Met een plaats in de middenmoot nemen we geen genoegen. Dat zou betekenen dat we gefaald hebben”, vernemen we van voorzitter De Quay bij de start van het seizoen 75/76. De voorzitter lijkt zijn lesje te hebben geleerd: Fortuna SC gaat in het seizoen 75/76 voor een periodetitel en hoopt op meer. De promotie-eis is dus van tafel.


De minimale opbrengst van 150.000 gulden uit reclame- en pr-activiteiten wordt niet langer door één bedrijf (Horn Keukens) gegarandeerd, maar door negen bedrijven (Couwenbergh, Dassen elektrotechniek, Marcel Muyres, Oostwegel, Rositta, Schildersbedrijf Wessels, SIF, Sinalco en Tebuko). In tegenstelling tot Pierre Horn in het afgelopen seizoen, houdt dit negental zich op de achtergrond en bemoeit zich niet met de sportieve prestaties. Pierre Horn blijft wel op de achtergrond sponsor. Kortom, sponsorinkomsten en prestaties worden ontkoppeld en de bestuurlijke rust keert terug.

Fortuna SC stelt voor het eerst een volwaardige assistent-trainer aan in de persoon van oud-Fortunees Peter Benen. Net als in het vorige seizoen, vinden er enkele vervangingen plaats in het defensieve bereik. Jan Benen (van THOR Waterschei dat hem verhuurd had aan Go Ahead Eagles) keert terug als speler en Jo Bux komt over van Almania. Ze moeten het verlies van Huub Stevens (naar PSV) en Leo Ehlen (naar Roda JC) opvangen. Jo van Sintfiet (van Haslou) wordt toegevoegd als derde keeper. De aanvallers Uwe Blotenberg (naar SK Tongeren) en Bart Stovers (naar Willem II) vertrekken en worden vervangen door Hans Zuidersma (van Roda JC dat hem verhuurd had aan WVV Wageningen), Dick Hoogmoed (van FC Dordrecht) en Jef de Neeling (van SC Amersfoort).

Op het veld is Cor Brom nog steeds trainer alhoewel de relatie met het bestuur bekoeld is. Hij haalde de doelstelling (promotie) niet in het afgelopen seizoen, maar een belangrijkere kink in de kabel is zijn vermeende betrokkenheid bij de transfer van Huub Stevens naar PSV. Op verzoek van Stevens vergezelde Brom hem naar Eindhoven om er proeftrainingen af te leggen, wat tot beroering leidt in bestuurlijke kringen.

Fortuna SC komt uitstekend uit de startblokken en heeft in het achtste duel genoeg aan een punt thuis tegen SC Veendam om de eerste periodetitel te winnen. Drie weken voordien verloor Fortuna nog thuis van SC Veendam in de eerste bekerronde met 3-5.  Tienduizend toeschouwers zien een nerveus Fortuna SC dat op achterstand komt in het competitieduel, maar als Frans Roemgens twintig minuten voor tijd een strafschop omzet is het benodigde punt binnen. De parallellen met het seizoen 73/74 dringen zich op. Ook toen was de ambitie een periodetitel en ook toen sloeg de ploeg van Cor Brom toe bij de eerste gelegenheid.

Helaas stopt de vergelijking daar niet, want opnieuw verliest Fortuna SC de eerstvolgende twee duels en tevens de koppositie. Het blijkt het begin van een zwakke periode van Fortuna SC, waardoor de ploeg langzaam maar zeker wegvalt als titelkandidaat. Fortuna SC gaat de winterstop in als nummer drie in de competitie, maar dat is wel acht punten achter koploper HFC Haarlem.

Als Fortuna SC de eerste wedstrijd in 1976 thuis tegen FC Groningen verliest, breekt er iets bij het bestuur. De volgende dag maakt voorzitter De Quay bekend dat het aflopende contract van Cor Brom niet verlengd wordt. Dat lijkt geen groot nieuws, maar er zit een addertje onder het gras. Broms contract loopt af na het laatste competitieduel tegen Helmond Sport. Brom heeft geen contract voor de nacompetitie, waarvoor Fortuna SC zich heeft geplaatst. In de reguliere competitie staat Fortuna SC een straatlengte achter op koploper HFC Haarlem, dus is de nacompetitie het enige sportieve doel. Als het bestuur aan Brom bevestigt dat hij niet de leiding zal hebben in de nacompetitie, stapt hij onmiddellijk op. Peter Benen is tijdelijk hoofdtrainer.

Ondertussen wordt in de gemeenteraad van Geleen weer druk vergaderd. Fortuna SC heeft nog 51.000 gulden schuld openstaan die over een periode van zes jaar moet worden afgelost. Fortuna SC stelt voor 23.000 gulden ineens te betalen, als de rest wordt kwijtgescholden. Geleen wikt en weegt en gaat niet akkoord. Deze zaak suddert dus verder.

De zoektocht naar een nieuwe trainer duurt lang, maar eind februari is er dan toch witte rook: Cor van der Hart tekent voor anderhalf seizoen. De man die jarenlang het boegbeeld was van Fortuna’54. Hij start op 1 april 1976 en heeft dan nog negen competitieduels om zijn ploeg voor te bereiden op de nacompetitie. Van der Hart komt over van Standard Liège, waar hij overhoop lag met het bestuur, dat hem liet vertrekken. Fortuna SC eindigt op de zevende plek; Hans Erkens wordt voor de tweede maal in drie seizoen topscorer met acht doelpunten.

In de nacompetitie begint Fortuna SC nerveus met een 3-0 nederlaag in Arnhem, maar thuisoverwinningen tegen FC VVV en WVV Wageningen en een gelijkspel uit bij WVV Wageningen betekenen dat Fortuna SC na vier speeldagen de koppositie deelt met FC VVV. De derby in Venlo op speeldag vijf wordt cruciaal. Achttienduizend toeschouwers zien een verbeten duel, waarin FC VVV met 2-1 aan het langste eind trekt. De druiven zijn zuur in Sittard, want ondanks een 5-1 overwinning op Vitesse op de slotdag, geeft FC VVV de koppositie niet meer weg. Fortuna is dus opnieuw dicht bij promotie, maar slaagt er opnieuw niet in.

Fortuna SC neemt afscheid van een aantal spelers, onder wie topscorer Hans Erkens die 189 duels voor Fortuna SC speelde en een mooie transfer naar Ajax maakt en verdediger Arno Ernst. Mister Fortuna is de laatste speler die ononderbroken onder contract staat bij Fortuna SC sinds de start in 1968. Hij gaat na 296 duels voor Fortuna SC met voetbalpensioen.