Aalst, C. van
Beroep: kameleon.
Na het seizoen 2011/12 verlaat Colette SV Venray en maakt de overstap naar Fortuna Sittards dameselftal. Naast snelheid en scorend vermogen voegt Colette ook een stukje ervaring aan de spelersgroep toe. Want na SHH, Venray, VVV-Venlo en Roda JC is Fortuna alweer de vijfde club in haar carrière. Van huis uit is Colette een aanvaller en zij zal zich bij Fortuna voornamelijk richten op de positie van rechtsbuiten.

En als rechtsbuiten doet Colette het goed. Haar start is wat stroefjes, maar dat kan van iedereen worden gezegd. Uiteindelijk schrijft ze een hele reeks assists op haar naam en komt ze in haar eerste seizoen in Sittardse dienst tot acht doelpunten.

Het tweede seizoen is een apart seizoen voor Colette vanwege haar maandenlange afwezigheid vanwege een reis Down Under. In de eindfase van het seizoen is Colette weer present en mist op een haar na het kampioenschap in de Topklasse.

Het derde seizoen wordt uiteindelijk het minste seizoen voor Colette en haar teamgenoten. Sportief zit het niet mee en zicht op het kampioenschap is er nooit. Een vierde seizoen zal er dan ook niet komen, want Colette stapt na het seizoen 2014/15 over naar Topklasser FC Eindhoven.


Aarnhem, J. van

Beroep: Speurneus.
Jesper komt medio 2019 in dienst bij Fortuna Sittard. Hij assisteert technisch manager Sjoerd Ars bij de scouting. Hij blijft actief in die functie, totdat Jesper eind 2022 zelf wordt gescout door Club Brugge. Per 1 januari 2023 stapt hij over naar de jeugdopleiding van de veelvoudige kampioen van België. Américo Branco volgt hem op bij Fortuna Sittard.


Aat, C. van der

Beroep: UM’er.
Christopher maakt aan de start van het seizoen 2014/15 de overstap van eerstedivisionist Almere City FC naar Fortuna. De verdediger sluit aan bij Jong Fortuna Sittard, maar maakt zijn debuut voor het eerste elftal in een duel in oktober tegen FC Emmen.

Hij valt twee minuten voor tijd in bij een stand van 1-8 voor FC Emmen. Hij kan de wedstrijd niet meer kantelen!

Het blijkt zijn enige duel te worden voor Fortuna want in de winterstop hangt hij zijn voetbalschoenen in de wilgen.


Abdellah, N.

Beroep: projectontwikkelaar luchtkastelen.
In september 2012, klopt Nacer aan de deur bij Fortuna Sittard. Nacer is een voormalig Marokkaans international wiens carrière zich met name in Nederland en België heeft afgespeeld.

Nacer komt niet op proef meetrainen, nee, Nacer doet de club een voorstel om de club over te nemen voor circa 2,5 miljoen euro.

Fortuna zit diep in de problemen, de huurachterstand is opgelopen tot circa 700.000 euro en dus is Fortuna niet in de positie om zomaar nee te zeggen tegen een aanbod van wie dan ook. Nacer beweert gesteund te worden door een reeks Qatarese investeerders. Hij heeft een vijfjarenplan klaarliggen, waarin hij Fortuna wil terugbrengen naar de eredivisie.

Het klinkt allemaal geweldig en het Fortunabestuur gaat overstag. Nu ja, er moet wel betaald worden, anders gaat dit niet door. Nacer komt een paar keer met excuses aanzetten waarom hij nog niet betaald heeft, maar als de club hem een definitief ultimatum stelt, komt Nacer niet opdagen. Einde verhaal. Fijne man, die Nacer.

Dit debacle leidt tot de definitieve val van het dagelijkse bestuur van voorzitter Wil Meijers dat in oktober 2012 wordt vervangen door de nieuwe directie onder leiding van Martin Masset.


Abelshausen, J.
Beroep
: handige jongen.
Jo’s bestuurlijke carrière bij Fortuna start in januari 2002. Fortuna heeft zojuist een nieuwe bestuursstructuur ingevoerd en Jo wordt lid van de nieuwe raad van commissarissen, die de raad van toezicht heeft vervangen. Andere leden van het eerste uur zijn Wil Dols, Emmo Meijer en Jos Nuijen.

Jo is een geslaagde zakenman, die het nodige respect heeft opgebouwd in de Nederlandse ICT wereld, via zijn bedrijf Telematica International. Met name glasvezels schijnen zijn warme belangstelling te hebben.

De financiële chaos waarin Fortuna verzeild is geraakt en het vertrek van algemeen directeur Theo Mommers in september 2002 zorgen ervoor dat de rol van de raad van commissarissen in het dagelijkse bestuur tussen september 2002 en maart 2006 (aanstelling van gedelegeerd commissaris en later algemeen directeur Hans Erkens) groter is dan verwacht.

De twee grootste taken zijn het afleveren van sluitende begrotingen en de verkoop van het stadion en de exploitatie van de ruimtes onder en rondom het stadion.†, ‡, ††, ‡‡, †††

Emmo Meijer (voorzitter van de raad van commissarissen) en Jos Nuijen komen veelal in het nieuws, maar onderschat ook de rol van Jo niet in de redding van Fortuna. Met zijn ervaring in het bedrijfsleven draagt hij nadrukkelijk zijn steentje bij aan de verkoop van het W&P Stadion en de exploitatie van de ruimtes onder en rondom het stadion in 2006 aan VolkerWessels en het consortium Jongen / Meulen.

Na het vertrek van Jos Nuijen en Emmo Meijer begin 2006 treedt Jo iets nadrukkelijker op de voorgrond, ook al omdat de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen (Hans Lurvink) in maart 2006 al na twee maanden vertrekt.

Jo en Sjra Philippen stellen in maart 2006 Hans Erkens aan als gedelegeerd commissaris tot het einde van het seizoen 2005/06. Hij moet organisatorisch orde op zaken stellen.

Een seizoen later stapt Hans Erkens uit de raad van commissarissen en wordt hij algemeen directeur en dus blijft Hans Erkens ook de dagelijkse leiding voeren in de seizoenen 2006/07 en 2007/08. Jo laat Hans Erkens zijn gang gaan en dat lijkt een verkeerde zet.

Tenminste als je het van belang vindt dat Fortuna zelfstandig overeind blijft, want Hans Erkens begeleidt Fortuna in de jaren 2007 en 2008 naar haar laatste rustplaats (FC Limburg) door niets te doen. De man ontwikkelt geen beleid waardoor Fortuna langzaamaan afsterft. Jo moet dat allemaal kunnen zien van afstand, maar doet er niet veel aan.

Het enige wat hij doet is de tekorten die ontstaan op de begroting aanzuiveren met eigen geld samen met mede rvc’er Sjra Philippen. Waarom hij niet aandringt op het verdwijnen van Hans Erkens blijft onduidelijk.

