Je hoopt op een derby vol strijd, emotie, desgewenst passie. Het eindresultaat: een wedstrijd die tot tweemaal toe wordt gestaakt en totale wanorde op de tribunes, een afspiegeling van de maatschappelijke degeneratie. Zeg maar gerust: een wedstrijd waarna je er helemaal genoeg van hebt. De maat is niet vol, er is geen maat meer.


22 Oktober 2004

“Le pire de choses”: alweer een zwarte bladzijde MVV – Fortuna Sittard.

MVV 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 65. Kruijer 1-0; 76. Aelbrecht 2-0; 80. Muhamadu 3-0
Opstelling: Baart, Op den Kamp, Akerboom, Dassen, Hermans, Zafarin, Daemen, Reneerkens (60. Aitjdag), A. Simone (71. Taihuttu), Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 4.468
Scheidsrechter: Bourdouxhe (Bel);
Geel (Fortuna): Dassen, Zafarin, Moutawakil
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 22 oktober 2004, Derby Day, MVV – Fortuna. Een wedstrijd tusen de twee Limburgse clubs met de rijkste historie. Als klein menneke kwam ik er snel achter wat deze wedstrijd betekende. Als Gronsveldenaar en Fortunasupporter bleek ik al snel tot een zeer kleine minderheid te behoren, aangezien de meeste voetbalbezoekers uit mijn directe woonomgeving de kant van het geografisch dichtbij gelegen MVV kozen. Bovendien een strijd van de “Sjengen” (een Maastrichts geuzenwoord voor Jan) en de “boeren”, maar ik maalde er niet om. Waarbij mij wel altijd is bijgebleven dat de meeste Maastrichtenaren in de aanloop naar de wedstrijd hun loyaliteit verwisselden voor iets wat je gerust hautaniteit mag noemen.

Dit spande de kroon tijdens mijn middelbare schooltijd, alwaar ik op dezelfde school zat als de toenmalige MVV-ers Maurice Benneker en Maurice “Sies” Hofman, we spreken over het begin van de vette jaren voor MVV, beginjaren ’90. Kaartpotjes in de schoolkantine ontaardden meer dan eens in een veldslag, omdat ineens de belangen van Fortuna en MVV ter tafel kwamen. Das war einmal….

De huidige situatie toont echter een geheel ander beeld. MVV is zowel sportief als financieel op de weg terug naar een stabiel niveau, de situatie bij ons is bekend. Sportief bijzonder behoorlijk, ondanks een lichte terugval, financieel bijna rampzalig. Enkele weken geleden diende mijnheer Geilen van Emly BV zich plotsklaps aan als ‘créditeur numéro uno’ oftewel “Spy in the House of Love”. Geilen (zijn naam doet niet veel goeds vermoeden) eiste stantepede het bedrag van €150.000,- op van Fortuna (hetgeen hij als renteloze lening had verstrekt en zijns inziens niet tijdig terugbetaald kreeg), nam als klap op de vuurpijl MVV-voorzitter Goumans als raadsman in de arm, de rapen waren gaar.

Met als overtreffende trap mijnheer Pierre Horn, die naar verluidt ook aan de kassa bij Fortuna ging rinkelen en dezelfde mr. Goumans als raadsman nam. Welnu, de voorzitter van MVV die de overloper Geilen (inmiddels prijkt Emly BV op het MVV-shirt) en de lieve aardige Horn verdedigt en desgewenst even in de financiële huishouding van Fortuna kan neuzen. Juridisch gezien is dit mogelijk, zakelijk gezien allerminst kosjèr. Maar daar zal mr. Goumans niet van wakker liggen. Hij fungeert maar al te graag als een soort Rattenvanger van Hamelen. Goumans is bestuurlijk gezien bovendien een MVV-veteraan uit het de eerste regeerperiode van de tandem Melchior-Jongen. En als we het over niet kosjèr hebben, de beste meneer Melchior heeft in een verleden dat zo’n 60-65 jaar teruggaat, naar het schijnt (de regionale pers heeft erover bericht) nog fier geparadeerd in een zwart uniform met bijbehorende Swastika-armband. Gelukkig dat de wijzen ook in die tijd uit het oosten kwamen…..

