Bij Fortuna Sittard wordt de klant weer koning”, aldus Hans van Doorneveld aan de vooravond van het seizoen 87/88 – zijn eerste seizoen als trainer van Fortuna Sittard. Het is duidelijk wat Fortuna wil: de afgehaakte toeschouwers terugwinnen met aanvallend, aantrekkelijk en agressief voetbal.


Dat moet zonder de vertrokken Frans Thijssen (naar FC Groningen), Wout Holverda (naar HFC Haarlem), Bert van Marwijk (naar FC Assent) en keeper André van Gerven (naar THOR Waterschei). Hun vervangers zijn Marcel Liesdek (van HFC Haarlem) en Arnold Griffith (van Telstar dat hem per 1 juni 1987 had overgenomen van AZS) en keeper Ruud Hesp, maar hij speelde al mee in Zuid-Korea. Verdediger Robert Kicken en aanvaller Erik Meijer stromen intern door naar de hoofdmacht.

Verder heeft Fortuna een nieuwe shirtsponsor: Liga vervangt na vier seizoenen LU. Liga komt ook uit de stal van General Biscuits, dat dus aan Fortuna verbonden blijft.

Fortuna start sterk aan de competitie, met vier zeges in de eerste zes duels. Toch is dat zesde duel gedenkwaardig voor de verkeerde redenen. De winst op FC Twente in Enschede wordt overschaduwd door een eruptie van vulkaan Linford. Van Doorneveld wisselt Linford twintig minuten voor tijd en hij laat de trainer in weinig vleiend woord en gebaar weten wat hij van de trainer vindt. Iets wat hij ook in het veld had gedaan richting medespelers.

De dag nadien op de training komt hij in aanvaring met assistent-trainer Dick Voorn en dan is de maat vol: Fortuna schorst Linford een paar dagen, daarna sluit hij aan bij het tweede elftal. Het is duidelijk: Fortuna wil af van Linford, maar wil niet te veel nadruk leggen op de problemen, want dat drukt de marktwaarde van de Engelse spits.

Hij is er twee duels niet bij, maar dan keert hij terug en speelt sterk tegen Ajax en Roda JC. FC Zürich meldt zich en neemt Linford over voor 175.000 gulden. Dat bedrag is beneden de marktwaarde van een speler met zijn voetbalkwaliteiten, maar het verlost Fortuna wel van een probleem. Linford was – na het vertrek van zijn mentor Frans Thijssen – blijkbaar niet meer te handhaven.

Resteert de vraag: wie is Linfords vervanger? Fortuna wordt in verband gebracht met een hele reeks spelers, maar Joop Castenmiller vindt niet meteen een adequate en betaalbare vervanger. Echt haast is er niet, want ondanks het verlies van Linford, zijn de prestaties van Fortuna uitstekend. In de winterstop vinden we Fortuna terug op plek vijf.

Ook in het bekertoernooi gaat het Fortuna voor de wind. Fortuna wint in de eerste ronde bij eersteklasser Rijnsburgse Boys en gaat in de tweede ronde voor het tweede seizoen op rij op bezoek bij hoofdklasser DWV. Opnieuw wint Fortuna, waardoor overwintering een feit is.

Op dat moment is niet alleen John Linford vertrokken, maar ook Anton Janssen. PSV neemt hem over van Fortuna voor de lieve som van één miljoen gulden. Joop Castenmiller zoekt in de winterstop een spits en een aanvallende middenvelder. Hij vult beide vacatures in Alkmaar bij het noodlijdende AZ: Pier Tol en Nico Jalink. In maart verlaat ook Anne Evers Fortuna, die in Sittard meer op de bank zit dan hem lief is. Hij gaat spelen bij Vitesse.

De tweede competitiehelft verloopt stroever dan de eerste, met als gevolg dat Fortuna eindigt op een achtste plek. Het bekertoernooi eindigt in de achtste finales uit bij eredivisionist Roda JC. Sigi Lens scoort tien doelpunten en dat is voldoende om zijn topschutterspositie te prolongeren. De ambitie meer publiek te trekken mislukt. Net als vorig seizoen komen er gemiddeld 5.600 toeschouwers naar Stadion De Baandert.

Wim Koevermans ten slotte stapt in de voetsporen van Wilbert Suvrijn en debuteert voor het Nederlands Elftal. In tegenstelling tot Suvrijn start Koevermans in de basis in een oefenduel tegen Bulgarije in Rotterdam. Nederland verliest met 1-2.