contract niet verlengd kan worden, maar als Ronald Hamming vertrekt, komt er geld vrij voor een nieuw contract voor Dario.

Dario maakt in het seizoen 2003/04 een moeilijke periode door. Het komt hem op een publieke schoffering van trainer Hans de Koning te staan die hem na onprofessioneel gedrag (veters strikken tijdens een vrije trap van de tegenstander) tegen VVV vergelijkt met Pino uit Sesamstraat. Een onbegrijpelijke uitspraak van de trainer.

In het seizoen 2004/05 lijkt er weer een basisplek voor Dario weggelegd. Inderdaad, Dario maakt onder Chris Dekker een lichte gedaantewisseling door. De onbesuisdheid verdwijnt uit zijn spel, maar halverwege het seizoen raakt Dario langdurig geblesseerd: er kan een kruis over het seizoen 2004/05.

In maart krijgt Dario te horen dat zijn aflopende contract niet verlengd wordt.

Twee maanden later raakt bekend dat Dario een contract heeft getekend bij HFC Haarlem. Fortuna moest dat nieuws via de media vernemen, want Dario had de club niet ingelicht.

Maar dat is te vroeg gejuicht. Dario komt namelijk niet door de keuring heen en dus gaat de deal niet door.

Even later vindt Dario toch een nieuwe club: de Belgische vierdeklasser Patro Eisden. En alweer verlaat een speler van het talentenfonds de club zonder transferopbrengst.


Can, C.
:
Beroep: tester.
Cengiz meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 2009/10 bij Fortuna. De 24-jarige spits van het tweede elftal van Borussia Mönchengladbach is op zoek naar een nieuwe club; Fortuna zoekt een compleet nieuw elftal.

Cengiz traint een dag mee en laat dan nooit meer iets van zich horen. Hij tekent uiteindelijk een contract bij NRW-ligist (vijfde niveau) Fortuna Köln.


Canal Plus:
TV-zender die de laatste restjes hoop op een regelmatig verloop van de competitie (d.w.z. voetbal in het weekend) definitief de grond heeft ingeboord. Keer op keer speelt deze zender het klaar om wedstrijden uit het weekend te tillen naar “interessante” doordeweekse dagen.

Voor de fans die uitwedstrijden “live” willen zien (en dat is dus niet zoals Canal Plus dat definieert vanuit de luie stoel, maar live in het stadion) is dit een crime.

Dat slokt maar vrije dagen op en daar heeft de gemiddelde Fortunees er niet veel van. Wie doet hier eens wat aan? Uiteindelijk Fortuna zelf.

In het seizoen 2001/02 degraderen we en zijn we af van Canal Plus. Maar we zijn van de regen in de drup geraakt. Nu worden we geterroriseerd door SBS6.


Cangiano, G.

Beroep: Partenopeo
Gianmarco meldt zich in januari 2023 in Sittard. De 21-jarige gewezen Italiaanse jeugdinternational staat tot de zomer van 2025 onder contract bij serie A-club FC Bologna. Bologna wil hem graag uitlenen en Fortuna hapt toe.

Fortuna bedingt ook een optie om Gianmarco in het seizoen 2023/24 te huren. Tevens bedingt Fortuna de optie om de linksbuiten definitief over te nemen gedurende de huurperiode.

Het wordt geen succes. Gianmarco moet zich tevreden stellen met vijf invalbeurten.

Op het einde van het seizoen licht Fortuna de koopoptie niet. Gianmarco keert terug naar FC Bologna.


Cannova, D.

Beroep: goalgetter in de jeugd
Dario staat jarenlang te boek als een groot talent in Fortuna’s jeugdopleiding. De ietwat bonkige pocketaanvaller is zijn verdedigers vaak te snel af en scoort de ene na de andere treffer.

Vaak is hij beslissend en hij is dat ook éénmaal in de hoofdmacht. Tijdens de winterstop van het seizoen 2011/12 scoort hij de 1-2 tijdens de oefenpartij in en tegen Hoek.

Veel verder dan dat komt hij niet en hij ziet dat zelf ook wel in. Na het seizoen 11/12 verlaat hij Sittard en vergezelt Marc Wagemakers naar vierdeklasser Esperanza Neerpelt.


Cantwell, T.
:
Beroep: kanarie.
Todd meldt zich in januari 2018 in Sittard-Geleen. De negentienjarige middenvelder komt bij tweedeklasser Norwich City FC niet aan speeltijd toe en wil in een eerste elftal spelen. Dat kan in Sittard-Geleen en dus huurt Fortuna de tweevoudig jeugdinternational van Norwich voor het restant van het seizoen.

Todd debuteert begin februari als invaller tegen FC Volendam. In totaal komt hij tot tien competitieduels, waarin hij tweemaal scoort. Todd maakt een aardige bijdrage aan de promotie van Fortuna naar de eredivisie.

Op het eind van het seizoen keert hij terug naar Norwich City FC.


Caracciolo, F.
Beroep
: Zwartberger.
Fabio kwam aan het begin van het seizoen 2010/11 over van eerstedivisionist FC Den Bosch dat hem huurde van ADO Den Haag. De spits scoorde negentien treffers voor Den Bosch. Als hij dat in een geel-groen shirt doet, is iedereen dik tevreden.

Hij scoort uiteindelijk elf doelpunten voor Fortuna, waarmee hij topscorer wordt, maar tevreden is eigenlijk niemand. Als dan in de zomerstop tweedeklasser CS Visé zich meldt in Sittard-Geleen, laat Fortuna Fabio – die nog een doorlopend contract had – vertrekken.

