De KNVB is tot de conclusie gekomen dat er een eind moet komen aan Fortuna Sittard. Waar velen rekening hielden met verdere clementie van de bond, bleek dat niet het geval.


De KNVB – bij monde van zijn voorzitter – Henk Kesler gaf gisteren te kennen dat het hoger beroep dat Fortuna Sittard vorige maand aantekende, afgewezen is. De KNVB houdt voet bij stuk: Fortuna Sittard verliest zijn licentie betaald voetbal.

Wie puur naar de procedurele kant van het verhaal kijkt, kan de KNVB geen ongelijk geven. Fortuna Sittard zit al sinds 2000 in het beklaagdenbankje bij de KNVB vanwege financieel wanbeleid en de KNVB heeft dus al negen jaar clementie getoond richting Fortuna. Dat mededogen houdt een keer op, zeker als de club maar niet wil leren van zijn fouten en pertinent weigert om langetermijnbeleid te voeren. Die reele mogelijkheid deed zich voor het laatst voor in 2005, maar toen stelde Fortuna Hans Erkens aan als directeur. De rest is bekend.

Van de ene kant is de beslissing dus begrijpelijk, maar van de andere kant ook niet. Na het hollen door een donkere tunnel aan de hand van Hans Erkens, leek er de afgelopen maanden eindelijk eens wat licht aan het einde van de tunnel te verschijnen. Natuurlijk hebben alle ludieke geldinzamelingsacties van TOF geen structureel karakter, maar de doelstelling van die acties is ook niet structureel. De doelstelling is het aflossen van de schulden. Maar naast al die acties leek TOF – mijns inziens – ook op weg om mensen in de organisatie te brengen die de club naar een structureel hoger plan konden leiden in de toekomst. Helaas moet ik constateren dat de KNVB die mening niet deelt, met als gevolg dat Fortuna weldra historie is.

– De KNVB krijgt zijn gewenste inkrimping van de eerste divisie, maar moet zich afvragen of het wel afscheid heeft genomen van de juiste club
– De betrokkenen bij Fortuna likken hun wonden
– De niet betrokkenen krijgen een week de tijd om hun expertise mening te spuien in de krant.

Voor Fortuna rest een gang naar de burgerrechter. Als die louter kijkt naar de procedurele kant van de zaak, kan Fortuna zich de moeite vast sparen. l’Histoire continue? Hmm, wie weet…

Riccardo Welters

| terug naar boven | terug naar homepage |