In de 33ste wedstrijd gebeurt meer dan in die 32 daaraan voorafgaande duels. Schandalige overtredingen, rode kaarten, penalty’s, knokpartijen, minutenlange onderbrekingen, bengaals vuurwerk, bestorming van het veld etc. Oh ja, bijna vergeten: Fortuna wint een uitduel!


23 Mei 2003

Na de kruitdampen blijkt Fortuna te hebben gewonnen!

FC Dordrecht 1 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 11. Hamming (p.) 0-1; 26. Gommans 0-2; 61. Boogers 1-2
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P Janssen, Klimek (58. Geraerts), Tychon (79. Cagnazzo), Daemen, Van Barneveld, Brusselers (71. Steegs), Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 4.200
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Van der Hoeven, Daemen
Rood (Fortuna): P. Janssen

In Sittard schijnt een waterig zonnetje als we om kwart voor vier vertrekken voor wat de laatste uitwedstrijd van het seizoen 02/03 zal worden. Onze eindbestemming van vandaag is Dordrecht. Met de plaatselijke FC zijn we in een strijd verwikkeld om de rode lantaarn van het betaalde voetbal. Dus dit zou nog wel eens een leuk wedstrijdje kunnen worden. De bus is uitverkocht, maar niet vol. Een supporter speelt het klaar te laat te komen. Maar na enig gezwerf langs tankstations in de omgeving van Sittard pikken we hem op, zodat we definitief koers kunnen zetten richting Dordrecht.

Het waterige zonnetje verdwijnt al vrij snel als we de Westelijke Mijnstreek verlaten en maakt plaats voor wolken en regen. En dan weet de gemiddelde automobilist wel hoe laat het is. Vrijdagmiddag en regen vormen een ideale combinatie voor files op de autosnelweg. Tot Eindhoven gaat het nog goed, maar rond Tilburg en Breda staan we toch goed vast. In de bus is dan overigens de verkoop van de nieuwste sjaals van Fortuna in volle gang. Ze vinden gretig aftrek.

Al dat oponthoud zorgt ervoor dat we niet al te vroeg in Dordrecht aankomen. Om precies te zijn, we bereiken de Krommedijk, eh sorry het “GN Bouw Stadion”. Briljante naam voor een briljant stadion. Toen voorzitter Frans Derks het een paar jaar geleden opende, zei hij: “menige eredivisie club is jaloers op dit stadion”. Bedoelde hij eredivisie hockey?

Aan de ingang staat een jochie programmaboekjes uit te delen. Zowaar, gratis vandaag, dat stellen we op prijs!! In het stadion zien we dat het behoorlijk druk is. Het is niet helemaal vol, maar toch vrijwel uitverkocht. Wat een verrassing! Komen die mensen allemaal om afscheid te nemen van Marco Boogers? Nou ja, het zal wel. We nemen plaats in het uitvak en bladeren door het programmaboekje. De openingszin luidt: “Vanavond is VVV uit Venlo de tegenstander van FC Dordrecht”. Aha, daarom was het dus gratis, dat jochie staat programmaboekjes van twee weken geleden uit te delen…. Klasse natuurlijk, maar even later beschikken we over de juiste exemplaren.

Er staat weinig in, behalve Marco Boogers die nog een paar trappen nageeft richting Fortuna. Ach ja, lul maar raak, Marco! Verder ziet het oplettende oog, dat er een snackbar aanwezig is. De Goodyear commissie – die al 17 aanslagen op de ingewanden overleefde – riskeert voor de achttiende keer haar leven en bestelt een broodje kroket. De vrouw achter het loket (een jaartje of 60 die naar schatting al een jaar of vijftig niet meer gelachen heeft) voert de order uit. Dat broodje kroket is niet slecht, maar mede commissieleden die voor een frikadel gingen zijn minder positief. Geen ster dus op deze slotdag. En nu we de hele eerste divisie hebben bezocht, kunnen we dus de seizoenbalans opmaken. Het was een seizoen van middelmaat. Slechts drie clubs sprongen eruit. Twee clubs in positieve zin uit: TOP Oss en (wat dit betreft het helaas gepromoveerde) ADO Den Haag. Uitstekende kwaliteit. In negatieve zin springt FC Eindhoven eruit. Wie herinnert zich die kroketten niet meer, die een temperatuur hadden van de lichaamswarmte van een bacterie? Gadverdamme….

