Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Je wist dat het ging gebeuren. En toch deed het nog pijn toen Luinge in de 92ste minuut afblies. Oké, de eredivisiestatus zijn we dus kwijt, maar laten we hopen dat dat het enige is dat wij Fortunezen kwijtraken….


19 April 2001

Het zwaard van Damocles valt…

Fortuna Sittard 1 Feyenoord 2
Doelpuntenmakers: 24. Van Hooijdonk 0-1; 39. Hamming 1-1; 63. Paauwe 1-2
Opstelling: Hesp, Emeran, Volmer, Dirkx, Hermans, Claudio (60. Simons), Meszaros (80. Akerboom), Haeldermans, Landerl, Gerritsen, Hamming .
Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Dirkx

Rond 19.15uur betreden we op deze vrijdagavond het Wagner&Partners Stadion. We kopen een lot uit de Wagner&Partners Jeugdtoernooi loterij en nemen plaats in Vak C.

Daar is het dan nog niet erg druk, dus snuffelen we eens door de “Fortuna kicks”. Vandaag geen curieuze uitsmijters van Koning. Blijkbaar is het een stuk eenvoudiger om zo’n stukje te schrijven na een overwinning!

Nee we bladeren rustig verder en komen uit bij de door het bedrijf Medtronic gratis geleverde Automatische Externe Defibrillator (AED). Een of ander apparaat dat de overlevingskans bij reanimatie verhoogt. Medtronic wil een bijdrage leveren aan het vergroten van de overlevingskans van mensen die, daar waar veel mensen samen komen, getroffen worden door een plotselinge hartstilstand.

Tja, en waar moet je dan zijn? In het Wagner&Partners Stadion natuurlijk! Niet alleen drommen daar veel mensen bijmekaar, de kans op een hartstilstand is er ook nog redelijk groot gezien het geschutter op het veld…

Maar waarom komt Medtronic nu pas met dat apparaat? Aan het begin van het seizoen hadden we nog zo’n 7.000 supporters, vorige week waren het er nog 4.000. Dat apparaat had dus 3.000 levens kunnen redden!!

Terug naar het veld, waar we zien dat Simons eindelijk terug is van zijn schorsing, maar spelen doet ie niet. Koning/Koek houden vast aan het elftal dat vorige week FC Twente versloeg. Slechts Akerboom moet het veld ruimen, maar dat komt omdat Volmer terugkomt van een blessure.

Op de tribunes wordt het langzamerhand drukker. Alle voetbalverenigingen uit de regio zijn present en de overige stoeltjes worden gevuld met Rotterdammers.

Feyenoord komt dus op bezoek. En dat is niet zo’n goed nieuws als je bedenkt dat we ons geen nederlaag meer kunnen veroorloven. De Fever Pitch Statistics maken duidelijk dat dit geen eenvoudige opgave gaat worden. Tegen slechts drie teams uit de eredivisie hebben we nog minder kans op punten dan tegen Feyenoord.

De scheids? Roelof Luinge. Hij staat dan wel keurig in de middenmoot van favoriete Fortuna scheidsrechters, maar dat is slechts een gemiddelde. Luinge is een ongeleid projectiel en als hij tegen je is, is een overwinning onmogelijk…

Het stadion is nu grotendeels volgelopen en zelfs het buffervak zit vol. Vreemd, we hadden van Cor “read my lips” Nijpels toch de verzekering gekregen dat dat nooit meer gevuld zou worden?

Anyway, de wedstrijd. Feyenoord verricht de aftrap en begint fel aan de wedstrijd. Voor de verandering dus eens een tegenstander die wel met de beste bedoelingen naar Sittard lijkt te zijn gekomen. Fortuna moet terug en het lijkt een kwestie van tijd voor we bezwijken.

Maar die druk van Feyenoord duurt gelukkig niet lang, want na een minuutje of tien vinden de Rotterdammers het wel genoeg. Ze nemen gas terug en rekenen erop dat die goal toch wel valt.

Nou ja, dat is natuurlijk hun goed recht. Het betekent wel dat ook Fortuna mee kan gaan doen aan de wedstrijd. Het blijkt al snel dat de centrale verdediging van Feyenoord rammelt aan alle kanten. Gerritsen mag daar in feite doen en laten wat hij wil van Van Wonderen. Maar ja, die loopt dan ook op blauwe voetbalschoenen rond, dus zijn desinteresse behoeft verder geen uitleg.

