We schrijven 5 augustus 1999. Nog geen drie maanden nadat Fortuna in de Kuip de finale tegen Ajax heeft gespeeld, staat in Eindhoven Fortuna’s eerste wedstrijd in de voorronde van de KNVB Beker op de agenda. Elfhonderd toeschouwers zien hoe de trotse eredivisionist zich ongeïnspireerd en daardoor met veel moeite langs het nietige EVV Eindhoven worstelt.
  

Dankzij treffers van Gerritsen en Hamming (2x) sleept Fortuna uiteindelijk een benauwde zege binnen. Een wedstrijd sans histoire, zou je zeggen. Toch is er die avond in het Jan Louwers Stadion, waar het assortiment van de afdeling warme hap gering (een broodje knakworst), maar van goede kwaliteit was, wel degelijk geschiedenis geschreven. En wel in de vorm van het allereerste wedstrijdverslag op Fortuna Online.

In de zomer van 1999 heerste er nog een euforische stemming in Sittard. Fortuna verkeerde op het toppunt van zijn sportieve roem en commercieel directeur Jacq. Opgenoord voorspelde dat de plafonds na de verhuizing van de Baandert naar het nieuwe stadion alleen nog maar hoger zouden worden. Niemand had enig vermoeden wat ons nog allemaal te wachten stond.

Jacq. liet ons met een failliete inboedel achter, het bestuur voerde in het diepste geheim onderhandelingen over een fusie tot FC Limburg, we degradeerden kansloos naar de eerste divisie en werden daarin drie keer op rij laatste, het voortbestaan van de club hing seizoen na seizoen aan een zijden draadje, we werden geconfronteerd met het dictatoriale bewind van Hans Erkens en sinds november hangt de fusie ons weer boven het hoofd.

De redactie van Fortuna Online heeft zich door al die perikelen nooit uit het veld laten slaan, maar is stug doorgegaan met waar Riccardo Welters , de initiatiefnemer van Fortuna Online, op 5 augustus 1999 aan begonnen was. Die eerste maand ontbrak Fortuna Online nog tweemaal op het appèl, maar in de bijna tien jaar die volgden lieten we bij geen enkele competitie- of bekerwedstrijd verstek gaan – op een zwarte periode in augustus 2008 na – en waren we ook nog present bij de meeste belangrijke oefenduels. Het resultaat is dat we op 6 maart, bij de thuiswedstrijd tegen Dordrecht, een jubileum vieren: het vierhonderdste wedstrijdverslag van Fortuna Online.

We zijn er trots op, vooral omdat de verslagen allemaal met plezier en passie geschreven zijn. Om stil te staan bij deze mijlpaal hebben we uit de reeks van 400 een kleine bloemlezing van sportieve en emotionele hoogte- en dieptepunten gemaakt.

Fortuna Sittard – Vitesse 3-3 (18 december 1999)
Waarom Cosmin Maris nooit internationaal is doorgebroken.
“Goed nog twee minuten blessuretijd te gaan en Vitesse is zwaar knock-out. De bal krijgt een hengst naar voren en daar staat Maris. Mooi aangenomen en hij begint een solo door het Vitesse strafschopgebied, hij wordt gestopt door “ik red hier gewoon een punt voor Vitesse” Jevric, penalty natuurlijk, maar nee laat ook maar het is voordeel, Landerl kan gewoon binnen schieten van vijf meter. Tenminste als hij die ene Vitesse speler ontwijkt die in de goal ligt. Nee hoor hij raakt die man en de bal loopt tergend langzaam vlak langs de paal naast…”

Fortuna Sittard – Ajax 2-0 (15 maart 2000)
“Voor mij gaat een jolig groepje mannen van middelbare leeftijd zitten. Gelukkig is het net carnaval geweest; ze hadden allemaal nog wel een leuk petje bij de hand. Voetbal is fun; dus zo’n petje hoort erbij. Naast mij zit een vader met zijn zoontje van pak-em-beet zes. Achter mij nemen twee huismoeders met hun zoontjes plaats. Zuchtend duik ik weg achter mijn programmaboekje. Al snel word ik door een van de huismoeders op de schouders getikt met de vraag wat dat voor een boekje is en waar je dat kan krijgen. Dat is de eerste proef. Zou ik het kunnen opbrengen om twee uur lang respectvol met mijn buren om te gaan? Gedwee geef ik de gevraagde uitleg. De mannen met pet brullen mee met “Anton aus Tirol”.”

