De notoire Hamming haters kunnen voorlopig weer terug in hun mand. Netjes blijven zitten en snaveltjes toe. Want die snaveltjes zijn op vakkundige wijze gesnoerd door Fortuna’s topscorer aller tijden, die oude tijden op magistrale wijze deed herleven!


8 November 2002

Hamming maakte einde aan uitsyndroom

FC Volendam 1 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 12. Luirink 1-0; 28. Hamming 1-1; 90. Hamming 1-2
Opstelling: Baart, Hamers, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Mészáros, Van der Hoeven, Hamming, Cagnazzo, Tychon (70. El Gaaouiri), Brusselers (90. Rajcomar).
Toeschouwers: 1.800
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): Van der Hoeven
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag 15.30uur, uw verslaggever verlaat halsoverkop zijn werk, zijn collega’s in verbijstering achterlatend met de woorden “ja zeg, iemand moet toch uitzoeken of in Volendam inderdaad 50 tot 80% van de jeugd aan de coke is?”.

Op de geluidsgolven van de Levellers begeven we ons op weg naar Sittard. De bus van de supportersvereniging halen we net niet, dus we moeten het op eigen kracht gaan doen.

In Sittard slaan we een overlevingspakket in, want in vier uur tijd 210km afleggen mag dan wel geen probleem lijken, maar als 180 van die 210km zich bevinden op de A2 die je voert langs toplocaties als Vianen, Holendrecht, Everdingen, De Hocht, Oudenrijn, Leenderheide etc. en je doet dat op een vrijdagnamiddag terwijl de regen met bakken uit de lucht komt, dan begrijpt de “file nieuws volger” waarom wij een overlevingspakket meenemen….

Met frisse moed beginnen we aan de reis. Tussen Eindhoven en Den Bosch gaat het al goed mis. Na een uur blijken we 60km te hebben afgelegd. Dan liggen we dus nog steeds op schema, maar het houdt niet over….

Toch blijkt de file bij Eindhoven geen voorbode voor verder onheil. Oké, er staan files achter Den Bosch, Utrecht en Amsterdam en onder deze weersomstandigheden heeft dit ritje veel weg van de botsauto’s op de kermis maar dan met als doel niemand te raken, maar het valt allemaal reuze mee. Nee, degenen die van noord naar zuid proberen te rijden, die hebben een groot probleem. Een blik over de vangrail leert dat er van Amsterdam tot Den Bosch file staat aan de overkant!

En zo kan het gebeuren dat we rond 19.00uur al de eerste bordjes richting Volendam zien. Niet dat ze nodig zijn, want van heinde en verre zijn de stadionlampen al te zien. Rond 19.15uur parkeren we recht voor het “Veronica” stadion (moet dat niet het Yorin stadion worden?) op de enige overgebleven parkeerplek. So far, so good dus!

Vandaag maar weer eens op de hoofdtribune. Alhoewel Bavaria zeker niet ons favoriete bier is, laat deze gele rakker zich goed smaken. Nou ja, na zo’n tocht smaakt alles. Omdat er geen snackbar op de hoofdtribune aanwezig is, moet de Goodyearcommissie zich behelpen met het enige warme voedsel dat er op de hoofdtribune voorhanden is: een tosti. Dat ding is niet aangebrand en smaakt prima. Maar ja, tosti’s leveren natuurlijk geen Goodyear sterren op.

We zijn een kwartier voor tijd en lopen dan maar de hoofdtribune op. We nemen plaats naast Rinus Israel die daar namens ADO Den Haag Volendam gaat analyseren. Rinus maakt het naar omstandigheden uitstekend.

Op het veld is de warming up bezig en we zien dat Koning het nodige goochelwerk heeft moeten verrichten. Thomas Janssen is nog steeds geblesseerd en dus speelt Hamers opnieuw. Verder is Gommans nog steeds groggy na zijn hersenschudding tegen Emmen en kiest Koning verrassenderwijs voor Brusselers als aanspeelpunt in de spits. Tychon speelt daar omheen en Hamming speelt op de plek van de geblesseerde Van Barneveld. Cagnazzo mag het als linkshalf proberen.

De tegenstander? FC Volendam moet het net als wij met veel jeugdspelers doen. Alleen doen zij dat al sinds vorig jaar, dus hebben die jonge jongens een voorspong op onze jeugd. Geen enkele huidige “Wijdbroek” speelde ooit voor Fortuna.