In het seizoen 2008/09 gaat het van kwaad tot erger. Als de fusiebesprekingen tussen Fortuna Sittard en Roda JC in de herfst van 2008 uitbreken, loopt Jo doodleuk achter de Stuurgroep Topvoetbal Limburg aan, die aanstuurt op een fusie. Als die stuurgroep erin slaagt fusieclub Sporting Limburg te realiseren, zou het kunnen dat Jo nog een gedeelte van zijn leningen aan Fortuna Sittard terug zal zien, moet de gedachte zijn.‡‡‡

In januari 2009 wordt de financiële situatie bij Fortuna zo nijpend dat Jo en mede lid van de raad van commissarissen (Sjra Philippen) uit de raad van commissarissen stappen (die hiermee komt te vervallen) en overstappen naar het bestuur van de club.

Leden van de raad van commissarissen kunnen mogelijk financieel aansprakelijk worden gehouden bij een faillissement. Daar hebben Jo en Sjra Philippen geen behoefte aan. Het geeft aan hoe nijpend de situatie is bij Fortuna.

Maar in maart 2009 wordt duidelijk dat die stuurgroep broddelwerk aflevert waardoor de fusie afketst. Hans Erkens stapt op in april 2009 en dan stort Jo zich weer op Fortuna.

Bestuursleden Jo en Sjra Philippen onderzoeken samen met TOF de mogelijkheden om Fortuna toch nog zelfstandig overeind te houden. Als de KNVB er ook nog een juridisch zootje van maakt om Fortuna de licentie af te pakken, slaagt Jo ook nog in die opzet in juni 2009.

Eind juli komt er een nieuw interim-bestuur (voorzitter Wil Meijers, Wil Helwig, Jo, Sjra Philippen en Jan Baggen dat zich ten doel stelt een nieuw definitief bestuur te vormen. Nadat dit nieuwe dagelijks bestuur rond Wil Meijers is gevormd in oktober 2009, neemt Jo samen met Sjra Philippen zitting in een tweepersoons raad van toezicht.

De seizoenen 2009/10 en 2010/11 gaan de boeken in als rustige jaren, alhoewel achteraf opnieuw zal blijken dat onder andere Jo privé-geld gebruikt heeft om de (kleinere) tekorten van Fortuna aan te zuiveren.

In de loop van het seizoen 2011/12 gaat het dan toch weer faliekant mis. Er ontstaat tweespalt in de raad van toezicht. Jo is het spuugzat dat Fortuna (financieel) maar niet vooruit komt. In zijn optiek zijn er twee oorzaken.

Ten eerste, het stadion (dat hij mede verkocht in 2006) moet weer aangekocht worden (zodat Fortuna van de huur afkomt). Hij vindt een externe financier (Standard Liège baas Roland Duchâtelet) die het stadion wel wil kopen (en Fortuna niet opzadelt met een stadionhypotheek), maar die wil daar vast ook wel iets voor terug: zeggenschap binnen Fortuna.

Ten tweede, moet de organisatie van Fortuna verder geprofessionaliseerd worden. Daartoe haalt hij Jos Alberts binnen in juni 2012.

En dan barst de Fortunavulkaan los. Je hebt grofweg Jo en Jos Alberts aan de ene kant en Sjra Philippen, Wil Meijers en Fred van Barneveld aan de andere kant. Het laatste kamp lijkt niet echt gecharmeerd van de mogelijke deal met Roland Duchâtelet. Datzelfde geldt voor Jos Alberts‘ invulling van “verdere professionalisering”.

Het leidt tot schrijnende taferelen in het openbaar die Fortuna bestuurlijk verlammen. Roland Duchâtelet trekt zich terug en in zijn kielzog vertrekt ook algemeen directeur Jos Alberts. De door Jo gewenste verandering komt er dus niet.

Een oplossing voor de financiële is er ook niet, waardoor het kan gebeuren dat Fortuna zich laat verleiden door charlatan Nacer Abdellah, die luchtkastelen bouwt. Als die luchtballon uiteenspat, komt er toch bestuurlijke verandering.

Het gehele dagelijkse bestuur (Wil Meijers, Marcel Tinnemans, Wil Helwig en Jack Aerts) en technisch directeur Fred van Barneveld treden af. Een nieuwe directie – zeg maar het dagelijkse bestuur (Martin Masset, Bibi Queis, Kevin Hofland en Rob Hofman) – treedt aan. Jo verlaat de raad van toezicht waarin alleen Sjra Philippen nog zitting heeft.

Een nieuwe raad van bestuur wordt opgericht die door Jo bemand wordt. Het is onduidelijk wat de verdeling van verantwoordelijkheden is tussen de raad van toezicht en de raad van bestuur. Hoe dan ook, de bestuurlijke rust keert vervolgens terug.

Begin 2014 verandert de organisatiestructuur van Fortuna weer. De directie verdwijnt en wordt vervangen door een interim-bestuur (onder leiding van Martin Masset). Dat maakt de raad van bestuur – die Jo in zijn eentje vormde – overbodig. Jo stapt over naar de raad van toezicht waar hij vergezeld wordt door oud directielid Rob Hofman en nieuweling Carlo Lurasco. Sjra Philippen verlaat de raad van toezicht.

In het seizoen 2014/15 speelt Jo weer een belangrijke rol bij het binnenhalen van nieuwe sponsoren die de club vooruit kunnen brengen. Directeur Martin Masset kondigt op een supportersavond aan dat Fortuna dichtbij een akkoord is met een Zuid-Europese investeerder. Het loopt op niets uit.

In het seizoen 2015/16 gaat het weer faliekant mis met Fortuna. In februari stevent de club af op een begrotingstekort van circa 900.000 euro. Een gedeelte van dat tekort is het gevolg van een geschil tussen Jo en sponsor René ter Borgh, dat in maart wordt opgelost.

Om het begrotingstekort af te dekken start Fortuna een aandelenuitgifte. Dat wordt een succes, want halverwege maart slaagt Fortuna erin het gat te dichten. De licentiecommissie van de KNVB is tevreden. Als onderdeel van de aandelenuitgifte komt er een nieuwe organisatiestructuur. De huidige raad van toezicht verdwijnt dus.

Jo grijpt dit moment aan om zijn afscheid aan te kondigen van Fortuna Sittard. Hij zal in de toekomst niet langer begrotingstekorten dichten.

Voorafgaand aan de derby tussen Fortuna Sittard en MVV in het seizoen 2016/17 worden Jo en Sjra Philippen benoemd tot ‘Gouden Fortunezen’ – de hoogste onderscheiding bij Fortuna Sittard. In de veertigjarige historie van de club zijn Jo (en Sjra Philippen) de eerste personen die deze onderscheiding krijgen. De criteria zijn onbekend.

————–
Besluit op lange baan, club naar de maan
Wissel in stadion: club erin detail erin?
†† Stekker uit Fortuna? Voorkom euthanasie!
‡‡ Na raadsbesluit over en uit?
††† Failliet? Jammer Bjørn
‡‡‡ Merger? STAK it up your arse!


