Lang leve incompetent management! Soms heb je er last van (Fortuna bestuur 2005-2008); soms profijt (Stuurgroep topvoetbal Limburg en KNVB). Hoe dan ook, l’histoire continue!


Sinds koning onbenul zijn mond open deed begin 2008 heeft Fortuna Online gevraagd naar feiten. Overtuigende argumenten die aantonen dat de fusieclub zoveel meerwaarde heeft als beweerd werd en een zelfstandig Fortuna geen bestaansrecht heeft, zoals beweerd werd.

We zijn een jaar lang overspoeld met beeldvorming (Fortuna heeft geen bestaansrecht; de fusieclub wordt een hemelbestormer). Beeldvorming dus, maar wel zonder enige onderbouwing. Die overtuigende onderbouwing kwam nooit op tafel en had blijkbaar geen prioriteit voor Hans Erkens (en zijn vrienden in de stuurgroep), koning onbenul (solo op het provinciehuis) en Henk Kesler (en co bij de KNVB). Dat leek onhoudbaar, maar werd mede mogelijk gemaakt door de Limburgse media (geschreven en gesproken) die geen kritische vragen stelden en dus blijkbaar niet geinteresseerd waren in de feiten.

Maar uiteindelijk kwamen ze er toch niet mee weg. Uiteindelijk bleken toch nog een een paar principes te gelden in Nederland. De stuurgroep en koning onbenul moesten een begroting opstellen voor de fusieclub, waarin feiten moesten worden opgesomd en de KNVB moest Fortuna formeel juridisch nog de nek omdraaien. In beide processen schoot de incompetentie die Fortuna eerder dreigde om zeep te helpen, de club te hulp.

De presentatie van Sporting Limburg was natuurlijk te genant voor woorden. Een jaar lang hoor je allerlei mooi weer verhalen over Sporting Limburg, maar tijdens de presentatie moesten eindelijk de feiten op tafel. Er was helemaal niets. Ik onthoud de term ‘loopplankfinanciering’ ter illustratie van de arrogantie en incompetentie binnen de stuurgroep.

En dan de KNVB die ook dacht dat Fortuna de nek omdraaien geen probleem moest zijn. Dat was het ook niet geweest, als de KNVB over competente mensen had beschikt, maar gelukkig bleek dat niet het geval. Toen de KNVB zich moest verantwoorden buiten de Zeister bossen, ging het mis. Kesler had gelijk, de voorzieningsrechter ging het KNVB licentiebesluit marginaal toetsen. Dat deed de rechter. Binnen vijf minuten wist ie genoeg. De hele procedure deugde van geen kant. Ik onthoud de term ‘aangeklede stoel’ ter illustratie van de arrogantie en incompetentie in de Zeister bossen.

En zo kan het dus gebeuren dat Fortuna nog steeds bestaat, nu dankzij incompetentie van de tegenstanders en niet vergeten de tomeloze inzet van Trots op Fortuna. Datzelfde Trots op Fortuna moet nu het laken maar helemaal naar zich toe trekken en schoon schip maken. Alles wat naar incompetentie en opportunisme ruikt, buiten graag.

Riccardo Welters