Aan de start van de voorbereiding van het seizoen 89/90 zijn er een paar mutaties. Arnold Griffith (naar AZ), Nico Jalink (naar RKC) en Erik Meijer (naar Antwerp FC) verlaten Fortuna Sittard en worden vervangen door middenvelder Richard Sneekes (van Ajax, was verhuurd aan FC Volendam) en de aanvallers Marcel van Helmond (van NAC) en Geert Brusselers (gehuurd van PSV).


Verder huurt Fortuna ook aanvaller Mark Farrington (van KRC Genk) voor één seizoen als vervanger van de herstellende Sigi Lens. Etienne Barmentloo en Jerry Taihuttu stromen intern door naar de hoofdmacht.

Fortuna neemt na zes jaar afscheid van General Biscuits als shirtsponsor. Eerst stond er LU (vier seizoenen) en daarna Liga (twee seizoenen) op Fortuna’s borst. Met het vertrek van de broer van Paul Boels als directeur bij General Biscuits komt er ook een einde aan de sponsoring van Fortuna Sittard. Voor driehonderdduizend gulden per seizoen neemt Kärcher, fabrikant van reinigingsapparatuur, de vacante plek op Fortuna’s shirt over.

De KNVB wijzigt de competitieopzet. Niet langer degraderen drie, maar twee teams rechtstreeks uit de eredivisie. De nummer zestien speelt barrage duels tegen de winnaar van de nacompetitie in de eerste divisie.

John Clayton staat al snel langdurig buitenspel vanwege een operatie en Mark Farrington scoort nauwelijks, met als gevolg dat Fortuna voor de winterstop slechts zestien doelpunten scoort in achttien duels. Omdat de verdediging slechts zeventien doelpunten weggeeft (met een wekelijks uitblinkende Ruud Hesp), bivakkeert Fortuna op een zevende plek in de winterstop. Niet slecht, maar vanwege de weinige doelpunten ook weinig spectaculair.

Alleen het tweede competitieduel in De Kuip leidt tot opwinding. In de 79ste minuut van dit duel verdubbelt Richard de Vries Fortuna’s voorsprong naar 0-2. Op dat moment slaan de stoppen door bij enkele Feyenoordfans, die een paar hekken slopen en het veld opkomen, om verhaal te halen. Spelers van beide ploegen haasten zich richting catacomben, waarbij de Fortunezen nog geluk hebben dat de heethoofden het niet op hen gemunt hebben. De wedstrijd wordt gestaakt en nooit meer uitgespeeld. Fortuna wint met 0-2.

Fortuna overwintert in het bekertoernooi, maar hoeft daar slechts een duel voor te spelen. Thuis tegen eerstedivisionist SC Heerenveen nemen de Fortunezen de noodzakelijke strafschoppen beter.

In de winterstop maakt voorzitter Paul Boels bekend dat hij aan zijn laatste seizoen als voorzitter bezig is. Zijn opvolger is Jos Kreijn. Kreijn is notaris van beroep en heeft ervaring in sportbestuur al is dat veldhockey; niet voetbal. De enige link naar voetbal loopt via zijn vader die voor VVS – de voorloper van Sittardia – uitkwam. Boels gaat Kreijn een half jaar inwerken. Ook in de winterstop zet Mario Eleveld – na hardnekkig blessureleed – een punt achter zijn profcarrière. Hij speelde 164 duels voor Fortuna. In het nieuwe seizoen zal hij bij RKONS gaan spelen.

Na de winterstop presteert Fortuna prima te beginnen met een thuisoverwinning op eerstedivisionist FC Wageningen in het bekertoernooi. Ook de eerste acht competitieduels na de winterstop blijft Fortuna ongeslagen, voeg daarbij dat Fortuna ook de drie laatste duels voor de winterstop niet verloor en er is een reeks van elf ongeslagen competitieduels. Gedurende die reeks verliest Fortuna thuis wel de aanstaande landskampioen Ajax in de kwartfinales van het bekertoernooi.

Fortuna staat zesde en doet in de slotfase van de competitie mee voor kwalificatie voor het UEFA cup toernooi. Sigi Lens heeft de strijd om terug te keren op het veld dan definitief gestaakt. Tijdens zijn revalidatieproces zijn complicaties opgetreden, die hem nopen tot opgave.

Rondom de thuiswedstrijd tegen FC Twente in april, herdenkt Fortuna de vorig seizoen overleden clubarts Thei Jessen. De noordtribune van Stadion De Baandert wordt omgedoopt tot Dr. Thei Jessen tribune. De avond eindigt in mineur want uitgerekend deze avond lijdt Fortuna de enige thuisnederlaag van het seizoen.

In de laatste vier competitieduels noteren we de wonderbaarlijke opstand van Mark Farrington. In de eerste dertig competitieduels scoort hij tweemaal; in de laatste vier scoort hij achtmaal: driemaal tegen PSV, eenmaal tegen MVV en viermaal tegen FC Volendam. Fortuna licht snel de optie tot koop op Farrington. Europees voetbal blijft evenwel buiten bereik. Fortuna eindigt op de zevende plek; een evenaring van de beste klassering ooit in het seizoen 84/85. Mark Farrington scoort tien competitietreffers; niemand doet beter.

Resteert het afscheid van voorzitter Paul Boels op zondag 13 mei 1990. Fortuna organiseert een wedstrijd tussen het eerste elftal en een elftal oud-Fortunezen, waarin Boels ook zelf meespeelt. Het eindigt in 6-5 voor zijn elftal. De aanwezigheid van spelers die op een minder prettige wijze Fortuna hebben verlaten (zoals John Linford, Hans Engbersen en Huub Smeets) geeft aan dat er veel waardering was voor Boels onder de spelers.

In zijn eerste seizoen als voorzitter eindigde Fortuna zevende. In zijn laatste seizoen als voorzitter eindigt Fortuna opnieuw zevende, maar wel een divisie hoger. Alhoewel het lastig is prestaties van een voetbalclub toe te wijzen aan individuen, is de rol die Boels in al die jaren gespeeld heeft zondermeer een belangrijke geweest. Boels – zonder voetbalachtergrond – verzamelde in al die jaren kundige mensen om zich heen zodat de club zelden bokkensprongen moest maken om de sportieve meubelen te redden. Noem het saai, noem het risicoloos, maar ga niet zeggen dat het niet effectief was.

De enige frustratie die Boels overhoudt is de halvering van de toeschouwersaantallen ten opzichte van het eerste jaar na terugkeer in de eredivisie. Aangezien recettes tegenwoordig een minder prominente rol spelen op een begroting van een betaaldvoetbalclub dan in de jaren zeventig, heeft die achteruitgang beperkte financiële gevolgen, maar het knaagt wel aan Boels.

Fuseren met Roda JC en MVV? Wellicht de meest verstandige oplossing, aldus Boels, maar hij denkt niet dat het er ooit van komt.