Achenbach, T.
Beroep: Jinky.
Gedurende de cooling-down van het seizoen 2005/06 speelt Fortuna een aantal oefenduels en test de club ook enkele nieuwe spelers. Een van deze spelers is Timo. Timo is een Duitse verdediger die onder contract staat bij de Duitse tweedeklasser SpVgg Greuther Fürth, maar daar geen basisplek heeft.

In het oefenduel tegen PSV’35 speelt Timo mee en treft tweemaal doel, maar daarna horen we niets meer van Timo. Fortuna kiest voor Sjors Paridaans; Timo keert terug naar Fürth.


Aelbrecht, K.
Beroep: Koeienschieter.
Kristof tekent aan de start van het seizoen 2018/19 een vierjarig contract bij Fortuna Sittard als assistent-trainer. Hij wordt de tweede assistent – naast Kevin Hofland – van hoofdtrainer René Eijer. De 37-jarige Belg komt over de jeugdopleiding van PSV, waar hij eerder samenwerkte met Fortuna’s assistent-trainer Kevin Hofland.

Kristof blijft in zijn eerste seizoen buiten de schijnwerpers, maar ook hij zal vast zijn aandeel hebben in het behalen van de doelstelling: handhaving in de eredivisie onder leiding van hoofdtrainer René Eijer.

Dat verandert ook niet in het tweede seizoen, nu onder leiding van Sjors Ultee. Kristof treedt niet op de voorgrond. Hij behaalt wel zijn diploma Coach Betaald Voetbal en kan dus als hoofdtrainer aan de slag.

Dat gebeurt overigens niet want ook in het seizoen 2020/21 is hij assistent-trainer bij Fortuna Sittard, nu onder leiding van Kevin Hofland. Het loopt niet goed af.

Na acht competitieduels zonder overwinning ontslaat Fortuna Kevin Hofland. Kristof verklaart zich solidair en vertrekt ook.

In maart keert Kristof terug naar de jeugdopleiding van PSV.


Aerts, J.
Beroep: B-sider.
Jack is sinds oktober 2011 bestuurslid van Fortuna Sittard (overige leden Wim Meijers, Wim Helwig en Marcel Tinnemans). Binnen de organisatie is Jack een beetje een all-rounder, want naast de kantoororganisatie houdt Jack zich ook bezig met facilitaire zaken, supporters en catering.

Net zo divers als zijn takenpakket is ook zijn liefde voor andere clubs. Deze volbloed Bredanaar draagt naast Fortuna ook NAC en VVV in zijn hart.

Door de komst van Jos Alberts medio 2012 wordt Jack een klein beetje overbodig binnen de organisatie. Immers, de dagelijkse gang van zaken coördineren is nu een bevoegdheid van Alberts en dat zint Aerts niet of nauwelijks. Als het voltallige bestuur in oktober 2012 aftreedt ten faveure van de nieuwe directie onder leiding van Martin Masset komt er een einde aan de bestuursperiode van Jack.


Aerts, L.
Beroep: techneut.
De linkerkant van Fortuna’s dameselftal is vanaf het seizoen 2012/13 Livs tweede thuis. Vanaf die plek beginnen tal van aanvallen die tot gevaarlijke situaties leiden. In de meeste gevallen is het recept vrij simpel: tegenstander doldraaien, bal erlangs tikken en op zoek naar het doel. Naast techniek beschikt Liv ook over een behoorlijke snelheid, hetgeen haar tot één van Fortuna’s gevaarlijkste aanvallers maakt.

En tijdens het seizoen maakt ze haar reputatie meer dan waar. Ze scoort meerdere hattricks waarbij de teller blijft staan op 19 treffers.

In haar tweede seizoen in het geel en groen doet Liv nog beter. Ze scoort meer dan 20 doelpunten waardoor ze een onmisbare schakel is in Fortuna’s damesteam.

Deze prestaties (plus gunstige voorwaarden) zorgen ervoor dat ze na het seizoen 2013/14 bij Fortuna vertrekt. Vanaf het seizoen 2014/15 mag ze zich Buffalo noemen, want ze gaat spelen voor AA Gent.


Aitjdag, S.
Beroep
: lastige jongen.
De week bestaat tegenwoordig uit acht dagen: na maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag hebben we nu ook Aitjdag! Saladhin doorloopt de Fortunajeugdopleiding en krijgt in de afsluitende oefencampagne van het seizoen 2003/04 ineens speelminuten in het eerste elftal.

Ook tijdens de 2004/05 oefencampagne krijgt deze rechtshalf speelminuten. We zijn benieuwd of hij mee mag doen als het er echt om gaat! Saladhin debuteert in het bekertoernooi tegen GSV’28, maar vooral zijn tweede optreden in het bekertoernooi zal hij niet snel vergeten. Tegen Heracles valt hij in, maar de scheids stuurt hem binnen een minuut weer van het veld met rood.

Halverwege het seizoen blijkt Saladhin plotseling geschorst door de Fortunaleiding. Reden: Saladhin heeft het nodig gevonden om mee te spelen in een amateurwedstrijd zonder dat Fortuna daarvan op de hoogte was. Niet zo slim. Toch tekent Saladhin op het einde van het seizoen een nieuw eenjarig contract.

In het seizoen 2005/06 krijgt Saladhin zo nu en dan speeltijd, maar opnieuw onprofessioneel gedrag bekoelt de relatie tussen Saladhin en Fortuna Sittard. In de winterstop wordt dan ook besloten dat het het beste is als de wegen van Fortuna en Saladhin scheiden.

Saladhin vertrekt naar de Duitse Oberligist (vierde klasse) FC Wegberg Beeck.


Akerboom, M.
Beroep
: van zijn geloof gevallen godenzoon.
Marcel doorliep zowel bij Ajax als bij het Nederlands elftal alle jeugdelftallen. Aan het begin van het seizoen 2000/01 maakt deze centrale verdediger de overstap van de A-jeugd van Ajax naar Fortuna Sittard. Bij Ajax kreeg hij geen kans, in Sittard denkt ie die wel te krijgen. En daar krijgt ie al snel gelijk in, zo nu en dan krijgt ie een invalbeurt.

Is hij in het seizoen 2001/02 de opvolger van de vertrekkende Robert Roest? Nee, dat is hij niet. Fortuna haalt Jürgen Dirkx terug van PSV, maar het seizoen 2002/03 zal toch zeker zijn seizoen worden?

Daar lijkt het in eerste instantie niet op, want Akerboom maakt deel uit van de beruchte “lijst van twaalf“. Hij moet dus salaris inleveren of wegwezen.

Hij zoekt naar iets anders, vindt het niet en tekent dus bij tegen gereduceerd salaris. Maar ook het seizoen 2002/03 wordt niet echt zijn jaar. Marcel raakt geblesseerd en verliest zijn plek centraal achterin aan Jochem van der Hoeven. Marcel wordt rechtsback.

