Fortuna doet zichzelf de das om en als de Fortunezen de schade nog dreigen recht te breien steken de arbiters er nog een breinaald tussen… Oh ja, en dan was er nog Hamming, maar dat is geen nieuws.


10 December 2004

Hamming velt Fortuna

Fortuna Sittard 2 BV Veendam 4
Doelpuntenmakers: 12. Hamming 0-1; 16. Zafarin 1-1; 18. Meszaros (ed) 1-2; 34. Hamming 1-3; 69. Meszaros 2-3; 90. Hamming 2-4
Opstelling: Baart, A. Simone, Akerboom, Op den Kamp, Hermans, Zafarin, Daemen, Van Barneveld, Meszaros (90. Boutorat), M. Simone (59. Taihuttu), Derksen
Toeschouwers: 2.800
Scheidsrechter: Van der Roest;
Geel (Fortuna): Derksen, Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Zo, het is weer vrijdagavond. Op zo’n avond in december kun je twee dingen doen: of je gaat thuis lekker voor de kachel liggen; of je gaat in het Wagner&Partners Stadion zitten. Bloedgroepen O, A, B en AB liggen voor de kachel; bloedgroep FS zit in het stadion! Daar aangekomen worden we getrakteerd op stemmige muziek, wegens het verscheiden van Prins Bernhard. De man die de afgelopen week zijn droom verwezenlijkte: enkele reis richting de eeuwige jachtvelden (excuses, uw webmaster is niet de grootste koningsgezinde op deze aardkloot…)!!

Op het veld is de warming-up bezig. De waslijst aan blessures is nog steeds immens, wat de theorie “zodra de temperatuur onder de tien graden zakt, is de halve Fortuna selectie ziek, zwak en misselijk” weer eens ondersteunt… Maar goed, het heeft weinig zin om stil te staan bij de spelers die er niet bij zijn. Ook vandaag zijn er weer elf bereid gevonden een geel shirt aan te trekken en daar doen we het mee! We zien bijvoorbeeld dat er vandaag twee broers aan de aftrap verschijnen: Angelo Simone en Mauro Simone! Je vraagt je misschien af of dat een primeur is in de historie van Fortuna Sittard? Het antwoord is nee! In het seizoen 68/69 stonden de gebroeders Zef, Louis en Willy Dullens samen op het veld! Een seizoen later stonden ook nog eens de broers Jan en Peter Benen gezamenlijk op het veld.

Beide Simone broeders danken hun plek in de basis aan blessures bij Ronald Dassen en Aziz Moutawakil, maar waarschijnlijk ook aan keihard werken op de training en bij Jong Fortuna, want anders kom je er niet in. Mauro keert overigens terug van een langdurige blessure: welkom terug! Verder noteren we de terugkeer van Marcel Akerboom na een schorsing, waardoor Edwin Hermans terug kan schuiven naar de linksback positie. Dat moet enige zekerheden terugbrengen achterin, toch?

De tegenstander: BV Veendam. Wat moeten we weten van Veendam? Niet zo gek veel, behalve natuurlijk dat daar onze topscorer allertijden zijn tijd verdoet. Of denkt Ronald Hamming soms dat hij daar ook nog records scherper kan stellen? Het uitvak is akelig leeg, maar op de hoofdtribune zien we twee ‘Veendam’ vlaggen. We schatten dat er zo’n 10 man uit Veendam zijn meegekomen. Welkom!

Vlak voor aanvang van het duel worden de leden van de ter ziele gegane supportersvereniging in het zonnetje gezet. Simone Palmans bedankt hen voor hun inzet. Tenminste daar gaan we maar vanuit, want verstaanbaar is het niet.

” alt=”” />
De bestuursleden van de supportersvereniging in de bloemetjes!

Tijd voor de wedstrijd. Helaas geen clublied voor aanvang van de wedstrijd. Ook het clublied heeft de stemmigheid niet overleefd vanavond. Wat de stemmigheid wel heeft overleefd is de speaker die iets roept over spreekkoren. Aub Fortuna, hou toch niet zo krampachtig vast aan Zeister protocollen… Toon ook eens een eigen gezicht.