Terug naar het veld, waar we nog de laatste minuten van de warming-up meepikken. Koning heeft het elftal dat van VVV verloor ongewijzigd gelaten. Daar zijn we dus snel klaar mee. De inzet van dit duel is duidelijk, als we niet laatste willen worden, moeten we hier vooral niet verliezen. Bij een gelijkspel houden we de zaken in eigen hand; bij Sittardse winst kan de KNVB vandaag al de rode lantaarn uitreiken aan FC Dordrecht.

Als de spelers het veld opkomen, valt op dat wij in de thuistenues spelen en Dordrecht in de uittenues. Vreemd! Verder noteren we dat niet alleen Dordrecht is uitgelopen voor dit duel, maar ook Sittard levert een behoorlijke afvaardiging. Hier zijn zeker 100 Fortunezen. En ook wat betreft het aantal reizende Fortunezen kunnen we de balans opmaken. Gemiddeld blijken er bij Fortuna’s uitwedstrijden 100 supporters aanwezig te zijn geweest en dat is toch geen beroerd aantal. In Maastricht waren de meeste (400); in Veendam de minste (16).

De wedstrijd dan maar. Fortuna opent sterk en dicteert onmiddellijk het spel. Het lijkt er sterk op dat de Dordtenaren geen rekening hadden gehouden met serieuze tegenstand want ze staan er wat verbouwereerd bij te kijken. Ze schijnen te denken dat het wel heel onsportief zou zijn van Fortuna als ze deze afscheidswedstrijd van Boogers gaan verpesten door hier te winnen. Op de tribunes zien we een zelfde ontwikkeling als op het veld. De Fortuna support voert het hoogste (nou ja, het enige) woord. Na zeven minuten gaat Georges Tychon aan de haal met de bal. Hij slalomt door de Dordtse defensie, maar zijn dadendrang wordt in het strafschopgebied een halt toegeroepen door Dave van de Meer. Helaas voor hem doet ie dat wel onreglementair: penalty dus!

Ronald Hamming achter de bal en die stuurt de keeper de verkeerde kant op: 0-1!! Dat is competitietreffer nummer 98 voor Hamming. Tenminste als je nacompetitie niet meetelt (waarom eigenlijk niet? Dat is toch ook een competitie?). Tel je de nacompetitie wel mee, dan was dit het 100ste doelpunt van Ronald Hamming voor Fortuna en dat doen we dus. Proficiat, Ronald!!

Dordrecht staat 1-0 achter en dat bevalt ze helemaal niet. Niet dat ze beter gaan voetballen (Fortuna blijft baas), nee de Schapekoppen gaan overtredingen maken. Binnen tien minuten zien we twee overtredingen die zonder meer een rode kaart hadden moeten opleveren. Tackles van achteren, vol op de Achilles pezen, waarbij de slachtoffers een meter de lucht invliegen. Het vak van scheidsrechter was nog nooit zo makkelijk als vandaag. Deze twee Dordtenaren zouden met rood moeten vertrekken, maar komen er met geel vanaf. Wiedemeijer heeft duidelijk geen zin om in dit feestduel rood te trekken. Maar daar zou hij nog wel eens spijt van kunnen krijgen.

