Attractief en aanvallend voetbal”, belooft trainer Han Berger aan de start van het seizoen 90/91. Om dat te bewerkstelligen renoveert Berger de gehele voorhoede. John Clayton (naar FC Volendam), Mark Farrington (naar Hertha BSC), Richard de Vries (naar Heracles’74) en Richard Custers (verhuurd aan SC Eindhoven) vertrekken uit Sittard.


De Nieuw-Zeelander Fred de Jong komt over van Marconi Sydney; oud-Fortunees Erik Meijer wordt gehuurd van FC Antwerp en de Schot Andrew McLeod wordt overgenomen van Aberdeen FC. Ook middenvelder Aziz Doufikar is nieuw (van SC Espinho).

Verder zijn er nog een paar wijzigingen bij de start van de voorbereiding. Canadees Randy Samuel (van FC Volendam) vervangt de naar FC Utrecht vertrokken Marcel Liesdek. Chris Körver wordt uitgeleend aan KTH Diest; Arno van Zwam stroomt intern door en wordt reservekeeper achter Ruud Hesp; hetzelfde geldt voor middenvelder Fuat Usta en aanvaller Raphael Losada die dit seizoen hun eerste speelminuten zullen maken.[1]

Gedurende en na afloop van de voorbereiding verliest Fortuna nog twee spelers. Henk Duut wordt in een oefenduel tegen FC Nürnberg getroffen door een lichte hersenbloeding. Duut zal langdurig buitenspel staan. Ondertussen slaagt Fortuna er niet in de contractonderhandelingen met Wil Boessen succesvol af te ronden. Hij vertrekt na 209 duels voor Fortuna gebrouilleerd naar SVV.

Desondanks begint Fortuna attractief en sterk aan de competitie, maar richting de winterstop verdwijnt het attractieve element. Sterk blijft Fortuna wel, met een vijfde plek op de ranglijst tijdens de winterstop als stille getuige. Goed voor een nieuw tweejarig contract voor Berger.

Op dat moment is Sittard ook getuige geweest van de terugkeer van John Linford. Als Fred de Jong geblesseerd raakt, klopt Berger aan bij Linford, die in Engeland een café leidt. Hij speelt mee tot aan de winterstop. In zijn eerste wedstrijd bezorgt hij Fortuna de winst op NEC met een treffer en een assist, maar hij deelt ook een klap uit die hem uiteindelijk vier wedstrijden zal kosten. In de winterstop huurt Fortuna ook verdediger Gerrit Plomp voor de rest van het seizoen (van Feyenoord).

Fortuna’s aspiraties in het bekertoernooi stranden in de eerste ronde. Eredivisionist SVV blijkt in Schiedam te sterk.

Fortuna overwintert in het Spaanse Benidorm, maar heeft daar bij de hervatting van de competitie geen profijt van. Er volgt namelijk een serie van elf duels zonder overwinning. Het twaalfde duel speelt Fortuna tegen NEC en opnieuw wordt John Linford vastgelegd nu tot het einde van de competitie. Fortuna wint opnieuw, maar die winstpartij is geen voorbode van een succesvol einde van de competitie.

Fortuna strompelt naar plek twaalf. Aziz Doufikar en Richard Sneekes delen de topschutterspositie met elk zeven doelpunten.

[1] Zie ook Vergeven en Vergeten ‘Raphael Losada’.