7 November 2008. Het jaarlijks uitstapje naar voetbal(straf)kamp De Geusselt staat weer op het programma. De met hoofdletters op de agenda genoteerde afstraffing. 90 minuten lang spitsroeden lopen en tot op het bot vernederd worden. Spelers die vrouwe Fortuna, zo diep door het stof laten kruipen, totdat ook het laatste overgebleven restje eer besmeurd is.


7 November 2008

Fortuna heerst op alle fronten in Maastricht

MVV 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 65. Vanek 0-1; 92. Schreurs 0-2
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Heinrichs, Voorn, Van den Ouweland (90. Geenen), Olondo, Boymans (78. Schreurs)
Toeschouwers: 9.212
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Simone, Olondo
Rood (Fortuna): –

Zo is in ieder geval het scenario van de laatste jaren en al te veel redenen om aan te nemen dat het deze voetbaljaargang anders zal zijn, is er nauwelijks. Volgens Fortuna trainer Roger Reijners zijn deze wedstrijden echter de krenten in de pap. Hopelijk springt men dit keer eens wat krenteriger om met het voeren van diezelfde pap aan de opponent.

Ook deze week is Fortuna wederom meermaals in het nieuws. De perikelen rondom de begroting en de daarmee samenhangende licentie blijven de gemoederen bezig houden. Als daarnaast ook nog eens bekend wordt, dat het bestuur van het Parkstad gedrocht, zijn medewerking heeft toegezegd aan het haalbaarheidsonderzoek naar een fusie met Fortuna, slaan bij veel supporters te stoppen door. Persoonlijk maak ik me er niet zo druk over, gezien de andere, positieve informatie die ik heb mogen vernemen, van voor mij zeer betrouwbare bronnen. Wat ik wel als enorm irritant ervaar is de chantage en het machtsmisbruik van de KNVB, in de persoon van Henk Kesler.


Kan iemand even de gemeentelijke reinigingsdiensten bellen?

Ook wordt bekend dat sportstad Sittard een nieuwe deuk in haar imago heeft opgelopen. Fontys hogescholen besluit haar sporttak terug te trekken uit Sittard en vertrekt naar Eindhoven. Wederom een brevet van onvermogen voor de huidige beleidsbepalers van Sittard/Geleen, dat wellicht op het punt staat, niet een maar twee uithangborden te verliezen. En zo lijkt de Sportboulevard steeds meer te verworden tot de ‘Boulevard of broken dreams‘.

Vandaag wederom een verplichte buscombi naar MVV. Aangekomen in Sittard, staan de negen bussen al klaar voor het vervoer naar de provinciale hoofdstad. Na eventjes her en der wat bijgepraat en handjes geschud te hebben, begeven we ons naar de kop van het konvooi en stipt op tijd vertrekt de karavaan richting Maastricht.Aangekomen in het uitvak, valt de aanwezigheid van overmatig rood/witte kleuren enorm op. MVV Ultra’s in ons vak, of alleen hun doekjes? Mooie actie van United Tifosi, waarvoor hulde. De naam Fabian opent in Maastricht blijkbaar alle deuren.

Trainer Roger Reijners heeft zijn elftal op een plaats gewijzigd ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen Telstar. De weer fitte Ruud Boymans, komt in de basis voor de voor jong-Turkije opgeroepen Taner Taktak. De volledige opstelling luidt: Meul, Öcal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Heinrichs, Voorn, Olondo, Boymans en Van den Ouweland.

Een speler dus maar met een MVV verleden in de basis, namelijk Ramon Voorn. Aanvaller Danny Schreurs moet genoegen nemenmet een plaats op de reservebank. Bij MVV herkennen we ook maar een speler met een historie bij Fortuna. Brenny Evers verschijnt vanaf het begin aan de aftrap. Tom Daemen is te geblesseerd en zal de wedstrijd vanaf de tribune moeten volgen.

Paar minuten voor de wedstrijd vindt het bestuur van MVV het blijkbaar nodig om de toch al zo beladen sfeer van deze derby nog wat op te fokken. Een of andere Hollandse pipo van boven de rivieren, denkt blijkbaar grappig te zijn met zijn optreden op het veld en geniet met volle teugen van zijn ‘minute of fame’. En passant doet deze dorpsmalloot zijn uiterste best om de meegereisde aanhang van Fortuna te beledigen en te kleineren.

