Baandert, Stadion De
De gemeente Sittard ontvouwt in maart 1959 het definitieve ontwerp van een sportcentrum, waarvan een nieuwe accommodatie voor Sittardia het hoofdonderdeel is.

Sittardia speelt zijn wedstrijden op de Sittardia-terreinen in de Sittardse Baandert wijk, maar deze accommodatie voldoet niet meer aan de eisen van de tijd.

De nieuwe accommodatie is gesitueerd aan de Hemelsley, honderd meter ten noorden van de Sittardia-terreinen, nog steeds in de Baandert. Het stadion krijgt vijftienhonderd overdekte zitplaatsen en heeft een totale capaciteit van 25.000 toeschouwers. De kosten van het totale Sportpark ‘De Baandert’ bedragen 2,5 miljoen gulden.

Het duurt echter nog jaren vooraleer de plannen gerealiseerd worden. Op 23 augustus 1964 speelt Sittardia als kersverse eredivisionist er zijn eerste wedstrijd tegen regerend landskampioen DWS. Het met 25.000 toeschouwers uitverkochte stadion ziet Tijn van Lier (DWS) de eerste treffer scoren. Piet Quix zorgt ervoor dat Sittardia het eerste duel in het nieuwe stadion niet verliest (uitslag: 1-1).

Op 25 mei 1968 speelt Sittardia zijn laatste wedstrijd in het stadion (3-1 winst tegen GVAV). Sittardia fuseert op het einde van dat seizoen namelijk met Fortuna ‘54 tot FSC. In het seizoen 1968/69 speelt Fortuna SC haar thuisduels beurtelings in Stadion De Baandert in Sittard en het Mauritsstadion in Geleen.

Het eerste thuisduel van FSC wordt in De Baandert gespeeld. Tienduizend toeschouwers zien Fortuna met 2-0 van Sparta verliezen. Vanaf het seizoen 1970/71 speelt Fortuna SC al zijn thuiswedstrijden in Stadion De Baandert.

In 1973 wordt de staantribune aan de overzijde van de hoofdtribune overkapt (kosten: 140.000 gulden). Het stadion heeft nu een overdekte zittribune (hoofdtribune), een overdekte staantribune en twee onoverdekte staantribunes achter de beide doelen.

In oktober 1976 worden vier lichtmasten geplaatst rondom het stadion. Het geeft Fortuna de mogelijkheid om haar wedstrijden af te werken op de zaterdagavond in plaats van de zondagmiddag, iets wat Fortuna ook onmiddellijk doet. Op zondag concurreert Fortuna met het amateurvoetbal in de regio; op zaterdagavond niet.

Op 16 oktober speelt Fortuna SC voor het eerst een avondwedstrijd in De Baandert tegen Vitesse. Het duel eindigt in 1-1.

In augustus 1984 worden drieduizend stoeltjes geplaatst op de overdekte staantribune tegenover de hoofdtribune. Het stadion heeft dus nu twee overdekte zittribunes aan de lange zijden en twee onoverdekte staantribunes achter de beide doelen.

Op 3 oktober 1984 maakt het stadion zijn Europese debuut als Fortuna Sittard het opneemt tegen het Deense KB Kopenhagen in het kader van het Europacuptoernooi der Bekerwinnaars. Fortuna verslaat de Denen met 3-0 en plaatst zich voor de volgende ronde.

In juli 1986 wordt de overkapping van de twee resterende onoverdekte staantribunes achter de beide doelen afgerond. Vanaf nu is het stadion compleet overdekt.

Op 14 april 1990 wordt de Noordtribune omgedoopt tot de Dr. Thei Jessen tribune, ter nagedachtenis aan de een seizoen eerder overleden arts van Fortuna Sittard.

Op 27 mei 1992 wordt voor het eerst een interland gespeeld in Stadion De Baandert. Nederland speelt een oefenduel tegen Oostenrijk en wint met 3-2. Voor vijftienduizend toeschouwers scoort Frank Rijkaard de eerste interlandtreffer in het stadion.

Op 23 oktober 1999 speelt Fortuna Sittard haar laatste duel in het stadion. Stadion De Baandert voldoet niet meer aan de moderne eisen. De club kan kiezen uit renovatie van het stadion of nieuwbouw elders. De club kiest uiteindelijk voor nieuwbouw.

Achtduizend toeschouwers zien Fortuna met 3-2 winnen tegen Sparta. Wat dat betreft is de cirkel rond, want Sparta was ook de eerste tegenstander van FSC in het stadion. Joost Volmer scoort de laatste treffer in het stadion.

Stadion De Baandert wordt vervolgens afgebroken en maakt plaats voor woningbouw. De enige plaatselijke herinnering aan het stadion is het Leo Hornplantsoen. Leo Horn was de scheidsrechter die het eerste duel in het stadion leidde in 1964. Het plein waaraan het stadion lag, werd naar hem vernoemd (Leo Hornplein), maar met het stadion verdween ook het plein. Het plantsoen moet de herinnering levend houden.


Baart, R.
Beroep
: eerste divisie keeper.
Rein komt tot ieders verrassing voor het seizoen 2001/02 over van eerstedivisionist VVV Venlo. Bij de nummer laatste uit de eerste divisie is hij niet goed genoeg en zit hij op de bank. Is Rein dan wel goed genoeg voor eredivisionist Fortuna?

Nou ja, als het goed is, komen we er nooit achter. Hij is gehaald als vervanger van Ruud Hesp, terwijl Dave Bertjens keept in het tweede. Als niemand geblesseerd raakt, zal Rein nooit keepen bij Fortuna. Maar Hesp raakt wel geblesseerd en zo debuteert Rein verdienstelijk in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht eind 2001.

Als de kruitdampen op het eind van het seizoen 2001/02 zijn opgetrokken, blijkt Rein onze nieuwe eerste keeper te zijn in de eerste divisie in het seizoen 2002/03. En Rein groeit zowaar uit tot een steunpilaar van het jonge Fortuna. Toch moet hij op het einde van het seizoen vertrekken, omdat het geld op is.

Of toch niet? Nee toch niet. Ronald Hamming gaat weg en door de ontstane financiële ruimte krijgt Rein contractverlenging. Een goede zaak, want in het seizoen 2003/04 wordt hij door de supporters gekozen tot speler van het jaar. Nou ja, iemand moest speler van het jaar worden in het desastreuze seizoen 2003/04.

In het seizoen 2004/05 is Rein opnieuw eerste keeper. Hij speelt redelijk, alhoewel het allemaal wel beter kan. De Fortunaleiding is in ieder geval niet tevreden, want halverwege het seizoen krijgt Rein te horen dat zijn aflopende contract niet verlengd zal worden.

Rein maakt de overstap naar de amateurhoofdklasser Babberich, maar even later vindt hij toch nog een profclub. Hij wordt tweede keeper bij eerstedivisionist VVV Venlo.


Baggen, J.
Beroep
: bob de bouwer.
Jan is directeur van Bouwbedrijf Jongen, dat midden jaren 2000 betrokken is bij Fortuna als sponsor maar ook als ontwikkelaar van Cittá Plaza.

In augustus 2009 aanvaardt Jan een interim-bestuursfunctie bij Fortuna. Het interim-bestuur onder leiding van Wil Meijers (overige leden: Wil Helwig, Sjra Philippen en Jo Abelshausen) treedt aan nadat Fortuna haar proflicentie in hoger beroep heeft veiliggesteld.

Het interim-bestuur stelt zich ten doel het vormen van een nieuw definitief bestuur. En dat lukt vrij snel, want begin oktober is er een nieuw bestuur onder leiding van Wil Meijers. Jan neemt daarin geen plek en dus blijft zijn bestuursperiode bij Fortuna kort.


Baghdadi, S.
Beroep
: Footballeur.
Samy meldt zich in juli 2021 op de trainingsvelden in Buchten. De 24-jarige Franse/Algerijnse aanvaller staat onder contract bij de Franse vierdeklasser RC Grasse, maar wil dus hogerop.

De toekomst moet uitwijzen of dat bij Fortuna kan. Dat kan, want al snel tekent hij een contract tot de zomer van 2023 met een optie op nog een seizoen.

In zijn eerste seizoen is Samy veelal reservespeler. Hij krijgt vooral speeltijd aan het begin en aan het einde van het seizoen. Is dat laatste een opmaat naar meer in zijn tweede seizoen?

Nee, want Samy kiest eieren voor zijn geld. Hij laat zijn contract ontbinden en tekent dan bij USL Dunkerque dat uitkomt op het Franse derde niveau.


Bahtiri, B.
Beroep
: Middenvelder.
Benjamin maakt aan de start van het seizoen 2014/15 de overstap van topklasser VV Gemert naar Fortuna Sittard. Hij mag rijpen bij Jong Fortuna.

In het seizoen 2016/17 komt hij bij het eerste elftal, maar de Nederlandse Kossovaar komt niet aan spelen toe. In de winterstop laat hij zijn contract ontbinden.

Hij tekent bij de Belgische vierdeklasser FC Esperanza Pelt.


Bai Kamara, H.
Beroep
: afgeteste linksback.
Hassan is een linkerverdediger die in de voorbereiding op het seizoen 2010/11 zijn opwachting maakt in Sittard-Geleen. De Sierra Leoner zit zonder club nadat eredivisionist SC Heerenveen zijn contract niet verlengde, maar Fortuna wordt niet zijn nieuwe werkgever. Na een weekje meetrainen, wordt Hassan afgetest.

Hij tekent uiteindelijk bij eersteklasser ASV Dronten.


Balić, A.
Beroep
: Kroatische Pirlo.
Andrija komt in de winterstop van het seizoen 2018/19 op huurbasis over van Serie A-club Udinese. De 21-jarige gewezen Kroatische jeugdinternational komt bij Udinese niet aan spelen toe en Fortuna kan een middenvelder goed gebruiken, nu middenvelder José Rodríguez de langdurig geblesseerde Wessel Dammers centraal achterin vervangt.

Fortuna huurt Andrija tot het einde van het seizoen 2018/19.

Andrija speelt vrijwel altijd, maar echt overtuigen kan hij toch niet. Hij verlaat Fortuna op het einde van het seizoen en keert terug naar Udinese, dat hem opnieuw uitleent, deze maal aan Serie B-club AC Perugia.


Bandez, J.
Beroep
: Chinito.
José meldt zich op de eerste training van het seizoen 2018/19. De achttienjarige Venezolaan mag komen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Hij is afkomstig van Carabobo FC, dat uitkomt op het hoogste niveau in Venezuela. José speelt het liefst op de rechtsbuitenpositie.

José kan een contract tekenen bij Fortuna, maar heeft daarvoor een werkvergunning nodig. Dat blijkt geen sinecure, want dat gaat weken duren. Als hij dan eindelijk terugkeert met de juiste papieren, krijgt hij knokkelkoorts. Fortuna blaast vervolgens de deal af.