En zo komt er al na een jaar een einde aan de samenwerking tussen Fortuna en Fabio.


Carbonell, A.
Beroep
: Masia-product.
Álex tekent in de voorbereiding op het seizoen 2019/20 een eenjarig huurcontract bij Fortuna Sittard, dat ook een koopoptie bedingt. De 21-jarige middenvelder komt (tijdelijk) over van Valencia CF.

Al vroeg in het seizoen raakt Álex geblesseerd, waardoor hij lange tijd buitenspel staat. Met de winterstop in zicht, keert hij fit terug. Hij speelt zo nu en dan, maar kan nog niet echt overtuigen.

Na de winterstop haalt hij een beter niveau, maar zich definitief in de basis spelen, zit er niet in voordat covid-19 een vroegtijdig einde maakt aan de competitie.

Op het einde van het seizoen maakt Fortuna de balans op en besluit de koopoptie niet te lichten. Álex keert terug naar Valencia CF, maar in Valencia zijn er weinig speelkansen en dus stapt hij over de de Zwitserse hoogsteklasser FC Luzern.


Carli, R.
Beroep
: eerste 2000der.
Raghmani doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en maakt op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal thuis tegen Jong FC Utrecht. De verdediger is de eerste speler geboren na 1 januari 2000 die een competitieve wedstrijd speelt voor Fortuna Sittard.

Het blijft in het seizoen 2017/18 bij die ene invalbeurt.

In het seizoen 2018/2019 speelt Raghmani zijn wedstrijden bij Jong Fortuna Sittard; in het eerste elftal speelt hij niet.

Dat verandert ook niet in het seizoen 2019/20, waarin we hem niet zien in het eerste elftal. Op het einde van het seizoen trekt Carli zijn conclusies en vertrekt naar eersteklasser BSV Limburgia.


Çeltik, Y.
Beroep
: Lid next generation 2020.
Yiğit tekent in de zomer van 2021 een vijfjarig contract bij Fortuna Sittard. De achttienjarige Turkse jeugdinternational komt over van de Turkse tweedeklasser Altinordu FK. Als de centrale middenvelder de verwachtingen gaat waarmaken, wordt hij een grote speler. Dat mag hij de komende jaren bewijzen.

In oktober 2021 debuteert Yiğit in het eerste elftal van Fortuna Sittard als invaller in een bekerduel tegen TOP Oss. Het zal voor de winterstop ook zijn enige speeltijd blijken te zijn.

Yiğit wil meer en laat zich in de winterstop verhuren aan de Poolse tweedeklasser TS Podbeskidzie Bielsko-Biała. De Polen bedingen opties voor een verlenging van de huurperiode tot de zomer van 2023 en ook een optie tot koop.

Op het einde van het seizoen besluiten de Polen Yiğit definitief over te nemen van Fortuna Sittard. Yiğits loopbaan in Sittard komt dus nooit uit de verf.


Çevik, R.
Beroep
: Rouche.
Ramazan stapt aan de start van het seizoen 2012/13 over van eersteklasser Standard Liège naar Fortuna Sittard. De twintigjarige aanvallende middenvelder denkt in Sittard-Geleen meer speeltijd te kunnen vergaren. We zullen moeten afwachten of de Belg met Turkse roots gelijk krijgt.

Maar dat gelijk gaat hij niet bij Fortuna krijgen, want na een week stapt hij zonder blikken of blozen op en gaat voor het Hongaarse Újpest FC spelen. Omdat er nog niks was getekend, was Ramazan vrij om te gaan en staan waar hij wilde.

En als of dat nog allemaal niet gek genoeg is, keert ie een week later gewoon weer terug. Hij tekent toch bij Fortuna!

In het begin van het seizoen pendelt Ramazan voornamelijk tussen de bank en de basis, maar naarmate het seizoen vordert wordt hij steeds vaker een zekerheidje in de basis van Wil Boessen. Met name zijn vrije trappen rond het strafschopgebied zorgen voor dood en verderf bij tegenstanders.

Op het einde van het seizoen vindt Ramazan zich toch weer voornamelijk terug op de reservebank, waardoor zijn huurperiode teleurstellend afloopt. Ramazan keert terug naar de reserves van Standard Liège. In de winterstop vertrekt hij naar de Turkse tweedeklasser MP Antalyaspor.

Aan de start van het seizoen 2015/16 traint Ramazan opnieuw mee bij Fortuna. Zijn Turkse avontuur bij Antalyaspor en later Hacettepespor is voorbij en hij zoekt een nieuwe club. Fortuna zoekt aanvallende versterking.

Na een paar trainingen neemt Fortuna echter afscheid van Ramazan (wellicht omdat Fortuna Youri Loen vastlegt). Hij vindt niet onmiddellijk een nieuwe club.

In de winterstop tekent hij bij de Turkse derdeklasser Eyüpspor.


Christianen, A.
Beroep
: Bredase rat.
Arjan maakt bij aanvang van het seizoen 2006/07 de overstap van eredivisionist NAC Breda naar Fortuna Sittard. In Breda was hij derde keeper en er was weinig uitzicht op progressie. In Sittard-Geleen is dat anders.

Arjan is min of meer een basisplek beloofd en met dat in zijn achterhoofd besluit hij over te stappen naar Fortuna. Die belofte komt trainer Frans Körver na. Arjan speelt het hele seizoen, met uitzondering van een paar blessures en schorsingen.

Arjan blijkt een betrouwbare doelpost te zijn als je in acht neemt dat het zijn eerste seizoen is als eerste keeper. Iedereen tevreden, op naar het volgende seizoen.

