Met ander voetbal, betere prestaties”, is het motto van trainer Bert Jacobs als Fortuna halverwege juli 1984 de training voor het nieuwe seizoen hervat. Huub Smeets is uit de gratie in Sittard, ondanks een nog één seizoen doorlopend contract.


Op veel speeltijd moet hij toch al niet rekenen, want trainer Bert Jacobs verandert dus de tactiek. Fortuna gaat niet langer met een diepe spits spelen, maar met twee beweeglijke spitsen en dat klinkt niet meteen als een profielschets van Smeets, die vertrekt naar MVV. Zijn vervanger heet Wout Holverda, die overkomt van Sparta Rotterdam, de oude club van Bert Jacobs.[1] Aanvaller Roger Houtackers stroomt intern door.

Jaap van den Berg beëindigt zijn profloopbaan en stapt over naar EHC. Hij speelde 191 duels voor Fortuna. Fortuna intensiveert de zoektocht naar een spelmaker op het middenveld, maar vindt die niet voor de start van de competitie. Keeper André van Gerven komt definitief over van FC Twente; teken voor keeper Nico Hanssen – die op het tweede plan verzeild was geraakt – om te vertrekken naar NEC. De verdedigers Loek Frijns en Jos Mordang stromen intern door naar de hoofdmacht.[2]

Fortuna’s doelstelling is de achtste plek. Na de twaalfde plek van het afgelopen seizoen en in de wetenschap dat er deelname aan een Europacup toernooi aan zit te komen, is dat een stevige ambitie. À propos Europacup, in Genève wordt Fortuna gekoppeld aan het Deense Kopenhagen BK. Op 19 september is het dan zo ver. Fortuna debuteert op Europees niveau, tegen een ploeg die aan zijn elfde Europese campagne begint. Het Idrætspark in Kopenhagen is het strijdtoneel. Dat stadion heeft een capaciteit van 48.000 toeschouwers, maar er zullen slechts negentienhonderd getuigen zijn van dit duel, waarvan circa zeshonderd uit Sittard en omgeving. Fortuna krijgt wat het wil: 0-0.

Begin oktober moet Fortuna het dan afmaken in Stadion De Baandert en dat lukt. Wout Holverda, die in de competitie nog niet scoorde, scoort tweemaal en Arthur Hoyer eenmaal: 3-0. Fortuna plaatst zich voor de tweede ronde. De loting in Zürich koppelt Fortuna’s lot aan dat van het Poolse Wisla Krakau.

In de competitie loopt het ondertussen stroef getuige drie punten uit zes duels. De nieuwe tactiek en de beslommeringen rondom de Europese duels eisen hun tol. Fortuna slaagt er wel in een spelmaker te strikken: Frans Thijssen (van Vancouver Whitecaps). Thijssen komt dus toch naar Fortuna, met een jaar vertraging. Thijssen is overigens niet speelgerechtigd voor het tweeluik met Wisla Krakau. De Polen zijn net als Fortuna slecht aan de competitie begonnen en kunnen een opsteker op de Europese velden goed gebruiken.

Het eerste duel is in Sittard. Engelengeduld is het toverwoord, want Wisla trekt zich terug. Fortuna betracht inderdaad engelengeduld en heeft aan twee sterke acties van Arthur Hoyer voldoende om de Polen op de knieën te krijgen: 2-0. De eerste treffer maakt hijzelf; de tweede treffer komt van de voet van Theo van Well nadat keeper Jerzi Zajda een schot van Hoyer niet kan klemmen.

Twee weken later volgt de return in Stadion Miejski – gevuld met zevenduizend toeschouwers, onder wie een dertigtal Fortuna-supporters. Wisla zal nu uit zijn schulp moeten kruipen, maar staat aan de aftrap te slapen. Fortuna trapt af, Wil Boessen legt terug op keeper André van Gerven, die trapt de bal ver uit richting Arthur Hoyer die zomaar op het doel kan afstormen en Fortuna op 0-1 brengt. Er staan 29 seconden op de klok.

In plaats van twee, heeft Wisla nu vier treffers nodig om door te stoten. Nog voor de rust klaart Wisla de helft van het karwei via een benutte penalty van Andrzej Iwan en een treffer van Michal Wróbel. Na rust laat Fortuna niets meer aanbranden en speelt het duel professioneel uit. Gescoord wordt er niet meer. Wisla wint met 2-1, maar Fortuna stoot door naar de kwartfinales, die in maart afgewerkt zullen worden. Eindelijk kan Fortuna zich concentreren op de competitie, maar verder dan een dertiende plek in de winterstop, twee punten boven de degradatiestreep, komt Fortuna niet.

In het vaderlandse bekertoernooi overwintert Fortuna opnieuw. Fortuna wint vrij eenvoudig eerst bij eerstedivisionist EVV Eindhoven en in de tweede ronde bij eerstedivisionist SC Heerenveen.

Voordat Fortuna aan het kerstdiner kan, eerst nog naar Zürich voor de loting van de kwartfinales van het Europees toernooi der bekerwinnaars. Fortuna’s naam verdwijnt in een bokaal tezamen met die van FC Bayern München, Everton FC, Apollon Larissa, AS Roma, FC Dinamo Moskou, Dynamo Dresden en Rapid Wien. Fortuna hoopt op het Griekse Larissa, maar wordt gekoppeld aan het Engelse Everton: een loodzware klus.

