22 Augustus 2008 is een datum die niemand van de Fortuna Online-redactie vergeet. Die avond verliest Fortuna met 5-1 bij Excelsior en die avond is Harald ‘scribent van dienst’. Als iemand een druk weekend voor de boeg heeft of door omstandigheden de wedstrijd niet kan bijwonen, dan springt Harald steevast in de bres. Op Harald kun je altijd rekenen.

Harald neemt zijn taken uiterst serieus. Want hij is van mening dat een verslag binnen 24 uur na afloop van de wedstrijd online moet staan. Dat hij daarvoor, na thuiskomst van een uitwedstrijd, tot diep in de nacht achter zijn pc moet kruipen, soit. Niet zelden ontvangt Riccardo midden in de nacht, of vroeg in de ochtend, een verslag van 6 A4’tjes in zijn inbox. En Harald verwacht dat het eerste wat je doet als je ‘s ochtends opstaat, het online zetten van het verslag is.

Maar eerlijk gezegd is Haralds nachtwerk ook bittere noodzaak. Want op zaterdag wachten zijn schoonmaakwerkzaamheden bij een lokale meubelmakerij. Hiervoor zet hij zich 100% in en verzaakt nooit. Opschieten is het devies, want ‘s avonds wacht doorgaans wéér een afspraak: ‘VDB’, oftewel ‘Völ de Bek’.

Het is zoals iedereen Harald heeft leren kennen. Recht door zee, bevlogen, betrokken, soms emotioneel, maar bovenal iemand op wie je altijd kunt rekenen. Niet alleen bij Fortuna, maar zeker ook bij de biljartclub Hèl, Hoeg en Wied, waarvan Harald bestuurslid is. Zonder één bal te stoten overigens. De wekelijkse biljartavond; het zijn (als we Harald mogen geloven) legendarische avonden. Bijna net zo legendarisch als ‘De Groete Broonk’, die, tussentijds afgewisseld met ‘De Kleine Broonk’ om de vier jaren in ‘Groesèlt’ wordt georganiseerd.

In de resterende tijd leeft Harald voor de koers. Grote paniek breekt uit als de videoband van de 1983-editie van Parijs-Roubaix ontspoort. Maar de paniek is groter als Fortuna kopje-onder dreigt te gaan. Die spanning komt eruit als de gemeenteraad van Sittard-Geleen besluit Fortuna te redden. Typisch Harald. De uitdrukking ‘half werk’ komt niet in zijn ‘Groesèlts dictionnaire’ voor. Nee, ook hier geldt: Haralds doet alles aan 100%.


Harald, strijdbaar als altijd, sjort aan een spreekband in het Geleense stadhuis

Door de jaren heen heeft Harald ook talloze bijnamen gehad, al of niet door hemzelf bedacht. Lees je op Fortuna Online een artikel of verslag dat is ondertekend door ‘One Way’ of ‘TMD’, dan heb je een vlammend betoog gelezen dat uit Haralds pen is gevloeid. Niet zelden veegt hij de vloer aan met tegenstanders van trainers, spelers, de hypocriete Limburgse media of met mede-supporters. En of dat Fortuna-supporters zijn of supporters van andere clubs, dat is Harald om het even. Dat dit soms tot meningsverschillen leidt moge duidelijk zijn. Ook het woord ‘tussenweg’ komt niet in zijn ‘Groesèlts dictionnaire’ voor.


Harald bezoekt zonder scrupules Kaalheide

Nog altijd is niet helemaal duidelijk hoe Harald het presteert om als ‘photo bomb avant-la-lettre’ op te duiken als op Kaalheide Gino Taihuttu poseert met een ‘Fortuna is Kut’-sjaal om zijn nek. Niemand komt ermee weg, maar je neemt het Harald niet kwalijk.


Harald overhandigt Cliff Hamers ‘zijn’ editie van ‘Zacht Gras’ (Een onzekere toekomst)

Op Harald kun je altijd rekenen, maar in de nacht van 22 op 23 augustus blijft de inbox van Riccardo leeg. Er verschijnt geen wedstrijdverslag van Harald. Al gauw wordt duidelijk dat er ook geen wedstrijdverslag meer zal volgen. Tijdens een geval van verkeersagressie raakt de auto waarin Harald als passagier zit van de weg. Harald laat hierbij het leven.

In de dagen tot aan de volgende thuiswedstrijd tegen FC Oss blijkt het Fortuna Online-leven net zo leeg als Riccardo’s inbox na de fatale terugreis van de uitwedstrijd bij Excelsior. Even wordt gedacht te stoppen met de website, maar verder dan even een pauze inlassen komen we niet. Fortuna Online gaat op zwart en een condoleanceregister wordt geopend. Harald zou ons nooit toestaan te stoppen met iets wat voor hem net zo belangrijk was. Maar we leggen de pen desondanks neer als Fortuna het in eigen huis opneemt tegen TOP Oss en een week later gelijkspeelt in Veendam.