Vitesse –  Fortuna Sittard 2-2 (14 mei 2000)
“We houden het droog tot de 86ste minuut, als Curovic weer eens toe slaat. Ik ga binnenkort uitzoeken hoe vaak hij nu tegen ons gescoord heeft. Een leuke aanval wordt door hem netjes binnen getikt, Van Zwam kansloos. Nog vier minuten officieel en Van den Ende gaat dat vast nog verdubbelen. Fortuna trekt nu een verdedigingslinie op ter hoogte van het strafschopgebied en start een loopgravenoorlog. Zelfs verkenner Krijgsman die af en toe zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, doet nuttig werk.”

De Graafschap – Fortuna Sittard 5-1 (25 november 2000)
“5-1 verliezen uit bij De Graafschap. Je kunt het zo gek niet bedenken of Fortuna kan het tegenwoordig voor je regelen.” Exit Henk Duut.

Fortuna Sittard – Roda JC 1-0 (31 januari 2001)
“De ervaring, de verbetenheid en het overzicht van Van Halst gekoppeld aan de techniek en het lef van Van Barneveld zorgen er vanavond voor dat Van der Leur niet aan de bal komt (ja als ie terugzakt naar de rechtsback positie mag ie wel eens een balletje aanraken).”

Telstar –  Fortuna Sittard 1-3 (16 juni 2001)
We zijn veilig!
“En vandaag is die dag er dan eindelijk. Verdomme, waar was je zo lang! En op zo’n moment wil je even niet denken aan de ellende van het afgelopen seizoen of de onzekere toekomst in het volgende seizoen.”

Fortuna Sittard – Feyenoord 1-2 ( 19 april 2002 )
“Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Je wist dat het ging gebeuren. En toch deed het nog pijn toen Luinge in de 92ste minuut afblies. Oké, de eredivisiestatus zijn we dus kwijt, maar laten we hopen dat dat het enige is dat wij Fortunezen kwijtraken….”

Helmond Sport – Fortuna Sittard 4-1 (25 oktober 2002)
“Verrek, de kenners van de Gouden Gids divisie hebben toch gelijk. Iedereen kan van iedereen verliezen. Wij verliezen inderdaad van iedereen.”

FC Volendam – Fortuna Sittard 1-2 (8 november 2002)
“In die flits van een seconde gaat dan anderhalf jaar uit-misère aan je voorbij en als je weer bijkomt zie je voor je neus een berg grijze shirts liggen, met onze aanvoerder als middelpunt. Hamming schiet de 1-2 binnen met nog luttele seconden op de klok!”

FC Dordrecht – Fortuna Sittard 1-2 (23 mei 2003)
Oud-Fortunees Marco Boogers neemt in stijl afscheid van het betaald voetbal
“Maar dan ontstaat er zowaar een massale vechtpartij. Aanleiding is een klap die Boogers uitdeelt. Daarna kan ik vanwege de kruitdampen op het veld niet meer zien wie verder geslagen heeft, maar Boogers’ afscheidstournee zou een abrupt einde moeten krijgen.”

MVV – Fortuna Sittard 3-0 (22 oktober 2004)
“Alvorens aan de wedstrijd te beginnen, zal de populaire zangeres Angelina naar goed Maastrichts gebruik eerst nog het ‘Mestreechs Volleksleed’ ten gehore brengen, een traditie die ik van harte toejuich. Ik zal er echter niets van horen, omdat het overgrote deel van het uitvak haar begeleidt met een striemend fluitconcert. Alsof Angelina iets verkeerds zingt, wat een vorm van disrespect!”

Sparta Rotterdam – Fortuna Sittard 4-3 (3 december 2004)
Met 3-0 voorkomen en toch verliezen?
“Typisch Fortuna“

Fortuna Sittard – MVV 4-1 (22 april 2005)
De Urmonderbaan staat namelijk helemaal vol met MVV-supporters. De heren maken een uitgelaten indruk. Ze maken de indruk dat ze eventjes de drie punten komen ophalen op boerderij Sittard.”

Fortuna Sittard – Cambuur/Leeuwarden 1-3 ( 23 december 2005 )
“Speaker Maurice Gorissen meldt dat er vandaag geen activiteiten zijn in de rust. Maar bij Fortuna is dit al jaren geen certitude, want nog geen minuut later betreden de heren Meijer en Van Barneveld senior het speelveld om zich tot de schamel opgekomen aanwezigen te richten. Episode nummer zoveel van de Grote Emmo Show kan beginnen.”

