Fortuna wierp alle schroom van zich af en ook een gehavend elftal blijkt dan in staat om een derby te winnen. En zo is er dan toch nog iets positiefs te melden in het seizoen 04/05.


22 April 2005

Fortuna legt MVV op de pijnbank

Fortuna Sittard 4 MVV 1
Doelpuntenmakers: 35. Muhamadu 0-1; 39. Derksen 1-1; 61. Moutawakil 2-1; 70. Daemen 3-1; 86. Derksen (pen) 4-1
Opstelling: Baart, A. Simone, Frankel, Hermans, T. Janssen, Zafarin (70. Elberkani), Op den Kamp, Daemen, Van Barneveld, Moutawakil (88. M. Simone), Derksen (90. Facenna)
Toeschouwers: 5.135
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Moutawakil, T. Janssen, Op den Kamp
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag rond een uur of half acht en uw webmaster heeft een inschattingsfoutje gemaakt. Je zou zeggen dat het er goed uitziet, als je op dat moment de stadionlampen van het W&P Stadion kunt zien. Dat klopt ook wel, maar je moet je op dat moment niet in een auto bevinden op de Urmonderbaan (tenzij je naam natuurlijk Flitz Emeran is). De Urmonderbaan staat namelijk helemaal vol met MVV-supporters. De heren maken een uitgelaten indruk. Ze maken de indruk dat ze eventjes de drie punten komen ophalen op boerderij Sittard.

Tot dat moment had uw verslaggever vrij weinig last van het derby gevoel. Het doet me allemaal niet zoveel, maar na het aanschouwen van dit sterke staaltje superioriteitsgevoel begon er toch iets te borrelen. Misschien zou het toch wel leuk zijn als we vanavond eens iets anders kregen voorgeschoteld dan dat gepruts van de afgelopen maanden…

Superieure terreinkennis (van mijn kant) zorgt ervoor dat ik het stadion toch nog ruim op tijd bereik. Daar wordt duidelijk dat het Maastrichtse vertrouwen in een goede afloop inderdaad groot is. Het uitvak zit bommetje vol. Tot mijn genoegen constateer ik dat Cor Nijpels één belofte nooit heeft gebroken: het buffervak blijft leeg! De Lateral Boys hebben zich ook weer niet verveeld deze week, want een paar uurtjes noeste arbeid hebben een spandoek opgeleverd voor mr. J.J.M. Goumans. Ook wel bekend onder de naam Joseph Goumans, voorzitter van MVV, tevens huisjurist etc. etc. etc. Eerder dit seizoen wilde voorzitter Goumans de ellende rond het duel MVV-Fortuna Sittard verhalen op de Fortuna supporters (ooit nog iemand iets van gehoord?). Voor dat klusje wist hij vast nog wel een advocaat.


Ja, hoe zit dat eigenlijk, Joseph?

Helaas moeten we ervan uitgaan dat Joseph dit kleinnood niet heeft gezien, want hij bezoekt geen uitwedstrijden van zijn club, ondanks dat hij er voorzitter van is. Op de vraag waarom, antwoordde hij ooit: ‘Als ik uitwedstrijden zou bezoeken zou ik wel eens dusdanig emotioneel betrokken kunnen raken bij de club dat ik onverantwoorde financiële beslissingen ga nemen’. Waarom de dienstdoende journalist hem toen niet vroeg wat het over zijn capaciteiten zegt als je dat soort zaken niet kunt scheiden, zal altijd een raadsel blijven. Hoe dan ook, deze is voor jou, Joseph!

Door naar het veld. Fortuna moet vanavond behoorlijk gehavend het strijdperk betreden. Ronald Dassen en Marcel Akerboom zijn beiden geschorst en met de blessure van Paul Janssen bezorgt dat Chris Dekker behoorlijke kopzorgen centraal achterin. Zo te zien gaat hij spelen met het onuitgegeven duo Ray Fränkel en Edwin Hermans. De laatste is samen met de terugkerende Aziz Moutawakil het enige lichtpuntje in de blessuresoap. Verder zien we tot onze verrassing dat er geen plek is ingeruimd voor Laszlo Meszaros. Joep op den Kamp is vandaag onze verdedigende middenvelder, want Angelo Simone mag het proberen als rechtsback.


Brusselers knijpt zijn neus dicht, wat stinkt er?

De tegenstander: MVV. Bekende gezichten bij de mannen van Andries Jonker, wiens charisma totaal afhankelijk is van het pak dat hij draagt? Geen enkele Maastrichtenaar speelde ooit bij Fortuna. Nou ja, hoeveel Maastrichtenaren spelen er eigenlijk nog bij MVV? Er is er wel eentje die weigert komend seizoen in Sittard te komen spelen. Zijn naam: Danny Wintjes. Aan onze kant zijn er twee spelers met een MVV verleden. Zowel Dirk Jan Derksen als Edwin Hermans verdedigden ooit de Maastrichtse ster.


Nog meer bekende gezichten: Matthew Amoah!!