José keert onverrichterzake terug naar Venezuela, waar hij terugkeert bij Carabobo FC.


Barneveld, F. van
Beroep
: Beckenbauer.
Fred (de vader van Joos van Barneveld) tekent aan de start van het seizoen 1970/71 op zeventienjarige leeftijd een contract bij FSC, na de jeugdopleiding van Fortuna’54 and FSC te hebben doorlopen. Onder trainer Evert Theunissen verwerft hij zich een basisplek, eerst als verdediger later als aanvaller.

Ook in Zeist blijven Freds kwaliteiten niet onopgemerkt: hij wordt geselecteerd voor het UEFA-jeugdteam. Echter, halverwege het seizoen loopt hij een knieblessure op die hem de rest van de competitie aan de kant houdt.

Bij aanvang van het seizoen 1971/72 is Fred weer fit, maar dat duurt niet lang, want opnieuw raakt hij geblesseerd aan een knie in de voorbereiding. Het blijkt het begin van het einde, want ondanks verwoede pogingen om weer fit te geraken, lukt dat Fred niet meer. Fred besluit zijn voetballoopbaan op te geven.

Aan de start van het seizoen 1991/92 keert Fred terug bij Fortuna Sittard. Fortuna wil de jeugdopleiding verbeteren en Fred komt in dienst om dat proces gestalte te geven als jeugdcoördinator. Hij stelt een jeugdvoetbalpromotieplan op, met als doel de relaties met de amateurverenigingen in de regio te versterken.

De relaties met amateurclubs verlopen prima; met de profclubs in Limburg heel wat minder, vernemen we van MVV in het seizoen 1992/93. Fred weigert afspraken te maken over de verdeling van het Limburgse scoutingsterritorium, dat vinden ze in Maastricht niet leuk. Wat ze daar vooral niet leuk vinden is dat de jeugdelftallen van Fortuna Sittard succesvoller zijn dan die in Maastricht.

De eerste echte vruchten van de jeugdwerking plukt Fortuna in het seizoen 1994/95. Het geld is op en Fortuna moet terugvallen op eigen jeugdspelers. En dat blijkt een juiste (gedwongen) keuze, want met eigen jeugdspelers als Fuat Usta, Mark van Bommel, Fernando Ricksen, Ronald Dassen, Rafael Losada en Dominik Vergoossen, blijkt Fortuna goud in handen te hebben. Fortuna speelt kampioen.

Fred bouwt verder aan de Fortunajeugdopleiding. Vanaf het seizoen 1995/96 introduceert hij een nieuw speerpunt: het Jacques Joosten A-jeugdtoernooi. Fortuna’s A-jeugd neemt het jaarlijks op tegen een sterk internationaal deelnemersveld.

Op het einde van het seizoen 1996/97 verkoopt Fortuna Fernando Ricksen aan AZ voor 1,75 miljoen gulden. Voor het eerst verdient Fortuna echt aan de jeugdopleiding. Later volgen Mark van Bommel voor 6 miljoen gulden verkocht aan PSV in de zomer van 1999 en Kevin Hofland voor 10 miljoen gulden verkocht aan datzelfde PSV in de zomer van 2000.

In Fortuna’s nieuwe organisatiestructuur die de club invoert per 1 januari 2002, is er een vacature voor een manager technische zaken. Omdat Theo Mommers een half jaar eerder technisch/commercieel directeur Jacques Opgenoord heeft ontslagen en de club vanwege financiële problemen geen geld heeft voor een externe kandidaat, komt de club uit bij Fred.

Hij gaat zijn functie als hoofd jeugdopleiding combineren met die van manager technische zaken.

Na het vertrek van Theo Mommers in september 2002 wordt Freds rol groter, omdat hij de enige manager in de dagelijkse leiding is met substantiële ervaring (de anderen zijn Simone Palmans en Ruud Hesp).

In het seizoen 2003/04 stoot Fred enkele taken van de jeugdopleiding af aan Roger Reijners en concentreert zich op het technisch directeurschap. Zijn eerste daad is het niet verlengen van het contract van Hans de Koning. Fred stelt Chris Dekker als vervanger aan voor het seizoen 2004/05 en bouwt met de geringe financiële mogelijkheden een nieuw team.

Na vijf duels gaat Fortuna fier aan kop, maar dan start het verval. Uiteindelijk wordt het team opnieuw laatste in de competitie maar – ondanks de financiële perikelen – wel met veertien punten meer dan het jaar voordien.

Het seizoen 2005/06 wordt niet veel beter, zeg maar gerust nog slechter. Opnieuw eindigt Fortuna onderaan en nu ook stijf onderaan. Ondertussen heeft de raad van commissarissen Hans Erkens aangesteld als gedelegeerd commissaris. Hij wordt dus de nieuwe baas van Fred.

In plaats van zich bezighouden met het binnenhalen van sponsoren en het professionaliseren van de organisatie, gaat Hans Erkens zich bemoeien met het technische gedeelte. Hij ontslaat Chris Dekker en ontheft Fred ook uit zijn functie als manager technische zaken. Frans Körver wordt zowel trainer als manager technische zaken. Fred bijft aan Fortuna verbonden als hoofd jeugdopleiding.

In het seizoen 2006/07 horen we niet veel van Fred. Het lijkt duidelijk dat hij nog steeds ongewenst is bij Hans Erkens en ook in de daarop volgende seizoenen verandert er niet veel in die situatie.

Pas in het seizoen 2008/09 verandert de situatie weer. Het broddelwerk van Hans Erkens bereikt zijn climax. Fortuna lijkt failliet, maar de Stuurgroep Topvoetbal Limburg en de KNVB krijgen Fortuna niet kapot. Het kost wel Hans Erkens zijn kop bij Fortuna in april 2009.

Onder voorzitter Wil Meijers die in oktober 2009 aantreedt, is er weer ruimte voor Fred. Hij blijft hoofd jeugdopleiding van Fortuna in het seizoen 2009/10 en neemt ook weer de functie van technisch directeur op zich. Fred is weer een gewaardeerde werknemer van de club.

Alles lijkt gesmeerd te lopen, maar dat verandert als lid van de raad van commissarissen Jo Abelshausen Jos Alberts introduceert in de organisatie medio 2012. Jos Alberts krijgt als doelstelling mee de organisatie verder te professionaliseren en doet dat niet met een zachte hand. Jos Alberts richt zijn pijlen onder andere op Fred, maar niet alleen op Fred.

Er ontstaan twee kampen binnen bestuurlijk Fortuna. Een kamp bestaat uit het dagelijkse bestuur van Fortuna, Fred, Sjra Philippen en trainer Tini Ruijs; het andere kamp bestaat uit Jo Abelshausen en Jos Alberts.

Tini Ruijs en Jos Alberts vertrekken als eerste in juli 2012, maar het complete dagelijkse bestuur en Fred van Barneveld volgen in oktober 2012. Fred vertrekt bij Fortuna dus via de achterdeur, waar een vertrek via de voordeur meer op zijn plaats was geweest.

Eind 2013 gaat Fred aan de slag bij Topsport Limburg dat zich ten doel stelt Limburgse atleten klaar te stomen voor de Olympische Spelen.


Barneveld, J. van
Beroep
: groot talent.
Joos (zoon van Fred van Barneveld) is een aanvallend ingestelde middenvelder, die in het seizoen 1999/00 al de overstap maakt van de Fortunajeugd naar het eerste elftal en op zeventienjarige leeftijd debuteert.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd beschikt hij al over een goed overzicht. Joos gaat de komende jaren opnieuw aantonen dat de Fortunajeugdopleiding bloeit als nooit te voren. Helaas voor ons zit PSV al achter hem aan.

Om onverklaarbare redenen maakt Frans Thijssen in het seizoen 2000/01 vrij weinig gebruik van hem. Zijn grote doorbraak is dus met een jaartje uitgesteld. Ehh, maak daar maar twee jaar van, want in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2001/02 scheurt Joos zijn kruisbanden.

Desalniettemin houdt Fortuna vertrouwen in Joos. Fortuna zit in de financiële problemen en vermoedt dat Joos de nieuwe ‘Kevin Hofland‘ is – een speler aan wie Fortuna geld kan verdienen door hem te verkopen. Fortuna neemt de gok en laat Joos (en Harry Gommans) een nieuw duur contract tekenen.

Helaas wordt het seizoen 2002/03 geen onverdeeld succes. Joos raakt opnieuw geblesseerd, maar als hij weer fit is blijkt zijn waarde voor het elftal. Hetzelfde geldt voor het seizoen 2003/04. Gedurende de winterstop wordt er weer aan Joos getrokken, maar voorlopig blijft hij nog in Sittard.

In het seizoen 2004/05 staat Joos nog steeds onder contract bij Fortuna. De salarispost van Joos drukt zwaar op Fortuna’s begroting. De club en speler komen tot een vergelijk. Joos accepteert een salarisverlaging voor het restant van het nog twee seizoenen doorlopende contract, maar mocht hij er gedurende de looptijd van zijn contract niet in slagen een nieuwe club te vinden, dan zal Fortuna de totale overeengekomen som salarisverlaging (circa een half miljoen euro) alsnog uitbetalen.

Helaas verstoren blessures alweer zijn voorbereiding. Gaat het nog goed komen met Joos? Op speeldag elf keert Joos terug in het elftal, maar hij slaagt er in het restant van de competitie nauwelijks in om zijn oude niveau te bereiken.

Daar verandert in het seizoen 2005/06 niet veel aan. Hij blijft ver weg van zijn oude niveau. Opnieuw is er zo nu en dan blessureleed en als hij niet geblesseerd is, kan hij zijn stempel niet op het middenveld drukken.

Het seizoen 2006/07 is meer van hetzelfde. Frans Körver maakt hem aanvoerder, maar dat duurt maar een paar wedstrijden. Hij verdwijnt richting bank en raakt opnieuw geblesseerd. Joos slaagt er dus niet in om de cliub te verlaten voor het einde van zijn aflopende contract.

Dat betekent dat Joos recht heeft op een half miljoen euro, zoals afgesproken in 2004. Dat geld eist Joos nu op. Fortuna legt zich er niet bij neer en dus volgt een rechtszaak die Joos wint. Fortuna moet hem circa 560.000 euro betalen in zeven jaarlijkse termijnen van circa 80.000 euro elk.

Joos vertrekt overigens op het einde van het seizoen naar eerstedivisionist FC Eindhoven.

In het seizoen 2008/09 blijkt Fortuna bovengenoemde betalingsverplichtingen niet na te komen en trekt Joos aan de bel. Fortuna kapot maken wil hij niet, maar hij zou toch graag zijn geld zien.

Hans Erkens gijzelt ondertussen alle schuldeisers met de mededeling dat als zij hun geld opeisen Fortuna failliet zal gaan. Joos heeft dus weinig keus dan te wachten wat er met Fortuna gaat gebeuren.