Ook in het seizoen 2007/08 speelt Arjan een prima seizoen. Niet dat Fortuna iets wint, maar aan Arjan heeft het niet gelegen. Fortuna start contractbesprekingen met Arjan, lijkt ook rond te komen, maar dan duikt eerstedivisionist RBC ineens op.

Arjan geeft de voorkeur aan RBC, waardoor zijn Fortunacarrière slechts twee seizoenen heeft geduurd.


Chudik, C.

Beroep: Barça fan
Charly treedt in mei 2012 in de voetsporen van Fred van Barneveld als manager voetbalzaken van Fortuna Sittard. Hij wordt dus onder andere verantwoordelijk voor het samenstellen van de selectie van het eerste elftal.

In zijn eerste seizoen (seizoen 2012/13 met Wil Boessen als trainer) leidt dat onmiddellijk tot tastbaar resultaat: Fortuna kwalificeert zich voor de play-offs, iets wat sinds de degradatie in 2002 niet meer was gelukt.

Aan de start van het seizoen 2013/14 zien we nog iets nieuws in Sittard-Geleen: de selectie is compleet bij aanvang van de competitie. Ook dat hebben we al jaren niet gezien. De doelstelling is opnieuw de play-offs halen.

De drie belangrijkste aankopen: Jeffrey Vlug, Patrick Amoah en Kevin Kis kunnen echter niet meteen indruk maken. Desondanks kwalificeert Fortuna zich opnieuw voor de play-offs, dus is er reden tot tevredenheid.

Met het vertrek van meerdere dragende spelers komt er wel een belangrijke zomerstop aan voor Charly.

Aan de start van het seizoen 2014/15 moet Fortuna de spelersbegroting terugschroeven om de licentie niet kwijt te spelen. Dat heeft consequenties voor het aankoopbeleid dat nu nog creatiever zal moeten worden.

Charly haalt een groep jongeren weg bij Almere City (vast op advies van trainer Peter van Vossen), plus twee ervaren spelers: Jasper Waalkens en Donny de Groot. De laatste twee plus Jeffrey Vlug zouden de kar moeten trekken, maar vallen vies tegen (en houden meestentijds de bank warm). Zeer teleurstellend allemaal.

Charly treedt eenmaal op de voorgrond na de 8-1 thuisnederlaag tegen FC Emmen. Er zullen maatregelen volgen. Wat die maatregelen zijn, blijft binnenskamers. Jeffrey Vlug en Jasper Waalkens verlaten Fortuna in de winterstop; Donny de Groot is continu geblesseerd of haalt het niveau niet. Hij scoort nul doelpunten voor Fortuna in twintig competitieduels. Fortuna eindigt als negentiende.

Charly heeft dus een mislukt seizoen achter de rug. Het moet beter in het seizoen 2015/16.

In de aanloop naar het seizoen 2015/16 haalt Charly enkele ervaren spelers: Ferry de Regt, Marco Ospitalieri, Lars Hutten, Raymond Fafiani en Tim Janssen. De verwachtingen zijn hoog, maar trainer Peter van Vossen kan die niet inlossen – mede vanwege aanhoudend, maar gegeven hun historie niet verrassend, blessureleed bij Fafiani en Janssen.

Het leidt tot het ontslag van Peter van Vossen in oktober; onder zijn opvolger Ben van Dael gaat het beter. In december verandert Fortuna van organisatiestructuur. Het bestuur onder leiding van Martin Masset vertrekt; een nieuwe tweekoppige directie treedt aan. Joppe Sangen wordt algemeen directeur; Charly promoveert naar de rol van technisch directeur.

Die promotie duurt niet lang, want in maart wordt Charly ontslagen als gevolg van een ingrijpende reorganisatie van de club (waarbij circa 800.000 euro bezuinigd moet worden). Charly kan terugkeren als technisch manager – een functie die hij accepteert. Hij wordt de technische verantwoordelijke voor het eerste elftal, Jong Fortuna Sittard en de jeugdacademie in de nieuwe structuur.

Hopelijk krijgt hij in die nieuwe rol meer zeggenschap over het aankoopbeleid, want in het verleden was het niet altijd duidelijk wie de eindbeslissing nam.

Het lijkt er niet op in het seizoen 2016/17. Trainer Ben van Dael lijkt de aankopen te hebben gescout. We vermoeden ook dat het bestuur van de club Ben van Dael ontslaat en zijn opvolger Sunday Oliseh aanstelt; niet Charly.

Als er op het einde van het seizoen contractonderhandelingen plaatsvinden, vermoeden we dat de stem van Sunday Oliseh bepalend is; niet die van Charly.

Aan de start van het seizoen 2017/18 is Charly er nog steeds bij, maar ergens gedurende het seizoen verlaat hij Fortuna Sittard. Bestemming onbekend.


Cicillia, K.
Beroep
: jeugdige gloeilamp.
Eind april 2001 komt Kenneth op proef naar Sittard. Kenneth is een jeugdspeler van PSV, die bij de Eindhovenaren op een dood spoor zit. En dus komt ie in Sittard kijken of Fortuna iets voor hem is. Het blijkt niet het geval, want Fortuna test de spits al snel af. Sparta Rotterdam legt Kenneth vervolgens wel vast.


Ciranni, A.

Beroep: Genkie.
Alessandro tekent aan de start van het seizoen 2018/19 een driejarig contract bij Fortuna Sittard. De 21-jarige Belgische rechtsback (met verder een Nederlands en Italiaans paspoort) komt over van eerstedivisionist MVV Maastricht en moet de concurrentie aan met Clint Essers.