In het seizoen 2003/04 is het niet veel anders, totdat Van der Hoeven vertrekt naar Helmond Sport en Marcel weer centraal achterin gaat spelen.

In het seizoen 2004/05 staat Marcel opnieuw centraal achterin geposteerd. En daar vormt hij voorlopig met Ronald Dassen een sterk koppel. Op het eind van het seizoen is Fortuna’s geld op en geeft Fortuna aan Marcels contract niet te kunnen verlengen. Als de club later weer in wat rustiger vaarwater terechtkomt, tekent Marcel een nieuw tweejarig contract.

In het seizoen 2005/06 speelt Akerboom opnieuw centraal achterin en doet dat zoals hij het altijd doet. Niet spectaculair, maar ook niet slecht. Gewoon zijn niveau halen.

Op het eind van het seizoen stuurt Marcel aan op een breuk met Fortuna. Hij ziet geen toekomst meer in Sittard-Geleen en zou nog liever bij de amateurs gaan voetballen dan bij Fortuna. Opmerkelijke uitspraken.

De ware reden is dat Marcel een aanbieding heeft van FC Zwolle, maar Zwolle heeft geen zin om zijn in Sittard doorlopende contract af te kopen en adviseert Marcel om het op een breuk aan te sturen.

Dat lukt, want Fortuna laat Marcel transfervrij vertrekken naar de eerstedivisionist.


Akpinar, U.
Beroep
: Introverte voetbalfanaat
Umut is niet een man van veel woorden, of in ieder geval niet in het openbaar. Hij is samen met Atilla Aytekin eigenaar van game- en mediatechnologiebedrijf Azerion en van de holding Principion.

Via Principion nemen de kompanen in mei 2021 een minderheidsbelang in Fortuna Sittard, dat ze in 2023 willen uitbreiden naar een meerderheidsbelang. Het ontvouwen van de plannen van het duo met Fortuna Sittard laat Umut over aan Atilla Aytekin.

Die plannen zijn overigens niet mals. Umut en Atilla Aytekin willen met Fortuna Sittard de subtop van de Nederlandse eredivisie bestormen. Het toverwoord is data-analyse, die zij willen gebruiken bij het opvijzelen van sponsorinkomsten en bij het verbeteren van de resultaten op het veld.

Wil je meer weten? Meld je bij Atilla Aytekin.

Echter, die plannen moeten voorlopig in de koelkast. De KNVB zal namelijk toestemming moeten geven voor de aandelenoverdracht en die beslissing laat lang op zich wachten. In het seizoen 2022/23 horen we niets van de KNVB.

In september 2023 vernemen we waarom: Fortuna Sittard heeft het verzoek bij de KNVB teruggetrokken, op verzoek van Principion. Umut en Atilla Aytekin houden vast aan hun 20% belang in Fortuna Sittard, maar willen het niet langer uitbreiden naar een meerderheidsbelang.

Het hoe en waarom wordt niet duidelijk, maar Işitan Gün houdt dus zijn meerderheidsbelang in Fortuna Sittard.


Aktas, Ö.
Beroep
: Huurling
Özgür tekent in de zomer van 2020 een eenjarig contract bij Fortuna met een optie op een tweede seizoen. De 23-jarige centrale verdediger was einde contract bij Vitesse, waar hij zijn debuut nog moest maken.
Fortuna verhuurt Özgür onmiddellijk aan samenwerkingspartner en eerstedivisionist FC Dordrecht voor de duur van het seizoen.

Op het einde van het seizoen licht Fortuna de optie in Özgürs contract niet, waardoor hij Fortuna verlaat zonder ooit een minuut gespeeld of getraind te hebben bij Fortuna Sittard. Hij tekent een contract bij eerstedivisionist SC Telstar.


Alberts, J.
Beroep
: Wielrenner.
Jos raakt medio 2012 betrokken bij Fortuna Sittard. Jos komt uit het wielermilieu, maar heeft zich de afgelopen jaren ook bekwaamd in voetbalmanagement. Hij is aangesteld op voorspraak van raad van toezichtlid Jo Abelshausen, die Jos de opdracht meegeeft de organisatie verder te professionaliseren, maar ook het lokaliseren van een financieel sterke partij die het stadion wil overnemen.

Bij het aanstellen van bestuurders heeft Fortuna deze eeuw zeker geen gelukkige hand gehad, we denken aan Pierre Wolk, Hans Lurvink, Hans Erkens en Gerard Joosten. Gaat dat met Jos veranderen?

Binnen een maand staat de hele organisatie in ieder geval in vuur en vlam. Jos wenst de veranderingen door te voeren, die Jo Abelshausen van hem gevraagd heeft, maar dat stoot op tegenstand binnen de organisatie. Felle tegenstand.

De tweespalt binnen Fortuna over de uit te stippelen koers (die vast ook al voor de aanstelling van Jos aanwezig was) komt door het optreden van Jos aan het oppervlak. Jo Abelshausen en Jos staan aan de ene kant; raad van toezichtlid Sjra Philippen, dagelijks bestuurslid Wil Meijers en technisch directeur Fred van Barneveld aan de andere kant.

Inzet: 1) moet Fortuna in zee gaan met investeerder Roland Duchâtelet die het stadion wil kopen (waardoor Fortuna van de huurlast af is) in ruil voor macht? 2) opereert de Fortuna organisatie wel professioneel genoeg? Het verschil van inzicht op de antwoorden op beide vragen, verlamt Fortuna bestuurlijk. Jos zal een enorme kluif hebben aan een oplossing van deze crisis.

Die kluif blijkt al snel te groot. Jos vertrekt in juli 2012, twee maanden nadat hij officieel als algemeen directeur is aangesteld. In zijn val neemt hij het voltallige dagelijkse bestuur mee, dat wordt vervangen door een nieuwe directie onder leiding van Martin Masset.


Alflen, R.
Beroep
: Domstedeling.
Rob tekent in december 2020 een contract tot de zomer van 2022 als assistent-trainer bij Fortuna Sittard. Fortuna Sittard heeft zojuist Sjors Ultee definitief aangesteld als opvolger van de ontslagen hoofdtrainer Kevin Hofland. Sjors Ultee mocht een nieuwe assistent kiezen en kiest voor Rob met wie hij in het verleden gewerkt heeft bij FC Utrecht en Helmond Sport.

Het restant van het seizoen 2020/21 wordt een groot succes. Fortuna verlaat aan de hand van hoofdtrainer Sjors Ultee de degradatiezone en eindigt uiteindelijk keurig op plek elf. Rob zal vast zijn aandeel hebben in deze remonte. Hij tekent bij tot de zomer van 2023.

Aan de start van het seizoen 2021/22 stelt hoofdtrainer Sjors Ultee een gespecialiseerde assistent-trainer aan voor elke linie. Rob, die als middenvelder 183 eredivisieduels afwerkte, gaat zich toeleggen op het middenveld.

