Het is woensdagsochtend, 2 dagen voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, als op een belachelijk vroeg tijdstip mijn wekker mij verordonneert mijn bed te verlaten. Ik doe me dit zelf aan om naar de laatste race van Pieter van den Hoogenband te kijken, niet geheel toevallig de Olympische finale op de 100 meter vrije slag. Van den Hoogenband wordt vijfde en is uiteraard niet tevreden met dit resultaat. Omdat hij een topsporter van het allerhoogste niveau is, bol staat van ambitie. Zelfs na veel blessures en misschien wel tegen beter weten in. Omdat vijfde plaatsen nu eenmaal niet tellen op het ambitieniveau van de allergrootsten in de sport. En datzelfde geldt voor alle andere plaatsen behalve die allerhoogste. Pieter van den Hoogenband, een grote kampioen. Ook ik ben er kapot van. Er vliegt wat schoeisel door mijn slaapvertrek en dromenland is dan ook ver weg.


15 Augustus 2008

Fortuna laat de volle buit in blessuretijd glippen

Go Ahead Eagles 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 80. Van der Wal 1-0; 89. Grabovac 1-1
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Kozarac, Vanek, Olondo, Voorn, Simone (28. Van den Ouweland), Heinrichs, Boymans (81. Regales), Garlisi (66. Hoesen)
Toeschouwers: 4.628
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Vanek, Olondo, Voorn
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 15 augustus: Go Ahead Eagles-Fortuna Sittard. Ik was vorige week een niet onbelangrijk feit vergeten te melden. Zoals het er nu nl. voorstaat, zal de nummer 20 van de Jupiler League aan het einde van het seizoen verplicht afscheid moeten nemen van het betaalde voetbal en degraderen naar de rangen van het amateurvoetbal of wellicht zelfs ophouden te bestaan. Dat decreet werd onlangs vervaardigd door de KNVB, maar er resteert nog wel een laatste mogelijkheid tot beroep voor de 20 clubs.

Vandaag reizen we echter op een mooie zomervrijdag naar Deventer aan de oevers van de IJssel. De plaatselijke trots Go Ahead Eagles ging vorige week bij de competitieouverture hard onderuit tegen de gedoodverfde kampioenen uit Venlo. Er staat ons dus een warme ontvangst te wachten. Temeer daar we ook verwachten dat half Deventer en omstreken is uitgelopen voor de rentree op de velden van Marc Overmars na een absentie van 4 jaar. Overmars is inmiddels vooral op bestuurlijk vlak actief voor Go Ahead Eagles, maar liet zich na herhaaldelijk aandringen van trainer Andries Ulderink en een geslaagde testimonial uiteindelijk toch overhalen het weer te proberen. Voeg daarbij onze ervaring van het vorige seizoen in Deventer en we kunnen stellen dat de verwachtingen op een positief resultaat niet al te hoog gespannen waren.

Over verwachtingspatronen gesproken: Daar waar onze onvolprezen AID Erkens orakelde dat de tiende plaats het einddoel moest zijn, valt trainer Reijners op geen enkele uitspraak hierover te betrappen. Wat op zich natuurlijk ook niet verkeerd is, want als je geen doelstelling hebt, kun je ook niet afgaan. Hoewel, op de achtergrond speelt natuurlijk toch nog die degradatiegedachte mee. Wellicht dat in dit kader een plaats tussen 1 en 20 ook iets te vrijblijvend is.

Voordat we Deventer bereiken kunnen we nog genieten van een dvd met prachtige staaltjes van schoten in de kruising. Het genre zou ook wel geclassificeerd kunnen worden onder het genre natuurfilms met open vleeswonden. Hoe dan ook, dit past natuurlijk ook weer perfect in de ruimhartigheid die het bestuur van de SV Nao Veure doorgaans betracht. Een dolletje moet er altijd vanaf kunnen. Na twee tussenstops binnen evenzoveel kilometers en een omtrekkende beweging in een straal van een kilometer of 10-15 rondom Deventer bereiken we zo rond 19.15u de Vetkampstraat alwaar zich De Adelaarshorst bevindt.

We dienen aan de poorten van dit stadion eerst even geduld uit te oefenen, omdat degene die de kaarten voor het uitvak zou meenemen enige vertraging heeft opgelopen. Na enig wachten arriveert de persoon in kwestie dan toch en kunnen we goedgemutst naar binnen. Deze gemoedstoestand verdwijnt echter even snel weer als sneeuw voor de zon, omdat ik tijdens het fouilleren te horen krijg dat ik mijn beide pennen dien in te leveren. Pennen zijn immers uitermate geschikt om een tegenstander verwondingen toe te brengen. U moet weten dat het uitvak in de Adelaarshorst is afgeschermd door een dikke laag plexiglas met daarboven een meters hoog net en de afstand tot het uitvak is onmogelijk te overbruggen met een worp met een simpele balpen.

