3-3 Thuis tegen Vitesse, niet slecht gezien de historie van deze wedstrijd. Een wedstrijd die eigenlijk alles in zich had wat voetbal leuk maakt, maar op dit moment is dat voor ons niet zo belangrijk. We hebben punten nodig en geen leuk voetbal. Die drie punten hadden we ook wel gehad als we een spits hadden die de kansen die er zijn benut, maar ja wij hebben Gerritsen…


18 December 1999

Fortuna en Vitesse delen de de punten na thriller

Fortuna Sittard 3 Vitesse 3
Doelpuntenmakers: 26. Sikora 0-1; 47. Hamming 1-1; 70. Kreek 1-2; 80. Hamming 2-2; 82. Sikora 2-3; 90. Volmer 3-3
Opstelling: Van Zwam, Zegrean (85. Maris), Hofland, Volmer, Hermans, Evers (75. Wright), Kiekens, Kool, Gerritsen, Hamming, Landerl .
Toeschouwers: 6.500
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is 19.00uur, ik betreed de tempel waar het op dat moment nog erg stil is. Toch zou dat veranderen en de 6.500 die teletekst meldt, betwijfel ik dan ook ten zeerste. Voor mijn neus loopt het arbitrale trio zich warm en wie loopt daar: Roelof Luinge. Wijze lessen uit het verleden leren dat je die man niet tegen je in het harnas moet jagen dus wat doe je dan als vakkie C: ROE-LOF LUINGE jalalala!! Een bescheiden applausje van Roelof volgde, dat zit dus wel goed zou je denken.

We naderen half acht, het stadion loopt lekker vol, vooral ook omdat er veel Vitesse aanhang is (zeker 400 à 500 man), het weer is prima, de spanning voor ons op deze wedstrijd is voelbaar, kortom laten we maar beginnen.

Fortuna komt redelijk uit de startblokken met een opvallend spelende Brenny Evers. Ik heb al eens eerder melding gemaakt van zijn kwaliteiten tijdens de uitwedstrijd tegen Twente. De afgelopen weken kwam ie wat minder uit de verf, maar tegen Vitesse kwam ie weer met een paar onnavolgbare passeerbewegingen op de proppen. Jammer dat zijn voorzetten niet echt op maat zijn. Maar kom, die jongen heeft meer kwaliteiten dan Heering en Gesthuizen tezamen.

Toch kunnen we Vitesse niet echt in verlegenheid brengen, vreemd eigenlijk als je beseft dat het Arhemse verdedigingscentrum bestaat uit De Marchi en Veldman. Dat moet toch mogelijkheden bieden zou je zo denken.

Het probleem zit hem bij ons op het middenveld en in de spits. Gerritsen is diepste spits, maar komt voorlopig echt te kort voor die rol en op het middenveld moet geboren verdediger Kiekens de aanvalslijnen uitzetten. Dat kan die jongen niet, dat is geen verwijt maar een nuchtere constatering. Het bleek dan ook dat Van Marwijk terecht opzoek is naar twee spelers voor die posities.

Ondertussen zijn we een kwartier bezig en begint ook Vitesse mee te doen. Op de spaarzame momenten dat ze zich voor ons doel laten zien, blijkt dat ze aan drie vier combinaties genoeg hebben om onze defensie te ontrafelen. Vooral de heer Van de Brom lijkt me rijp voor een wissel, veel te goed die man….

Het zelfvertrouwen van Vitesse groeit nu gestaag en dat het na 25 minuten 0-1 wordt, is geen verrassing. Sikora – een voortdurende plaag voor Zegrean – voltrekt het vonnis.

Fortuna aangeslagen, het publiek aangeslagen. Het bestuur krijgt het nu zwaar te verduren met als kop van jut manager Opgenoord (Fortuna wordt vermoord door Opgenoord). Toch duurt dit niet erg lang, want het bestuur krijgt hulp van Roelof Luinge. Deze man was schijnbaar jaloers op Opgenoord vanwege het feit dat alle aandacht op hem gericht was. Dus wat doet ie, hij onthoudt Fortuna een strafschop.

Wat gebeurt er? Diepe bal van ons richting Hamming die bewaakt wordt door De Marchi. Onze sluwe Italiaan denkt dat de bal over hem en Hamming heen zal gaan en een prooi gaat worden voor vliegenvanger Jevric. Dus wat doet hij, hij stelt zich tussen Hamming en Jevric op, om Hamming weg te houden bij Jevric.

Echter een kleine taxatiefout van De Marchi brengt hem in problemen. De bal gaat helemaal niet over hem heen, maar valt achter hem, juist ja in de voeten van Hamming, die dus alle vrijheid krijgt om iets zinnigs met die bal te gaan doen.