Vreemd volk die Sjengen. Men noemt zichzelf chauvinistisch en een tikkeltje arrogant, maar heeft blijkbaar wel hulp van een irritante Hollander nodig, om hun eigenwaarde uit te dragen.

Na het gekrakeel van Beppie Kraft aangehoord te hebben en het aanschouwen van de gebruikelijke tifo-acties – die er overigens van beide kanten weer geweldig uitzag – kan men zich opmaken voor de hoofdzaak van deze avond. Beide ploegen komen fel uit de startblokken, maar de eerste twee dotten van kansen komen op naam van onze geel/groene trots.

Na 5 minuten houdt Ruud Boymans aan een duel aan de zijkant een ingooi over, die door Charlie van den Ouweland gevaarlijk voor wordt gebracht. Zarko Grabovac schiet uit de draai, maar zijn inzet wordt door het been van een MVV-verdediger afgeweerd en de bal verdwijnt rakelings langs het doel over de achterlijn voor een corner.

Uit de daaropvolgende corner vind Van den Ouweland het hoofd van Samir Kozarac, die de bal vrij kan inkoppen. Helaas staat Brenny Evers nog op de doellijn en weet de bal nog net op tijd te blokken.

De eerste helft blijft op en neer gaan en ook MVV krijgt enkele grote kansen. Zoals wel vaker dit seizoen bewijst David Meul echter wederom een klasse doelman te zijn. Met afstand de beste sinds Ruud Hesp. Onze Belgische sluitpost is schier onklopbaar en weet de meest onvoorstelbare ballen uit zijn doel te ranselen. Mochten we gered worden, lijkt me een contractverlenging voor deze klasbak, de hoogste prioriteit te hebben.

Inmiddels gaat er een spandoek omhoog in het uitvak met de tekst: “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7… Waar zijn toch jullie doeken gebleven?”, gevolgd door het rood/witte spandoek van Ultras Mestreech. Weet niet zeker, maar geloof niet dat de Maastrichtse aanhang echt gecharmeerd is van deze geweldige en ludieke actie van de UT-Boys.


De Ultras Mestreech zaten ook in de bus

Ach ja, we zijn ook niet naar Maastricht gekomen om het thuispubliek te behagen. Hoe dan ook, de Tifo-battle van deze avond wordt op deze manier definitief in het voordeel van United Tifosi beslist. Eerste overwinning van de avond is een feit.Een ander gebied, waarop een ruime puntenvoorsprong wordt genomen, is het vocaal gebied. De sfeer in het uitvak zit er goed in, mede door het spel van de elf spelers op de grasmat, die duidelijk laten blijken, ditmaal eens niet naar De Geusselt te zijn afgereisd om zich te laten kleineren. Dit gegeven wordt nog eens onderstreept door Angelo Simone, die in de 31ste minuut een keiharde charge begaat op Brenny Evers. Een charge die hem op een gele kaart komt te staan, maar de toon is duidelijk gezet. Fortuna is vanavond tot de tanden toe bewapend en zal in ieder geval strijdend ten onder gaan.

De vrije tap die volgt, wordt gevaarlijk in het strafgeschopgebied gebracht en wederom een fabuleuze redding van David Meul, voorkomt erger. De daaropvolgende corner wordt door Thiebaut ingekopt, maar u raadt het al. Juist ja, David Meul is de naam.

Fortuna laat MVV het spel maken en loert daarbij voortdurend op de counter. Dit in samenhang met goed combinatievoetbal, zorgt ervoor dat MVV geen moment de indruk krijgt de wedstrijd onder controle te hebben. In de laatste tien minuten voor rust is het juist de uitploeg, die de wedstrijd naar zich toetrekt.

Kansen zijn er voor Cedric Olondo, afstandschot door keeper Ruud Boffin tot corner verwerkt. Een schot van Jürgen Heinrichs, dat over het dak van het doel zeilt en wederom een afstandschot van Cedric Olondo, die zichzelf knap vrijspeelt tussen twee MVV verdedigers.

