Met doelpunten snel na de aftrap en vlak voor rust helpt Iñigo Cordoba Fortuna op weg naar een vrij gemakkelijke overwinning op FC Groningen. De tegenstander is weliswaar veel aan de bal, maar weet pas een kwartier voor tijd een tegengoal te maken. In blessuretijd stelt invaller Paul Gladon de winst veilig met een rake kopbal. Daarmee is Fortuna sportief gezien bijna zeker van lijfsbehoud. Een meevaller, want buiten het veld lijken er weer spannende tijden aan te breken.

2 april 2023

Efficiënt Fortuna heeft weinig moeite met FC Groningen

Fortuna Sittard 3 FC Groningen 1

Doelpuntenmakers: 3. Córdoba 1-0, 44. Córdoba 2-0, 76. Pepi 2-1, 90 + 3 Gladon 3-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Vita; Erdoğan (84. Ferati), Özyakup (78. Duarte), Bistrović (89. Gladon); Noslin (78. Embaló), Yilmaz, Córdoba.
Toeschouwers: 10.759.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): Noslin.
Rood (Fortuna): -.

Met nog acht wedstrijden te gaan en 29 punten op zak, lijkt Fortuna goed op koers naar een veilige plek in de middenmoot. Als dat lukt, zou de club ondanks een dramatische seizoenstart naar verwachting gepresteerd hebben. Iets dat Julio Velázquez op zijn conto kan schrijven. De Spanjaard is erin geslaagd een sterk team met veel wilskracht te bouwen en dat is niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is het voetbal niet om over naar huis te schrijven. Het doet soms pijn aan de ogen.

Burak is er klaar voor

Wel of niet verder met Velázquez, het is dus een dilemma voor de clubleiding. Tegelijkertijd zou het wel eens één van de minste zorgen kunnen zijn die de leiding heeft. De situatie rond Principion Holding BV, het vehikel dat Atilla Aytekin en Umut Akpinar hebben opgetuigd voor hun investeringen in online gaming bedrijven en in de voetbalwereld, kan Fortuna potentieel in grote problemen brengen. Alvast vooruitlopen op die problemen heeft op dit moment voor ons als buitenstaanders weinig zin, maar veel vertrouwen wekt de berichtgeving tot nu toe niet.

Door naar het veld. Trainer Velázquez kan vandaag beschikken over een volledige selectie. Middenvelders Dogan Erdoğan en Oğuzhan Özyakup zijn weer beschikbaar en verschijnen meteen in de basis. Dat gaat ten koste van Deroy Duarte en Thomas Buitink. Verder speelt Rémy Vita in plaats van George Cox als linksback. Dat de Engelsman niet van plan is zijn contract te verlengen, zal daarbij misschien wel een rol hebben gespeeld. Verder zien we de vertrouwde namen.

Özyakup blijft overeind

Fortuna opent sterk. FC Groningen, dat na eerdere resultaten in het weekend zeven punten achter staat op de zestiende plaats, wordt fel op de huid gezeten. Na een paar minuten spelen jaagt Tijjani Noslin zijn tegenstander op rond de middenlijn. Die weet zich nog van Noslin te ontdoen, maar speelt de voeten pardoes in de voeten van Erdoğan. Die speelt meteen Burak Yilmaz in de voeten aan.

Yilmaz draait weg en ziet dat Noslin inmiddels op de rechterflank aan een sprint begonnen is. Noslin maakt wat meters, kijkt waar hij de bal kwijt kan en ziet dan dat de van links naar binnengetrokken Córdoba helemaal vrij staat. De pass is op maat, de Spanjaard schiet onhoudbaar voor keeper Michael Verrips in de linkerhoek: 3e minuut, 1-0.

Siovas gaat er vandoor!

Na die droomstart laat Fortuna het spel vooral aan FC Groningen. Dat is niet erg, zolang je maar scherp blijft verdedigen en in balbezit geconcentreerd blijft spelen. Het eerste kwartier is dat nog zo, maar naarmate de eerste helft vordert, wordt het spel van Fortuna steeds slechter. Eenvoudige passes komen niet aan, lange ballen zijn ook geen succes, het oogt allemaal nogal armoedig.

Gelukkig is de tegenstander nog zwakker. We zien wel wat doelpogingen, maar veel venijn zit er niet in. Eigenlijk zijn ze nog het dichtste bij een treffer na een goed uitgespeelde corner, maar daar weet de ijverige Córdoba de bal te blokkeren voordat zijn tegenstander kan schieten. Aanvaller Elvis Manu verschijnt ook twee keer gevaarlijk voor het doel, maar beide keren staat hij buitenspel.

Córdoba is vandaag overal

Aan de andere kant zijn goede aanvallen van Fortuna ook heel spaarzaam. Op het half uur breekt Noslin goed door op rechts. Hij legt de bal goed bij de tweede paal neer, maar de inlopende Özyakup komt te laat om de voorzet af te werken. Dat was het wel zo’n beetje.

Maar Fortuna heeft vandaag niet veel kansen nodig om doeltreffend te zijn. Een paar minuten voor rust besluit Fortuna om de verdediging van FC Groningen bij een doeltrap eens onder druk te zetten. Dat blijkt een goed idee: Verrips trapt de bal blind weg. Noslin vangt hem op en speelt direct op Özyakup. Die legt de bal knap dood op de borst en geeft hem mee aan de inlopende Noslin.