Fortuna speelt in de eerste helft naar de Zuid tribune. Nu daar ook geen uitsupporters zitten, is die tribune helemaal leeg. En dat is blijkbaar niet erg uitdagend, want de eerste tien minuten zijn voor Veendam. Veendam bepaalt het spel en Fortuna kan niet veel meer doen dan er maar achteraan lopen. En zelfs dat valt blijkbaar nog niet mee, of hoe moeten we datgene wat zich in de twaalfde minuut afspeelt interpreteren? Paul Weerman kan zomaar vrij doorlopen richting Rein Baart, zonder dat er een Fortunees hem ook maar iets in de weg legt. Weerman schiet op doel en raakt de binnenkant van de paal. Tja, en voor wiens voeten zal zo’n afketsende bal vallen? De voeten van Hamming natuurlijk: 0-1…

Je kunt je als verdediger afvragen waarom die Hamming altijd het geluk heeft dat ie op de juiste plek staat, maar je kunt je daar ook gewoon bij neerleggen en ook daar gaan staan waar Hamming staat. Als je dat doet kunnen er twee dingen gebeuren. Of de bal gaat inderdaad richting Hamming, maar dan komt ie ook naar jou! Of de bal komt niet naar jou, maar dan ook niet Hamming! Het stemmige juichen van Hamming heeft vast niets te maken met Prins Bernhard, maar vast met zijn Sittardse verleden. Klasse verloochent zich niet. Misschien kan iemand een videobandje van deze goal sturen naar Robert van der Weert… Nou ja, we moeten verder.

Fortuna is gelukkig wel wakker geschrokken en gaat beter weerwerk bieden. Zoals gebruikelijk begint dat ook vandaag weer bij László Mészaros. En hard werken als het niet loopt, wil in de eerste divisie nog wel eens beloond worden, zo ook deze keer. Bal naar rechts, waar Tom Daemen de bal keurig voortrekt op het hoofd van Dave Zafarin, die de bal licht raakt. Maar die lichte beroering is wel voldoende om de bal in de verre hoek achter Henry Louwdijk te doen verdwijnen: 1-1!!! Waarlijk een schitterende treffer!


Daemen ziet dat Zafarin zijn pass op waarde schat!

Hmm, de zwakke opening heeft Fortuna weliswaar een kleerscheur opgeleverd, maar het Veendam shirtje zit ook niet meer even strak! De wedstrijd kan dus in feite opnieuw beginnen, maar het evenwicht op het scorebord duurt niet lang. Veendam krijgt links achterin bij ons een vrije trap te nemen. Erwin Buurmeijer krult de bal voor ons doel en tot onze grote ontsteltenis verdwijnt de bal in het doel: 1-2…

Gezien het stemmige gejuich van de Veendammers zijn er twee mogelijkheden: óf Hamming heeft zijn tweede van de avond gemaakt, óf een Fortunees heeft het zelf gedaan. Na enig gespeur, moeten we concluderen dat het Meszaros moet zijn geweest….


Verslagenheid alom…

Toch is Fortuna na deze hernieuwde opdoffer nog niet verslagen. De Fortunezen doen hun best en krijgen onmiddellijk na de 1-2 de kans op de 2-2. Er volgt een diepe bal over de defensie van Veendam heen en daar staat Mauro Simone die de bal kan inkoppen. Toegegeven dat zal niet makkelijk zijn. Je moet achterom kijken waar die bal komt en dan moet je maar gokken waar de goal staat. Mauro kopt de bal over de uitkomende keeper heen, maar helaas ook net over het doel. Is niet regel één in dit soort situaties dat je naar de grond kopt? Ach ja, wat is het weer lekker makkelijk hier vanuit deze weliswaar koude maar toch zeker ook luie stoel in het stadion…

Fortuna komt dus niet snel op gelijke hoogte en zal er voor moeten gaan vechten. Maar dat valt niet mee. Daarvoor zitten toch teveel mensen niet in de wedstrijd. Mauro Simone kan Moutawakil niet doen vergeten. Geen verwijt aan het adres van een speler die maanden buitenspel stond, maar wel een feit. En dan hebben we nog Joos van Barneveld. Oei, oei, oei, de weg is nog lang, Joos…. Ook dat is niet verrassend, maar alleen door te voetballen komt ie terug op zijn niveau.

Fortuna kan Veendam dus niet haar wil opleggen en na een half uur delen de Veenkoloniërs de volgende tik uit. Diepe bal op Hamming. Baart stormt zijn doel uit en is net op tijd om Meszaros een opdoffer te verkopen. Vergist Baart zich hier in het speeltuig? Hamming in ieder geval niet, hij tikt de bal rond Baart en schuift de bal kalmpjes in het lege doel. Netjes, Rein… En dus mag Fortuna achter een stevige achterstand gaan aanhobbelen.

De wil om er iets van te maken is er wel. Laat dat duidelijk zijn, maar het vernuft ontbreekt voorlopig. Het meest typerende moment is een ingooi die Fortuna een minuutje of tien voor rust krijgt te nemen. Staan me daar ineens twee Fortunezen klaar met een bal om die ingooi te nemen, zonder dat ze het van elkaar weten…


En als er dan iets dreigde te lukken, stond iemand met een zaag klaar….

