Een herboren Fortuna troeft Roda op alle fronten af. Zowel qua voetballend vermogen als qua mentaliteit was Fortuna heer en meester en dat biedt perspectief. Natuurlijk, één zwaluw maakt nog geen zomer, maar dit was wel een heel erg dikke zwaluw!


31 Januari 2001

De best mogelijke start van de tweede competitiehelft

Fortuna Sittard 1 Roda JC 0
Doelpuntenmakers: 6. Bjekovic 1-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Heering (71. Landerl), Van Halst, Van Barneveld, Haeldermans, Hamming, Bjekovic (90. Averdijk).
Toeschouwers: 8.200
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Emeran
Rood (Fortuna): –

Rond 19.30uur betreden we het Wagner&Partners stadion. Aan de ingang wordt er weer eens gefouilleerd. Niet vreemd natuurlijk, maar toch bekruipt ons een gevoel van onbehagen als we ons naderhand nog eens omdraaien. Het waren Roda stewards die daar stonden te fouilleren!

Op de tribune aangekomen gaan we ons maar eens richten op het uitvak, of meer specifiek het buffervak tussen het uitvak en het Fortuna gedeelte van zuid. Eigenlijk is het overbodig om er naar te kijken, want het bestuur heeft ons afgelopen maandag uitdrukkelijk meegedeeld dat het buffervak nooit, maar dan ook echt nooit meer gevuld zal worden met uitsupporters. Dat lijkt me duidelijk, daar komt dus niemand te zitten. Maar wat schetst onze verbazing? Dat vak loopt ineens flink vol met Roda supporters. Eerst denk je nog, ach die supporters hebben een hekje gesloopt en zijn dat vak ongevraagd ingegaan. Maar al snel blijkt die groep groter te zijn dan de lege plekken in het uitvak. Conclusie: Fortuna heeft kaartjes verkocht aan Roda voor het buffervak. Het bestuur heeft dus weer iets uit te leggen, het verkoopt te veel kaartjes nota bene aan een club die een paar maanden geleden nog geen enkel kaartje aan ons wilde verkopen….

En dan hebben we het nog niet eens over de veiligheid, want waarom is dat buffervak er eigenlijk? Dat is er om de rivaliserende supporters van mekaar weg te houden. Dat interesseert Fortuna blijkbaar ook niet. De ME wel en wat gebeurt er? De ME creëert een nieuw buffervak in het Fortuna vak. De wereld op zijn kop zou ik zeggen.

Maar goed, het zal wel allemaal. We concentreren ons maar op de wedstrijd. Twee Fortunezen gaan vanavond hun competitiedebuut maken. Bjekovic hebben we al aan het werk gezien in de beker en hij valt niet tegen. Maar verder zien we ook nog een twee turven hoge, Lee-achtige rechtsback die luistert naar de typisch Franse naam: Fritz! Hij lijkt zo uit een stripverhaal weggelopen en ik ben benieuwd of ie echt beter is dan Pfennings. Verder ziet het er vertrouwd uit, zij het dat Haeldermans de voorkeur heeft gekregen boven Landerl. De enige echte dissonant in het Fortuna kamp is Gerritsen. Hij vindt zichzelf belangrijker dan het algemeen belang. Dat is natuurlijk zijn goede recht, maar gelukkig is hij de enige die er zo over denkt.

Als de spelers het veld op komen beginnen we met een minuut stilte voor de vreselijke ramp in Volendam. Het blijft redelijk stil in het stadion totdat een politiehond het nodig vindt zijn bek op te doen…

Maar dan kan de wedstrijd beginnen, of moeten we zeggen Fortuna begint aan de wedstrijd? De Fortunezen komen bijzonder fel uit de startblokken en overrompelen daarmee Roda volkomen. Het lijkt wel alsof Roda helemaal geen zin heeft in deze wedstrijd. Dat is natuurlijk hun goed recht. We leven in een vrij land, waarin iedereen kan doen wat hem goeddunkt zolang het maar binnen de door de wet gestelde regels gebeurt en die regels overtreedt Roda niet!

