Vrijdag 23 december 2005: Fortuna-Cambuur Leeuwarden. De laatste wedstrijd voor de dit seizoen ingekorte winterstop. Juist vandaag de pas de deux van twee clubs die op het randje balance(e)r(d)en. Daar waar Cambuur recentelijk een (voorlopig) opluchtend bericht kreeg, moet Fortuna nog enkele weken de tenen krommen. Tenminste, tot ergens om en nabij 6 januari, want dat is de definitieve deadline van de KNVB om de stop er definitief uit te kunnen rukken. Exact die datum loopt als een rode draad door alle berichtgeving omtrent Fortuna heen.


23 December 2005

Financiële verlossing leidt nog niet tot sportieve ommekeer

Fortuna Sittard 1 Cambuur Leeuwarden 3
Doelpuntenmakers: 3. Roosenburg 0-1; 49. Taiwo 1-1; 69. Roosenburg 1-2; 74. Akerboom (e.d.) 1-3
Opstelling: Budziak, Mészarós, Akerboom, Op den Kamp, Hermans, Van Barneveld, Daumantas, Van Driel, Moutawakil (80′ Facenna), Guvenc, Taiwo.
Toeschouwers: 1.633
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Van Driel
Rood (Fortuna): –

Bovendien is er vandaag een extra lange aflevering van het hoofdstuk “Ziek, zwak, misselijk, verhinderd, geschorst enz. enz.”. De ontbrekende namen zijn Aitjdag, Daemen, Dassen, Elarji, Garritsen, Grabovac, Lord, Simone en Thijssen. Lang niet zo indrukwekkend als de lengte van de gemiddelde blessurelijst van de laatste twee seizoenen van Fortuna in de Eredivisie, maar toen liep er aanmerkelijk meer personeel rond dat als speler te boek stond in het W&P Stadion. Bovendien heeft onze trainer geen enkel, maar dan ook werkelijk geen enkel recht om de afwezige namen voor eventueel sportief falen op te voeren. Het was immers op het einde van vorig seizoen technisch beleid om te gaan voor kwaliteit in de selectie ten koste van kwantiteit en heeft zich ermee geconformeerd. Bovendien hebben we vandaag 15 spelers op het wedstrijdformulier. Ruim voldoende, om met Frans Körver te spreken. Om volledig te blijven: Haik Israelian en Marco Tavormina maken hun debuut bij de selectie. Haik is van Armeense roots,  Marco heeft Italiaanse voorouders. De andere twee reserves zijn Sten Dreezen en Gino Facenna.

Maar voordat de wedstrijd van kiet gaat, is er nieuws. Een gerucht kan ik het niet eens noemen, want het komt van een bijzonder betrouwbare bron van binnen de club. En die meldt mij dat het stadion is verkocht. Wablief????????? Jawel, u leest het goed: het stadion is verkocht, de naam Jongen wordt genoemd als koper! Het lijkt er dus echt op dat we van onze molensteen zijn verlost! Ik loop naar mijn stoel en deel het mijn omzittenden (om eens een slecht woord Nederlands te gebruiken) mede. Iedereen slaat welhaast achter- dan wel voorover van verwondering, ik word overstelpt met vragen die ik niet kan beantwoorden. We gaan ons dan ook maar op de wedstrijd richten. De wedstrijd van vandaag staat onder de bezielende (?) leiding van Mike van der Roest en daarmee hoeven we ons niet echt in de handen te wrijven. Want niet zelden is er discussie bij een wedstrijd waar Van der Roest van de partij is. In België weet men daar ook al van te verhalen. Waar we ons wel door in de handen kunnen wrijven, is de alom aanwezige en beruchte valwind. Tot op een straal van 25 meter afstand van het stadion is de temperatuur mild, daarbinnen is het of je ineens in een koelcel wordt gezet, afzien, brrrrr.