We gaan door naar de slotfase van de eerste helft. Eindelijk zien we druk van Fortuna’s zijde. Nu een treffer en de tweede helft kan leuk worden. De treffer komt er, want Dirk Jan Derksen tikt de bal tegen de touwen, maar de grens gaat niet akkoord: buitenspel. En zo eindigt deze teleurstellende eerste helft op een 1-3 achterstand.


Derksen staat inderdaad buitenspel…

In de rust gebeurt er niet zo gek veel. Door dus naar de tweede helft. Chris Dekker heeft geen wijzigingen doorgevoerd. Wie naar de bank kijkt, weet dat hij daartoe ook vrij weinig mogelijkheden heeft. Maar niet getreurd, de Fortunezen zijn vanzins er nog eens alles aan te gaan doen in deze tweede helft. Toch wil het voorlopig niet lukken. Veendam trekt zich terug (lijkt me niet zo slim), maar Fortuna kan niet echt door de verdediging heen breken.

Maar gelukkig hebben we het publiek nog, want als dat er na een minuutje of twintig geploeter achter gaat staan, lukt het ineens wel. Fortuna vindt dan eindelijk die extra versnelling die nodig is om dit Veendam in de problemen te brengen. Twintig minuten voor tijd volgt de beloning. Meszaros stoomt op richting het doel van Louwdijk. Niemand valt hem lastig en dan haalt hij maar uit. Moet ie vaker doen: 2-3!!! We zijn terug in de wedstrijd met nog twintig minuten te spelen. De fans gaan er achterstaan en je voelt dat het nog kan. De eerste dikke kans is voor de voor Mauro Simone ingevallen Gino Taihuttu. Daemen slingert een vrije trap voor. Die wordt door alles en iedereen gemist en daar staat Taihuttu dan, maar hij kan de bal net niet binnentikken. Fortuna’s dominantie is nu compleet. Wat te denken bijvoorbeeld van Angelo Simone die een bal achter zijn standbeen door de benen van een tegenstander heen hakt? Zinedine Zidane heeft de videoband al opgevraagd!


Schoenmakers kopt bijna in eigen doel…

Een paar minuten voor tijd gebeurt dan wat onvermijdelijk lijkt. Fortuna scoort, maar ook weer niet. Zafarin wurmt zich aan de linkerkant langs zijn tegenstander en legt breed op Van Barneveld die uithaalt, maar dat schot dreigt naast te gaan. Dat ziet Derksen ook en hij kopt de bal binnen: 3-3!! Of toch niet? Jawel, de scheidsrechter wijst naar de middenstip, 3-3 dus!


De scheids weet genoeg, maar dan gaat ineens de vlag nog omhoog…

Ah nee he, terwijl Derksen zijn feestje al viert en de scheidsrechter op weg is naar de middenstip steekt de grens alsnog zijn vlaggetje in de lucht. Wat zou hij nu na enig beraad nog gezien hebben? Waarschijnlijk een hoop spelers die met hun handen in de lucht stonden om een treffer te vieren (Fortunezen) of om op buitenspel te wijzen (Veendam) en toen moet de goeie man gedacht hebben zijn handen ook maar in de lucht te steken… De scheidsrechter komt om tekst en uitleg vragen en dan blijkt de grensrechter toch nog buitenspel geconstateerd te hebben. Geen treffer dus…

Het stadion schudt op zijn grondvesten, maar ook dat mag allemaal niet baten. We zitten in de blessuretijd als Dekker nogmaals wisselt. M’barak Boutorat komt Meszaros nog aflossen, maar het mag niet meer baten. Sterker nog, in blessuretijd ontsnapt Veendam nog één maal. Marnix Kolder tikt breed op Hamming en hij verslaat Baart diagonaal: 2-4… Drie treffers van Hamming dus.

Je hoort de laatste weken wel eens dat Derksen een betere spits dan Hamming zou zijn. Ik vraag me wel eens af hoe je in hemelsnaam tot die conclusie kunt komen…. Niks ten nadele van Derksen, maar Hamming is echt wel van een ander niveau. Nou ja, de scheidsrechter fluit dan maar voor het einde.

Fortuna verliest dus opnieuw en wie vier treffers incasseert moet niet ver zoeken naar de oorzaken. Maar ja, de grensrechters waren ook niet op onze hand…. Volgende week uit naar Velsen. De laatste kans voor de winterstop om dit aardig begonnen seizoen fatsoenlijk af te sluiten.