Verrek, de kenners van de Gouden Gids divisie hebben toch gelijk. Iedereen kan van iedereen verliezen. Wij verliezen inderdaad van iedereen.


25 Oktober 2002

Fortuna viert herfstvacantie in Helmond

Helmond Sport 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 1. Kantelberg 1-0; 6. Kantelberg 2-0; 9. Aelbrecht 3-0; 13. Hendriksen 4-0; 17. Brusselers 4-1
Opstelling: Baart, T. Janssen (22. Tychon), Akerboom, P. Janssen, Steegs, Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld (77. Daemen), Brusselers, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 2.789
Scheidsrechter: Langkamp
Geel (Fortuna): Van Barneveld, Akerboom
Rood (Fortuna): –

Het is 18.00uur op deze vrijdagavond en in Sittard staat een bus gereed richting Helmond. Die bus blijkt vrijwel vol te zitten, dus er zullen op zijn minst 50 man aanwezig zijn in Helmond, maar we hebben al begrepen dat er ook een hoop Fortunezen op eigen gelegenheid naar Helmond zullen gaan.

Het mag dan een vrijdagavond zijn, maar van drukte op de weg is nauwelijks sprake (herfstvacantie?) en dus blijken de twee uur reistijd ruim voldoende om in Helmond te verschijnen. We komen er uiteindelijk rond 19.15uur aan. Op dat moment komt de regen met bakken uit de lucht en doet Stadion De Braak onheilspellend aan. Daar blijft overigens vrij weinig van over als je eenmaal binnen bent. Drie kleine tribunes en een gapend gat achter één van beide doelen maken weinig indruk. Maar ja, misschien is dit stadion wél kostendekkend te exploiteren in tegenstelling tot die betonblok in Sittard…

Driekwartier te vroeg in het stadion, tijd dus voor de Goodyearcommissie. De keuze blijkt zeer beperkt, nou ja er is eigenlijk geen keuze. Een broodje worst of niks. Een broodje worst dan maar. Niet verkeerd, maar wat kan er ook misgaan met zo’n worst? Je maakt een blikje open, warmt de worst op en stopt hem in een broodje. Een kind kan de was doen. Maar ja, omdat er toch nog altijd clubs zijn die van zo’n simpel recept een zooi weten te maken, vindt Helmond Sport zich terug in de middenmoot. We zijn overigens niet te spreken over de locatie van de snackbar. Pal onder een trap richting tribune. Heel leuk als je daaronder staat terwijl supporters met natte/smerige schoenen over je heen lopen….

Goed, wat komen we hier doen? Een poging doen van onze Brabantfobie af te komen, natuurlijk. De laatste elf bezoekjes aan lieflijk Brabant leverden geen overwinningen op. De laatste overwinning in deze provincie vond plaats aan het begin van het seizoen 00/01. Het grote Geldrop moest er toen aan geloven! Daarna gingen we twee keer naar Tilburg, Waalwijk, Breda, Eindhoven, één keer naar Den Bosch, Roosendaal en Gemert en het leverde welgeteld één punt op. Nota bene bij PSV.

En dan moet het dus maar eens gebeuren tegen Helmond Sport. Moeten we hier iemand kennen? Zeker, Mark Zegers staat hier onder contract. Eén van de spelers die het afgelopen seizoen vanwege de financiële problemen weg moest in Sittard en ooit het slachtoffer werd van Sittards financieel wanbeleid (Hesp halen). We kunnen ons voorstellen dat hij zijn neus vol heeft van Fortuna Sittard.

En verder hebben we dan nog Roland Dassen in de Helmondse selectie. Een jeugdspeler van Fortuna die ooit één goede wedstrijd speelde tegen Willem II, maar dat was toch wat magertjes voor de eredivisie.

Maar over de eredivisie praten we maar niet meer. Ter zake! Koning kan vandaag beschikken over een fitte selectie (op de lang geblesseerden na dan) en kiest dezelfde elf die verloren van TOP Oss.

Op het veld voert Loewy the Cat een toneelstukje op. We hebben het hier over de mascotte van Helmond Sport. Het lijkt verstandig dat Loewy een stuk van zijn staart knipt, zodat hij daar niet steeds over struikelt….

We zitten nu vlak voor de wedstrijd en twee zaken vallen op. Het uitvak is bijna helemaal volgelopen. We houden het op zo’n 235 Fortunezen. Aantallen die we de afgelopen jaren in Brabant zelden of nooit haalden. Wat verder opvalt is dat de rest van het stadion wel erg matig bezet is. Als hier 1.200 Helmonders aanwezig zijn, is het veel.

De wedstrijd. Helmond Sport trapt af. En Fortuna stort zich vol overgave op de tegenstander. Ze willen zo snel mogelijk in balbezit komen. Helmond trapt de bal naarvoren, daar maait Thomas Janssen over de bal heen die voor de voeten van Kantelberg belandt en die trapt binnen: 1-0.


Geloof het of niet, maar de bal ligt er al in…

30 Seconden gespeeld en Fortuna heeft al balbezit. Op de middenstip nog wel, zonder dat er een tegenstander in de buurt is!