Dat wordt geen makkelijke klus, want Fortuna heeft een zwaar seizoen in de eredivisie en ook op het middenveld is het lang puzzelen naar evenwicht. Fortuna legt de puzzel uiteindelijk wel, want handhaaft zich op de slotdag.

Het seizoen 2022/23 is amper drie speeldagen oud als Fortuna hooftrainer Sjors Ultee ontslaat. Het betekent ook dat Rob vertrekt uit Sittard.

In de winterstop tekent Sjors Ultee een contract bij eredivisionist SC Cambuur. Hij neemt Rob mee, die dus opnieuw onder de pannen is.


Amachaibou, A.
Beroep
: Marokkaan met torinstinct.
Abdenour komt in de voorbereiding op het seizoen 2009/10 meetrainen in Sittard-Geleen. De Duitse Marokkaan is afkomstig van de Duitse NRW-ligist (vijfde klasse) Fortuna Köln en van beroep spits en Fortuna kan wel wat stootkracht voorin gebruiken.

Even afwachten of er een contract uitrolt.

Nee, want na twee dagen is Abdenour alweer met de oosterzon vertrokken: terug naar Duitsland. Hij tekent bij de Duitse Regionalligist (vierde klasse) Türkiyemspor Berlin.


Amari, S.
Beroep
: lastige jongen.
Samir komt bij aanvang van het seizoen 1999/00 over van eerstedivisionist VVV. In Venlo stond hij te boek als een goeie voetballer maar ook als een lastige jongen en moest daarom weg. Fortuna biedt hem een tweede kans. Hij speelt eenmaal mee: een kwartiertje tegen Roda.

In het seizoen 2000/01 komt hij helemaal niet aan spelen toe. Hij heeft het imago een lastige jongen te zijn in Sittard nooit bevestigd, dat van een goeie voetballer trouwens ook niet.

Op het eind van het seizoen 2000/01 verlaat hij Fortuna om weer terug te gaan naar eerstedivisionist VVV, waar hij het ook al snel voor gezien houdt: einde voetbalcarrière.


Ameziane, T.
Beroep
: auto dealer.
Taoufik komt in de voorbereiding op het seizoen 2006/07 op proef naar Sittard-Geleen. Het afgelopen seizoen kwam hij uit voor hoofdklasser vv DOTO. De 29-jarige centrale verdediger heeft al een lange carrière langs amateur- en profvelden (Willem II, AZ en QPR) achter de rug en wil het blijkbaar nog eenmaal proberen bij de profs.

Bij Fortuna mag hij zijn kunsten tonen.

Hij debuteert in een oefenduel tegen Caesar, maar daar blijft het bij. Fortuna kiest voor Daniël Voigt. Taoufik kiest voor hoofdklasser SV Hoek.


Amiot, G.

Beroep: tester
Grégoire komt aan de start van het seizoen 2019/20 op proef meetrainen bij Fortuna. Fortuna heeft het afgelopen seizoen 80 doelpunten geslikt en wil dat dit seizoen beter doen. En dus is de club op zoek naar versterking in de achterhoede. Grégoire is een 24-jarige gewezen jeugdinternational die het best gedijt centraal in de achterhoede. Na twee seizoenen bij derdeklasser Football Bourg-en-Bresse Péronnas 01 is hij transfervrij.

Hij mag trainer Sjors Ultee komen overtuigen en dat lukt. Niet veel later tekent Grégoire een tweejarig contract met een optie voor een derde seizoen.

De overgang van de Franse derde divisie naar de Nederlandse eredivisie is stevig, want als Grégoire speelt voor de winterstop, heeft hij het lastig. Met de terugkeer van Wessel Dammers lijkt hij weinig speeltijd te gaan krijgen in de tweede competitiehelft. De weinige keren dat hij speelt na de winterstop en voordat covid-19 een voortijdig einde maakt aan de competitie, haalt Grégoire een voldoende.

Toch is dat onvoldoende voor de ontwikkeling van Grégoire. Hij moet spelen en ook in de voorbereiding op het seizoen 2020/21 lijkt er geen basisplek in het verschiet voor de Fransman. Fortuna verhuurt hem aan de Zweedse hoogsteklasser Falkenbergs FF tot het einde van het kalenderjaar. De Zweden bedingen ook een optie tot koop, maar die optie lichten de Zweden niet. Op het einde van het kalenderjaar keert Grégoire terug naar Sittard-Geleen.

Grégoire werkt het restant van het seizoen af bij Fortuna, maar komt nauwelijks aan spelen toe. Fortuna licht de optie voor het seizoen 2021/22 niet, waardoor Grégoire Fortuna in de zomer van 2021 verlaat.

In oktober tekent hij een contract bij de Franse vierdeklasser Le Puy Foot 43 Auvergne.


Amoah, M.
Beroep
: superspits.
Matthew komt gedurende het seizoen 1999/00 over van eredivisionist Vitesse op huurbasis om Fortuna uit de brand te helpen. Hij toont al snel aan een absolute versterking voor Fortuna te zijn door vrijwel één op één te lopen wat scoren betreft. En dus helpt hij Fortuna inderdaad uit de brand.

Uiteraard veel te goed voor Fortuna, dus moet hij op het einde van hetzelfde seizoen weer terug naar Vitesse.


Amoah, P.
Beroep
: Zweed.
Patrick komt in de voorbereiding op het seizoen 2013/14 op proef meetrainen. Fortuna heeft Prince Rajcomar zien vertrekken en kan een extra speler in de spits goed gebruiken.

De 26-jarige Ghanese Zweed zat bij de Belgische tweedeklasser Royal White Star Bruxelles op een dood spoor en wil zijn carrière weer op gang trekken. Fortuna is onder de indruk en legt Patrick vast voor twee seizoenen.

Voorlopig kan Patrick dat niet waarmaken. Mede vanwege blessureleed, speelt hij de eerste competitiehelft behoorlijk vaak, maar met drie doelpunten ligt zijn rendement te laag.

In de winterstop wil Patrick zijn contract verscheuren, vanwege heimwee naar zijn familie in Zweden. Toch blijft hij en komt in totaal tot 26 duels waarin hij viermaal scoort. Teleurstellend.

Zijn zoektocht naar een nieuwe club in Zweden duurt lang. Begin 2015 vindt hij dan toch een nieuwe club: de Zweedse derdeklasser Huddinge IF.


Anastasiou, Y.
Beroep
: superspits maar niet in Sittard.
Yannis is één van de vele spitsen die op proef naar Sittard komen om het spitsenprobleem in het seizoen 1999/00 op te lossen. Yannis is een Griek die bij Belgische eersteklasser Anderlecht niet aan de bak komt.

Hij is een tijdje op proef maar Van Marwijk ziet uiteindelijk in hem geen versterking. Yannis keert terug naar Anderlecht.


Angha, M.