Fortuna Sittard – FC Volendam 1-3 (26 september 2006)
Hans Erkens introduceert het neuro-linguïstisch programmeren in Sittard
“Wij bekijken de zaken voortaan positief en constateren dat Fortuna het weer een potentiële titelkandidaat een uur en een kwartier lang knap lastig heeft gemaakt. Wij constateren ook dat alleen pech succes in de weg heeft gestaan. En bovendien heerst bij ons na vele jaren vol pech steeds meer de Olympische gedachte: deelnemen is belangrijker dan winnen.”

FC Dordrecht – Fortuna Sittard 1-3 (30 maart 2007)
“Er zijn van die dagen dat ik me zowel een gelukkig als bevoorrecht mens voel. Vandaag paste perfect in die categorie. Want wat de meegereisde Fortunezen in met name de eerste helft aan de Krommedijk kregen voorgeschoteld, hadden weinigen van hen vooraf ook maar durven dromen.”

Fortuna Sittard – MVV 0-7 (14 maart 2008)
“Bij 0-7 blijft het. Dat is maar goed ook, want nog een vermelding van hun naam zouden de broers Helwig waarschijnlijk niet meer hebben kunnen verdragen. Dit is erg genoeg. Een evenaring van de grootste nederlaag uit de clubgeschiedenis, die op 31 oktober 2003 tegen VVV in de boeken ging. Die nederlaag was pijnlijk, maar de vernedering van vanavond is onbeschrijfelijk veel zwaarder. In eigen huis, tegen de aartsrivaal en tegen een elftal dat de laatste maanden geen deuk in een pakje boter heeft geschopt.”

Go Ahead Eagles – Fortuna Sittard 1-1 (15 augustus 2008)
Het laatste wedstrijdverslag van Harald Didderen
“Als ik niet meer fanatiek genoeg ben, moet ik er gewoon mee ophouden, maar zover zijn we voorlopig nog niet. We zullen zien wie aan het einde van de rit het gelijk aan zijn zijde zal krijgen.”

Een week later overleed Harald op de terugreis van de uitwedstrijd tegen Excelsior. Het citaat zegt alles over de passie waarmee Harald supporter was en veel over zijn unieke verslagstijl: zeer persoonlijk en dicht op de huid. De dood van Harald is de enige gebeurtenis die ons tot zwijgen had kunnen brengen. Maar na drie wedstrijden zijn we toch nog fanatiek genoegen gebleken om de draad ondanks de pijn toch weer op te pakken.

MVV – Fortuna Sittard 0-2 ( 7 november 2008 )
Met de rug tegen de muur sleept Fortuna tegen de stoutste verwachtingen in een zege in de wacht
“Op alle fronten was Fortuna vanavond de betere. Op tifo, support en voetbalgebied was het Fortuna dat heerste en revanche nam voor de 4-1 en 7-0 vernedering van vorig seizoen.”

Fortuna Sittard – FC Zwolle 1-3 (15 november 2008)
De vreugde over de victorie in Maastricht is van korte duur: een paar dagen later wordt in het Gouvernement het onderzoek naar de fusie met Roda aangekondigd
“Wanneer ik naar het stadion loop voor de wedstrijd tegen FC Zwolle, bekruipt mij een vreemd gevoel. Ik ga naar een wedstrijd kijken die mij eigenlijk niet meer interesseert. Want wat betekent winst of verlies nog wanneer de club waar je van houdt toch geen toekomst meer heeft?”

De andere verslagen staan natuurlijk allemaal in het archief. De vierhonderd verslagen zijn geschreven door Riccardo Welters , Harald Didderen, Peter Meijers, Guido Erens, Patrick van Eijs, Ralf van Laar, Evert Bos en Michel Hennen. Ivo Delahaye neemt sinds 2001 de foto’s in de thuiswedstrijden voor zijn rekening. De vormgeving van de pagina is van de hand van Patrick Cleiren.

Een winst- en een verliesrekening van die 400 wedstrijden hebben we niet durven op te maken. Hetzelfde geldt voor het doelsaldo.

Tenslotte. Jo, Hans en Sjra: we gaan graag door voor de vijfhonderd. En als het moet voor de duizend!

Fortuna Online