In het seizoen 76/77 begint Cor van der Hart aan zijn eerste volledige seizoen. Op de transfermarkt moet hij op zoek naar verdedigers. Niet alleen Arno Ernst vertrekt, ook vaste waarden Hans van Huissteden (einde spelerscarrière) en Harry Aben (naar SC Susteren), die 191 duels voor Fortuna SC speelde, doen dat. Van der Hart haalt Erich Merken (van BW Düren) en Jean Colombain (van KFC Turnhout).


Verder vertrekken beide keepers Jan Nieling (naar Limburgia) en Eddy van ’t Oost (einde spelerscarrière). Het levert Jo van Sintfiet – die vorig seizoen van Haslou overkwam – een kans als eerste keeper op. Frits Smeets (van Almania) wordt zijn doubleur. Tevens moet Van der Hart op zoek naar aanvallende versterking, want naast topscorer Hans Erkens vertrekken ook Wim Bohnen (167 duels voor Fortuna, naar SC Susteren) en Jef de Neeling (naar NEC). Hij haalt Hans Engbersen (van SK Beveren) en in de winterstop Rini Verstraeten (van KFC Turnhout). Ten slotte trekt hij ook middenvelder Rob Hutting (van NEC dat hem verhuurd had aan Willem II) aan.

Fortuna SC begint redelijk sterk, maar de ploeg blijkt te wisselvallig om structureel om de bovenste posities mee te doen. In oktober gaat één van voorzitter Cas de Quays wensen in vervulling: lichtmasten in Stadion De Baandert. DSM bestaat 75 jaar en geeft de stad Sittard een half miljoen gulden, dat de stad onder andere aanwendt om vier lichtmasten te plaatsen in Stadion De Baandert. Eindelijk kan Fortuna SC op de zaterdagavond gaan spelen en hoeft de club de concurrentie met het amateurvoetbal op zondagmiddag niet meer aan.

Het eerste kunstlichtduel wordt gespeeld op 16 oktober tegen Vitesse, maar ook spelen op zaterdagavond leidt niet tot betere prestaties. In de winterstop staat Fortuna SC gedeeld zevende – tien punten achter koploper Vitesse. Het bekertoernooi is dan al voorbij. Fortuna ontsnapt in de eerste ronde thuis aan een blamage tegen hoofdklasser CVV uit Rotterdam door na verlenging te winnen en is dichtbij een verrassing in de tweede ronde in Eindhoven, waar regerend landskampioen PSV tenauwernood met 1-0 wint.

Ook na de winterstop blijft wisselvalligheid troef en zelfs een goede serie, die een periodetitel oplevert, zit er niet in. De frustraties die daardoor ontstaan leiden tot enkele akkefietjes tussen spelers en trainer Cor van der Hart, die de moraal ook geen goed doen. Fortuna SC beëindigt de competitie opnieuw op een zevende plek. Hans Engbersen blijkt wel een goede aankoop. Hij scoort 22 doelpunten in zijn debuutseizoen en wordt daarmee topscorer.

Een grijs seizoen op het veld, maar geen grijs seizoen naast het veld. Al vrij vroeg in het seizoen geeft voorzitter Cas de Quay te kennen dat hij gaat stoppen als voorzitter. Een van de laatste daden van De Quay is de aanstelling van een voltijdse algemeen manager bij Fortuna SC, die de dagelijkse leiding in handen neemt, maar zich niet zal bemoeien met het voetbaltechnische gedeelte van de club, wat het exclusieve domein van de trainer blijft. Joop Boekhorst is die algemeen manager. Hij komt over van WVV Wageningen, waar hij een soortgelijke functie had.

Per 1 februari treedt Cas de Quay af als voorzitter. Hij is dan vier en een half seizoen voorzitter geweest van Fortuna SC. Bij zijn aanstelling wilde hij de serviceverlening aan supporters verbeteren, in de hoop meer supporters te trekken en dus meer inkomsten te genereren. Hij regelde de beloofde overkapping van de staantribune aan de lange zijde van Stadion De Baandert en op het einde van zijn termijn realiseert hij ook de lichtmasten die voetbal op zaterdagavond mogelijk maken. Tot structureel meer toeschouwers leidt dit overigens niet. In zijn eerste seizoen kwamen er gemiddeld 3.700 toeschouwers kijken; in zijn laatste seizoen zijn er dat 3.600.

Paul Boels wordt de nieuwe voorzitter. Boels is een ras-Sittardenaar en heeft een advocatenkantoor. In tegenstelling tot zijn twee voorgangers heeft hij geen DSM-verleden, maar bekleedde hij wel al een paar seizoenen een bestuursfunctie bij Fortuna SC. Zijn eerste klus is een rechtszaak voorkomen die oud-trainer Cor Brom heeft aangespannen. Brom denkt nog geld tegoed te hebben van Fortuna SC. Boels schikt voor 9.500 gulden. De tweede klus is lastiger: een trainer aanstellen voor het nieuwe seizoen. Doorgaan met Cor van der Hart of een nieuwe trainer? Fortuna SC kiest voor optie twee en stelt Joop Castenmiller aan. Castenmiller komt over van Telstar, dat hij vier jaar op rij in de eredivisie hield. Cor van der Hart denkt er het zijne van maar dient wel zijn contract uit en dat is een primeur. Zijn voorgangers Frans Debruyn, Evert Teunissen en Cor Brom vertrokken – om uiteenlopende redenen – voortijdig.