Ik stel de hoofdsteward dan ook voor de keuze: Pennen buiten, ik ook buiten. De beste man begrijpt al snel de onzinnigheid van de belachelijke maatregel en komt met het compromis dat ik 1 pen mag meenemen en de andere inlever bij 1 van onze eigen stewards. Omdat ik nog steeds een beetje confuus ben, stem ik toe met het compromis.

In het uitvak herenigt de gedecimeerde aanwezige redactie zich met De Waarnemer.Als de stadionomroepster na de warming up de opstellingen voorleest, kunnen we constateren dat bij de thuisploeg Marc Overmars in ieder geval niet aan de aftrap zal verschijnen. Fortuna doet dat met dezelfde elf als vorige week tegen FC Emmen: Meul; Geenen, Grabovac (C), Kozarac, Vanek; A. Simone, Heinrichs, R. Voorn; Olondo-Utshumbe, Boymans en Garlisi.

De eerste helft kenmerkt zich vooral door een thuisploeg die niet echt wil aanzetten en Fortuna vindt dat natuurlijk prima. Toch is Go Ahead het gevaarlijkst. Eerst mag Ahaoui kaatsen op Wissink en die schiet van binnen het strafschopgebied over. Een tweede kans komt er als Zuidam wederom Ahaoui bedient met een afgemeten steekpass. De spits komt vrij voor Meul, iedereen telt het doelpunt al, maar Ahaoui besluit naast het doel. De enige kans voor Fortuna in de eerste helft is voor Garlisi die ongehinderd tussen 4 tegenstrevers de bal naast het doel van Pasveer plaatst. Go Ahead krijgt nog 2 mogelijkheden uit rechtstreekse vrije trappen vanaf gevaarlijke afstanden, maar Te Boekhorst ziet zijn eerste poging stijlvol gepakt worden door Meul en bij de tweede gaat de bal over. Inmiddels heeft Angelo Simone dan al geblesseerd het veld moeten verlaten voor Charlie van den Ouweland. In alle rust kabbelt de eerste helft naar het einde en scheidsrechter Mike van der Roest lijkt op weg naar een wel erg makkelijke avond.

In de rust gaat de Goodyear Commissie voor het eerst dit seizoen weer aan de slag. Op grond van onze bevindingen en de diskwalificatie van de Deventer catering vorig seizoen, besluiten we eerst een proefkonijn te gaan zoeken. Die vinden we in de persoon van de polyvalente en in de Adelaarshorst immer zeer dynamische Witte Man. Hij verteert een half broodje bal en vertoont verder geen uitvalsverschijnselen, dus lijkt het enigszins verantwoord voor ons om ook een poging te wagen. Het bestelde broodje gehaktbal met mayonaise ziet er alleszins redelijk uit, maar is echter onvoldoende warm. Daarnaast is het broodje behoorlijk klef. De gehaktbal op zich smaakt heel behoorlijk, maar een warme hap behoort nou eenmaal warm te zijn en een broodje niet klef. Pas als ook aan deze criteria wordt voldaan, kunnen we gewag maken van een verantwoorde versnapering. Hier rest dus nog een hoop werk voor mensen van de catering.

De tweede helft begint met een typisch Van der Roest-moment. De arbiter heeft gefloten voor een vrije trap voor de thuisploeg en geheel zonder opzet loopt Nico Vanek tegen Van Dijk aan en valt. Tot verbijstering van alle aanwezigen loopt Van der Roest naar de situatie en trekt geel voor beide spelers. De hieropvolgende vrije trap wordt door Te Boekhorst over geschoten. Aan de overkant schiet Jürgen Heinrichs een directe vrije trap recht in de handen van Pasveer. De harde kern van de Go Ahead Eagles is inmiddels wakker geschud en de thuisploeg verhoogt het tempo aanzienlijk. Vlug duikt in de 16 meter op, maar produceert slechts een rollertje waar David Meul zonder enig probleem op kan anticiperen.

Go Ahead Eagles dicteert de wedstrijd, maar Fortuna laat zich niet uit het veld slaan en met name de behoorlijk spelende Garlisi en Olondo zorgen voor gevaar als er ruimte onstaat voor de tegenstoot. Gevaar ontstaat er ook als Voorn een vrije trap in het strafschopgebied op het hoofd van Kozarac legt en laatstgenoemde over het doel van Pasveer kopt.

