Vijfenzeventig minuten is er maar één ploeg die voetbalt en dat is Fortuna. In de tweede helft staat tegenstander Volendam met de rug tegen de muur en creëert Fortuna de ene na de andere kans. Paal en lat worden meerdere malen geteisterd. De onvermijdelijke treffer valt een kwartier voor tijd dankzij de bij vlagen goddelijke Olondo. Volendam kan alleen maar kansloos toekijken. Hulde aan de jongens in geel en groen!


29 September 2006

Fortuna bepaalt drie kwartier de gang van zaken

Fortuna Sittard 1 FC Volendam 3
Doelpuntenmakers: 8. Hemmen 0-1; 15. Petrov 0-2; 16. Chaiat 0-3; 74. Olondo 1-3
Opstelling: Christianen, S. Güvenc, Dassen, Paridaans, Van Driel, El Hammouchi, Simone, Garritsen (82. E. Güvenc), Taiwo, Olondo, Bright
Toeschouwers: 2.456
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): S. Guvenc
Rood (Fortuna): –

Tot zover het wedstrijdverslag waarvan ik vermoed dat het de goedkeuring van algemeen directeur Hans Erkens zou kunnen wegdragen. Naar ik begrepen heb, verwijt Erkens de diverse fansites een sfeer van negativisme rond Fortuna te creëren. En als je uitgaat van het negatieve, gebeurt het negatieve ook. Of zoiets. Een neurolinguïstisch programmeur zou onze hersengolven moeten voorzien van positieve vibraties, waarna de kentering ook op het veld niet langer kan uitblijven. Dat is vrij vertaald de boodschap die mijn collega’s mij hebben overgebracht.


De aandeelhouders maken zich bekend

Wij besluiten braaf ons best te doen – voor betere resultaten van Fortuna hebben wij alles behalve dreigementen aan het adres van directie en trainer over – en gaan onvervaard aan de slag met de zelfhulpcursus ‘neurolinguïstisch programmeren voor supporters van voetbalclubs die maar niet uit de kelder van de Jupiler League willen komen’.


Dit lijkt maar een tegengoal

De lessen vergen enige oefening, maar leuk is het wel. Zo leuk, dat wij niet eens in de gaten hebben dat Fortuna na een kwartier met drie-nul achterstaat. Wij hebben geen afschuwelijke blunder van Christianen gezien, wij hebben Dassen, Paridaans en Van Driel niet zien weifelen in het strafschopgebied en wij hebben niet gezien hoe Koen Garritsen als een slak achter zijn tegenstander aanrent. Wij hebben Hemmen, Petrov en Chaiat dus niet zien scoren.


Draven en rennen met El Hammouchi

Na het eerste kwartier volgt een alleraardigste eerste helft, waarin Fortuna het initiatief naar zich toetrekt. De wijdbroeken kunnen zich slechts beperken tot verdedigen, tijdrekken en af en toe een laffe counter. Uit een overvloed aan kansen haal ik mij met name een spectaculaire, maar net iets te korte lob van Van Driel en meerdere knappe schoten uit de tweede lijn van Garritsen voor de geest.


Wijker schoffelt Bright omver

Op slag van rust raakt Kris Bright, wiens oogstrelende balbehandeling zijn weerga niet kent in de JL, voor de eerste maal het houtwerk, wanneer een venijnige schuiver de afgetrainde Volendam-keeper volstrekt kansloos laat. Onze analyse van de eerste helft: onze jongens hebben goed hun best gedaan, slechts pech stond een treffer in de weg. Dat belooft wat voor de tweede helft!

Wij gebruiken de rust om onze bekwaamheden als neurolinguïstisch programmeur verder te verfijnen. Succes kan niet uitblijven! Trainer Körver stuurt de tweede helft dezelfde mannen de wei in. De namen wil ik u niet onthouden: Christianen, Guvenc de iets grotere, Dassen, Paridaans, captain Van Driel, Simone, El Hammouchi, Garritsen, Olondo, Bright en Taiwo. Onthoudt deze namen, want zij zullen u dit seizoen nog meerdere malen versteld doen staan. Een andere conclusie is na het zien van de tweede helft niet mogelijk.


Zelfs twee man kunnen Olondo niet houden

Vanaf de eerste seconde zoekt Fortuna het doel van de tegenstander, waar keeper Verhoeven noodgedwongen nog meer inspanningen aan zijn toch al overdadige trainingsprogramma moet toevoegen. Hij pareert een rake kopbal van Taiwo, waarna de rebound van Olondo rakelings over de goal gaat. Hij pareert inzetten van Bright en El Hammouchi en houdt het hoofd koel bij een spervuur van gevaarlijke hoekschoppen van Garritsen. Verhoeven groeit uit tot de absolute uitblinker aan de zijde van de ploeg uit het mooie dorp aan de Zuiderzee. Waar zelfs Verhoeven geen redding kan brengen, komen paal en lat de Volendammers te hulp. Olondo en wederom Bright zijn de pechvogels aan Sittardse zijde.


En nu laat Taiwo Wijker zijn hielen zien

Vanaf de zijlijn aangevuurd door voormalig trainer in ruste Körver laten de Fortunezen zich niet uit het veld slaan door alle tegenslag en het bekwame keeperswerk. En de beloning blijft niet uit. Zestien minuten voor tijd mag El Hammouchi vanaf links een corner nemen. De bal komt terecht op de rand van het vijfmetergebied, waar Olondo klaar staat om binnen te koppen. Raak! Onze jongens hebben gescoord tegen de onoverwinnelijk geachte Volendammers!


Loon naar werken

Na deze treffer is het niet onlogisch dat Fortuna enig gas moet terugnemen. De vermoeidheid slaat toe, ook bij de inmiddels volleerde neurolinguïstisch programmeurs op de tribune. Volendam profiteert hiervan optimaal door een tactiek van laf combinatievoetbal te hanteren. De aanvalsgolven van Fortuna gaan liggen. Ook de komst van Guvenc de iets kleinere tien minuten voor tijd brengt hier geen verandering meer in. Tot het laatste fluitsignaal van de zoals gebruikelijk feilloos leidende Roelof Luinge komt er geen verandering meer in spel en stand.


Ajax-publiek

Maar wat maakt het ons uit? Wij bekijken de zaken voortaan positief en constateren dat Fortuna het weer een potentiële titelkandidaat een uur en een kwartier lang knap lastig heeft gemaakt. Wij constareren ook dat alleen pech succes in de weg heeft gestaan. En bovendien heerst bij ons na vele jaren vol pech steeds meer de Olympische gedachte: deelnemen is belangrijker dan winnen. Waarom zou het in het voetbal alleen moeten draaien om de punten? Ook aan een lange bal van Ronald Dassen of een breedtepass van Koen Garritsen beleven wij vreugde. En zo keren wij na afloop zonder teleurstelling, maar met blijdschap huiswaarts. Blijdschap omdat Hans Erkens en Frans Körver met mooie dingen bezig zijn en wij als nietige supporters daar deelgenoot van mogen zijn. Hans en Frans, bedankt!

PM