Alessandro wint de tweestrijd en start de competitie dus als basisspeler. Gedurende de eerste helft van het seizoen verliest hij die plek zo nu en dan aan Clint Essers. Echter, geen van beiden kan echt overtuigen op Fortuna’s Achilleshielpositie en dus haalt Fortuna in de winterstop Calvin Mac-Intosch, die Alessandro definitief naar de bank verdringt.

In de zomerstop vertrekt Calvin Mac-Intosch, maar trekt Fortuna een nieuwe rechtsback aan: Felix Passlack. Alessandro voelt de bui hangen en gaat op zoek naar een nieuwe werkgever. Die vindt hij snel. Hij tekent een contract bij de Belgische hoogsteklasser Excelsior Mouscron.


Ciss, A.
Beroep
: tester.
Amadou maakt aan de start van het seizoen 2018/19 zijn opwachtig in Sittard-Geleen. De achttienjarige middenvelder speelde het afgelopen seizoen bij FC Pau in de Franse derde klasse. Fortuna nodigt hem uit voor een oefenstage, maar dat is een formaliteit.

Fortuna wil Amadou contracteren. Het enige wat een contract in de weg staat, is een werkvergunning. Die komt er vlak voor de start van de competitie. Amadou tekent een vierjarig contract.

Amadou debuteert op speeldag vier thuis tegen FC Utrecht. In totaal speelt hij voor de winterstop vier duels. Overtuigen kan hij voorlopig nog niet in Sittard-Geleen. Wel in Dakar overigens, want coach Youssoupha Dabo van Senegal O20 roept Amadou op voor de Afrika Cup 2019.

Dat betekent dat Amadou in januari/februari 2019 een maand lang op pad is met het nationale jeugdelftal. Senegal, net Amadou meestentijds op de bank, haalt de finale, maar verliest die van Mali.

In maart 2019 komt er een verzoek van Serie A-club Udinese binnen bij Fortuna: of Amadou tijdens een interlandperiode bij Udinese een stage mag afwerken? Fortuna gaat akkoord; Amadou traint een week mee bij Udinese. Er is dus serieuze interesse in Amadou, die in Sittard-Geleen geen basisplek heeft.

Ook in de voorbereiding op het seizoen 2019/20 lijkt Amadou niet te kunnen rekenen op een basisplek. Desondanks wordt er aan hem getrokken. De Slowaakse hoogsteklasser MŠK Žilina lijkt die trekpartij te winnen, want sluit een huurdeal met Fortuna. Echter, de Slowaken en Amadou komen er niet uit en dus blijft Amadou voorlopig bij Fortuna.

Dat blijkt geen verkeerde uitkomst voor Fortuna, want Amadou speelt zich in de basis. Bij Amadou is het alles of niks. Hij scoort zesmaal en levert drie assists in een seizoen dat vanwege covid-19 slechts 26 speeldagen telt.

Opnieuw ontstaat er interesse in Amadou en nu komt het wel tot een overeenkomst. De Franse tweedeklasser Amiens SC neemt Amadou over van Fortuna Sittard voor 1,2 miljoen euro.


Città Plaza
Bij de verkoop van het Wagner & Partners Stadion en de exploitatierechten van de ruimtes onder en rondom het stadion aan projectontwikkelaars VolkerWessels en het consortium Meulen / Jongen begin 2006, besluiten de projectontwikkelaars ook maar meteen de naam “Bedrijvenstad Fortuna” te vervangen door “Città Plaza“.

Waarom gaat Città Plaza het wel redden terwijl Bedrijvenstad Fortuna het niet redde? Ten eerste omdat er nu detailhandel rond het stadion mogelijk is en ten tweede omdat de gemeente Sittard-Geleen er nu ook de Sportzone gaat ontwikkelen.

Città Plaza is een uniek concept, geïnspireerd op de bestaande sportaccommodaties en de behoefte van de moderne mens aan beweging, gezondheid, ontspanning en gemak” en “de selectie van activiteiten en ondernemingen op Città Plaza staat garant voor synergie die een voortdurende, telkens wisselende stroom van bezoekers genereert, alle dagen van de week, elk uur van de dag…“, kortom “op Città Plaza gebeurt het, daar willen mensen bij zijn!“, aldus de projectontwikkelaars.

Alhoewel, de projectontwikkelaars prachtige maquettes tonen van het verbouwde stadion, gebeurt er voorlopig eigenlijk bitter weinig. De mogelijkheid om detailhandel te ontwikkelen op Città Plaza blijk toch vooral theoretisch; de praktijk is weerbarstiger.

De juridische strijd tegen het raadsbesluit om detailhandel toe te staan gaat omverminderd voort. Gevolg: Città Plaza blijft de oost-Bulgaarse zandvlakte. Of toch niet? Een wijziging: Sabic voltooit zijn Europese hoofdvestiging op Città Plaza in 2006, zodat het Pomphuuske minder eenzaam is.

Ook in de volgende jaren komt de ontwikkeling van het stadion specifiek en Città Plaza in het algemeen nauwelijks van de grond. Onderdelen van de sportzone worden inderdaad ontwikkeld, maar het stadion blijft een probleem.

Toenemende leegstand in de binnensteden van Sittard en Geleen maken besluitvorming alleen maar lastiger. Het grote hekelpunt blijft detailhandel in het stadion. Ook in 2012 lijkt daar nog geen oplossing voor gevonden te zijn.


Claudio
Beroep
: Braziliaan zonder papieren.
Francisco Cláudio de Oliveira Pereira (Claudio) komt halverwege het seizoen 2001/02 de rangen versterken bij Fortuna. Deze Braziliaan komt op huurbasis over van eredivisionist PSV.