Als de Stuurgroep Topvoetbal Limburg en de KNVB er niet in slagen Fortuna kapot te maken, treft TOF eind 2009 een regeling met Joos over het geld dat Joos nog te goed heeft van Fortuna. Einde zaak ‘Joos van Barneveld‘.

Nu ja, ook in het seizoen 2009/10 blijft deze zaak aanslepen. Het blijft onduidelijk of Fortuna zich nu wel of niet aan de regeling met Joos houdt.

Niet dus, want pas in het voorjaar van 2012 komt er een definitieve oplossing waarmee ook Joos tevreden is. Het duurde dus zes jaar om dit dossier af te sluiten.


Başsan, E.
Beroep
: @emrahbassan.
Emrah komt in de winterstop van het seizoen 2016/17 over op huurbasis van Galatasaray (dat hem de eerste seizoenshelft had uitgeleend aan hoogsteklasser Rizespor). Emrah is een 24-jarige aanvallende middenvelder / aanvaller die Fortuna’s doelpuntenhonger moet stillen.

Hij werkt zich snel op tot publiekslieveling; duidelijk te goed voor de eerste divisie. Uiteindelijk scoort hij zeven doelpunten (vooral uit vrije trappen), waarmee hij gedeeld topscorer van Fortuna wordt.

Op het einde van het seizoen keert Emrah terug naar Galatasaray.


Bassett, C.
Beroep
: #CoolKidCole.
Cole meldt zich aan de start van het seizoen 2022/23 in Sittard. De 21-jarige Amerikaan komt op huurbasis over van Colorado Rapids, dat uitkomt in de Major League Soccer, de Amerikaanse hoogste divisie. De afgelopen zes maanden speelde de Amerikaanse international overigens bij Feyenoord (ook op huurbasis), waar hij Fortuna moet zijn opgevallen. Cole moet Zian Flemming gaan doen vergeten.

Echter, dat lukt niet. Cole slaagt er voor de winterstop niet in een basisplek af te dwingen bij Fortuna. Reden voor Colorado Rapids om hem in de Nederlandse winterstop terug te roepen. Cole verlaat Fortuna dus halverwege het seizoen en keert terug naar de Rapids.


Bastian, T.
Beroep
: Duits groentje.
Tom is één van de jongeren die bij aanvang van het seizoen 2002/03 de sprong maakt van de jeugd van Fortuna naar de hoofdselectie. Maar of deze rechtshalf – die ook een jaartje in de jeugdopleiding van Leicester City speelde – ook een serieuze kans gaat krijgen, moet nog maar blijken.

In het seizoen 2002/03 krijgt Tom geen enkele kans. Wordt 2003/04 dan zijn jaar?

Nee, want hij besluit om er een punt achter te zetten. Hij gaat zich richten op zijn maatschappelijke carrière en zet zijn voetbalcarrière voort bij de Duitse oberligist (vierde niveau) GFC Düren ’09.


Baur, J.
Beroep
: nieuweling.
Jordi maakt aan het begin van het seizoen 2014/15 de overstap van Fortuna’s jeugdopleiding naar het eerste elftal. De aanvaller krijgt zijn kans in oktober 2014 in een bekerduel tegen NAC Breda en bekroont zijn debuut met een prachtige goal.

Is dit de start van een mooie loopbaan?

Het levert hem in ieder geval een basisplek op in een elftal dat vierkant draait. Die basisplek houdt hij een tijd lang vast, maar tegen het einde van het seizoen belandt hij weer op de bank. Uiteindelijk komt hij tot 24 duels in het eerste elftal. Niet slecht voor een eerste seizoen.

Toch niet genoeg voor een profcontract in het seizoen 2015/16. Jordi vertrekt naar eerstedivisionist MVV.


Bayram, H.
Beroep
: tester.
Hakan traint op het einde van het seizoen 2014/15 mee met de selectie van Fortuna Sittard. De verdediger, die er niet in is geslaagd ADO Den Haag, Sparta en eersteklasser VV Noordwijk te overtuigen is vanzins te gaan spelen bij hoofdklasser VV Ter Leede in het seizoen 2015/16.

Echter een (laatste?) kans op profvoetbal laat hij niet aan zich voorbijgaan. Hij speelt mee in een oefenduel tegen VV Limbricht.

Daar blijft het echter bij, want bij de voorbereiding op het seizoen 2015/16 is Hakan er niet meer bij. Hij is teruggekeerd naar hoofdklasser Ter Leede.


Beckers, P.

Beroep: aanwezige keeperstrainer
Samen met het damesteam van RKTSV doet ook Paul zijn intrede bij de club. Hij behoort tot de begeleidingsstaf die de dames overal vergezelt en is trainer van de beide doelvrouwen.

Hoe je het ook wendt of keert om Paul kun je moeilijk heen. Dat geldt evenzeer voor zijn zaalvoetbalactiviteiten. Een groot deel van de damesselectie speelt onder Pauls leiding in de zaal bij Fortuna Sittard Geleen (FSG).

Maar een blijvertje is Paul niet.  Zijn liefde voor het zaalvoetbal en drukke werkzaamheden zorgen ervoor dat hij langzaam maar zeker zijn werkzaamheden staakt.


Bednarz, A.
Beroep
: Poolse tester.
Andrzej is de eerste tester van het seizoen 2008/09. De 27-jarige Poolse verdediger is afkomstig van de Poolse tweedeklasser Kmita Zabierzow en mag in de eerste week van de voorbereiding een poging doen een contract af te dwingen.

Dat wordt niks, snel doorsturen. Uiteindelijk duikt Andrzej op bij de Poolse tweedeklasser Czarni Żagań.

Twee seizoenen later blijkt dat toch niet helemaal te kloppen. In de winterstop van het seizoen 2010/11 gaat Andrzej mee op trainingskamp in Turkije. Twee jaar geleden maakte hij weldegelijk indruk op de technische leiding, maar hij was onbetaalbaar.

Nu zijn er wel financiële mogelijkheden en als Andrzej nog steeds van toegevoegde waarde blijkt te zijn, kan hij een contract tekenen.

Echter, Andrzej blijkt niet meer in dezelfde vorm te verkeren als twee jaar geleden. Blijkbaar stelt de Iraanse competitie – waar hij speelt bij hoogsteklasser Saba Battery Qom – niet zoveel voor. Geen contract dus in Sittard-Geleen.

Wel op de Faeröer Eilanden, bij tweededivisionist Bóltfelagið 1971.


Bedrijvenstad Fortuna
Als Fortuna Sittard in 1999 het nieuwe stadion opent, is dat niet de enige nieuwigheid waar de stad trots op is. Datzelfde geldt voor de locatie van het nieuwe stadion: Bedrijvenstad Fortuna.

Dit bedrijfsterrein is “uitermate strategisch gelegen in de Euregio” en “opgezet om hoogwaardige, representatieve huisvesting te bieden aan regionale en bovenregionale bedrijven” en “naast de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit zijn duurzaamheid en toekomstwaarde twee hoofditems in de opzet van Bedrijvenstad Fortuna“, maar wellicht de belangrijkste pijler onder het succes van dit bedrijventerrein is “het intensieve – en dubbele – gebruik van de grond“. Aldus de projectontwikkelaars en de gemeente Sittard.

De gedachte is dat Fortuna zal profiteren van de bedrijfsactiviteiten die zullen gaan plaatsvinden op Bedrijvenstad Fortuna. Fortuna beheert namelijk de exploitatierechten van de ruimtes onder en rondom het stadion.

Wordt de Bedrijvenstad een succes, dan verdient Fortuna daar dus ook aan door de exploitatierechten te verkopen of via de nieuwe bedrijven in de bedrijvenstad die wellicht sponsor worden van Fortuna.

Fortuna’s beleidsmakers hebben het succes van de bedrijvenstad alvast verdisconteerd in toekomstige begrotingen, zo lijkt het.

Echter aan een rijbewijs heb je voldoende om ernstige twijfels te zetten bij het voorspelde succes van de bedrijvenstad. Wie van Maastricht richting Roermond rijdt over de A2 komt al snel tot de conclusie dat er:

  1. heel wat strategischere vestigingsplaatsen zijn dan de bedrijvenstad (die niet aan de A2 ligt),
  2. heel wat bedrijventerreinen zijn die minder beperkende eisen stellen aan zich vestigende ondernemers dan de bedrijvenstad (intensief gebruik van grond betekent geen parkeerplaatsen?) en
  3. dat er op die concurrerende bedrijventerreinen nog heel wat vrije plekken zijn (bijvoorbeeld het bedrijventerrein Technoport Europe (aan de A2 bij Maastricht-Aachen Airport) is dan nog vrijwel leeg).

Een klassiek geval van overaanbod doet zich voor, maar daar wil voorlopig niemand van weten in Sittard.

Na de eeuwwisseling tekent de tragedie zich dan af. Vrijwel geen enkel bedrijf vestigt zich in de bedrijvenstad en bovendien komt Fortuna (grotendeels ongerelateerd) in financieel zwaar weer vanwege wanbeleid.

De resulterende schuldenlast is hoog en Fortuna wenst het stadion en de exploitatierechten op de ruimtes onder en rondom het stadion te verkopen om de schuldenlast te verlichten.

Echter welke projectontwikkelaar wil die “niet afgebouwde betonbak in die Oost-Bulgaarse zandvlakte” kopen tegen een voor Fortuna aanvaardbare prijs? Niemand, want dit project valt onder de stringente voorwaarden niet winstgevend te ontwikkelen.

We schrijven 2004. De bedrijvenstad is nog steeds dood, maar de hoge nood bij Fortuna brengt wel zijn eigen dynamiek mee. Om Fortuna van het stadion en de ruimtes onder en rondom het stadion af te helpen, moet het aantrekkelijk worden om je te vestigen in de bedrijvenstad.

Er gaan stemmen op om het bestemmingsplan van de Bedrijvenstad te wijzigen. Als detailhandel is toegestaan op de bedrijvenstad, zal Fortuna in staat zijn om het stadion te verkopen aan projectontwikkelaars waardoor Fortuna van zijn molensteen afkomt.

Een eerste verzoek  in 2004 tot wijziging van het bestemmingsplan sneuvelt in de raad van Sittard-Geleen. Niet onbelangrijk, de aparte gemeenten Sittard en Geleen zijn ondertussen gefuseerd en het is de middenstand van Geleen die erin slaagt de Geleense partijen in de raad te overtuigen de bestemmingsplanwijziging tegen te houden met als argument dat detailhandel in de bedrijvenstad funest is voor de stadskernen.

Een tweede verzoek in 2005 tot wijziging van het bestemmingsplan redt het – onder grote druk van de financiële situatie bij Fortuna – wel in de raad van Sittard-Geleen: detailhandel (onder voorwaarden) toegestaan.†, ‡, ††, ‡‡, †††

Begin 2006, rondt Fortuna de verkoop van het stadion en de exploitatierechten onder en rondom het stadion af. Nieuwe eigenaren: VolkerWessels, Meulen en Jongen. De projectontwikkelaars besluiten dan ook maar om de bedrijvenstad van nieuw elan te voorzien door de naam te veranderen in “Città Plaza“, waardoor er een einde komt aan de gefaalde Bedrijvenstad Fortuna.

