In feite had ik besloten er een rustig dagje van te gaan maken in Arnhem, maar daar kwam uiteindelijk toch niks van in. Een enerverende wedstrijd die Fortuna door een enorme vechtlust een verdiend punt opleverde. Na afloop bleek dat de druiven voor Vitesse wel heel erg zuur waren. Maar ja, een overwinning moet je nu eenmaal verdienen en dat deden ze niet.


14 Mei 2000

Fortuna houdt Vitesse uit de Champions’ league

Vitesse 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 32. Gerritsen 0-1; 35. Nanu 1-1; 77. Krijgsman 1-2; 86. Curovic 2-2
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Volmer, Roest, Hermans, Heering (68. Gesthuizen), Kool, Van der Schaaf, Krijgsman, Amoah (53. Evers), Gerritsen (90. Schulpen).
Toeschouwers: 26.000
Scheidsrechter: Van der Ende
Geel (Fortuna): Kool, Van der Schaaf
Rood (Fortuna): Kiekens

Voetballen op zondagmiddag betekent relatief vroeg uit de veren om de bus nog te halen. Die vertrok om 11.15uur. Maar wat zie ik, er gaat niet één bus, niet twee maar zelfs drie! Zomaar drie bussen voor een wedstrijdje om niks (voor ons dan tenminste). In totaal dus zo’n 175 man van Fortuna aanwezig bij de competitieafsluiter. Oké, nu waren er ook weer enkele Gelredome bezoekers bij, maar toch zo’n groep moesten we veel vaker hebben.

De busreis was redelijk gezapig en het weer werkte ook al niet mee. ‘s Winters denk ik wel eens dat we veel meer wedstrijden in de zomer moeten spelen, maar op zo’n dag als vandaag denk je daar ineens weer iets genuanceerder over. Een uurtje voor de wedstrijd komen we aan in de multifunctionele fabriekshal in Arnhem. Tenminste zo ziet het er toch echt uit van de buitenkant, of is het een treinstation? Hoe het ook zij, van binnen is het een stuk mooier en we besluiten maar eens een rondje te gaan maken over de promenade. Dat kan allemaal bij Vitesse.

Wat me opvalt is dat Aalbers zijn tijd ver vooruit is geweest, want hij heeft als eerste gerealiseerd waar anderen alleen maar van kunnen dromen: Hoe krijg ik mijn fans al ver voor aanvang van de wedstrijd in het stadion? Na het rondje slaat de honger toch wel toe, tijd dus voor de laatste check van de culinaire uitspattingen op de Nederlandse voetbalvelden. En ja hoor, een culinaire voltreffer! Uitstekende kwaliteit kroketten, prima frieten en een zeer ruim aanbod (broodje bal, frikadel, u noemt het maar op, in Arnhem verkopen ze het). Vitesse valt dus met de neus in de boter, of beter gezegd ze krijgen een Goodyear ster. Als ze die verguisde OHRA card nu nog afschaffen (of liever komend jaar niet want ik heb nog zo’n ding!) kan het feest helemaal beginnen.

Twintig minuten voor de wedstrijd gaan we dan maar het stadion in. Gezien de hitte zullen ze toch wel besloten hebben om het dak open te zetten, of niet soms? Nee, dak dicht! Is het ze dan helemaal naar de bol gestegen daar in Arnhem, je gaat toch niet met het dak dicht spelen als het buiten 25 graden is? Trouwens wat willen ze er eigenlijk mee bereiken. Denken ze soms dat ze onverslaanbaar zijn met het dak dicht. In dat geval wil ik het Arnhemse kortetermijngeheugen even opfrissen. Wie versloeg Vitesse ook al weer voor het eerst in de Gelredome? Juist, Fortuna Sittard. Maar goed dak dicht dus en dan wordt het na verloop van tijd niet echt aangenaam om daar te vertoeven kan ik je vertellen. De rook kan niet weg en de 26.000 kacheltjes die op 37 graden zijn afgesteld, draaien ook op volle toeren. Laat ik het zo samenvatten, wie last heeft van astma moet niet naar het Gelredome gaan.

De wedstrijd dan, het begint allemaal met een minuut stilte voor de vreselijke ramp in Enschede. Overigens, dat die wedstrijd in Rotterdam tussen Feyenoord en Twente doorging, kan er bij mij niet in. En dan moet er niemand gaan zeuren over planningproblemen of competitievervalsing: er zijn in het leven nu eenmaal belangrijkere zaken. Van die ene minuut is het welgeteld tien seconden stil omdat één of andere onverlaat op de zuid tribune van Vitesse het weer niet laten kan.