En wat doen we met dat balbezit? Niet zo gek veel want even later trapt Kantelberg ook al de 2-0 binnen. Ooit al eens los zand in levende lijve gezien? Of een kip zonder kop? Hier in Helmond is het allemaal te bezichtigen, voor slechts 10euro!

We zijn drie minuten verder en ene Aelbracht kopt de 3-0 achter Baart binnen! Dit begint historische vormen aan te nemen. Op de tribune wordt nagedacht over het bedrukken van shirts met daarop een hoopje (los) zand en de tekst “ik was erbij”. Oplage: 235 stuks.

Vier minuten later is het al 4-0. Reiner Hendriksen is het feestvarken. Wat is er in hemelsnaam aan de hand bij ons? Kijk, dat de zes jeugdspelers vandaag niet thuis geven oké. Zij zijn in hun prille leven niet beter gewend dan dat in deze week de herfstvacantie valt en dus hebben zij blijkbaar vrij vandaag. Maar waar zijn de heren Baart, Van der Hoeven, Paul Janssen, Hamming en Brusselers mee bezig? Ook maar vacantie gepakt? Het lijkt er sterk op. De vergelijking met de 7-1 nederlaag tegen Vitesse uit het seizoen 97/98 dringt zich op. Maar die vergelijking gaat eigenlijk mank, want Van den Brom scoorde toen pas in de 13de minuut de 1-0. En hier staat het na 12 minuten al 4-0….

Georges Tychon loopt zich dan al warm en als hij nu na een kwartiertje zou invallen zou hij nog steeds verantwoordelijk kunnen zijn voor het eerste nuttige balcontact van Fortuna in de wedstrijd. Maar zover komt het niet, want weer vier minuten later valt de vijfde treffer van de avond. Zowaar eentje voor ons. Brusselers trapt uit een moeilijke hoek op doel. Zegers staat te slapen, want die bal was toch echt wel houdbaar: 4-1.


Brusselers redt de eer, zover dat nog mogelijk is…..

Vijf treffers in een kwartiertje, als dat zo doorgaat zal de wedstrijd eindigen in 24-6. Maar ja, zo gaat dat natuurlijk niet door. Helmond vindt het wel genoeg en schakelt een versnelling terug. Thomas Janssen wordt geslachtofferd en Tychon komt er voor hem in. Dat betekent de nodige omzettingen: Akerboom rechtsback, Van der Hoeven centraal achterin, Mészáros centraal op het middenveld en Tychon rechtshalf.

In het restant van de eerste helft noteren we nog vier levensgrote kansen. Drie voor ons, eentje voor Helmond Sport. Gommans, Hamming (zeg grensrechter, hoeveel meter mag Hamming eigenlijk buitenspel staan voordat jij vlagt?) en Van Barneveld (zeg Joos, hoeveel man moeten er vrij voor de goal staan voordat jij de bal aflegt? Meer dan vier?) verprutsen onze kansen en de paal behoedt ons voor de 5-1.


Ja Joos, soms zit het mee, soms zit het tegen….

Rust….

De start van de tweede helft verschilt niet zo gek veel van de eerste. Het is dat Helmond de kansen niet benut anders had het hier binnen de kortste keren 8-1 gestaan.

En als die ballen er niet ingaan besluit Helmond maar weer gas terug te nemen. En wij? Het Sittardse vertoon in de tweede helft is lachwekkend. Geen pass komt aan en strijd is er niet (nooit geweest trouwens in dit duel).

Op het eind van het duel doet Helmond dan toch nog een paar pogingen om nog een vijfde treffer de produceren. Het lukt niet, omdat Baart niet willen kapituleren maar vooral omdat de scherpte bij Helmond al lang weg is.


Baart probeert te redden wat er te redden valt….

De enige die zich nog druk maakt is trainer Jan van Dijk. De man wekt 90 minuten lang de indruk dat zijn Helmond Sport een magere 1-0 voorsprong verdedigt en die elk moment kan kwijt raken. Doe toch eens normaal vent.

Tom Daemen mag nog zijn competitiedebuut maken, maar alhoewel debuteren altijd leuk is, zal hij zich ook wel een beter moment om in te vallen hebben kunnen voorstellen. Eindstand: 4-1.

De spelers aarzelen of je na zo’n wanvertoning je publiek nog moet komen bedanken, maar maken de enige juiste beslissing van de dag: het publiek bedanken.

Zouden ze in de gaten hebben dat ze met vuur spelen? De enigen in Sittard die nog een beetje warm lopen voor de club zijn de supporters (235 man op een regenachtige vrijdagavond!). Tenminste ik heb niet het idee dat de sponsoren in drie rijen dik voor de deur staan. Als dit soort vertoningen regel worden, ga je ook die laatste groepering die achter de club staat uiteindelijk tegen je keren.

Laten we hopen dat de spelers dat zelf in de gaten hebben of dat iemand binnen de organisatie ze dat duidelijk maakt.

Hoe dan ook, de sfeer op de terugweg gaat niet gebukt onder een nederlaag meer of minder. Op Brand bier kun je namelijk altijd rekenen. Om 23.15uur zijn we terug in Sittard.