Is Fortuna onder de indruk van het brute geweld van FC Dordrecht? Nee, niet echt want nog binnen het half uur is de marge verdubbeld. Amateuristisch geklungel achterin wordt door Geert Brusselers genadeloos afgestraft. Hij voelt het geklungel aankomen, onderschept een bal van de keeper en laat Harrie Gommans de simpelste goal van het seizoen maken: 0-2!! Een volkomen verdiende voorsprong.

Maar nu breekt een fase aan waarin duidelijk wordt waar gemarchandeer van een scheidsrechter toe kan leiden. Tom Daemen maakt een overtreding op de rand van het strafschopgebied op Marco Boogers. De scheids heeft er zelfs geel voor over. Nou ja, zou kunnen. Maar dan ontstaat er zowaar een massale vechtpartij. Aanleiding is een klap die Boogers uitdeelt. Daarna kan ik vanwege de kruitdampen op het veld niet meer zien wie verder geslagen heeft, maar Boogers’ afscheidstournee zou een abrupt einde moeten krijgen. Als het dan weer rustig is, blijkt de scheids uiteraard niets gezien te hebben, maar zijn grensrechter wel. En die wijst naar Boogers. Een afscheid in stijl dus voor Boogers! Maar de scheids is duidelijk in dubio als hij naar Boogers loopt. Boogers heeft hem van de KNVB mogen uitzoeken als scheids voor dit duel (kan blijkbaar allemaal) en nu gaat hij toch zeker niet Boogers uit het veld sturen? En dat doet ie ook niet: gele kaart Boogers!!

Slapstick ten top hier in Dordrecht! Overigens gaat het duel niet met 11 tegen 11 verder, maar met 10 tegen 10. Aan onze kant mag Paul Janssen inrukken en na verloop van die eerste helft komen we er ook achter dat iemand van Dordrecht is verdwenen. Daar komen we achter na telling van de withemden, want die rode kaart heeft niemand gezien…

Het overwicht van Fortuna is nu na deze chaotische situatie voorbij. Bovendien is de chaos nog lang niet afgelopen, want Wiedemeijer gaat rustig verder met het creëren van chaos. In het restant van de eerste helft krijgt Dordrecht een paar behoorlijke kansen op een aansluitingstreffer, maar Rein Baart hoeft niet in te grijpen. Terecht, want alleen Victor Cross bekommert zich over ballen die naast of over gaan. Ruststand: 0-2.

Rust dus en daar zijn we wel aan toe in een duel dat je gerust enerverend mag noemen. De cheerleaders van Dordrecht zorgen voor enig vertier, waarna we ons opmaken voor de tweede helft.

Dordrecht is vanzins er toch nog iets van te maken. Ze vallen aan en Fortuna moet terug. Helaas ver terug, want we zijn in die openingsfase al overgeleverd aan Rein Baart. Nu heeft Baart dit seizoen al aangetoond dat we gerust op hem kunnen vertrouwen zo ook vandaag: alle ballen tussen de palen zijn voor hem. Na een minuutje of tien wordt het echt link. Jochem van der Hoeven begaat een overtreding op Boogers en dus een penalty. Van der Hoeven komt er met geel genadig vanaf (maar ja deze scheids kent geen spelregels) en Boogers neemt zelf de penalty. We zijn dus nogmaals overgeleverd aan Rein Baart. Maar wat zei ik? Alle ballen tussen de palen zijn voor Baart. Boogers schiet de bal tussen de palen en dus redt Baart. Klasse, Baart!

Vijf minuten later scoort Dordrecht dan toch. Fortuna is in die tweede helft de controle over het duel compleet kwijt en trapt elke bal lukraak weg uit de eigen verdediging. Zo’n bal moet natuurlijk eens een keer verkeerd vallen. En dat overkomt Brusselers. Hij speelt een bal recht in de voeten van een tegenstander die opstormt richting Baart. De bal komt terecht bij Boogers. En dan kan zelfs Baart niet verhinderen dat Boogers zijn goaltje meepikt: 1-2.