De fotograaf ging van zijn stokje vanwege de valwind…

Voor enige opwarming zorgt het spel van beide ploegen ook al niet echt. Het duurt tot minuut 12 voordat er een doelpoging wordt gewaagd, de gasten uit Leeuwarden hebben deze eer. Een minuut later is het onheil geschiedt, jawel, weer in de dertiende minuut! De Fortuna-verdediging verwacht niet dat een uitverdedigde bal zo snel terug kan komen, Roosenburg komt in balbezit en geen enkele Fortunees grijpt in. Budziak moet komen, maar is te laat, Roosenburg kan simpel binnen werken, 0-1. Voor Cambuur kan de kerstsfeer beginnen. Kerst Hofman en Arnold Herder gaan voorop in het Friese feestgedruis.


Piqué laat Laszlo zijn hakken zien…

Fortuna maakt helemaal niets meer klaar in de eerste helft. Cambuur krijgt nog twee dotten van kansen om het Kerstgala helemaal compleet te maken. Balverlies van de nog immer en niet in kracht aflatend van hoogverraad verdachte Moutawakil geeft Cambuur een ideale countermogelijkheid. Zimmerman rukt op en speelt Roosenburg vrij. Deze schiet uit een scherpe hoek, Budziak redt en doet hetzelfde met de rebound van Zimmerman. Hooyboer krijgt nog geel voor het neerhalen van Emmo Guvenc. Bij het aanbreken van de rust leiden de Friezen op alle fronten.


Hela, niet de bal stukbijten!

Speaker Maurice Gorissen meldt dat er vandaag geen activiteiten zijn in de rust. Maar bij Fortuna is dit al jaren geen certitude, want nog geen minuut later betreden de heren Meijer en Van Barneveld senior het speelveld om zich tot de schamel opgekomen aanwezigen te richten. Eén van hen is dan al letterlijk geveld bij een korte maar onvriendelijke uiteenzetting met de Arm der Wet en heeft verdoofd de strijd moeten staken. De dienders waren toch van de partij en bij hen even geen Kerstgedachte. Maar de microfoon bengelt inmiddels onder het gesofisticeerde snorretje van onze belangrijkste commissaris. Episode nummer zoveel van de Grote Emmo Show kan beginnen.


Emmo kwam in de rust wat vertellen…

Meijer, gehuld in de favoriete kleur van Jules Deelder, meldt wat wij al wisten: het stadion is verkocht. Ook dit keer geen nieuws dus van Emmo “geen nieuws is goed nieuws” Meijer. Blijkbaar wel voor de mensen op de N-side. Want hun uitkosten van de spelers in het eerste bedrijf maakt plaats voor dolle vreugde. Nee, niet bij ondergetekende, daarvoor is er teveel gebeurd in de afgelopen jaren. Eerst zien, dan geloven.De Fortunezen komen applaudisserend uit de catacomben. Vraag is natuurlijk voor wie er geapplaudisseerd wordt.

Anyway, het applaus krijgt vervolg na een paar minuten. Tomas Daumantas ramt op doel uit een afgeslagen corner. Doelman Van der Vlag beseft dat hij eindelijk eens op zijn tellen moet passen en pareert de poeier. Emmo Guvenc is als eerste bij de bal en maakt een actie tot in het strafschopgebied, Wasiu Taiwo neemt over en met een raar dwarrelschot waar Wasiu zo ongeveer patent op heeft, laat hij ook Van der Vlag kansloos, 1-1! Nummer 11 voor onze topscorer. Nu is er dus gerede aanleiding tot juichen.


Hebben de spelers nu pas Emmo’s boodschap begrepen???F

ortuna wordt sterker en de 2-1 hangt in de lucht. Door het ontbreken van verkeersleiding kan de gelijkmaker echter maar niet nederdalen in onze betonnen bak. Wat wel neerdaalt is de schoen van Mels van Driel. Tattoo Mels parkeert op smerige wijze zijn noppen in de voet van een tegenstander. Dit doet hij bovendien zo opzichtig dat het niemand en dus Van der Roest niet is ontgaan. Van Driel ontsnapt met geel, waar rood ook had gekund. Fortuna zwijnt dus even.