Het enige stedenbouwkundige en architectonische kwalitatief hoogstaande gebouw op de bedrijvenstad blijft het Pomphuuske.

——————
Besluit op lange baan, club naar de maan
Wissel in stadion: club erin detail erin?
†† Stekker uit Fortuna? Voorkom euthanasie!
‡‡ Na raadsbesluit over en uit?
††† Failliet? Jammer Bjørn


Beijnen, M. van.

Beroep: Bredaënaar.
Mike tekent in de zomer van 2020 een contract voor twee seizoenen met een optie op een derde seizoen. De 21-jarige rechtsback komt over van de Turkse hoogsteklasser Gençlerbirliği SK en zal de strijd aan moeten gaan met Lazaros Rota op de rechtsachterpositie.

Die strijd verliest hij voorlopig.

Hij debuteert op speeldag elf thuis tegen Willem II. Als Fortuna in de winterstop Mickaël Tirpan op huurbasis vastlegt, raakt de basis verder uit zicht voor Mike. Hij moet zich gaan richten op het seizoen 2021/22.

Dat doet Mike ook, maar niet bij Fortuna Sittard. Fortuna verhuurt Mike aan eerstedivisionist FC Den Bosch voor het seizoen 2021/22.

In het seizoen 2022/23 leent Fortuna Mike niet uit aan een andere club. Hij blijft in Sittard. Een succes wordt het niet, want Mike moet zich tevreden stellen met slechts een invalbeurt in de eredivisie.

Op het einde van het seizoen scheiden de wegen. Mike tekent bij eerstedivisionist FC Emmen.


Bejas, R.
Beroep
: Huurling.
Roy komt vlak voor de start van het seizoen 2007/08 op huurbasis over van eredivisionist Roda JC. De verdediger wordt geacht voor stabiliteit te zorgen op de linksachterpositie. De tijd zal leren of hij het slot op de deur is dat we al jaren zoeken.

Roy verliest de strijd om de linksachterplek van Nico Vanek en als hij uitgesloten/geblesseerd is, speelt Roy naar behoren. Desondanks blijft zijn achtergrond een probleem, waardoor hij nooit echt populair wordt in Sittard-Geleen.

Op het einde van het seizoen 2007/08 blijft het lang onduidelijk of hij nog een jaar blijft of dat hij vertrekt. Dat laatste blijkt uiteindelijk het geval. Hij vertrekt naar Hoofdklasser Groene Ster.


Belkassem, S.
Beroep
: jeugdprodukt.
Souhail doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. De negentienjarige middenvelder maakt zijn debuut in het eerste elftal van Fortuna Sittard in het seizoen 2015/16 als invaller in het thuisduel met Sparta vlak voor de winterstop. Na de winterstop sprokkelt hij nog enkele invalbeurten mee.

In het seizoen 2016/17 is Souhail er nog steeds bij, maar doorbreken naar het eerste elftal kan hij niet. In de winterstop vertrekt hij naar oberligist 1. FC Bocholt.


Belkheir, M.
Beroep: Parisien.
Mouhamed tekent in de zomer van 2023 een contract in Sittard, dat hem tot de zomer van 2025 aan Fortuna verbindt, met een optie op een derde seizoen. De 24-jarige gewezen jeugdinternational van Algerije (met een dubbel Frans paspoort) fungeert het beste als centrumspits.

Hij komt over van de Portugese tweedeklasser UD Vilafranquense.

Mouhamed laat al snel tegen Excelsior zien dat hij doelpunten kan maken, middels een fraai afstandsschot op Kralingen. Hij kan die lijn echter niet doortrekken en moet zich voor de winterstop tevreden stellen met invalbeurten.


Ben Liou, K.
Beroep: Etterbeker.
Karim komt in de voorbereiding op het seizoen 2013/14 meetrainen in Sittard-Geleen. De 22-jarige Belgische Marokkaan heeft al een hele reeks clubs versleten, waarvan tweedeklasser KVK Tienen de meest recente is.

Wordt Fortuna Sittard de volgende club in die reeks?

Het antwoord is nee. Karims testperiode bij Fortuna is kort. Hij tekent vervolgens een contract bij het Belgische derdeklasser KV Turnhout.


Benschop, Ch.
Beroep: Willemstadter.
Charlison trekt een uur voor het verstrijken van de transferperiode in januari 2022 een shirt aan van Fortuna Sittard en poseert voor een foto. De 32-jarige international van Curaçao komt op het allerlaatste moment over van SV Sandhausen dat uitkomt in de Duitse 2. Bundesliga en tekent een contract tot de zomer van 2023.

Is Charlison de spits die Fortuna zo broodnodig heeft? De komende maanden mag hij dat aantonen.

Charlison start in de basis en maakt ook enkele doelpunten, ware het niet dat de VAR die doelpunten terecht en onterecht afkeurt. Het vreet aan Charlison die zijn basisplek al snel kwijtraakt aan een andere versterking in de winterstop: Paul Gladon.

Charlison belandt op de bank.

In de voorbereiding van het seizoen 22/23 haalt Fortuna Burak Yilmaz en verlengt Paul Gladon zijn aflopende contract. De toekomst ziet er dus niet geweldig uit voor Charlison.

Hij kiest eieren voor zijn geld en stapt over naar eerstedivisionist De Graafschap. Fortuna laat hem transfervrij gaan.


Benteke, J.
Beroep
: Broertje van Christian.
Jonathan komt tijdens de voorbereiding op het seizoen 2019/20 meetrainen bij Fortuna Sittard. De 24-jarige Belgische spits zag zijn aflopende contract bij vierdeklasser Oldham Athletic AFC niet verlengd worden en is dus op zoek naar een nieuwe club. Fortuna kan aanvallende versterking goed gebruiken.

Jonathan mag aantonen dat hij uit het juiste hout is gesneden. Dat lukt hem niet en hij verlaat Fortuna zonder contract.

Halverwege oktober duikt Jonathan op bij regionalligist Alemannia Aachen waar hij een contract tekent.


Bergmans, J.
Beroep
: Spurs fan.
Jeroen is een product van de Fortunajeugdopleiding. Deze (vleugel)spits krijgt in de afsluitende oefencampagne van het seizoen 2003/04 voor het eerst speeltijd in het eerste elftal van Fortuna.

Toch had het niet veel gescheeld of hij had nu bij Tottenham Hotspur gespeeld. Ooit – gescout op een toernooi – speelde hij daar een paar weken op proef. Hij mocht blijven van de Spurs, maar zag ervan af.

Hij koos voor zekerheid en dus voor zijn studie in Nederland. Hmm, als ie daar vroeg of laat maar geen spijt van gaat krijgen.

Bij de start van het seizoen 2004/05 maakt Jeroen opnieuw deel uit van het eerste elftal van Fortuna, maar tot speeltijd leidt dat niet.

Het seizoen 2005/06 belooft weinig beterschap. Jeroen blijft hangen in Jong Fortuna en besluit op het einde van het seizoen over te stappen naar neohoofdklasser Groene Ster.


Bergmans, S.
Beroep
: twijfelaar.
Stef is een veelscorende spits van eersteklasser Groene Ster. In het seizoen 2002/03 hengelt Fortuna nadrukkelijk naar zijn diensten. Stef traint eenmaal in de week mee bij Fortuna en in de winterstop speelt hij zelfs een oefenduel mee tegen de Polen van Wisla Kraków.

Hij maakt een prima indruk op Fortuna dat hem graag wil inlijven.

Maar beide partijen komen er financieel niet uit. En dus gaat de deal niet door. Ook stages bij RKC Waalwijk en Helmond Sport lopen op niets uit, zodat Stef Groene Ster trouw blijft.


Bertjens, D.
Beroep
: ijshockeyende keeper.
Dave is een product van de Fortunajeugdopleiding. Deze talentvolle Belgische keeper maakt in het seizoen 2000/01 de overstap van de jeugd naar het eerste elftal. Hij wordt derde keeper bij Fortuna achter Ruud Hesp en Mark Zegers.

In het seizoen 2001/02 wordt hij de vaste keeper van het tweede. Maar na afloop van het seizoen 2001/02 blijkt Dave toch niet zo’n groot talent te zijn als gehoopt. Hij mag vertrekken.

Nee toch niet, nu in het seizoen 2002/03 de tering naar de nering gezet wordt, mag hij ineens blijven! Maar aan spelen komt hij nauwelijks toe. Blessures (opgelopen na een struikelpartij over een puck op een ijshockeybaan) en het goede keeperswerk van Rein Baart houden hem buiten het veld.

Ook in het seizoen 2003/04 moet Dave zich tevreden stellen met enkele wedstrijden als Rein Baart geblesseerd raakt. Nee, van een doorbraak van Dave komt het niet.

Op het eind van het seizoen 2003/04 verlaat Dave Fortuna Sittard. Dave keert terug naar België en gaat spelen bij derdeklasser KSK Tongeren.


Bhar, T.
Beroep: spits.
Tarik meldt zich in april 2013 bij Jong Fortuna. De 21-jarige Belg startte het seizoen bij derdeklasser Royale Union Wallonne Ciney, maar zijn contract werd daar al snel ontbonden. De aanvaller gaat op zoek naar een nieuwe club en zo komt hij bij jong Fortuna Sittard terecht.

Bij aanvang van het seizoen 2013/14 behoort hij tot de hoofdmacht van Fortuna en maakt hij zijn debuut in het eerste elftal in het uitduel tegen SC Telstar. Tarik krijgt zo nu en dan een invalbeurt in het eerste elftal, maar voor contractverlenging is dat niet genoeg. Op het einde van het seizoen verlaat hij Fortuna Sittard.

Het blijft een tijdje stil rond Tarik. Uiteindelijk duikt hij in november op bij de Belgische vierdeklasser RFC Tilleur in Luik, waar hij aan de slag gaat.


Bilican, S.
Beroep
: tester.
Serkan komt in de voorbereiding van het seizoen 2015/16 op proef meetrainen bij Fortuna. De 21-jarige aanvaller is op zoek naar een nieuwe club, want bij zijn vorige club tweedeklasser Dessel Sport is hij het afgelopen seizoen niet verder geraakt dan de reserves. Fortuna zoekt aanvallers.

Is hij de gewenste versterking?

Nee, want na drie trainingen wordt hij afgetest. Hij tekent bij eerste provincialer KVK Beringen.


Bisschops, D.
Beroep
: jeugdprodukt.
Daan tekent in april 2023 een contract tot de zomer van 2026 bij Fortuna Sittard. De achttienjarige verdediger (en zoon van Eaters-speler Eric Bisschops) doorliep de jeugdopleiding van Fortuna en maakt dus de oversteek naar het vlaggenschip van de club.