Tot zover de historie. Wat wel gezegd mag worden is dat MVV haar stadion “De Geusselt” op vakkundige wijze heeft weten te renoveren, hulde. Hopelijk mag het bij ons ook ooit zover gaan komen.De dag van de wedstrijd. Gezien de aangekondigde drukte, besluit ik de toegangswegen via Amby te nemen, alwaar ik ter hoogte van “Klein Geusselt” gepasseerd wordt door een kolonne ME-wagens, gevolgd door ME te paard, dit met behoorlijke snelheid. Even later scheurt de hele stoet in volle vaart langs de Geusselt, ik zou het als mismaakt machtsvertoon willen betitelen. Het uitvak is inmiddels behoorlijk bezet. Uitvak? Nou, MVV toont zich een uitstekende waard en gunt ons de volledige Noordzijde, het kan dus ook allemaal op een positieve manier. Uiteindelijk menen we zo’n 800 Fortunezen te mogen begroeten.

Fortuna zal aan de wedstrijd moeten beginnen zonder haar meest constante speler Lászlo Mészáros, Jordi Reneerkens zal zijn plaats innemen. Tijdens de warming-up blijkt bovendien dat Dario ‘Totti’ Cagnazzo verstek moet laten gaan, Angelo Simone wordt met spoed klaargestoomd door fysio Roel Coumans. Door de ontstentenis van Mészáros en Cagnazzo is Fortuna in één klap het hart van de ploeg kwijt, Angelo Simone mag als bypass gaan fungeren. Alvorens aan de wedstrijd te beginnen, zal de populaire zangeres Angelina naar goed Maastrichts gebruik eerst nog het ‘Mestreechs Volleksleed’ ten gehore brengen, een traditie die ik van harte toejuich. Ik zal er echter niets van horen, omdat het overgrote deel van het uitvak haar begeleidt met een striemend fluitconcert. Alsof Angelina iets verkeerds zingt, wat een vorm van disrespect!

De toon is in ieder geval gezet voor een hitsig sfeertje. Dat blijkt ook op het veld, want de troefkaart in de gehele eerste helft heet: schoppen. De tank Muhamadu komt tot stilstand tegen Aziz Moutawakil, Moutawakil op zijn beurt chargeert Peppinck, Moutawakil ontvangt geel. Maar het bontst maakt Ronald Dassen het. Slagerij Dassen heeft blijkbaar koopavond op vrijdag, Caracciolo loopt in het versgeslepen mes en kan geblesseerd inrukken. De Belgische scheids Bourdouxhe ziet de ernst van de overtreding niet en laat Dassen ongeboekt doorgaan. Voorwaar, MVV verliest dus haar geveinsd beste speler.

Werd er ook nog gevoetbald? Jazeker, voor de statistieken: schoten van Muhamadu en Bryssinck namens MVV en Davy Zafarin, namens Fortuna verdwijnen naast dan wel over. Held van de eerste helft is echter de jongste Simone, Angelo van voren en broertje van de geblesseerde Mauro. Debuterend in het eerste elftal van Fortuna houdt deze karakterjongen zich keurig staande op het middenveld. Hij is niet onder de indruk van alles om hem heen en maakt een hondsbrutale indruk, bravo! Ruststand 0-0.

De Goodyearcommissie rukt uit. Een waarschuwing van een Lateral Boy ten spijt, werd er toch maar gang gezet voor een versnapering. Maar de jassen worden echter woedend weer opgeborgen, omdat het voedsel wordt aangereikt doorheen een mastodontisch hekwerk. Nee, wij hebben geen trek in Artistaferelen! Een ster zat er eigenlijk toch al niet, MVV heeft immers al haar “gouwwe staar” in haar embleem en overdrijven is nergens goed voor. We houden het op de traditionele appel, al is deze wel erg zuur. Een slecht voorteken voor de tweede helft?

Het eerste opmerkelijke feit komt op naam van Davy Z. Hij onsteekt in woede, nadat scheids Bourdouxhe een goedlopende aanval heeft afgefloten. Helaas voor Davy komt de scheids uit Blégny, hetgeen niet echt in de Ostkantons ligt en hij dientengevolge ook niet dezelfde taal als onze nummer 7 zal spreken. Dit wordt duidelijk als Bourdouxhe geel trekt voor Davy. Een paar minuten later vekleint Siahaya de Maastrichtse achterstand op het boekingenfront tot één gele kaart. MVV is echter niet van plan om te gaan lamenteren. Miceli soleert, Joep op den Kamp tikt corner.