Aziz probeert een genomineerde voor de Van-der-Padt-trofee uit te spelen…

Cambuur doet dat ook als een foutpass via László Mészáros bij Emmo Guvenc terecht komt. Emmo bezorgt bij Taiwo en die ziet dat Mészáros is meegelopen en speelt hem de bal toe. Helaas is de kracht dan weg bij onze sterkhouder en produceert hij met zijn mindere linker een slap rollertje dat Van der Vlag niet verontrust.

Fortuna laat vervolgens Cambuur terug komen in de wedstrijd. En zoals zo vaak dit seizoen, herhaalt zich een bekend scenario. Al is daar wel een blunder van formaat van Budziak bij nodig. De ingevallen Bronkhorst speelt Roosenburg vrij en die plaatst de bal vanuit de linkerhoek van het strafschopgebied naar het midden van het doel, Budziak mist volledig en laat de bal onder zich doorgaan, 1-2.


Na de 1-2 gaat Wasiu op zoek naar de gelijkmaker…

Maar onze goalie maakt het nog bonter. Van der Weij passeert Aki en Hermans, maar lost een zwak schot recht op Budziak. Guido laat de bal los en Postma lijkt de wedstrijd te beslissen, Budziak herstelt met gevaar voor lijf en ledematen. Vlak daarna gaat Van der Weij door de buitenspelval, zijn voorzet vanaf links wordt door Akerboom pardoes achter de verbouwereerde Budziak gegleden, 1-3. Het enige dat Dekker nog kan doen, is Gino Facenna inzetten als stormram, maar uiteraard wacht hij tot de laatste tien minuten. Gino mag niet als stormram fungeren, want die taak is voor Aki, maar wel als putdemper.

De nog immer en niet in kracht aflatend van hoogverraad verdachte Moutawakil schikt zich in de rol van verdronken kalf en wordt door Dekker voor het restant van de wedstrijd verlost van het dragen van het zichtbaar als loden last op zijn schouders drukkende Fortuna-shirt. Eindelijk een goede wissel van Dekker, alleen komt hij te laat.


De ander Emmo heeft iets moois in gedachte…

Van der Vlag moet zich nog een keer serieus strekken voor een schot van Taiwo. De rebound van de corner die dit opleverde is voor Edwin Hermans, maar ook hier staat Van der vlag op de juiste plaats. De Friezen gaan naar huis met een verdiende 1-3 overwinning en bedanken hun 20 à 25 meegereisde dappere supporters, de Fortunezen druipen voor de zoveelste keer teleurgesteld af. Wie na afloop in het Supportershome allerminst een teleurgestelde indruk achterlaat, is het Poolse jongetje David. In het kader van het project Bitam is dit uit een sloppenwijk ergens in een Poolse stad afkomstige knaapje enkele weken te gast bij Annet en Wil van het buscomité. In de geschetste woonomgeving is bijvoorbeeld warm water een ongekende luxe. David geniet dan ook met volle teugen van alles dat in onze omgeving op zijn pad komt en laat zich hierbij niet de lust ontnemen door een nietszeggende voetbalwedstrijd.

Goed, résumé. We verliezen, maar het stadion is verkocht en naar het schijnt zijn we officieus schuldenvrij. Let wel: officieus, want er zijn nog steeds schuldeisers die afbetaald moeten worden. Pas dan lijkt er einde van de tunnel der virtualiteiten in zicht.

Bollocks voor het moment, want het is bijna Kerstmis. Namens de redactie wens ik dan ook eenieder die Fortuna een warm hart toedraagt fijne feestdagen en een gelukkig en sportief 2006 toe! Een speciaal dankwoord hierbij aan onze hoffotograaf Ivo voor zijn altijd fraaie (actie)foto’s die het wedstrijdverslag extra cachet geven.

Addie en tot in 2006!

Gegroet,

TMD