Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag / -avond tijdens het uitduel tegen Ajax (aftrap: 16.45uur) beschikken over een vrijwel fitte selectie. Alleen George Cox is geblesseerd. Verder is iedereen fit en ook speelgerechtigd.

George Cox heeft last van een knieblessure, zo lezen we in Dagblad De Limburger. We vermoeden dat hij daar vorige week zondag ook al last van had, wat zou verklaren waarom hij tegen FC Groningen niet in de basis startte. De Brit zat toen wel in de wedstrijdselectie. Vandaag waarschijnlijk niet.


Cox was er vorige week wel, maar speelde niet

Tom Hendriks verlengde afgelopen week zijn aflopende contract tot de zomer van 2024. De doelman uit de eigen jeugd is het komende en (als Fortuna de optie in zijn nieuwe contract licht) het daaropvolgende seizoen opnieuw van de partij.

Aanvoerder en topscorer Burak Yilmaz liet na afloop van het duel tegen FC Groningen via Instagram weten dat hij hoopt dat Fortuna de komende jaren beter en succesvoller zal zijn. Wij hopen dat ook.

Verrassender was dat hij de suggestie wekte dat hij daar zelf geen onderdeel meer van zou uitmaken, ondanks een doorlopend (spelers)contract tot de zomer van 2024.

Na een paar dagen ‘herumrätseln‘ wat zijn intenties waren, bleek afgelopen woensdag de soep toch niet zo heet gegeten te worden als ze afgelopen zondag werd opgediend. Yilmaz verscheen woensdag namelijk gewoon op de eerste training na de winstpartij tegen FC Groningen.


En donderdag was Yilmaz er ook gewoon bij op de training in Buchten

Vanwaar dan die Instapost? Dat werd niet helemaal duidelijk. Het tijdstip van zijn bericht (direct na de wedstrijd) suggereert dat gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen in ieder geval ten dele ten grondslag lagen aan de digitale uitbarsting.

Laten we wel zijn, wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Lachende gezichten op de training na een nederlaag en een ontevreden stemming op de tribune na een overwinning (omdat het voetbal te wensen over laat). Ga dat maar uitleggen aan een man voor wie winst het enige is dat telt en die dat motto jarenlang succesvol heeft toegepast.

Hoe dan ook, Yilmaz is er de rest van het seizoen gewoon bij en kan op zoek naar zijn tiende competitietreffer, te beginnen vandaag in Amsterdam.


Op speeldag een scoorde Yilmaz op debuut tegen Ajax

Tegenstander Ajax vinden we terug op plek twee in de eredivisie, acht punten achter koploper Feyenoord. Met nog zeven duels te gaan, lijkt het pleit, wat betreft de landstitel, beslecht in Rotterdams voordeel.

Ajax kan niet vrijuit spelen, want is met PSV en AZ verwikkeld in een strijd om de tweede plek. Die tweede plek op de ranglijst geeft recht op kwalificatieduels voor de financieel aantrekkelijke Champions League.

Ajax kan het sportief teleurstellende en bestuurlijk onrustige seizoen nog enige kleur geven door het bekertoernooi te winnen. Afgelopen woensdag plaatste Ajax zich ten koste van Feyenoord voor de finale waar volgende maand PSV wacht.


Bijna bezorgde Yilmaz Ajax puntverlies eerder dit seizoen in Sittard.

Man om in de gaten te houden? De gevaarlijkste man aan Ajax-zijde leek Mohammed Kudus te zijn, maar hij zal vandaag niet in actie komen vanwege een blessure. We vermoeden dat Davy Klaassen wel een punt wil maken vandaag na de onverkwikkelijkheden in De Kuip afgelopen woensdag.

Bij Fortuna was het dus ook geen pais en vree deze week. Niet alleen Yilmaz hield de gemoederen bezig. We werden ook opgeschrikt door salarisbetalingsproblemen. Bij een club die begin deze eeuw nog een abonnement had op het niet tijdig uitkeren van salarissen, is dat extra schrikken.

Algemeen directeur Ivo Pfennings loste het gelukkig professioneel op, door iedereen mee te nemen in zijn besluitvorming die mee genomen moest worden.

Het betekende dat het afgelopen week niet ging over Julio Velázquez, die zich tijdens het duel tegen FC Groningen opnieuw beheerst opstelde en zijn 31ste punt pakte in 21 competitieduels. Dat is bijna anderhalf punt per eredivisieduel. Mocht Fortuna niet met hem verder gaan, dan pakt niemand hem die statistiek af.

Zoals je kunt zien in onderstaande figuur, heeft Fortuna Sittard momenteel tien punten meer dan vorig seizoen in deze fase, ondanks een beroerde start.

Echter, dat een kat in het nauw, rare sprongen maakt, bewees Fortuna vorig seizoen, door dertien punten te pakken in de laatste zeven duels. Gelukkig staan er meerdere katten onder ons op de ranglijst, die vast niet allemaal rare sprongen gaan maken.

Desalniettemin, zoals we eerder beschreven, het is spannend op de TV-geldranglijst voor komend seizoen. Ook dat telt.

Hoe Velázquez die punten pakte, is voor hem (en waarschijnlijk Yilmaz) van ondergeschikt belang. Zijn opdracht was Fortuna behoeden voor degradatie. Hij is goed op weg aan die opdracht te voldoen. De vraag die onbeantwoord zal blijven: had dat ook met attractiever voetbal gekund (vooral thuis)?


Destijds in Nijmegen leek het een hels karwei waaraan Velázquez begon.