Fortuna maakt dankbaar gebruik van deze malaise bij Roda en drukt de tegenstander terug. En als het na 6 minuten al 1-0 voor ons staat, is dat niet meer dan logisch. Wat gebeurt er? Een geoliede aanval aan onze linkerkant brengt Hermans vrij op links, die trekt de bal feilloos voor waar beul Bjekovic het vonnis voltrekt: 1-0. En op dat soort voetbal hebben we dan 19 wedstrijden moeten wachten. Natuurlijk die Bjekovic rondt wel erg koelbloedig af maar waarom kan Hermans dit niveau niet op dag 1 van de competitie brengen?


Kalac wordt gefusillioneerd

Ook na de 1-0 blijft Fortuna de spelbepalende ploeg. Veel feller maar vooral ook veel beter combinerend gaat Fortuna opzoek naar de 2-0. Niet alleen op links zijn we Roda de baas, ook aan de andere kant is het feest. Het duo Emeran/Heering (als daar geen goed circusduo van te maken valt weet ik het ook niet meer) combineert er driftig op los. Natuurlijk deze twee spelen al jaren samen en dan heb je het voordeel dat er redelijk wat automatismen in het spel zitten….

Fritzke stuurt Heering diep en Van Haaren lacht al, want een sprintduel verliezen van Heering kan natuurlijk niet! Nee dat zou ik eigenlijk ook zeggen, maar die Heering is ondanks alles verdomde snel, zo snel zelfs dat Van Haaren hem alleen nog maar kan afstoppen door een smerige overtreding net buiten het strafschopgebied. Dat dit soort onwaarschijnlijke rushes Heering niet in de koude kleren gaan zitten blijkt als hij terughobbelt na weer een sprintduel. Helemaal kapot en dat al na een kwartier!

Hoe dan ook, Fortuna blijft de regie voeren over deze wedstrijd. Hesp zou in principe een klapstoeltje tevoorschijn kunnen halen, want Roda komt niet verder dan het middenveld. Daar heersen Van Halst en Van Barneveld. Die twee beginnen een mooi duo te vormen. De ervaring, de verbetenheid en het overzicht van Van Halst gekoppeld aan de techniek en het lef van Van Barneveld zorgen er vanavond voor dat Van der Leur niet aan de bal komt (ja als ie terugzakt naar de rechtsback positie mag ie wel eens een balletje aanraken). En als je die weet uit te schakelen ben je bij Roda al meer dan halverwege. En dan hebben we nog die man voorin! Nenad Bjekovic, wat doet die man in Sittard??? Die man is veel te goed voor dit niveau. Hij is enorm balvast en beschikt over een trukendoos waar menige eredivisiespits alleen maar van kan dromen. Daarnaast is ie ook nog door de wol geverfd. Dat staat daar maar te loeren op die ene keer dat de buitenspelval niet dichtvalt. En volgens mij is ie er in de eerste helft minstens drie keer terecht doorheen geglipt, maar stond die oelewapper voor mijn neus weer eens met zijn vlag in de lucht te zwaaien naar het thuisfront: “Kijk mij eens lekker vlaggen!”


Gaat deze man ons redden?

Het enige minpunt van deze eerste helft is dat we die druk op Roda niet kunnen omzetten in echt dikke kansen en doelpunten. De marge blijft zo slechts één doelpunt en dit type spel kost ontzettend veel kracht. Kracht die we in de tweede helft wellicht tekort komen. Ruststand: 1-0.

Om te onderstrepen dat in deze tweede helft van de competitie alles anders zal zijn, hebben we ook een nieuw spelletje in de rust. Ik zal even kort samenvatten hoe dit spelletje in mekaar zit: er staan een stuk of tien van die slalomvlaggetjes in de grond, je wordt geacht met een bal van een meter doorsnee tussen die vlaggetjes door te laveren en als je dat gedaan hebt, kom je aan het strafschopgebied vanwaar je op de goal moet schieten. Dit alles gaat natuurlijk op tijd en die berekening zit als volgt in mekaar: de eindtijd die je behaalt, wordt gecorrigeerd voor het aantal correct omslalomde vlaggetjes en het aantal gemaakte doelpunten. Neem de wortel van het aantal omslalomde paaltjes en vermenigvuldig dat met het gekwadrateerde aantal doelpunten. Laat op dit geheel de stelling van Pythagoras los en je komt op een eindtijd. De deelnemer met de snelste eindtijd plaatst zich voor de kwartfinale, simpel toch? Een spel met zo’n woud aan regels kan nooit een succes worden zou je denken, maar dit is een schot in de roos. Ik zie deelnemers gekatapulteerd worden door de bal en wie van de rand van het strafschopgebied op doel schiet, ziet tot zijn niet geringe verbazing dat de bal niet verder dan de strafschopstip komt, hoe hard je ook schiet! FAN-TAS-TISCH dit spel. Eindelijk wordt de slogan: “bij Fortuna, daar kom je voor je plezier” kracht bijgezet.