Tenminste daar leek het op. De deal was op een haar na rond, slechts een werkvergunning moest nog geregeld worden. Nou, daar wachten we sinds begin februari 2002 op.

Verrek, op 9 maart maakt Claudio zijn debuut tegen FC Groningen. Zijn eerste wapenfeit: geel voor een schwalbe! De beloofde tien doelpunten zal hij nooit maken, hij scoort zelfs niet eenmaal voor Fortuna.

Na afloop van het seizoen 2001/02 stuurt Fortuna hem weer netjes terug naar PSV.

PSV verhuurt hem op zijn beurt aan het Zwitserse FC Luzern. Dat gaat vanwege (opnieuw) problemen met een verblijfsvergunningen niet door en dus gaat Claudio terug naar Brazilië, naar hoogsteklasser Esporte Club Bahia.


Coenen, J.
Beroep
: bankier met gat in zijn hand.
Jules wordt voorzitter van het dagelijkse bestuur van Fortuna Sittard aan de start van het seizoen 1998/99. Onder hem ressorteren twee directeuren: Jacques Opgenoord (commerciële/technische zaken) en Cor Nijpels (financiële zaken). Boven Jules is er een raad van toezicht onder leiding van Paul Boels.

Een van de eerste zaken die Jules tot een goed einde moet brengen is de overgang van stadion De Baandert naar het Wagner & Partners stadion. Jules geeft een mooie afscheidsspeech bij Stadion De Baandert. Hij geeft aan dat Fortuna verhuist naar een stadion dat midden tussen Sittard en Geleen in ligt.

En dat is ook de kwaliteit van Jules. Hij is niet vies van een optredentje voor / tijdens of na de wedstrijd. Heeft u iets te vieren? Bel Jules voor al uw feesten en partijen.

Sportief hobbelt Fortuna snel achteruit in de daarop volgende seizoen 1999/00 en 2000/01 en – zoals we achteraf te weten komen – financieel hobbelt Fortuna nog sneller achteruit.

In die periode zijn Jacques Opgenoord en Cor Nijpels druk bezig Fortuna de nek om te draaien, door onverantwoorde financiële risico’s te nemen met de transferopbrengsten van Mark van Bommel, Patrick Paauwe en Fernando Ricksen. Die gelden worden structureel uitgegeven (aan spelerssalarissen) terwijl het incidentele inkomsten zijn.

Het lijkt onmogelijk dat Jules hier niet van op de hoogte was (per slot van rekening was hij er als voorzitter van het dagelijkse bestuur verantwoordelijk voor), maar desondanks grijpt hij – nota bene een bankier bij ING – niet in.

In februari 2001 stelt hij interim-directeur Theo Mommers aan, vooruitlopend op een structuurverandering binnen de club per 1 januari 2002. De raad van toezicht zal omgevormd worden tot een raad van commissarissen en de raad van bestuur en de directieleden worden samengevoegd tot één dagelijkse bestuur, met Theo Mommers als beoogd algemeen directeur.

De aanstelling van Theo Mommers blijkt een gouden greep te zijn voor de club, maar niet voor Jules persoonlijk. De financiële lijken die Mommers uit de kast haalt, kiepert hij op straat. Zodat iedereen kan zien wie daar verantwoordelijk voor is. En Jules is één van die hoofdverantwoordelijken.

Het blijft onduidelijk wat het ergste verwijt is dat je Jules moet maken: niet ingrijpen terwijl hij wel op de hoogte was van de financiële wantoestanden, of simpelweg het feit dat hij niet op de hoogte was als voorzitter van het dagelijkse bestuur?

Per 1 januari 2002 verlaat Jules het zinkende schip. Hij vertrekt naar de Rabobank.


Concalves, P.
Beroep
: tester.
Patrick komt in de ‘lege’ periode tussen de play-offs en het einde van de competitie in het seizoen 2005/06 op proef bij Fortuna. Patrick is een stevige verdediger die speelt bij de Duitse verbandsligist SV 19 Straelen, die het wel een treedje hoger wil proberen.

Bij Fortuna mag hij zich bewijzen in enkele oefenduels.

Dat draait op niets uit, want Patrick vertrekt met de stille trom om vervolgens op te duiken bij de Duitse oberligist VfB Homberg.


Conneh, S.
Beroep
: nieuwe Weah (deel II).
Seku komt aan de start van het seizoen 2014/15 over van de A-jeugd van Almere City. De achttienjarige aanvaller (geboren in Liberia; opgegroeid in Nederland) is gehaald voor de langere termijn en moet doen wat Mohammed Sillah niet lukte bij Fortuna: in de voetsporen treden van George Weah.

Maar als Fortuna er niet in slaagt om snel een gevestigde aanvaller aan te trekken, speelt Seku zowat de hele voorbereiding als eerste spits. Betekent dat ook dat hij als basisspeler gaat beginnen aan het seizoen 2014/15?

Ja, tot het moment dat Donny de Groot wedstrijdfit is, maar als De Groot dan weer geblesseerd raakt / uit de gratie valt, keert Seku terug in de basis. Seku haalt voor de winterstop het nieuws als hij het slachtoffer wordt van ‘oerwoudgeluiden’ tijdens het bekerduel met ASV De Dijk. Dat bestaat dus nog anno 2014.

Hoe dan ook, Seku is hard op weg topscorer van Fortuna te worden in het seizoen 2014/15; hij scoort zeven maal voor de winterstop. Daar komen nog twee treffers bij na de winterstop als het heilige vuur langzaamaan dooft. Het is een lang seizoen voor de jongeling.

Negen treffers is wel voldoende voor de topschutterspositie bij Fortuna in het seizoen 2014/15 – een titel die hij wel moet delen met aanvoerder Roel Janssen.