Beroep
: tester.
Martin meldt zich eind augustus 2019 in Sittard-Geleen. Fortuna heeft dringend behoefte aan een centrale verdediger. Martin is centrale verdediger van beroep, op overschot bij FC Sion, dat uitkomt in de Zwitserse Super League. De gewezen Zwitserse jeugdinternational mag tijdens een stage aantonen dat hij uit het juiste hout is gesneden.

Dat blijkt hij, want Martin tekent al snel een contract tot de zomer van 2021 met een optie op nog een seizoen.

Martin blijkt een prima centrale verdediger te zijn, alhoewel ook hij niet kan voorkomen dat Fortuna zo nu en dan veel doelpunten slikt met name in uitduels. Als Wessel Dammers terugkeert van blessureleed, verhuist Martin naar de rechtsbackpositie. Dat duurt niet lang, want hij raakt geblesseerd. Als hij is hersteld, maakt covid-19 een voortijdig einde aan de competitie.

In het seizoen 2020/21 ontwikkelt Martin zich tot sterkhouder centraal in de verdediging. Hij speelt vrijwel altijd en doet dat naar behoren. Niet vreemd dus dat Fortuna de optie in zijn contract licht, waardoor hij tot de zomer van 2022 vastligt.

Ook in het seizoen 2021/22 is Martin een vaste waarde bij Fortuna, maar het is lang zoeken naar een compagnon centraal achterin. Pas als Dimitrios Siovas na de winterstop het elftal vanuit de achterhoede gaat sturen, gaan de sluizen dicht.

Fortuna wil verder met Martin in het seizoen 2022/23, maar Martin kiest voor een avontuur in Saoedi-Arabië. Hij tekent transfervrij bij Al-Adalah FC, dat uitkomt in de hoogste Saoedi-Arabische divisie.


Annab, L.

Beroep
: tester.
Lens komt in de voorbereiding van het seizoen 2015/16 op proef meetrainen bij Fortuna. De aanvallende middenvelder speelde het afgelopen seizoen bij ASV Geel in de Belgische tweede klasse maar is op zoek naar een nieuwe club.

Fortuna kan aanvallende versterking goed gebruiken, maar na een weekje meetrainen wordt Lens te licht bevonden.

Een nieuwe club vindt Lens niet zo snel. Bij aanvang van het seizoen 2016/17 tekent hij bij de Belgische tweede-amateurklasser (vierde niveau) THES Sport.


Anonam, O.
Beroep
: Maltezer.
Orosco komt in de voorbereiding van het seizoen 2006/07 op proef meetrainen. Fortuna zoekt nog een spits en wellicht kan deze Maltese Nigeriaan, die speelt voor de Maltese hoogsteklasser Sliema Wanderers, voldoen aan de eisen die Frans Körver aan een spits stelt.

Helaas blijkt Orosco geblesseerd en komt hij helemaal niet aan oefenen toe.

Orosco gaat naar huis, maar een paar weken later keert hij weer terug. Ditmaal wel fit en Frans Körver wil hem er graag bij hebben.

Echter, als Fortuna gaat onderhandelen met Orosco, blijkt hij salariseisen te hebben waaraan Fortuna niet kan voldoen: exit Orosco. Orosco keert terug naar Malta, meer specifiek: Sliema Wanderers.


Arbitragezaak 2002:
Eind juni 2002 spant algemeen directeur Theo Mommers een spoedarbitrage aan bij de KNVB om zes werknemers (Pascal Averdijk, Ronald Hamming, Dennis Krijgsman, Mischa Rook, Hans Verel en Hans Vergeer) kosteloos te mogen ontslaan. Theo Mommers argumenteert dat als de KNVB dat niet toestaat, de club failliet zal gaan.

Op 2 juli – tijdens een tussenvonnis – laat voorzitter Mart Franken van de arbitragecommissie geen spaander heel van Fortuna’s argumentatie. De werknemers zijn volgens de commissie beter af als Fortuna failliet gaat, omdat ze dan via het loongarantiefonds nog iets terugzien van hun vorderingen.

Mart Franken adviseert Fortuna een lot in de staatsloterij te kopen. Uit dit tussenvonnis wordt dus al duidelijk dat Fortuna de werknemers niet kosteloos mag ontslaan.

Fortuna keert terug naar de onderhandelingstafel en bereikt een akkoord met de zes werknemers die of een nieuw verlaagd contract tekenen of met een afkoopsom vertrekken.


Ars, S.
Beroep
: goalgetter.
Sjoerd tekent in de winterstop van het seizoen 2016/17 een contract tot het einde van het seizoen bij Fortuna Sittard. De 32-jarige spits heeft het bij zijn Hongaarse werkgever Szombathelyi Haladás, dat uitkomt in de hoogste divisie, niet naar de zin en Fortuna zoekt dringend naar een spits.

We zijn benieuwd of Sjoerd doet wat hij elders in de eerste divisie deed: aan de lopende band scoren.

Nee, want hij komt aan weinig speeltijd toe. Trainer Sunday Oliseh kiest voor Finn Stokkers in de spits. Toch licht Fortuna in maart een optie in zijn contract om dat contract met een jaar te verlengen.

Twee maanden later wordt Sjoerd plots verhuurd aan eerstedivisionist De Graafschap. Ook Sjoerd lijkt dus betrokken bij een conflict tussen enkele spelers en trainer Sunday Oliseh.

Na een seizoen De Graafschap op huurbasis, loopt Sjoerds contract bij Fortuna af. Dat contract wordt niet verlengd. Hij tekent een contract bij tweede divisionist De Treffers.

Of toch, Sjoerd blijft wel aan Fortuna verbonden. Hij gaat aan de slag als technisch manager als opvolger van Charly Chudik.

In de winterstop vertrekt directeur voetbal Mustafa Aztopal en neemt Sjoerd samen met algemeen directeur Ivo Pfennings Aztopals taken over. Sjoerds eerste taak is het aantrekken van een centrale verdediger als vervanger van de geblesseerde Wessel Dammers. Het lukt hem niet, waardoor Fortuna een moeizame tweede seizoenshelft ingaat.

In de zomer van 2o19 moet Sjoerd het elftal stevig verbouwen omdat er veel spelers vertrekken en er moet ook een nieuwe trainer komen. Dat alles moet gebeuren met een lager spelersbudget dan in het vorige seizoen. Geen makkelijke klus dus.

In nauwe samenwerking met Ogan Tarhan, de rechterhand van voorzitter Isitan Gün, stelt Sjoerd een selectie samen onder leiding van de nieuwe trainer Sjors Ultee. Halverwege de competitie ligt Fortuna op koers om zich opnieuw te handhaven in de eredivisie. Sjoerds relatie met assistent-trainer Kevin Hofland is wel gebrouilleerd. Hofland vindt dat Sjoerd te weinig naar hem heeft geluisterd bij het samenstellen van de selectie.