Aangezien Gerritsen niet veel nuttigs doet met al die ruimte en het aan de zijkanten bij ons ook niet wil lukken, kunnen we Zoetebier niet in verlegenheid brengen.


Landerl vecht verbeten duels uit met Gyan

Maar ja, aan de andere kant komt Hesp ook niet echt in de problemen dus dit duel rommelt rustig verder. We moeten tot de 24ste minuut wachten voor er iets gebeurt. Leonardo begint een slalom door onze defensie en Dirkx besluit een overtreding te maken. Niet zo slim natuurlijk als je weet dat Feyenoord Van Hooijdonk in de gelederen heeft. Nou ja, die bal moet er natuurlijk wel nog in en het kan toch niet elke week prijs zijn met die vent? Hmm blijkbaar wel: 0-1….


Als Hermans nu eens op de doellijn was gaan staan?

Feyenoord krijgt dus waar het naar opzoek was: een doelpunt dat weinig zweetdruppeltjes kost. Feyenoord beperkt zich nu tot het verdedigen van de voorspong en Fortuna doet verwoede pogingen om een fatsoenlijke aanval op de mat te brengen. Dat lijkt lange tijd niet te lukken, want verder dan een schuiver van Gerritsen komen we niet.

En dan ineens een bevlieging van Landerl. Hij is eventjes van vleugel gewisseld met Claudio en daar had Rzasa blijkbaar geen rekening mee gehouden, want Landerl passeert hem kinderlijk eenvoudig. Zijn voorzet komt bij de eerste paal terecht waar Gerritsen staat, maar die kan er niet bij. Gelukkig maar, want de bal schiet nu door naar de tweede paal. En wie duikt daar op?

Tja, wie zou dat anders kunnen zijn dan Ronald Hamming: 1-1!!

Toch even stilstaan bij Hamming, hij speelt vanavond namelijk zijn 200ste competitiewedstrijd voor Fortuna en dit was zijn 83ste competitietreffer. In totaal heeft ie nu al 119 keer gescoord in officiële wedstrijden van Fortuna.


Hamming doet het toch maar weer!!

Goed, het is dus 1-1 en dat is voldoende om degradatie minimaal één etmaal uit te stellen. Maar Fortuna wil meer en gaat opzoek naar een tweede treffer. En dat kan omdat Feyenoord toch wel even geschrokken is van die treffer. Fortuna is de baas, maar een treffer voor rust levert het niet meer op: ruststand 1-1.

In de rust wordt de D-jeugd gehuldigd. Voor de verandering zijn ze maar weer eens kampioen geworden. Doelsaldo: 150-8 of zoiets. Kijk aan, dan is ook meteen duidelijk waar het geld van Van Bommel heen is. Koning zei het vorige week al: doelpunten moet je kopen. Die D-jeugd is dus behoorlijk duur….

Tweede helft dan maar. Geen wijzigingen aan onze kant en daar is ook niet echt reden toe. Fortuna trapt af en neemt een vliegende start. Ze knopen dus aan bij het laatste gedeelte van de eerste helft. En we hadden na vijf minuten ook op 2-1 moeten staan. Gerritsen biedt Hamming een vrije doorgang naar Zoetebier. Maar juist als Hamming wil schieten, hobbelt de bal over een polletje, of hoe moeten we anders dit waardeloze schot verklaren?

Geen voorsprong en dus blijft ons eredivisieschap aan een zijden draadje hangen. Na die reuze kans van Fortuna krijgt Feyenoord weer wat meer grip op de wedstrijd, maar echt in de problemen komt Fortuna ook niet.

Pas na ruim een kwartier spelen in de tweede helft gaat het dan toch mis. Via Korneev en Van Hooijdonk komt de bal terecht bij Paauwe die vrij kan uithalen en dat ook doet: 1-2.

Het gemak waarmee dit allemaal kan is illustratief voor de Sittardse defensie van dit seizoen. Dirkx en Volmer zijn toch twee degelijke verdedigers, maar in elke wedstrijd is er wel een moment waarop ze met hun handen in de zij staan toe te kijken. En dit was er weer een voorbeeld van.


Jürgen, je mag gerust meespringen met die lange!

