Fortuna komt op een 3-0 voorsprong bij Sparta Rotterdam. De tweede uitoverwinning lijkt ons niet meer uit de handen te kunnen ontglippen. Maar daar is een magisch half uur van Sparta en Fortuna staat gewoon met lege handen. Een avond die je gewoon alleen bij Fortuna kan meemaken.

3 December 2004

Typisch Fortuna

Sparta Rotterdam 4 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 21. Derksen 0-1; 25. Zafarin 0-2; 49. Derksen 0-3; 55. Mustapha 1-3; 72. Broers 2-3; 75. Van de Bergh 3-3; 87. Bruma 4-3
Opstelling: Baart, A. Simone, Op den Kamp, Hermans, T. Janssen, Zafarin, Daemen, Meszaros, Van Barneveld (90. Boutorat), Moutawakil (24. Reneerkens), Derksen
Toeschouwers: 5.511
Scheidsrechter: Kuipers;
Geel (Fortuna): Reneerkens

De webmaster kan wederom niet aanwezig zijn bij deze wedstrijd en na mijn debuut vorige week heb ik deze week weer een basisplaats weten te bemachtigen voor het schrijven van dit verslag. Rond kwart over vier vertrekken mijn chauffeur (TMD) en ik naar Rotterdam. Dit was ruim van te voren, maar je weet maar nooit wat je tegenkomt op de Nederlandse snelwegen. Deze keer alleen wat oponthoud bij Eindhoven, maar dat is eigenlijk het vermelden niet waard. We dreigen veel te vroeg aan te komen bij Spangen en deze wijk is niet de eerste de beste plek om doelloos rond te lopen.

De spelersbus wordt rond Dordrecht gespot en het besluit wordt genomen om maar achter de spelersbus aan te rijden. Dit tot groot vermaak van enkele spelers op de achterbank. TMD moet soms capriolen uithalen om de bus niet uit het oog te verliezen, maar zelfs een oranje(rood) stoplicht kan TMD niet van de wijs brengen. De chauffeur van de bus maakt nog een verdachte stop bij een metrostation bij Schiedam (stapte daar Ray Fränkel niet uit?) en rijdt daarna foutloos door naar het stadion. Wij kiezen voor een parkeerplaats langs de grote weg en begeven ons naar het stadion.

Bij het stadion aangekomen staan daar al enkele supporters te wachten, maar toch is het uitvak nog niet open, en dat toch een slordig uur voor de wedstrijd. Er was schijnbaar geen politie aanwezig die de ‘altijd baldadige’ Fortuna-supporters in toom moest houden. Wat een onzin zeg. Laat ons gewoon dit onverwarmde vak in, zodat we daar kou kunnen gaan lijden. Meer vragen we niet.

In het uitvak zien we dat er slechts 27 supporters zijn meegereisd. Toch jammer dat er bij deze wedstrijd minder supporters aanwezig zijn. Ik kan me toch nog herinneren dat we ooit naar Sparta zijn afgereisd met zestien bussen. Waar zijn al die supporters gebleven? Misschien hebben ze andere prioriteiten? Maar ik heb zo’n voorgevoel dat als Fortuna de volgende periode de beslissende wedstrijd in Emmen moet spelen, dat die prioriteitstelling opeens heel anders ligt.

Als we de opstelling bekijken zien we dat de verdediging weer een nieuwe samenstelling kent. Angelo Simone (zijn tweede basisplek) staat als rechtsback opgesteld en Edwin Hermans verwelkomen we terug als centrale verdediger. Dit allemaal in verband met een schorsing van Marcel Akerboom en het ontbreken van Ray Fränkel. Het middenveld en de aanval kent dezelfde bezetting als de voorgaande drie wedstrijden. Van de tegenstander van vanavond heeft er niemand een Fortuna-verleden. Fortuna heeft echter wel al behoorlijk wat potjes gespeeld op het Kasteel. Zeker in de jaren negentig wilde dit soms tot succes leiden.