De onenigheid leidt tot enkele functie-wijzigingen. Aan de start van het seizoen 2020/21 is Kevin Hofland hoofdtrainer. Zijn voorganger Sjors Ultee wordt technisch manager, waarmee hij een deel van het takenpakket van Sjoerd overneemt. Sjoerd gaat zich als hoofd internationale transfers en scouting richten op het buitenland.

Na het ontslag van Kevin Hofland in november, laat zijn opvolger Sjors Ultee de rol van technisch manager vacant. Sjoerd neemt die rol opnieuw op zich.

In de zomer van 2021 moet Sjoerd de transfermarkt op. Omdat Fortuna besloten heeft niet met Acun Ilıcalı in zee gaat, moet Sjoerd met een lege beurs onderhandelen. Dat valt niet mee. Om iets te kunnen uitrichten op de transfermarkt, laat hij Sebastian Polter naar VfL Bochum vertrekken. Met de vrijgekomen salarisruimte, contracteert Sjoerd Deroy Duarte, maar hij slaagt er niet in een aanvaller binnen te halen.

Gedurende de winterstop moet Sjoerd alle zeilen bijzetten. Fortuna heeft grote defensieve problemen. Sjoerd strikt twee Grieken: Andreas Samaris en Dimitrios Siovas. Met name de laatste blijkt een gouden greep. De sluizen gaan dicht achterin; Fortuna handhaaft zich.

Aan de start van het seizoen 2022/23 dient de overname van Fortuna Sittard door Atilla Aytekin en Umut Akpinar zich aan, waardoor er financieel meer mogelijk is. De meest in het oog springende aanwinst is oud Turks international Burak Yilmaz, maar Fortuna haalt ook andere spelers die voordien onhaalbaar zouden zijn geweest, zoals Rodrigo Guth, Oğuzhan Özyakup en Iñigo Córdoba.

Resultaat levert het niet meteen op, waardoor Sjoerd zich genoodzaakt ziet al na drie competitieduels trainer Sjors Ultee te ontslaan. Niet nader benoemde ‘fouten die niet meer zouden terugkeren, keren toch terug’ is de motivatie. Sjoerd komt in een mediastorm terecht, waarin hij moet trachten uit te leggen, wat moeilijk uit te leggen valt.

Julio Velázquez maakt de meeste indruk op de leiding van Fortuna vanwege zijn data-analysecapaciteiten en dus wordt hij de nieuwe trainer. Met Julio Velázquez maakt Fortuna stappen op de ranglijst, maar attractief is het voetbal niet.

In de winterstop laat Sjoerd aanvoerder Mats Seuntjens vertrekken en haalt er Kristijan Bistrović voor terug. Dat blijkt een prima keuze. Ook in de winterstop komt Américo Branco Sjoerd ondersteunen als technisch adviseur. Fortuna eindigt het seizoen op plek dertien. Dat is onvoldoende voor contractverlenging voor Julio Velázquez.

Op het einde van het seizoen ruilt Sjors van baan met Américo Branco. Sjoerd wil niet fulltime aan de slag bij Fortuna, maar de rol van technisch manager vereist dat eigenlijk wel. Américo Branco wordt de nieuwe technisch manager; Sjoerd blijft parttime als technisch adviseur aan Fortuna verbonden.


Aškovski, S.

Beroep: international.
Stefan sluit direct na de start van het seizoen 2016/17 aan bij Fortuna. De 24-jarige linksback / -buiten komt over van de Turkse tweedeklasser Kayseri Erciyesspor. Hij tekent voor een seizoen; Fortuna heeft een optie op een tweede seizoen. De Macedoniër (met ook een Bulgaars paspoort) vertegenwoordigde zijn land driemaal. Het duurt een maand vooraleer de overschrijvingspapieren uit Turkije zijn geregeld, maar dan kan hij eindelijk spelen voor Fortuna.

Hij speelt onder Ben van Dael meestentijds. Is het niet als linksback dan als linkshalf. Dat verandert als Ben van Dael wordt ontslagen en Sunday Oliseh de nieuwe trainer wordt. Stefan belandt op een zijspoor.

In februari verhuurt Fortuna Stefan voor het restant van het seizoen aan de Poolse hoogsteklasser Gornik Leczna. Even later licht Fortuna wel de optie in het contract van Stefan om hem een jaar langer in Sittard-Geleen te behouden.

In het seizoen 2017/18 speelt Stefan dus bij Fortuna. Hij strijdt met André Vidigal om de linksbuitenpositie. Die tweestrijd doet beide spelers goed, want beiden scoren er lustig op los. Een duidelijke winnaar krijgt deze strijd gedurende het seizoen niet.

Nu ja, de winnaar is Fortuna, want Stefan scoort twaalf doelpunten. Het zijn belangrijke doelpunten die Fortuna op weg helpen naar promotie.

Op het einde van het seizoen scheiden de wegen van Fortuna en Stefan. Hij tekent een tweejarig contract bij de Bulgaarse hoogsteklasser Slavia Sofia.


Arslan, K.
Beroep
: Man met voetbalschoenen.
Op een blauwe maandag in augustus 2009 speelt Kerim mee in een oefenduel tussen SV Meerssen en Fortuna Sittard en wel aan Sittardse kant!

De verdediger is uit Duitsland komen aanwaaien, maar zal de dag nadien weer terugwaaien.

Wie had Kerim in hemelsnaam uitgenodigd? We vrezen daar nooit achter te zullen komen.


Averdijk, P.
Beroep
: pispaal.
Pascal komt over van eredivisionist FC Groningen bij aanvang van het seizoen 2000/01 en valt vooral op door zijn lengte. Onder Henk Duut krijgt hij nog wel eens een kans, onder Frans Thijssen nauwelijks. De enkele malen dat hij speelt in zijn eerste seizoen, maakt hij weinig indruk. Het is te vroeg voor een oordeel, want hij is duidelijk op de groei gekocht.

In het seizoen 2001/02 wordt het onder Hans Verèl van kwaad tot erger. Voetballen kan Pascal niet, maar dat wisten we al, maar Hans Verèl gebruikt hem ook nog als pispaal. Zo kon het gebeuren dat Pascal de loting voor de Amstelcup doet, niet in de gaten hebbende dat Fortuna die loting geënsceneerd heeft.

Op het eind van het seizoen 2001/02 vindt ook Pascal zijn naam terug op de “lijst van twaalf” en later de “lijst van zes“. Ondanks een aanbieding van Alemannia Aachen en Stormvogels/Telstar kiest hij voor Fortuna en dus voor een (in zijn geval licht) gereduceerd salaris.

Toch niet, Fortuna verhuurt hem voor het seizoen 2002/03 aan eerstedivisionist Stormvogels/Telstar en daarmee komt er een einde aan Pascals lijdensweg in Sittard.

Na afloop van zijn huurperiode bij Stormvogels/Telstar keert hij niet terug bij Fortuna, maar stapt hij over naar hoofdklasser FC Lisse.