En dan staan we dus een klein half uur voor tijd 1-2 achter. Hmm, de situatie begint nu toch wel kritiek te worden. Ik kan het ook niet helpen en ik weet ook niet waarom, maar ik begin het toch een beetje benauwd te krijgen. Tuurlijk die degradatie zit er al maanden aan te komen en je roept al weken dat je je daar al mee verzoend hebt. Maar nu het vonnis definitief geveld dreigt te worden blijkt dat toch maar grootspraak te zijn. Nee, ik heb hier al eens prettiger op de tribune gezeten.

Gelukkig beslist Feyenoord de wedstrijd niet definitief, want de kansen op de 3-1 zijn er. Elmander en Leonardo zijn degenen die ons op de been houden.

Tien minuten voor tijd komt de volgende klap. Dirkx verslikt zich in een passeerbeweging van Leonardo. Maar Leonardo komt niet ver, want Dirkx trekt hem neer. En dat Luinge dan vervolgens een gele kaart trekt is niet echt verwonderlijk. En omdat dat de tweede van Dirkx is, kan die inrukken.


Luinge heeft gelijk, maar hij wil het ook weten….

Tja en wat dan? Fortuna moet een achterstand gaan bestrijden. Iets wat met elf man al niet lukte, en nu zou dat met tien moeten? En dan hangt ook nog het zwaard van Damocles boven ons hoofd.

En wat krijgen we dan te zien? Misschien wel de beste zeven minuten van het seizoen. De spelers werken zich te pletter en laten en passant ook nog aardig voetbal zien. En dat geeft toch een dubbelzinnig gevoel. Enerzijds ben je trots op de wijze waarop je ploeg strijdt en blijkt ook dat er met een gezonde dosis mentaliteit heel wat kwaliteitsverschil valt te compenseren. Maar ja van de andere kant snap je niet waarom dat niet 34 wedstrijden lang kan. Nou het antwoord is eigenlijk vrij simpel: deze spelersgroep heeft een schrijnend gebrek aan mentaliteit….

Hoe dan ook in die zeven minuten dwingen we nog twee mooie kansen af. De eerste is voor de ingevallen Simons. Hij draait vanaf de linkerkant het strafschopgebied in en probeert de bal de verre hoek in te draaien. Dat lukt net niet.

De tweede kans is voor Hamming en is veruit de mooiste, maar Zoetebier haalt op katachtige wijze zijn schot uit de hoek. En dan weet je het eigenlijk wel. Als die bal er niet ingaat, dan gaat er geen enkele bal meer in.

Luinge geeft ons nog twee minuten blessuretijd, maar ook dat mag niet baten. En als Luinge dan affluit, wordt het toch angstvallig stil in het stadion. De emoties van de degradatie komen dan toch boven. En hoewel het een triest moment is, is het tegelijkertijd ook een mooi moment. Iedereen die zegt dat voetbal gerund moet worden als een bedrijf zonder emoties, tja, die heeft het toch niet helemaal begrepen.

Op het veld zien we zowaar ook verslagenheid bij de spelers. Ik had de afgelopen maanden niet iedere week het idee dat het enkele spelers iets kon interesseren dat de club ging degraderen, maar dat valt toch blijkbaar mee.


Emeran en Volmer hebben het er moeilijk mee…

Verder zien we dat op het veld ook enkele aasgieren zijn verschenen: persfotografen. Ze zijn bezig de emotionele taferelen die op de tribunes te zien zijn vast te leggen. Vreemd eigenlijk, want zijn het niet de Limburgse kranten die week in week uit aangeven dat beslissingen in het voetbal op rationele en niet op emotionele gronden genomen moeten worden? Waarom staan ze dan nu foto’s te maken van de emoties?

Voor enkele supporters zijn deze “aasgier” taferelen er net te veel aan. Ze gaan het veld op en maken een einde aan de fotosessie van deze FC Limburg fanaten.

Mag dat? Nee, vast niet. Dus zal het wel weer een stadionverbod opleveren, want dat is schijnbaar het enige antwoord dat bestuurders hebben op emoties. Hoezo emotionele armoede?

Nee, dan de mannen die met de hersenen denken (en bijvoorbeeld 20 miljoen gulden uitgeven terwijl ze er maar 14 hebben), die zullen vanavond wel een extra flesje champagne hebben opengetrokken. Hun wanbeleid zal wel verdoezeld en dus beloond worden: Fortuna is gedegradeerd, FC Limburg is weer een stap dichterbij gekomen.