Leeft FC Volendam nog in Volendam? Als we naar de bezetting op de tribunes kijken niet echt. Als hier 1.500 man zijn, is het veel. Volgens onze buurman is dat het gevolg van voetbal op vrijdag. Oh ja, en dan schijnt Piet Veerman ook nog op te treden vanavond!

In het uitvak ontwaren we zeker 45 supporters. Mede door de sponsoring van de spelers is er dus toch een mooie groep Fortunezen bij dit duel aanwezig.

De wedstrijd dan maar. Je hoopt dat we geleerd hebben van Helmond: dat nooit meer! Maar de praktijk blijkt lastiger dan de theorie, want Volendam pakt Fortuna vanaf de eerste minuut bij de strot. In de tweede minuut krijgt Volendam al een levensgrote kans als ze een vrije trap snel nemen terwijl Fortuna collectief staat te slapen. Maar we komen ermee weg….

Helaas schrikken de Fortunezen niet wakker van dat akkefietje, want Volendam blijft heer en meester. Met zeer aardig voetbal combineren ze zich een weg naar Baart. En Rein blijkt vandaag eens een keertje niet al te betrouwbaar. Tweemaal komt hij op onbegrijpelijke momenten uit zijn doel gestormd, maar twee keer komt hij ermee weg. Ook Akerboom heeft in deze beginfase een hoop geluk. Een zuivere Ippon in ons strafschopgebied en een opzichtige schouderworp even later blijven door Luinge (wat doet die hier?) onbestraft. Komen we dan overal mee weg?

Helaas, in de 12de minuut gaat Baart onder een corner door, die door Luirink simpel kan worden ingekopt. Of had Buys op de doellijn nog het laatste tikje? Hoe dan ook, het is 1-0 en je kunt moeilijk zeggen dat dat onverdiend is….


Over makkelijke tegentreffers gesproken…..

Daarna weinig beterschap aan Sittardse kant. Volendam blijft de baas op het veld en creëert zich enkele uitgelezen kansen op een ruimere voorsprong. Maar die ballen gaan er niet in. En dat is niet zo slim, want een gouden regel in het voetbal luidt: “als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat wel”. Zou er iets van kloppen? Nou ja, de Fortuna support roert zich. Ondanks wind tegen, zijn hier op de hoofdtribune de Fortunezen duidelijk hoorbaar. En omdat er dus nauwelijks Volendam supporters bestaan, gaat Fortuna zeker de vocale overwinning binnenhalen.

We begeven ons naar de 28ste minuut en terwijl Volendam al op een comfortabele 3-0 voorsprong had moeten staan, staat het slechts 1-0 en heeft Mészáros de bal op het middenveld. Hij speelt Hamming aan in de diepte en die opent zijn trukendoos. Onder de letter “L” staat daar iets over de uitvoering van een lob. Hamming leest aandachtig de voorschriften en voert tot in de perfectie uit: 1-1!!


Ai, ai, ai dit is kunst met een hoofdletter K!

Hier vanuit de hoofdtribune zit je recht achter de baan van het schot, hetgeen als prettige bijkomstigheid heeft dat op het moment dat de bal van de voet van Hamming verdween al duidelijk was dat die bal erin ging. 200km gezeik op de A2? Regen, wind en kou? Whatever, het is het nu al allemaal waard geweest!

IJzeren Rinus mompelt naast ons dat een beetje keeper die bal gehad had, maar voor één keer hebben we lak aan de expertise mening van Rinus.

Die Hamming toch, hij kan makkelijk de vergelijking doorstaan met een steelpannetje melk. Je zet het op het vuur, er gebeurt een tijdje niks en dan ineens is de melk aangebrand. Zo ook Hamming.


Hamming is de gevierde man na zijn lob!

Prettige bijkomstigheid van deze wonderschone, maar onverdiende treffer is dat Volendam zwaar aangeslagen in de touwen hangt. Het frivole aanvalsspel is weg en Fortuna komt beter in de wedstrijd. Onder leiding van Van der Hoeven en Mészáros die beiden vertikken ook maar één foute pass te geven, gaan we meedoen in de wedstrijd. Is er iets moois in de maak? Gaan we eindelijk eens een uitwedstrijd winnen, na anderhalf jaar? Misschien, maar voor rust gebeurt er niets meer. Ruststand 1-1.