Wat doet de Marchi? Hij begint aan Hamming te trekken zodat die niet veel kan. Nu wordt er wel altijd getrokken en geduwd in een wedstrijd maar dit gaat duidelijk te ver. Dat moet een penalty zijn. Maar ja wat zei ik net, masochist Luinge was een beetje jaloers en wenste de rol van uitlaatklep over te nemen van Opgenoord. Nou gefeliciteerd Roelof, dat is je gelukt.

Het broeierige sfeertje dat nu ontstaat in het stadion ken ik alleen maar van de wedstrijd Fortuna Sittard – Roda JC van een paar jaar geleden. Luinge is de gebeten hond en krijgt alles naar zijn hoofd geslingerd dat de afgelopen weken als zwaar beledigend is aangemerkt en waarvan gezegd is dat de wedstrijd onmiddellijk gestaakt dient te worden. Of om de ietwat cynische Volkskrant van de afgelopen week te citeren: “Het publiek betichtte de moeder van Luinge ervan zich te werk te stellen in de sector der lichte zeden”.

Ik stelde nog voor om Luinge uit te gaan maken voor het – om mij onduidelijke redenen – politiek correcte “hij is een hondenlul”, maar dat zette weinig zoden aan de dijk.

Mijn vakkie oost maar zeker ook de N-side waren vast van plan om deze wedstrijd gestaakt te krijgen, maar ja dat gebeurde natuurlijk niet. Luinge vond het gewoonweg heerlijk!

De wedstrijd gaat ondertussen gewoon door en recht voor mijn neus heeft een eerste klas vlaggenwapperaar besloten om voor de gein eens een keertje niet te vlaggen terwijl het buitenspel was. Oei, oei daar komt Fortuna goed weg, niet op het veld maar erbuiten. Iemand uit vak c of d gooit een appel naar die grens (en geen klokhuis maar een volledige appel). Hij mist de grens op een haartje.

Tjonge, als die raak was geweest was die grens knock-out gegaan en was die wedstrijd zeker gestaakt geworden met de bekende (financiële) consequenties. Wat een idioot moet dat geweest zijn.

Afgezien van dat incident en de beledigingen aan het adres van Luinge zijn dit toch de dingen waar je voor naar het stadion komt. Zo’n kolkend stadion is gewoon het mooiste wat er is!

De wedstrijd gaat door en we krijgen corner na corner. De eerste corners zijn vrij ongevaarlijk, omdat ons cornerconcept niet deugt. Cornerconcept? Jazeker dat hebben wij. Kool trapt de bal heel diep (ver achter de tweede paal), daar staat Hofland die de bal terug kopt naar de doelmond en daar moet het dan gebeuren. Na vijf mislukkingen gaat het roer om, Kool slingert de bal nu zeer gevaarlijk recht voor de goal. Twee katachtige reflexen van Jevric voorkomen twee Sittardse treffers.

Net op het moment dat je denkt dat die Jevric toch wel iets kan, gaat ie lekker in de fout. Jevric komt uit zijn doel om een bal weg te boksen, die hij nooit kan bereiken. Evers gooit zich in de strijd en kopt die bal naar Hamming die die bal van buiten het strafschopgebied in dient te koppen (leeg doel). Wat doet ie, hij kopt rakelings naast?? En als ie nu wat minder hard had gekopt, had Evers die bal nog in kunnen schieten maar daar was de bal nu net iets te hard voor. Zoveel pech kan ik eigenlijk niet meer verdragen. Ruststand 0-1, onverdiend maar wat een wedstrijd.

In de rust zijn er twee activiteiten gepland. Ten eerste het gebruikelijke penalty schieten op tweede keeper Juffing en daarnaast de junior wedstrijd Fortuna Sittard – Vitesse (die naar verluidt na een 0-0 ruststand in een 0-0 eindstand is geëindigd).

Zoveel activiteiten op hetzelfde moment kan ik natuurlijk niet aan en dus heb ik me in de rust maar (op verzoek) naar de Sittardse snackbar begeven. Nu wil het probleem dat bij uitwedstrijden maar maximaal 100 man meegaan en er dus nauwelijks rijen voor de snackbar staan. Dat is voor de thuisspelende ploeg natuurlijk wel anders. Lange rijen dus. Wat ik in de gauwigheid zag was, dat het assortiment in Sittard beperkt is, je kunt alleen maar een broodje worst krijgen. Pluspunt zijn de gebakken uien die je daarbij kunt krijgen.

Hoe het smaakt, weet ik niet. Ik had geen zin om in de lange rij te gaan staan. Dan zou ik zeker het begin van de tweede helft gemist hebben (t.z.t. zal ik toch wel eens de kwaliteit van de Sittardse snackbar gaan testen, voor een Goodyear ster lijken ze me trouwens niet in aanmerking te komen).