Tijdens de wedstrijd tegen TOP Oss wordt Harald herdacht. Een geel/groen spandoek siert Vak C, het vak waar het merendeel van de redactie haar stek heeft. Terwijl de redactie in Vak C zit, staat aan de rand van het veld supporters opgesteld met Bengaals vuur. De spelers (waaronder Angelo Simone, één van Haralds poulains) betreden het veld in witte shirts voorzien van Haralds beeltenis, zijn geboortedatum en de datum van overlijden.


Harald herdacht in zijn eigen woorden

United Tifosi hijst op de N-Side een spandoek omhoog met dezelfde beeltenis van Harald erop, dezelfde dat plus de tekst ‘Je bent niet meer daar waar je was. Maar je bent overal waar wij zijn’.

Harald wordt herdacht door spelers en fans

Harald hield niet van stilte en dus volgt er een minuut applaus, gevolgd door een minuut stilte. Het is de enige minuut stilte rondom de wedstrijd. Eppo heeft zorggedragen voor de muziek rondom het duel. Precies die nummers waar Harald zo van hield.

Als de wedstrijd is afgelopen en Travis’ ‘Why Does It Always Rain On Me’ zachtjes door de luidsprekers schalt lopen we naar Vak D, waar Harald zijn eigen genummerde stoel had en tweewekelijks de wedstrijd bekeek, altijd vergezeld door zijn moeder.

Voor altijd verbonden aan Harald

Haralds stoel valt meteen op. Op de stoel staat een foto van Harald, plus een bos witte rozen, het entreeticket van Excelsior – Fortuna, zijn vertrouwde notitieblok, zijn scherpe pen en een appel, die Harald altijd meenam om te eten tijdens de rust.


De vaste plek van Harald na afloop van Fortuna – TOP Oss

De dag na het duel met TOP Oss vindt de uitvaart van Harald plaats in de Sint Martinus kerk in zijn eigen ‘Groesèlt’. Lang voordat de uitvaart start is de kerk al afgeladen vol. Zó vol dat niet iedereen naar binnen kan en de uitvaart buiten, op het plein aan de voorzijde van de kerk volgt. Doordat buiten de kerk luidsprekers staan opgesteld kan toch iedereen aanwezig zijn.

Tijdens de uitvaart vertelt Peter een verhaal over Harald dat treffend weergeeft hoe Harald was en hoe iedereen hem kent en nu herdenkt.


Peter beschrijft Harald op treffende wijze

Pas bij de thuiswedstrijd tegen HFC Haarlem pakken we de pen weer op. Guido zet de gevoelens van de overgebleven redactieleden op papier:

‘Fortuna Online is weer online. Drie weken na de tragische gebeurtenis rondom onze matchreporter/columnist en boegbeeld van deze pagina, Harald Didderen, proberen we zo goed en zo kwaad als het gaat, de draad weer op te pakken. Het fatale ongeluk met Harald heeft ons diep in het hart geraakt en ons tevens flink aan het twijfelen gebracht. Na onderling beraad werd echter duidelijk dat de overgebleven redactieleden graag hun schouders wilden zetten onder deze website om zo het voortbestaan te garanderen.’

Sinds Haralds overlijden hangt zo nu en dan onderstaand spandoek aan een reling. In Sittard of elders; zo nu en dan duikt het op. ‘TMD Aces High’ refereert aan de single ‘Aces High’ die de Britse metalband Iron Maiden (één van Haralds favoriete bands) in oktober 1984 uitbracht.


TMD Aces High, een eerbetoon aan Harald

‘Aces High’ gaat over de strijd die piloten van de Britse Royal Air Force voerden met piloten van de Duitse Luftwaffe in 1940 tijdens de Battle of Britain. Tijdens deze ‘battle’ werden louter vliegtuigen ingezet, voor de eerste keer in de geschiedenis.

Dat de meesten onder ons dit nummer classificeren als ‘fokkin’ shite’ zal Harald verder een zorg zijn. Net zoals hij het niet hij het niet vond ‘dat de haring op was, maar dat er nog zeehond is’.

Nooit meer luisteren naar verhalen over de ‘Groete Broonk’, zijn favoriete Britse voetbalclub Crystal Palace FC, de ‘drinking sessions’ die hij organiseerde waarbij Riccardo na de kortste keren ‘aan het rekkertje hing’, ‘Els de Berejager’, ‘De Overloper’, ‘King Hans’, zijn poulains Luc Janssen en Thomas Janssen of Angelo Simone, zijn cursus ‘Sjpaons’ en al die andere anekdotes die Harald probleemloos uit zijn mouw schudde.

We zullen het moeten doen met de mooie herinneringen die we hebben aan Harald. We proberen er jaarlijks eentje te delen op de dag dat Harald ons verliet.

Redactie Fortuna Online