In de eerste helft van het seizoen 2023/24 speelt Daan voornamelijk bij Fortuna Sittard O21. Alleen in de voorbereiding speelt en traint hij mee bij het eerste elftal.


Bistrović, K.
Beroep
: ervaren huurling.
Kristijan meldt zich in januari 2023 in Sittard. Fortuna zoekt een dynamische middenvelder. Kristijan voldoet aan dat profiel. De 24-jarige gewezen Kroatische jeugdinternational komt op huurbasis over van CSKA Moskou, dat hem voor de winter aan Serie A-club US Lecce had uitgeleend. Fortuna bedingt ook een koopoptie.

Kristijan blijkt in zijn eerste wedstrijden een regelrechte versterking voor Fortuna als dirigent op het middenveld.Toch kan hij dat niveau niet volhouden, waarschijnlijk door opspelend blessureleed.

Op het einde van het seizoen licht Fortuna de optie in zijn huurcontract niet. Kristijan keert terug naar de Premjer-Liga om opnieuw te gaan spelen voor CSKA. Nee, CSKA huurt de Kroaat opnieuw uit. Nu aan Baltika Kaliningrad, een promovendus in de Premjer-Liga.


Bjeković, N.
Beroep
: vriendje van Stojic.
Nenad komt in de winterstop van het seizoen 2000/01 over van hoogsteklasser Partizan Belgrado om ons spitsenprobleem op te lossen.

En wat doet hij? Hij scoort gelijk de winnende treffer in het thuisduel tegen Roda JC, dat een einde maakt aan een veertien jaar durende periode waarin Fortuna thuis niet kan winnen van Roda.

Nenad is een absolute versterking voor Fortuna. Als bewijs kan zijn treffer in het thuisduel tegen NEC aangevoerd worden. Mijn hemel, wat een treffer!

Contractverlenging zit er niet in, ondanks een optie. Te blessuregevoelig en vooral te duur. Bij de Belgische eersteklasser Lommel SK hebben ze blijkbaar wel nog geld, dus daar gaat hij naartoe!


Błauciak, P.
Beroep
: Oostblok verdediger.
Piotr komt in de winterstop van het seizoen 2005/06 op proef in Sittard met als doel een contract te verdienen voor het seizoen 2006/07.

Piotr is een Poolse centrale verdediger die de kost verdient bij de Finse eerstedivisionist FC Hämeenlinna. De Finse competitie zit er al op, dus Piotr is op zoek naar een nieuwe werkgever.

Wordt het Fortuna?

Nee, want alhoewel er veel proefspelers in Sittard-Geleen neerstrijken in de voorbereiding op het seizoen 2006/07, Piotr is er niet bij.

Hij tekent een contract in Polen bij derdeklasser Chrobry Głogów.


Blättler
, T.
Beroep
: Sjtèchneëlsjer.
Tim komt op het einde van het seizoen 2014/15 nog een week meetrainen bij Fortuna. Hij heeft 45 doelpunten gescoord voor tweedeklasser Chèvremont en dat wekt indruk. Hij speelt mee in oefenduels tegen SC Woezik en De Ster.

Is dat goed genoeg voor een contract?

Daar komen we niet achter, want Tim tekent een amateurcontract bij eredivisionist Roda JC.


Bloudek, S.
Beroep
: Milanista.
Sandro komt in maart 2012 aanwaaien vanuit België. De 26-jarige Sloveense middenvelder heeft zijn contract bij eersteklasser OH Leuven ingeleverd en is dus vrij om elders te tekenen.

Dat wordt Fortuna Sittard. Sandro werd ooit door AC Milan weggehaald uit de jeugdopleiding van Maribor NK, maar dat niveau heeft hij nooit kunnen waarmaken. Maar Fortuna Sittard is niet AC Milan, dus wellicht.

Nee, Sandro komt nauwelijks aan bod bij Fortuna (een invalbeurt) en vertrekt dan ook weer op het einde van het seizoen. Hij tekent bij NK Široki Brijeg. Een topploeg in de hoogste divisie in Bosnië-Herzegovina.


Boateng, G.
Beroep
: Stamnummer 1.
Gideon speelt op het einde van het seizoen 2014/15 mee in een oefenduel tegen De Ster. De 24-jarige aanvaller speelt bij de Belgische vierdeklasser Bilzerse-Waltwilder, maar wil blijkbaar hogerop.  Fortuna zoekt aanvallende versterking.

Is hij de nieuwe spits?

Nee, hij wordt al snel afgetest en verlengt bij Bilzerse-Waltwilder.


Boer, Y. de
Beroep
: Chabal.
Yoann komt in de winterstop van het seizoen 2009/10 de Sittardse verdediging versterken. Op overschot bij eerstedivisionist FC Den Bosch. Vast goed genoeg voor ons. De Fransman krijgt een half jaar om dat aan te tonen.

Met hangen en wurgen redt Fortuna het vege lijf. Yoann speelt daar een belangrijke rol in. Het levert hem een nieuw tweejarig contract op in Sittard-Geleen.

In het seizoen 2010/11 wordt Yoann Fortuna’s aanvoerder en speelt hij zijn wedstrijden als verdedigende middenvelder. Opnieuw zal Fortuna het vege lijf net redden.

In het seizoen 2011/12 komt er dan eindelijk wat schot in de zaak. Yoann speelt of centraal achterin or centraal op het middenveld. Hij is nog steeds aanvoerder maar nu van een elftal dat ertoe doet in de eerste divisie. Yoann verlengt zijn aflopende contract.

In die situatie verandert er niets in het seizoen 2012/13. De Boer is nog steeds aanvoerder en Fortuna vaart er wel bij. Helaas raakt Yoann wel geblesseerd aan zijn schouder als we richting winterstop gaan. Hij zal enkele maanden uit de roulatie zijn.

Yoann keert terug bij aanvang van de play-offs voor promotie naar de eredivisie, maar ook Yoann kan niet voorkomen dat Fortuna er in de eerste ronde uitvliegt tegen De Graafschap.

Het seizoen nadien is Yoann nog steeds aanvoerder. Vanwege blessureleed bij verdedigers speelt hij meestal centraal in de verdediging in plaats van centraal op het middenveld. Yoann kan voorlopig niet voorkomen dat het niveau van het vorige seizoen niet gehaald wordt in het seizoen 2013/14.

In het voorjaar van 2014 raakt bekend dat Fortuna niet verder wil met Yoann in het seizoen 2014/15. Yoann stapt op het einde van het seizoen over naar topklasser Kozakken Boys. Hij maakt het seizoen keurig af en vertrekt door de voordeur.


Boessen, W.
Beroep
: multifunctional.
Eigener kweek dan Willy Boessen heeft Fortuna in haar geschiedenis nooit gekend. Volgens onbevestigde geruchten zou Willy al als zuigeling zijn opgenomen in de jeugdopleiding van de club.

Die vroegtijdige investering in het jeugdige talent betaalt zich later dubbel en dwars terug. In het seizoen 1983/84 tekent Willy zijn eerste contract bij de club en vestigt hij zijn naam als jeugdig talent, een seizoen later speelt hij Gerrie Schrijnemakers uit de basis. Willy is voortaan de nieuwe linksback van Fortuna.

De club is uitermate tevreden over zijn linksback, maar bij Boessen begint die ondergeschikte positie in het elftal na een paar seizoenen een beetje te knagen. Hij weet dat hij meer kan. In een interview in 1990 met Voetbal International laat hij optekenen dat hij multifunctioneel inzetbaar is.

Het is de opmaat naar moeizame onderhandelingen over een nieuw contract. Willy wil schriftelijk vastgelegd hebben dat hem een plaats op het middenveld toekomt, de club heeft daar weinig zin.

Het komt tot een breuk. Wil vertrekt naar eredivisionist SVV, waar Dick Advocaat hem een plaats in de basis gunt. Als linksback. Na twee seizoen SVV en fusieclub SVV/Dordrecht’90 en een seizoen bij De Graafschap komt Boessen zonder club te zitten.

Uiteindelijk neemt Fortuna hem weer liefdevol in haar armen in het seizoen 1993/94. De verloren zoon is in 1994/95 aanvoerder van een elftal bomvol talent uit de eigen opleiding, dat verrassend kampioen van de eerste divisie wordt.

In de twee seizoenen daarna blijft Boessen een vaste waarde, maar daarna raakt hij op een zijspoor. Hij vertrekt naar eerstedivisionist Helmond Sport, waar hij in 1999 zijn loopbaan als voetballer afsluit.

Boessen keert voor de tweede keer terug bij Fortuna. Deze keer als jeugdtrainer. Maar hij krijgt niet de kans hogerop te komen. Wanneer hij in 2002 een aanbod van VVV krijgt om assistent-trainer te worden, verkast hij naar Venlo.

Hij maakt er geen geheim van graag hoofdtrainer te worden, maar die kans is hem ook in Venlo lange tijd niet gegund. Totdat Jan van Dijk in de winterstop van 2010 ontslagen wordt. VVV polst diverse opvolgers, maar niemand heeft zin in de functie. Uiteindelijk besluit de club Boessen aan te stellen. Het wordt geen onverdeeld succes. Onder leiding van Boessen weet de club degradatie te voorkomen, maar daar komt meer geluk dan wijsheid bij te pas.

Het seizoen daarop neemt Boessen zijn oude positie van assistent-trainer weer in. Hij heeft nog steeds de ambitie als hoofdtrainer in het betaald voetbal aan de slag te gaan. Maar hij heeft wel zo zijn voorwaarden.

Gevraagd naar de mogelijkheid om bij Fortuna aan de gang te gaan, laat hij in een interview gedurende het seizoen 2011/12 weten dat Fortuna qua organisatie niet het niveau heeft dat bij hem past. Enige maanden later is Willy van gedachten veranderd. Of hij heeft geconstateerd dat het niveau van de organisatie van Fortuna prima is, of hij heeft zijn eigen eisen naar beneden bijgesteld. Hij tekent in ieder geval een contract voor twee seizoenen als hoofdtrainer van de club.

Als Wil start bij Fortuna, zijn alle doelpuntenmakers vertrokken, is de club technisch failliet en is er bestuurlijke wanorde. Niet meteen de ideale omstandigheden om te komen tot goede prestaties.

Des te verrassender dus, dat de prestaties wel sterk zijn. Wil laat het elftal ‘naar zijn mogelijkheden’ spelen, hetgeen zoveel betekent als ‘gecontroleerd aanvallen’. En alhoewel dat niet altijd sprankelend voetbal oplevert, levert het wel punten op.

Zoveel zelfs, dat Fortuna zich op het einde van het seizoen kwalificeert voor de play-offs voor promotie. En dat is voor het eerst sinds de degradatie in 2002.

Tot promotie leidt het niet, maar dat doet niets af aan de prachtprestatie die Wil geleverd heeft.