Even later breekt collega-Waal Bryssinck door namens MVV, Slagerij Dassen stopt de beste Alexandre ditmaal met blote handen af. Er volgt een opstoot met wat bekend duw- en trekwerk, Dassen ontvangt als enige een boeking. MVV mag vervolgens een vrije trap nemen. Het naast mij staande mede-redactielid van deze site, tevens ooit talentvol doelman en vandaag jubilaris (zijn 100e aaneengesloten wedstrijd, het record staat op 105), merkt op dat de muur wel erg klein van lengte is. Kruijer ziet dit blijkbaar ook en krult met zijn linker de bal in de hoek naast Rein Baart. Een mooi doelpunt, de brilstand kan van het scorebord: MVV 1 – Fortuna 0.

Net als de Fortunezen op de tribune zit Reneerkens ook stuk, Sala Aitjdag is zijn vervanger. Fortuna probeert terug in de wedstrijd te komen, Tommie Daemen pegelt net naast de paal. Direkt hier na vervangt Gino Taihuttu onze kleine Italo-Belgische held Angelo Simone. Ook in de tweede helft wilde hij van geen wijken weten, keurig gedaan, kleine strijder! MVV krijgt steeds meer gelegenheid voor de counterattaque, met name Muhamadu zorgt voor veel gevaar. Een kwartier voor affluiten laat Moutawakil zijn man Peppinck ongestoord het ruime sop kiezen. Deze mag zelfs doorgaan tot de 16-meter, omdat ook geen enkele andere Fortunees hem ook maar enigszins hindert. Peppinck besluit op Baart, de rebound belandt voor de voeten van de vrijstaande Aelbrecht, de 2-0 is een feit.

Fortuna gaat vervolgens over tot een alles-of-niets spel. Tommie Daemen ramt de bal vanaf 25 meter vol op de lat boven de kansloze Van den Ban, die echter de rebound van Dirk Jan Derksen weet te keren, corner dus. Zover komt het niet, want de scheidsrechter heeft tabak van het gedrag van enkele lieden in het uitvak en enkele pubers op de Boschpoorttribune. Laatsgenoemden vinden dat ook deze scheids een zoon van Sylvie Meis is, dit gaat inderdaad te ver.

Even later mogen de acteurs in de replay. Echter vanuit het uitvak schijnen er weer allerhande voorwerpen te zijn gegooid. De scheids beent vervolgens met zijn assistenten naar de spelerstunnel. Hij moet gedacht hebben: “C’est le pire de choses, retour à Blégny!” Ik daal vervolgens wit van woede de trap af en vraag onze hoofdsteward wat er dan wel gebeurd mag zijn. “Wij hebben helemaal niets gezien,” is het enige dat hij kwijt wil en waarschijnlijk kan. Opvallend is wel dat hij en zijn collega’s een nogal angstige indruk maken, zo heb ik ze nooit tevoren gezien.

Hoe dan ook, er blijkt weldegelijk ondanks de waarschuwingen met voorwerpen richting MVV-doelman Serge van de Ban dan wel het veld te zijn gegooid. Wat mij betreft mogen de daders acuut gekruisigd worden. Het is blijkbaar allemaal niet erg genoeg wat Fortuna moet doorstaan in de laatste weken. De aasgieren cirkelen in groten getale boven Sittard en dan dit er nog eens bij…. Inmiddels komt Ruud Hesp het uitvak nog eens smeken om absoluut te stoppen met gooien. Het liefst was ik linea recta naar huis gelopen, maar afspraak = afspraak, ik breng dit verslag tot een goed einde.

Na enige minuten komen spelers en arbiters weer het veld op, met de ristrictie dat enig wanvertoon op de tribunes einde oefening betekent. Voor de statistieken: Fortuna krijgt zowaar nog een reuzenkans uit een voorzet van Tommie Daemen die via het been van Davy Z. bij de geheel vrijstaande Gino Taihuttu belandt. The Fox in the Box is echter hiervan dusdanig geschrokken dat Van den Ban hem te snel af is. De hieropvolgende counter belandt bij Muhamadu, die zijn locomotief op ramkoers heeft gezet en 3 geel-groenen weet af te schudden, het strafschopgebied ingaat en Baart klopt in de lange hoek, 3-0.

Even later krijgt Gino een herkansing uit een voorzet van Davy Z., wederom kan Van den Ban keren. Na exact 90 minuten maakt Bourdouxhe, die overigens vlekkeloos heeft geleid, een einde aan de vertoning die ons louter ellende heeft opgeleverd. “Down down deeper and down”

Gegroet,

TMD

P.S.: Dankwoord aan een Lateral Boy voor de assistentie bij dit wedstrijdverslag.