Zo, daar verslaan we zomaar Ajax .. Maar ja dat Ajax is ook niet meer wat het geweest is!


15 Maart 2000

Fortuna verslaat nu ook al Ajax!

Fortuna Sittard 2 Ajax 0
Doelpuntenmakers: 23. Amoah 1-0; 42. Amoah 2-0
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Hofland, Roest, Hermans, Landerl (90. Evers), Volmer, Van der Schaaf, Kool, Amoah (75. Gesthuizen), Gerritsen (65. Hamming) .
Toeschouwers: 13.001
Scheidsrechter: Temmink
Geel (Fortuna): Volmer, Hamming
Rood (Fortuna): –

Ik heb ervoor gezorgd dat ik vroeg in het stadion ben. Het is uitverkocht, dus voor je het weet zit je in de hoek, met allemaal mensen die vooral voor Ajax zijn gekomen.

Langzaam loopt het stadion vol. Ik hou nauwlettend in de gaten wat er allemaal om mij heen komt zitten. Dat voorspelt niet veel goeds. Voor mij gaat een jolig groepje mannen van middelbare leeftijd zitten. Gelukkig is het net carnaval geweest; ze hadden allemaal nog wel een leuk petje bij de hand.

Voetbal is fun; dus zo’n petje hoort erbij. Naast mij zit een vader met zijn zoontje van pak-em-beet zes. Achter mij nemen twee huismoeders met hun zoontjes plaats.

Zuchtend duik ik weg achter mijn programmaboekje. Al snel word ik door een van de huismoeders op de schouders getikt met de vraag wat dat voor een boekje is en waar je dat kan krijgen. Dat is de eerste proef. Zou ik het kunnen opbrengen om twee uur lang respectvol met mijn buren om te gaan? Gedwee geef ik de gevraagde uitleg. De mannen met pet brullen mee met “Anton aus Tirol”.

De wedstrijd begint. Jammer dat Hamming niet in de basis staat. Onze vrienden uit Amsterdam beginnen sterk. De bal gaat snel van voet tot voet en al snel wordt Laudrup vrijgespeeld. Dit is de eerste Amsterdamse actie die sterft in schoonheid; de bal hobbelt tegen de paal.

De ploeg heeft nu al onze steun nodig en het “yellow green army” golft van de tribunes. Verschrikt draaien de mannen met pet zich om. Ze hebben er blijkbaar niet op gerekend dat fans ook lawaai maken.

Al snel ebt het Ajax-offensief weg. Op basis van strijdlust komt Fortuna in de wedstrijd. Alleen Kiekens heeft het moeilijk tegen Gronkjaer. Aangezien Mister Coltrui spontaan vergeten is dat een voetbalveld ook een achterlijn heeft, levert dat weinig gevaar op. De stemming wordt steeds beter. De pakjes Appelsientje komen tevoorschijn; rollen pepermunt gaan van hand tot hand. Ik krijg heimwee naar de wedstrijden in de Baandert. Met 3.000 man kankeren op Kenneth Nysäther.

“Stand up if you love Sittard”, dat is Engels; maar wij Nederlanders staan toch bekend om onze talenkennis? Iedereen moet dit dus kunnen volgen. Toch ben ik de enige in een straal van 10 meter die uiting geeft aan zijn liefde voor Sittard. Zes rijen voor mij staan nog wat mensen op. Gelukkig, ik ben niet alleen.

Terug naar de wedstrijd. De yellow green army jaagt Ajax nu op over het hele veld. Fouten kunnen niet uitblijven. Met name miljoenenaankoop Frank Verlaat heeft het moeilijk. Ik heb al eerder gezegd; het tij is gekeerd. Dus: de eerste echte kans vliegt er meteen in.

Fortuna neemt wat gas terug, maar blijft de wedstrijd controleren. De mannen met pet morren. Spektakel willen ze zien. Met name Roest, die overigens een goede wedstrijd speelt, krijgt ervan langs. Hij waagt het om terug te spelen op Arno.

Het wordt zelfs 2-0 voor de rust. Hans Westerhof heeft gelijk; de jeugdopleiding van Ajax bloeit als nooit tevoren. Eigen kweek Tim de Cler geeft een briljante pass door het midden, Van der Schaaf kan onderscheppen en Gerritsen aanspelen. Ons strijkijzer voorin speelt Amoah aan en de wedstrijd lijkt gespeeld.

Na rust gaat Ajax opportunistisch spelen. Wamberto is erin gekomen om vrije trappen te versieren. Dat lukt wonderwel. Er ontstaat zowaar wat Amsterdamse druk. De beste kansen blijven echter voor Fortuna; met name Gerritsen helpt een aantal prachtige mogelijkheden om zeep.

Hamming komt erin. Een mooi moment. Na amper 45 seconden krijgt hij een enorme kans. Hij struikelt over de bal. De mannen met pet schelden hem verrot. Ik heb me ruim anderhalf uur zitten verbijten, maar nu kan ik het niet langer aanhoren. Ik wijs de heren erop dat Hamming koud in het veld staat en nauwelijks wedstrijdritme heeft.

Dat had ik niet moeten doen. De heren gaan de rest van de wedstrijd continu met mij in discussie. Het is opvallend dat het bijna altijd over Ajax gaat. Deze supporters van de tweezitsbank voor de TV kunnen blijkbaar niet echt een keus maken.

De wedstrijd bloedt langzaam dood. Ja, je leest het goed. Dit is voor ons Fortunezen een geheel nieuwe gewaarwording. Bijkomend voordeel is dat het stadion langzaam begint leeg te stromen. Opschieten, dan kunnen we nog het laatste half uur van de Champions’ league zien!

De laatste vijf minuten kan ik daarom mijn longen nog lekker leeg zingen en toch nog met een voldaan gevoel naar huis. Vier punten tegen Sparta en MVV en we zijn definitief veilig.