De wedstrijd begint redelijk vlak. Ik snap dat niet, want Vitesse staat toch op de drempel van de Champions’ league? Gaan ze er nog wat aan doen of hebben ze zich er al bij voorbaat bij neergelegd dat het ook dit jaar weer niet zal lukken? De zenuwen moeten ook een niet te onderschatten rol spelen. Maar hoe het ook zij, Fortuna neemt gaandeweg de eerste helft het initiatief en Vitesse is alleen maar gevaarlijk op de counter.

Verder blijkt Koeman zijn mannen te hebben ingefluisterd dat Amoah en Van der Schaaf zo snel mogelijk het veld dienen te verlaten. Of hij heeft iets anders gezegd maar Marco de Marchi heeft dat in ieder geval uit de woorden van sneeuwvlokje opgemaakt. Een taalcursus zou geen gek idee zijn! De Marchi loopt als een bezetene over het veld en schoffelt alles wat in zijn buurt komt en in een blauw truitje gehuld is resoluut onderuit. Uiteraard in het kader: “als ik geen bal kan raken, dan maar iets anders”. Meestal is Amoah de lul en die strompelt al na tien minuten.

Het duurt tot de 53ste minuut voordat Van Marwijk ziet dat het geen zin meer heeft om Amoah te laten staan, dat zijn dus veertig minuten te lang geweest Bertje! De Marchi krijgt na tien minuten al geel en wordt al vrij snel door Koeman gewisseld. Maar niet voordat ie ook Van der Schaaf heeft geraakt. Die krijgt zware aanslagen te verduren, maar hij bijt op zijn tanden en gaat door. Het zal hem toch niet gebeuren dat ie er tegen Vitesse uit moet! En daarmee hebben we de mentaliteit van de hele Fortuna ploeg wel zo’n beetje omschreven. Er heerst een echte over mijn lijk mentaliteit. En wie had dat gedacht op deze laatste speeldag!

De wedstrijd kabbelt verder en als Gerritsen na 30 minuten de 0-1 scoort, kijk ik daar niet echt van op. In Arnhem is het nu stil, maar de geel zwarten hebben het geluk dat de 1-1 er snel achteraan komt. Een afgeketst schot van Nanu dat Van Zwam kansloos maakt. Een erg gelukkige gelijkmaker dus voor Vitesse, die de Arnhemmers overigens wel inspireert tot een slotoffensief. Eindelijk eens wat druk op onze goal en we mogen ook blij zijn dat het bij 1-1 bleef tot aan de rust.

Tijdens de rust heeft Koeman zijn manschappen eens vermanend toegesproken, want na rust is de gezapigheid van het eerste half uur weer terug. Het duurt eigenlijk tot de 66ste minuut voordat er weer wat gebeurt. Een tackle van achter van Kiekens wordt bestraft met een rode kaart. Door de mist heb ik niet goed kunnen zien wat er gebeurde, dus over die rode kaart ga ik dan ook geen mening geven, maar over het optreden van Mario van den Ende heb ik wel een mening. Ik zeg hier niet snel dat een scheidsrechter er niets van kan, maar Van den Ende is duidelijk aan lager wal geraakt. Zeer dubieuze beslissingen heb ik tegen ons gezien en dan vooral (en dat was zeer opvallend) op de momenten dat we onder druk kwamen te staan. Resultaat van het akkefietje is wel dat we met tien man komen te staan in de laatste 25 minuten van deze wedstrijd.

Nu breekt eindelijk de hel los in het Gelredome. De supporters gaan er achter staan en Vitesse begint te vechten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het op dat moment niet meer zag zitten, maar Fortuna stroopte ook de mouwen nog eens op. Die wilden echt niet verliezen vandaag. Wellicht bood het wedstrijdverloop van vorig jaar enig houvast. Toen kwamen we 1-0 voor (nu ook) het werd 1-1 (nu ook), we werden gereduceerd tot tien man (nu ook) en we wonnen met 1-2 (nu ook?). Nou daar lijkt het niet op, enkele Fortunezen doen pogingen om als eerste de bal tegen het dak te schieten (en wat gebeurt er dan eigenlijk???), kortom het credo luidt: Vrouwen en Krijgsman eerst!

Daar gaat weer zo’n hopeloze bal en wie hobbelt daar achteraan? Inderdaad Dennis Krijgsman. Ik roep nog: kom op Krijgsman en gooi nu die ene wereldactie er maar eens uit, waar we al het hele seizoen op zitten te wachten! En wat doet de gek, een wereldactie! Op het scorebord (nou ja scorebord?) prijkt nu: Vitesse 1 Gasten 2. In het Fortuna vak is het nu best gezellig hoor! We moeten het nog 13 minuten uitzingen met zijn tienen, maar de Fortunezen staan nu echt op scherp.

