5-1 verliezen uit bij De Graafschap. Je kunt het zo gek niet bedenken of Fortuna kan het tegenwoordig voor je regelen.


5 November 2000

Fortuna afgeslacht in Doetinchem

De Graafschap 5 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 27. Viscaal 1-0; 44. Promes 2-0; 58. Den Turk 3-0; 61. Averdijk 3-1; 75. Den Turk 4-1; 81. Meerdink 5-1
Opstelling: Hesp, Pfennings, Akerboom, Roest (48. Paciorek), Hermans, Landerl, Van Halst, Van Barneveld (70. Haeldermans), Kool (55. Hamming), Averdijk, Gerritsen.
Toeschouwers: 9.500
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Hamming, Roest
Rood (Fortuna): –

Rond 16.00uur vertrok er een niet volle bus naar Doetinchem om de plaatselijke trots te gaan ondersteunen tijdens dit toch wel cruciale uitduel. Zoals gezegd de bus was niet vol. De waarschijnlijk voornaamste reden hiervoor was het feit dat er geen sprake was van een verplichte buscombi. Een redelijk grote groep supporters is op eigen gelegenheid onderweg. De drie uur durende heenreis is redelijk gezapig. Over de aanstaande wedstrijd wordt niet veel gesproken, slechts het verse vrouwelijk schoon krijgt aandacht. Dat wil zeggen enkele meisjes (vrouwenvoetbal team??) gaan voor de eerste keer mee en dat slokt hier en daar nogal wat aandacht op. Als ik dit zo allemaal zie, moet ik aan Roy Keane denken die een weekje geleden het volgende te melden had: “I don’t think some of the people who come to Old Trafford can spell football, never mind understand it.”. Vervang Old Trafford door deze busreis en de zaak is redelijk samengevat. Maar ja, ieder zijn zin zullen we maar zeggen.

Maar goed, er staan geen files op deze zaterdagavond waardoor we rond 18.30uur aankomen in Doetinchem. Een uur te vroeg dus. Tijd voor de Goodyear commissie. We herinneren ons nog de troep die we twee jaar geleden en in iets mindere mate vorig jaar geserveerd kregen. Ook dit jaar is de keuze beperkt. Nou ja er is helemaal geen keuze. Je kunt een broodje bal nemen of honger lijden. De keuringsdienst voor waren zal de rest van het assortiment wel uit de handel hebben genomen in Doetinchem. Toch vragen we ons dan af: waarom heeft die keuringsdienst dit broodje bal dan wel goedgekeurd? Kwalitatief is het huilen met de pet op. Laat je de bal per ongeluk uit je handen vallen? Geen probleem, hij stuitert zo weer terug in je handen. Wellicht moeten we hier ook wel de oorzaak zoeken van het feit dat deze bal door de mazen van de wet is geglipt, want welke keuringsdienst is verantwoordelijk voor dit misbaksel? Waarschijnlijk niet de keuringsdienst voor waren, want die houdt zich bezig met vleeswaren en daar is hier geen sprake van. Het vleespercentage zal de 5% niet overschrijden, voor de rest bestaat deze bal uit chemicaliën. Wellicht moeten we de milieu-inspectie inschakelen om deze Doetinchemse praktijken aan de kaak te stellen. Het zal duidelijk zijn, we kunnen nog steeds niet vrolijk worden over deze snackbar…..

Nadat we een zoektocht naar een programmaboekje succesvol hebben afgerond, kunnen we ons gaan concentreren op de wedstrijd. Bij ons verschijnen dezelfde 11 spelers aan het vertrek als afgelopen zaterdag tegen AZ. Op het transfer- en bestuurlijk front zijn er ook geen nieuwigheden te melden. En dat kunnen we van onze tegenstander van vanavond niet zeggen. Trainer McDonald is namelijk de eerste in de eredivisie die zijn biezen heeft mogen pakken. Ben benieuwd wat dat voor uitwerking op de wedstrijd heeft. Ondertussen is ook nog een zestigtal supporters aangekomen zodat Fortuna zo’n 100 man sterke supportersschare kan begroeten.

Aan het begin van de wedstrijd blijkt al dat er een gespannen sfeertje hangt rond de Vijverberg. De harde kern van De Graafschap scandeert de naam van Robbie McDonald. Dit sfeertje zouden we in feite in ons voordeel moeten kunnen uitbuiten. Fortuna neemt ook het initiatief. Of moet ik zeggen De Graafschap geeft het initiatief aan Fortuna? Vorig jaar was er ook zo’n situatie. Ook toen gaf De Graafschap het initiatief aan Fortuna. Toen onder McDonald en nu onder Koolhof. Tsja, als je toch niet van systeem wenst te veranderen, waarom ontsla je je trainer dan? Hoe het ook zij, Fortuna heeft het initiatief en de wedstrijd speelt zich voornamelijk op de helft van De Graafschap af. Dit twintig minuten durend overwicht levert een paar aardige momenten op. Alles komt van de rechterkant, waar Landerl een voortdurende plaag is voor de verdedigers van de Superboeren. De eerste kans is een vrije trap die mooi door Kool wordt ingeschoten, maar Postma zit er goed bij. Ook noteren we een goeie kopkans voor Roest uit een corner en verder ontstaan er hachelijke momenten voor het Doetinchemse doel wanneer Landerl zijn tegenstander weer eens heeft gedold. Maar een gebrek aan manschappen voorin en onnauwkeurig inspelen zorgen ervoor dat De Graafschap deze fase zonder kleerscheuren doorkomt. Nou ja dat klinkt allemaal heel bekend voor de doorgewinterde Fortunees. Wat ook zeer bekend in de oren klinkt, is datgene wat zich in de 27ste minuut afspeelt. De eerste de beste counter van De Graafschap gaat er in. Meerdink wordt de diepte ingestuurd, hij zet voor op Viscaal die diagonaal inkopt: 1-0.

