In de zinderende strijd om de zestiende plaats heeft Fortuna vrijdagavond gelukkig geen al te zware averij opgelopen. Wij hebben alles nog in eigen hand. Over de kansloze 7-0 nederlaag tegen de aartsrivaal uit Maastricht halen we rustig de schouders op. Dit was een slippertje op de weg naar boven, die we sinds de winterstop duidelijk hebben ingeslagen. Sjra Philippen, Hans Erkens, Frans Körver en Roger Reijners moeten vooral op deze voet voortgaan. Dan doen we volgend seizoen misschien zelfs mee om plaats vijftien!


14 Maart 2008

Tijd voor grote schoonmaak na grootste vernedering uit clubhistorie

Fortuna Sittard 0 MVV 7
Doelpuntenmakers: 7. Thiebaut 0-1; 14. Thiebaut 0-2, 26. Geenen (e.d.) 0-3; 32. Van Boxtel 0-4; 39. Vermast 0-5; 46. Vermast 0-6; 80. Gomez 0-7
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Bejas, Olondo (46. Boymans), Simone, El Hammouchi, Guvenc, Van den Ouweland (46. Vanek), Schreurs
Toeschouwers: 9.279
Scheidsrechter: Vink
Geel (Fortuna): El Hammouchi
Rood (Fortuna): Bejas

14 maart. Al weken zien we naar deze dag uit. Eindelijk zullen we te weten komen waar ‘Fortunaprofs’ voor staat. De hooggespannen verwachtingen worden volledig waargemaakt, wanneer Fortuna-directeur Hans Erkens en uitzendbureau-eigenaar Dave Krekels samen uit de doeken doen waar ‘Fortunaprofs’ voor staat. ‘Fortunaprofs’ staat voor een win-win-situatie, waarbij Fortuna middelen vrijspeelt om de selectie te versterken en waarbij Dave Krekels gebruik kan maken van het sponsornetwerk van Fortuna om opdrachten te verwerven. Vier medewerkers verhuizen van Fortuna Sittard naar Fortunaprofs, zodat Fortuna Sittard niet langer over een eigen commerciële staf beschikt. Het initiatief wordt door Hans Erkens uiteraard gepresenteerd als baanbrekend en van grote betekenis voor de toekomst van de club. In werkelijkheid is het uit bittere financiële noodzaak geboren. Fortuna heeft amper nog geld om zijn medewerkers en spelers te betalen en bovendien het nodige geleend bij de over de ruggen van Oost-Europeanen rijk geworden Krekels. Behalve een (waarschijnlijk vergeefse) poging van Krekels om iets van dat geld terug te verdienen, is Fortunaprofs ook de zoveelste uitverkoop die Fortuna houdt om het hoofd boven water te houden. Alle gladde opportunistische praatjes van Hans Erkens ten spijt.

Opportunisme vierde deze week ook hoogtij onder de technische staf, spelers en een deel van de supporters. Wie Fortuna vorige week heeft zien falen tegen Telstar, weet dat onze ploeg per definitie een moeilijke avond tegemoet zal gaan tegen MVV. Maar na de overwinning tegen FC Zwolle lijkt iedereen de ontnuchterende ervaring van een week geleden al weer vergeten. Wij zijn prima in vorm en de nederlaag tegen Telstar was een incident. Dat is kort samengevat de stemming. Een deel van de aanhang leeft zelfs in de veronderstelling dat wij als favoriet de derby ingaan, omdat MVV in een hopeloze vormcrisis verkeert.

De Baandert, sorry, het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard, is goed gevuld voor de titanenstrijd. Ongeveer 9.000 bevolken de tribunes en daarover is wederom geen correspondentie mogelijk. Stadionspeaker Maurice Gorissen heeft een primeur: hij leest de opstelling van Fortuna in het dialect voor. Geen goed idee, Maurice. Doe het de volgende keer maar weer in het Nederlands. En probeer ook eens wat vaker je mond te houden. De Tifo, inmiddels onomkeerbaar bestanddeel van iedere derby, bestaat uit een groot doek van Asterix & Obelix die de Romeinen een lesje leren. Een mooi oorspronkelijk door de Lateral Boys bedacht thema, alleen jammer dat onze selectie noch de sluwheid van Asterix noch de brute kracht van Obelix herbergt.