Vol verwachting kijkt iedereen uit naar het seizoen 2013/14. De spelerskern is – op Joeri Schroyen en Kevin Diaz na – intact gebleven, dus is play-offs opnieuw de inzet. Voor de winterstop komt dat er echter niet uit. Fortuna is erg wisselvallig en kan de verwachtingen niet waarmaken.

Dat vreet aan Wil, die ook al niet blij is dat zijn tussentijds naar Hamburger SV vertrekkende assistent Roel Coumans niet wordt vervangen (vanwege financiële beperkingen) en zijn idee om tot Zuid-Limburgse samenwerking te komen op het jeugdvlak geen gehoor krijgt.

In de winterstop kondigt Wil dan ook aan zijn aflopende contract bij Fortuna niet te willen verlengen. Fortuna is niet volledig stabiel en in zo’n omgeving kan hij niet optimaal functioneren. Iedereen vraagt zich af waarom deze ras Fortunees zijn kritiek niet binnenskamers kan houden?†, ‡

Op het veld loopt het overigens wel als een trein na de winterstop. Het voetbal is dan van tijd tot tijd niet om aan te zien, maar volgens Wil is het enige dat telt de punten en die pakt Fortuna vrij vaak. Gevolg: Fortuna plaatst zich voor het tweede jaar op rij voor de play-offs.

Daar wordt Fortuna overigens ook voor de tweede maal op rij uitgeschakeld door De Graafschap. Het doet niets af aan de prima resultaten die Wil neerzette.

Wil tekent vervolgens een contract bij eerstedivisionist FC Oss. We vragen ons af in hoeverre die club stabieler is dan Fortuna Sittard.

——————
Niet volledig stabiele club
Twee interviews


Bokila, W.
Beroep
: Ajuin.
Wim komt op het einde van het seizoen 2015/16 meetrainen. De aanvaller van derdeklasser Eendracht Aalst ziet wel wat in Fortuna en Fortuna zoekt aanvallende versterking.

De tijd moet uitwijzen of hij de versterking is die we zoeken.

Nee, de Nederlander met Congolees bloed wordt al vrij snel weer doorgestuurd. Hij tekent bij de Portugese tweedeklasser SC Covilhã.


Bommel, J. van

Beroep: pa van Mark / Gaston Starreveld.
John past een rol op de achtergrond. Iedereen weet wel dat Mark ouders heeft, maar wie dat zijn? Geen idee. Niet interessant. Totdat de club door Hans Erkens eind 2008 begin 2009 aan Sporting Limburg dreigt te worden verkwanseld. De enige manier om de club te redden is via TOF de club overnemen.

Echter, daar heeft TOF middelen voor nodig. En daarbij wil John best helpen! Via Mark beschikt hij over een geweldig netwerk en dit netwerk wordt aangesproken om shirts af te staan. Tal van Nederlandse toppers zijn met het lot van Fortuna begaan en doneren een shirt aan John. John gaat deze uiteindelijk verloten. Je kunt voor € 1 in het bezit komen van een lot en de loterij wordt een enorm succes.

Tienduizenden loten gaan over de toonbank, waarmee de club enorm is geholpen. Na de trekking in november 2009 is Fortuna 77.000 euro rijker. Is John na de trekking ‘klaar’? Nee, niet echt.

Johns project laat de status van ‘loterij’ achter zich en verandert in ‘veiling’. En die Fortunaveiling is net zo’n succes. Jaarlijks worden via de website van Fortuna de originele wedstrijdshirts geveild voor bedragen die variëren van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s.

Veilt John alleen wedstrijdshirts? Nee hoor! Ook allerlei gerelateerde artikelen worden geveild zoals glazen, schilderijen, tassen, broekjes, trainingspakken, etc. Als John geld kan verdienen voor de club, dan laat hij dat niet na.

Door de Fortunaveiling ontstaat er een levendige handel in voornamelijk Fortunashirts. En dat gaat van de laatste nieuwe shirts tot stokoude shirts. Zodoende komt John in contact met allerlei verzamelaars.

Met één van die verzamelaars, Jan Dieteren, richt hij het Fortuna Museum op. Tijdens de open dag voorafgaande aan het seizoen 2011/12 kan iedereen in de Mark van Bommel zaal van de Trendwork Arena een bonte verzameling van shirts zien, ooit gedragen door (ex-)Fortunezen.


Borgh, J., ter
Beroep: DJ.
Jordy komt bij aanvang van het seizoen 2014/15 over van eerstedivisionist Almere City. De 21-jarige verdedigende middenvelder mag komen tonen wat hij in zijn mars heeft. Hij tekent voor twee seizoenen.

Jordy verwerft een basisplek en speelt of centraal op het middenveld of – als de nood aan de man is – centraal achterin. Jordy blijkt een vaste waarde voor trainer Peter van Vossen in zijn eerste seizoen, maar echt overtuigen kan hij niet.

Ook in het seizoen 2015/16 speelt Jordy wekelijks. Daar komt een abrupt einde aan als Fortuna Ben van Dael aanstelt als opvolger van Peter van Vossen.

Jordy laat in de winterstop zijn contract ontbinden en verkast naar Jong Heerenveen.


Botaka, J.
Beroep: huurling.
Jordan meldt zich in januari 2022 in Sittard. Hij komt op huurbasis over van eersteklasser KAA Gent voor de rest van het seizoen. De 28-jarige vleugelaanvaller met een dubbel Congolees en Nederlands paspoort moet trainer Sjors Ultee meer opties en vooral meer variëteit geven in de aanval.

Echter, Jordan slaagt er niet in Sjors Ultee te overtuigen. Jordan komt nauwelijks in de plannen van Sjors Ultee voor. Op het einde van het seizoen keert Jordan terug naar KAA Gent, dat hem in de zomer uitleent aan de Israëlische hoogsteklasser Hapoel Jerusalem FC.


Bouchez, R.
Beroep: V16.
Na het afhaken van Anne Godee als verzorgster, gaat het dameselftal op zoek naar een nieuwe verzorgster annex fysiotherapeute. Hun oog valt op Rebecca die haar officiële debuut maakt tijdens de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag en meteen handelend moet optreden.

Toch houdt Rebecca er op enig moment mee op en moeten de dames op zoek naar een nieuwe verzorgster.


Bouhadan, B.
Beroep
: Van der Padt nominee.
Brahim komt bij Fortuna op proef na afloop van het seizoen 2005/06 als Fortuna – dat geen play-offs speelt – nog enkele oefenduels speelt. De aanvallende middenvelder is overbodig bij eerstedivisionist AGOVV en mag zijn geluk beproeven in Sittard-Geleen.

Brahim kan trainer Frans Körver bekoren, want hij krijgt een eenjarig contract in Sittard-Geleen.

In het begin van het seizoen beschikt Brahim over een basisplek, maar die verliest hij vrij snel. Zo af en toe mag hij nog wel eens invallen, maar veel kansen krijgt hij niet. Op het eind van het seizoen is het dan ook niet verrassend dat Brahim geen contractverlenging krijgt.

Wat wel verrassend is, is dat Brahim bij aanvang van het seizoen 2007/08 toch weer meetraint bij Fortuna. Brahim vindt niet onmiddellijk een nieuwe club en Fortuna geeft hem een nieuwe kans.

Op amateurbasis mag hij trainer Henk Wisman proberen te overtuigen en dat lukt, want Brahim tekent een nieuw eenjarig contract.

Hij start de competitie in de basis, maar verliest die plek al snel. Hij raakt in de vergetelheid en laat zijn contract in januari 2008 ontbinden.

Even later duikt hij op bij eerstedivisionist TOP Oss.


Boutorat, M.
Beroep
: potige spits.
M’barak maakte bij de start van het seizoen 2004/05 de overstap van de eersteklasser EHC naar Fortuna Sittard. Fortuna ziet wel iets in de stevige spits en dus mag hij laten zien in Jong Fortuna wat hij kan.

Na enige maanden aanpassen begint M’barak zich ineens te manifesteren. Het levert hem vlak voor de winterstop zowaar een invalbeurt op in het eerste elftal tegen Sparta en Veendam. Helaas blijft het daarbij voor M’barak, die Fortuna op het einde van het seizoen verlaat.

Eersteklasser GSV’28 is zijn nieuwe club.


Bouwhuis, T.
Beroep: grensrechter.
De rol van grensrechter is er eentje die Theo perfect past. Maar, indien iemand anders de vlag ter hand neemt, maakt Theo daar geen probleem van. Dan meet hij zich de rol van materiaalman aan. Kortom, Theo verricht tal van hand- en spandiensten rondom Fortuna’s dameselftal.

Naast het begeleiden van Fortuna’s dameselftal fungeert hij ook als trainer van het eerste damesteam van VV Schaesberg en in die hoedanigheid komt hij half oktober in opspraak.

De KNVB stelt een onderzoek in naar zijn rol omtrent het ‘administratief afhandelen’ van de wedstrijd RKMSV – VV Schaesberg. Hangende het onderzoek stelt de club hem op non-actief. Maar feitelijk verandert er voor Theo niks. Hij blijft bij Fortuna dameselftal betrokken zoals hij dat ook voordien was.

Maar na drie seizoenen trekt Theo de Fortuna Sittard-deur achter zich dicht en stapt over naar Fortuna ´54.


Boymans, R.
Beroep
: spits.
Ruud komt uit Born en speelt al zijn hele jeugd voor Fortuna Sittard. Op 7 december 2007 is dan de grote dag. Ruud debuteert in het eerste elftal! Is dit het begin van een mooie carrière?

Ruud speelt een acceptabel seizoen 2007/08, waarin hij al snel vaste keus wordt in de spits ten koste van Dirk Jan Derksen. Hij komt tot vijf treffers in zijn debuutseizoen. Ruud tekent een nieuw contract dat hem ook in het seizoen 2008/09 aan Fortuna bindt.

In het seizoen 2008/09 scoort Ruud af en toe en als Fortuna dan weer eens in zwaar weer komt, meldt aasgier VVV Venlo zich om Ruud over te nemen. Het lijkt er sterk op dat Ruud aan zijn laatste seizoen bezig is bij Fortuna en dat klopt.

Ruud tekent een contract bij eredivisionist VVV Venlo vanaf het seizoen 2009/10.


Braaf, J.
Beroep
: talent in de dop.
Jayden komt in januari 2024 de Sittardse rangen aanvullen op huurbasis van Serie A-club Hellas Verona FC. Tijjani Noslin heeft zojuist de omgekeerde weg bewandeld en Fortuna vindt een mogelijke opvolger bij Hellas.

De 21-jarige aanvaller (gewezen Nederlands jeugdinternational) komt het beste tot zijn recht op de flanken maar kan ook in de spits spelen en biedt trainer Danny Buijs dus extra opties in de aanval.