Dit is tevens het laatste wapenfeit van de eerste helft en na een minuut blessuretijd, fluit scheidsrechter Wiedemijer voor de rust.Ditmaal geen activiteiten in het kader van de Goodyear-commissie. Op de eerste plaats omdat we MVV geldelijk niet meer willen steunen, dan strikt noodzakelijk. Een andere reden om af te zien van het nuttigen van de aanwezige consumptie, is het elitaire karakter van de Maastrichtse gerechten. Deze week viel nog in de krant te lezen, dat onze hoofdstad zich buiten de (horeca)markt prees voor de de veelal elitaire gerechten op de menukaart. Dit zonder zich te bekommeren om de streekgerechten.

Aangezien ondertekende geen zin heeft in het nuttigen van een broodje tartaar met geitenkaassaus, tijdens een voetbalwedstrijd, is het verkrijgen van een Goodyearster al bij voorbaat uitgesloten voor deze cateraar. Niet getreurd voor MVV overigens, want men is immers toch al in bezit van een fletse gele ster, bekleed met een goedkoop soort bladgoud.

Na wat bijgekletst te hebben in de gracht, begeven we ons weer naar onze plek op de tribune. Beide ploegen komen ongewijzigd uit de kleedkamer. Vanaf de aftrap, is het de uitploeg die het iniatief neemt. Fanatiek aangemoedigd vanuit een inmiddels volledig losgekomen uitvak, neemt Fortuna het heft in handen.

Voorbij is de tijd, dat de spelers zich als makke lammetjes naar de slachtbank lieten leiden. Gestreden wordt er voor iedere bal en Fortuna wint langzaam maar zeker de slag op het middenveld. Een geweldig collectief strijdend Fortuna, onder aanvoering van Heinrichs, Van den Ouweland en Ramon Voorn draait de duimschroeven steeds strakker aan. Achterin het centrum, heersen Samir Kozarac en Zarko Grabovac als nooit tevoren. Iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt, beseft het. Als het ooit moet gebeuren, dan is het vanavond.

Een aanval van Fortuna via Ruud Boymans, wordt door een MVV’er tot corner verwerkt. Deze wordt door Van den Ouweland gevaarlijk voor het doel gebracht, alwaar Ahmed Öcal het leer niet achter MVV doelman Ruud Boffin weet te koppen.

In de 64ste minuut, kent scheidsrechter Wiedemeijer een vrije trap toe aan de Sittardse ploeg. MVV is even de concentratie kwijt en Samir Kozarac neem vliegensvlug de vrije trap. Over links wordt back Nico Vanek weggestuurd die opstoomt richting strafschopgebied, alwaar hij zijn tegenstander knap uitspeelt. In het strafschopgebied trekt hij de bal voor maar zijn voorzet eindigt op de vuisten van keeper Boffin. In de scrimmage die volgt, komt de bal voor de voeten van Jürgen Heinrichs, die de bal inspeelt op de volledig vrijstaande Nico Vanek. Deze aarzelt geen seconde en schuift de bal achter doelman Ruud Boffin in het MVV doel, 0-1!

Het uitvak ontploft van vreugde, 0-1 voor bij MVV en nog dik en dikverdiend ook. Na de achterstand moet MVV wel komen en laat Fortuna zich een beetje terugzakken. In de 78ste minuut, haalt trainer Reijners de moegestreden Ruud Boymans naar de kant ten faveure van geboren en getogen Maastrichtenaar Danny Schreurs.

MVV krijgt nog enkele goede kansen, maar David Meul heeft zijn doel inmiddels tot een 100% no-go area gebombardeerd en ranselt alles weg wat in de buurt komt. Het geloof in een goede afloop stijgt met de minuut en de sfeer in het uitvak is uitmuntend. Dit in tegenstelling tot de thuistribunes. Het naar eigen zeggen, geweldig fanatieke MVV publiek laat het vanavond massaal afweten. Niets is er meer te merken van het Maastrichtse chauvinisme. Ook op dit gebied dus een overduidelijke zege voor het Sittardse kamp.