In juni 2015 maakt Seku zelfs zijn debuut voor Liberia in een kwalificatieduel voor de Afrika Cup tegen Togo. Hij is dus international! Daar blijft het niet bij, want hij vertrekt bij Fortuna.

Na een zoektocht strijkt hij uiteindelijk neer bij eerstedivisionist FC Oss.


Coonen, M.
Beroep: Arie Boksbeugel
Marc heeft al enige keren op het punt gestaan zijn positie vacant te stellen, maar zijn hevige verliefdheid op het pluche van de omroepcabine heeft hem telkens anders doen besluiten.

Met behulp van de gedateerde geluidsinstallatie, die samen met de lichtmasten stadion De Baandert heeft overleefd, zorgt hij voor de muzikale omkadering van wedstrijden in de Trendwork Arena. Hij heeft af te rekenen met twee constanten, namelijk de krakkemikkige geluidsinstallatie en een hypernerveuze John Leinarts die constant in zijn nek staat te hijgen om vooral plaatjes te draaien waarvan het publiek niet al te zeer van de kook raakt.

Buiten de keren dat speaker Maurice Gorissen zich moet excuseren voor het uitvallen van de geluidsinstallaties op (delen van) tribunes weet Marc zich vrij aardig staande te houden.

De laatste seizoenen probeert Marc in te spelen op de strijdliederen die van de tribunes rollen. Daarnaast probeert hij de toeschouwers met een schijf die het karakter van de wedstrijd symboliseert huiswaarts te sturen.

De enige wanklank die met regelmaat te horen valt heeft niet zozeer betrekking op Marc zelf, maar meer op de speaker (Maurice Gorissen of zijn vervangers) die keer op keer door zijn plaatjes heen bralt. Desondanks is Marc uitgegroeid tot een vaste waarde bovenin het stadion.


Cooper, T.

Beroep: mariner
Travis komt in de voorbereiding op het seizoen 2014/15 op proef meetrainen bij Fortuna Sittard. Fortuna zoekt een spits en de twintigjarige Travis is op een zijspoor beland bij eerstedivisionist VVV Venlo.

De Australiër met een Brits paspoort mag een weekje zijn kunsten komen vertonen in de hoop een contract af te dwingen. Hij speelt mee in een oefenduel tegen VV Alverna in Wijchen, maar het loopt op niets uit.

Travis kan niet aantonen dat hij meerwaarde heeft en keert terug naar Venlo, waar hij al vrij snel zijn contract laat ontbinden om terug te keren naar Australië waar hij gaat spelen voor hoogsteklasser Newcastle Jets.


Córdoba, I.

Beroep: shirtsverzamelaar
Iñigo tekent aan de start van het seizoen 2022/23 een tweejarig contract (met een optie op een derde seizoen) bij Fortuna Sittard. De 25-jarige vleugelaanvaller komt over van Athletic Club de Bilbao, maar maakte het afgelopen seizoen op huurbasis indruk in de eredivisie bij Go Ahead Eagles.

De Bask en voormalig Spaans jeugdinternational moet Lisandro Semedo doen vergeten. Dat lukt hem voor de winterstop niet, want Iñigo komt niet uit de verf. Hij speelt vrijwel altijd, maar komt niet verder dan een treffer uit bij Feyenoord, die overigens wel een punt oplevert.

Na de winterstop komt Iñigo beter tot zijn recht. Vooral omdat hij een vrijere rol krijgt weg van de rechterflank, waardoor hij meer ruimte krijgt. In totaal komt hij tot vijf doelpunten (en vier assists) in 32 competitieduels.

In het seizoen 2023/24 zien we voor de winterstop een bedrijvige Iñigo. Alhoewel hij niet tot scoren komt, heeft Iñigo meerwaarde voor het elftal.


Coremans, T.
Beroep
: rat.
Tim doorloopt de jeugdopleiding van NAC Breda, maar de doorbraak naar het eerste elftal komt er niet. Aan het einde van het seizoen 2012/13 verlengt eredivisionist NAC Tims contract niet.

De doelman is dus op zoek naar een nieuwe club en Fortuna weet niet zeker of Ferhat Kaya zal blijven en dus mag Tom mee komen trainen in Sittard-Geleen.

Hij debuteert voor Fortuna Sittard in een oefenduel tegen … NAC Breda. Hij blijft een tijdje op proef en maakt blijkbaar indruk want Fortuna doet hem een tweejarige aanbieding.

We horen even niks en dan doet Tim een tegenaanbod. Blijkbaar niet tevreden dus met Fortuna’s bod.

Leuk allemaal, maar Fortuna gaat daar niet op in, mede omdat Ferhat Kaya niet vertrekt. Exit Tim. Een paar weken later tekent hij een contract bij eredivisionist Cambuur Leeuwarden.


Cornelia, F.
Beroep
: tafellaken.
Florencio komt in de winterstop van het seizoen 2006/07 op proef. Fortuna zoekt een aanvaller en Florencio trapt ze er makkelijk in bij hoofdklasser Ter Leede. Florencio heeft tot dusverre op en neer gependeld tussen de eerste divisie (Stormvogels/Telstar en Go Ahead Eagles) en de hoofdklasse (Ter Leede, Noordwijk en UVS).

De vraag dringt zich dus op: is hij te klein als tafellaken (eerste divisie) en te groot als servet (de hoofdklasse)?

Al snel blijkt Florencia een regelrechte aanwinst. Hij hoopt zeven doelpunten te maken en doet dat ook. Echter, in de laatste weken verliest hij zijn basisplek.