Braga, C.
Beroep
: talentenontwikkelaar.
Claudio wordt aan de start van het seizoen 2017/18 benoemd tot hoofd jeugdopleiding. De 42-jarige Portugees heeft jarenlange werkervaring in Nederlandse jeugdopleidingen. Die zou hem goed van pas moeten komen bij het verwezenlijken van Fortuna’s ambities op het gebied van de jeugdopleiding: een van de beste jeugdopleidingen van Nederland ontwikkelen. Claudio tekent voor een seizoen.

Wat hij dan nog niet weet, is dat hij in februari 2018 plotsklaps hoofdtrainer wordt van Fortuna Sittard. Fortuna stelt trainer Sunday Oliseh op non-actief en kan hangende een arbitragezaak geen nieuwe trainer aanstellen. Claudio, die de benodigde papieren heeft, neemt de honneurs voorlopig waar. Hij doet dat tot het einde van het seizoen.

En hoe, Fortuna speelt onder zijn leiding veertien duels, verliest geen enkel duel en realiseert promotie naar de eredivisie. Het levert Claudio een bronzen stier op voor de beste trainer van de vierde periode. Claudio schaart zich in een select gezelschap. Alleen Frans Körver en Pim Verbeek slaagden erin met Fortuna naar de eredivisie te promoveren.

Op het einde van het seizoen doet hij een stapje terug en keert terug naar de jeugdopleiding.

Toch niet, want Claudio heeft zich in de kijker gespeeld als hoofdtrainer. Hij wordt hoofdtrainer van de Portugese hoogsteklasser Marítimo Funchal.


Branco, A.
Beroep
: talentenontwikkelaar.
Américo meldt zich in de winterstop van het seizoen 2022/23 bij Fortuna Sittard. Fortuna zoekt op dat moment iemand die technisch manager Sjoerd Ars kan assisteren. Sjoerd Ars werkt parttime bij Fortuna en heeft twee assistenten: Bo Breukers en Jesper van Aarnhem. Echter, de eerste heeft het te druk als coördinator van de vrouwentak en de tweede vertrekt in diezelfde winterstop naar Club Brugge.

De 32-jarige Américo, die sportief directeur was bij de Portugese tweedeklasser CD Tondela, vervult de vacature.

Aan de start van het seizoen 2023/24 ruilen Américo en Sjoerd Ars van baan. Sjoerd Ars wil geen fulltime functie bij Fortuna, maar Fortuna wil een fulltime technisch manager. Dat wordt dus Américo. Sjoerd Ars blijft aan de slag bij Fortuna als (parttime) technisch adviseur.

Américo krijgt een lastige taak, want hij moet onmiddellijk enkele miljoenen bezuinigen op het spelersbudget. Toch slaagt hij erin een competitieve selectie neer te zetten, waar trainer Danny Buijs mee aan de slag kan.


Braun, C.

Beroep: Heimliche Star.
Christopher tekent aan de start van het seizoen 2016/17 een eenjarig contract bij Fortuna. De 24-jarige Duitse Ghanees speelt het liefst op de rechtsbackpositie. Hij komt over regionalligist (vierde niveau) SG Wattenscheid ’09.

Christopher start sterk aan het seizoen, maar als de resultaten minder worden, zakt zijn niveau ook. Hij raakt zijn basisplek kwijt onder Ben van Dael, maar krijgt die onder Sunday Oliseh – die de ontslagen Ben van Dael in de winterstop opvolgt – weer terug.

Op het einde van het seizoen wenst Fortuna de optie in zijn contract voor een tweede seizoen te lichten, maar Christopher gaat niet akkoord. Hij wil een hoger salaris en krijgt zijn zin, want later tekent hij alsnog bij voor twee seizoenen.

In het seizoen 2017/18 is hij opnieuw de vaste rechtsback en tevens reserve-aanvoerder achter Perr Schuurs. Gedurende de eerste competitiehelft verliest Christopher zijn basisplek als rechtsback aan Clint Essers. Christopher speelt als Essers elders in de verdediging moet uithelpen.

In de tweede competitiehelft komt daar weinig verandering in. Christopher moet zich schikken in een bijrol in een seizoen waarin Fortuna promotie afdwingt.

Aan de start van het eredivisieseizoen 2018/19 laat de technische staf aan Christopher weten dat hij niet op speeltijd hoeft te rekenen. Christopher mag vertrekken, maar besluit te blijven.

In de eerste competitiehelft speelt Chris inderdaad geen minuut in het eerste elftal; hij speelt bij Jong Fortuna Sittard.

Gedurende de winterstop verlaat Christopher Fortuna alsnog. Hij tekent bij de Griekse hoogsteklasser OFI Kreta.


Breukers, Bas.

Beroep: Munstergelaener.
Bas doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en tekent in de winterstop van het seizoen 2018/19 zijn eerste profcontract bij Fortuna Sittard tot de zomer van 2022. Bas, de jongere broer van Bo, is dan pas zestien jaar. Fortuna ziet dus toekomst in deze aanvallende middenvelder. Het is aan Bas om de komende jaren te tonen wat hij in zijn mars heeft.

In het seizoen 2019/20 behoort Bas tot de selectie van Jong Fortuna Sittard. In zijn eerste seizoen krijgt hij geen speeltijd bij het eerste elftal. In het seizoen 2020/21 idem dito.

Het seizoen 2021/22 wordt dus belangrijk voor zijn voetballoopbaan, omdat zijn contract zal aflopen. Speeltijd is er echter opnieuw niet voor Bas. Hij trekt zijn conclusies en tekent op het einde van het seizoen een contract bij derdedivisionist Groene Ster.


Breukers, Bo.

Beroep: Munstergelaener.
Bo doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en maakt zijn debuut in het eerste elftal op achttienjarige leeftijd in het seizoen 2017/18. De middenvelder valt op speeldag zes in, in het thuisduel tegen Jong AZ. Is dit de start van een mooie voetballoopbaan?

De toekomst zal het leren. In het promotieseizoen komt hij in ieder geval tot vier invalbeurten. Het levert hem een profcontract op voor drie seizoenen.

In het seizoen 2018/19 komt Bo echter nauwelijks aan spelen toe. Alleen in een bekerduel tegen Helmond Sport doet hij mee. In de winterstop besluiten Fortuna en Bo dat het beter is als hij wordt verhuurd.

Bo vertrekt op huurbasis naar FC Dordrecht, waar oud-Fortunatrainer Claudio Braga trainer is. Op het einde van het seizoen keert Bo terug bij Fortuna.

Waar een nieuwe uitleenbeurt voor de hand ligt in het seizoen 2019/20, blijft Bo bij Fortuna, maar hij komt niet aan spelen toe bij het eerste elftal. Op het einde van het seizoen trekt Bo zijn conclusies.

Zijn laatste contractjaar dient hij niet uit als speler maar als medewerker op de commerciële afdeling van Fortuna Sittard. Verder gaat hij komend seizoen spelen bij derdeklasser Groene Ster.

Aan de start van het seizoen 2022/23 start Fortuna Sittard een vrouwenvoetbaltak op. De dames gaan spelen in de eredivisie. Bo wordt de coördinator van de vrouwentak.

Tevens assisteert hij en Jesper van Aarnhem technisch manager Sjoerd Ars. Echter, de coördinatie van de vrouwentak slokt zoveel tijd op dat Bo weinig tijd heeft om Sjoerd Ars uit te helpen. In de winterstop neemt Américo Branco die rol van Bo over.


Briel, B. van
Beroep
: kakker.
Ben kwam in de voorbereiding op het seizoen 2006/07 op proef meetrainen. De Belg die einde contract is bij tweedeklasser KV Mechelen komt het beste tot zijn recht centraal in de verdediging. Wordt de vacature ‘Marcel Akerboom‘ zijn baan?

Nee, Ben blijkt te blessuregevoelig, Fortuna gaat in zee met Daniël Voigt. Ben tekent vervolgens bij de Belgische tweedeklasser KFC Dessel Sport.


Briels, J.

Beroep: handelswaar
Jordie is één van de spelers die, nog voordat ze een balletje in de hoofdmacht hebben getrapt, de club verlaten omdat het gras elders misschien wel groener is. Zo trekt het Belgische KRC Genk voor aanvang van het seizoen 2010/11 dusdanig nadrukkelijk aan de mouw van de jonge middenvelder dat een vertrek onvermijdelijk is.

Na veel getrouwtrek verkast de speler uiteindelijk naar Belgisch-Limburg in ruil voor een bescheiden geldbedrag en de belofte dat KRC Genk Fortuna een keer partij gaat geven in een oefenmatch.

Niemand vermoedt op dat moment dat Jordie wel eens mee zou kunnen gaan spelen in die wedstrijd. Tijdens de oefencampagne voorafgaand aan het seizoen 2012/13 staat de wedstrijd Fortuna vs KRC Genk eindelijk geprogrammeerd, maar heeft Jordie de Cristal Arena alweer verlaten.

Hij keert terug naar Sittard en wordt de mogelijkheid geboden om een contract af te dwingen. Het is aan Jordie om die strohalm te grijpen en dat doet hij. Hij tekent een éénjarige overeenkomst met Fortuna.

Jordie komt tot 22 competitieduels in zijn eerste jaar. Vaak is dat als invaller, maar als er blessures zijn, komt trainer Wil Boessen ook geregeld terecht bij Jordie. Het is voldoende voor een nieuw contract voor het seizoen 2013/14.

In dat seizoen profiteert hij eerst van blessureleed op de rechtsachterpositie, als Wil Boessen Jordie als een noodoplossing op die positie opstelt. Hij doet dat naar behoren en wordt de ‘vaste’ rechtsback.

Echter, vervolgens wordt hij slachtoffer van blessureleed als een Jonge Godenzoon hem zwaar onderuit schoffelt, waardoor hij langdurig buitenspel raakt. Van die blessure komt hij later in het seizoen sterker terug, want hij is in de tweede helft van het seizoen een zekerheidje in de basis. Fortuna legt hem vervolgens vast voor nog een seizoen in het geel-groen.

Onder Peter van Vossen speelt Jordie opnieuw vrijwel altijd en doet dat naar behoren, alhoewel ook hij het zinkende schip niet kan vlottrekken. Ook voor Jordie is dit een verloren seizoen. Hij tekent wel bij voor het seizoen 2015/16.

In het seizoen 2015/16 is hij onder Peter van Vossen opnieuw een zekerheid op het middenveld. Dat blijft hij in beginsel ook als Ben van Dael overneemt na het ontslag van Peter van Vossen. Echter in de winterstop huurt Fortuna Jens van Son en wordt de concurrentie op het middenveld groter.

Het gevolg is dat Jordie ook regelmatig uitwijkt naar de rechtsbackpositie. Fortuna is tevreden, want Jordie tekent een nieuw eenjarig contract voor het seizoen 2016/17.

Ook in het seizoen 2016/17 speelt Jordie meestentijds. Omstreden bij het publiek; onomstreden bij Ben van Dael en diens opvolger Sunday Oliseh. In maart spreken Jordie en Fortuna de intentie uit het aflopende contract te verlengen.