Bij de MVV’ers vervliegt naarmate de minuten verstrijken de hoop op een beter resultaat. Vanaf de 80ste minuut blijft de geel/groene brigade relatief makkelijk overeind. Aan het eind van de reguliere speeltijd, geeft de vierde official aan dat er nog minimaal drie minuten blessuretijd bijkomen. Om tijd te winnen, krijgt de vanavond subliem spelende Charlie van den Ouweland nog een publiekswissel. Met nog 25 seconden te gaan in de naspeeltijd, krijgt de Maastrichtse Fortunees, Ramon Voorn de bal in zijn bezit. Met een afgemeten pass weet hij Danny Schreurs te bereiken, die zijn bewaker afschudt en de bal feilloos achter sluitpost Boffin in het Maastrichtse netje deponeert. Een doelpunt volledig van Maastrichtse makelij, maar alleen de 450 meegereise Fortuna-aanhangers gaan door de geluidsbarrière…0-2, over en sluiten!

Ook scheidsrechter Wiedemeijer gelooft het nu wel en fluit meteen na de aftrap voor het einde. Volledig buiten zinnen van vreugde, vieren spelers en supporters de behaalde zege. Op alle fronten was Fortuna vanavond de betere. Op tifo, support en voetbalgebied was het Fortuna dat heerste en nam revanche voor de 4-1 en 7-0 vernedering van vorig seizoen.

Een gedeelte van de MVV aanhang kan de nederlaag blijkbaar moeilijk of beter gezegd niet verkroppen en bestormt massaal het uitvak.


De Boschpoort warmt zich op voor de re-enactment na afloop

Hek 1 ligt er binnen luttele seconden uit en alleen het tweede hek voorkomt een rechtstreekse confrontatie met de away-support. Het hek houdt het uiteindelijk, maar het aantal projectielen dat over en weer de vakken wordt ingeslingerd, tart het onvoorstelbare.Een vuilnisbak uit het MVV vak is het startsein van het betere gooi- en smijtwerk, met diezelfde vuilnisbak als rode draad in het geheel. Koffiekannen van beide kanten, tribunestoeltjes van MVV kant, alsmede glazen en porselein, bakstenen, klinkers en stoeptegels. Vanuit Fortuna kant wordt ingezet op koffiecontainers, een frituurpan met inhoud, stoelen en tafels en een wc-bril. Niet veel later gevolgd door de rest van die wc-pot. Daarnaast talloze aanstekers, munten en ander klein wegwerpmateriaal.


Çapa neem je rotzooi mee

Allemaal te gek voor woorden eigenlijk, maar bij MVV bedrijft men blijkbaar een soort struisvogelpolitiek. De laatste jaren zijn het steeds terugkerende taferelen met vanavond als voorlopig dieptepunt. Op deze manier is het gewoon wachten op de dag dat het faliekant mis zal gaan. De inzet van een stadionspeaker zal daarbij weinig uithalen, vrees ik zo.

Als de rust in het stadion eindelijk is weergekeerd, begeven we ons naar de bussen. Eenmaal in de bussen, zien we de MVV-aanhangers links van ons opstormen richting diezelfde bussen. Van de beste vrienden van ons burgers, is in velden of wegen niets te bekennen. Uiteindelijk sneuvelen twee busruiten en een buitenruit. Binnen en buiten de bussen, worden enkele Fortunezen geraakt door bakstenen en moeten voor behandeling naar het ziekenhuis.


Kan Erkens hier even window-dressing toepassen?

Als de belastinggeld vretende blauwe brigade dan uiteindelijk is gearriveerd, keert de rust geleidelijk aan terug en kunnen we ons op de terugweg begeven. In een andere bus dan op de heenweg, want die is inmiddels weggereden zonder mijn persoontje aan boord.

Na vanavond, ben ik volledig om. FC Limburg, een heel goed idee. Vergeet die sentimenten en samenvoegen dit zooitje. De supportersgroepen zijn er in ieder geval klaar voor. Hoop de heren Kesler en Frissen ook.

Groeten,

Guido Erens

Nooit FC Limburg!!!