In de rust blijkt het penaltyschieten te zijn afgelast vanwege de regen. Mevrouw Steur wint de loterij (ja zeg, welke Steur, want zo heten ze hier allemaal!) en wij lezen het programmaboekje. Verrek, wat zitten we te zeuren over een uitsyndroom? Volendam weet te melden dat wij in Almelo Heracles met 3-2 hebben verslagen!

Door naar de tweede helft. Geen wijzigingen aan onze kant. Of toch Cagnazzo heeft handschoenen aangetrokken en een shirt met korte mouwen over zijn shirt met lange mouwen. Ongelooflijk, wat gaat ie aantrekken als het vriest? We wijzen Rinus erop en vragen naar zijn mening. “Dat jochie met die handschoenen zou bij mij nooit meer spelen” aldus Rinus. Tja, het is ook geen gezicht….

Fortuna heeft in de eerste 20 minuten alles onder controle. Het experiment met Brusselers in de spits bevalt zeker niet slecht, alhoewel we nu wel vrij vleugellam zijn. Cagnazzo heeft het veel te koud en Mészáros is geen buitenspeler.

Na een tijdje informeert Rinus Israel naar onze nummers 6 en 7. Het is hem blijkbaar ook opgevallen dat Van der Hoeven en Mészáros aan een puike wedstrijd bezig zijn.

Kansen creëren doen we nauwelijks, Volendam ook niet en dus zakt dit duel naar een bedenkelijk peil. Tijd voor wissels. Volendam brengt Jantje Smit in (we zijn er nog niet uit of dit inderdaad dé Jantje Smit was) en Koning brengt El Gaaouiri. Helaas niet voor de bevroren Cagnazzo maar voor Tychon.

We gaan nu het laatste kwartier in en Volendam wil toch nog iets forceren. Een gelijkspel zou per slot van rekening duur puntverlies zijn in het kader van de tweede periodetitel. Maar daarmee openen ze wel de deur voor Sittardse counters en die blijken zowaar vlijmscherp te zijn. Mészáros blijft namelijk maar lepe balletjes neerleggen voor Hamming, El Gaaouiri en zelfs voor Van der Hoeven die van geen ophouden weet.

De Fortuna support voelt dat het kan en doet aan stemverheffing. Dat wil zeggen, ze zingen al de hele wedstrijd, maar het volume gaat nu duidelijk omhoog.

Een paar minuten voor tijd levert het El Gaaouiri een dot van een kopkans op, maar helaas hij raakt die bal helemaal verkeerd. Even later gaat Van der Hoeven aan de haal, maar hij krijgt de bal niet goed mee in de modder. Dat is het sein voor Rinus Israel om de tribune al mopperend over slecht voetbal te verlaten. Hij wenst ons veel succes en wij hem ook.

De vierde official is druk in de weer met twee minuten blessuretijd als Koning nog eens gaat wisselen. De moegestreden Brusselers gaat tergend langzaam naar de kant (hij geeft zelfs Luinge nog een hand) en Rajcomar valt in.

Die wissel duurt zolang dat die twee minuten extra tijd al goed en wel voorbij zijn. Dus komt er nog meer extra tijd. En in die extra extra tijd levert de onvermijdelijke Mészáros weer een leep balletje dat Hamming vrije doortocht richting Hoogland biedt.


Hamming voltrekt het vonnis!

In die flits van een seconde gaat dan anderhalf jaar uit-misère aan je voorbij en als je weer bijkomt zie je voor je neus een berg grijze shirts liggen, met onze aanvoerder als middelpunt. Hamming schiet de 1-2 binnen met nog luttele seconden op de klok!


Wat een bal tussen de palen al niet kan losmaken!

In die luttele seconden gebeurt niets meer en Luinge fluit af. Tjonge wat is het mooi! Winnen is mooi, maar winnen na anderhalf jaar niet winnen is mooier. Tenminste als je er die anderhalf jaar bij bent geweest, want je moet er wel voor geleden hebben.


Daar staan de supporters die nooit afhaakten!

De spelers bedanken de fantastische support en na enige welverdiende consumpties verlaten wij het ons zo goed gezinde Volendam. Geen files, wel veel water op de weg. Maar ja, er zijn meestal drie banen. Dikke kans dat er altijd eentje niet onder water staat. En rond 00.30uur zijn we terug in Sittard. Tevreden, zeer tevreden!