De KNVB heeft het zowaar noodzakelijk gevonden een ervaren scheidsrechter op dit duel af te sturen. Ruud Bossen is de man die dit duel in goede banen moet leiden. De Fever Pitch statistics mogen dan een vroege dood gestorven zijn, Fortuna Online kan u één ding verzekeren: uit onze berekeningen bleek overduidelijk dat Ruud Bossen een echte Fortunees is. De man is ons angstaanjagend vaak goedgezind!!


Heren, hier is jullie kans voor een pleister op de wonde!

Fortuna speelt naar de eigen aanhang en doet dat vandaag met shirtreclame. Hermans Advocaten sieren ons shirt. Verrek, speelt dat ietwat corpulente zoontje van Gabor Kyrali dat in de rust van het duel Fortuna Sittard – TOP Oss over het veld hobbelde met zijn handen in zijn zakken ook weer mee? Jazeker, de Noord tribune heeft hem ook al gezien. Bolke de Beer staat vandaag in de goal bij MVV. Oké, ik weet ook wel dat eerste divisie voetbal niets voorstelt, maar dit kan toch niet… Het duel begint zoals een derby moet beginnen. Lekker fel, echter één stripfiguur op het veld heeft het niet helemaal begrepen. Zijn naam Damien Miceli, geboren onder de rook van alles wat de Henegouwers in Farciennes naast de Sambre hebben gekwakt (en daar ligt nogal wat!). De daar ingeademde – uiteraard naar goed Belgisch gebruik ongezuiverde – lucht heeft zijn evenwichtsorgaan geen goed gedaan, want elk duwtje is goed voor een enorme duikelpartij.

Afschuwelijk die man… Zelfs Bossen raakt er van in de war. Een vrij onschuldige overtreding van Op den Kamp is voor Miceli reden om dat te doen wat een rol behangpapier ook zo graag doet: rollen. Het levert Op den Kamp een gele kaart op. Een minuutje of tien later is Moutawakil hetzelfde lot beschoren. Ook hij loopt tegen springveer Miceli op en ook dat levert geel op. Waarom katapulteert niemand die Miceli met zijn haarband van het veld af?


Heeft Miceli last van een gekneusde nop?

De wedstrijd is overigens aardig op gang gekomen. MVV mag dan de favoriet zijn, Fortuna is zeker niet de onderliggende partij. Het duel speelt zich voornamelijk op het middenveld af. Kansen komen er niet echt. MVV speelt met één spits Muhamadu en die ligt aan de ketting bij Fränkel. Fortuna’s aanval presteert ook niet veel. Dave Zafarin kan geen duels winnen, Moutawakil wel, maar hij kan Derksen ook niet echt vinden. Tja, en lange ballen richting Derksen zijn voor Maurice Verberne. Toch krijgt Fortuna de eerste echte kans van de wedstrijd. Die kans komt voort uit geschutter van keeper Serge van den Ban. Hij trapt een bal recht in de voeten van Zafarin, maar diens schot richting (lege) doel gaat een meter naast. Jammer, want alhoewel dat dikkertje zich nog wel spoedde richting doel, had ie de bal nooit meer gehad als de bal op doel was geweest….


Zafarin schiet op doel, maar zal het doel missen…

Weer een paar minuten later verdwijnt Verberne ook in het boekje van Bossen. Angelo Simone heeft al een half uurtje gekeken naar de aanstellerij van Miceli en simuleert ook maar zwaar aangevallen te zijn: geel voor Verberne.


Ja ja, Angelo, het valt allemaal wel mee, niet?

We gaan naar de laatste tien minuten van deze eerste helft als MVV zowaar de leiding neemt. Er komt een voorzet over onze rechterflank, die een prooi lijkt te gaan worden voor Fränkel, maar onze Surinamer maait volledig over de bal heen. En dus mag Muhamadu zomaar uithalen. Rein Baart is kansloos: 0-1. Verdorie, er was helemaal niets aan de hand en toch staan we achter…

Wat opvalt is dat niet alleen in het uitvak MVV aanhang zit. Nee, ze zitten overal. We schatten dat er toch wel zo’n 1.000 MVV supporters aanwezig zijn vanavond. Hmm, supporters van de tegenpartij die voor je neus staan te juichen. Het derbygevoel wakkert verder aan. Kunnen we deze wedstrijd aub winnen, Fortunezen? Binnen een paar minuten herstelt Fortuna het evenwicht en dat is zeer terecht. Thomas Janssen stoomt op over de linkerflank en trekt de bal voor. De bal lijkt een prooi te worden voor de verdediging, maar om onduidelijke redenen grijpt niemand in. Nou ja, dank je wel zegt Derksen. Hij tikt de bal aan, die Van den Ban tegendraads verrast: 1-1!!


Als een duveltje uit een doosje scoort Derksen!

En zo komt Fortuna nog voor rust langszij. In de slotfase van de eerste helft gaat Fortuna opzoek naar meer, maar dat zit er niet in. Ruststand: 1-1.