En dat is aanleiding voor de Dordrecht aanhang om eens in de hekken te gaan hangen en het bengaalse vuurwerk – dat vast voor na de wedstrijd bedoeld was – af te steken. Het wordt hier maar gezelliger en gezelliger! Als het rookgordijn enigszins is opgetrokken, zien we dat Dordrecht nu nog fanatieker opzoek gaat naar de gelijkmaker. Op de tribunes is er nog steeds Sittardse dominantie. Dat ligt niet alleen aan de zwakke vocale tegenstand. De Fortuna support is in blakende vorm vandaag!

Koning brengt Roeland Geraerts en later Dario Cagnazzo en Tycho Steegs binnen de lijnen om het zinkende schip overeind te houden. Dat zet allemaal geen zoden aan de dijk, want het Fortuna schip kan elk moment kapseizen. Maar toch gebeurt dat niet omdat we een uitstekende kapitein aan boord hebben. Die heet Rein Baart en plukt alle ballen uit de lucht. Tweemaal lukt dat niet, maar dan schiet de grens te hulp en vlagt voor buitenspel. Iets wat Baart natuurlijk gezien had. En zo bereiken we de slotfase zonder noemenswaardige kleerscheuren, want de tussenstand is nog steeds 1-2. Tegen gele kaarten zijn we ook niet opgelopen, want de scheids fluit helemaal nergens meer voor. Ongelooflijk, wat hier allemaal is toegestaan….

In ons vak noteren we wel enkele kleerscheuren. Of hoe moeten we anders verklaren dat één van onze fans met zijn broek op zijn knieën achter een steward staat. Een schaamteloze vertoning, of is er iemand die hier wel de humor van kan inzien? En dan zitten we in de laatste minuut en komt er een wissel. Boogers eruit; Bevaart erin. Dordrecht staat achter dus je verwacht een snelle wissel. De realiteit is echter dat de wissel pak ‘m beet 20 minuten duurt. Boogers gaat op de schouders bij oud-spelers. Op de tribune wordt het resterende Bengaalse vuurwerk ontstoken en de fans stromen het veld op. Zelfs een klein meisje van een jaar of acht klimt over de hekken! Boogers maakt een ereronde en applaudisseert zelfs richting ons vak, waarin toch mensen staan die hij verafschuwt als we zijn eerdere uitlatingen mogen geloven.

Als dan eindelijk een einde is gekomen aan het toch wel grootse afscheid van Boogers en de fans weer van het veld zijn, blijkt de wedstrijd nog niet afgelopen te zijn. Wiedemeijer laat de wedstrijd weer starten, maar fluit ook weer onmiddellijk af. En dus wint Fortuna dit duel met 2-1 en is het ervan verzekerd niet laatste te eindigen in de competitie. De Fortunezen komen ons nog bedanken voor de fantastische steun van de avond. Zelfs enkele Dordrechtfans komen een handje schudden als ze weer op het veld staan.

Maar dan slaat de sfeer toch nog ineens om. Enkele kleuters van Dordrecht hebben geen zin in vriendschappelijkheden. Ze komen geen handen schudden, maar trappen tegen de uitgestoken handen van de Fortunezen aan. En dus is daar ineens een grimmige sfeer. De politie is nergens te bekennen dus zouden we hier nog Goffert taferelen kunnen meemaken. Maar ja, het zijn maar kleuters en die hebben toch niet het lef om over de hekken te springen, waardoor hier alles weer met een sisser afloopt.

Terug de bus in en die busreis verloopt voorspoedig. Geen oponthoud onderweg, waardoor we even na twaalven terug zijn in Sittard. En zo komt er een einde aan een bewogen uitduel zoals we het al lange tijd niet meer hebben meegemaakt. En dan bedoel ik niet alleen dat we de wedstrijd hebben gewonnen. Vrijdag is de laatste wedstrijd van Fortuna, maar toch vooral van Hamming.