Trainer Roger Reijners heeft één wijziging ten opzichte van het duel tegen FC Zwolle. Charly van den Ouweland krijgt na een goede invalbeurt in Zwolle weer eens een kans in de basis. Ramon Voorn verhuist daardoor weer naar de bank. De opstelling: Christianen in de goal; Geenen, Op den Kamp, Grabovac en Bejas achterin; Simone, Van den Ouweland en El Hammouchi op het middenveld; Olondo, Güvenc en Schreurs in de aanval. Bij MVV heeft oud-Fortunees Tom Daemen een plaats op het middenveld.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Vink zien we een kopie van het duel van vorige week tegen Telstar én van het uitduel in Maastricht. Fortuna speelt als verlamd. Er wordt niet scherp gedekt, de passing is risicoloos en onnauwkeurig en vrijwel alle duels worden verloren. Trainer Reijners begaat bovendien een tactische blunder door én Güvenc én Van den Ouweland in het centrum te laten spelen. Güvenc is op papier diepste spits, maar laat zich in de praktijk terugvallen naar het middenveld om van daaruit het spel te verdelen. Die rol heeft Van den Ouweland ook voor zichzelf in gedachten. Het gevolg: de twee spelers lopen elkaar in de weg, voorin hebben we geen aanspeelpunt en de centrale verdedigers Haastrup en Tobiassen hoeven zich niet om hun verdedigende taken te bekommeren en kunnen naar hartenlust en ongehinderd inschuiven in de aanvalsopbouw.

Net als tegen Telstar kijken we nog voor het kwartier tegen een twee-nul achterstand aan. Na zeven minuten mag MVV halverwege de helft van Fortuna een vrije trap nemen. Zarko Grabovac moet Günther Thiebaut dekken, maar laat de Belg gewoon lopen. Die kopt knap binnen: 0-1. De wedstrijdbal wordt vandaag gesponsord door Helwig Timmerfabrieken uit Geleen.

Zes minuten later mag Thiebaut, die al weken niet meer gescoord heeft, opnieuw ongehinderd binnenkoppen. Deze keer is het Joep op den Kamp die hem geen strobreed in de weg legt: 0-2. De wedstrijdbal wordt vandaag gesponsord door Helwig Timmerfabrieken uit Geleen.


‘Merci et au revoir’, zegt Thiebaut…

De Fortunezen laten het allemaal gelaten over zich heen komen. Niemand die de leiding neemt, andere spelers op hun verantwoordelijkheden durft te wijzen en ervoor zorgt dat de ploeg wat compacter en scherper gaat spelen. Het gaat dus alleen maar van kwaad tot erger. MVV krijgt alle ruimte om te combineren en creëert de ene na de andere kans. In de 26ste minuut verzuimt Roy Bejas in te grijpen tegen Daniël Gomez. Die mag ongeveer 28 keer kappen en draaien en vervolgens voorzetten op doel. De voorzet komt niet in de buurt van een MVV’er, maar Rick Geenen besluit in blinde paniek de bal binnen te trappen: 0-3. De wedstrijdbal wordt vandaag gesponsord door Helwig Timmerfabrieken uit Geleen.

Roy Bejas doet een minuut later wat hij eerder vergat: het duel aangaan met Gomez. Maar deze keer overdrijft onze linksback het een beetje. Hij zet met twee benen van achteren een tackle in en raakt Gomez vol. Vink trekt volkomen terecht de rode kaart.


Vak C: ‘Danke!’. Bejas: ‘Bitte!’

Met tien man loopt Fortuna steeds verder achter de feiten aan. In de 32ste minuut krijgt Roger van Boxtel op twintig meter voor doel de bal aangespeeld. Hij staat volledig vrij, maar zowel Angelo Simone als Joep op den Kamp hebben alle kans om vanuit de zestien de ruimte te dichten. Beide spelers blijven staan, Van Boxtel legt aan en schiet knap binnen: 0-4. De wedstrijdbal wordt vandaag gesponsord door Helwig Timmerfabrieken uit Geleen.

Zes minuten voor rust strooit Jo Vermast nog wat meer zout in de wonden. Op onze linkerflank krijgt Gomez van Danny Schreurs alle ruimte om voor te zetten. Angelo Simone laat voor de zoveelste keer zijn man lopen, Joep op den Kamp vangt hem ook niet op, Vermast schiet ongehinderd binnen: 0-5. De wedstrijdbal wordt vandaag gesponsord door Helwig Timmerfabrieken uit Geleen.