Ayaz, I.
Beroep
: onterechte bajesklant.
Fortuna neemt Ismail bij aanvang van het seizoen 2000/01 over van eerstedivisionist FC Eindhoven, maar leent hem vervolgens onmiddellijk uit aan FC Eindhoven, dus in Sittard komt hij niet aan spelen toe.

Aan het begin van het seizoen 2001/02 vernemen we plotseling dat Ismail in een Belgische gevangenis zit op verdenking van een moord. Maar na een maandje of vier gedwongen opsluiting komt hij weer vrij: geen bewijs. Dat kan allemaal in België. Opnieuw verhuurt Fortuna Ayaz aan FC Eindhoven, waar hij geruisloos meehobbelt.

Na afloop van het seizoen 2001/02 loopt zijn contract bij Fortuna af, met als gevolg dat hij nooit voor Fortuna heeft gespeeld. En dat terwijl er ooit interesse voor hem was van de Turkse topclub Fenerbahce. Ergens is er iets misgegaan.

Uiteindelijk neemt eerstedivisionist FC Eindhoven hem over.


Ayoub, Y.

Beroep: Tester
Yassin meldt zich in Sittard in de voorbereiding op het seizoen 2022/23. De 28-jarige Marokkaanse Nederlander komt het best tot zijn recht op het middenveld. Hij is op overschot bij de Griekse grootmacht Panathinaikos FC, waar hij nog een contract heeft tot de zomer van 2023.

Fortuna zoekt een opvolger van Tesfaldet Tekie. Wordt het Yassin?

Nee, dat wordt hij niet. Na een week start Fortuna contractonderhandelingen, maar beide partijen worden het niet eens en dus verlaat Yassin Sittard na een week meegetraind te hebben.

Even later tekent hij bij eredivisionist Excelsior Rotterdam.


Aytekin, A.

Beroep: extroverte voetbalfanaat
Atilla is eigenaar van Principion, een holdingmaatschappij die hij en Umut Akpinar hebben opgericht. Atilla en Umut Akpinar zijn tevens eigenaar van Azerion, een game- en mediatechnologiebedrijf. Via Principion nemen ze in mei 2021 een minderheidsbelang van 20% in Fortuna Sittard. Principion neemt die aandelen over van voorzitter Işitan Gün, die wel grootaandeelhouder blijft met 65% van de aandelen.

Atilla en Umut Akpinar zijn van plan Fortuna Sittard te helpen de digitale relatie tussen fans en club te verbeteren en ook willen zij de technische staf helpen meer rendement te halen uit data-analyse.

Dat gebeurt niet in het seizoen 2021/22, want Atilla en Umut Akpinar zijn te druk met Azerion, dat een beursnotering krijgt. Dat laat onverlet dat de ambities voor het seizoen 2021/22 onverminderd groot zijn.

Principion springt wel waar nodig financieel bij om de selectie te versterken in de winterstop als degradatie op de loer ligt. Principion houdt woord en (co)financiert een aantal spelers in de winterstop. Mede vanwege die aankopen weet Fortuna het vege eredivisielijf te redden op de slotdag van de competitie.

In het najaar van 2022 pakken Atilla en Umut Akpinar groot uit. Zij willen, via Principion, nog eens 45% van de aandelen van Işitan Gün overnemen, waardoor Principion grootaandeelhouder zou worden. Atilla (Umut Akpinar blijft liever op de achtergrond) licht de stevige ambities toe. Fortuna moet uitgroeien tot een subtopper in de eredivisie.

De daartoe benodigde middelen komen voort uit het opkrikken van inkomsten uit media, sponsoring en publiek. Atilla ziet vooral mogelijkheden het online potentieel van de club te vergroten. Ook verkondigt Atilla dat er met data-analyse nog een hele wereld te winnen valt, wat betreft het samenstellen van de spelersgroep en het verbeteren van de prestaties van die spelersgroep.

Ook willen Atilla en Umut Akpinar een netwerk opzetten van meerdere clubs in verschillende competities, waarvan Fortuna Sittard een onderdeel is. De clubs zullen intensief gaan samenwerken. Daarover meer in 2023 als er contracten zijn getekend met clubs.

Stevige ambities dus. De realisatie zal veel werk met zich meebrengen, maar laat op zich wachten. Of beter gezegd op de KNVB. De bond moet namelijk toestemming geven voor de aandelenoverdracht. Een beslissing komt er niet in het seizoen 2022/23. De plannen staan voorlopig in de koelkast.

In september 2023 blijkt dat Fortuna, op verzoek van Principion, de aanvraag bij de KNVB op enig moment heeft teruggetrokken. De aandelenoverdracht gaat niet door. Atilla en Umut Akpinar nemen dus geen meerderheidsbelang in Fortuna Sittard en er kan dus (voorlopig dan toch) ook een streep door de ambitieuze plannen.

Er komt geen duidelijkheid over het hoe en waarom.

Işitan Gün houdt dus zijn meerderheidsbelang in Fortuna Sittard. Atilla en Umut Akpinar behouden wel, via Principion, hun 20% belang in Fortuna Sittard.


Aztopal, M.
Beroep
: voetbalbaas.
Mustafa start bij aanvang van het seizoen 2017/18 als directeur voetbal bij Fortuna. In die functie stuurt hij alle voetbal-gerelateerde zaken aan bij Fortuna Sittard (van jeugdopleiding tot eerste elftal). Mustafa komt over van het Azerbeidzjaanse Gabala SC, waar hij een management functie bekleedde.

Mustafa’s werkzaamheden worden bemoeilijkt door een probleem rond een werkvergunning. Het betekent dat hij niet in Nederland mag werken. Fortuna omzeilt deze klip door hem als consultant in te huren vanuit het buitenland. Maar toch, ideaal is anders.

Als Mustafa aanwezig was geweest op kantoor, had hij wellicht de onrust in de selectie rondom trainer Sunday oliseh kunnen kanaliseren. Zonder ‘baas’ kon Sunday Oliseh doen en laten wat hij wilde. De gevolgen daarvan zijn bekend.

Desalniettemin, als Mustafa verantwoordelijk is voor het samenstellen van de selectie, dan levert hij puik werk. Fortuna promoveert namelijk uit het niets naar de eredivisie.

Aan de start van het seizoen 2018/19 zijn de visa-problemen de wereld uit. Mustafa is nu dagelijks in en rond het Fortuna Sittard stadion te vinden. Aan hem de taak een eredivisiewaardige selectie samen te stellen met een van de laagste budgetten in de eredivisie.

Hij haalt een aantal – voor Fortunasupporters –  onbekende namen, maar halverwege de competitie staat Fortuna Sittard keurig in de middenmoot van de eredivisie. Mustafa levert dus goed werk.

Per 1 januari 2019 vertrekt Mustafa bij Fortuna Sittard. Hij tekent een contract als technisch directeur bij de Turkse tweedeklasser Samsunspor.