Maar wat zie ik daar? Shit, Curovic komt het veld in…. Dat betekent voor Fortuna meestal niet veel goeds. Die vent heb ik volgens mij al een keertje of tien zien scoren tegen ons. Tenminste voor mijn gevoel wel. Gelukkig staat daar een meesterzet van Bertje tegenover. Hij brengt Gesthuizen in. Precies wat we nu nodig hebben, een onruststoker in onze eigen defensie die meent op de meest onmogelijke momenten in zijn eigen zestienmetergebied te moeten gaan zoeken naar een voetballende oplossing. Nou ja in potentie is hij natuurlijk ook een speler die bij PSV thuis hoort. Maar ja, er zat blijkbaar niks anders op de bank, we moeten het hiermee doen en het wordt nu toch wel een beetje druk voor onze goal.

Een vrije trap van Van Hooijdonk belandt op de paal en wordt quasi nonchalant door Van Zwam met een rechter nekwervel tot corner verwerkt. Verder stopt hij ook nog een paar mooie ballen met zijn handen, ballen verdwijnen rakelings over en naast. Nee, het is gezellig voor onze goal. We houden het droog tot de 86ste minuut, als Curovic weer eens toe slaat. Ik ga binnenkort uitzoeken hoe vaak hij nu tegen ons gescoord heeft. Een leuke aanval wordt door hem netjes binnen getikt, Van Zwam kansloos.

En nu? Nog vier minuten officieel en Van den Ende gaat dat vast nog verdubbelen. Fortuna trekt nu een verdedigingslinie op ter hoogte van het strafschopgebied en start een loopgravenoorlog. Zelfs verkenner Krijgsman die af en toe zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, doet nuttig werk. De laatste truc van Van Marwijk voor Fortuna is uiteraard het inbrengen van een gelouterde verdediger die zich moet gaan bezig houden met tijdrekken (ballen vasthouden, geen afstand bewaren enz.) en zeuren bij de scheids dat het nu toch echt afgelopen moet zijn. Of ja toch tenminste een speler die redelijk past binnen dit profiel. Eens kijken wie we daar nog hebben op de bank, juist de perfecte man: Rob Schulpen, neo prof en al gepokt en gemazeld in de eredivisie (één invalbeurt van tien minuten dit seizoen, dat kan tellen!). Een zekerheidje dus achterin.

En als je je eigen elftal zo ziet knokken, dan doet je dat wel wat hoor. Ik was kletsnat van het zweet (hitte of spanning, wie zal het zeggen!). Hoe het gegaan is weet ik niet, maar er is niks meer aangebrand. We hebben zelfs nog een corner gehad geloof ik! Het eindigt dus 2-2 en daar blijkt Vitesse helemaal niks mee te zijn opgeschoten. Feyenoord wel, die spelen nu Champions’ league en of de Fortunezen dat als afscheidscadeau voor Van Marwijk hebben geregeld, zullen we nooit weten. Maar ik heb ze zelden zo geëngageerd zien spelen in een wedstrijd om niks.

We konden helaas geen afscheid nemen van de spelers, want de Vitesse aanhangers stroomden het veld op. Dat duurde trouwens niet lang, want een minuutje later ging ze weer linea recta terug. Naar buiten wel te verstaan, waarschijnlijk was er dus nog een afscheidsborrel voor ons geregeld. Net als vorig jaar toen we daar een uur in de Gelredome hebben moeten vertoeven. Deze keer viel dat allemaal mee, we konden vrij snel weg uit Arnhem.

Om 19.00uur kwamen we aan in Sittard waar het nog een uurtje of twee gezellig bleef in het supportershome. Toen naar huis, maar eerst nog een tijdje op een betonblok gezeten voor het stadion waar ik mijn gedachten over het afgelopen seizoen de vrije loop kon laten. Het was een seizoen van pieken en dalen voor ons. Dieptepunten waren er in Eindhoven, Tilburg, Maastricht, Alkmaar toen ik het echt niet meer zag zitten en ook wel thuis tegen Twente. En laten we het bekerdebacle tegen Excelsior even niet vergeten? Maar er waren ook hoogtepunten, te beginnen de terugreis uit Rotterdam na Excelsior. Verder die late winsttreffer in Nijmegen, Vitesse uit en thuis, Waalwijk. Kortom, ik heb me wel weer vermaakt dit seizoen! Wanneer begint het volgende?