Daar waar Pim Verbeek een half jaar de tijd had het elftal voor het seizoen 94/95 samen te stellen, moet hij nu onverwacht en snel een eredivisieploeg op poten zetten. Daar komt nog bij dat twee belangrijke pionnen van het kampioenselftal Fortuna verlaten: Maurice Rayer keert terug naar VVV en Fuat Usta versiert een transfer naar Besiktas JK.


Ten slotte vertrekt ook René Maessen (naar SVN). Mister Fortuna René Maessen kwam tot 495 duels voor Fortuna; 160 duels meer dan de nummer twee op die lijst – Ruud Hesp.

In de voorbereiding contracteert Fortuna vier nieuwelingen. De verdedigers Jürgen Dirkx (gehuurd van PSV) en Robert Roest (van KSK Beveren), middenvelder Ruud Kool (van FC Twente) en aanvaller Regillio Simons (van Telstar). Kort na aanvang van het seizoen komt daar nog een vijfde versterking bij: de Engelse middenvelder Mark Burke (van Port Vale). Roger Juffing stroomt intern door. Hij wordt de nieuwe reservekeeper, omdat blessureleed een einde maakt aan de spelerscarrière van Job van Lier. De doelstelling voor Pim Verbeek is simpel: handhaving.

De KNVB heeft een spelregelwijziging doorgevoerd. Een overwinning is niet langer twee maar drie punten waard. In een met elfduizend toeschouwers goed gevuld Stadion De Baandert, gaat Fortuna bij zijn rentree in de eredivisie met 1-3 onderuit tegen PSV. Fortuna moet tot speeldag vier wachten op de eerste overwinning, wanneer Mark Burke bij zijn debuut de enige treffer in het thuisduel tegen De Graafschap scoort.

De verdedigende tactiek van Pim Verbeek levert weinig spektakel op. Fortuna scoort slechts veertien maal in de negentien duels voor de winterstop: niemand in de eredivisie doet slechter. Echter, op de ranglijst staat Fortuna in de winterstop op plek dertien, vier punten boven de degradatiestreep.

Fortuna denkt het gebrek aan scorend vermogen op te vangen door tussentijds twee aanvallers aan te trekken. Roberto Lanckohr komt in november over van MVV als onderdeel van een spelersruil (Raphael Losada verhuurd aan MVV); Engelsman Michael Jeffrey komt in de winterstop over van Rotherham United. Verder is ook de topscorer van het afgelopen seizoen Robert van der Weert weer beschikbaar na een half jaar revalidatie.

Ook in de winterstop wordt de Europese voetbalwereld opgeschrikt door het Bosman-arrest. Jean-Marc Bosman – die in mei 1993 nog een testduel afwerkte bij Fortuna Sittard – sleept in oktober 1993 zijn voormalige werkgever RFC Liège, de KBVB en de UEFA voor de rechter. Hij wenst dat het Europese Hof van Justitie de rechtmatigheid toetst van de regel dat een club een transfersom kan eisen voor een speler die een aflopend contract heeft en naar een andere club wenst te vertrekken. Het Hof van Justitie denkt twee jaar na en oordeelt dat deze regel in strijd is met het vrij verkeer van werknemers, met als gevolg dat vanaf dat moment elke speler transfervrij is nadat zijn contract afloopt. De hoogte van een transfersom die een club kan eisen voor een vertrekkende speler is nu dus niet alleen afhankelijk van zijn salaris, maar ook van de duur van het doorlopende contract.

Ondanks de aanvallende versterkingen, komt Fortuna ook na de winterstop moeizaam tot scoren. Uiteindelijk scoort Fortuna 27 treffers in 34 duels. Ronald Hamming, die lang niet altijd in de basis staat, scoort tienmaal en kroont zich daarmee tot topscorer. Pim Verbeek voldoet wel aan de doelstelling. Fortuna eindigt namelijk op een dertiende plek.

Naast het veld presenteert voorzitter Eric Bouwmeester het beleidsplan ‘Fortuna 2000’, waarin hij de toekomst van Fortuna Sittard uitstippelt. Een belangrijk onderdeel van dat plan is de realisatie van een nieuw stadion aan de Bergerweg – Fortuna’s anker in de eredivisie.

Het beleidsplan is nog warm als het al bijna bij het oud papier kan. Eind mei nodigt gouverneur van de provincie Limburg Berend-Jan van Voorst tot Voorst namelijk de bestuurders van Fortuna Sittard, Roda JC en MVV bijeen om te praten over een fusieclub in Zuid-Limburg. De gouverneur wil weten of er interesse is voordat hij onderzoek laat doen naar de haalbaarheid van en een geschikte locatie voor een nieuw stadion van die fusieclub. Fortuna is geïnteresseerd mits die fusieclub sportief tot iets groeit dat ver uitstijgt boven wat Fortuna zelfstandig kan bereiken. Ook de andere twee clubs tonen interesse. De rust in Sittard na een saaie maar degelijke rentree in de eredivisie is voorbij.