De wedstrijd begint en al vlug blijkt dat Sparta er geen gras over wilt laten groeien. Sparta moet en zal deze wedstrijd namelijk winnen, want bij winst is de ploeg vrijwel zeker van de tweede periode. We noteren een kans voor Ricky van den Bergh. Rein Baart tikt de bal op stijlvolle manier uit de kruising. Hierna houdt Dirk Jan Derksen de Sparta verdediging scherp, maar een lobje gaat ver over. Even gaan de gedachten terug naar Ronald Hamming die op Spangen toch ook vaker zijn doelpunt meepikte. Als na elf minuten eindelijk de lichten uitgaan in het stadion ziet Ricky van den Bergh bijna zelf het licht, maar zijn kopbal eindigt op de lat.

Fortuna komt slechts tot spaarzame counters en warempel weet Fortuna zelfs te scoren. Dirk Jan Derksen is er als de kippen bij om een voorzet van Tom Daemen binnen te koppen. In het uitvak was niet geheel duidelijk hoe dit doelpunt tot stand kwam, maar blijkbaar had doelman Kooijman de voorzet nog licht beroerd.

Vlak na het doelpunt wordt Aziz Moutawakil al gewisseld. Hopelijk is het geen ernstige blessure die hij heeft opgelopen. Jordy Reneerkens mag voor hem de wedstrijd volmaken. Sparta is blijkbaar in slaap gevallen door deze wissel en begint te stuntelen in de verdediging. Een Spartaan trapt volledig over de bal heen en Derksen kan alleen op doel af. Hij is echter niet zelfzuchtig en bezorgt de bal bij zijn vriendje Dave Zafarin. Zafarin hoeft de bal maar in een leeg doel te tikken en nu weet het uitvak echt niet meer wat het meemaakt. Je weet gewoon niet of je moet lachen of moet juichen. Het is eigenlijk gewoon lachwekkend dat Sparta dit zo laat gebeuren, maar daar vieren wij het niet minder om.

De wedstrijd vordert zich hierna zoals in het eerste kwartier. Sparta krijgt veel kansen maar Rein Baart laat zien dat hij een uitstekende keeper is (zolang hij niet hoeft mee te voetballen en een bal uit de lucht moet plukken). Voor de tweede keer wordt het houtwerk uitgetest door Sparta, maar dat levert geen doelpunten op. Vlak voor rust heeft Sparta-trainer Mike Snoei genoeg gezien en voert een dubbele wissel uit. Dit moet toch vernederend zijn voor de jongens die eruit worden gehaald. Met een schitterend Spartaans fluitconcert worden onze helden en vooral de Sparta-spelers de kleedkamers ingejaagd.

In de rust is het tijd voor de Goodyear commissie. Vorig jaar zag het er allemaal goed uit voor Sparta totdat de Unox-worst eraan te pas kwam. Deze keer is er echter geen Unox te bekennen en is het vlees ook goed te verteren. Het broodje is echter steenkoud en dus is er geen ster voor Sparta. Overigens vraag ik me ook af hoeveel man de catering verwachtte, want er lagen frikadellen en kroketten in overvloed klaar om genuttigd te worden.

De tweede helft begint zoals de eerste helft was afgesloten. Sparta gaat door met aanvallen en zo zien we dat er steeds meer ruimte komt voor de counter. Toch jammer dat Moutawakil er niet meer bij is. Maar wie heeft een snelle linksbuiten nodig als je alle geluk van de wereld hebt en gewoon op een 0-3 voorsprong komt. Tom Daemen schiet maar weer eens een vrije trap hard op doel en deze wordt toevallig (is het nog wel toeval?) aangeraakt door een inlopende Edwin Hermans. Via de binnenkant van de paal gaat de bal in het doel en komen de spelers het feestje vieren bij het uitvak. Het uitvak kan zijn ogen niet geloven, want wie had hier ooit van durven dromen?