Door naar de tweede helft. Bij ons zijn er uiteraard geen personele wijzigingen, bij Roda komt Nygaard erin. Als ik die man zie, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ie gevreten heeft uit verboden potjes. Die vent is tegenwoordig zo breed als ie lang is…

Niet dat het wat uitmaakt, want op het veld bepaalt Fortuna nog steeds wat er gebeurt. Bjekovic maakt Vrede volkomen belachelijk. Dat Vrede niet kan voetballen was al bekend, maar nu wordt het ook nog pijnlijk zichtbaar. Fritzke blijkt onpasseerbaar aan de rechterkant. Iets wat Vergoossen niet kan geloven, maar wie hij er ook posteert, ze komen er simpelweg niet langs! Dit elftal is gewoon onherkenbaar ten opzichte van de eerste competitiehelft. Zoiets moet ook onze Stijn hebben gedacht. Hij zag dat alles lukte bij zijn ploeggenoten en dacht is dit zo’n knotsgekke avond waarop zelfs mijn dubbele schaar kan lukken? Hij bevindt zich nu aan de zuid tribune, uit het zichtveld van de meeste supporters dus en op dat moment moet ie gedacht hebben: “Awel, als het mislukt dan heeft niemand het gezien, dus kom laat ik mijn dubbele schaar er eens uitgooien”. Hop-hop-hop, maar helaas voor Stijn raakt hij de bal met zijn hak in één van zijn schaarbeweging, waardoor de enige – zoals gebruikelijk – die gepasseerd wordt hijzelf is. Toch wil ik Stijn bedanken voor dit mooie moment, het doet me denken aan die reclame met de slogan: “sommige momenten zijn onbetaalbaar, voor de rest eurocard Haeldermans card”.

Zoals te verwachten viel, vloeien de krachten bij Fortuna langzaam weg. De precisie is weg, met als gevolg dat de structuur uit het spel verdwijnt. Resultaat: veel lange ballen. En dat komt Roda met al die lengte natuurlijk niet slecht uit. Het is nog steeds slechts 1-0 en zo’n bal kan altijd verkeerd vallen. Vreemd genoeg werkt het toch in ons voordeel, want onze counters zijn levensgevaarlijk. De mooiste van de avond komt op naam van Van Barneveld. Hij passeert de gehele Roda verdediging alsof die er niet staat en kan zomaar op Kalac af. Helaas ontbreekt de kracht om het af te maken, maar dat komt wel met de jaren (hopelijk speelt ie dan nog voor ons, maar dat zal wel weer niet…). Andere kansen zijn er voor Bjekovic na goed werk van Fritzke en ook Heering en Hamming krijgen ieder nog een dikke kans, maar scoren doen ze niet waardoor het spannend blijft tot de laatste minuut. En tja een bal kan natuurlijk verkeerd vallen. Dat doet de bal ook bijna, maar voor dat soort momenten hebben we tegenwoordig Fritzke!


En daar hebben we Fritz dus voor!

En zo eindigt deze wedstrijd in een historische overwinning voor Fortuna. Maar belangrijker dan dat zijn de drie punten die we er voor krijgen. Dit is een ongelooflijke opsteker voor de club en dan ook nog de manier waarop. Fortuna heeft vanavond laten zien weldegelijk te kunnen voetballen, want het was niet alleen maar strijd. Je vraagt je dan af waarom dat vandaag pas kon en niet voor de winterstop. Natuurlijk met de aanwinsten Bjekovic, Emeran, Van Halst is er iets veranderd in de personele bezetting, maar mensen als Hermans, Volmer en Haeldermans halen vandaag een niveau dat ze voor de winterstop in de verste verte niet benaderden. Nou ja, we moeten natuurlijk niet te vroeg gaan juichen, want het is nu zaak om dit niveau ook aanstaande zondag te laten zien.


Niet te vroeg juichen dus!

Maar toch, ook op de tribunes is de sfeer omgeslagen. En dat allemaal binnen een paar dagen. Het blijft toch een leuk spelletje dat voetbal!