In het seizoen 2007/08 moet hij zijn waarde dus weer gaan bewijzen. Maar daar komt niets van terecht. Florencio valt al snel in ongenade bij trainer Henk Wisman vanwege ongedisciplineerd gedrag.

Ook na het ontslag van Henk Wisman mag Florencio niet terugkeren. Blijkbaar is niet alleen Henk Wisman niet gecharmeerd van de beroepsethiek van Florencio. Florencio verdwijnt door de zijdeur.

Volgende tussenstop: eersteklasser FC Rijnvogels.


Cornelissen, A.
Beroep
: derde keeper.
Alain maakt in januari 2012 de overstap van de jeugdopleiding van KRC Genk naar die van Fortuna. Fortuna ziet perspectief in de keeper. In het seizoen 2014/15 wordt Alain derde keeper achter Ferhat Kaya en Glenn Daniels.

Echter dat levert weinig perspectief op speeltijd op en dus verlaat Alain Fortuna op het einde van het seizoen. Hij stapt over naar eersteklasser RKVV Chèvremont.


Costa, F.
Beroep: bingewatcher.
Tijdens de eerste training van het seizoen 2023/24 staat er tussen de twee trainingsvelden opeens een jonge man ietwat nerveus te drentelen. Hij is duidelijk op zoek naar zijn plek tussen het geheel van staf en selectie, maar dat is ook logisch. Want Francisco is door Fortuna aangetrokken als analist.

Of, zoals hij op zijn LinkedIn-pagina vermeldt: analista / observador de jogo.

Dat deed hij de afgelopen tijd voor FC Porto en dat is ook de rol die Fortuna voor hem in gedachten heeft. Francisco gaat dit seizoen (want hij heeft een contract voor één seizoen getekend) de tegenstanders analyseren en ervoor zorgen dat geen opponent Danny Buijs tactisch nog kan verrassen.

Na het vertrek van assistent-trainer Jeroen Schepens krijgt Francisco ook een belangrijkere rol op de trainingsvelden.


Coumans, R.
Beroep
: assistent.
Wanneer Roel precies bij Fortuna Sittard betrokken raakt is ons onbekend, maar als hij bij aanvang van het seizoen 2007/08 wordt toegevoegd aan de trainersstaf van het eerste elftal, loopt hij al heel wat jaartjes mee in Sittard-Geleen.

Roel is van huis uit fysiotherapeut, maar speelt ook zeer verdienstelijk op amateurniveau voor hoofdklasser SV Meerssen. Hij komt binnen als fysiotherapeut, maar breidt zijn takenpakket dus gestaag uit bij de club.

Na het ontslag van Henk Wisman vlak voor de winterstop in het seizoen 2007/08 promoveert hij tot hoofdassistent van trainer Roger Reijners van het eerste elftal. Vervolgens is hij assistent van Roger Reijners, Wim Dusseldorp en Tini Ruijs

Als Willy Boessen aan de start van het seizoen 2012/13 tekent als hoofdtrainer bij Fortuna Sittard is Roel nog steeds assistent. Op het einde van het seizoen behaalt Roel het diploma Coach Betaald Voetbal, hetgeen betekent dat hij zelfstandig aan de slag kan als hoofdtrainer van een profclub.

Gedurende het seizoen 2013/14 vertrekt Roel plotseling bij Fortuna. Bert van Marwijk wordt hoofdcoach bij Hamburger SV en zoekt een assistent. Hij wil en krijgt Roel, die dus promotie maakt.


Cox, G.
Beroep
: Verre neef van Sjraar?
George meldt zich op de laatste dag van de 2019 zomertransfermarkt in Sittard-Geleen. Fortuna huurt de 21-jarige linker verdediger van Brighton and Hove Albion voor het restant van het seizoen en bedingt ook een optie tot koop. George is een gewezen Welsh jeugdinternational, die concurrentie moet bieden aan Mica Pinto.

George blijkt al snel meerwaarde te hebben voor Fortuna. Eerst als linkshalf en later, als Mica Pinto langdurig geblesseerd raakt, als linksback. George wordt een zekerheid in de basis. Als Mica Pinto in de winterstop weer fit geraakt, verkast de Portugees naar Sparta Rotterdam en dus speelt George ook na de winterstop totdat covid-19 een voortijdig einde maakt aan het seizoen.

Fortuna raakt overtuigd van de kwaliteiten van George en licht de optie in zijn huurcontract. Hij tekent een contract tot de zomer van 2023 in Sittard-Geleen. In het seizoen 2020/21 is hij verzekerd van een basisplek op de linksachterpositie. George speelt een solide seizoen, waarin vooral zijn aanvallende impulsen opvallen. Hij scoort vijfmaal en levert viermaal een assist.

In het seizoen 2021/22 meer van hetzelfde. George is en blijft onze vaste linksback. Ditmaal scoort hij tweemaal. Hij is wel blessuregevoeliger dan eerdere seizoenen, want mist zes duels vanwege kleine blessures.

In de zomerstop lijkt alles erop dat George Fortuna gaat verlaten. George heeft nog een contract voor een seizoen, dus dit is het moment waarop Fortuna nog een transfersom kan vangen. Queens Park Rangers  FC meldt zich, maar wil het bedrag dat Fortuna in gedachte heeft niet op tafel leggen. George blijft en is opnieuw de vaste linksback in het seizoen 2022/23.

George haalt opnieuw een constant niveau. In de winterstop onderhandelen Fortuna en George over een nieuw contract, maar ze komen er niet uit. George verlaat Fortuna op het einde van het seizoen. In totaal speelt hij 108 eredivisie- plus zes bekerduels voor Fortuna Sittard.