We zijn benieuwd of zijn no-nonsense opvatting ook een beter resultaat gaat opleveren in Amsterdam. Sinds Fortuna Sittard in het seizoen 1998/99 voor het laatst won in Amsterdam van Ajax (daarover later meer), speelde Fortuna er zeven competitieduels. De uitslagen? 4-1, 5-0, 4-0, 4-0, 5-0, 5-2 en 5-0.

Julio Velázquez zal ervan gruwen. We zijn benieuwd of hij het ook kan voorkomen. Dat zal hij kunnen doen met een (voor zover wij weten) fitte selectie, behalve George Cox dan. Jammer, want Cox was verantwoordelijk voor de twee Sittardse doelpunten in de ArenA in het seizoen 2020/21.


De ArenA: walking in a Cox wonderland

We verwachten Ivor Pandur in doel. Daarvoor een viermansverdedigingsgordel. Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal spelen Dimitris Siovas en Rodrigo Guth. Rémy Vita neemt opnieuw de honneurs waar aan de linkerkant, in absentie van George Cox.

Op het middenveld verwachten we Doğan Erdoğan aan de aftrap, die zich in zijn element voelt als er gebikkeld moet worden (bijvoorbeeld in duels tegen de traditionele top drie).

Julio Velázquez kan er voor kiezen een tweede verdedigende middenvelder op te stellen, ten koste van een van de buitenspelers. Deroy Duarte zou die tweede verdedigende middenvelder kunnen zijn. Echter, we vermoeden dat hij vasthoudt aan de buitenspelers, die de laatste weken op dreef zijn. Dat betekent dat Doğan Erdoğan samen met Oğuzhan Özyakup en Kristijan Bistrović het middenveld vormt.

Aan de zijkanten verwachten we Tijjani Noslin aan de rechterkant en Iñigo Córdoba aan de linkerkant. Burak Yilmaz speelt in het centrum van de aanval.

Oud-Fortunezen bij Ajax? Na het vertrek van Perr Schuurs van Ajax naar FC Torino herkennen wij geen oud-Fortunezen bij Ajax.


Afgelopen zomer verhuisde Schuurs van de hoofdstad van Nederland naar die van Piëmont

Daar komt eind mei waarschijnlijk verandering in. Dan moeten de aandeelhouders van Ajax zich uitspreken over de voordracht van Jan van Halst als nieuw lid van de Raad van Commisarissen bij Ajax. Dat is waarschijnlijk een formaliteit.

Van Halst speelde in het seizoen 00/01 ruim een half seizoen op huurbasis (van Ajax) bij Fortuna Sittard, waarin hij 31 duels speelde (24 eredivisie-, een beker- en zes degradatieplayoffduels).

Laatste overwinning op bezoek bij Ajax? 18 April 1999. Het was de enige en dus ook laatste maal dat Fortuna won in Amsterdam van Ajax. In dat seizoen won Fortuna Sittard zowel uit als thuis verdiend van Ajax, maar ging de derde (en belangrijkste) ontmoeting met Ajax wel verloren (de bekerfinale).

Onder leiding van een uitmuntende Mark van Bommel, slaat Fortuna in de laatste twintig minuten toe in Amsterdam. Regillio Simons en Mark van Bommel drukken Fortuna’s overwicht uit in de score. Een tegentreffer van Jari Litmanen zorgt voor spanning in de slotfase, die Regillio Simons vlak voor tijd wegneemt met zijn tweede en Fortuna’s derde van de middag: 1-3.

Opstelling die zondagmiddag? Arno van Zwam; Urvin Lee, Robert Roest, Kevin Hofland (89. Wim Kiekens), Edwin Hermans; François Gesthuizen, Mark van Bommel, Ruud Kool; Regillio Simons, Michael Jeffrey en Wilfred Bouma.

Fortuna won vijf dagen eerder ook met 1-3 bij PSV (beker). Een 1-3 winst in Eindhoven op PSV gevolgd door een 1-3 winst in Amsterdam op Ajax. Het waren mooie tijden.

Laatste vijf competitieduels uit bij Ajax: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-V-W-V

De KNVB stuurt Edwin van de Graaf naar de hoofdstad om de zaken in goede banen te leiden. We vinden Van de Graaf terug op plek drie in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”.

Van de Graaf is bezig aan een stevige opmars in bovenstaande ranglijst. Hij floot dit en vorig seizoen vier duels van Fortuna Sittard en Fortuna won ze alle vier. Vorig seizoen de uitduels bij PEC Zwolle en bij FC Groningen; dit seizoen het thuisduel tegen Excelsior en het uitduel bij FC Utrecht.


De Graaf ziet Pandur een bal klemmen thuis tegen Excelsior

VAR Laurens Gerrets staat op plek vier in bovenstaande lijst. Ook al geen verkeerde keuze.

Martin van de Kerkhof had afgelopen zondag een gele kaart in petto voor Tijjani Noslin. Zijn derde dit seizoen. Voorlopig geen probleem dus. Tijjani Noslin heeft de opdracht om er in te kleunen bij verdedigers. Dat had resultaat in Utrecht bij de treffer van Kristijan Bistrović en afgelopen zondag bij de eerste treffer van Iñigo Córdoba tegen FC Groningen.

Dat gaan we Noslin ongetwijfeld vaker zien doen in het restant van de competitie, met het risico op gele kaarten als hij te onbesuisd inkomt. Het zij zo.

Alleen assistent-trainer Jaime Mut moet uitkijken. Bij een volgende gele kaart, moet hij een weekje brommen.


Mut staat op pelt

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Vita; Erdogan, Bistrović, Özyakup; Noslin (Duarte?), Yilmaz en Córdoba.

Supporters: Vanmiddag / -avond zullen er 460 supporters zitten in het uitvak. Busreizigers melden zich om 13.45uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen hun omwisselbiljetten inruilen voor entreekaarten bij het uitvak.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.