Met deze groep moet het kunnen”, denkt trainer Bert Jacobs aan de start van het seizoen 86/87. De spelersgroep heeft enige veranderingen ondergaan. Na het vertrek van basisspelers Wilbert Suvrijn en Arthur Hoyer moet Fortuna namelijk de boer op. Joop Castenmiller legt Anton Janssen die overkomt van het gedegradeerde NEC en Sigi Lens van AZ vast als vervangers.


Ten slotte komt hij ook nog tegemoet aan de publieke wens van Frans Thijssen die een voetballende vrije verdediger wil: Bert van Marwijk komt over van MVV. Roger Houtackers (naar RKVV Voerendaal) en Rob Philippen (naar Helmond Sport) verlaten Fortuna. Richard Custers stroomt intern door richting de hoofdmacht.[1]

Stadion De Baandert is vanaf nu geheel overdekt. In de voorbereiding treft Fortuna de houder van de Europacup der Landskampioenen: Steaua București. Fortuna houdt de Roemenen op 1-1. Bert Jacobs heeft er vertrouwen in. Hij verliest wel Gerrie Schrijnemakers in de voorbereiding. Zijn enkelblessure is dusdanig ernstig dat de Maastrichtenaar wordt afgekeurd voor betaald voetbal. Hij zal – na een langdurige revalidatie – aan de slag gaan bij FC Vinkenslag. Met 179 duels kan ook Schrijnemakers terugkijken op een mooie carrière bij Fortuna.

Fortuna start de competitie goed met een gedeelde tweede plek na vijf duels, maar in oktober begint een reeks van acht duels zonder overwinning, die Fortuna richting degradatiezone doet afzakken. Het leidt tot onrust binnen de selectie – vooral rondom John Linford. Vorig seizoen was Linford een irritante veel scorende speler, dit seizoen is hij een irritante weinig scorende speler. Zijn krediet smelt snel weg. Om de blessurelast enigszins op te vangen, huurt Fortuna centrale verdediger Henk Duut van Feyenoord.

Het verrast niet als Fortuna Sittard in november meedeelt dat het aflopende contract van Bert Jacobs niet verlengd zal worden. De naam van AZ-trainer Han Berger wordt al snel genoemd als mogelijke opvolger. Fortuna overwintert op plek veertien op de ranglijst, drie punten boven de degradatiestreep. Fortuna schaart zich ook bij de laatste zestien in het bekertoernooi na overwinningen bij eersteklasser Flevo Boys in Emmeloord in de eerste ronde en bij hoofdklasser DWV in Amsterdam in de tweede ronde.

In de winterstop blijkt dat de opvolging van Bert Jacobs sneller dan verwacht geregeld moet worden. Jacobs moet een ingrijpende kaakoperatie ondergaan, die hem maanden zo niet het restant van het seizoen buiten actie zal houden. Fortuna moet dus op zoek naar een trainer, die in ieder geval het restant van het seizoen kan uitdoen. Fortuna polst Sef Vergoossen (blijft VVV trouw), denkt aan Hans Verèl (RBC) en legt uiteindelijk Han Berger vast voor het restant van de competitie. Berger is onlangs ontslagen bij AZ en heeft al een contract getekend voor het seizoen 87/88 bij FC Utrecht. Hij is dus beschikbaar voor het halve seizoen dat Fortuna wenst af te dekken.

Ter kennismaking met de selectie trekt Fortuna in februari een week naar het Zuid-Franse Nîmes, waar een toernooi wordt gewonnen. Bij terugkomst regeert Koning Winter in Nederland. Het geeft manager Joop Castenmiller de tijd om de trainersvacature voor het seizoen 87/88 in te vullen. Hans van Doorneveld verruilt HFC Haarlem voor Fortuna Sittard. Hij tekent voor twee seizoenen.

Berger moet tot de vierde competitiewedstrijd onder zijn leiding wachten op zijn eerste overwinning. Thuis tegen Go Ahead Eagles komt er een einde aan een reeks van elf competitieduels zonder overwinning: 2-0. Die zege is het keerpunt in het seizoen, want Fortuna eindigt uiteindelijk op plek negen – ver weg van degradatiezorgen. Sigi Lens wordt topscorer in zijn debuutseizoen met elf treffers.

In het vervolg van het bekertoernooi bereikt Fortuna de kwartfinales na winst in Venlo op eredivisionist VVV. Fortuna loot een thuisduel tegen eredivisionist FC Groningen, maar gaat ondanks het thuisvoordeel ten onder tegen de Groningers.

Geen degradatiezorgen, maar wel voor het eerst sinds de promotie financiële zorgen: Fortuna heeft een gat van circa vierhonderdduizend gulden op de begroting. Op een begroting van circa drie miljoen gulden is dat een behoorlijk tekort. De teruglopende toeschouwersaantallen zijn een belangrijke oorzaak van dit tekort. In het seizoen 85/86 kwamen er gemiddeld iets meer dan zevenduizend toeschouwers naar Stadion De Baandert; een jaar later zijn er dat nog 5.600.

Het seizoen is overigens nog niet ten einde, want Fortuna wordt uitgenodigd deel te nemen aan de Presidentscup in Zuid-Korea die in juni 1987 wordt afgewerkt. PSV, winnaar van het toernooi in 1983, moet een uitnodiging van de Zuid-Koreanen afslaan wegens andere verplichtingen. De Zuid-Koreanen willen blijkbaar een Nederlandse ploeg op het toernooi en komen uit bij Fortuna Sittard. Of Fortuna een twee weken durend toernooi wil spelen in Zuid-Korea geheel op kosten van de organisatie? Ja, dat wil Fortuna wel.

Henk Duut, die Fortuna definitief heeft overgenomen van Feyenoord en de jonge keeper Ruud Hesp die Hans van Doorneveld volgt vanuit Haarlem gaan mee op avontuur. Het deelnemersveld is een mengelmoes van landenteams en clubteams. Fortuna is ingedeeld in een poule met Zuid-Korea B, het Ierse Shamrock Rovers, Chili B, Marokko en Australië. De tweede keus van Zuid-Korea is met 4-0 duidelijk te sterk in het eerste duel, maar de overige vier duels gaan niet verloren. Omdat Fortuna alleen van Marokko wint, stranden de Sittardenaren in de poule.

Bij terugkeer in Sittard, neemt Fortuna afscheid van Han Berger, in de hoop hem ooit nog eens terug te zien als trainer bij Fortuna Sittard.

[1] Zie ook Vergeven en Vergeten ‘Richard Custers’.