Nu kunnen we hier wel de laakbare instelling van de Superboeren aan de kaak gaan stellen, maar nergens staat dat dit niet mag…..1-0 Achter dus en wat er nu gebeurt is ook redelijk voorspelbaar: Fortuna zakt als een kaartenhuis in elkaar. Ook dat hebben we al eerder gezien. Wanneer Fortuna een tegenvaller krijgt te verwerken, blijkt de mentale weerbaarheid nul te zijn. Het (voor zover aanwezige) systeem gaat overboord, iedereen doet maar wat en loopt op de meest onmogelijke plekken op het veld. En dan blijken we ook nog geen leider te hebben die op zo’n moment de zaak op sleeptouw neemt. Met andere woorden na die 1-0 zijn we volstrekt kansloos. Bij rust staat het 2-0 maar dat had ook al wat meer kunnen zijn. Alleen ene Promes vindt het net nadat onze buitenspelval niet dichtklapt. Dolle pret in Doetinchem, gelatenheid in ons vak.

De tweede helft brengt weinig verbetering. Fortuna is niet in staat om de bakens te verzetten. Nee, het is De Graafschap dat na een kwartiertje de wedstrijd beslist als Den Turk de derde treffer laat aantekenen. Uit medelijden mag Fortuna iets terug doen bij deze kansloze tussenstand. Averdijk doet na een uur spelen voor het eerst iets zinnigs en trapt hard binnen. Ik constateer dat ik mijn handen nog niet eens uit mijn zakken haal…..

Daarna zijn er zowaar kansjes op 3-2 maar die valt niet, ook al omdat de grens maar blijft vlaggen. Die man moet me maar eens uitleggen hoe al die Fortunezen buitenspel kunnen staan. Sinds een paar jaar is er toch een regel ingevoerd dat je alleen buitenspel kunt staan als je actief deelneemt aan het spel? Nou daar is bij onze spelers toch echt geen sprake van! Ach ja, whatever, aan de andere kant gaat het een stuk makkelijker. Den Turk met een (toegegeven) erg mooie lob en Meerdink bepalen de eindstand op 5-1. Ondertussen valt “he’s here, he’s there, he’s fucking everywhere, Redeker” in en als tegenzet brengen wij “he isn’t here, he isn’t there, he isn’t fucking anywhere Haeldermans” in. Ach ja, die jongen kan er ook niks aan doen.

En zo eindigt deze wedstrijd dus in 5-1. De meeste spelers komen nog naar ons vak en maken enkele machteloze gebaren. De man die nog het meest met de situatie lijkt te zitten is Ivo Pfennings. Hij slentert mismoedig het veld af en daarmee somt hij de hele situatie wel op. Het is gewoon klote…..

Nadat we nog een half uurtje in ons vak mogen vertoeven (geen verdere tegentreffers in deze periode!!), mogen we weer naar huis. Hoe moet dit nu verder? Als het bestuur consequent is, wordt Duut niet ontslagen. De selectie zou niet eredivisiewaardig zijn (ben ik het niet helemaal mee eens) en dus kan Duut niet op de resultaten afgerekend worden. De filosofie van het bestuur volgende zou Opgenoord (de man die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de selectie) meer moeten vrezen voor zijn functie. Maar ja, we zullen het wel zien de komende week.

In de bus maakt zich verder niemand echt druk om dit soort futiliteiten. De hoempapa muziek schalt uit de speakers en iedereen schijnt tevreden. Hier kunnen we opnieuw Roy Keane citeren: “But at home they have a few drinks and probably the prawn sandwiches, and they don’t realise what’s going on out on the pitch.”

Nogmaals het zal mij allemaal worst zijn hoe zo’n busreis zich ontwikkelt, maar ik zou de vergelijking willen trekken met Excelsior vorig jaar. Ook dat was een dramatische wedstrijd en ook toen was de terugreis ontzettend aardig. Maar daarmee houden de overeenkomsten met vandaag wel op. Toen was het heerlijke galgenhumor nu heeft het veel weg van een schintalertent op wielen. Ook gezellig, maar mijn hoofd staat er nu even niet naar.

Hoe het ook zij, rond 01.30uur zijn we weer terug in Sittard. Pagina 651 van teletekst zal ik voorlopig vermijden…..