Er werd ook nog naast de bal gesprongen…

De 0-5 is het teken voor een forse leegloop op de tribunes. Verschillende Fortuna-supporters, die de ploeg al jaren door dik en dun steunen, kunnen de vernedering niet langer verdragen. In de rust blijkt dat er niet alleen op het veld schade is aangericht. In de catacomben van het stadion blijkt bij de ingang van het supportershome een plafond gesloopt te zijn. Ook is er een ruit gesneuveld. Het is het resultaat van een uit frustratie geboren poging om de nabijgelegen kleedkamer van onze helden te bestormen. Algemeen directeur Hans Erkens neemt de schade met een belangstellend gezicht op. Waarschijnlijk durft hij zijn gezicht na deze wanvertoning niet meer te laten zien in de sponsorruimte.

We zijn te laat in het stadion om het begin van de tweede helft te aanschouwen. De 0-6 na 45 seconden spelen beschrijven we dan maar aan de hand van de televisiebeelden die we later op de avond nog met pijn in de buik bekeken hebben. Roger Reijners heeft wat dingetjes in de organisatie aangepast en die blijken hun uitwerking niet te missen. Angelo Simone is nu helemaal opgehouden met het achterna rennen van zijn tegenstander. Joep op den Kamp vindt het nog steeds niet de moeite waard om de opkomende man van het middenveld op te vangen. Dus mag Jo Vermast opnieuw ongehinderd schieten: 0-6. De wedstrijdbal wordt vandaag gesponsord door Helwig Timmerfabrieken uit Geleen.

Bij Fortuna zijn Ruud Boymans en Nico Vanek de falende Olondo en Van den Ouweland komen aflossen. Het helpt niet veel, maar wel een beetje. De veldbezetting oogt in de tweede helft iets logischer en met Boymans hebben we eindelijk een aanspeelpunt in de aanval. Bovendien krijgt Güvenc op de rechterflank meer ruimte. Na ongeveer een kwartier tekenen we de enige serieuze doelpoging van Fortuna op. Na een slippertje in de Maastrichtse verdediging kan Boymans alleen op de keeper afgaan. Zijn schot mist echter kracht en rolt naast de goal.


Schreurs was kansloos tegen Bryssinck

MVV wil het in de tweede helft te mooi doen en alleen daaraan is het te danken dat de tien vanavond niet op het scorebord komt. De Maastrichtenaren krijgen nog legio kansen, maar benutten er daar maar één van. Tien minuten voor tijd krijgt Gomez de bal in het strafschopgebied aangespeeld. Grabovac is weer eens vergeten waar zijn tegenstander staat. Ook Vanek komt te laat om het schot van Gomez te blokkeren: 0-7. De wedstrijdbal wordt vandaag gesponsord door Helwig Timmerfabrieken uit Geleen.

Bij 0-7 blijft het. Dat is maar goed ook, want nog een vermelding van hun naam zouden de broers Helwig waarschijnlijk niet meer hebben kunnen verdragen. Dit is erg genoeg. Een evenaring van de grootste nederlaag uit de clubgeschiedenis, die op 31 oktober 2003 tegen VVV in de boeken ging. Die nederlaag was pijnlijk, maar de vernedering van vanavond is onbeschrijfelijk veel zwaarder. In eigen huis, tegen de aartsrivaal en tegen een elftal dat de laatste maanden geen deuk in een pakje boter heeft geschopt. Het is een dieptepunt waar we de afgelopen zeven jaar zonder enige onderbreking naar toe hebben gewerkt.

Veel supporters beschouwen Fortuna nog steeds als een grote club. Als een club die eigenlijk thuishoort in de eredivisie en die eigenlijk per ongeluk in de contreien van Telstar, Eindhoven, Omniworld of Haarlem is beland. Die houding is pure arrogantie. We stellen niets meer voor dan deze clubs en dat hebben we te danken aan structureel wanbeleid dat jaren geleden is ingezet en tot op de dag van vandaag voortduurt. Wanbeleid dat ook nog eens gepaard gaat met een zelfgenoegzaamheid die de club in al haar geledingen in haar greep heeft. Het is hoog tijd voor een grote schoonmaak. Te beginnen bij dat zogenaamde icoon van onbaatzuchtige clubliefde, die in werkelijkheid iedere positieve ontwikkeling al jarenlang in de weg staat: Philippen oprotten!

PM