In de rust worden we vermaakt door enkele geestelijk gehandicapten die penalty’s nemen. Een van hen gaat helemaal op in het spel. Als hij scoort, rent ie richting Vak C en glijdt op zijn knieën door het gras. Als bijvoorbeeld Jochem van der Hoeven dat gedaan had, hadden we nog wel even kunnen zoeken naar enkelbanden, knieschijven etc etc.

Door naar de tweede helft. Bij MVV komt Fabio Caracciolo het veld in; bij ons geen wijzigingen. In tegenstelling tot in de eerste helft krijgen we in deze tweede helft wel kansen te zien. Aan beide kanten wel te verstaan. Die Caracciolo mag tweemaal redelijk vrij af op Baart, maar zijn schoten lijken nergens op. Ook aan de andere kant is het gevaarlijk. Moutawakil begint op toeren te komen en dan is die jongen nauwelijks te houden. De dikste kans is echter voor Op den Kamp. Uit een corner valt de bal voor zijn voeten, hij schiet vanaf de rand van het strafschopgebied hard op doel, maar – toegegeven – met het reactievermogen van Van den Ban is helemaal niets mis. Een knappe redding houdt MVV op de been.

Bij die redding schuift wel één broekspijp van Van den Ban naarboven, waardoor een koddig gezicht ontstaat: een lange broekspijp en een korte. Dat dat gebeurt is tot daarentoe, maar dat hij in het vervolg van de wedstrijd zijn broekspijp niet naar beneden trekt, snap ik niet. Houdt dat jochie ervan om voor schut te staan?

In dat geval heb ik goed nieuws voor hem: in het komende half uur komt ie aan zijn trekken! We zijn een kwartier ver in de tweede helft als je voelt aankomen dat de volgende treffer bepaalt in wiens voordeel dit duel gaat kantelen. En ja hoor, het is vandaag onze dag: Fortuna scoort namelijk! Snelle ingooi van Zafarin richting Derksen die de achterlijn haalt en niet alleen ziet dat Moutawakil vrij voor het doel staat, maar hem ook nog weet te vinden: 2-1!!!


Een beetje vreemde intikker, niet Aziz???

Fortuna op voorsprong en nu zijn we heer en meester op het veld. Weer tien minuten later valt namelijk al de beslissing. Opnieuw een aanval over rechts die eindigt bij Tom Daemen. Vanaf de rand van het strafschopgebied moet hij gaan schieten. Nu weten we ondertussen wat er dan allemaal kan gebeuren. Over of in de muur? Nou ja, een muur is er niet, want ik denk dat niet dat Tom klein duimpje in de goal heeft gezien. Over dus? Niks ervan, de bal eindigt keihard in de verre hoek: 3-1!!!!


Kijk ook naar de reserves!!! Mooie foto, niet?

Wat een schitterend doelpunt van Daemen. Ja, ja, we hebben er even op moeten wachten, maar dit is onze avond. De laatste overwinning in de competitie in een derby was de memorabele 1-0 overwinning op Roda in januari 2001. Ruim vier jaar geleden dus, maar deze overwinning gaat ons niet meer ontglippen. In het restant van de wedstrijd vermaken we ons maar met de frustraties van de MVV spelers en supporters. Voor één keer zijn we dan maar boeren…

Op het veld wordt er behoorlijk gescholden. Met name Alexandre Bryssinck is goed bezig. De man speelt als een dweil op de rechterflank (hij heeft alleen de achterkant van Moutawakil gezien), levert voorzetten af die nergens op lijken en heeft ook nog het lef om daar anderen de schuld van te geven! Mooi, mooi, mooi… Als Zafarin het veld heeft geruimd voor Mohammed Elberkani en Andries Jonker zowaar een juiste beslissing heeft genomen (Verberne eruit voordat Bossen het doet), verhoogt Fortuna de score ook nog tot 4-1.

Thomas Janssen dendert over Bryssinck heen en Angelo Martha kan niet veel meer doen dan hem om te duwen in het strafschopgebied. Penalty? Mwah, een beetje makkelijk, maar Ruud Bossen heeft zijn groen-gele bril weer gevonden en wenst die ook niet af te zetten: penalty.


Hmm, onze fotograaf was in vorm, niet?

Klusje voor Derksen die de bal mooi in de kruising schiet. Van den Ban zal tegenwerpen dat dat niet waar is. Hij tikte de bal in de kruising; niet Derksen. Klopt Van den Ban, maar sinds wanneer ben jij aangesteld om Fortuna’s doelpunten mooier te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn? Hou jij je nu maar bezig met je broekspijpen…


Nummer 18 van het seizoen zit erin!

En dan zijn er nog een paar minuten te spelen. Tijd dus voor enkele publiekswissels. De smaak- en doelpuntenmakers (Moutawakil en Derksen) van de avond verlaten onder luid applaus het speelveld. Gino Facenna en Mauro Simone komen nog meegenieten. Op de uitslag heeft het allemaal geen invloed meer, want ook na twee minuten blessuretijd staat het nog steeds 4-1. Fortuna wint dus weer eens een derby en doet dat ook in stijl. Op de overwinning is namelijk niets af te dingen. Volgende week op naar Zwolle. Valt daar ook wat te halen?