Noslin legt de bal voor zijn linkervoet en schiet dan hard en zuiver in de linkerhoek. Verrips kan de bal tegenhouden, maar niet klemmen of naar de zijkant stompen. De bal spring omhoog en hangt in de lucht… totdat de attente Córdoba hem kalm in één tijd neemt en Verrips voor de tweede keer kansloos laat: 44ste minuut, 2-0.

Nummer twee voor Córdoba

Daarmee hebben we voor rust al een serieuze kloof geslagen. In de tweede helft verwachten we dat FC Groningen het over een andere boeg gaat gooien, maar de openingsfase is juist voor Fortuna. Dat levert na vijf minuten een behoorlijke kans op, wanneer Yilmaz de bal na een aanval over een aantal tussenstations voor de voeten van Córdoba legt. Deze keer staat het vizier van de Bask niet scherp: de bal vliegt over het doel.

Ook daarna zet Fortuna de tegenstander een tijdlang goed onder druk en worden de vrije ruimtes op het veld goed gevonden. In deze fase is 3-0 waarschijnlijker dan 2-1.

Maar een driedubbele wissel halverwege de tweede helft doet het spelbeeld kantelen. FC Groningen-trainer Van der Ree brengt Deroy Duarte‘s broer Laros en twee verse aanvallers in het veld. Dankzij Duarte komt er wat meer lijn in het aanvalsspel van FC Groningen, terwijl de twee aanvallers wat meer power toevoegen. Fortuna wordt weer teruggedrongen en begint ook wat minder geconcentreerd te verdedigen. Het leidt tot een paar redelijke kansen, maar Pandur staat paraat bij kopballen van Van Gelderen en Pepe en een schot van Duarte.

Deze heeft Verrips wel klem

Met nog twintig minuten te gaan zijn de krachten bij een aantal Fortunezen verspeeld. Vooral Noslin, Özyakup en Yilmaz kunnen het niet meer belopen. Daardoor komen we zelf niet meer aan voetballen toe en staan we voortdurend onder druk. Bij een belegering van ons strafschopgebied brengt Willems de ingevallen Määttä in stelling. Die wurmt zich langs een verdediger, laat Pandur kansloos, maar raakt de paal. De rebound wordt door een andere speler van FC Groningen vervolgens met veel overleg naast de andere paal geschoten.

Voortaan onze vaste linksback?

Daar ontsnappen we. Maar Velázquez ziet nog even af van wisselen. Een paar minuten later melden we ons eindelijk weer eens serieus op de helft van de tegenstander. Ivo Pinto wil opstormen langs de rechterflank, maar verslikt zich in zijn eigen schijnbeweging. Daarna gaat het snel. Ons hele middenveld ligt open en dit soort snelle counters zijn geen situaties waarin onze centrale verdedigers Rodrigo Guth en Dimitrios Siovas op hun best zijn.

We lopen terug en geven veel ruimte weg. Vita knijpt ver naar binnen, zo ver dat in zijn rug ruimte ontstaat voor spits Pepe. Die krijgt de bal en verschalkt Pandur met een schot, dat via de binnenkant van de paal binnenvalt: 76ste minuut, 2-1.

Na die wissel grijpt Velázquez eindelijk in. Noslin en Özyakup worden vervangen door Úmaro Embaló en Deroy Duarte. Later komen ook Arianit Ferati (voor Erdoğan) en Paul Gladon (voor Kristijan Bistrović) nog in het veld. De laatste wissel zorgt voor nogal wat beroering.

De roep om Paul Gladon werd vanaf de tribunes steeds luider, niet toevallig het luidst wanneer Burak Yilmaz weer eens iets verkeerd doet of helemaal niets doet. Wanneer Gladon eindelijk mag komen opdraven, maar niet Yilmaz, maar Bistrović naar de kant wordt gehaald, komt dat Velázquez (en indirect Yilmaz) op een niet mis te verstaan fluitconcert te staan.

Geen leuke middag voor Yilmaz

De wissels sorteren overigens wel effect. Met verse krachten ontstaat er weer meer druk op de verdediging van FC Groningen. Daardoor staan we niet meer continu in ons eigen penaltygebied te verdedigen en is de angel uit het aanvalsspel gehaald.

Aan de andere kant liggen er zeeën met ruimten op de flanken. Maar vooral Embaló is erg ongelukkig in zijn acties. De Portugees lijkt vaak niet goed te weten welke actie hij wil maken en loopt zich dan vast.

In blessuretijd krijgt zijn zelfvertrouwen toch nog een opsteker. Hij mag zo’n beetje bij de cornervlag een door Pinto versierde vrije trap nemen. Hij legt de bal perfect neer bij de eerste paal, waar de aan zijn tegenstander ontsnapte Gladon komt inlopen en raak kopt: 93ste minuut, 3-1.

Gladon velt FC Groningen weer

Daarmee is de wedstrijd beslist. Het spel hield weer niet over en in de tweede helft hebben we het onszelf onnodig lastig gemaakt. Maar de overwinning is uiteindelijk wel verdiend. Met wedstrijden tegen Ajax en AZ voor de boeg hebben we daarmee een duidelijke kloof geslagen naar de 16e plaats.