Begin januari gaat Fortuna op trainingskamp in het Spaanse Benidorm om zich voor te bereiden op de tweede competitiehelft. Bert Jacobs gooit de zweep erover, maar zorgt ook voor vertier. Zo ‘demonstreert’ hij de werking van een brandblusser in de gang van het hotel. De in hetzelfde hotel ingekwartierde selectie van FC Den Bosch‘67 laat dat niet op zich zitten en spuit een tweede brandblusser leeg. Als de gealarmeerde politie ter plekke arriveert, liggen de Fortunezen op één oor, terwijl enkele Bosschenaren nog in het schuim staan en als beloning een nachtje in de cel mogen doorbrengen. Tot zoverre de officiële lezing. Het levert Bert Jacobs bij thuiskomst een reprimande op van het bestuur.

Daar waar Fortuna zich via de competitie in vorm had willen spelen voor het treffen met Everton, gooit Koning Winter roet in het eten. Fortuna speelt slechts twee duels in 1985 voordat het bezoek aan Goodison Park op 6 maart op de kalender staat. Everton daarentegen speelt in diezelfde periode vijf competitieduels en drie FA Cup duels. Gaat dit gebrek aan wedstrijdritme Fortuna opbreken?

Op Goodison Park zitten 25.782 toeschouwers waaronder ruim driehonderd Fortuna-supporters. Die zien een eerste helft waarin Everton vergeefs op de Sittardse verdedigingsdeur klopt: 0-0. Na rust komt Everton snel op voorsprong, via een intikker van Andy Gray, die profiteert van het feit dat André van Gerven een schot van Peter Reid niet kan klemmen. Everton moet dan toch lang wachten op een tweede goal. Die komt er een kwartier voor tijd via Andy Gray die een minuut later zijn hattrick voltooit. Verdedigingsfouten leiden beide doelpunten in. Was het dan toch gebrek aan wedstrijdritme dat Fortuna ervan weerhield 90 in plaats van 75 minuten op de been te blijven? Of moest het feit dat Fortuna extra energie moest aanwenden om het sterkere Everton van zich af te houden de Fortunezen op enig moment opbreken? Wout Holverda denkt het eerste; Everton-manager Howard Kendall houdt het op het laatste.

Stadion De Baandert is twee weken later uitverkocht met twintigduizend toeschouwers. Behoudens een mirakel is uitschakeling een feit. De eer staat nog op het spel; Fortuna wil wat laten zien. Toch lukt dat niet, want op het kwartier gaat Chris Dekker in de fout in de middencirkel, waardoor Graeme Sharp kan scoren. Fortuna kan daar voor rust niet veel tegenover zetten, behoudens een kopbal van Arthur Hoyer op de kruising. De gedesillusioneerde Chris Dekker laat zich in de rust vervangen. Hij is zo teleurgesteld dat hij ogenblikkelijk besluit zijn spelerscarrière te beëindigen. Na rust doet Fortuna verwoede pogingen om in ieder geval de nederlaag te voorkomen, maar dichter dan een kopbal van Arthur Hoyer op de lat komt Fortuna niet. Het slotwoord is aan Peter Reid die er een kwartier voor tijd 0-2 van maakt.

En zo komt er een einde aan een mooie Europese campagne van de debutant, waar de club tweehonderdduizend gulden aan overhoudt. Belangrijker dan het geld zijn de herinneringen aan een prachtprestatie van Fortuna Sittard. Everton zou dat jaar de Europacup der bekerwinnaars en de Engelse landstitel winnen. Geen schande dus om van die ploeg te verliezen.

Tussen de Europacupduels met Everton FC speelde Fortuna thuis tegen eredivisionist Go Ahead Eagles het achtstefinaleduel in het vaderlandse bekertoernooi. De Deventenaren schakelen Fortuna uit.

Na de uitschakeling in de Europacup en het vaderlandse bekertoernooi kan Fortuna zich concentreren op de competitie en dat komt de prestaties ten goede. Fortuna eindigt het seizoen op een keurige zevende plek. Arthur Hoyer is opnieuw topscorer – nu met negentien competitietreffers. Daarnaast scoorde hij ook nog driemaal in het Nederlandse en driemaal in het Europese bekertoernooi. Op het einde van het seizoen debuteren jeugdspelers Jos Mordang en Loek Frijns in het eerste elftal. Alleen trainer Bert Jacobs komt nog eenmaal negatief in het nieuws als hij een sponsor een vuistslag toedient na afloop van het thuisduel tegen FC Den Bosch‘67. Het levert Jacobs een boete op van de club, die het ditmaal niet bij een reprimande laat.

Op het einde van het seizoen vertrekken twee spelers. Chris Dekker, die inderdaad de voetbalschoenen in de wilgen hing na afloop van het thuisduel tegen Everton en Mister Fortuna Jo Bux, die het hele seizoen al niet in actie kwam vanwege een slepende blessure die tot zijn afkeuring voor betaald voetbal zal leiden. Hij komt tot 313 duels en zal voorlopig Mister Fortuna blijven.

[1] Zie ook Vergeven en Vergeten ‘Wout Holverda’.

[2] Zie ook Vergeven en Vergeten ‘Jos Mordang’.