Dan breekt voor het Deventer publiek het moment aan waar men al een week naar uitkijkt: Marc Overmars betreedt het veld, Vlug gaat naar de kant. Overmars zal als verwacht aan de linkerkant gaan spelen. Maar nog in dezelfde minuut gaat Colak aan de andere kant het strafschopgebied binnen, maar zijn schot belandt in de tribune achter het doel van Meul.

Fortuna blijft goed partij geven en is als gezegd gevaarlijk via de counter. De hardwerkende Jürgen Heinrichs is vaak een spil in de aanvalsopbouw en verschijnt ook zelf regelmatig dicht bij het doel van Pasveer. Zo ook na een combinatie met Boymans, waarbij zijn schot mijn links net naast gaat. Een tweede poging van afstand van Heinrichs wordt door Pasveer gelost, Boymans is er als de kippen bij, maar Pasveer pakt de rebound.

Aan de overkant lijdt Voorn dom balverlies op het middenveld, de gevaarlijke Colak komt in een overtalsituatie voor de thuisploeg in balbezit en levert een uitstekende voorzet af op invaller Van der Wal, maar deze kopt in vrije positie over het doel van Meul. Bij een volgende aanval wordt weer Colak gezocht. Die passeert Vanek en zet dit keer laag voor. Ahaoui maait over de bal, Van der Wal staat weer vrij en heeft het vizier nu wel op scherp en passeert David Meul, 1-0.

Daar waar iedereen in de Adelaarshorst verwacht dat de thuisploeg het karwei nu probleemloos zal afmaken, maakt de wedstrijd een onverwachte wending. Roger Reijners heeft inmiddels alles op de aanval gezet door het inbrengen van de beide debutanten Hoesen en Regales. Hoesen werd in verband gebracht met Fulham FC, trainde mee bij de club uit de Premier League, maar heeft nog geen verbintenis ondertekend en is dus nog steeds speelgerechtigd voor Fortuna.

Van den Ouweland mag op links een vrije trap nemen en doet dat uitstekend. Heinrichs staat ongedekt, maar schrikt daar blijkbaar zo van dat hij naast kopt. Maar de koek is nog niet op. We zitten in de voorlaatste minuut als Van den Ouweland nu vanaf rechts de bal voor het doel krijgt, Pasveer komt, maar het is Geenen die de bal kopt. Romero Regales verlengt en aanvoerder Zarko Grabovac glijdt de bal binnen, 1-1.

Vierde official Kamphuis heeft inmiddels laten zien dat er 3 minuten extra tijd zullen worden gespeeld. Nu zegt dat echter vrij weinig, zeker bij een matige scheidrechter als Van der Roest. Laatstgoenoemde spaarde bijvoorbeeld de al geboekte Ramon Voorn, die een overtreding met gestrekt been maakte, vlak voor het uitvak dat zijn adem even inhield. Go Ahead Eagles pompt alle ballen voor het doel van Meul, maar in de laatste van de 3 aangegeven minuten extra tijd, kan Olondo aan de haal. Hoesen en Regales zijn meegelopen en eerstgenoemde werkt de afgemeten voorzet van Olondo niet binnen, want Pasveer is goed gevolgd. In de rebound krijgt Regales een nog grotere kans om Fortuna de volle buit te bezorgen, maar ook hij besluit op Pasveer die zijn fout bij de gelijkmaker dus meer dan goed maakt. Fortuna laat dus de volle winst op het moment surprême glippen.

En hoe verging het Overmars bij zijn rentree? Die bracht met zijn nog immer aanwezige snelheid het thuispubliek in vervoering en degradeerde Rick Geenen bij tijd en wijle tot een zoutzak die niet van de plaats kon komen. Een schande is dat voor de jonge Geleendenaar overigens niet, wel een ideaal leermoment. Maar de voortzetting van Overmars liet gelukkig nog veel te wensen over.

Daar waar vrijwel iedereen in het uitvak na het laatste fluistsignaal van Michael van der Roest tevreden is met het behaalde gelijkspel, ben ik dat allerminst. Juist op de momenten waarop Hoesen en Regales in ideale positie niet wisten te scoren, wordt het kaf van het koren gescheiden. Blijkbaar sluit het ambitieniveau van de meeste supporters dan ook perfect aan bij dat van de club Fortuna Sittard in zijn geheel. Dat mag iedereen overigens in alle vrijheid voor zichzelf bepalen. Ik wens echter geen rol als kruimeldief te bekleden, zie hetgeen wat ik met de opening van dit verslag heb pogen duidelijk te maken. Als ik niet meer fanatiek genoeg ben, moet ik er gewoon mee ophouden, maar zover zijn we voorlopig nog niet. We zullen zien wie aan het einde van de rit het gelijk aan zijn zijde zal krijgen.

Gegroet,

TMD