Twee maanden laten vertrekt Jordie. Ook hij lijkt dus betrokken bij een conflict tussen enkele spelers en trainer Sunday Oliseh. Jordie tekent bij de Schotse tweedeklasser Dundee United.


Bright, K.
Beroep
: kiwi.
Kris komt na afloop van de voorbereiding op het seizoen 2006/07 op proef meetrainen bij Fortuna, dat op zoek is naar een spits. Kris is afkomstig van de New-Zealand Knights – en is ook Nieuw Zeelander – maar kan geen nieuw contract tekenen bij het elftal dat speelt in de Australische enige profcompetitie.

En dus zoekt hij zijn heil elders, bijvoorbeeld in Sittard-Geleen. En dat blijkt meteen de juiste keuze. Kris traint een week mee, speelt een oefenduel tegen FC Geleen-Zuid en mag een contract tekenen in Sittard-Geleen voor een seizoen. Hetgeen hij ook doet!

Het seizoen verloopt dramatisch voor de sympathieke Kiwi. In het begin is hij nog wel de ideale pinch-hitter, scoort zelfs een doelpunt in Oss, maar blessures maken min of meer een eind aan zijn seizoen. Aan spelen komt hij niet meer toe.

In de voorbereiding op het seizoen 2007/08 krijgt hij wel nog een herkansing van Fortuna, als hij dan tenminste fit is. Kris is fit en traint mee, maar eind juli krijgt hij de mededeling van Fortuna, dat hij toch geen contract krijgt. Niet goed genoeg.

Kris vervolgt zijn carrière bij de Noorse tweedeklasser Kristiansund BK.


Brune, P.
Beroep: Maaslandster.
Peter is sinds jaar en dag aan de club verbonden als verzorger. Maar het is niet zo maar een verzorger, nee, het is er eentje om je lichtelijk voor te schamen. Hij draagt zijn lange haar immers in een paardenstaart, zijn buik onder zijn shirt en heeft zijn armen voorzien van oerlelijke tatoeages.

Het feit dat hij in zijn vrije tijd een Feyenoord-shawl draagt is van het goede te veel. Zonder al te veel weemoed nemen we na het seizoen 2008/09 afscheid van Peter. Zijn opvolger heet Marco Lemmens.


Brusselers, G.
Beroep
: kosmopoliet.
Geert komt in het seizoen 1989/90 over van de jeugd van PSV. Hij speelt twee seizoenen voor Fortuna als linkshalf, maar een ruzie met trainer Han Berger maakte een einde aan zijn Sittardse periode.

Hij vertrekt naar eerstedivisionist FC Den Bosch, maar viert zijn hoogtijdagen bij NAC. Daarna begint hij een wereldreis die hem in de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika brengt.

In het seizoen 2002/03 heeft Fortuna behoefte aan een ervaren linkshalf en liefst een oud Fortunees: Geert dus. Hij moet zorgen voor de broodnodige ervaring in het spel van Fortuna.

Dat blijkt niet mee te vallen, alhoewel Geert zich toch van waarde toont in de tweede seizoenhelft waarin Fortuna beter presteert. Nu alleen nog eens wat minder onnodige kaarten pakken.

In het seizoen 2003/04 start Geert in de basis, maar in de tweede helft van het seizoen 2003/04 raakt Geert zijn basisplek kwijt. Gaat zijn carrière als een nachtkaars uit?

In Sittard-Geleen wel, want in maart 2004 vertrekt Geert naar Canada: tweedeklasser Calgary Mustangs. En daarmee komt er een einde aan zijn tweede periode bij Fortuna.


Budziak, G.
Beroep
: handelswaar.
Het seizoen 2004/05 eindigt dramatisch voor Fortuna. Stond men na een handvol speelrondes nog op kop van de rangschikking; als na afloop van het seizoen de eindbalans wordt opgemaakt staat Fortuna wederom als negentiende geklasseerd.

De op leeftijd zijnde Dirk Jan Derksen zint dit niet en wenst zich een prettiger einde van zijn carrière.

Voor hem een teken om met tal van clubs te praten. Omdat hij graag bij zijn kinderen in Brunssum wil blijven wonen, valt zijn oog al snel op eredivisionist Roda JC. Roda ziet op haar beurt in Derksen een ideale stand-in voor de geblesseerde Cristiano. Die twee partijen zijn er alvast uit. Nu Fortuna nog.

Omdat Fortuna momenteel niets heeft aan geld (dat zou toch maar verdwijnen in de zakken van de schuldeisers), zal Roda met spelers op de proppen moeten komen. Welke positie heeft Fred van Barneveld nog niet kunnen invullen voor aanvang van het seizoen 2005/06?

De positie van keeper is nog vacant. En als je dan een keeper onder contract hebt staan die twee seizoenen prima heeft voldaan bij eerstedivisionist TOP Oss, is één en één twee.

Onder het mom van ‘ervaring opdoen’ en ‘stilstand is achteruitgang’ wordt Guido gepusht om een jaar bij Fortuna te gaan spelen en dus in een ruil betrokken. Heeft Guido hier zelf een stem in? Vast niet. En zo komt het dat Fortuna Guido voor één jaar huurt van Roda. Met behoud van salaris (dat gewoon door Roda wordt betaald) staat Guido dus komend seizoen onder de Sittardse lat.

Guido speelt een redelijk seizoen in Sittard-Geleen, maar kan het zeef dat de Fortunaverdediging is ook niet dichthouden. In één-tegen-één situaties is hij zwak. Fortuna besluit niet met hem verder te gaan en zo scheiden de wegen van Guido en Fortuna weer na één seizoen.

Guido vindt geen nieuwe club in het seizoen 2006/07. Het jaar nadien gaat hij bij hoofdklasser SV Deurne onder de lat staan.


Buijs, D.
Beroep
: brok temperament.
Danny tekent in juni 2023 een tweejarig contract als hoofdtrainer bij Fortuna Sittard. Hij is de opvolger van Julio Velázquez. Danny was in het seizoen 2022/23 trainer van KV Mechelen, maar werd voortijdig ontslagen door de Belgische eersteklasser. In Sittard zal Danny het Belgische ongelijk willen aantonen en aanknopen bij zijn eerdere prestaties bij FC Groningen.

Bij het ingaan van de winterstop vinden we Fortuna Sittard terug op plek tien in de eredivisie. Gegeven de gevoelige inkrimping van het spelersbudget, is dat een prima prestatie. Danny herstelt ook de relatie spelers – supporters, een relatie die voorganger Julio Velázquez negeerde.


Buijs, Van den, D.
Beroep
: super mdario.
Dario komt in de wintertransferperiode van het seizoen 2020/21 over op huurbasis van K. Beerschot AV. De Belg is een linksbenige centrumverdediger. Precies het type dat Fortuna al een behoorlijke periode zoekt. Fortuna huurt Dario tot het einde van het seizoen met een koopoptie.

Het wordt geen succes. Het centrale duo Roel Janssen / Martin Angha geeft geen krimp en dus is er geen reden voor Sjors Ultee om Dario van de bank te halen. In het enige duel dat hij in de basis mag starten, valt hij na drie minuten geblesseerd uit. Het mocht niet zo zijn.

Op het einde van het seizoen licht Fortuna de optie in Dario’s contract niet. Hij keert terug naar K. Beerschot AV.


Buitink, T.
Beroep: huurling.
Thomas komt in de winterstop van het seizoen 2022/23 op huurbasis over van eredivisionist Vitesse, waar de aanvallende middenvelder onvoldoende aan bod komt. Fortuna kan, na het tussentijdse vertrek van Cole Bassett en Mats Seuntjens, versterking in de voorhoede goed gebruiken.

Fortuna huurt de 22-jarige gewezen jeugdinternational voor het restant van het seizoen 2022/23 met een optie tot koop.

Het lukt Thomas evenwel niet een basisplek af te dwingen. Het is dan ook niet verrassend dat Fortuna eind april laat weten de optie in het huurcontract niet te zullen lichten. Niet veel later scheurt hij een kruisband in zijn knie en is zijn seizoen voorbij.

Hij keert terug naar Vitesse, waar hij revalideert.


Burhenne Jr., C.
Beroep
: VVV’er.
Chris stapt aan de start van het seizoen 2012/13 over van eredivisionist VVV Venlo naar Fortuna Sittard. Chris is een spits op overschot in Venlo. Hij zal moeten aantonen dat hij dat niet in Sittard-Geleen is.

Dat lukt niet en dus vertrekt hij op het einde van het seizoen weer.

Hij stapt over naar hoofdklasser VV De Valk.


Burhenne Sr., C.

Beroep: VVV’er
Chris is al een paar jaren werkzaam bij Fortuna (jeugdtrainer O15, scout en analist) als hij in juli 2013 de functie van hoofd jeugdopleiding aanvaardt. Ambitie: “De jeugdopleiding van Fortuna Sittard weer aanzien geven in Nederland“. De tijd zal leren of Chris daarin slaagt.

Chris zal drie seizoenen in dienst blijven en dat is wellicht onvoldoende tijd om conclusies te trekken. De reorganisatie die Fortuna op het einde van het seizoen 2015/16 doorvoert, heeft ook gevolgen voor de jeugdopleiding. Fortuna gaat er minder aan besteden.

De functie van Chris verdwijnt en daarmee komt er een einde aan zijn periode bij Fortuna Sittard. Hij vindt niet meteen een club. In januari 2018 duikt hij op bij mittelrheinligist TV Herkenrath, waarmee hij onmiddellijk kampioen wordt.


Butink, L.
Beroep: back l/r.
Als aan de vooravond van het seizoen 2012/13 het dameselftal van RKTSV de overstap maakt naar Fortuna besluit Loes om mee te verhuizen naar Sittard. Immers, de afgelopen jaren bewees Loes haar waarde in de verdediging, dus waarom twijfelen aan je kwaliteiten?

Tijdens het seizoen 2012/13 wordt Loes vooral als back uitgespeeld en het is haar om het even aan welke kant dat is. Links of rechts; als Loes een flank voor haar rekening mag nemen, hoor je haar niet klagen!

Maar reden tot klagen heeft ze misschien wel. Na een handvol wedstrijden verliest Loes haar basisplaats als rechtsback en traint voornamelijk nog voor oefenwedstrijden. Na verloop van tijd gaat haar dat zó tegenstaan dat het plezier in het voetbal langzaam wegebt. Als je dan ook nog het gevoel krijgt dat de trainer het niet in je ziet zitten, nadert het moment dat de emmer overloopt.

Dat moment komt na de met 1-3 gewonnen wedstrijd tegen DTS Ede. Loes mag amper een handvol minuten invallen en besluit dat het genoeg is geweest. Nog voor de winterstop trekt ze de Fortunadeur achter haar dicht.

Uiteindelijk stopt Loes niet helemaal met voetballen. Ze vraagt overschrijving aan naar Bekkerveld.