En dat was geen verkeerde keuze, want het begin van de tweede helft wilde je niet missen. We schrijven de 47ste minuut, terugspeelbal op prutser-eerste-klas Jevric. Hamming gaat er achteraan en Jevric denkt: “ik ben goed, ik ben een briljante voetballer die eigenlijk allang bij een topclub op het middenveld de lijnen zou moeten uitzetten en om dat aan te tonen ga ik nu die Hamming voor lul zetten door hem uit te kappen. Wie denkt die Hamming wel niet dat ie is, om naar mij toe te komen in de veronderstelling dat ik een blunder ga maken. Pfff, wat een onnozel broekie is die Hamming toch!”. Natuurlijk meneer Jevric, dit lijkt een zeer plausibel verhaal maar toch is ergens iets misgegaan: 1-1!

Fortuna wil nu meer en terecht, aan een gelijkspel hebben we niet veel. Het stadion staat er nu volledig achter en je begint te denken dat dit onze avond gaat worden.

Toch niet, een toevalsaanval van Vitesse wordt succesvol afgerond door “publiekslieveling” Michel Kreek. Wat was die vent weer irritant bezig, het wordt tijd dat ie naar Roda gaat, want daar hoort hij thuis.

1-2 Maar Fortuna geeft niet op, we gaan rustig verder en Evers krijgt weer een dikke kans die je niet mag missen op dit niveau. Een vrije kopkans, maar ja dat is gewoon ons probleem op dit moment. We missen de kwaliteiten om relatief simpele kansen te benutten.

Toch wordt het 2-2. Opnieuw Hamming die eindelijk zijn draai heeft gevonden. Hij scoort met het hoofd, dat kan Hamming eigenlijk niet en hij produceert dan ook een lullig kopballetje, dat toch te moeilijk blijkt voor gatenkaas Jevric.

76 Minuten gespeeld, 2-2. Ha ha, er zit nog meer in, alle spelers snel terug we willen winnen, Vitesse ligt op de slachtbank, what can go wrong?

Nou, Van Zwam heeft al 80 minuten naar zijn jeugdvoorbeeld Jevric zitten kijken en denkt wat kan die Jevric na een blunder zo heerlijk onvergenoegd zitten kijken waardoor je hem die blunder onmiddellijk vergeeft. Eens kijken hoe ik me in zo’n situatie red!

Balletje terug op Van Zwam, die de bal lekker wil doorschuiven op Volmer. Ai, de bal ging inderdaad richting Volmer, maar daar stond Sikora tussen, 2-3.

Moet ik beschrijven wat er toen gebeurde? Nou stel dat ik een nachtmerrie zou hebben over Fortuna (gebeurt nooit), dan zou dit een mooi scenario zijn. Totale ontluistering op en rond het veld. Supporters die en masse het stadion verlaten (en laat je club maar in de steek, losers!!!) en een keeper die niet meer is dan een brokje ellende in een zwart pakje waar een één op staat…

Je zou zowaar medelijden gaan krijgen. Nog vijf minuten te gaan. Alles maar naar voren, nog enkele corners die niks opleveren. In de laatste minuut Volmer mee naar voren. Rand zestien meter, hij neemt aan, hij kapt, hij schiet, in de kruising….

We onderbreken dit verslag nu even, omdat de verslaggever ter plaatste even niets meekrijgt van de wedstrijd, omdat ie helemaal overmand door emoties als een gek te keer gaat op de tribune.

Terug op aarde zie ik enkele spelers richting Van Zwam lopen. Een erg mooi gebaar, dat erg goed moet zijn voor de teambuilding binnen Fortuna Sittard. De speaker weet het ook niet meer: Het is 3-3, doelpunt gescoord door de nummer 9 Dennis Gerritsen!

Lul maar raak, dat kan helemaal niet, die man raakt geen bal, het was Volmer.

Goed nog twee minuten blessuretijd te gaan en Vitesse is zwaar knock-out. De bal krijgt een hengst naar voren en daar staat Maris. Mooi aangenomen en hij begint een solo door het Vitesse strafschopgebied, hij wordt gestopt door “ik red hier gewoon een punt voor Vitesse” Jevric, penalty natuurlijk, maar nee laat ook maar het is voordeel, Landerl kan gewoon binnen schieten van vijf meter. Tenminste als hij die ene Vitesse speler ontwijkt die in de goal ligt. Nee hoor hij raakt die man en de bal loopt tergend langzaam vlak langs de paal naast….

En dat tekent toch wel onze situatie. We missen iemand die koelbloedig blijft en dit soort kansen afmaakt. Dus toch nog een smetje voor ons op deze wedstrijd, want we hadden moeten winnen!

Nou ja, dat was het dan. Het eindigt 3-3 als je de realiteit even vergeet moet je concluderen dat dit gewoon een fantastische wedstrijd was om te zien, maar ja we zitten nu eenmaal niet in een positie waar we de realiteit buiten beschouwing kunnen laten….

Volgend jaar meer!!