George wil terug naar Engeland om dichter bij zijn familie te zijn. Die zoektocht strandt, want na het sluiten van de transfermarkt tekent George bij eredivisionist FC Volendam.


Cramb, C.
Beroep
: Onbegrepen spits.
Colin tekent een contract aan de vooravond van het seizoen 2001/02 bij Fortuna. Deze Schot was ook al een seizoen eerder op proef in Sittard maar toen wilde Fortuna de transfersom niet betalen. Nu komt hij transfervrij over van tweededivisionist Crewe Alexandra FC (dat hem had uitgeleend aan derdedivisionist Bury FC).

Van Colin kun je twee dingen zeggen. Enerzijds is hij een goeie spits. Anderzijds is hij een lopend vaatje buskruit dat elk moment kan ontploffen. Nou ja, niet zeuren, er zit weer een Brit in de selectie!

Eind 2001 loopt het voor de eerste keer echt uit de hand. Vanwege een opgeheven middelvinger richting hoofdtribune schorst Hans Verèl Colin voor het complete seizoen 2001/02. Geen halve maatregel!

Na het ontslag van Hans Verèl wordt die maatregel nog voor de kerst teruggedraaid. Veel plezier hebben we vervolgens niet van Colin, want in maart scheurt hij zijn kniebanden af. Dat wordt een jaartje revalideren.

Op het eind van het seizoen 2001/02 staat ook Colin kortstondig op de “lijst van twaalf“, maar hij geeft al snel aan aan Fortuna naar een voor beide partijen bevredigende oplossing te zoeken. Die bevredigende oplossing komt er uiteindelijk. Colin krijgt naar verluidt een jaarsalaris als afkoopsom mee naar Schotland.

Uiteindelijk duikt Colin gedurende het seizoen 2002/03 op bij de Engelse vierdedivisionist Bury FC.


Creemers, P.
Beroep
: keeperstrainer van Jut.
Met ingang van het seizoen 2016/17 komt Patrick in dienst van Fortuna. Hij verlaat Patro Eisden en tekent een tweejarig contract bij Fortuna, waar hij keeperstrainer wordt en ook de jeugdkeepers zal trainen. Hij vormt samen met hoofdtrainer Ben van Dael en zijn assistenten Tini Ruys en Gino Facenna de technische staf.

Als in december 2016 de resultaten uitblijven en de club Ben van Dael ontslaat, krijgt Patrick te maken met een compleet ander karakter als baas binnen de technische staf: Sunday Oliseh.

Al gauw ontstaat er heibel binnen het kwartet, hetgeen Ruys doet besluiten in januari 2017 de pijp aan Maarten te geven. Drieënhalve maand later gooit Sunday Oliseh verzorger Marco Lemmens uit zijn staf en ook voor Patrick heeft Sunday Oliseh geen plek.

Sunday Oliseh ziet een verdere samenwerking niet zitten en voegt Sieb Dijkstra toe aan de technische staf, als vervanger van Patrick, die zijn contract uitdient als keeperstrainer in de jeugd.

En ondanks dat Sieb Dijkstra Sunday Oliseh, Claudio Braga en Kevin Hofland overleeft, gaat het mis als hij in februari 2021 in conflict komt met de toenmalige hoofdtrainer Sjors Ultee. De club kiest de zijde van Sjors Ultee en Sieb Dijkstra moet opkrassen. Maar dan hebben we geen keeperstrainer meer!

Nee hoor, dan halen we gewoon Patrick weer terug, die al actief was in de jeugdopleiding. Hij verlaat de Academy en treedt toe tot de technische staf van het eerste elftal. Dat doet hij naar behoren.

Tegen het einde van het seizoen 2020/21 kiest de club er toch voor op zoek te gaan naar een nieuwe keeperstrainer bij het eerste elftal. Fortuna stelt Harmen Kuperus aan. Patrick blijft overigens wel betrokken bij het eerste elftal naast zijn functie in de jeugdopleiding. Hij tekent bij tot de zomer van 2023.

In november 2021 wordt Patricks rol groter. Harmen Kuperus verlaat Fortuna Sittard; Patrick neemt zijn taken over. Al snel komt Patrick in een soap terecht. Fortuna is niet tevreden over eerste keeper Yanick van Osch en haalt in de winterstop een concurrent: Michael Verrips.

Michael Verrips denkt eerste keeper te worden, maar belandt toch op de bank, omdat Sjors Ultee vasthoudt aan Yanick van Osch. Michael Verrips is daar niet blij mee. Het zal Patrick niet zijn ontgaan op de training.

In het seizoen 2022/23 raakt Yanick van Osch alsnog zijn basisplek kwijt. Niet aan Michael Verrips, maar aan nieuweling Ivor Pandur, die laat zien behoorlijk wat in zijn mars te hebben. Het niveau op Patricks keeperstrainingen is dus hoog.

Ook in het seizoen 2023/24 is Patrick keeperstrainer bij Fortuna Sittard. De rollen zijn nu duidelijk: Ivor Pandur is eerste keeper; Luuk Koopmans is tweede keeper.


Cummins, E.
Beroep
: keeper.
Erik komt op proef meetrainen bij Fortuna aan de start van het seizoen 2017/18. Fortuna zoekt een reservekeeper achter Miguel Santos. Erik kreeg geen nieuw contract bij eerstedivisionist Go Ahead Eagles en zoekt dus een nieuwe werkgever. Wordt dat Fortuna Sittard?

Nee, na drie weken meetrainen verlaat Erik Sittard-Geleen. Erik tekent vervolgens bij eerstedivisionist SC Cambuur.