Vijf minuten later begint echter al het onheil van deze avond. Tot op dat moment heeft Fortuna al meer dan drie kwartier minuten mazzel gehad en dat kan gewoon geen negentig minuten duren. Opmerkelijk is ook dat niemand in het uitvak zich veilig waande, ondanks de 0-3 voorsprong. Misschien lopen de meesten onder ons daarvoor te lang mee en weten ze dat bij een avondje Fortuna alles mogelijk is. Het is Mustapha die de 1-3 weet binnen te schieten na een scrimmage voor het doel van Fortuna. Niet alleen Fortuna heeft veel geluk vandaag want ook Sparta mag in haar handen wrijven. De bal verdwijnt via de uitstekend spelende Joep Op den Kamp achter Rein Baart.

Het lijkt erop dat Sparta er weer in begint te geloven. Even is daar nog een tegenstoot met Jordy Reneerkens maar zijn schot is veel te slap. Fortuna houdt het nog een kwartier vol, maar daar is een hoge bal die goed valt. Dat moest en zou nog een keer gebeuren vandaag. Het is Frank Broers die de 2-3 binnenkopt.

Nog geen twee minuten later hangt zelfs de gelijkmaker in de touwen. Weer is het een gelukje dat Sparta moet helpen, want het schot van Ricky van den Bergh verdwijnt (wederom) via Joep op den Kamp en de onderkant van de lat achter Rein Baart.

De druk van Sparta begint nu erg groot te worden en aangezien Sparta moet winnen om de periodetitel te pakken zetten de Rotterdammers nog eens extra aan. Geen enkel middel wordt daarbij gemeden. Gezeur bij de scheidsrechter bij elke valpartij en gezeur van het Sparta-publiek daarbij tellende. Het zou niet lang meer duren voordat scheidsrechter Kuiper de bal op de stip zou leggen. Dit alles is echter niet nodig want Sparta scoort drie minuten voor tijd nog de 4-3. Natuurlijk ging ook dit schot via een verdediger van Fortuna het doel in.

In de laatste minuut wordt M’barak Boutorat nog in het veld gebracht voor Joos van Barneveld. Van Barneveld was al op na zeventig minuten en had toen al gewisseld moeten worden, maar dit werd om de een of andere reden nagelaten door Chris Dekker. Fortuna weet echter niks meer te creëren, natuurlijk ook helemaal lamgeslagen door deze wederopstanding van Sparta.

De scheidsrechter fluit af en de aanhang van Sparta neemt bezit van het veld. De Fortuna-spelers kunnen ons daardoor niet meer bedanken. Wij haasten ons naar de auto en zien dat we een vrije weg hebben naar het zuiden. Toch makkelijk als de thuisclub een prijs pakt, dan ben je echt zo de stad uit. Nadat we eerst nog richting Hoek van Holland gaan wordt uw verslaggever een uur later afgezet in Tilburg. Het verlies was nog niet verwerkt en een terugkeer in Limburg zat er nog niet in.

Natuurlijk wordt er lacherig gedaan over deze nederlaag van Fortuna, maar eigenlijk was deze bijna onvermijdelijk. De hele wedstrijd was Sparta de betere ploeg en kwam Fortuna door gelukjes aan de 0-3 voorsprong. Sparta gaat er na een snelle tegentreffer weer in geloven. Dit gecombineerd met de onervaren (en kleine) verdediging van Fortuna en de druk bij Sparta om deze wedstrijd te winnen was uiteindelijk teveel voor deze groep spelers. Fortuna vocht er echter wel voor en dat mag ook wat waard zijn. Vrijwel iedereen calculeerde vooraf een grote nederlaag in, maar toch lieten de Fortunezen zich ook van hun goede kant zien.

Ik hoop dat we volgende week thuis tegen Veendam weer positief naar de wedstrijd kunnen gaan kijken, zonder al teveel gezeur over een beschamende nederlaag die misschien niet eens zo beschamend was.